login |

The Amazing Race: vége a 30. évadnak

2018. 02. 22. 21:10 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika, reality,

We picked a wrong detour.

Ez aztán nem semmi utolsó rész volt! Vagyis helyesbítek: ez aztán nem semmi utolsó előtti rész volt! Abban azt hiszem, minden megvolt, amit egy TAR-néző vár a versenytől. És szerintem a zárással is sokan elégedettek lehetnek, de én (és ez teljesen független attól, hogy a győzteshez pozitívan vagy negatívan viszonyulok) annyira nem voltam. Élveztem, izgalmas és szórakoztató volt, de.

De. A tovább mögött folytatom spoilerekkel. Ja, még előtte: jó évad volt, de beigazolódott a kezdeti gyanúm, miszerint az erős csapatok hozták a papírformát. Hogy is írtam a 30×03-nál? “Pozitív oldalról egyelőre három csapatról tudnék elképzelni döntőt (ki lehet találni, kikről)” – nos, láttuk a top4-et.

Cody és Jessica nyert – és Alex és Conor esett ki az utolsó előtti kanyarban, a döntő kapujában, szóval a top3-ba azok kerültek, akiket vártam az elején.

Szóval. Egyrészt hüpp, hogy nem Henry és Evan nyert, másrészt annak ellenére, hogy aki nem ismerte a BB-s párost, talán nagyobb százalékban ítélte meg negatívan, abban biztos vagyok, hogy a BB-nézők zöme inkább örül.

Én annyira nem, de nem mondhatom, hogy nem volt megérdemelt a sikerük. Oké, Evan-ék egy speed bump-ot is megúsztak (és egy kiesést) a U-Turn-ön kívül, de egyrészt Cody tényleg eksönmen üzemmódban nyomta (mondjuk a személyisége nem nagyon jött át, ezért is örültem, hogy a végén végre lehetett látni rajta az idegeskedést, viszont a bokasztoriból végül nem lett semmi), másrészt pedig Jessica, amikor rákerült a sor, a sok utánfutózás után hozta magát.

Oké, kis túlzás, hogy hozta magát, hiszen annyit tököltek az utolsó feladattal, hogy teljesen lutri volt, hogy ki végez először (szegény, Henry, kirakta a megoldást, de nem ellenőriztette le…). És bár, mint írtam, izgalmas volt a rész, éppen ezért utólag azt kell, hogy mondjam, hogy nem jött be.

A Survivor-ben sem rajongok az olyan feladatoknál, amiknél a nagyon, nagyon hosszú logikai részt egy fizikai verseny előz meg, ahol pár másodperc vagy pár perc előnyre lehet szert tenni, ami lényegében a világon semmit sem jelent, annyi időt emészt fel a puzzle. Nyilván egy 10 perces puzzle-nél sokat számít az azt megelőző pár feladat, de itt nem volt értelme. Oké, közben ezt nem tudtuk, csak utólag vagyok okos.

Persze ez a finálé még mindig ezerszer jobb (főleg, mert kiélezettebb), mint azok, amik már a repülőtérről való kirohanásnál eldőlnek (volt már ilyen!), vagy ahol szinte sehol sem lehet előzni, szinte csak a taxi eltévedésében lehet bízni (volt már ilyen!), ráadásul az utolsó előtti rész izgalmai a véleményem esetleges negatívabb felhangját is abszolút pozitívvá teszik.

A döntőbe jutásért tényleg nagy csata dúlt, és Evan-ék elég jól beválasztottak a detour-ba, Alex-ék pedig időben váltottak, de a szimbólum-keresés kifogott rajtuk (pedig próbáltak segíteni a járókelők…). Mint ahogy a többieken is, akik átmentek próbálgatós kirakós-megoldásba, amely járvány a fináléra is kitartott némiképp, és az efféle brute force módszer sosem okoz a nézőnek katarzist, mint írtam, tiszta lutri, pénzfeldobás.

A döntő szerkezete miatt azért sem jajongok, hogy fizikai feladat vezette fel a szakaszt, ami kapcsán elgondolkodtam azon, hogy idén sem hozták nagyon fel, hogy ki hány road block-ot vállalt be (gondolom, simán elosztották maguk között), pedig olykor jó nyomon követni, hogy ki vállal egy feladatot kényszerűségből. De annak örültem, hogy itt is megvolt, hogy a másik csapattársnak kell az utolsó feladatot csinálnia.

Ja, az extrém lányokról is kellene szólni valamit, de ez most nem jött össze nekik, de ennek ellenére az, hogy mindig dobogósok lettek, tényleg nem volt semmi.

Most pedig kezdődhet a szurkolás, de szerintem nem azért, hogy berendelik-e a 31. évadot (szinte 100%), hanem azért, hogy lesz-e megint két évados berendelés, mint a régi szép időkben.

És a többi kép, hogy szokás szerint emlékezzek utólag is a szezonra.

         

11 hozzászólás Ne habozz!

Iceman - 2018. 02. 22. 23:30

“Fun”fact: Miután kiestek Alexék másnap Conort ki is rugták a csapatábol, az idei szezonra már nem is talált helyet más csapatnál se, úgyhogy szegénynek összejöttek a dolgok:D

Deny - 2018. 02. 23. 02:10

Uhh, akkor igazak voltak a spoilerek :/ Pár hete néztem egy videót a műsor facebook oldalán, és ott írta valaki kommentben, hogy elvileg valahol kiszivárgott Codyék győzelme (talán redditen). Reménykedtem, hogy nem igaz (nem is csak azért, mert nem nekik szurkoltam, hanem a spoiler miatt). Ezt úgy utálom, mikor akaratlanul is belefutok egy spoilerbe, ráadásul hetekkel a rész előtt :(

Na mindegy, szép győzelem volt. Sajnálom, hogy nem Henryék nyertek. Pedig mekkora apróságon múlt, basszus :( Azért nem volt semmi, amit az utolsó előtti részben összehoztak :D

Codyék itt összességében szimpatikusabbak voltak, de továbbra sem csípem őket. Én, mint BB-néző, nem örültem, de legalább ezt megnyerték, ha már azt nem sikerült.

Nagyon látványos volt a két szakasz, mármint, szépek voltak a fényes tájak. Szeretem az esti szakaszokat :) A hongkongi részben jobbak voltak a feladatok, így azt jobban élveztem.

Jó évad volt nagyon. Bízom benne, hogy a dupla részek gyengébb nézettsége nem vette el a CBS kedvét a dupla ciklustól, de szerintem maradni fognak évi egy évadnál. És remélem, hogy leszűrték a számokból, hogy ennek 20:00-s műsornak kell lennie.

Squazee - 2018. 02. 23. 13:51

Nem örülök, hogy ők nyertek, de hát ez nem szimpátia verseny, szóval amúgy nincs okom panaszra.

Enzo - 2018. 02. 23. 14:53

30×11-12 (pótlás tegnapról)
A végeredménynek nagyon nem örülök, de ettől eltekintve egy kifejezetten izgalmas, látványos, küzdelmes finálét láthattunk.

Rák vs rendelés detour: tetszett, két nagyon különböző és elég nehéz feladat közül lehetett választani. Henryék nyilván éttermezni mentek a nyelvi előny miatt (és első helyre is ugrottak) – én, aki amúgy ilyen idegennyelves detourok felé hajlanék, ezt nem biztos, hogy választottam volna (vagy ha már igen, tuti módszeresen csinálom, felírtam volna az embereket is az elején, hogy ne keverjem össze). IndyCar rendesen felhúzta magát a rákokon, Kristi&Jen meglepően jól bírta őket, aztán mégis utolsóként jöttek el… Jesst meg nem is értem, miért ment oda, de szerencséjére Cody cyborg mode-ban tolta.

A jelkeresős nagyon durvának hangzott először, és aztán meg is kavarta a sorrendet kicsit. Szerintem a készítők se gondoltak rá, hogy mennyi szakaszra lehet asszociálni, a bruteforce-olás tényleg eléggé a feladat megkerülése volt. A Diadalívet odarakni meg mennyire szemét már, mindenki Franciaországra gondolt róla :D TeamIndyCar konkrétan emiatt esett ki…

Darabkák (első fele):
1. Jé, Hongkongban emeletes villamosok vannak? How cool is that! (Tudom, marha fontos részlet, de megütköztem rajta)
2. De jó fej már Henryék taxisa Henry, szurkol nekik a speed bump helyszínén :)
3. Ez a baseball-ütős feladat elég fura, nem hittem volna hogy bárkinek nehézséget okoz, de Kristinek fájt a keze, wow.

Henry&Evan első hely speed bumppal együtt, szép! Team BB savanyú arca mindent megért, de azért Alexéket sajnáltam kicsit a Yale-ellenes hármas szövetség ellenére is.

Darabkák (második fele):
4. Szerintem én még nem is láttam business class-t TAR-ban sem, mert meglepődtem, hogy mennyire luxus :O
5. A baseball-dobálásnál elég egyértelmű lett volna, hogy előbb megkeresik, milyen számot kell kirakni, nem is értem, Henryék miért nem így csinálták.
6. A tériszonyos/leereszkedős feladat már megint kötelező finálés elem, de most legalább ez a leugrás elég creepy volt, meg jól nézett ki a LED-es ruha miatt.
7. Tetszett, hogy mindkét szakaszban éjszaka végezték a feladatokat – ilyen leg akár tematikus lehetne is minden évadban.

Repülőépítős végső feladat: wow, na ez király! Rohadt nehéznek tűnt elsőre, és valszeg az is volt, órákig szenvedtek vele a csapatok. Bolyongva keresés egy marha nagy többszintes hadihajón, összeszerelés megspékelve egy kis szakaszismerettel és logikai készséggel, +hozzá az izgalomfaktor, hogy a befutó ott van a hajó másik végében a kiesett csapatokkal – mi kell még egy döntő feladatban?
Végre Jess is csinált valamit, hát kellett is, mert az utolsó kb 3 szakaszban Cody küzdötte őket végig a fél világon (road block eloszlás? én is hiányoltam), így kvázi kapott a lány is csinálhatott valami érdemlegeset, hogy ne lehessen erre fújni. Én megpróbáltam volna még a “földön” csoportosítani, hogy kijöjjön a hat darab alkatrész a 12 megfelelő matricával, és utána felrakni. #TeamYale sajnos rendes mennyiségű időt elvesztegetett valahol, és aztán jött a sokk, amikor Henry kicserélte a jó szárnyat a rosszra… majd Jess kész lett, és befutottak a célba, Big Brother megnyerte… eh.

Emlékezetes, és a célnak megfelelően kompetitív szezon volt, rengeteg olyan momentummal vagy csavarral, ami miatt később is eszünkbe juthat: a photo finish az első szakaszon a legdurvább beérés valaha, Head-to-head és partner swap is volt megfűszerezve az évadot (vegyes fogadtatással), izgalmas döntő, lánykérés, útlevélelhagyás – asszem ezt hívják remek szezonnak, hajrá dupla berendelés!
És persze köszi a kibeszélőket, s31-nél #ottali!

winnie - 2018. 02. 23. 15:42

” 5. A baseball-dobálásnál elég egyértelmű lett volna, hogy előbb megkeresik, milyen számot kell kirakni, nem is értem, Henryék miért nem így csinálták.”

én sem értettem, majd mintha arra utaltak volna, hogy azt hitték, hogy csak a számos labdákat kell megkeresni, és azokból kirakni, nem gondolták, hogy minden labda számos lesz.

szerintem - 2018. 02. 23. 15:42

en sem orulok a gyoztesnek, jessica nem volt tul szimpatikus, a karma ra is lecsaphatott volna, de engem inkabb az zavart, hogy majdnem egyszemelyes csapatkent nyertek. mondjuk legalabb ertekelte a csapattarsat es nem hisztizett, korabbi gyozteseknel azert erre is volt pelda. nekem team yale sem volt tul szimpi, ugyhogy az sem zavart, hogy lemaradtak. szegeny “hen” egesz eleteben hallgathatja, hogy megnyerhettek volna, ha lecsekoltatja a helyes megoldast a vegen.
az extrem sportolo lanyoknak nagyon szoritottam, de nem igazan ertettem, miert kristi csinalt szinte mindent az utolso ket-harom reszben (vagy csak nekem tunt ugy?), amikor raadasul a karja is fajt (amibol vegul nem lett nagyobb drama). ennyire egyenetlenul osztottak volna be a roadblockot korabban, nem tudom, nem remlik, de biztosan ez volt az oka.
a team indy az utolso szakaszig foleg semmilyen volt, de amikor kiestek, nem tudtam sajnalni oket. conor ebben a reszben irto sokat reklamalt, es gyakorlatilag raakaszkodtak a tobbi csapatra, hogy meg tudjak oldani a feladatot, nem is baj, hogy nem sikerult nekik.
egyebkent en teljesen ellenzem az osszedolgozast, ha lehetne, szabalyt csinalnek belole, de az azert nonszensz, hogy meg az utolso elotti legben, amikor mar tenyleg mindenki a kiesest akarja elkerulni, egyesek elvarjak a segitseget a masik csapattol.
nekem nagyon tetszett az evad, dinamikus volt es valahogy kevesbe tunt eroltetettnek, mint az elozo par evad. en ujra bizom benne, hogy fel lehet eleszteni a TAR-t, eljen a 31-dik evad!

GeoCucc - 2018. 02. 23. 22:21

Hát én még életemben nem néztem The Amazing Race-t, ebben az évadban viszont már végiggörgettem a cikkeket, de csak mert kíváncsi voltam, hogy állnak az IndyCar-versenyzők. Pár cikket el is olvastam, de ettől még mindig el nem tudom képzelni, hogy néz ki ez az egész. Viszont amikor most megláttam, hogy Hongkongban tartották a szezonzárót, ahol pár hónapja én is jártam, hát eldöntöttem, hogy ezt a részt most rögtön fogom és meg is nézem az ismerős helyszín meg a két ismerős arc miatt.

winnie - 2018. 02. 24. 08:52

“ezt a részt most rögtön fogom és meg is nézem az ismerős helyszín meg a két ismerős arc miatt.”

jee!!:)

GeoCucc - 2018. 02. 24. 16:59

No, hát végül is nem volt rossz, és tényleg élmény volt látni, hogy a Victoria Peak körül rohangálnak, és ott fényképezkednek, ahol én is álltam. A játékmenet lényegét meg gyorsan meg lehetett érteni. Viszont ahogy kiestek Rossiék, meg elhagyták Hongkongot, már el is fogyott az érdeklődésem, úgyhogy a zárást már nem is néztem meg, és azt is ki merem jelenteni, hogy a továbbiakban se fogom nézni, hacsak nem lesznek megint számomra ismerős és érdekes szereplők. Bár amikor még van vagy 10 páros az elején, gondolom frusztráló is, ha csak az egyiket várja a néző, a többséggel tudni kell azonosulni.

Mindenesetre ez jó volt, köszi az ajánlást, gondolom realityk nézésére a legnehezebb rávenni az embereket :)

Thomas - 2018. 02. 25. 18:42

Nekem is sikerült végre befejeznem, kicsit sűrű volt ez a hét:)

Hát csalódott vagyok, annyira szurkoltam már tündér Evannak, de nem írom le még egyszer, mennyire cuki az a csaj:) BB-nézőként nagyon megutáltam Jessicát, pedig ott nem volt vele semmi bajom (inkább Cody viselkedett hülyén, itt meg ő volt a jófej), még ha nem is neki szurkoltam. De most hihetetlen ellenszenvesen viselkedett, a mélypont a 11. szakasz vége volt, amikor konkrétan nem örült annak, hogy döntőbe jutottak, mert nem azokkal döntőzhetnek, akikkel akart:( Hagyjuk már ezt, legyen már az a default, hogy valaki nem segít egyoldalúan másoknak, nem csapatépítő tréningen vagyunk, hanem egy versenyen! Az még csak hagyján, amikor két csapat összefog, hogy gyorsabban végezzenek egy feladattal, és az utolsó(k) ne hagyják le őket, de én is támogatnám azt a megoldást, hogy tiltsanak mindenféle segítséget! Ahogy a roadblocknál is bünti jár, ha a társ segít akár verbálisan is.

Ennyit a panaszkodásból, mert amúgy jó, élvezetes szakaszok voltak. Nekem is tetszett, hogy mindkettő esti/éjszakai volt, gyakrabban lehetnének ilyenek. Az elsőben nagyon örültem, hogy Evanék a nyelvérzéküknek köszönhetően nem csak a kiesést úszták meg, hanem nyerni is tudtak:) A döntőbe meg végre normális feladatokat tettek, amikben lehet előzni, és a végére egy tényleg nagy kihívást jelentőt, határozott előrelépés az utóbbi évadokhoz képest:)

Amúgy szerintem nem mondhatjuk, hogy a kirakós előtt nem számított semmi, mert Phil mondott valami olyasmit, hogy csak percek választották el őket, vagyis kb. annyi, amennyivel Henry később kezdte el összerakni a gépet. És ott káromkodtam egy nagyot, amikor megvolt a helyes megoldás, és nem csekkoltatta le! De ha akárhányszor lehetett, nem is értem, hogy miért nem szólt neki minden változtatás után, attól ő még tud tovább gondolkozni, amíg ellenőrzik:(

A másik a roadblockok kérdése, mi lett volna, ha Henry csinálja a mászást, és Evan az összerakást (ami ugye nem roadblock volt)? Már sosem tudjuk meg, de simán elmehetett ezen is. És nem kellett volna Evannak másznia, mert megnéztem, hogy 4-4 roadblockot csináltak, ezzel lett neki 5-4. Codynak meg 6-3, vagyis nem kellett az 1 különbségre sem törekedniük, pedig ez is dönthetett volna, ha Jessicának kényszerből be kell vállalnia a mászást. Na mindegy, még mindig jobb, mint amikor a reptéri taxilottó dönt, aztán meg esély sincs előzni:)

Végül is emlékezetes évad marad, csak a győztesekre nem szívesen fogok visszaemlékezni. De én is köszönöm a kibeszélőket, innen folytatjuk az S31-nél:)

sdby - 2018. 02. 25. 19:06

Nekem is nagyon tetszett az évad, főleg mivel ez volt az első TAR szezon, amit “élőben” követtem.

Az IndyCar csapatot sajnáltam, hogy a döntő előtt kiestek, pedig nekik is jelezte egy helyi emberke, hogy a diadalíves ikon előtt fejtette meg előttük két csapat is a kódot. De sajnos nekik se ugrott be New York.

Én – úgy látom a többséggel ellentétben – örülök a Team Big Brother győzelmének, egészen megkedveltem őket. Miután Indy kiesett, leginkább nekik szurkoltam. Volt egy-két érdekes (vagy inkább unszimpatikus) move-juk, de Cody tényleg embertelenül küzdött – főleg az utolsó pár szakaszon -, de a végén Jess is nagyon odatette magát. Erős és fineszes csapat voltak, szerintem teljesen megérdemelték a fődíjat.

Szerencsétlen Henry-nek meg rémálmai lesznek, ha visszanézi az epizódot…Vagy Evan letépi a fejét. Én annyira nem kedveltem a csajt, de hát kinek mi. Ők is nagyot mentek, és becsülendő, honnan visszajöttek a speed bump ellenére (bár azt se bántam volna, ha még előtte nem non-elim van, és kiesnek).

Végül még az Extreme csajokról egy gondolat. Tényleg ők voltak az évad legkiegyensúlyozottabb és konzisztensen kiemelkedő csapata – szerintem őrület, hogy amikor együtt voltak, csak Top3-ban végeztek.

A legjobb csapatok pedig legalább nem üres kézzel tértek haza: Yale és Extreme 2, Indy 3, Lifeguardék pedig szintén 2 szakaszgyőztes díjat húztak be.

Remélem mielőbb jön a következő évad, és “közben” a Survivor is jó lesz. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz