login |

Once Upon a Time: folytatódott a 7. évad

2018. 03. 05. 16:40 - Írta: Qedrák

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Aki nézi a sorozatot, azt tudja, hogy már csak a tavaszi szezon tíz része van hátra belőle.

Igazából maga a hetedik évad is egy jutalomjáték volt, egyáltalán nem lehetett tudni, hogy berendelik-e, de nincs tovább. A készítők a kaszát követően azt nyilatkozták, hogy valójában amit akartak, azt elmesélték a hat szezonban, szóval senki ne számítson a korábbiakban elvarratlan szálak lezárására, de arra igen, hogy ez az etap egy önálló, kerek egészet fog alkotni. (Lana Parrilla pedig bemutatkozhat más szerepben is, mert a hátralévő részek egyikét ő fogja rendezni).

Az őszi szezonról az évadnyitós után nem született kritika, ezért most elég sok visszautalással fogok élni.

Ha valaki elolvasta a kibeszélőt, nagyjából nyomon követheti a nézők hangulatváltozásait. A kezdeti erős fanyalgást meglepődés váltotta fel, és az én véleményem is idővel megfordult, az őszi szezon záró epizódjai kifejezetten kellemes szórakozást nyújtottak. Azonban félreértés ne essék: azok számára, akik később kapcsolódnak be, az OUAT továbbra is egy közepes minőségű országos sorozat benyomását kelti, és ez a #PeakTV idején kevés.

A tavaszi folytatás úgy kapcsolódott az őszi részekhez, mintha nem is lett volna ez a néhány hónap szünet.

Ez alighanem annak a jele, hogy valóban nem kalibrálták át a történetet csak azért, mert tudták, hogy nem lesz folytatás, bár a nyitó epizódban én azért tapasztaltam némi eltolódást a régi gárda irányába: Jacinda és Henry háttérbe szorultak, és kaptunk egy Zelena körül forgó részt, de Reginát és Hookot is csaknem annyit láthattuk a képernyőn, mint egy reboot előtti epizódban.

És hadd mondjam el, hogy kezdem azt hinni, hogy az alkotók nem értenek a férfikarakterekhez. Mert Hook szerepeltetése látványosan feleslegesnek bizonyult, ugyanazt az oldalkocsi szerepet töltötte be, mint régebben Emma mellett.

Mintha egyszerűen csak ki akarnának pipálni egy feladatot, és ennek látványos jele volt a tavalyi félévad végén behozott, addig semmilyen szerepet nem kapó LMBT-szál is, ami mögött egyszerűen nem volt történet. Bár Robin az új epizód egyik kulcsszereplője volt, ezt a sztorit nem kaptuk meg. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Várható volt, hogy az új évadban behozott karakterek között ritkítani kell, és akik követik a sorozat kapcsán született rajongói oldalakat, azok nem lepődtek meg, amikor kiderült, hogy Victoria Belfrey, vagy Rapunzel nem élte túl az epizódot. Az eleinte főgonosznak felépített, utóbb viszont a történetben “visszafokozott” szereplőre tulajdonképpen nem volt már szükség, a karakter a kevésbé szeretett lánya javára történt önfeláldozása révén megkapta a feloldozását.

Megoldandó feladatból persze akad még, hiszen a tavalyi félévad utolsó epizódjából kiderült, hogy az átok újbóli kiszórása Henry érdekében történt, aki csak így élhetett túl. Ha most megtörik az átkot, meghal.

Viszont meglepően hamar megoldódott az a szál, amelyik arról szólt, hogy vagy őt, vagy Lucyt kell megmenteni, pedig ez egy ígéretes konfliktusnak tűnt. Nem tudtunk meg a beharangozott Nyolc Boszorkányról se semmit, ami az előzmények fényében kicsit meglepő.

Amiből túltelítődtem az epizód során, az az érzelemvilágnak a túlzott pátoszossággal történő bemutatása. Lehet, hogy a hiba bennem van, de a rendezői szándékot is látni véltem, amikor először Zelena, majd Belfrey áldozta fel magát. Mindkettejük esetén kicsit sok mesterkéltség akadt a jelenetükben és ezért nem biztos, hogy a színészek a felelősök.

Persze a csúcs a Gothellel perlekedő Hook volt, aki nagyjából semmit nem tett, csak szövegelt. Nem lepődnék meg, ha a karakterből nagyon sokan villámgyorsan kiszeretnének. A jelenetek drámaiságát, legalábbis számomra, ezek a megoldások erősen lerontották.

Mindezek ellenére a visszatérő rész nem volt rossz, de messze állt a tökéletestől. (A sorozat ismertetőjegyévé vált rém gagyi CGI-t külön meg sem említem, mert semmi sportértéke nincs, itt a Junkie-n lassan már hivatkozási alappá válik, és szerintem más oldalakon sincs ez másképpen).

Vajon hogyan lehet folytatni? Bennem mindig is kérdésként élt, hogy vajon jobb-e egy sorozat nézőjének, ha már előre tudja a kaszát, és ennek tudatban ül le megnézni, vagy ha sugárzási időn kívül, sokkszerűen értesül róla.

Szerintem mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, az OUAT esetében talán szerencsés az a körülmény, hogy a kaszára még a forgatási időszak előtt került sor. Így egy kerek és lezárt évadot kaphatunk, amely talán nem fog mindenkit kielégíteni, viszont pont elegendő lehet arra, hogy a hét szezont megélő sorozattól méltóképpen búcsúzhassanak a rajongók.

3 hozzászólás Ne habozz!

Necridus - 2018. 03. 05. 20:13

A hanyatlás ellenére is imádtam az első 6 évadot, na de azóta… Őszintén már csak azért nézem, hogy elmondhassam, én mind a 7 évadot láttam, de már alig tudom követni, ki kicsoda, ki miért csinálja azt, amit, ki mit akar, ki mit tud. Ennek oka azonban nem az, hogy túl bonyolult lenne, hanem az, hogy már abszolút nem köt le.
Lana az egyetlen jó dolog, ami megmaradt a sorozatban, minden más kiveszett, és helyére gyenge, alig ismert karakterek jöttek, vagy éppen olyan idegesítőek, akiknek a tátott szájának látványától a falra tudnék mászni (igen-igen, a drága Lucyról lenne szó). Imádtam a sorozatot, de örülök a kaszának, már tavaly így kellett volna dönteniük.

Roxi - 2018. 03. 05. 20:17

Nem volt olyan jó ez a nyitás,mint gondoltam. De lehet ezt már a kaszahír előtt leforgatták és csak eztán húznak igazán bele. Vajon ki lehetett a rejtélyes idegen a végén?

pearl - 2018. 03. 06. 07:14

Imádtuk a sorozatot. Sajnáljuk, hogy vége lesz. De ez az évad csak a megmaradt kedvencek miatt nézhető. Mr Gold, Hook, Regina. Mondjuk ahhoz, hogy Hook-ból “kiszeressünk” nem is tudom mi kéne. Nekem talán jobb, hogy tudom a kaszát, és remélem szépen le lesz zárva. Az biztos, hogy hiányozni fog. Az újak nem szerethetők, idegesítőek. Lucy-tól én is átmegyek falmászóvá. Mit eszik rajta Henry? Még mindig nem értem, miért ő az új Hamupipőke? Szerintem lesz ez még jobb is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz