login |

Pilot: Collateral

2018. 02. 14. 18:56 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Egyszerűen nem értem, hogy egy látszólag tökéletes gyilkosságból és a londoni bevándorlók kérdéséből hogy lehet ilyen unalmas sorozatot, vagy legalábbis kezdő részt csinálni a BBC2-re.

Pedig rengeteg minden szólna a Collateral mellett, például a főszereplő trió, Carey Mulligan, Billie Piper és John Simm remek casting. Sajnos ők sem tudják feldobni a cselekményt. Sőt, Mulligan mosolygós “kemény” nyomozóként egyelőre nem ütött, de mivel tehetséges, így nyilván lesz ebből még valami.

A történet amúgy elmenne egy átívelő történetes krimihez. Az egyik este látszólag véletlenül lelőnek egy pizzafutárt. Nem rablás, és a golyónyomokból arra lehet következtetni, hogy aki elkövette az nem most lőtt először pisztollyal. Miért tette, mik voltak az indokai? Hogy függ ez össze a rengeteg bevándorlóval, akiket felvillantanak a cselekményben? A minisorozatból kiderül.

Talán nem csak a levegőbe fognak beszélni, hogy “hát jól van ez így??”, miközben a Crash mélységeibe merülnek a téma boncolgatásában.

Én is amellett vagyok, hogy a fontos témákról igenis beszélni kell, akkor is ha nehéz, akkor is ha sokan reflexszerűen felháborodnak, ha szóba kerül a bevándorlás témaköre, legyen szó legális vagy illegálisról, amikor viszont a Collateral kapcsán meghallottam azt a kifejezést, hogy PC-bingó, akkor csak bólogatni tudtam.

Nem elég, hogy feketén dolgozik a lelőtt arab srác, de az egyik munkatársa is benne van valamiben, a szemtanú illegális bevándorló, amellett, hogy egy papnő a párja. Nem mellesleg ennek a papnak köze van ahhoz a képviselőhöz, aki a bevándorlók mellett áll, és akinek a feleségéhez szállította az utolsó pizzáját a futár. És ez még csak nem is mindegyik összefüggés.

Hogy a rész végi szomorú zenés kemény döntésről ne is beszéljek, ami olyan szinten volt hatásvadász, mint… a már említett Crash.

Amit még pozitívan tudok amúgy említeni, az a kidolgozás. Pár érdekes vágás, egykét jó beállítás, kompetens munka végig. Hiába mozgat ilyen sok szereplőt, egy pillanatra sem veszíti el a nézőt. Mármint vizuálisan, mivel az írás eléggé jó altatónak is.

Szóval egyszerűen hiába a komoly téma, ha a nagy sokat mondás közben csak valahova közepes szintre sikerül eljutni a sorozatnak. 5/10-et adnék rá, ajánlani ennyi alapján nem igazán tudom.

6 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2018. 02. 19. 00:25

“Mulligan mosolygós “kemény” nyomozóként” nekem se nagyon működött elsőre.

Engem nem is a “PC-bingó” zavart (azon már meg se lepődök, hogy mennyi mindent lehet bezsúfolni egy epizódba, nemrég a Love, Lies and Records is erre utazott), hanem hogy ennyire nem lehet kicsi az a világ Londonban. Az érdekes tud lenni, amikor van több szál, és azok összeérnek-összefutnak, de hogy minden mindennel, és mindenki John Simm-mel (mármint a karakterével) összefügg, az kicsit sok (nehezen hihető).

gromit - 2018. 02. 21. 21:08

2. rész:
nem volt még elég nagy horderejű téma, újabbak is jöttek még, katonánál PTSD, munkahelyi zaklatás

Egyetértek azzal, hogy igenis fontos ezekről a témákról beszélni, de így együtt ez nagyon sok. A katonánál ráadásul sokat ront, hogy nem tudok vele együttérezni sehogyse.

Még ahhoz, hogy “ennyire nem lehet kicsi az a világ Londonban” – a pizzás “nem én vagyok a tulaj, csak vezetem a boltot” csaj hát nem pont abba a templomba tér be csak úgy? (persze lehet, hogy nincs olyan sok a környéken, de akkor is)

Zita - 2018. 03. 31. 20:42

Mi most néztük végig. Szerintem “darálva” (2*2) tök jó volt. Engem lekötött. Mulligan pedig, akit alapvetően eddig nem szerettem, ezzel az alakítással kilóra megvett. Tudnék más ügyeket is nézni vele.

winnie - 2018. 04. 10. 13:41

nekem kifejezetten bejött az 1×01

Macckó - 2018. 05. 07. 03:01

Engem egy dolog zavart nagyon, a katonát zaklató felettes minden egyes megszólalása klisétömeg volt. Szinte már fájóan zavaró volt.

hamupipacs - 2018. 10. 30. 13:29

Nekem darálva nagyon tetszett.

Viszont amikor a kisbaba megszületett, akkor az anya azt mondta, hogy milyen jó, ő már brit lesz. Arra gondolt, hogy ő brit földön nő fel? Ugye ha valaki Nagy-Britanniában születik, akkor nem kaphat automatikusan állampolgárságot? Vagy félreértettem valamit?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz