login |

Star Wars Rebels: folytatódott a 4. évad – írta Ayrons

2018. 02. 23. 14:50 - Írta: vendegblogger

34 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Három hónapnyi szünet után tért vissza a Rebels, hogy egy igen nagy gyomrossal folytassa az utolsó szezonját. Már az elejétől lehetett sejteni, hogy idén nem lesz finomkodás és filler rész, és tartotta is magát az évad ehhez.

Ahogy egyre jobban közeledünk a Rogue One történetéhez, úgy lett maga az utolsó etap is egyre sötétebb, kétségbeesettebb és egyre több történetszál kapcsolódik a későbbi filmekhez. A tovább mögött spoilerekkel folytatom!

A történet ott folytatódik, ahol abbamaradt tavaly, Herát elfogták és a Szellem legénysége készül a kimentésére, de mielőtt erről szót ejtenék, szeretnék beszélni egy kicsit a Thrawn-Pryce párosról. Kettejük viszonya nagyon érdekes, lényegében kiegészítik egymást: míg Thrawn a precíz, szellemi agytröszt, addig Pryce a nyers brutalitás megtestesítője. Ez főképp Hera vallatásánál jött ki igazán, ahol Thrawn a testi kínzás helyett érzelmileg gyötörte meg a twi’lek hölgyet.

Később Tarkin is beköszönt, aki figyelmeztette Thrawnt, hogy a TIE programja veszélyben van Krennic igazgató „Csillagpor” projektje miatt (szép kikacsintás volt a Zsivány Egyes felé). Igazság szerint nem tudom eldönteni, hogy Tarkin kit gyűlöl jobban Krennic-et vagy Thrawnt.

Ez a jelenet számomra még azért is volt fontos, mert itt merült fel bennem a gyanú, hogy az egész TIE Védelmező projekt egy álca az Uralkodó részéről, ezzel akarja leplezni a bolygón lévő templom körüli kutatását. De erre remélhetőleg választ kapunk a legvégén.

Na, de térjünk rá a rész legnagyobb pillanatára (a mentőakcióról annyira nem akarok beszélni), Kanan feláldozta magát a családjáért. Ütős volt? Igen. Meglepő volt? Igen is, meg nem is. Rengeteg teória és elképzelés keringett a rajongók között, hogy mi lesz Kanan sorsa, sokan arra voksoltak, hogy Ahsoka oldalán majd lelép a galaxis egy távoli pontjára. Én ezt sosem tartottam egy járható útnak, Kanant nem olyannak ismertük meg, aki csak úgy otthagyná a családját, a szeretteit a bajban.

A 4. évad első fele pedig nagyon azt sejtette, hogy bizony vak lovagunk hamarosan eggyé válik az Erővel, gondoljunk csak a Herával való egyre nyíltabb kapcsolatára. Bár arra nem gondoltam, hogy egyből a visszatérő részben búcsút mondunk neki. Pedig minden erre mutatott: a farkas az elején, aki vélhetőleg a sorsát vetítette előre és maga az a tény, hogy a szerelmét készült megmenteni.

Le a kalappal a készítők előtt azért, ahogy az egészet tálalták nekünk. Itt arra gondolok, hogy Kanan maga megszűnt létezni és visszatér Caleb Dume, akit eddig mélyen eltemetett, de most előásott. Ezzel pedig végérvényesen is Jedi lovaggal vált. Emlékezzünk vissza, hogy Kanan nagyon sokáig kereste az útját, hogy hogyan váljon Jedivé, de valahogy sosem sikerült neki teljesen elérni, ez pedig abból adódott, hogy Caleb nem volt önmaga nem fogadta el önmagát. Ez pedig ironikus módon akkor változott meg mikor ráeszmélt a sorsára.

Maga az önfeláldozása nagyon meghatóra sikeredett, ahogy visszatért a látása, hogy még utoljára lássa a szerelmét az szívszorítóra sikeredett. (külön tetszett az utalás az Új hajnal könyvre Kanan, akarom mondani Caleb és Hera között. )

A következő rész fő csapásiránya az volt, hogy hogyan dolgozzák fel szereplőink Kanan elvesztését. Zeb a barátját vesztette el, Sabine az apját, Ezra az apját és a mesterét egyben míg Hera a szerelmét, aki ráeszmélt a valóságra ezáltal.

Ebből a részből két dolgot emelnék ki: Ezra kalandját a farkasokkal és Thrawn reakcióját. Pryce kormányzó kezdhet félni, Thrawn bosszúja biztos nem lesz kellemes, mert hiába halt meg a Jedi lovag, ha közben a lázadók győztek ezáltal és ennek a fő oka maga Pryce személye (Kiegészítés: a Thrawn-regényt mindenkinek ajánlom, nagyon szépen kibővíti kettejük kapcsolatát). Nagy rejtély számomra Rukh a Thrawn szálán, bár van egy sanda gyanúm vele kapcsolatban és a mostani rész csak megerősítette ezt, de az olyan klisés lenne…

Ezra kalandja nagyon érdekes volt. A farkasok szépen helyre tették, plusz előrevetítették a fő csapás irányt a maradék részekre. Véleményem szerint a farkasok féltek attól, hogy Ezrát a félelem és a kétségbeesés a Sötét oldal felé fordítja, így közbe avatkoztak.

Emellett ugye figyelmeztették, hogy a templomban valami szörnyű dolog készülődik. Tippre köze lesz a Mortis-szálhoz a The Clone Wars-ból, sőt megmerem kockáztatni, hogy az Ismeretlen Régiókhoz is és magához az Erő eredetéhez, ugye drága Császárunknak a Halálcsillagok építése mellett ez is mániája volt. Mindenképpen érdekes történetet ígérnek a maradék részekre.

Összegezve a nagyon jó visszatérést hozott össze a Rebels, ezzel pedig elérte azt, hogy a The Clone Wars legjobb részeihez lehessen sorolni, bár a 4. évad maga is odatartozik. A folytatás kezdése nálam 10/10, az animáció, a zene, maga történet nagyon szép volt. A rá következő epizód már animáció terén gyengébbre sikerült (azok a farkasok nagyon darabosak) de összességében jó rész volt, így 10/8 nálam.

Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a vége az egésznek. Elméletileg még Ahsoka is jön, csak azt nem tudom hogyan fér majd bele. A mandalori lázadás folytatásáról lemondtam, bár remélem, hogy könyvben sor kerül rá. Az mindenesetre nagyon tetszik, hogy az egész Lothalon ér véget, ahol a sorozat kezdődött, ezzel foglalva keretbe a teljes történetet.

Az Erő legyen mindenkivel !

34 hozzászólás Ne habozz!

Zordon - 2018. 02. 23. 16:45

Sok mindent nem tudok hozzatenni, nagyjabol leirtad, amit mondhatnek…

Nalam azert nincs 10/10-es ertekelese, de egy 9-est siman kap a kezdo epizod. Nemileg meglepett, hogy meg mertek lepni Kanan halalat. Benne volt a levegoben, de nem voltam benne biztos, hogy valoban ez lesz a vegkifejlet. Lenne letjogosultsaga az utolso reszben is, de igy, hogy meg hatravan 2×2 resz, ez sok mindent megvaltoztathat.

Nekem mar csak egy kerdesem maradt. Miert nem volt minden epizod kozel ilyen jol megirt? Ha ezt a szinvonalat hoztak volna vegig, nem huznam a szamat a grafikan…

Illetve hazudok, meg ket kerdes. Mikor jon Ahsoka, es vajon az o utazasa is most er veget?

Ayrons - 2018. 02. 23. 16:53

Nem tudjuk mikor jön csak azt ,hogy elméletileg visszatér és most zárják le a szálát. De kérdés ,hogyan sűrítik bele ezt az egészet ilyen kevés részben.

Az pedig, hogy miért nem volt minden rész ilyen ? Szerintem tudatos volt. Ezzel akarták érzékeltetni a változást hogy egyre komolyabb lesz az egész.

Ayrons - 2018. 02. 23. 16:56

Kiegészítés: Pierce miatt elnézést helyesen Pryce neve. Este volt mikor befejeztem teljesen a kritikát.

Peti1899 - 2018. 02. 23. 17:04

Ayrons
Ahogy a 10. rész is, a te kritikád is 10/10-es! Mindent leírtál, amit én gondolok. Gratula és további hasonló színvonalú munkát!

Ayrons - 2018. 02. 23. 17:08

Köszönöm :)

Ayrons - 2018. 02. 23. 17:43
Matt - 2018. 02. 23. 20:50

Nekem az évad első fele olyannyira nem jött be, hogy nem is emlékszem a részekre. Kb. az első évad színvonalát hozta, ami olyan 6/10. Ez a két rész viszont már nagyon jó volt, remélem a többi is hasonló színvonalú lesz. Szerintem a Mortis epizódok voltak a legjobbak az egész Clone Wars-ban, amit ott műveltek a karakterekkel az írók az maga volt a művészet (amikor Anakin meglátta a jövőjét, te jó ég). Mellesleg az univerzumhoz is hozzáadott nem keveset. Jó írás volt egyébként.

Valezius - 2018. 02. 24. 14:03

Az első rész nagyon jó volt.

Örülök, hogy említetted a Thrawn könyvet. Nagyon jól fel van építve, hogy jutott el Thrawn a főadmirálisi székig, és vele párhuzamosan Pryce a kormányzóságig.
A sorozat nem mond ellent a könyvben leírtaknak, kíváncsi vagyok, hogy mit is fog tenni Thrawn a kormányzóval.

Az első évadban Tarkin felrobbantotta a saját adótornyát, hogy a lázadókat megállítsa. Pryce most valami hasonlót tett, de ő túl kis hal, hogy ilyet büntetlenül csináljon.

A maradék 5 részben 2 dologra várom a választ:
Mi lesz Thrawn-al? Hol volt a yavini csata után? a legegyszerűbb az lenne, ha elküldenék a galaxis peremére egy sok éves küldetésre valamiért.
Illetve a másik kérdés, hogy mi történik Ezrával.

OdyM - 2018. 02. 25. 09:50

Jó írás lett, én is gratulálok!

Az biztos, hogy még a java hátra van. Számítok Ezra eltűnésére is.

Zordon - 2018. 02. 27. 18:53

Hatoooo… Ez a ket resz leginkabb a Mortis trilogiara hasonlitott. Erdekes volt, milyen iranyba vittek el a mitologiat.

Vegre nem csak 2 rohamosztagos koricalt a mezon, hanem lattunk epkezlab akciot is.

Ahsokanak nagyon orultem, bar egy kicsit lekkujanal fogva elorangatottnak ereztem ezt a megmentest, de legalabb ujra lattuk. Ahsoka el! :)

Anak - 2018. 02. 27. 20:47

Hoppá, nem gondoltam volna, hogy a Rebels tud húzni egy ilyen jó sztorielemet, mint ezek a dimenzió/időkapuk. Egész klassz volt.

Anak - 2018. 02. 27. 20:50

Jó lenne, ha erről a két epizódról is lenne külön kritika, mert igencsak megérdemelné.

zolij - 2018. 02. 28. 20:23

Ahsoka hol lyukadt ki? Malachoron?

Zordon - 2018. 02. 28. 21:29

Igen, pont ott, ahonnan kirangattak, es a masodik evad zarasa kozvetlen Ahsoka utolso jelente utan jon.

Zordon - 2018. 02. 28. 21:30

Marmint Ahsokat illetoen a zaras, amikor megy be a templomban az ajton.

Ayrons - 2018. 03. 01. 06:46

3x néztem meg a két részt és azt kell mondjam, hogy zseniális lett az egész.
Mesterien vezették be az időutazást a világba és ügyesen korlátozták azt.

Ashoka visszahozatalának módja :O ( mondjuk szegényt jó ott hagyták )
De elmondták a készítők, hogy él és visszatér az SWbe még.

Sidius hidegrázós volt emelett szépen lezárták a második évadban megkezdett sztorit a templomról.

10/10 az egész, nagyon odarakják magukat.
Külön kritikát azért nem írók , mert sajnos jövőhéten évadzáró jön.

Zordon - 2018. 03. 01. 16:47

“De elmondták a készítők, hogy él és visszatér az SWbe még.”

Errol lemaradtam, van valami interju, vagy video, amit kihagytam?

(Egyebkent szvsz meg egy sajat sorozatot is megerdemelne. Lehetoleg a TCW idejeben.)

Ayrons - 2018. 03. 01. 17:36

Rebels aktuális része után mindig van egy podcast adásuk is és ott mondták el, hogy Ashoka él és ne mondjunk le róla meg Ezranak ígéretet tett.

Szerintem öreganyókaként még létni fogjuk az új sorozatban.

Zordon - 2018. 03. 01. 19:36

Rebels recon-ra gondolsz? Este melo utan neztem meg, nem voltam epp csucsformaban, akkor megnezem ujra.
Vagy van meg valami, amirol esetleg nem tudok?

Az nem ujdonsag, hogy el. Az egy kicsit azert frusztralo, hogy pont ugyanannyit tudunk a jovojerol, mint a masodik evad vegen tudtunk – bemegy a nagy sotet lyukon a templom belsejebe, aztan slussz. :)

Hegemaster - 2018. 03. 06. 09:38

Nem volt rossz az évadzáró :D

SPOILER…

Bár a vége az minden volt mint csak eredeti nem :D
Ashoka megejelenik Sabine-nak. (Itt csak nekem ugrott be hogy ugy néz ki mint fehér gandalf ? :DD ) hogy elmenjenek megkeresni az évekkel ezelőtt eltünt jedit, Ezra Bridgert :D

De komolyan ez mintha rémlene valahonnan :D
Keressük meg Obi Wan-t hogy segítsen a lázadásban.
Aztán keressük meg Luke Skywalkert hogy segítsen a felkelésben:D
Most meg keressük meg Ezra Bridgert :D

Komolyan ezek után bárki meglepődne ha a Star Wars IX úgy kezdődne hogy ugrunk 20 évet az időben és pár felkelő felkerekedne hogy megkeresse a rég eltünt Reyt?? :DD Teszem hozzá még logikus is lenne mert akkor nem kellene magyarázkodni hogy Leia miért nincs benne a folytatásban.

Ja és beszéltek arrol mi lett az Endori csata után.
Ashoka nem érezte fontosnak hogy találkozzon Luke Skywalkerrel ? Aki ugye akkor már az utolsó jedi volt. Az ember azt gondolná hogy ha valakinek akkor neki már tényleg el kellene kezdeni átadni a tudását. Erre meg a legjobb modja az lett volna ha visszatér jedinek és szerepet válal az újjá épitésben. De persze volt jedihez méltóan ő is inkább elhúz a p…ába bújocskázni:c
Már kezdem szegény Luke-ot sajnálni mert aki segíthetett volna neki azok közvetve vagy közvetlen mind cserben hagyták és akinek egyedül kell mindent kitalálnia és megoldania az óhatatlanul is hibázhat.
(lásd: Kylo Ren) Nemhinném hogy ezért lehet őt hibáztatni.

Megjegyzés: Viszont így valószínüleg visszatérő szereplők lesznek a Resistance-ben. Úgy örülnék neki ha a sorozat még az első rend megalakulása előtt kezdődne és mondjuk kiderülne hogy Ezráék találják meg Snoke-ot és általuk kerülne be a történetbe :D

Ja és ha a Clone Wars jedikről és politikáról szólt, a Rebels jedikről és lázadókról, akkor a Resistance igazán szólhatna a lázadókról és nem mellesleg a politikáról. Úgy megnézném ahogy próbálja Leia ujraépiteni a köztársaságot :)

Ayrons - 2018. 03. 06. 10:07

Egyrészt jó kis évadzáró volt ám rengeteg kérdés maradt a levegőben.
Vége pedig egyértelműen felvezeti az új sorozatot.
Ezra,Thrawn,Sabine, Ashoka biztos benne lesznek.

Gondolom Ashoka azért megy Ezra után mert igéretet tett neki.

Anak - 2018. 03. 06. 19:34

Ööööö, hát én nagyon nem ezt vártam a sorozatzárótól. A lázadók oldaláról miért csak Gregor esett el? Miért volt ennyire értelmetlenül elnyújtva? Miért használtak olyan deus ex történetelemeket, mint a térugró, csápos űrbálnák? Hogy lehetséges, hogy a birodalmiak ennyire semmirevalók? Csak hullanak és hullanak és soha semmit nem érnek el. Ok, hogy a sorozatot kifejezetten fiatalabb közönségnek készítették, de ezek a történetek most már részei a kánonnak, így aztán pláne nem értem, miért is olyan félelmetes a birodalom ami ellen harcolni kell? Itt is és a klasszikus filmekben is.
Az epilógus pedig nyalvánvalóan a klasszikus trilógia és az új számozott filmek közti történetszálak felvezetéséül szolgál, hogy végre behozhassák animációs figuraként a régi karaktereket is (Leia, Luke, Han). Hát nem tudom. Egyelőre szkeptikus vagyok.
Én egyébként valami ahhoz hasonlót vártam, mint a R1 film esetében. (Almost)Everyone dies.

Anak - 2018. 03. 06. 19:39

*Szóval a sorozatban látott birodalmi erők köszönőviszonyban sincsenek a OT filmekben látottakkal.

Anak - 2018. 03. 06. 19:46

Mégvalami, most már tényleg hivatalos és biztos: Rex az a szakállas idősebb katona az endori bunkernél lévő csatánál A jedi visszatérben.
http://www.slashfilm.com/captain-rex-in-return-of-the-jedi/

Sheev Palpatine - 2018. 03. 06. 19:47

Az OT-ban is csak arra jók a rohamosztagosok, hogy hulljanak… Az egyetlen film, ami igazán félelmetesnek mutatta be a birodalmat, az a RO volt. Egy gyereksorozattól meg elég nonszensz olyan mészárszéket várni, mint a RO-tól…

Személy szerint csak Ezra halálát vártam, de így sem csalódtam, remekül oldották meg az egészet. Szerencsére Filoni írja a történetet, és nem én :P

Anak - 2018. 03. 06. 20:08

Annak helyt adok, hogy már a régi filmekben is voltak bénázásaik a rohamosztagosoknak. Ugyebár semmit nem találnak el, a páncéljuk semmitől nem védi meg őket és hasonlók. Nem is várom el egy gyerekeknek szóló sorozattól, hogy hentelés legyen benne, de azt igen, hogy ne ilyen kutyaütők legyenek a hősök ellenfelei.
A R1 példát csak azért hoztam be, hogy szépen kiírhattak volna egy csomó karaktert, ahogy tették azt Gregor esetében.Dehát nem. Annyi biztos, hogy sok ismerős arccal fogunk találkozni abban a majdani titokzatos új animációs sorozatban.
Egyébként ennyi év után én valójában azt szeretném, hogy legalább Ahsokát beletegyék valahogy valamelyik élőszereplős nagyfilmbe.

Zordon - 2018. 03. 06. 20:26

Nekem kimondottan tetszett ez a 3 reszes evadzaro, meg ha nem is volt tokeletes.

A rohamosztagosok mindig is csak celtablak voltak, szoval ez eddig illik az eddigiekhez. Vegre a csatajelenetek is kelloen mozgalmasak voltak, komolyan a TCW legjobb csatait ideztek fel, nem 2 szerencsetlen rohamosztagost lattunk fel-ala rohangalni, hanem joparat.

Az urbalnas reszen felhuztam a szemoldokomet, de ha a farkasok meggorbitik a teridot az utazasaikhoz, akkor ezen sem fogok kiakadni :D

Gregort mar a TCW-ben ki akarta nyirni a resz iroja, DF mentette meg, hogy aztan most pontot tegyen a tortenet vegere.

Amin picit ledobtam a szijat, az Hera gyereke.

Ahsoka! :) Egyetertek, megerdemelne egy szelesvasznu megjelenest!

Amugy szep kerek zarast kaptunk, egy nagy rakas kerdojellel, amik lehet, hogy a kovetkezo sorozatot vezetik fel (biztosra en azert nem vennem).

Mivel hamarosan kijon az evadzaro kritika, az egesz sorozatrol majd inkabb ott ejtek nehany keresetlen szot.

Anak - 2018. 03. 06. 21:04

Igen, Hera gyereke. Ezt hogyan is? Ugyebár azt sugallták a készítők, hogy Kanan az apja, de… szóval a 4 évad alatt folyton csak kerülgették egymást és nem vallották be az egymás iránti érzelmeiket, csak az utolsó pillanatban. Ezután Caleb Dume találkozott a végzetével. Akkor átvertek volna bennünket és ezek offscreen folyton huncutkodtak? Vagy a midikloriánok nemzették? Hátööö…
Egyébként ezt a humanoid twilek és ember közötti kapcsolatot én valahogy mindvégig olyan ellenszenvesnek, nem helyénvalónak találtam. Engem folyamatosan zavart.

Sheev Palpatine - 2018. 03. 06. 21:20

A szexhez nem feltétlen kell szerelem xD

Malachi - 2018. 03. 07. 00:07

Az utolsó hat rész jobb volt, mint a teljes SW filmvilág az OT óta. Ilyen egy koherens, rendes sztori, igazi, kidolgozott karakterekkel és érezhető téttel. Plusz olyan újdonságokat hozott be s SW kánonba amik eddig nem voltak. És Ben, Leia meg Qui Gon hangja a másik helyen… borzontam. Szép lezárás volt, örülök.

BalinT55 - 2018. 03. 07. 12:07

Amúgy ha jól számolom akkor Ahsoka idősebb mint Luke, tehát mi van ha Luke nem magát képezte ki a Birodalom visszavág és a Jedi Visszatér között, hanem segített neki akár Ahsoka is? Vagy mivan ha kiderül hogy az akadémia létrehozásába besegített neki? Ilyen apróságokkal simán be lehetne hozni a filmek közötti időkbe, és nemtudom meddig él egy togruta, de akár a 9. részben is feltűnhet, én szerintem akkor ájulnék el a mozi közepén :D

Az évadzáró szerintem hihetetlen jó volt, Last Jedi után lehet Rian helyett inkább DF-nek adnám azt az új trilógiát :D

zolij - 2018. 03. 08. 14:09

Szerintem Ahsoka nem Jedi, hiszen otthagyta a Jedi rendet, mert elvesztette a hitét bennük. Ezek után minimum kétséges, hogy segítene a régi Jedi rend feltámasztásában. Ő inkább csak egy erőhasználó, akinek a helyén van a morális értékrendje.

Zordon - 2018. 03. 08. 18:32

A rebels masodik evados zarasaban a Vader elleni parbaja elott egyertelmuen elhangzott Ahsoka szajabol: “I’m no Jedi”.
Erosen karakteridegen lenne, ha visszaterne.

Bar ez nem zarja ki azt, hogy egy-ket dolgot megtanitson az uj generacio kepviseloinek.

Melkon - 2018. 03. 09. 19:40

Jó volt a vége, bár én is azt vártam, hogy elhalálozzon a csapat nagy része.

Palpatine testőrségét végre lehetett harcolni látni, de az elég wtf volt, hogy még a megbénított, 1 helyben levegő Ezrat sem voltak képesek eltalálni a rohamosztagosok.

Az utolsó percekig reménykedtem, hogy SOS hívás érkezik és csatlakoznak a Scarifi csatáhozz. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz