login |

Pilot-mustra: Step Up: High Water – 1×01

2018. 02. 20. 18:26 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ha jól emlékszem, minden Step Up-mozifilmet vártam anno, mert annak ellenére, hogy a tánc művelése iszonyatosan távol áll tőlem, mindig is szerettem nézni azt, amikor tehetséges emberek táncolnak (modernebb stílusban). Ezért is követtem elég sokáig a So You Think You Can Dance-et, ami tele volt remek táncosokkal. És ezért is volt kötelező legalább az első három Step Up.

Más kérdés, hogy szerintem a filmek általában csalódást okoztak a roppant látványos előzetesek után. És nem hiszem, hogy csak a szappanba mártott tanmesés történetek miatt nem lettek a kedvenceim, pedig mindben voltak remek jelenetek – főleg, amikor párbajra vagy valami csoportos koreográfiára került sor. Szóval a YouTube Red Step Up-sorozata is várós volt.

STEP UP: HIGH WATER – 1×01 – 5/10
STEP UP: HIGH WATER – 1×02 – 6/10
STEP UP: HIGH WATER – 1×03 – 6,5/10

És természetesen ennek is koppanás lett a vége. Vagyis…, az eleje, mert mint látjátok a 2. és 3. rész már jobban tetszett. És nem biztos, hogy azért, mert annyival jobban sikerültek volna, inkább csak lejött, hogy mi is akar lenni ez a sorozat. (A véleményem előjelétől függetlenül egyébként hiszem, hogy az első két részt érdemes a sorozatot bepróbálóknak megnézni, mert azok funkcionálnak dupla pilotként, az 1×02 csavarja indítja be a sorozatot – bár az is igaz, hogy a két rész szinte ugyanúgy végződik.)

A koppanás oka leginkább az volt, hogy túlságosan tipikus volt az alapfelállás (hátrányos helyzetű táncos ikrek, anyut lecsukják, egy nevelőapához kerülnek új városba (benne barátok és ellenségek), az egyikük felvételizik egy táncos suliba (benne barátok és ellenségek), a másik nem akar, cserébe barátokra és ellenségekre tesz szert) és túlságosan is a szappanos vonal dominált, amiből első látásra nem sok újat lehetett kihozni (nyilván mindenkinek vannak titkai, mindenki hajt valakire, stb.).

Viszont a folytatásban kiderült az is, hogy a sorozat nem akar több lenni egy inspiráló történetnél, ami fiatal művészekről szól (akik persze esendő emberek is egyben, sőt, zömében felelőtlen tinik) egy bűnnel átitatott közegben, ahol nem sok kiugrási lehetőség van, és akinek sikerül is, az is sokszor csak a fehérgalléros bűnözésig jut el.

És az is kiderül, hogy a fent megfogalmazott elvárásaim a táncjelenetek kapcsán (mármint a párbajok és csoportos koreográfiák) cseppet sem valósak, mert bár akad mindkettőből egy-egy a Step Up: High Water első részeiben, de inkább az fog örülni, aki próbákat, vizsgákat, egyéni vagy páros performanszokat és koreográfiákat, valamint sima gyakorlást akar látni. Szóval egyelőre az überlátványos, fényfáklyás, vizes körülmények között forgatott össztáncokról le kell mondanunk.

Egyszóval a sorozat próbál sokkal intimebb lenni, miközben az ikreken keresztül a táncosokra és a környezetükre koncentrál, meg persze valamennyire magára a tánciskolára (itt jön be Naya Rivera és Ne-Yo a képbe szereplőként), mely csak a felszínen szép, alatta azért, ahogy kell, rothadnak a dolgok.

És persze lehet bármennyit emlegetni (fennkölt módon) a táncosokat, bármennyire is látjuk a napi rutint, a ST:HW mégiscsak egy szappan, méghozzá a modern fajtából, amiben pörgetik a cselekményt, nem nagyon hagyják levegőhöz jutni a karaktereket, minden felnagyítódik az érzelmek és az intrikák tengerébe, és a rohanás miatt felületesnek is érződnek a dolgok. De a maguk módján persze szórakoztatónak, főleg, ha az ember megkedveli a főszereplőket.

Annak idején a Nashville-nél írtam (és nyilván az Empire-re vagy a Star-ra is igaz lehet), hogy a dalolós részek hiába szépen és jók, ha egyszer a sztoritól veszik el a helyet, márpedig nem mindegy, hogy heti 40 percbe 40 vagy 25 perc történet fér bele. A Step Up: High Water esetében ugyanez igaz lehetne a táncos részekre, azonban egyrészt a YouTube Red, ha kell, simán 50 perc fölé megy játékidő tekintetében, másrészt pedig majd minden táncos jelenet történetet mesél, hozzáad a karakterekhez.

Szóval a közepes kezdés után számomra, mint laikusnak kellemes meglepetés volt a folytatás – adja magát, hogy a táncközeli embereknek talán még inkább az lesz. Az is látszik a sorozaton, hogy magasan a YouTube Red legnagyobb költségvetésű darabja, épp ezért sajnálatos, hogy így is akadnak benne esetlen megoldások, de a táncosszínészek (vagy színésztáncosok) profizmusát és a rendezést nem érheti szó.

A sorozat első négy része ingyen és bérmentve megnézhető a YouTube-on, a többi epizód vagy a szokott helyeken, vagy 440 forint / darab áron érhető el.

7 hozzászólás Ne habozz!

dinnyemano - 2018. 02. 13. 10:00

Működött az üzleti modell.
Megnéztem az első négy részt, majd egy hétig keresgéltem kalóz módban, aztán nem bírtam tovább várni, és inkább kifizettem a maradék 6 részt.

Igaz hogy nekem életem a tánc, ezért extrán érdekelt, de anélkül is:
Szerintem fantasztikus sorozat!
Hihetetlen jó táncosok,
szuper karakterek,
izgalmas történet.

Nem hiszem el, hogy itt a junkien egyik high wateres posztnál sincsenek kommentek…

LaCRossE - 2018. 02. 20. 19:34

Be akarom majd próbálni, csak nem tudom, mikor tudok rá időt keríteni.

dinnyemano - 2018. 02. 20. 22:06

Köszi Winnie, hogy írtál kritikát, illetve, hogy át tetted a kommentemet!

Azóta csak annyit fűznék hozzá, hogy annyira belelkesített a sori, hogy folytatni akartam,
így ledaráltam az összes Step up filmet is.
Majd azoknak is vége lett, így a So you think you can dance-et kezdem a 14. évadtól visszafele. :)

Nekem azoknál most azért ütött ez sori jobban,
mert sokkal jobban ráértek kibontani a karaktereket,
mint a filmekben. És modern is benne minden.
Annyira szeretném még nézni a srácok történetét,
úgy megszerettem őket. (Főleg Tal és Poppy lettek a kedvencek.)

A soundtrack albuma is nagyon ütős,
egész nap azt hallgattam ma.
Itt a playlist:
https://www.youtube.com/watch?v=J4IHeUuGrH8&list=PL3DCab4b7B8COdoxlwRglwTcZgTvMzAmR

Thomas - 2018. 02. 21. 01:20

Na, ez szuper, nagyon ígéretesen hangzik! Örülök, hogy végre elérhető, megpróbálom sorra keríteni a néznivalók tengerében:)

Nekem amúgy a filmekkel sem volt semmi bajom, mindben voltak érdekes ötletek, koreográfiák, még ha a történetük nem is olyan nagy durranás. De főleg a két Briana Eviganes részt szeretem nagyon:)

BalinT55 - 2018. 02. 24. 21:47

Péntek reggel 10 óra tájékában jöttem rá hogy ez a sorozat létezik…Még aznap megnéztem 6 részt, hazajöttem buliból, hajnali 6ig megnéztem még 2 részt és most fejeztem be a maradék 2-t :D

Nagyon nagyon tetszett, mondhatni a táncért jöttem, a storyért maradtam :D a legaljabb szeméttel is egyet lehetett érezni és ezért hatalmas respect a készítőknek :D Ne-Yo meglepően jó szinész és a fiatalok is Davisen kívül mindenki remek volt szerintem. Moose cameot a második évadra pls! :D

LaCRossE - 2018. 02. 25. 00:23

Én inkább egy Alyson Stoner vendégszereplésnek örvendenék :)

Végignéztem az évadot, nekem nagyon bejövős volt. A karakterek többségével tényleg együtt lehetett érezni, kedvelhetővé váltak egy idő után. Mondjuk Rigo még mindig egy kis féreg szerintem.

Dennis - 2018. 11. 06. 23:10

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy a youtube miért ír ki hibaüzenetet, amikor meg akarom venni az 5. részt?

Köszi előre is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz