login |

Knightfall: vége az 1. évadnak

2018. 02. 16. 14:50 - Írta: Qedrák

16 hozzászólás | kategória: kritika,

A History Channel legújabb dobása, (amely hozzánk az HBO révén érkezett el) nem lett akkora durranás, mint a csatorna zászlóshajója, a Vikings, cserébe a nézettsége nem volt rossz, és az utolsó részeken látszott, hogy nem igényelte a nagy nevű felvezetőműsort. Viszont amit kaptunk az a legjobb pillanataiban is legfeljebb az ikonikus előd legelcsépeltebb epizódjait idézte.

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a dörzsöltebb junkie-k közül senki nem merné a Knightfallt jó sorozatnak nevezni, de azért az egyszer nézős kategóriába simán elfér. Egyetlen mondatban úgy tudnám összefoglalni a sorozathoz fűződő viszonyomat, hogy azért bosszantott fel igazán, mert sokkal jobb is lehetett volna.

Félreértés ne essék: a kreatív fantázia meglétét senki nem fogja elvitatni a szerzőktől. Volt egy-két jó húzásuk, amelyekkel akár el is feledtethették volna a hiányosságokat. Ugyanakkor a végeredmény elég elcsépeltre sikeredett. Mintha maguk sem tudták volna eldönteni, hogy milyen történetet akarnak elmesélni, néha szappanoperába illő fordulatokat láthattunk, máskor úgy tűnt, hogy a sorozat epikus jellegét akarják erősíteni.

A Grál körül (az alapsztoriról a pilotkritikában írtam) elindítottak egy misztikus szálat, amit a tíz rész alatt sem tudtak igazán elmélyíteni, gondolok itt arra, hogy miként menekült mégis meg, és tulajdonképpen mi az oka annak, hogy a pápa hirtelen megváltoztatta a viselkedését Landry iránt. (Illetve ez valójában jól sejthető, ahogy a legtöbb fordulat is eléggé kiszámíthatóan alakította a cselekményt).

Na de semmi gond, egy közepes sorozatot is fel tud dobni a színészi játék, a környezet kivitelezése vagy éppen a hangulat, amit áraszt magából. A Knightfall esetében azonban egyik sem adatott meg nekünk, azok a vonások, amelyek szerencsés esetben egymást erősítik, most inkább arról gondoskodtak, hogy véletlenül se lássunk többet egy történelmi díszletek között játszódó szappanoperánál.

A színészi játék esetében én nem tudtam eldönteni, hogy a rendezők instrukciói miatt nyúltak ennyire félre, vagy az összeválogatott gárda szerepelt kifejezetten halványan. Emlékezetes színészi játékot egyet sem láthattunk. Átlag felettiek közül talán egy akad.

A VIII. Bonifác pápát játszó Jim Carter minden egyes felbukkanásakor sikeresen vitte el a show-t a többiek elől, esetleg még az intrikus Nogaret-t alakító Julian Ovendent lehetne említeni, de őt is erős kérdőjellel. Nála és számos karakternél megfigyelhető volt az, hogy egyszerűen túlzásba vitték a manírjaikat, ami különösen a IV. (Szép) Fülöp királyt játszó színésznél volt feltűnő, akinek szerintem egyetlen hiteles pillanata nem akadt a sorozatban.

Ha pedig nem játszották túl a karaktereiket, akkor fájdalmasan kevés arccal dolgoztak. Tom Cullen például nem hiszem, hogy ezt a főszerepet fogja magával vinni a meghallgatásokra. Ez persze nem biztos, hogy az ő felelőssége, a sorozat során végig az volt a benyomásom, hogy nem sikerült komoly mélységet adni a karaktereknek, és itt újfent visszautalnék arra, hogy egy történelmi díszletek között játszódó szappanoperát kaptunk, vagy hogy ha hasonlatokat akarok mondani, akkor a Knightfall közelebb van a Reignhez, mint a Vikingshez.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Említettem, hogy igen kevés meglepetést tudtak okozni a részek során, legalábbis nekem biztosan, a fordulatok szinte kivétel nélkül kiszámíthatóak voltak. Utalnék itt például a katalán királyné meggyilkolására (ha két ember megy be fegyverrel egy helyiségbe, akkor kettejük közül a főhős biztos ki fog jönni onnan). Ezek a motívumok és a már fentebb panaszolt színészi játék egy kissé színpadiassá és teátrálissá tették az egész sorozatot.

Fel lehet róni azt is a sorozatnak, hogy nem mindegyik szálat sikerült kézben tartani. A Grál utáni kutatás még csak-csak adott egy vázat az egész történetnek, de például Parsifal karakterének az íve, (társulva a zsidó lányhoz fűződő bimbózó szerelmével), szinte teljesen kihagyható lett volna a Knightfallból, az utolsó részekben már azt is könnyen el lehetett felejteni, hogy a karakter egyáltalán létezett.

De említhetném a mongol bérgyilkos felbukkanását, akinek igazából semmilyen szerepe nem volt azon kívül, hogy eszköze legyen Nogaret-nek, még tisztességes előzménytörténetet sem igen kapott. Egy kicsit olyan szerepe lett neki, mint a közepes fantasytörténetekben a nagy ellenséget elpusztító mágikus szernek, amelyről valahogy csak a történet második felében szerez mindenki tudomást.

A színészek kapcsán kipanaszkodtam magam, a díszletek és a környezet miatt csak azért nem teszem, mert közismert, hogy előbbi leégett a forgatás közben, így az időnként túltengő CGI-t, vagy éppen a túl nagy számban alkalmazott belső szobás jeleneteket meg tudtam bocsátani.

Igaz, az már egy kicsit kevésbé magyarázható, hogy kerülték a sok statisztát igénylő tömegjeleneteket, és ez alól legfeljebb az utolsó rész jelentett kivételt. Azt pedig már csak halkan teszem hozzá, hogy egy intrót igazán összedobhattak volna.

A történelemmel azért nem fogok példálózni, mert nincs nagyon miért. Az első rész kritikájánál olvasható óvatos optimizmusom nagyon gyorsan elpárolgott. És bár újfent le kell szögezzük, hogy nincs olyan, hogy egy sorozat vizuális történelemkönyv legyen, rögtön tegyük is hozzá, hogy a Knightfall meg sem kísérelt azzá válni.

Hogy fontos szereplők maradnak ki, azt alighanem könnyű megbocsátani bármelyik alkotónak, így gyúrták össze például Nogaret alakját Enguerrand de Marignyval, aki a IV. (Szép) Fülöp rendkívül befolyásos kancellárja és miniszere volt. Az is valahol érthető, hogy Fülöp fiait miért hagyták ki a történetből, ám azt már nehezebb követni, hogy miért csak az évad felénél jutott eszükbe, hogy Johanna egyébként Navarra királynője is. Mint a saját jogán is uralkodó királynő, aligha lehetett volna azt megtenni vele, mint amit a sorozatban (bezárni vagy egyenesen megölni), és felesleges is lenne tovább ragozni a dolgot.

Egy jó pontot azért felírnék a sorozatnak: a lovagok többnyire jól látható módon viselték a gambeszont a páncéljuk alatt, amelyet középkori vagy középkorias fantasyvilágban játszódó sorozatokban rendre kifelejtenek. A Da Vinci Code nagyjából hasonló motívumokból táplálkozott, mint a Knightfall, legfeljebb a Francia Királyság kellős közepén random módon flangáló asszaszinokkal egészítették ki. Aki történelemhez hűbb feldolgozást akar ezekről az évekről, annak továbbra is inkább Maurice Druon: Elátkozott királyok című könyvsorozatát ajánlanám.

A sorozatot inkább azoknak javaslom, akik egy egyszerű popcorn darabnál nem vágynak többre, és éppen múlhatatlan sóvárgást éreznek egy középkori fantasy iránt.

16 hozzászólás Ne habozz!

Katey - 2018. 02. 16. 14:58

Abszolút egyetértek.

Végignéztem, mert érdekel a kor, amúgy szeretem a koraközépkori és a keresztes lovagos sztorikat, érdekes a téma, hogy Szép Fülöp, hogyan bombázta szét a Rendet, hogy a tartozásai ne legyen behajthatóak.

Viszont a színészektől valahogy többet vártam, egy csapat jó brit színés szerepelt benne, olyan rangos sorozatokból, mint a Downton Abbey de egyszerűen a történetvezetés annyira sekélyes volt és már-már abszurd és gagyi, hogy fájdalmas volt néha nézni.

Az viszont, hogy az utolsó epizódban Johannával meg mertek tenni, arra nem számítottam.

Szóval csalódás volt nekem is…

Lemoni - 2018. 02. 16. 15:50

A 3. résznél bedobtam a törölközőt, annyira siralmasnak találtam, amit addig mutattak, ezért megkérdezem, a későbbiekben megjelent, legalább egy megemlítés szintjén Jaques de Molay? Mert nélküle hogy a pitvarba szólhatna ez a történet a templomosok bukásáról? :O

MadCat - 2018. 02. 16. 17:24

Fantasy? A trailerből az jött le anno, hogy sokat fognak harcolni benne, de fantasy szálra nem nagyon gyanakodtam. Mennyire fantasy? Ha lehet spoiler nélkül, mert még hátha megnézem. :)

Qedrák - 2018. 02. 16. 18:01

@Lemoni:

Az utolsó két részben szerepelt, de nem, a történet nem jut el addig, ahol Druon felvette a fonalat. :)

Derry - 2018. 02. 16. 18:43

Volt esetleg hír róla hogy lesz második évad?

gurat - 2018. 02. 16. 19:38

A 3. rész után elkaszáltam, egyáltalán nem hozta azt, amire számítottam.A Vikingekhez nem hasonlítanám, a leggyengébb részeinek a szintjeit sem hozta.

vbalazs91 - 2018. 02. 16. 19:56

Leégett a díszlet a forgatás alatt? Na, erről lemaradtam.

Lemoni - 2018. 02. 16. 20:23

@Qedrák:

Köszi az infót.
Amikor először kijött a hír erről a sorozatról, azt hittem, ő lesz a központi figura. Ha lesz új évad, talán nem csak a “középkori bulvár”, a péntek 13., a torinói lepel és a máglyás átok miatt kap majd jelenlétet…..

egypuputeve - 2018. 02. 17. 01:26

A pilotnak nagyon sokszor nekikezdtem, de egyszer sem bírtam végignézni. Pedig mennyire vártam.
Az ember azt gondolná, hogy a Vikings után nem nehéz összehozni egy komoly hátterű sorozatot. Lehet csak én érzem így, de ez nem volt komoly.
Vagy inkább így kérdezném: Ez most komoly?

heidfeld - 2018. 02. 17. 10:56

3 éve vártam a sorozatra. Óriási csalódás volt, hogy nem a Szentföldön vagyunk.
Történelmi személyek kezelése már nem is volt érthetetlen, de asszasziniok úgy sétálgatnak Párizsban, mint én, a Deák Téren??? Egy királynak nincs komoly, mozdítható serege? A Rend legfőbb vezetője csak áll szomorúan, nem számoltatja el fő emberét, egyik legfontosabb esküje megszegéséért? A Grál körüli dolgokról meg nem is szólnék.
Nagyon halvány volt az eyecandy is. Izabella, picit előbbre a komorna említhető.
Ha lesz is második évad, nem valószínű, hogy időt szakítok rá.

perszepolisz - 2018. 02. 17. 12:12

Lemoni: Érdekes, de a Te általad említettek közül egy sem kapott jelenlétet. Ez a sori nem arról szól – hanem valami másról, de nem tudnám megmondani, hogy miről.

- 2018. 02. 17. 18:23

Három rész után auto-kasza. Okádék fos az egész, ami tényleg értékelhető volt számomra ebben a “sorozatban”, az a stáblista legördülése.

Frank Red - 2018. 02. 18. 11:34

A traileren látszott már, hogy gagyi lesz erre garancia volt a History név is.
A Vikingektől sem estem hasra (kasza), de hogy annál is lehet gyengébbet készíteni…

Törpilla - 2018. 02. 21. 12:22

5 perce fejeztem be az évadot. Időnként belepörgettem, mert sokszor uncsi volt, de végignéztem, mert ritkán kaszálok évad közben. Eleinte nagyon döcögött, később kevésbbé, de átlagon aluli maradt végig a színvonal sajna, pedig nagyon szorítottam neki :( Évadzáró második felét végibőgtem, de ez a hormonjaimnak tudható be (gyesen lévő anyuka vagyok kisbabával).
SPOILER:
A grálban talált cetli mi a szösz?
Ha lesz második évad, belenézek, a főszereplő nekem szimpatikus volt. Hogy nem lett happy end az pozitívumként írom a számlájukra. Annyiban remélem eltérnek a történelemtől (ez a sori amúgy sem túl tényszerű), hogy Fülöp kínok közd nyúvadjon ki.

Qedrák - 2018. 02. 21. 15:00

@Törpilla:

Az én tippem az, hogy a valódi Grál lelőhelye lesz a cetlin. Ugye a kehely, amiből Johanna ivott, nem működött, tehát nem az volt a Grál. :)

Törpilla - 2018. 02. 23. 07:45

Köszi, én is gondoltam erre, de mintha nevek lennének, az utolsó rajta Landry.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz