login |

Pilot-mustra: Good Girls – 1×01

2018. 02. 28. 21:20 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

Oké, ez így egy 40 perces etűdként nagyon rendben volt, de most akkor hogyan tovább. Mintha a karakterek is ezt kérdeznék az NBC vicces drámája kezdésének végén, mi pedig konstatálhatjuk, hogy ismét gazdagabbak lettünk egy olyan pilottal, ami megalapoz egy ígéretes koncepciót, de maga a sorozat csak az 1×02-ben fog ténylegesen elindulni.

GOOD GIRLS – 1×01 – 7,5/10

  

Mint egy egyfelvonásos, kifejezetten bejött a Good Girls startja, annak ellenére, hogy középtájt kicsit elkezdtek kapkodni, hogy időben elérjenek a végső csavarig. És persze annak ellenére is, hogy bármennyire is jópofa az alapfelállás, egy fikarcnyi eredetiség sincs (egyelőre) a történetben. Ami nem feltétlenül baj, mert a karakterek már most megnyertek.

Az alapsztorit szinte nincs is szívem felvázolni, mert a 3,5 perces nyitójelenetsor a végén a meghökkentő húzással nagyon jól van tálalva, ha valaki nem tudja, hogy mire fizet be, akkor baromi hatásos a dolog (az efféléről mindig a Desperate Housewives zseniális nyitójelenete jut eszembe, ami láttán rögtön rákattantam a sorozatra): szóval három pénzszűkében lévő anyuka úgy dönt, hogy játékfegyverekkel kirabol egy szupermarketet.

Nincsenek nagy igényeik, fejenként tíz ezer dollárral is beérik, azonban nagy meglepetésükre vagy félmilliós zsákmánnyal lépnek meg, ami azonnal pánikot is szül köreikben, hiszen máris nem szimpla piti bűnözőkként kezelik őket, hanem komoly gengszterként. Most már csak az a kérdés, hogy rááll a sorozat a “ha egy üzlet beindul”-vonalra, vagy a vagyon titkolása kapcsán indul be inkább a sztori?

Nyilván ebből a felállásból egy húzós kábeles sorozat is kisülhetett volna, ami talán érdekesebbnek ígérkezhetne, de azért a Good Girls is működik, még ha olykor infantilisre és börleszkesre is veszi a figurát. Működik, mert annyira valószerűtlen a tévésorozatokból profi háztartásbelik és jómunkásasszonyok átvedlése badass karakterekké, ráadásul mindez a girlpower jegyében történik.

Jó látni, hogy újabb női antihősöket húznak elő a kalapból (főleg, hogy pénteken indult a Seven Seconds, és hétfőn tért vissza az UnREAL), bár a készítők, mivel tudják, hogy országos csatornán vannak, azért (még) vigyáznak rájuk, óvatosan bánnak a negatív jellemzőkkel, a bűncselekmény természetesen “áldozatmentesnek” van szánva, és minden, ami lejjebb nyomja őket a szószba, ugyancsak a véletlenek alakulásának és más rossz embereknek köszönhető.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon szőrös szívűnek kell lennie valakinek, hogy ne kedvelje meg a feleségeket, nem csak a nekik kiutalt karakterek miatt, hanem azért is, mert a Christina Hendricks, Mae Whitman, Retta-trió nagyon egy hullámhosszon mozog, szerintem nem csak azért lettek egy csapásra szimpatikusak, mert korábbról jól ismertem őket.

Dramedy-k esetében sokszor elég vékony határvonalon egyensúlyoznak a sorozatok, és a Good Girls egyik nagy próbatétele biztos, hogy az lesz, hogy mennyire találják el az arányokat, illetve, hogy a készítő eleve hova akarja belőni a komédia és a dráma egymáshoz viszonyított mennyiségét. Alapvetően ugyanis a helyzet, amiről szó van, abszurditása ellenére is véresen komoly, élet és halál kérdése, de minden másban ott rejtőzhet a poén.

Na, szóval jó volt a kezdés, élvezetes, szórakoztató, és azért valahol kiszámítható (már csak a szereplők neveinek kiírása miatt is…), de ettől még kíváncsi voltam, hogy milyen zárással ágyaznak meg a folytatásnak, és nem csalódtam. Az igazi próbatétel azonban most következik. Nagy kérdés, hogy továbbra is tudják-e ötvözni a könnyedséget a komolyabb elemekkel.

3 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2018. 02. 28. 22:31

Nekem ez nagyon bejött, pedig nem is vártam annyira. Nem tudtam, hogy ebben inkább a dark vonal fog dominálni, Desperate Housewives-szerű stílusra számítottam, de itt azért inkább a dráma felé billent a mérleg nyelve, ami pozitív meglepetés.

Kíváncsi vagyok a folytatásra. 8/10.

kieten - 2018. 03. 01. 19:00

honnan tudták a maffiózók hogy ők voltak?

winnie - 2018. 03. 01. 19:38

passz, gondolom, ki fog derülni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz