login |

Star Trek: Discovery: vége az 1. évadnak

2018. 02. 15. 15:02 - Írta: dzsiaj

68 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem egyet aludtam erre az írásra, de egyre jobban hajlok afelé, hogy felülbíráljam két héttel ezelőtti önmagamat, mikor azt találtam mondani, hogy a dupla finálé tuti nem lesz csalódás. Aki olvasta az előző posztot, az már jól tudja, hogy nekem nagy pofára esés volt a befejezés felvezetése, és bár a zárás azért már jobban sikerült, az 1×15 ordító ziccerek sokaságát hagyta ki, és egy teljesen rendhagyó epizódot kínált a nézőknek.

Már abban az értelemben, hogy amit most láttunk, az nem finálé.

Ez legjobb esetben is egy évadközi epizód lett volna más helyen, mondjuk egy hosszabb téli szünet előtt, vagy még úgy se.

Teljes mértékben érzem azt a készítői akaratot, hogy „csináljunk valami mást, úgyis mindenki nagy űrcsatákra számít, milyen menő lenne már, ha közben meg egy lövés se dördülne el”. Na de akkor mi legyen helyette, tehették fel erre a kérdést az írószobában.

A választ pedig mostanra már mi is tudjuk. Ez. Spoilerek a tovább mögött.

Első jelenet. Georgiou „kapitány” minden megtesz azért, hogy akinek eddig nem bűzlött a sztori csodás visszatéréséről, az most gyanút fogjon, majd számon kéri Michael-t, mikor ő is kvázi ugyanezt próbálja meg.

És ez csak egy volt a nem túl logikus írói/karakterdöntések közül, melyekből akadt még pár, többek közt Tilly beszívása, vagy az, ahogy a klingonok elfogadták L’Rell-t vezetőnek.

De ami tényleg a legjobban dühít, és muszáj rá visszatérnem: komolyan ezt a klingon bolygós bohóckodást szánták finálénak? Itt valaki nagyon felcserélte az epizódsorrendet, mert az a történet, ami igazán számított, ami érdekelte a nézőket, amiben előre elhintett és jól megtervezett csavarok voltak, az már lezárult. Ez meg egy random, holtjaiból előráncigált, kvázi megalapozatlan böszmeség volt.

Kár érte, na.

Mondom ezt úgy, hogy ez az epizód egyébként egy fokkal jobb volt a múlt heti dögunalomnál, mert most legalább voltak történések, de furcsa (?) módon pont a leggicsesebb-legstartrekesebb momentumok sikerültek a legjobban.

A legénység zendülésféléje, a végén Burnham beszéde alapesetben akár rosszul is elsülhetett volna, de valahogy a végére az egyszeri néző már ennek is örülni tudott, mert legalább ezek az alapvető Star Trek-értékek jól illeszkedtek a történetbe, sokkal természetesebbek voltak, mint a vérszegény sztori.

Jövőre? Új kapitányt kapunk, ez már biztos, pedig reménykedtem, hogy a vége cliffhanger az evilági Lorca felbukkanása lesz (bár még lehet).

Össze kell szednie magát a sorozatnak, mert amit felépítettek az évad során, azt ezzel a két résszel sikerült is jól elcseszni. Na persze az Enterprise-os cliff miatt se vagyok szomorú, ezzel biztos, hogy kőkemény fanservice indul be, ami nem baj, csak oda kell figyelni, hogy ez ne a sztori kárára menjen, lásd az Arrow vagy a Sherlock példáját.

Egy biztos: egy ilyen gyenge zárásnál azért több kell, hogy engem elveszítsenek, és szerintem ezzel a rajongók, de még a fanyalgók jó része is így lesz. Találkozzunk a második évadban is.

68 hozzászólás Ne habozz!

_Ra_ - 2018. 02. 12. 11:20

Nos, megmondom őszintén jóval többre számítottam a korábbi epizódok WTF részei után. Ez így kicsit túl biztonságos lezárás volt.

Ettől függetlenül a végén vigyorogtam az utolsó képsorokon. Jól néz ki az Enterprise, érdekes lesz látni, milyen küldetésre mennek együtt a Disovery-vel.

LaCRossE - 2018. 02. 12. 13:47

Hát ez egy csalódást keltő évadzáró volt.

Dark Energy - 2018. 02. 12. 20:27

De gyorsan megoldották, hát ez érdekes volt. Ám az utolsó másodpercekért érdemes volt végigszenvedni, akarom mondani végignézni.

@_Ra_
Az volt az egész évad csúcspontja. :)
El tudom képzelni, ahogy együtt bandáznak. Én eljutok oda ahova még ember nem merészkedett. Én meg forgok egyet-kettőt és rég óta vagyok, mire te odaérsz.

Legtornasz - 2018. 02. 12. 22:11

Ez az évadzáró betette a kaput ennek a sorozatnak. Eddig is ingott a minőség, a látvánnyal és néha az ügyes fordulatokkal szemben ott volt a kissé semmilyen főszereplő, a meg-megbotló történetvezetés, a túltolt girl power.

Az egy dolog, hogy az utolsó két részben kulcsszerepet játszó császárnő karakterétől teljesen idegenül, logikátlanul cselekszik sorozatban. Azon is lépjünk túl, hogy a vörös csaj, megfeledkezve fajának jövőjéről, ill. hogy rábízták a misszióban kulcsfontosságú drónok táskáját, inkább simán beszív egy bárban az ellenség egyik városában, kockáztatva, hogy kifosszák vagy leleplezzék.
De hogy az írók a nőuralmat exportálták a Klingon birodalomba, több mint nevetséges. Ahogy az is, hogy a Klingonok egy olyan libát fognak elfogadni fajegyesítő vezetőül, aki azzal zsarolja őket, hogy szétrobbantja az anyabolygót. Az első adandó alkalommal felkoncolnák.

Ez mindennek az alja volt. Ennyi, békéljünk meg vele, hogy vége a Star Trek franchisenak.

évadzáró: 2/10

kpeter - 2018. 02. 12. 23:24

Amilyen jó volt az évad eddig, ahhoz képest ez az évadzáró szerintem nagyon gyengére sikerült.

Ckaliban - 2018. 02. 13. 09:05

Ha a franchisenak nincs is vége, ennek a sorinak nagyot kellene villantania 2×01-ben. Elfogytak a húzókarakterek, lezárult a főszál, a morális ès karakterdilemmák megoldódtak, és a színészek helyett maradtak a ripacsok.

Blobov - 2018. 02. 13. 13:00

…hát, a nagy láng végül gyér füstként aludt ki. Lapos volt, mint a lapostetű/ő az utolsó két rész.

zolij - 2018. 02. 13. 15:14

amúgy hiányosak az ismereteim a korai Star Trek-kel kapcsolatban, de nem rémlik hogy szó lett volna egy nagy klingon háborúról, amikor majdnem teljesen legyalulták a Föderációt.

A - 2018. 02. 13. 15:16

Most néztem meg az évadzárót. Az első gondolatom komolyan az volt, hogy “Hogyan sikerült ennyire leültetniük a sztorit a végére?”.

Ayrons - 2018. 02. 13. 17:09

Kasza.
Szórakozzanak mással. Mi a tököm volt ez ?
Attól kellett volna összecsinálnom magam ,hogy a végén ott volt az Enterprise ?
Amekkora pozitív csalódás volt az eleje akkora negatív lett a vége.
Klingon szál valami botrányosan lett lezárva de kivitelezve is. Az össze jó történetet és a karaktert kukázták vagy szarul lezavarták. Na jó maradt Saru meg Sarek, Spóra doki kb ennyi. Micheal botrányos.

Mehetnek felőlem a végtelen űrbe most már (remélem valami űrmedvedisznóember megöli őket) azt moralizálhatnak a tudományról és a vallásról a hülye karaktereikkel.
Sikeresen elcseszték az egészet.

Ayrons - 2018. 02. 13. 17:10

A: Erre a válasz az ,hogy minden érdekes sztorit és karaktert kikatattak.
Arról nem is beszélve ,hogy a klingonokat elbaszták.

Hegemaster - 2018. 02. 13. 18:01

Borzalmasan lapos volt az évadzáró ráadásul hihetetlnül nagy kiszúrás hogy az utolsó 10másodpercre hozták be az Enterprise-t amikor szerintem elég sokan csak erre vártunk:D
Nem tartom egy tipikus cliffhanger-nek hanem inkább egy beismerés számomra az irok részéről hogy: jó-jó, szar volt tudjuk de nesze itt az Enterprise ha valamiért akkor ezért bizti belenéz mindenki a második évadba…

Továbbá kövezzetek meg érte, de engem még mindig őrülten zavar hogy a Discoveryn csak főtisztek vannak… Pedig basszus majdnem akkora mint az Enterprise….. nemondják már hogy tényleg azon a pár sétáló emberen kellett spórolni akik a legénységben kellene hogy legyenek. Meg amikor Saru pár résszel ezelőtt tartota azt a nagy beszédét és vagy 20an halgatták.. olyankor a többiekkel meg mi van? A Voyagerben értem hogy meg tudták ezt lépni mert kis hajó, 80-120 között ingadozott mindig a legénység. Dehát ez egy 300-400 fős hajónak kéne hogy legyen minimum…
Továbbá a nagy ceremónián a végén azért már 1-2 eredeti TOS-os díszegyenruhát vártam volna… Ne akarják már beadni nekem hogy ebben a sorozatba mindenki ilyen egyenruhában van a TOS-tol meg már mindenki amolyanban… legalább valami kis átmenet jöhetne:D

És félreértés ne essék voltak kifejezetten jó pillanatai ennek a sorozatnak, de elvétve csak. Talán ez az első Star Trek sorozat ami nem karakter hanem cselekmény központú de szerintem talán pont ez ölte meg az egészet. Kár érte, de legalább VAN. Ennek is örülni kell hiszen a nagy presztizsű sci-fik már lassan mind 10 éve véget értek.. Mind a Star Trekkek, mind a Csillagkapu szériák és még a Csillagközi is a spin off-jával egyetemben de akár a Firefly-t is említhetném.

Most 2018 ban meg Firefly helyett van Dark Matter meg Killjoys (bár a Killjoys-t még nem láttam)
Star Trek helyett van Orville meg a Discovery. Csillagközi Romboló helyett meg Expanse… (ha figyelitek a légzsilip nyitási hangja pl ugyanaz a kettőben) de ettől még az legalább egy új eddig meg nem csinált történetfolyam.

Egyszóval már nincs meg a varázsa egy olyan történetnek amit előtte már láttunk csak más köntösben. Pedig az elmult évtizedben nagyon felfutottak ujra a sci-fik mind a moziban mind sorozat téren, de az Expanse-on kívül általában minden eredetiséget nélkülöznek sajnos.
Vagy Rebootolnak (Star Trek filmek) vagy eladják ugyanazt új köntösben grandiózusabban (Ébredő erő) (Függetlenség napja 2) a lényeg hogy a nosztalgia vonat meg legyen lovagolva.

A Discovery meg 6/10 nálam, de csak mert “nyomokban Star Trekket tartalmaz”
De reméljük a legjobbakat.

Ace - 2018. 02. 14. 08:35

Szerintem jól sikerült a zárás igazán Star Trek-es meg kellett oldaniuk ,hogy benne maradjanak az eszmékben és kb ennél jobban nem tudták zárni a háborút. Persze belerakhattak volna még egy csatát vagy akciót de minek? Szerintem jók lettek a felütések. Én azt hittem Philipával lesz egy nagy összeakadás de inkább kikerülték és nyitva hagyták a szálát nyilván késöbb kezdenek majd vele is valamit. Lehet ,hogy sokaknak olcsó megoldásnak tüntek a záró képsorok de nekem mint ST rajongónak nagyon sokat jelentenek igazi hidegrázós jelenet volt. Nagyon remélem innen folytatják a második évadban majd.

Én is nagyon remélem érkezik vendégszereplőnek Bruce Greenwood ő mint Pike nagyon jól hozta a szerepet kb rá öntötték.

yooha - 2018. 02. 14. 11:22

Tehát a klingonok azért nem támadják meg a Földet, és köszönt be helyette a Végtelen Béka Korszaka, mert “külöben felrobbantom az egész bolygót, magammal együtt!”
És ezt be is fogják tartani, a bombát nem találják meg, a detonátor ott marad Varangy Kisasszonynál, amíg világ a világ.

Érdekes lezárás. Vagy vaalmit félreértettem?

Latza - 2018. 02. 14. 11:40

Most lehet találgatni egy évig, hogy mit akar tőlük az Enterprise…
Tippre azt mondanám, hogy megtalálták a “jó” Lorcát és most leszállítják nekik “új” kapitánynak. Ezzel talán csillapíthatnák a rajongói hadakat a készítők. :D Szerintem ezért is nem részletezték a dolgot, hogy adott esetben módosíthassanak a témán. Mert azért ez így elég hiányos cliff.

Ace - 2018. 02. 14. 12:20

Én azt hittem a Vulkánon a Prime univerzum-os Lorca fogja őket várni de még bármi előfordúlhat.

Malachi - 2018. 02. 14. 13:22

az biztos, hogy jövőre folytatom. nézhető ez, a valóban kicsit alibizős, megúszós lezárás ellenére.

Agent Coulson - 2018. 02. 14. 15:36

Nagyon gyenge volt a lezárás, bár az egész évadról elmondható ugyanez. A végén ugyan elhúzták a mézesmadzagot elöttünk az Enterpise-al de ahogy kiismertem a készítőket ez úgy is a lehető legklisésebben lesz majd feloldva. Kár a sorozatért pedig sok jó ötletet meglehetne valósítani szerintem, remélem összeszedik magukat a következő évadra.

Melkon - 2018. 02. 14. 20:19

Szerintem sem a lezárás volt a sorozat csúcspontja, de nem értem a fanyalgást. A régi Star Trek sorozatokban az évadzáró tipikusan egy random epizód volt, ami akár az évad közepén is lehetett volna. (1-2 kivétellel)

Nekem tetszett az utolsó rész is, Cornwell admirális is egy érdekes szereplőnek tűnik, bár kicsit homályos hogy a Klingonok miért is álltak le és nem ölték meg L’Rellt amint hatástalanította a bombát.

LaCRossE - 2018. 02. 14. 20:50

“Szerintem sem a lezárás volt a sorozat csúcspontja, de nem értem a fanyalgást. A régi Star Trek sorozatokban az évadzáró tipikusan egy random epizód volt, ami akár az évad közepén is lehetett volna. (1-2 kivétellel)”

Sokaknak ez az első Star Trek sorozatuk. És amúgy is kb. irreleváns, hogy a régi ST sorozatokban mi volt.

Melkon - 2018. 02. 14. 21:55

LaCRossE:

Nekem is ez az első, a 2 félévad közben néztem meg a Voyagert és most DS9-t nézek.

Mivel a fanyalgók többsége azzal jön, hogy “ez nem is Star Trek”, ezért szerintem releváns. Ha valami a régi ST-ben valaki szerint jó volt, akkor nehogymár itt negatívum legyen. :)

Macckó - 2018. 02. 15. 00:06

Ekkora zakót még nem éltem sorozatban. Hogy a retekbe voltak képesek a jó évadot egy rész alatt így leamortizálni?

Ace - 2018. 02. 15. 08:36

Azért a lezárás nagyon is Star Trek volt most pont azoknak nem kéne fanyalogni akik szerint ez nem ST mert ennél jobban nem lehetett volna ST-sen feloldani a háborút most aztán igazán nem szólhatnak mert pont nem egy látványos pif-puf-ban fejezték be.

Aldo - 2018. 02. 15. 15:36

off
“A Voyagerben értem hogy meg tudták ezt lépni mert kis hajó, 80-120 között ingadozott mindig a legénység. Dehát ez egy 300-400 fős hajónak kéne hogy legyen minimum…”

Szerintem a Voyageren 140-150 körül mozgott a legénység.

a_n_d_r_e_w - 2018. 02. 15. 15:44

En ezt nem ertem. Oszinten. Van ez a ver klingon, akinek mas se szamit, csak hogy klingon uralkodjon mindenek felett. Adnak neki egy bombat, amivel egyesiteni (zsarolni) tudja a tobbi klingont az o iranyitasa alatt. Ezert ugy dont, hirtelen beket kot. Wut?
Barmely klingon (eleg ha csak ebben a sorozatban levo viselkedesuket nezzuk) azt tette volna, hogy tessek, en vagyok a gore, kulonben pukk, es ha amr ezt ilyen szepen atbeszeltuk, lojuk mar szet a Foldet unnepi tuzijatekkent, ha mar ugyis ott vagyunk.

Masreszt adott a bolygonk jo sok milliard lakoval. Erre az egesz vedelme mindossze 1 urbazis es par csenevesz hajo, holott a teljes flotta ket harmada azert meg allitolag megvan. A foldre telepitett vedelemrol nem is beszelve. Harmadreszt, miert a Foldre haklisak a klingonok? Miert nem a Vulkant cseszegetik? A foderacio az ellenseguk es nem az ember, tudtommal.

Szoval tomeny zavar az egesz sorozat, alig szeretheto karakterekkel. Egyedul a mirror reszek voltak ertekelhetoek, de ott is csalodast kelto lezarassal. Erosen gondolkodok visszaterjek-e a masodik evadra, de oszinten annyira drukkoltam menet kozben is, hogy inkabb kaszaljak, es a lehetoseget adjak meg mas sorozatoknak is, hogy inkabb nem.

mSO - 2018. 02. 15. 15:53

Évad – csupán pár külsőséget tartotta meg a régi ST-ből, szembeköpte az eddig ismert értékeit, kifacsarta a szívét.

Szóval ez egy szép látványos scifi, de semmi köze a ST-hez. Nyomokban fellelhető valami, de az is inkább csak díszlet meg erőltetett. A sok kínzástól meg őrült fordulatoktól – a végén kiderülhetett volna még az is, hogy Pike hajóján igazából Picard a kapitány és a jövőből tértek vissza megmondani, hogy álljanak le, mert veszélyben a jövő.

Ace - 2018. 02. 15. 16:17

a_n_d_r_e_w: A többi ST sorozatban/Filmben álltalában sajnos még ennyi sem volt soha a föld védelme még meg is lepődtem ,hogy itt azért már berakták az űrdokkot meg pár hajót ezt valószínüleg azért csinálják mindíg ,hogy érzékeltessék mindíg az adott hajónak kell megmenteni a földet. Ez tipikus ST húzás. A föld a Föderáció központja itt vannak a küldötségek nagykövetek a legnagyobb csapást mindíg itt tudják mérni a Föderációra.

L’Rell végre akarta hajtani az egyesítést mint a messiása ha ezt azzal éri el jelenleg ,hogy békét köt akkor ezt választja. De szerintem biztos ,hogy ha megint széthúzás lenne és csak egy háborúval tudják egyben tartani a birodalmat akkor megint inváziót rendel el. Az ST történelemben mindíg is vékony volt a határ a Klingon birodalom és a Föderáció között.

Gerusz - 2018. 02. 15. 16:25

Az az érzésem, hogy nagyon rövidre akarták zárni a klingon háborús szálat, hogy jövőre egy soft reboottal kezdjenek.

Straw - 2018. 02. 15. 16:55

Én is jobb lezárásra számítottam, de azért az utolsó pár jelenet tényleg visszaadott valamit.

Távolról se gondoljátok hogy a háborúnak vége. Mivel elvileg a Discovery az eredeti idősíkon játszódik, ahol 80 év háború után kötött békét a Föderáció és a Klingonok a Kitomeri egyezménnyel, ami ha jól emlékszem a Kirk vezette enterprise utolsó küldetése volt.
Itt pedig még csak Pike a kapitány, úgyhogy ez amolyan ideiglenes ki nem mondott fegyverszünet lehet.

heidfeld - 2018. 02. 15. 17:37

Én emlékszem rosszul, hogy 16 részes lett volna az évad? Egy részben lezárni.. És közben olyan érzésem volt, mintha ki lettek volna hagyva jelenetek.
Bolygón lévő világ ábrázolása rendben volt. De az ilyen Szent helyeket nem őrzik a klingonok?? Nagyon sok kérdés nyitva maradt:
– Hogyan fogadhatnak el klingonok, női vetetőt?
– Hol az e világi Lorca?
– Ki lesz az új kapitány?
Sorolhatnám, de világosan kiderült, hogy a “nem főszereplő”, mégis az alakítója csapnivalóan rossz. az anyját játszó színésznő ,/ Jenny, az L-ből/ fényévekkel jobb. Klingon/emberért sem kár.
Én 6.5/10-re értékelném az első évadot. Utolsó 2 rész lehúzta.

Sunsetjoy - 2018. 02. 15. 17:54

A Prime-idővonal szerint:

– Első találkozás a klingonokkal, 2151
Archer, Broken Bow-incidens
– Kapcsolatok leromlása, hidegháború, kisebb csatákkal 2223-tól (2245: Donatu V a legismertebb, vagy a Doctari Alpha, ahol Michael szüleit megölték)
– 2256-57 T’kuvma harcba hívja a klingonokat
– 2267-es rövid háború, amit az testnélküli erőteljes orgániaiak megszüntetnek az orgániai békével (itt már Kirk az Enterprise-al)
– Ezt ismét apróbb fellángolások követték, valós háború nélkül, békekötési próbálkozásokkal egészen a 2293-as khitomeri békéig
-Az alakváltó gammakvadránsbeliek kavarása folytán volt még a 2372-73-as háború is (Deep space 9)

A Discovery sorozat kifutása a Kirk-féle Enterprise eleje lesz elvileg, az pedig 2265-ben indult, a mostani események után nyolc évvel.

winnie - 2018. 02. 15. 18:01

“Én emlékszem rosszul, hogy 16 részes lett volna az évad? Egy részben lezárni.. ”

13 részes lett volna eredetileg.

Annatar - 2018. 02. 15. 18:39

“13 részes lett volna eredetileg.”

Akkor ezért annyira összecsapott az utolsó két rész…

Puppa - 2018. 02. 15. 19:08

Ez az utolsó rész tényleg nem volt jó, remélem a következő évadzátó jobb lesz hiszen ag első évad többi részével nem volt gond.

Mondjuk azt nem tudom ki lesz a kapitány, mert szegény hajó 1 évad alatt elhasznált párat.

Paleee - 2018. 02. 15. 19:41

Melkon: “A régi Star Trek sorozatokban az évadzáró tipikusan egy random epizód volt.” Erre csak pár ST:Voy részt tudok felhozni: Equinox, Skorpió, Unimátrix Zéró, a Jövő vége. Egyik sem egy random rész volt.

Egy dolgot senki sem említett a sok balf***ság között, ami ezek szerint csak engem csesz fel: a Terrán Philippa simán kinyírta volna Michaelt, mint a papírkutyát, erre csak ilyen hányaveti módon, “najóvan, nincskedvem ölni, megyek, szevasztok, felülök a göncölszekérre.” Mivaaaaaaaan??????

Enterprise: hát azon én is vigyorogtam, de ki nem. Persze maradok, nem csak emiatt, kíváncsi leszek, miképp folytatják az S2-t, mert azért voltak jó pillanatai az évadnak. És igen, köszönöm, hogy nincs többé Ash Tyler! Vagy ne kiabáljam el? Visszatér a Klingonok hadvezéreként az emberek ellni háborúban, de Májköl az érzelmei miatt nem fogja tudni bántani, és végül bárki más lövi le?

Ayrons - 2018. 02. 15. 19:41

Én nem bántam volna ha végig szembeköpi a ST dolgokat. Egyszerűen rűheltem azokat. Picard érából láttam részeket de sikeresen elűzött az egésztől.
Nekem ez az első igazi ST sorozatom és a végét leszámítva nagyon bejött. De a vége akkora csalódás hogy kasza lett az egész.
Tarantinoba és J.J bízok még.

Melkon - 2018. 02. 15. 19:47

Paleee:

Voyagerben például az első évad vége egy random rész volt, DS9-ban szintén. Most nem nézem meg az összes évadzárót, a mondanivalóm annyi volt, hogy eddig az ST sorozatokban ez teljesen elfogadott volt.

Engem az is zavar, amikor egy sorozat egész évben spórol az évadfináléra, nem bánom, hogy itt másképp döntöttek.

Ash Tyler biztos, hogy marad a 2. évadra.

Hegedda - 2018. 02. 15. 19:52

Kár volt a két plusz részért, inkább évadközi részt kellett volna betenni, mert ez így nagyon lekonyult.

Popeye - 2018. 02. 15. 20:00

hála égnek hogy vége. és én be is fejeztem itt a sorozatot..

winnie - 2018. 02. 15. 21:00

nem akarom a spoilerek miatt elolvasni, de itt egy kritika az egyik kiemelt tévés oldalon, ami igen pozitív: http://www.vulture.com/2018/02/star-trek-discovery-season-1-finale-review.html – érdekességként.

Draco44 - 2018. 02. 15. 21:35

Számomra az volt talán a legfurább, hogy elméletileg a Föld sorsa forgott kockán, mégis elég ráérősen cseverészgettek a klingon bolygón. Nem igazán lehetett érezni, hogy milyen súlya van, egy szimpla küldetésnek tűnt az egész.

Alapvetően az egész évad elég felemás volt szerintem. De számomra sem kérdéses a folytatás.

Melkon - 2018. 02. 15. 22:12

Draco44:

Szerintem ezzel semmi gond, a háború lassú, nem egyik napról a másikra rohanják le a Földet, a kapkodás nem segített volna.

bTrix - 2018. 02. 15. 22:20

Paleee: A jövő vége biztos, hogy nem évadzáró volt, az egyik kedvencem (3×08 és 09):)
Alapvetően tetszett és várom a folytatást, nagyon kíváncsi leszek ki lesz a kapitány, meg persze az Enterprise.
Az After Trekben ugye azt válaszolták producerék, hogy “Lucius Malfoy” :D
Vajon prime-Lorca is (a terránokhoz képest persze) “nyúlbéla” Csillagflotta-kapitány kapitány volt/lesz? És a spóra Tilly vállán? Pont azután mutatve, hogy Lorca beleesett a gömbbe, ami aztán visszavitte a hajót?

Platschu - 2018. 02. 15. 23:51

Nem volt ez rossz, csak olyan tetőpont utáni leengedésnek tűnt. Mintha az évad elején lett volna 2 rész prológusnak, míg a végén 2 rész epilógusnak.

Ernő - 2018. 02. 16. 08:25

Az Enterprise-ról szólnak hogy mi az aktuális vészhelyzet tárgya. Nagy nevek szerpeltetése hat másodpercig, aztán ugranak is a szükséges helyszínre. És már mehet is a kavalkád Enterprise nélkül…

Ace - 2018. 02. 16. 08:35

Az mindenféleképpen érdekes ,hogy jópár szálat nyitvahagytak. Ottvan ugye a legfőbb:
-az Enterprise segítség kérése
aztán a kissebbek:
-a Prime univerzumos Lorca kérdőjel
-Piros spóra Tilly-ben
-Császár Philippa (nem hiszem ,hogy sokáig nyugton maradna szinte biztos ,hogy visszatér még)

Mind elég érdekesen hangzik bármit is kezdenek velük.

Lordviktor - 2018. 02. 16. 09:38

Sarut kellett volna kapitánynak megtenni, Burnhammet meg első tisztnek, teljesen felesleges egy új kapitányt hozni, (kivéve persze ha Lorca lesz, az jöhet). Az utolsó 1 perc pedig libabőr volt, bármennyire fanservice.

majsz - 2018. 02. 16. 10:11

4-5 részig jutottam, így viszont lehet nem is sietek vele.

zero - 2018. 02. 16. 10:20

Elnézi az ember, de a jótól igen távol van, és nálam a Star Trekségének ez a spórajahtóműves érdekesség vág oda.
Az első évad fele igen keveset tudott adni a Háborúhoz, így én személy szerint meglepődtem, hogy a második félévadnak sikerült még annyit se. Az egész konfliktus buta és unalmas. Én nem tartottam volna eretnekségnek a romulánok bemutatását, és azt hogy egy látványosabb galaktikus sakkjátszmává tegyék, amivel legalább felérnek a Dominiumi Háborúhoz. Jövőre meg már más jellegű történeteket ígérnek. Kihagyott ziccer az egész.

fremen - 2018. 02. 16. 12:18

A klongonok epp harcban allnak a Foderacioval, utaljak az embereket, megse gyanus senkinek, hogy a Kronoszon setalgat par ember. Azert ez fura…

Neton - 2018. 02. 16. 12:32

És itt jön ki a showrunnder váltás. Az egész klingon szálat még ugye más találta ki, a mirror universe-t pedig már más vitte. Valahogy le kellett zárni a klingon szálat, amire maradt konkrétan 1 részük és nem akartak már vesződni vele. Logikátlan volt? Persze. Olcsó megoldás volt? Az. Viszont az egész évad leguncsibb szálát legalább lezárták, Philippa bármikor visszatérhet, ami tök jól fog állni a sorozatnak. Kiirták Ash-t is kvázi, tehát ő rá sem kell számitani meg a tré szerelmi szálukra se, igy nem fog erre felesleges idő elmenni. Ez egy szükséges kompromisszum epizód volt. Várjuk a következő évadot.

Ace - 2018. 02. 16. 13:19

fremen: Nem minden ember a csillagflotta tagja. Mudd is a Klingonoknak dolgozott. Amúgy volt akinek feltünt de fegyverkereskedőnek adták ki magukat.

Melkon - 2018. 02. 16. 14:49

Neton:

Asht nem írták ki, biztos hogy visszajön.

idioty - 2018. 02. 16. 15:12

Egyetértek a kritikával, számomra is rettenetesen nagy csalódás volt.

Mate4182 - 2018. 02. 16. 16:24

En se votlam elragadtatva a szezon zarotol.
Azon meg tultettem magma hogy csomo infantilis marhasag kerult bele mint Silly beszivasa, vagy Philippaval valo ,,beszologatasok”

De mi volt ez a zaras?
Most mi let a klingonokkal?
Olyan erzesem van mintha nem figyeltem volna az utolso 10 percnel, vagy kimaradt volna a resz egy harmada …

A 12 es 13 resz utan ez borzalmasan kiabrandito volt …
Persze maradok a 2. evadra mert berantottak es aranyaiban sokkal tobb pozitiv elmenyt kaptam mint negativat a sorozattol, de remelem tobb ilyen gyenge evadzaro nem lesz.

Mate4182 - 2018. 02. 16. 16:25

off: viszont a jovobeli Parizs baromira tetszett a vegen :D

cromwell - 2018. 02. 16. 16:34

Nincs időm végigolvasni az összes kommentet, de ahogy nézem egy felé húznak a vélemények. Én ilyen fos Star Trek évadzárót még nem láttam. Szerintem a Discovery a valaha gyártott leggyengébb Star Trek sorozat. Mivel régi és hard core trekker vagyok, nézni fogom, mert elég sokat vártunk egy új trek sorozatra.(Láttam mindent az elmúlt 25 évben minden ami trek, beleértve: TOS, TAS, TNG, DS9, VOY, ENT és ez. Meg persze a 12 film.)

A sorozat eddigi 15 részéből kb. a 50-60% értékelhető, a többi hulladék. Az évadzáró különösen tragikus volt véleményem szerint. Ahogy fentebb írta vki, nyomokban Star Treket tartalmaz, de alig az egész sorozat.

Nézni fogom, mert szeretem a treket ma is, de ha továbbra is olyan lesz mind ez a mostani évadzáró, akkor képesek lesznek a DIS-ről végleg leszoktatni.

bTrix - 2018. 02. 17. 00:44

Az ugye csak a hosszú hétnek és a szemem csípő samponnak köszönhető, hogy L`Rell a fejemben nagyon Hillary-nek hangzott? :D Trumpkuvma után..

Napsugár - 2018. 02. 17. 07:39

Nekem az első perctől kezdve tetszett a sorozat, lényegében már a klingonok pilot-os akcióival (fellépés, beszéd, stb) megvettek. A többi rész is jó volt, nagyon sok potenciál, ötlet, új dolog volt ebben az évadban. Azonban úgy érzem, SEMMIT sem tudtak megfelelően lezárni, kiaknázni, stb. Egy-egy sztori csúcspontját mindig összecsapták, mintha csak kötelezően le kellene tudni. A morálisan szürke, érdekes karakter Lorca sec-perc egyrészes (béna) főgonosz lesz, a klingon háborút szinte mellékesen zárják le (az anyabolygón, egy kocsmában, a lehető legbénább módon). Ez nagyon rányomja a bélyegét az évadra, hiába volt minden szuper, ha a fináléja a történet-szálaknak béna lett . . . :S

Ami a klingon háborút illeti, szinte éreztem a rész elején, hogy itt Burnham (ritka idegesítő karakter, anti-talentum színésznővel) akciózni fog morálisan, és hát persze, a klingon anyavilág szívében, a kocsma közepén állnak neki vitatkozni, hogy moralitás így, Csillagflotta-eszme úgy. Iszonyat cringe volt, akárcsak a hídszemélyzet “lázadása” ebben az részben, meg az előzőben. “Mi csillagflotta vagyunk, elveink vannak blabla” ez, az utolsó pillanatos meggondolás eleve naivitás, másrészt iszonyúan el van koptatva. A Föderáció vesztésre áll, flottájának minimum harmada elpusztult, győzelmi esélyei nincsenek, felségűrjének ötöde megszállás (klingonul: kiírtás) alatt, egyik nagy világa (Föld) támadás alatt, de éljen, a Discovery legénységének elvei vannak! Vajon megkérdezték a sokmillió halottat is? Vagy a Földön kiírtásra kerülő 7+ milliárd lényt? (Ez kicsit demagógnak hangzik, de nem annyira, mint a bemutatott naivitás). A L’Rell féle egyesítő húzásról nem beszélve, hihetetlen, hogy ezt bárki komolyan gondolta az írók közül.

Mindegy, aki néz komolyabb sorozatokat, az tudja, hogy ez a naivitás, és ilyen ábrázolása a dolgoknak, ami itt ment az évad végén, a beszívott hippikorszakban volt jellemző, ma már nem az, ma már eléggé felnőttek a sorozatok a sokszínű moralizáláshoz, és a nézők általában értik is ezeket. Kár, hogy elmaradt a meglepetés, és ennyire béna lezárás lett.

Gab - 2018. 02. 17. 11:02

Én eleinte szkeptikus voltam, mert nem tetszett, hogy erőszakosan női karakterek vannak és a főszereplő automatikus savanyú szőlő emotion arckifejezése még zavart is, túljátszottnak éreztem a karaktert, miközben a star trek sorozatok fontos eleme lenne, hogy jobban megismerjük a legénység tagjait is, mint egy családot.

Zavart az is, hogy látványban főleg eleinte nagyon JJ-s volt (lens flare forever effect) és féltem, hogy nagyon elkanyarodunk Into darkness:) Aztán az évad közepén azt mondtam magamnak, hogy örülhetünk, hogy végre a sorozat, ami megpróbál az eredeti sorozattal legalább kapcsolatot is ápolni és nem letagadja azt.

A hajó designjáról se sokan írtak, pedig az is az eredeti sorozathoz köthető, ilyen lett volna, ha a TOS-t folytatják, ez lett volna a Phase II Enterprise formaterve.

Meglepődtem a hsz-ekben, mikor néhányan egy képzeletbeli sorozat történéseibe keresnek logikát, elemzik, hogy hol, mennyire meggyőző..Én azt mondom, hogy egy scifi ben valóságot keresni fura dolog. Ez egy elképzelt, ideális világ, ideális emberekkel, ideális fő gonoszokkal, amiben a szegénység sem létezik.

Meg kell becsülni, hogy egyáltalán kaptunk valamit, –
mondom ezt olyanoknak, akik az eredeti széria rajongói – mert é azt éreztem láthatóan a ST Nemesis után véget akartak vetni az eredeti sorozattal kapcsolatos designnak, történéseknek.

Én nem neheztelek a történet vezetésre (döntöttek ahogy döntöttek, nem mi írjuk a sorozatot) , hogy mi és hogy történt, mert látom az igyekezetet, de ezt ahogy darabolják, több részre bontják az évadot, sorozatot utálom (nekem nem jön be ez a félévados\darabolós style). A Walking Dead nek se tesz jót, hogy mikor történne valami abba marad félévre, csak rajongókat vesztenek ezzel és az időhúzással.

a_n_d_r_e_w - 2018. 02. 18. 20:58

“Én azt mondom, hogy egy scifi ben valóságot keresni fura dolog.”
Te se olvastál/láttál még jó scifit. Attól, hogy elképzelt (fiction), még lehet reális, ezért science egyrészt, anélkül csak fiction, vagy space fantasy pl.
Amit te írsz, az jól jellemez mondjuk egy 10 éveseknek szóló mesét, mint a G.I. Joe vagy a Transformers, de felnōttként ennél már többet várok, szerintem joggal

Lordsithlord - 2018. 02. 19. 04:26

Elég nagy fannak tartom magamat, nem nagyon tudok olyat, amit ne néztem volna meg már vagy tucatszor. Mindegyik sorozatnak / mozifilmnek voltak jó és rosz jelenetei, ebben a Discovery sem kivétel.

Komoly gondom, hogy gyakorlatilag nagyon szétszórt a történet. elkezdik a klingon háborúval, oké. Találnak valami megoldást az álcázás ellen (hozzáteszem emlékeim szerint ez még a jóval később játszódó sorozatokban is problémát okoz!), majd hirtelen egy vágás és elővesznek egy ezer éves klisét, dimenzionális probléma. Gyorsan megoldják úgyahogy a másik univerzum problémáit, majd azt a szálat is félbevágják és visszaugranak a saját dimenziójukba, ahol ugye gyakorlatilag már elvesztették a háborút és persze gyorsan megmentik a Föderációt…

Közben meg egy csomó nyitvahagyott kérdést hagytak hátra.
Mi történik a másik univerzumban az összeomlás után?
Mi lett a Defiant sorsa?
De ami engem végig zavart: HOL A FRANCBAN VOLTAK A FÖDERÁCIÓ TÖBBI TAGJÁNAK A HAJÓI????

Összegezve egy olyan sorozatról beszélünk, amiben rengeteg lehetőség van, de az első évad nagyon sok lecsapatlan labdát hagyott maga után. Ha a 2. évad is így folytatódik, akkor hamar kivégzik ezt a sorozatot. Remélhetőleg erre a készítők is rájönnek.

Ace - 2018. 02. 19. 08:43

Nyitva hagyott kérdésekről meg az a véleményem miért baj egy olyan sorozatnál amit több évadra terveznek? Tudom hogy a mai világban csak a nagyon sikeres sorozatok kaphatnak sok évadot de nyilván senki nem úgy ül neki egy Star Trek sorozatnak aminek ilyen múltja van ,hogy jó hát tervezzük úgy ,hogy csak 1 évad lesz.(milyen gáz lett volna már ha a pl a Voyager már az első évadban hazaér…) Én örülök ,hogy több kérdést nyitvahagytak mint régen valószínüleg ha több évad lesz akkor mindent le fognak zárogatni söt nyitni fognak több más évadokon átívelő szálakat ezek álltalában jó szoktak sikerülni a régebbi sorozatokból kiindúlva.

Zombiebie - 2018. 02. 19. 20:28

Ne legyen igazam, de Brian Fuller hiányát durván meg fogja szenvedni ez a sorozat. Már a pörgős részeknél is hiányzott a Star Trek hangulat, az utolsó két résznél meg egyenesen leszállt az ékszíj, elfogytak az ötletek. Ez az az eset, amikor az összecsapott munkáért kötbért kellene kérni… Amit a karakterekkel is műveltek.. Persze Badass volt mindenki, meg ettünk Kelpient, de nem erről szól a Star Trek. Az egész storyt kiváltó okot súlytalanná alázták. A Klingonokat úgy szarták nyakon, ahogy volt. A karakterek faékek. Talán Sarek és Saru, valamint Lorca, akik elvitték a show-t. A dühítőeket persze tolták az arcunkba. A technoblabla meg egyenesen megalapozatlan, nem Star Trekhez méltó. Olyanokat megléptek, amit egy rajongó kapásból levág, hogy nem lehet. Ebben a közösségi média uralta világban nem igaz, hogy nincsenek marketingeseik, akik meghallják a nép szavát és jelzik a fejeseknek, hogy hopp, ez most nem volt jó, vagy amaz. Ha ezt továbbra is ilyen felállásban lenyomják a rajongók torkán, akkor ez sem lesz egy hosszú életű sorozat. Bár, ahogy kezdtem: “Ne legyen igazam…”

lacika - 2018. 02. 20. 15:02

“Ebben a közösségi média uralta világban nem igaz, hogy nincsenek marketingeseik, akik meghallják a nép szavát és jelzik a fejeseknek, hogy hopp, ez most nem volt jó, vagy amaz.”

Vagy esetleg nekik jól sikerült és tetszett. Neked vannak fenntartásaid, de hidd el nem annyira egyértelmű ez mindenkinél. Számomra például hatalmas élmény volt, nagyon tetszett az évad. Maradjon ilyen a továbbiakban is. Látod, különbözünk. Így szép ez.

winnie - 2018. 02. 20. 15:18

ha a nép szavát keresik, akkor látják, hogy a többségnek tetszik a sorozat. ami nem meglepő, hiszen ez minden sorozatra igaz:) akinek nem tetszik, az kiszáll, ők pedig azt látják, hogy mennyien szállnak ki. és azért netszerte is látni amellett, hogy nyilván vannak negatív vélemények, mind rajongók, mind a sajtó részéről inkább pozitívak a visszajelzések. de mindemellett az is látszik (pl. az imdb-n a vizuális típusoknak), hogy a legjobban fogadott 1×13 után az 1×15 az egyik legrosszabbul fogadott rész volt. so.

de ennek kapcsán tényleg érdemes elolvasni a hírekben linkelt készítői interjúkat, vagy fent, egy kommentben általam linkelt lelkendező írást.

Valezius - 2018. 02. 26. 21:38

Ez egy borzalom volt.
Nyilván lehetett pontosan tudni, hogy a császár nem felmérni megy oda. El is mondta az előző részben, hogy náluk már hamu az egész bolygó.

A klingonok ellen igenis érthető volt, hogy a Föderáció vezetői is belemennek a bolygójuk elpusztításába.
Ahogy Ben Sisko is megtett mindent a Romulánok bevonásáért, úgy ez is belefért volna.

Ezt nem sikerült jól megoldani.

“komolyan ezt a klingon bolygós bohóckodást szánták finálénak?”

Ez egy vicc volt, háború idején emberek tényleg szabadon sétálgathatnak a klingon főbolygón?
Biztos az SW 8 után írták ezt a jelenetet…

Úristen az a beszéd is a végén egy förtelem volt.

Komolyan van bárki, akit csöppet is érdekel, hogy a Tyler-Burnham szál hogy alakul?

Egyetlen pozitívum, hogy nem Burnhamet nevezték ki kapitánynak.

Nekem az 1×14 simán egy 7-es rész. Annak legalább volt értelme.

Ufó Pista - 2018. 07. 15. 13:39

Már a 10 résznél kaszáltam az egészet unalom miatt, miután átmentek az alternatív univerzumba.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz