login |

Stargate: SG-1 – írta K.

2018. 02. 14. 15:01 - Írta: vendegblogger

34 hozzászólás | kategória: kritika,

Holnap elérhető lesz a Stargate Origins, amelynek apropóján írnék pár sort az eredeti sorozatról.

Elöljáróban annyit, hogy minden valamirevaló klasszikus kortárs sci-fi szériát néztem, és a személyes kedvencem a Star Trek ToS volt a régmúltból, illetve a Babylon 5, az új érából pedig a Battlestar Galactica. Mikor elindult a Csillagkapu-sorozat (CSK a továbbiakban) teljesen beszippantott.  Anno a mozifilmet is azért néztem meg évekkel a bemutatása után, hogy lássam, honnan indult a sorozat. De mi okozta azt, hogy egy sokak által lenézett sci-fi lett nálam a „kedvenc” a nagy ST TOS helyett? Nos, ezt próbálom meg most összefoglalni.

Első körben az azonosulás könnyedsége vett meg. A CSK nem a jövőben játszódik, hanem a jelenben, ami miatt könnyebb az azonosulás a karakterekkel. Annak ellenére, hogy jelenkori, mégis tartalmaz minden sci-fis dolgot (bolygók, idegenek, stb.). Na meg persze milyen „cool”, ahogy az emberiség gépfegyverekkel veszi fel a harcot a high-tech idegenekkel? Innen szép nyerni.

A következő, amiben nagyon összeállt a sorozat, azok a karakterek. A csapatdinamika szinte az elejétől fogva megvolt, de a tagok kidolgozása is nagyságrendekkel jobb volt, mint azt akkoriban megszoktuk.

Gondolok itt arra, hogy Jack O’Neill elvesztette a fiát egy balesetben (miatta) és ezt a sorozat nem rest szinte minden évadban felhánytorgatni. Abydos-on egy fiú, akinek a népén segített, apjaként tiszteli Jack-et, erre nem elveszti őt is idővel? Aztán, mikor az az idegen életforma felveszi a fia alakját.. És még akad példa, amikor feltépik a régi sebeket. De a többi szereplő is szépen lett felépítve és a jellemfejlődésük is bejár egy utat. Sőt, a mellékfigurák szintén jól felépítettek, még a negatív visszatérő karakterek is. Mindenki aszerint cselekszik, amit a személyisége diktál, nem pedig, ahogy a történtet azt megköveteli.

A harmadik erőssége a sorozatnak a mitológia. Mindenki szereti Egyiptomot, a fáraókat, mindent, ami ezzel jár, márpedig a CSK az egészet ráhúzta a sci-fi vonalra – újabb azonosulási pontot kaptunk. De amit felépítettek a rendszerurakkal, azok egymáshoz való viszonyával, az ellenállással, és még ezernyi aprósággal, az igencsak megérdemli a dicséretet. Az ördög a részletekben rejlik ugyebár, de szerencsére az egész CSK univerzum részletesen felépül az évadok során.

A negyedik erősség a következetesség. Van egy fő történeti szál, ami átível, de ésszerűen fűzik és viszik tovább, míg a látszólag heti esetes bolygós kiruccanásoknak is van hatása, még ha nem is mindig azonnal jelentkezik. Olyasmire gondolok, hogy a hetedik-nyolcadik évadban simán visszautalnak első vagy második szezonos eseményre (ami heti ügyes epizód volt), és az ott szerzett dolog akkorra lett kikutatva és felhasználva.

Az idegenek technológiájának átvétele is lassú, de fokozatos építkezés eredménye. Hisz eleinte csak űrsiklót sikerül lopni és abból vadászgép/sikló hibridet építeni, de később már az első űrhajó is elkészülhet, hála a következetes tanulásnak, fejlődésnek. A mellékszereplők is következetesen jönnek vissza, amennyiben szükséges, és még ha csak egy epizódon belül pár percet is kapnak, lassan, de épül a karakterük. Ehhez hasonlóan, amikor valamelyik részben nincs válasz valamire, akkor várhatóan egy későbbiben lesz rá utalás.

A tovább mögött folytatom apróbb spoilerekkel.

Azt érdemes tudni, hogy a következetes történetmesélés annak is köszönhető, hogy a készítőknek mázlijuk volt. Ugyanis a pilot után rögtön két évadot rendeltek be, és még le sem ment az első évad, mikor újabb kettőre kaptak megrendelést. Volt rá idő, és lehetőség, hogy nagyon előre gondolkodjanak és ez meg is látszik a sorozaton.

Érdekes volt látni az újranézés alkalmával, hogy Ba’al már az ötödik évadban feltűnik, mint kisebb goa’uld, majd szezonról szezonra növekszik, míg a végén Ő lesz utolsó rendszerúr. De hasonlóan láthatjuk, ahogy az egyik korai évadban felfigyelnek egy tanulóra, akit beajánlanak a Csillagkapu programba. Egy évaddal később láthatjuk a kiképzését, majd újabb idő elteltével az első bevetését is. Volt mögötte logika és fel volt építve.

A fent felsorolt dolgok azonnal a kedvencek közé repítették a sorozatot és akkor még nem is említettem, hogy még megkapjuk azt, amit minden sci-fi rajongó szeret és vár: bolygófelfedezést, idegen fajokat, űrcsatákat, stb.

Nem tudom, én vagyok-e az egyetlen, aki ha meghallja a Thor nevet, akkor nem a Marvel hőse jut eszébe, hanem az Asgard flotta főparancsnoka. Mellesleg mennyivel jobbak voltak a sorozat asgardjai, mint a legtöbb széria idegenjei. Vizuálisan még ma is rendben vannak a kis szürke lények, hisz nem CGI-vel készültek, hanem megépítették őket.

Ha már CGI, amíg eleinte csak a háttérben segítették a vizualitást, addig minden rendben volt. De később lecserélték a megépített modelleket CGI-re és azok már nem állják ki az idő próbáját. Konkrét példa maguk a Goa’uld szimbióták, amelyek az első két évadban még hagyományos épített modellek voltak, a későbbiekben már CGI segítségével lettek oda varázsolva és azok az effektek mai szemmel már zavaróak.

Nincsen rózsa tövis nélkül, úgyhogy most a negatívumokról is essen szó.

A sorozat minősége a hetedik évad után esni kezdett. Több dolog is okozhatta ezt. Az első, hogy Richard Dean Anderson kevesebbet akart szerepelni, így előléptették tábornokká, hogy a nyolcadik szezonban részenként csak pár percet kapjon. Plusz túl sok epizód játszódott a Földön, ami szintén nem váltott ki örömöt a rajongók körében (néha egy-egy ilyen rész még jó is tud lenni, de nem egyszerre ennyi). Ráadásul a hetedik évadban jól lezárt főszálat még nyúzták picit, amiért kár volt.

Miután RDA végleg elhagyta a sorozatot, jött két új szereplő: az egyik Jack karakterének gyenge másolata, a másik pedig egy idegesítő cicababa. Utóbbi teljesen idegen volt a sorozat világától, szerintem kár volt ebbe az irányba menni.

Arról nem is beszélve, hogy az új mellékszereplők is csalódást okoztak. Mindenki kedvenc doktor Fraiserje helyére egy jelentéktelen, ám csinos fiatal doktor érkezett, akiről szinte semmit nem tudunk meg és a személyisége is eléggé semmilyen. Az új tábornok pedig inkább egy otthonülős nagypapa, mintsem egy katonai létesítmény parancsnoka.  A behozott új főszál még jó is lehetett volna, de össze lett csapva lévén, hogy lelőtték a sorozatot.

Az sem tett jót, hogy már nem fogták annyira szigorúan a szereplőket és azok olyasmiket műveltek, amik nem voltak összeegyeztethetők az általuk játszott karakterrel. Például Christopher Judge a nyolcadik évadra hajat növesztett, ami kissé karakteridegen volt, de ahogy gyúrt és lett izmosabb, Teal’c karaktere is egyre Schwarzeneggeresebbé vált, majd a következő évadban már nem volt olyan nagydarab (gondolom leállt a gyúrással).

Judge-nek egyébként a játéka is hagyott kívánnivalót maga után a nyolcadik évadtól kezdve. Sokszor unottan játszott és párszor mintha be lett volna nyomva a felvételek során, a tekintete nem tiszta (és nem a denirót megszégyenítő színészi alakítástól…). Ja, és a végére már alig használta a botfegyvert, hanem sokszor kiállt középre és két gépfegyverrel lőtt két irányba. Értem, hogy akartak egy badass figurát, de nagyon karakteridegen lett a végeredmény. Mintha a nyolcadik évaddal egy fiataloknak jobban tetsző, mondhatni cool irányba akartak volna elindulni, ami nem sült el jól.

Szóval, személy szerint az első hét évadot tartom az igazinak és úgy tekintem, ott véget ért a show.

Aki ma szeretné pótolni, annak be kell érnie az SD verzióval, mert HD csak a nyolcadik évadtól létezik. Ennek az az oka, hogy az első hét évadot még olyan kamerákkal rögzítették, amelyek nyersanyaga nem alkalmas arra, hogy előállítsanak belőle HD-változatot. Egy módon lenne rá lehetőség, ha ugyanúgy, mint a Star Trek ToS esetén képkockáról képkockára javítanák fel a részeket. Ez azonban már az ST esetén is epizódonként egymillió dollárba került, és míg ott a három évad állt összesen 70-80 részből, addig itt majdnem a duplájáról lenne szó. Reménykedhetünk, hátha valaki bevállalja, de nem valószínű, hogy erre sor fog kerülni.

Bezárva a keretes szerkezetet és visszakanyarodva a hamarosan induló Origins-hez, nem várok tőle sokat. Sajnos nem lesz köze az SG-1, vagy akármelyik sorozathoz, hanem inkább az 1994-es mozifilm előzménye lesz. Lehetne ezen bánkódni, de mivel a CSK-sorozatokban rendszeresen szerepeltek alternatív dimenziók, így úgy tekintek majd az új szériára, hogy egy másik dimenzióban játszódó Csillagkapu.

 

34 hozzászólás Ne habozz!

kplesz - 2018. 02. 14. 15:19

Nekem is az SG-1 a kedvenc Sci-Fi sorozatom! Köszi az írást!

Johny Bravo - 2018. 02. 14. 15:31

Kedvenc sori nalam az SG Atlantis, csak azutan neztem vegig az SG-1-et. Ha valakinek veletlenul nem tetszett elsore az SG-1 akkor megprobalkozhat azzal, hatha beszippantja, mint engem. Plusz azt alapbol HD-ban forgattak :)

Annatar - 2018. 02. 14. 15:41

Látszik, hogy a cikk írójának kimaradt a Farscape ;) Vala mint “idegesítő cicababa”? Az egyik legjobb karakter volt a 9-10. évadban, plusz a belépője sem volt semmi a Prometheus Unbound c. részben a 8. évadban. OK, Mitchell karakterébe bele lehet kötni, de idővel ő is kapott mélységet.

kplesz - 2018. 02. 14. 15:43

Vala karaktere nekem is bejött, de érthető ha valaki nem szerette.

Aldo - 2018. 02. 14. 15:47

Nálam a Csillagkapu még mai is veri a teljes Star Trek, Star Wars univerzumot. Anno a TV3-on az első évad végén kezdtem el nézni és azonnal nagy kedvenccé vált. Az első évadok tetszettek a legjobban, amikor még alig indult el a program és minden epizódban felfedeztek egy újabb bolygót. Az persze néha érdekes volt, hogy mindig egy erdős bolygóra mentek – mert egy kanadai nemzeti parkban fogattak – ahol csak egyetlen falu volt és mindenki tudott angolul.
A karaktereket is jól megírták, mindenkivel lehetett azonosulni. A 6. évadban behozott Jonas Quinn is jó volt, én nem bántam volna, ha ő marad végéig és Danielt nem hozzák vissza.
A kezdeti epizódikusság mellé szépen, lassan kezdték el felépíteni a mellékszálakat és valóban sokszor előfordult, hogy egy második évadban elindított történetvonal az ötödikre teljesedett ki, és nyert értelmet, hogy aztán még a nyolcadikban is fel tudják használni. Az utolsó két évadra úgy tekintek mint egy gyenge spin-offra, mert a 8. évad végén szépen lezárták a történetet. A 9-10. széria már nem kellett volna.
Az első spin off, az Atlantisnál szinte végig az volt az érzésem, hogy az eredeti sorozatot akarták lemásolni, csak a bázist áttették egy másik galaxisba. Ez persze nem von le semmit az értékéből, mert simán megállja a helyét. Az Universeről pedig jobb nem is beszélni.

Dregnarr1 - 2018. 02. 14. 15:51

Vala az egyik, ha nem a legjobb karakter, ő hozott új lelket a sorozatba, mikor a legnagyobb szüksége volt rá!

A 8. évad utáni főszál is rendkívül tetszett, egyedül azt sajnáltam, hogy nagyon hamar találtak megoldást a főgonosz ellen, az elkeseredett tehetetlenség érzete nagyon jól állt a sorozatnak.

Balázs - 2018. 02. 14. 16:00

Kb 3X láttam az egészet, és a pozitív dolgokkal egyet is értek. A negatívakba Teal’c haja tényleg fura, de kár hogy kimaradt a felsorolásból, hogy Daniel hogy kigyúrta magát… Elég karakter idegen…

Vala és Daniel között nekem működött valami kémia, úgyhogy nem zavart, és Cameron is jó volt.

Jonas Quinn volt borzasztó, utáltam azt az évadot, talán csak a Jaffak politikai benazasa volt meg zavaró.

Legjobb rész meg a Heroes dupla volt,szépen felépítették nagyon.

okoskatörp - 2018. 02. 14. 16:05

Amit írtál a HD kapcsán nem igaz.
Az FX shotokat 35mm filmre forgatták egyébként meg 16mm-esre általában legalábbis így szokás.
De a korabeli digitális trükkök az akkori tévés felbontáshoz készültek.
A TOS nem tartalmazott CGI-t illetve a felújított verzióba nagyfelbontásba raktak.
A SG1 az eredeti felvételeket kellene scannelni a filmszalagokról. Még a 16mm film felbontása is van olyan jó, hogy HD-ben jó legyen. Viszont az összes CGI-t újra kellene alkotni. Ez nem érné meg.
Viszont a jövőben lesznek olyan képjavíto eljárások, amiken a NCSI estén még röhögtünk, hogy belenagyítanak a képbe és nem nagyobb pixeleket hanem részleteket látnak.
Ezek a képjavító eljárások öntanuló algoritmusok alapján fognak dolgozni. Beadják a kisfelbontású képet neki illetve a filmszalgról bescannelt nagyfelbontású képet és ez alapján képes lesz az alacsony felbontású CGI-t is feljavítani.
Persze ez is pénzbe fog kerülni, de nem annyi lesz, mint újra gyártani a CGI-t emberi erővel. Mikor ez lehtővé válik még érdekelni fog embereket annyira a SG1-hogy pénzt hozzon akkor, meg fogják csinálni.

Balázs - 2018. 02. 14. 16:06

Aldo: “. Az Universeről pedig jobb nem is beszélni”
Nekem picit BSG mádolásnak tűnt, de a 2. Évad 2. fele (mikor már tudták a cancelt) elég jó volt már amennyire emlékszem. (előtte nekem se tetszett különösebben, túl sötét volt..)

stargatelost - 2018. 02. 14. 17:04

Aldo: “. Az Universeről pedig jobb nem is beszélni”

Jah, ezzel egyetértek, nem kell ragozni, hogy a legjobb a három közül. Igen. És én is TV3-as Csillagkapu fan vagyok :P

Az Origins meg… király, hogy lesz Stargate sorozat megint, de hogy a kapu nem fog whooos-olni, az is tuti…

mSO - 2018. 02. 14. 17:29

Bizony… Vala szerintem is a(z egyik) legjobb újítás volt a sorozatban. Mondom ezt úgy, hogy akkor még nem ismertem a Farscape-et, de a karakter belépője és a színésznő játéka rögtön felkeltette a figyelmem.

mSO - 2018. 02. 14. 17:30

Ez az Origins meg inkább csak egy SG film, mert 10 perces darabkákból áll össze és előzmény. Szóval egy jó nosztalgia este kinéz belőle, de nem éveken át tartó sorozat – bár ha felkapják, talán egy sorozat is kialakulhat pár év múlva…

Huasza1 - 2018. 02. 14. 18:08

Aldo kommentjével 100%-ig egyetértek.
Annyi, hogy Atlantis 2-3. évada sokkal jobb mint SG1 9-10. évada, annak ellenére, hogy tényleg sok a hasonlóság a két sori között. Tényleg nem kellett volna a 9-10. évad… Atlantis időben le lett zárva.
Universe-nél nagyon jó volt az alap ötlet, nagyon sokat ki lehett volna hozni a sorozatból, de a megvalósítás – és itt a stílusra gondolok – az szörnyű volt, pedig volt pár egész jó rész azért.

ELiT - 2018. 02. 14. 18:10

Vala írtó gáz volt kész katasztrófa, Mitchell detto. Teljesen életidegenek voltak a Stargate univerzumtól. Anno mikor a Daniel Jackson helyett egy ideig Jonas Quinn volt az még a fenti kettőhőz képest teljesen vállalható volt. Mitchell helyett egy John Sheppard szerű alak kellett volna. SG-1et 7 évad utána félbe lehetett volna hagyni és a normális karaktereket átmenteni a Stargate Atlantisba és azt teljes erővel tolni annak kellett volna még egy 6. évad legalább. Majd onnan váltani az Universere, sokkal grandiozusabban kellett volna lennie mindnek. Bevetni az összes hajót meg atlantiszt építeni szuper csillagkaput onnan teleport a Destinyhez és együtt valami nagy végjáték, ez nem volt méltó lezárás.

Ayrons - 2018. 02. 14. 19:02

Én Anubisig szerettem az egészet utána is néztem de valahogy már nem tetszett. Ori történet egyenesen kikészített. Ám szerencsére kárportólt az Atlantis ami valami hatalmas lett. Lidércek nagyon jók voltak főképp Tod :D de a főszereplők is nagyon szerethetőek lettek.

Kedvencem Star gate dolgaim: Kree mit jelent Daniel ?
Daniel: Kb mindent. Mindenre lehet mondani.

Másik kedvencem az Heru’ur volt. Ahogy bevezették ,hogy minden rendszerúr között a legkegyetlenebb és mindenki féli és ő a legnagyobb stratéga erre genyó simán leverik és csapdába csaltál :D

Llew - 2018. 02. 14. 19:40

Nekem máig nagy kedvenc minden hibája ellenére és bármikor végig tudom nézni a részeit ha belebotlom a tvben.
Ami nekem kiemelte az akkori scifi vonalból az az, hogy merte magát nem komolyan venni. Sosem volt egy vér komoly dráma, főleg nem mai értelemben, de volt egy nagyon jó, könnyed szórakoztató hangulata az egésznek, ami időnként még önparódiába is átment anélkül, hogy erőltetett és nevetséges lett volna.

A szerző által sorolt erényeket viszont sok helyen azért utólagos belemagyarázásnak látom.
A karakterek nekem is a szívemhez nőttek, de túlzás azt állítani, hogy az elejétől nagyon kidolgozott, jó figurák lettek volna. Sőt, elsőre kimondottan tipikusak (cinikus főnök, eyecandy/okostojás, izomember, idegesítő-okostojás). Viszont valóban hamar megszerethetőek lettek és jó összhang alakult ki köztük, nagyon jó baráti, majd családias kapcsolat szűrődött át tőlük.

A következetes sztori építéssel is vitatkoznék. Egyáltalán nem volt a sorozat mögött kezdetektől hatalmas koncepció, mint pl a Babylon 5 mögött. Az hogy volt pár karakter vagy nép (tollanok, nox) akik többször is feltűntek az valóban jó volt, de egyszer sem úgy kerültek bevezetésre (az asgardokat kivéve), hogy vártuk volna az újra feltűnésüket. Ellenkezőleg. Ezek a szálak, ötletek 1-2 részes feltűnésnél többet érdemeltek volna és én inkább kihagyott ziccereknek tartom őket pont azért, mert más esetekben a kezdeti ötleteket jól tovább tudták vinni és valami nagyobbá fejleszteni (rendszerurak karakterei és háttértörténetük pl Yu és különösen Baal)

Az eredeti film ötletének és az Egyiptomi mitológia kiszélesítése viszont remekül sikerült és a többi főellenség is mind-mind emlékezetes.

Számomra a 9-10. évad is teljes értékű. Az Ori kellően megújult, karakteres és a korábbi évadok után nem utolsósorban megfelelően fenyegető ellenség is lett. A vérfrissítésként érkező karakterek pedig nagyon jót tettek az addigra RDA-val és nélküle is megfáradt szériának.
Ez pedig szerintem vitathatatlanul Vala karakterének és a szerepben brillírozó Claudia Blacknek köszönhető. Már az első feltűnésében is üde színfolt, így nagyon jó hogy tovább gondolták és vitték a karaktert, aki visszahozta és felpörgette a sorozat humorfaktorát. Black és Shankes között pedig szerintem ritkán láthatóan jó volt a kémia, így Vala mellett Daniel is egy lazább és vicces karakter lett.

Kicsidelfin - 2018. 02. 14. 21:04

Az első szerelem :-)

Nem igazán gondoltam bele hogy mitől működik, de nagyon működik. Engem a szereplők viszonyával és a humorral vettek meg.
Az utolsó évadok tényleg nem voltak már az igaziak. Nekem Daniel és Vala tetszett, jól működött köztük a kémia. De az Ori, a Jaffa politikai harcok (Teal’c-et sosem szerettem), az új tábornok és a lánya sokat elvettek az élményből.
Az Atlatis kárpótolt.

A filmeket se felejtsük el, a Continuum a kedvencem.

impish - 2018. 02. 14. 21:05

A legjobb sorozat evör :) 10x minimum láttam a teljes SG1-SGA-t. A kedvencem egyértelműen O’Neill két-ellel :) amikor felváltotta Mitchell duzzogtam :D , de nekem vele is jól működött, Valát meg imádtam. Iszonyatosan jó volt a kémia Vala és Daniel között. :)
Atlantis csak pótlék volt, de tetszett az is.
Sok kedvenc részem és jelenetem van az SG1ból, de a leg’ mégis az SGA 3×10/11-ben a Woolsey-O’Neill párbeszédek :)

Csaba121 - 2018. 02. 14. 21:11

És a Stargate Infinity az már kutya, arról senki sem emlékszik meg?
(Igaz én még az első részt sem bírtam végignézni, már az öt perc után kaszáltam…)

heidfeld - 2018. 02. 14. 21:11

Öcsémmel imádtuk nézni. Goa’uldok, Istenek, más világok bemutatása nagyon tetszett, bár fura volt, hogy legtöbb helyen angolul beszélnek:D
Főbb karakterek, fajok rendben voltak. Gyerekként még nem volt annyira feltűnő, hogy elég kevesen halnak meg. És akkor még nem tudtam, hogy ez kint kábelen megy.
Oroszok szerepelhettek volna többet. Pár, érdekes faj, karakter egy, max. 2 részben bukkant csak fel. Kár értük.
Szívesen nézném ma is! Jack klónja ugye felnőtt/Alkonyat filmekben is színészkedett/.
Stargate Atlantis hangulata tetszett. Lidércek jók voltak. Ami nagyon nem tetszett: A meglátogatott világok igen egyformák voltak. Kicsit spórolósnak tűnt. És nem mertek bátrabbak lenni.
Ugye, az igen csinos dokiba szerelmes lett egy katonanő, de ezek a leforgatott jelenetek is a kukában végezték.
SU ötlete jó volt. Még pár, jó színészt is találtak, de a humor teljesen hiányzott, és nagyon zavaróan érezhető volt a spórolás.

stargatelost - 2018. 02. 14. 21:41

Csaba121: “És a Stargate Infinity az már kutya, arról senki sem emlékszik meg?”

Haha, én vagyok akkora SG fan, hogy végigtoltam, de eltartott legalább egy évig :D rettenetesen pocsék, azzal nem is lenne gond, hogy gyerekes, viszont nem tudom milyen jogokat vettek át, de még a kapu hangjai sem stimmeltek legtöbbször. Ezek alapján lehet tippelni, milyenek voltak a sztorik :D Tényleg csak elvetemült fanoknak ajánlott xD

Moncsi - 2018. 02. 14. 21:48

Mikor bejött a Marveles Thor örület, sokszor eszembe jutott a kalapács nélküli Thor, kedveltem azt a vonalat, és azt is, ahogy átszőtték őket az egész sorozaton.
SG1 nagy kedvenc, bármikor újra tudom nézni.

Melkon - 2018. 02. 14. 22:18

Nem értem miért karakteridegen, ha valaki hajat növeszt.

Szintén nem értem miért karakteridegen, ha egy katonai alakulatban szolgáló archeológus, aki megállás nélkül életveszélyben van kigyúrja magát. :)

Platschu - 2018. 02. 14. 22:48

A 9. évadtól kezdve át akarták nevezni a sorozatot Stargate : Command-re, hiszen teljesen új történetszál kezdődött 3 új főszereplővel (gyengébbek kedvéért Mitchell, Vala és Landry).

sdaniel - 2018. 02. 14. 23:20

Azért a 60-as évekbeli TOS-t a SG1-el összevetni kissé fúra, akkor már a TNG. Mondjuk én imádtam mindet, Farscape is mennyire jó kis sori volt. Ezek mind a TV3-on mentek nem? Sőt még az Earth Final Conflict is.

Shadwell - 2018. 02. 15. 04:34

Kedvenc sorozatom volt, ezen nőttem fel. Ennek köszönhetően ismertem meg a magyar rajongók közösségé az Abydos Gate fórumon, hiányoznak azok az idők.

@Platschu: Pacsi. :)

Én is akarok kommentelni - 2018. 02. 15. 05:29

Hammond tábornokot még szeretném megemlíteni. Szerintem nem kell kiemelnem miért, mert tökéletes volt. A színész is a szerepre (RIP Don S. Davis), maga a karakter is. A cikkben meg van említve, hogy az utódja nem volt egy telitalálat, de Ő az volt.

Platschu - 2018. 02. 15. 08:03

Azt kevesebben tudják, hogy eredetileg az Atlantisz a Tejútrendszerben játszódott volna. Tehát a város valóban a Déli-sarkon lett volna és a Lidércek is itt keltek volna fel. Bár még olyan koncepció is volt, hogy a Holdon lesz bázis belőle egy kráterben, illetve maguk a Lidércek tudtak volna repülni is, de aztán a költségvetés közbeszólt. A két sorozat végül párhuzamosan futott három évig, mi pedig gazdagabbak lettünk egy új kapuhálózattal egy új galaxisban, miközben hoztak jó pár crossovert is.

Állítólag az MGM C. Judge szerint tervezne új spinoffot is, ha a Stargate : Origins sikeres lenne. Egyelőre a “Return of the Jaffa” fedőnéven fut az egyezkedés és ötletelés, aminek ő lenne az egyik írója. Tehát visszatérnének a Tejútrendszerbe, hogy folytassák a Szabad Jaffa Nemzet sorsának alakulását.

Shadell: Welcome. :)

Roland - 2018. 02. 15. 09:37

Érdekes, de én mindig máshogy voltam a sorral. A SG-1 volt az első olyan sorozat, amit egyben végignéztem, úgy értem, nem volt nagy szünet az epizódok, évadok közt. Nagyon szerettem, amúgy is eszméletlenül szeretem ezt a fajta tudományos vonalat, főleg az időutazást, nem volt hiány belőle. Bírtam a karaktereket, néha vicces, néha komoly volt. Nem volt nagy bajom az utolsó 3 évaddal, de valóban látható volt a kapkodás. Egy picit többet is biztos ki lehetett volna hozni belőle, de szerintem rendben volt. Daniel egyértelműen a kedvenc karakterem volt.
Aztán jött az Atlantis, amire sokan mondták hogy a világ legjobb sorozata, a legjobb dolog ami a Csillagkapuval történhetett, izgalmas, érdekes, jobb karakterek vannak, stb. Hát nekem Rodney nagyon bejött, ezt leszámítva végignéztem, volt pár rész, ami megfogott, de ennyi. Nem volt ami miatt ujranezzem, inkább a SG-1 utolsó 3 évadának feelingjet adta nekem.
Aztán jött a Universe. Meghallottam, hogy van új Csillagkapu, elég későn, ekkor már kint volt a teljes 2 évad. Na gyorsan ránéztem, először pár cikket elolvastam, hozzászólásokat meglestem, és azt latom, hogy mindenki szidja, legrosszabb Csillagkapu, nézhetetlen, idegen, béna karakterek, stb. Tehát csak a rossz. Na, dejo, erről ennyit, de mondom csak megnézem.
Nos, 4 nap alatt végignéztem a 2 évadot, csak enni, .ég aludni mentem el. Ráadásul angolul, felirat nélkül, és akkor még annyira nem is értettem a nyelvet, de nem érdekelt. Ha kellett viaazatekertem. Ennyire még nem fogott meg sorozat, mint az akkor. Amennyire szidták, nem annyira nagyon tetszett. Csillagkapu volt, mégis teljesen más, emberibb karakterek, emberibb reakciók, valóságban szituk, teljesen más jelleg, mint az előző kettő. És pont ez miatt szidták, én meg pont ez miatt kedveltem annyira.
Szóval a lenyeg, hogy eléggé várom az Originst, mert eddig inkább csak negatív reakciót láttam, ez alapján nekem be fog jönni.

soliduss - 2018. 02. 15. 10:34

A mai napig ha bárhol elkapok egy részt mindig képes vagyok leülni és végignézni.

azt hiszem ez elmond mindent.

Minden idők egyik legjobb sorozata volt az eredeti… majd szorosan mögötte a Atlantis…. az univerzum amit építettek akkoriban… a cross szálak a két párhuzamos világ között hatalmasat ütöttek.

és hát ” valóban” ( indeed ) T’ealk a legnagyobb figura az egész sorozatban O’nellal egyetemben :Dz

Aldo - 2018. 02. 16. 08:09

OFF
Abban mégis mi karakteridegenség van, hogy valaki hajat növeszt vagy felszed némi izmot?
Volt egy epizód a 2. évadban, hogy Jack és Teal’c testet cseréltek, mire utóbbi le akarta borotválni a fejét kopaszra, mondván “lélekben még Apófisz szolgája és nem szakadt el teljesen.” A kopasz fej szimbolikus jelentéssel bír tehát, így miután végleg szakított a korábbi életével, akár már a 3. évadban is hajat növeszthetett volna. Állítólag Christopher Judge a forgatási szünetekben le is tette a borotvát és csak az új évad forgatása előtt vágta le kopaszra. Minden évad elején rimánkodott a készítőknek, hogy hadd növesszen már hajat, mire a 8. elejére megenyhültek.

Daniel pedig hiába egy tudós, aki hivatalosan nem a légierő tagja és végig civil maradt, azért folyton a terepen van, így nem árt a fizikum, hogy bírja a gyűrődést.

Tipca - 2018. 02. 16. 14:56

Egyetértek Rolanddal, az Univerzum nekem is felüdülés volt. Nagyon szerettem a másik két sorozatot is (épp most darálom újra a CSK-1-et, 6. évad közepe-vége felé tartok), de a végén majdhogynem csak megszokásból néztem. Az Univerzum meg rögtön beszippantott, imádtam a karaktereket (Rush és Eli a kedvenc), és nagyon sajnáltam, hogy elkaszálták, főleg, hogy a második évad végére már az az akciódúsabb oldala is beindult, amit annyira hiányoltak belőle mások. De a legszomorúbb, hogy még könyvben sem lett befejezve.

stargatelost - 2018. 02. 18. 12:20

@Tipca: van a neten egy nem hivatalos 3. évad, forgatókönyv formában, érdemes elolvasni, tök jól lezárja a sztorit behozva az SG-1 meg Atlanis szereplőket is. Persze ott van most már a hivatalos képregény is (Atlantis és Universe is folytatva lett így), de az első számokat elolvasva sírva menekültem, annyira fos, főleg az Universe-nél volt blődség a sztori, ahogyan folytatták.
Szóval aki szerette a Universe-t, az keressen rá erre a forgatókönyv verzióra :)

Elnar - 2018. 04. 15. 16:20

Nagyon jó összefoglaló volt.
Ennek apropóján néztem újra (végig) az egészet, mert főleg az 5-6. évad körül jópár részt kihagytam. MacGyverként megismert RDA-val fogott meg az elején, Daniel szálával kötött oda teljesen. Miatta néztem tovább az eredeti gárda szinte teljes cseréje után is. Na meg Vala miatt. Claudia Black egymagában vitte a showt több részben is.
Az Ori vonal lezárása is megbocsájtható lett a sorozatkészítés nehézségeinek tudatában.
10 évad +2 film után nemrég fejeztem be az anno fél évadnyit nézett Atlantiszt, ami amennyire nem tetszett régen, annyival jobban magával ragadott. Bár tejesen új gárdája volt, mivel voltak crossoverek az SG-1 között, már némileg ismert szereplők jöttek előtérbe. (Pláne Carter)
Most, az SGU első évad közepénél azt érzem, pont ez a teljesen kapocs nélküliség lehetett az ellenszenv egyik oka. A másik meg a szemmel látható BSG nyúlás (látványhangulat, karakterdráma, kameramozgás(!), zenestílus(!) – Rush pedig egy az egyben Baltar)
Remélem, később kevésbé lesznek idegesítőek a karakterek – bár már most is mintha lejjebb vitték volna ezt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz