login |

The Saboteurs / The Heavy Water War

2018. 02. 28. 14:50 - Írta: gromit

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, minisorozat, ,

(A sorozat eredeti norvég címe Kampen om tungtvannet (“A harc a nehézvízért”), nemzetközi forgalmazásban kétféle angol címen is fut)

A közelmúlt norvég sorozataiból tudok ajánlani egy, a II. világháborúban játszódó történelmi minisorozatot is – és nem csak a háborús témák iránt érdeklődőknek.

Telemark hőseiről korábban mozifilm is készült, de nekem a The Heroes of Telemark film, és maga az egész történet is kimaradt. A norvég ellenállásról is kábé csak annyit tudtam, hogy volt ilyen, de nagyszabású akcióikról nem sokat. Úgyhogy külön érdeklődéssel néztem ezt a jóféle drámába csomagolt történelemórát (6 órát), ami Norvégiában rekord nézettséggel nyitott még 2015-ben.

A sorozatban maga a szabotázsakció(k) csak az egyik szál. A sorozat szépen bemutatja és körbejárja az egész nehézvíz témakört. (Semmilyen különösebb tudományos előismeret nem szükséges, el fogják magyarázni a lényeget, hogy atomreaktorhoz, illetve atomfegyver előállításához kell a németeknek a nehézvíz, amit abban az időben csak egy norvég vállalat gyártott ipari mennyiségben.)

Messziről, még a háború előttről indítva, több szálon és helyszínen sok karaktert mozgat. A szereplők közül kiemelkedik két tudós: a Nobel-díjas Werner Heisenberg, a németek atombombaprojektjének egyik fő fizikusa és Leif Tronstad, a norvég ellenállás tagja, aki eleinte a megszállt Norvégiában, később Angliából szervezkedett.

A cselekmény 3 fő helyszínen zajlik. Németországban Heisenberg munkásságát és életét követhetjük. Norvégiában a nehézvizet gyártó üzemet és az igazgatót, aki üzleti alapon vezetné továbbra is a vállalatot, de a német megszállással egyre szűkül a mozgástere.

Természetesen Norvégia a helyi ellenállás, és később a szabotázsakciók színtere is. Tronstad egy ponton Angliába menekül, hogy onnan segítse a norvégok ügyét, ezáltal bepillantást nyerünk a szövetségesek (angolok és amerikaiak) hírszerző, szervező, elő- és felkészítő munkájába Angliában is. A történet és a karakterek többsége valós, de ez nem egy dokumentumfilm, pár helyen változtattak, hozzáadtak (Anna Friel karakterét, például), kiszíneztek – mindezt nyilván dramaturgiai okokból, nem nagyon zavaróan.

Negatívumként talán annyi, hogy a sok, angoloknál kiképzett norvégok nem nagyon kapott bemutatást (mondjuk mindenkiről külön tényleg túl sok is lett volna), így viszont fehér terepruhában a hóban számomra kicsit elvesztek, azaz nehezebben követtem ott a ki-kicsodát.

A The Saboteurs mindvégig képes fenntartani a feszültséget, még úgy is, hogy közben utánaolvastam a dolgoknak, és lehet tudni, melyik akció milyen eredménnyel, hogyan zárult. A megvalósításhoz még egy dicséretnek szánt figyelmeztetés: Vigyázat, fázós!

6 hozzászólás Ne habozz!

Ancsa - 2018. 02. 28. 15:45

Köszi az ajánlót, ez simán elment mellettem. Este bevásárolok belőle :)

energy - 2018. 02. 28. 15:53

kár hogy nem komédia, már eléggé sok a dráma…

winnie - 2018. 02. 28. 16:05

mondanám, hogy komédia még több van, de lehet, hogy tévednék. a lényeg, hogy sok van, csak az európai komédiák nem utaznak nagyon jól határon túlra, ezért inkább a drámák jutnak el hozzánk. de ha norvég komédia kell, a norsemen-ről mi is írtunk a maniac pedig fent van netflixen (és jön az amerikai remake), ha meg háborús komédia kell, akkor az nincs sok, de a Bluestone 42 vagy a mash mindig előkapható.

gromit - 2018. 02. 28. 16:27

A komédiák nehezebben lépik át az országhatárokat. Ilyen szempontból szerencsés volt a direkt kultúrkülönbségekre építő Lilyhammer meg a Welcome to Sweden, amik ugye félig amerikaiak és a játékidő felében angol szöveg van (persze ezek is megvannak már pár évesek)

Még drámában is nehezebb dolguk van a “sima” (avagy nem krimi) drámáknak. Úgy tűnik, a nemzetközi forgalmazók is valahogy a krimiket, rejtélyközpontú sorozatokat részesítik előnyben. Gondolom, erre van nagyobb kereslet.

II. világháborús komédiák közül alap a Halló, halló! (‘Allo, ‘Allo), ami ugye nagyon angol produkció, de közben nagyon európais is (karaktert és akcentust tekintve alig van benne brit angol :D )

Snoopyzit30 - 2018. 02. 28. 17:45

Köszi az infókat @gromit! A Line of Duty ajánlásod óta, nagyon bízom benned :-) Ezt is bepróbálom.

energy - 2018. 03. 01. 20:15

Halló, halló! az egyik kedvencem!
belenézek a Bluestone 42-be köszi!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz