login |

Mozart in the Jungle: kezdett a 4. évad

2018. 02. 19. 14:50 - Írta: superpityu

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Talán tavaly is azzal kezdtem, hogy elmerengtem, mi újat is lehetne elmondani az Amazonos Mozart in the Jungle-ről. Hiszen elég sok írás született korábban a sorozatról. Katt a fülre.

Annyi biztos, hogy nincs még egy ilyen széria jelenleg, amiben ennyire klappolna minden, ami létezik. A Mozart in the Jungle még mindig egy csupaszív sorozat, amiből hiába több, mint egy éve láttam legutóbb epizódot, mégis olyan volt, mintha nem kellett volna ilyen sokat várni a folytatásra.

Nincs még egy ilyen atmoszféra, ami képes egy szempillantás alatt berántani az embert. Nincs még egy Rodrigo DeSousa kaliberű karakter a tévében, aki minden őrültsége ellenére messze az egyik legszínesebb/legszórakoztatóbb figura az utóbbi évekből. Nincs még egy Hailey Rutledge, aki immár 4. szezon óta próbálja beteljesíteni az álmát, amit igazából még ő maga is keres, miközben láthatjuk, hogy mennyi minden változott a sorozat kezdete óta az életben.

És muszáj azzal folytatnom, hogy nincs még egy olyan sorozat, mint a Mozart in the Jungle, mert korábban semmi sem tudta velem igazán megkedveltetni a klasszikus zenét. De ez a sorozat nem csak ezt érte el, hanem azt is, hogy szurkoljak az egész szimfonikus zenekarnak, hogy mindig minden összejöjjön nekik.

A 4. évad ott folytatta a történetet, ahol a 3. abbahagyta (itt kicsit csalok, mert már 3 rész lecsúszott a szezonból), és remekül kezeli a sorozat a szereplők közötti kapcsolat változását. Főbb szálakon kívül Thomas is kapott egy érdekes sztorit, valamint Cynthia kapcsán betekintést nyerhetünk pár kevésbé boldog dologba. És persze Gloria idén is megtesz mindent azért, hogy fennmaradjon a zenekar.

Nem is tudom, mit mondhatnék el a sorozatról, azon kívül, hogy egyszerűen látni kell, mert kevés szívet melengetőbb dolgot láttam eddig idén, mint azt, amikor a 4×01 végén Rodrigo, Gloria és Thomas segítenek az étteremben, hogy egy kissrácnak legyen ideje zeneórákat venni. Megfogalmazni sem tudom rendesen, hogy milyen király érzések kavarognak bennem miközben látom az ilyen apróságokat.

Olyan az egész, mint egy levegőbe bokszszolós életigenlés, miközben nem csak a szépet és a jót látjuk, mert kapnak a szereplők hideget is elég sokszor, de mégis mindig olyanok, mintha semmi sem lenne képes megállítani őket. Részemről simán tökéletes kezdése volt ez az évadnak, az már más kérdés, hogy ezt mennyire tudhatom be annak, hogy a szememre szállt a rózsaszín köd, amikor meghallottam a főcím taktusait.

18 hozzászólás Ne habozz!

Pati - 2018. 02. 19. 15:14

dettó, nálam is pontosan ugyanilyen érzések vannak, le is daráltam az egészet hétvégén, és az intrójától kezdve az utolsó képkockáig az egészet imádom, a hangulatot, a karaktereket, a bátorságot, ez az a sorozat, amiből bármikor bármelyiket. (na jó, a harmadik évadban La Fiamma-t annyira nem kedveltem, de megvolt annak a szálnak is a bája és jelentősége)
<3

Snoopyzit30 - 2018. 02. 19. 15:49

Nyugtassatok meg hogy a fél évad nem arról fog szólni, hogy Hailey karmester akar lenni, mert az a szál nekem határozottan túlzás és idegesít. Amúgy én is darálni fogom, ha meglesznek hozzá a feliratok.

Wall-E - 2018. 02. 19. 16:09

Szerintem teljesen jól érzed az egészet, én már végignéztem az évadot, egyszerűen imádnivaló, csodálatos, különleges, beleég az ember fejébe, szívébe teljesen. Nem is elemezgetném, felesleges.

Garru - 2018. 02. 19. 18:40

Nagyon jól sikerült a negyedik évad is, imádtam. Nagyon könnyen lecsúszott ez a tíz epizód is.
Egy szálat viszont nem tudok hová tenni:
SPOILER ON
mi volt ez a Faust-os táncolás?? Csak képzelte Rodrigo az egészet? Olyan fura volt, ahová ez az egész kifutott (pontosabban sehová nem tartott).
SPOILER OFF

heidfeld - 2018. 02. 19. 20:56

Pár hete sikerült pótolni az előző évadokat. Igazán kellemes, érdekes sorozat. Talán a bájos szó a legjobb rá.
Nekem közelebb hozta a klasszikus zenét, a zenészeket. Ők is emberek, akiknek lehetnek gondjaik. Oké. Művészek, így sokszor flúgosabbak az átlagnál. De nagyon lehet kedvelni őket.
Egyetlen gondom, a bántóan kevés 10 epizód. Csak úgy repül az idő, miközben élveztük a sorozatot.
Hétvégére tervezzük a 4. évad megtekintését.

Edrick - 2018. 02. 19. 21:27

@Snoopyzit30: “Nyugtassatok meg hogy a fél évad nem arról fog szólni, hogy Hailey karmester akar lenni, mert az a szál nekem határozottan túlzás és idegesít.”

SPOILER (?)

Őszinte leszek, én ugyanettől féltem a harmadik évad vége óta, és de, pont az évad felénél tartva azt kell mondjam, központi szál Hailey karmesterkedése, DE (és ez itt most nem véletlenül egy nagy betűs “de”) kimondhatatlanul pozitívan csalódtam. A harmadik évad végére még mindig nehezen gondolok vissza, de ha azt nézem, hova – és főképpen hogyan – futtatják ki ezt a karmesteres dolgot, akkor mindenképpen csak pozitív visszajelzést tudok adni. És ezen bármennyire is meglepődtem én magam is, nagyon örülök neki, hogy ki tudtak belőle hozni egy ilyen feelgood kis dolgot.

spamdog - 2018. 02. 19. 22:34

Olyan gyorsan lement hétvégén a 10 rész, hogy már is hiányzik. Sajnos egyelőre még terv sincs az 5-re, és erre is sokat azért kellett sokat várni, mert sok volt a “külföldi” epizód. A két meglepetés szereplő közül az egyiket nem is ismertem fel elsőre, a másik meg biztos csak ide ugrott az időben.
Pozitív : Bernadette Peters megint énekelt, Hannah Dunne több szerepet kapott.
Negatív : Jason Schwartzman se nem szerepelt, se nem rendezett, és még csak nem is írt epizódot.
Lola Kirke haja.

ayren - 2018. 02. 20. 07:36

Én most még csak irigykedni tudok, amíg nem lesz magyar felirat. :(

ayren - 2018. 02. 20. 07:40

Megkérdezném azoktól, akik már látták az egész évadot: ezek szerint jól kezelték a megváltozott Rodrigó-Hájláj kapcsolatot? Spoiler nélkül, ha lehet!
Előző évad végén én nagyon nem örültem, hogy összehozták őket, lásd pl. negatív példának a New Girlt, ami utána határozottan megzuhant, részben a megromlott dinamika miatt.

süsü - 2018. 02. 20. 11:59

ayren:
Szerintem határozottan jól kezelték, mondjuk én nagyon adom a párost, de tartottam tőle, hogy átesnek a ló túloldalára. Az egész évad tetszett, egy éjszaka alatt le lett darálva, csodálatos kis sorozat ez! :)

ayren - 2018. 02. 20. 14:26

süsü
Köszi, akkor jó lesz ez megint! :)

wanderlust - 2018. 02. 27. 14:17

A La Fiammás sztori nekem sem jött be annyira tavaly, de az új évad felénél tartva most nagyon tetszik. :)

Nikolka - 2018. 03. 01. 15:41

Még csak az első részt láttam, így a hozzaszólásokat nem olvasom el.
De nagyon tetszik, hogy ott kapcsolódtunk be a sztroiba ahol. Hogy nem ment el több rész arra, hogy lettek ők egy pár. Végre együtt, új helyzetben.
A gyerek kórushoz is jókor léptünk be.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 11. 18:56

5 rész után:

Már szégyenlem magam, hogy szkeptikus voltam a sorozat 4.évadával (pontosabban Hailey karmestereskedése miatt) kapcsolatban. Minden percét öröm nézni a sorozatnak. Nagyon fog hiányozni. Még elnéztem volna őket sok-sok évadon át.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 25. 09:39

4×08

Nem vágom, hogy Hailey a teaházas ábrándozásból hogy hozta ki azt, hogy szakít Rodrigóval? Értem én, hogy “egy élet, egy lehetőség”, de nekem teljesen az jött le, hogy szeretik egymást – és Lizzie-n keresztül meggyőzte magát hogy – ez fontosabb annál, mint hogy ő most meg akar őrülni és habzsolni akarja az életet. Lehet, hogy én értettem félre.

Rossz lesz úgy nézni a maradék 2 részt, hogy tudom az a sorozat utolsó 2 része.

Snoopyzit30 - 2018. 05. 20. 18:53

4×09-10

Korábban azt hittem, hogy majd Rodrigo fogja dobni Hailey-t, közben meg nem. Én úgy értelmezem a végét, hogy szeretik egymást továbbra is és Rodrigo támogatta Hailey karmester karrierjét is, de tény, hogy sosem fog felérni Rodrigóhoz. Lehet, hogy Hailey ennek a lehetőségét nem bírta elviselni. Pedig nagyon összeillettek.

Nagyon sajnálom, hogy vége, annyira nézném még tovább. Lehetne ezt még hova folytatni, de nagyon sok jó epizódot láthattunk, nem lehet okunk panaszra. Egy idő után biztos, hogy újra fogom nézni az egészet, többször is.

Ilyen feelgood sorozat mostanában nem lesz még egy az biztos.

Alamuszi Nyuszi - 2018. 07. 23. 09:37

Akkor álljon itt egy finnyogó vélemény is: az első két évadba szerelmes voltam, a harmadikra langyosodott a szenvedély, most meg már csak alibizésnek érzem a folytatást.
Két részenként néztük, azaz öt este ment le, és komolyan, másnap már alig tudom összeszedni, mit láttam előző este (a két részből max. egy erősebb szálat tudok megidézni, de a másik részből sokszor semmit vagy csak az átívelős előre haladást).
Hailey mindig is idegesített, de abban a szerepben, amit akkor játszott elment, kisit gátlásos, suta kislány, aki maga se tudja, beleszeretett vagy utálja a házi zsenit. Azt hiszem, nem ez az első sorozat, ahol pár évadig lebegtetik, hogy a főhős és a hősnő összejönnek-e, és mikor igen, akkor totál érdektelen is lesz az egész szál, nincs dinamikájuk, mert marakodni tudtak, együtt lenni nem. (talán csak a Szívek Szállodájában Lorelay és Luke jut most eszembe, akik nem lettek ilyenek)
A karmesteres szállal meg az volt a baj, hogy -szemben Rodrigoval- semmiféle varázst nem érzek rajta, amiért karmester, sőt, jó karmester lehetne, Hailey leginkább úgy vezényel, mint a kisgyerek, amelyik karmestert játszik, a mozdulatai suták, ami hagyján, de valahogy nem jön át, hogy egyáltalán gondol-e valamit arról, amit játszanak épp. (és mondhatni, hogy ne Rodrigoval hasonlítsam össze, aki egy zseni :-D, de nem Rodrigoval hasonlítom össze, hanem a két színészt, akiből az egyiknél valahogy elhiszem, hogy egy karizmatikus karmester, akkor is, ha nem az, hanem ugyanúgy egy színész, aki karmestert játszik, a másiknál meg nem)
Sajnos ezzel a két szállal a zene meg totál háttérbe szorult, és valahogy a fontosabb mellékszereplők is épp, hogy feltűnnek, különösebb szerepük nincs. Ami baromi nagy kár, mert itt nem csak a két főhős a fura állatfajta, de a többiek is (pl. a zenekari tagok)
Amekkorát szólt korábban, hogy Rodrigonak megjelenik Mozart, és ő a múzsája, mostanra ez is elcsépelődött, különösen azzal, hogy Haileynek meg egy egész csapat néhai hölgyzenész jelent meg.
Szóval, nem fogok krokodilkönnyeket ejteni, ha nem kapja meg az ötödiket, hacsak vissza nem tud kapaszkodni ahhoz a Mozarthoz, amit korábban imádtam, és aminek tényleg baromi egyedi hangja volt a sok-sok sorozat között.

winnie - 2018. 07. 23. 10:22

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz