login |

Shetland: kezdett a 4. évad

2018. 02. 20. 20:26 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Új évad, egy teljesen új ügy és a régi jó Skócia, ha esetleg valaki becsatlakozna ebbe a csodaszép, nordic noiros krimisorozatba,

Jimmy Perez visszatért. És mindenki visszatért, ami a 3. évados zárás fényében mindenképp jó hír, ráadásul úgy tűnik, nem is fogják annyiban hagyni a visszatérők sztoriját, hiszen a körülményekről is lesz mit mondania a készítőknek, akik ismét egy átívelős, saját sztorit pakoltak az új szezon köré, szóval nem Ann Cleeves regényeit adaptálják, mint például az első évadban.

Az az igazság, hogy a Shetland volt olyan megbízható sorozat az eddigiekben, hogy előzetesen egy percig sem aggódtam azért, hogy netalántán a 4. évados kezdés nem fogja hozni magát és kiszállási pontot kínál. Nem, szó sincs erről, sőt! Kifejezetten bejött a start, még akkor is, ha kicsit a Broadchurch 2. évadja jutott eszembe róla.

Látszólag egy 23 évvel korábban történt gyilkosság van a középpontban, illetve annak börtönből eljárási hiba miatt szabaduló gyanúsítottja, aki (nyilván megtört emberként) hazatér, és aki gyanúsítottja lesz az eseten anno dolgozó nyomozó lánya megölésének ügyében. Ezt értelemszerűen sem a már nyugalmazott nyomozó, sem a hozzátartozók, sem a lakosság nem nézi jó szemmel. De mi van akkor, ha nem ő a tettes? És ha nem ő, akkor mi lehet az indíték?

Lehet, hogy csak red herring-ről van szó és idővel vissza fogunk kanyarodni ehhez az ügyhöz, de a jelek valóban arra mutatnak, hogy mással van kapcsolatban a gyilkosság, ami kapcsán egy rakás új karaktert ismerünk meg, és tényleg nagyon érdekes dinamikát vázolnak fel közöttük, kezdve az ikerszállal és az ikrek lányával, aki nyilván megszólalásig hasonlít az egykori áldozatra.

Azon mondjuk most már ideje lenne felhúznunk a szemöldökünket, hogy megint gyilkosság történik ebben a békésnek tűnő városban, de mivel ismét jelen van a nemzetközi vonatkozás, így nem nagyon akadnék fenn ilyesmin.

Mondanom sem kell, hogy jó volt a kezdés, és ismét a rész végén váltott sebességfokozatot a Shetland (bár nem tudom, mennyire valószerű, ami történt), szóval a holnap reggeli programom adott.

20 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2018. 02. 20. 20:57

A két év szünet alatt rávetettem magam a könyvekre, elolvastam vagy hatot a sorozatból. Szóval lenne még adaptálható alapanyag is, de ennek a noiros stílusnak jól áll a hosszabb átívelés is.

Különösen jó volt látni a visszatérőket, de amúgy az egész részből sütött ki a szomorúság. Vagy erre az aspektusra voltam legérzékenyebb múlt héten :)

Arról, hogy mennyire valószerű, ami a végén történt: korábban a 2. évadban volt a remeteként élő Magnus, akinek volt egy hollója kalickában (hm, holló vagy varjú), hát, őt se nagyon kímélték a helyiek, amikor épp gyanúsított volt.

gromit - 2018. 02. 20. 20:59

Bennem a Broadchurch fel se merült, de biztos azért, mert rögtön a Frikjent / Acquitted ugrott be.

bvr - 2018. 02. 20. 21:47

Bemásolom akkor amit a múltkor a beharangozó poszt alá írtam, hiszen most már van akkor kibeszélő :)

* * *

Megnéztem az első részt az új évadból – eddig biztatónak tűnik az előző évadhoz képest. Ez végre megint lokális ügy, meg a múltba kell hozzá nyúlni.
(mintha a készítők is érezték volna, hogy az előző évadnál (elhagyva a megfilmesített könyvek dimenzióját) kissé túl “globálissá” nyitották ezt a zárt világot, viszont amit ehhez sztorit írni tudtak, azzal komoly problémák is voltak, és még ráadásul nem is illeszkedett a korábbiak hangulatához sem)
Szóval ez most egyelőre ígéretes (bár nem tudok azért abban hinni hogy megint eléri a könyvekre támaszkodó első két évad minőségét és hangulatát, de a táj mindenesetre továbbra is csodaszép! :)

szasza - 2018. 02. 20. 22:21

Már nagyon vártam! – igazán jól kezdett az évad!

Candy - 2018. 02. 20. 22:47

Én nagyon szeretem ennek a sorozatnak a zenéjét is. Kisé fájdalmas,szomorú,mégis szép,érzelmes és nyugtató. Kicsit olyan,mint Jimmy Perez karaktere.No és Skócia,még mindig csodás. :)

gromit - 2018. 03. 05. 15:23

A szabadon engedett fickó se teljesen százas. Ahhoz képest, hogy elvileg meg akarná győzni a népet, hogy de nem ő volt a tettes, elég furán állt a dologhoz. Nem minden a külső, persze, de azért kezdhette volna azzal, hogy kicsit rendbeszedi magát, meg a modorát. Elég ijesztő volt az is, ahogy felbukkant Perezéknél.

3. rész:

Az ügy egyre széjjelebb ágazik. Hát akkor megint kiléptünk a szigetekről, csak most nem a skót szárazföldre, hanem másik irányba. Viszont a norvég tájak is szépek, úgyhogy erre nincs panasz :)

Szegény Tosh egyedül olyan messzi. Azért örvendetes, hogy végül Jimmy is csatlakozott, de a végén annál, hogy sétáljunk egyet, meghűlt bennem a vér. Habár Jimmyék akartak beszélni a szélsőjobbos fickóval, szóval csak házhoz jött. vagy hát, lábhoz.

gromit - 2018. 03. 07. 03:00

4. rész:
hát, a múltkor jól megijesztettek azzal a furgonnal :) de aztán hamar kapcsoltam, miről van szó

“nobody does give a shit about me…”
“does that really surprise you, Thomas?”
Jimmyvel egyet gondoltunk :)

(most már egy norvég színészt is felismertem, hű)

Snoopyzit30 - 2018. 03. 11. 11:41

1-4.rész

Jó ez az évad, bár az előző évad (ha csak az első 5 részt veszem és az elbarmolt befejezést nem), akkor sokkal, de sokkal izgalmasabb volt, mint ez.

Viszont ez a környezet tényleg jobban áll a sorozatnak. Nem baj ha 1-1 rész erejéig átteszik a székhelyüket máshova, de a legjobb, ha Shetlandon maradnak. Itt mindig van egy kis paranoia érzés, hogy minden ezen a kicsi szigeten történik és ad egyfajta bezártságérzetet, ami szerintem hozzá tesz az egész feelinghez.

Krisz - 2018. 03. 12. 18:22

Hány részes ez az évad? Jobban szeretem egyben az egészet nézni.

kulup - 2018. 03. 12. 18:27

@Krisz : 6 részes, március 20.-án lesz az utolsó.

gromit - 2018. 03. 16. 00:26

5. rész:
ühüm, én jól bedőltem a norvégnak…

Eléggé fejbekólintós “ne már!” rész volt. De még van hátra egy rész, úgyhogy most a vörös hering a reményhalam :)

gromit - 2018. 03. 20. 23:15

a következő évadra nem kell majd olyan sokat várni, jövőre jön, azt mondta a lekonf :)

Snoopyzit30 - 2018. 03. 26. 22:17

Piszok jó volt ez az évadzáró! Meg van bocsájtva a tavalyi pocsék zárás, mert most nagyon odatették magukat az írók.
Nem azt mondom, hogy ez volt a legjobb évad, mert a tavalyi is végig nagyon izgalmas volt, de míg azt a végére totál elszúrták, itt a közepes sztorit az utolsó 2 részre tudták nagyon izgalmassá tenni és többször is meg tudtak lepni. Örülök, hogy Duncanből nem csináltak gyilkost, az azért fájt volna.
Nagyon dráma volt az egész zárás, mindkét gyilkosság motivációja és a rendőrőrsön történtek is.

Douglas Henshall játéka továbbra is nagyon meggyőző, ahogy folyamatosan profin kezelte a helyzetet, miközben hadakozott a saját érzelmeivel. Talán jövőre újra írnak majd neki valami romantikus szálat, mindenesetre ez most itt nem hiányzott.

Most tényleg sok szereplő szálát érdekessé tudták tenni, minden szinten jól volt elosztva a cselekmény, le a kalappal az írók előtt.

Külön ki kell emelnem még Stephen Walterst, aki Thomas Melone-t játszotta nagyszerűen, őt ki is fogom emelni majd az ide JAws-on, mert megérdemli. Sokan az Outlanderből ismerhetik, ott Angus Mhort játszotta, itt most egy sokkal drámaibb, komolyabb szerepet kapott és tudott is élni a lehetőséggel.

9/10-et adok erre az évadra és várom az ötödiket, ami még nagyon sokára lesz…

Candy - 2018. 03. 27. 17:58

A filmzene csodálatos,annyira passzol ehhez a vidékhez,és a drámához.Kis űrt hagy most bennem ez a zárás..pláne,hogy sikerült egyben megnéznem a négy évadot.

gromit - 2018. 03. 28. 13:02

Én is azért reménykedtem abban a vörös heringben, hogy ne Duncan legyen az, bár ugye erősen arra utaltak az 5. részben. Voltak neki korábban mindenféle stiklijei, de ez azért nagyon súlyos lett volna, és teljesen tönkrevágta volna azt az érdekes és néha vicces alapfelállást, hogy ugye két apu van.

Thomas Malone nekem néha már sok volt. Elejétől kezdve azon voltam, hogy nem ő volt, de egyre nehezebb volt kitartani a vélemény mellett. Értem én, hogy dramaturgiai szempontból is fenn kellett tartani az ellentmondásosságot, hogy ne legyen egyértelműen eldönthető, hogy rossz fiú-e, képes-e ilyenre, csak így meg rossz volt nézni. Nyúltam volna a péklapátért párszor nála is.

Ha már az elején is említettem, a norvég Frikjent ebből a szempontból jobb volt, hogy a kiengedett fickó szimpatikusabb volt. Mondjuk ő nem is ült olyan sokat a történet szerint. Nem verseny, meg kicsit más műfaj, de összességében a kettő közül a Shetland nyer nálam :) Az állandó karakterekért cserébe még Thomas Malone-t is elviselem.

gromit - 2018. 03. 28. 13:05

Jó hír, hogy elvileg már jövőre jön a folytatás, nem kell két évet várni rá, mint legutóbb.

Az előző évad után a hosszú szünetben a könyvsorozatot “daráltam” (hm, könyveknél is mondunk ilyet?)
Könyvben kicsit más, Jimmy leírása is, de én akkor is Douglas Henshallt látom magam előtt és hallom a fejemben beszélni, amikor olvasom :)

Snoopyzit30 - 2018. 03. 28. 20:40

@gromit

A Frikjentet (Felmentő ítélet) láttam én is, de annak alapvetése a Rectify ellentettje volt, számomra az azért volt érdekes, de valóban rokonítható azért a Shetlandhoz is. De ha már nyomozós, akkor még a izlandi Trapped áll közel hozzá, az is nagyon jó volt. Ajánlom mindenkinek.

gromit - 2018. 03. 28. 23:08

A Rectify nekem kimaradt, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni. A Shetland se úgy általában, hanem konkrétan ez a 4. évad és Thomas Malone esete juttatta eszembe a Frikjentet, mert ott is egy 20 évvel korábbi gyilkossági ügy egykori elítéltjéről van szó, akiről az egész, vagy szinte az egész közösség meg van győződve, hogy akkor is ő volt a tettes, és csak hiba volt a felmentése.

Shetland nézése közben ugyan én nem asszociáltam a Trapped-re, de én is tudom ajánlani :)

Snoopyzit30 - 2018. 03. 29. 20:02

@gromit

Off

“ott is egy 20 évvel korábbi gyilkossági ügy egykori elítéltjéről van szó, akiről az egész, vagy szinte az egész közösség meg van győződve, hogy akkor is ő volt a tettes, és csak hiba volt a felmentése.”

Ez egy az egyben a Rectify tartalma, annyi eltéréssel, hogy ott nincs mindenki meggyőződve róla, hogy ő tette. Csak ott az elítélt további életét követjük nyomon, mert neki van családja, aki várja, amikor kijön. Lehet, hogy azért tudtam együtt érezni Thomas Malone-nal, mert a Rectify főszereplőjén keresztül láttam, hogy mit művel az emberrel az a kb. 20 év. A Rectify a kihagyhatatlan kategória azt nézd meg, megéri! Rövidek az évadok ott is.

Gedeon74 - 2018. 04. 22. 11:43

Én szerettem az előző évadot is, nem zavart a nagyvárosi nyomozás, de szerintem ezzel az évaddal még emelték is a lécet. Igaz, hogy több lett a dráma, illetve erősebb hatásfokon működtek az érzelmek, nagyban köszönhetően Thomas “Rectify” Malone-nak, de valahogy mégis egyensúly volt, nem lógott ki a lóláb az eddigi megszokott shetland-i hangulatból. (Itt-ott a zenében mintha feltűnt volna némi The Killing-es motívum?)

Nekem is megfordult a fejemben, hogy már megint egy gyilkosság, milyen rossz lehet az emberölési ráta itt, és simán megnézném valami tyúkperes (tyúkperez – jajj, de rossz ez) ügynek a boncolgatását is, de aztán túltettem magam ezen.

Malone a másik fent említett nagybecsű sorozat karakterétől teljesen eltérően mutatja be nekünk, hogy nem múlik el nyomtalanul 20+ év a börtönben, mert így vagy úgy, de az ember megzakkan, főleg, ha ártatlanul ítélik el, jelen esetben pedig ráadásul élete szerelme megöléséért, majd közben anyja temetésére sem engedik el, akinek mindig is a szeretetére sóvárgott. Ez a fickó belül már rég meghalt, mire kikerült.

Azt kicsit sajnálom, hogy Duncan így lett belevonva az ügybe, bár a hétköznapi, emberséges, ámde tántoríthatatlan Perez emiatt lett még becsülhetőbb. Úgy kellenek az ilyen emberek, mint a falat kenyér.

Két dolgot viszont szerintem túltoltak, az egyik a fentről érkezett nyomozónő, aki borzalmasan adta. (Malone, Malone, Malone, Malone… Duncan? Duncan, Duncan, Duncan, Duncan.) Értem én, hogy mit akartak, de egyszerűen nem volt életszerű, szerintem. A másik az Sandy, akit önmagához képest túl érzéketlenre hangoltak az elején Jo-val, hogy annál nagyobb legyen a dráma később.

Ezeket leszámítva talán az egyik legjobb évad volt, és csak unalomig tudnám ismételni mindemellé a csodás tájak és a skót akcentus bájait.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz