login |

The Punisher: az 1. évad

2018. 02. 23. 20:40 - Írta: superpityu

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Tavaly novemberben indult el The Punisher, amely Netflix-Marvel összefogás 5. önálló sorozata. Frank Castle karakterét a Daredevil 2. szezonjában vezették fel, és már ott is rengeteget dobott pár történetszálon ez a figura, így nem is volt kérdéses, hogy kíváncsi voltam a saját sorozatára. Azonban ettől még csak mostanra sikerült a végére jutnom, és rohadtul bánom, hogy nem daráltam le a premier után azonnal.

Mert a The Punisher nagyon jó, pilotkritikánk itt olvasható – a kommentek alapján akadtak mások is, akik így látták.

Bár a sorozat eleje meglehetősen lassan indul be, de szó szerint szinte részről részre jobbá válik. Szépen bontja ki a karaktereket, majdnem mindenkit sikerül érdekesen alakítani, nem nagyon tudok mondani érdektelen karaktert, hiszen még annak a családi szálnak is helye van a sorozatban. Sőt, talán ez a legnagyobb mozgatórugója az egész évadnak.

Frank egy ideig szépen sodródik az árral, próbál aránylag értelmes életet élni, meghúzza magát, aztán a múlt ismét elkezdi kísérteni, jelezvén, hogy nem sikerült még mindenkin bosszút állnia.

Elég sok szálon indul meg a The Punisher, de a főbb sztorikat összekapcsolja az a lemez, amit Frank még a Daredevilben talált meg. Rögtön bekapcsolódik a sztoriba Micro/David, a lemez küldője, aki kicsit hasonló helyzetbe került, mint a főhős. Valamint a főszálhoz ékezik még egy ügynök is Madani személyében, aki szintén a lemez kapcsán kezd el érdeklődni a halottnak hitt Punisher iránt.

Mondhatjuk azt, hogy az ő hármasuk az, ami eladja a sorozatot, lehet velük azonosulni, tényleg meglepően jó karakter lett mindhárom. Melléjük már csak habként érkezik a tortán Frank múltja és a küldetéseik, valamint ezek kibontása. Az igazi nagyágyú ezen a vonalon is Billy Russo karaktere: Ben Barnes megint belenyúlt a tutiba a Westworld után.

Viszont a főszál mellett volt egy elég furcsa mellékvágányunk. Vagyis az elején nagyon furcsa, mert nem nagyon láttam, hogy Curtis karaktere miért kapott kiemelt szerepet, vagy miért emelték ki a gyűléseiről Wilsont, aki egyértelműen problémaforrás volt már az elejétől. De ugyanígy nagy kérdőjel volt számomra Karen szerepe is, aki hiába volt itt sokkal jobb, mint a Daredevilben, nem láttam akkora értelmét a jelenlétének.

De csak addig, míg a 9-10. epizódban ezt a mellékszálat ki nem emelték és messze csúcsra pörgették vele a The Punishert. Ki merem mondani, hogy az 1×10 az egész Marvel-Netflix univerzum csúcspontja, egyszerűen leírni sem egyszerű, hogy mennyire jól volt összerakva az epizód a különböző nézőpontokkal és Karen sztorijával. Tanítani kellene, ahogyan az apró skiccekből összehozták.

Mindemellett a főszál végig pazar maradt, nem sokat totojázott, szinte minden részben sikerült valamiféle csúcspontot összehozni. És szinte minden alkalommal valami durva akcióba torkollanak az események.

Nem véletlenül emeltem azt ki, hogy ‘durva’, mert hiába kezelik remekül magát a helyzeteket, hogy ne mutassanak túl sokat, mégis sokkal keményebb ezen a téren, mint a korábban debütált társai. Ez még véletlenül sem negatívum, hiszen mégiscsak a Megtorlóról van szó, de néhány jelenet, főleg a szezon végén eléggé gyomorforgató lehet még így is.

A színeszekkel nem nagyon lőttek sehol sem mellé. Jon Bernthal bizonyított már korábban, itt pedig még jobb. Ben Barnes szintén nem okozott csalódást, tökéletes volt arra a szerepre. Deborah Ann Woll messze itt hozta ki a legtöbbet magából. Az igazi meglepetés viszont a sok ismerős arc mellett Amber Rose Revah volt, aki szinte teljesen ismeretlenként remekül hozta Madani egyáltalán nem túl egyszerű szerepét.

A tovább mögött jöjjenek a spoilerek.

Megismertük Frank múltját, hogy miként vált azzá az emberré, akit már a Daredevilben is megismertünk. Valójában szépen bontották ki az egész sztorit, ahogyan bekerülnek egy olyan környezetbe, ahonnan nem volt igazán visszaút. Ráadásul a múltban  történt dolgok voltak olyan ütősek, mint a végjáték eseményei.

Ami viszont kicsit el volt rontva az a karakterek felvezetése. Hiszen minden szereplő a főgonosz kivételével pozitív szereplőként indult útnak. Nem mondom, hogy nem volt ez jó húzás, de miután egyértelmű volt, hogy Madani sem fog keresztbe tenni Franknek, amikor kiderül az igazság, akkor várható volt valami csavar valamelyik karakterrel.

Így pedig Billy gonoszkodása elég kiszámítható volt már. Mert ugye senki sem gondolta azt komolyan, hogy az állandó szereplők közül mindenki Frank oldalán fog állni a végső menetben is. Sőt, ami kicsit rosszabb, hogy az is egyértelmű volt, hogy a Billy-Madani kapcsolat is mire lesz kifuttatva.

Cserébe hiába volt kiszámítható mondjuk Sam halála, mégis sikerült az egészet olyan kellemetlenül tálalni azzal, hogy Billy fürdette a gyilkosság után Madani-t, hogy hiába nem volt erőszak abban a jelenetben éppen, mégis ugyanolyan zavaró volt, mint látni azt, ahogy Sam kileheli a lelkét.

A végjáték egyébként jól volt összerakva, ahogy Frank leszámolt Rawlins-szal, és ahogy egyességre léptek Madani-val. Viszont a fináléra tartogatott Billy-Frank összecsapás nekem kicsit túl volt húzva. Hiába lehet majd Billy karaktere a fő antagonista a folytatásban, most mégis furcsa volt ez az egész, ahogyan kezelték az egészet.

Ettől függetlenül remek volt a szezon, mondjuk a végén, ahogy Frank zöld utat kapott a kormánytól az elég meredek volt, de ezeket az apróságokat leszámítva teljesen rendben volt az egész. Talán egy lapon merem emlegetni a Daredevil és a Jessica Jones első szezonjaival, ez pedig elég sokat elmond a The Punisher-ről.

18 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2018. 02. 23. 21:01

Korrekt iras volt, illo a sorozathoz.
Az hogy a vegen teljes amnesztiat kap (sot mar mar tanuvedelmi program szintu uj azonossagot :D) az nekem is az egyetlen negativum volt a sorozatban.
Kivancsi lennek viszont hogy Daredevilen kivul masokkal is ossze lehetne e rakni, de Jessica Joneson kivul nem tudnek mast elkepzelni sajnos

LuPuS - 2018. 02. 23. 22:05

Billy-Frank összecsapás én vártam, mert valahogy mégiscsak meg kell születni Jigsaw-nak és itt pont Frank aki megalkotja … külön felvezetési szál

Totya - 2018. 02. 23. 22:21

Madani

Shed - 2018. 02. 23. 22:24

A sorozat jó volt, de Mandani pont hogy gyenge figura volt. Engem legalábbis nagyon irritált a karakter. Ilyen karakterű embert nem raknak főnöknek egy titkosszolgálatnál, kb a második hülye húzása után le kellett volna váltani, mert látszott rajta hogy labilis és megbízhatatlan. A sorozatot a hacker és Punisher vitte el a hátán. Ők voltak a legjobbak, a kapcsolatuk alakulása jobban volt megcsinálva és érdekesebb volt, mint a főszál. Bár én biztos letiltottam volna a feleségemről Franket.

TeviHUN - 2018. 02. 23. 22:42

Láttam, hogy van magyar szinkronos előzetese. Ez azt jelenti,hogy lesz szinkronos változata is?

winnie - 2018. 02. 23. 22:43

van szinkronos előzetese?

Fakocka - 2018. 02. 23. 23:02

Mikor Frank elkezd “Tom Waits-Hell Broke Luce” számára aprítani, na arra még mindig feláll a karomon a szőr.

superpityu - 2018. 02. 24. 00:21

Totya: kösz, asszem javítottam mindet.

Thomas_CS - 2018. 02. 24. 08:17

A vége felé tényleg elég gyomorforgató volt néha :). Billy meg is jegyzi a vége felé, amikor Frank szétveri Rawlings-ot:
“God damn, Frenkie
I love to watch your work.”

AndrewR - 2018. 02. 24. 09:30

winnie – 2018. 02. 23. 22:43 Sajnos fanmade, rávágták az előzetesre a Thomas Jane-es szinkront.

Quantumleap - 2018. 02. 24. 10:09

Kellőképpen kemény és brutális, és reális is a maga módján. Épp ezért kissé furcsa arra gondolni, hogy ez egy univerzumban játszódik más sorozatokkal, és filmekkel, ahol természetfeletti képességgel rendelkező szuperemberek szerepelnek. Mert ebben ugye semmi ilyen nem került terítékre. Nemrég kezdtem el a Jessica Jonest, technikailag kissé furcsán fest, hogy egy univerzum a kettő. És még vegyük hozzá a mozifilmeket. Persze igaz, a Daredevil második évadban is voltak már misztikus elemek, és végülis nem kötelessége az univerum minden emberének szuper-természetfeletti dolgokkal találkozni. :)

Quantumleap - 2018. 02. 24. 10:12

Ja, és amit még furcsálltam, hogy Donny Chavezt nem hozták vissza az első rész után, pedig én azt vártam. Persze igaz, az ő szerepe leginkább az volt, hogy Frank miatta kezdett bele ismét a megtorlóskodásba. De ettől függetlenül normálisan fel lett építve a karaktere, lehetett volna még szerepe. Talán majd a második évadban?

BladeDPI - 2018. 02. 24. 11:14

En nem birtam vegig nezni, untam nagyon

Quantumleap - 2018. 02. 24. 12:12

BladePI: Jó, hát hogyha azt vártad, hogy minden epizód az irtástól és vérfürdőtől fog hemzsegni, akkor nem csoda, ha csalódtál. Azért ez mégiscsak egy szuperhőssorozat, és nem egy trash-ponyva. A Daredevil 2.évadban meg lehetett csinálni, hogy a jeleneteit jobbára efféle effektek övezték, de ahol ő a főszereplő, ott mégsem lehet kizárólag ezekkel eladni a dolgot.

Aldo - 2018. 02. 24. 12:15

Vonakodva kezdtem bele, mert a kis képregényős Marvel sorozatokkal elég előítéletes vagyok és pár rész után kaszálom őket.
Összességében tetszett, bár volt benne pár üresjárat és helykitöltő jelenet, 10 rész bőven elég lett volna. Kicsit lassan indult be és ez az illegális afgán akció során lekaszálunk mindenkit és igyekezzünk eltitkolni főszál is kicsit gyenge volt. A karakterek rendben voltak, a Frank-Micro páros simán elvitte az egészet a hátán. Jól felépítették, hogy a kezdeti bizalmatlanság után a végére országos haverokká váltak. Igyekeztek bemutatni Castle emberibb oldalát is, aki nem csak egy érzéketlen gyilkológép, hanem egy átlagember, akit folyamatos testi és lelki kínok gyötörnek.
Az évad eléggé lezártnak tűnik, a folyatás pedig új néző barátnak ígérkezik. A mostani bandából Franken kívül szerintem csak Madani és Russo fog visszatérni valamilyen formában, a többieket nehezen tudnám elképzelni.

Quantumleap - 2018. 02. 24. 12:26

Ami még eszembe jut, én a végére még odatettem volna valami stáblista utáni slusszpoént, ami direktebben utal Jigsaw keletkezésére. Bár, ha jól tudom, a Marvel-filmekkel ellentétben a sorozataikra nem jellemző az ilyesmi.
Mindenesetre a következő évadban nem Jigsaw kellene, hogy legyen az egyedüli főgonosz, ő inkább csak másodlagosabb, kiegészítő genyának lenne jó. Esetleg meglepetésként csak az utolsó 3-4 epizódra behozni.
Bernthal nyilatkozott olyasmit, hogy ő szeretné, ha Daredevilt is belevennék a következő szezonba, erre szerintem nem feltétlenül van szükség.

- 2018. 02. 24. 16:24

Szerettem eléggé. Sokszor köszönt át a Batman Arkham játékok hangulata a sztorit illetően, szigorúan pozitív értelemben :)

Yamagato - 2018. 02. 24. 16:26

A Daredevil S2-ben jól működött a Punisher, de a nagy hype-ot nem éreztem indokoltnak. A Netflix-Marvel kooperációk jól szoktak elsülni ezért bepróbáltam az első részt és csak a végén lévő zúzás miatt nem kaszáltam, hátha a kemény akciókból kapunk sokat. Ami egyébként így is van, minden részben húztak valami tökös leszámolást.

De ennél sokkal többet adott a sorozat, örülök hogy maradtam. Egyrészt Frankből is egy komplex karaktert gyúrtak (és szerencsére nem folyamatos „együtt a családdal” flashbackekkel próbáltak belőle szerethető alakot formálni – ha volt is ilyen, pl. Russo-val közös piknik az meg indokolt volt), de a legnagyobb húzás a Frank-Micro kapcsolat volt. Mindkét színész nagyot alakított és jó volt hogy nem lettek egyből puszipajtások, megvolt a kezdeti bizalmatlanság és a későbbiekben is bőven voltak súrlódások amellett, hogy össze is kovácsolódtak a közös akciók alatt, ahol a különböző skillek miatt jól kiegészítették egymást. (mint az erdős-drónos lövöldözés). Frank látogatásai a Lieberman családnál meg egy embertelenül kínos és feszült hangulatot is rátettek erre a nehézkes együttműködésre. Nagyon kitalálták.

Russot szép lassan és hihetően építették fel, kiváló nemezise volt (és lesz) Franknek. A Madani fürdetős jelenettel vagy a Frank családjával való viszonyával emlékezetes gonoszt alkottak (nem úgy, mint Rawlins-t, aki elég semmilyen/nyafogós lett). Madani egyébként nagyon irritáló volt végig, hiteltelen volt, mint profi ügynök. Illetve számomra még az egész bombakészítős szál is túlhúzottnak és totál indokolatlannak tűnt.

De összességében nagyon erős lett az évad, alig van a Daredevil S1 vagy Jessica Jones mögött.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz