login |

America’s Next Top Model: az 1-3. évad – írta Eloise

2018. 03. 07. 14:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Nemrég volt írás a Junkie-n az ANTM most indult, 24. évadjáról, így gondoltam a nosztalgia jegyében elkezdeném végig venni a modellkereső versenyreality korábbi szezonjait.

Főleg, hogy amikor Tyra Banks, szupermodell 2003-ban elindította valóságshow-ját a UPN-en, valószínűleg álmodni sem mert róla, hogy ekkora sikere lesz. Nem elég, hogy számos modellnek adott lehetőséget, hogy bemutatkozzon, még rengeteg külföldi spinoffot is szült.

Természetesen a nézők számára mindez másodlagos volt, hiszen csak az számított, hogy minden héten izgulhassanak azért, hogy egy-egy szimpatikus versenyző továbbjut-e vagy hazautazik. Ugyanis az ANTM ez nem egy jótékonysági intézmény, a műsorban feltűnő tárgyak vagy közszereplők sem véletlenül kerülnek a műsorba. Ráadásul, akár tetszik, akár nem, időnként az embernek komoly kétségei vannak, hogy egy-egy jelenet vagy mondat mennyire valóságos.

A koncepció azt hiszem, hogy sokak előtt ismert, akik láttak már versenyreality-t: minden héten vannak teljesítendő feladatok, amiket értékel a zsűri, és egy valaki kiesik. A végén pedig már csak a győztes marad állva, s ő viheti haza a fődíjat.

A tovább mögött spoilerek nélkül, de előbb egy általános ismertető.

Számomra az első évad volt eddig a legélvezhetőbb, még akkor is, ha elég kiforratlan volt. Erre talán a legjobb példa, hogy két lány utólag csatlakozott a többiekhez, ami elég különös volt. Viszont számos klisé itt még egyáltalán nem jelent meg. Nem voltak hatalmas és állandó sikongatások, a lányok értelmes beszélgetéseket folytattak. Voltak konfliktusok, de nem egyfolytában. Persze már ekkor is megvolt az évad rezidens, hisztis dívája, de a többiek inkább ráhagyták a dolgokat, és nem vitatkoztak vele.

A műsor házigazdája az executive producer, Tyra Banks lett. Ez nem csak azt jelenti, hogy ő a zsűri egyik tagja, hanem azt is, hogy elég aktívan részt vesz a műsorkészítésben – talán túlságosan is. Az embernek eleinte olyan érzése lehetett, mintha a kezdő modellek csak díszletként szolgálnának. Emellett az egyik percben komoly bírája a lányoknak, a másikban pedig már úgy viselkedik, mintha a legjobb barátnőjük lenne.

A zsűri további tagjai: Beau Quillian divatszerkesztő és stílustanácsadó, Kimora Lee Simmons modell és tervező, valamint Janice Dickinson szupermodell. Beau és Kimora nem sokat adott hozzá a műsorhoz, Janice viszont kíméletlen stílusával gyakran hívta fel magára a figyelmet. A négy állandó zsűri tag mellé hétről-hétre érkezik egy vendég (általában az adott hét fotósa), aki igyekszik tapasztalataival segíteni a többieket.

Ami nekem még nagyon szimpatikus volt, hogy a versenyzők családi hátteréről vagy életükről nem tudtunk meg túl sokat. Nem voltak nagy drámai történetek, amiken lehetett lelkizni meg sírni részeken keresztül. A későbbi évadokban egyre inkább olyan érzésem volt, hogy akit nem ért valamilyen családi tragédia vagy erőszakos esemény, az be se kerülhet a műsorba.

Minden évad során az utolsó részekben elutaznak a versenyzők egy másik országba. Legelső alkalommal ez Franciaország volt.

Az S1-ben a kedvencem egyértelműen Adrianne. Amellett, hogy igazán szép volt, egyáltalán nem volt tipikus modell. Oda volt a rock zenéért, és úgy emelgette a súlyzókat, mintha vajból lettek volna. Emellett pedig viszonylag nyugodt tudott maradni a legtöbb helyzetben. Elyse képei is igazán tetszettek, de néha egy kicsit unalmas volt, hogy állandóan arról beszélt, hogy ő mennyire okos.

Az első évadban a lányok láthatóan mindent megtettek azért, hogy segítsék egymást. Gyakran hangzik el például, hogy kölcsönadták egymásnak a dolgaikat egy-egy verseny során. A második évadban viszont már nem ennyire önzetlenek. Erre talán a legjobb példa, hogy a verseny legelején nem ébresztik fel alvó társukat, aki így jelentős késéssel érkezik a fotózásra.

Míg az első évad szereplői úgy vághattak bele a versenybe, hogy fogalmuk nem volt mi vár rájuk, a második évadosok talán már számíthattak arra, hogy mi fog történni. Így eléggé meglepő volt, hogy volt, akit szinte váratlanul ért, hogy levágják a haját vagy, hogy meztelenül fogják fotózni.

A zsűri tagjai közül csak Tyra és Janice maradt. Eric Nicholson divatszakértő és stílustanácsadó érkezik egy évadra, valamint ekkor csatlakozik Nigel Barker fényképész hosszú időre a zsűrihez. Nigel igazi kettős személyiség: egyfelől igyekszik sármosnak tűnni, másfelől viszont kíméletlenül megmondja a modelleknek, ha valamivel nem ért egyet.

Ami eléggé hiányérzetet kelthetett, hogy ebben az évadban nem volt kiválasztásos rész. Úgy indult az első epizód, hogy egymásnak ismeretlen lányok találkoznak New York különböző pontjain, és egy busz felszedi őket. Ami még feltűnő volt, hogy sokkal kíméletlenebbek lettek a versenyzőkkel. Egy-egy feladat már sokkal megterhelőbb volt fizikailag és lelkileg, mint korábban. Ráadásul gyakran előfordult, hogy egy-egy lánynak szembe kellett néznie valamilyen félelmével. Az utolsó részekben ez alkalommal Milánót ismerhettük meg közelebbről.

Yoanna stílusa nem volt túlzottan együttérző, de kiváló képek készültek róla, ráadásul nagyon sokat tudott már a műsor legelején is a divat szakmáról. Az is nagyon becsülendő volt, hogy jelentős súlyfeleslegtől szabadult meg, azért, hogy megvalósítsa az álmát. Mercedes képei is igazán tetszettek, ráadásul az ő személyisége szimpatikus is volt.

A harmadik évadra állt össze az eddigi kedvenc zsűrim. Eric Nicholson helyére Nolé Marin, AIM Model Management tulajdonosa és igazgatója érkezett. A zsűri tagjai így egytől egyig igazi egyéniségek lettek, akik nem féltek kimondani véleményüket. Például az egyik legnagyobb nézeteltérés Janice és Nolé között az volt, hogy egy modell lehet-e túlsúlyos, ezen számos alkalommal vitatkoztak.

A harmadik évad egyik érdekessége, hogy először szerepelt olyan modell, aki valamilyen fogyatékossággal küzd. Amanda egy betegség következtében fokozatosan vesztette el a látását, és már az évad forgatása során is jelentős mértékben látássérült volt. Az évados kedvencem Yaya volt. Néha egy kicsit túlságosan makacs volt, viszont sok szempontból sokkal érettebben gondolkodott, mint a többiek.

Ami még nagyon szimpatikus volt, hogy annak ellenére, hogy ebben az évadban kifejezetten versengők voltak a jelöltek, Toccarával igazán összetartónak tűntek. A legfontosabb persze, hogy nagyon jók voltak a képei. A modell sok sorozatrajongónak ismerős lehet, hiszen ma már színésznőként is láthatjuk.

Az évad során nagyon sok volt az idegesítő dráma, ami leginkább Evának és Ann-nek volt köszönhető. Egyrészt, mindketten lépten-nyomon összevesztek mindenkivel, másrészt, a ‘se veled se nélküled’ barátságuk időnként eléggé általános iskolás szintet súrolt. Viszont el kell ismernem, hogy Eva képei általában igazán jók lettek. Az évad úti célja különleges volt, a versenyzők a japán kultúrába merülhettek el.

Ezt a valóságshow-t nézve sok olyan dolgot sajátíthat el a laikus érdeklődő, amit a későbbiekben felhasználhat. Például, a zsűri visszajelzéseiből rájöhet, hogy egy-egy meggondolatlan mondattal rossz benyomást kelthet mondjuk a főnökeiben vagy, hogy hogyan kell viselkednem, ha egy idegent kell meggyőznie a képességeiről.

A 3. évad után tudtam, hogy amíg több időt szánnak a hasznos információkra és az érdekes képekre, mint a felesleges drámára, addig biztosan maradok.

7 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 03. 07. 15:34

hehe, az 1. évadot máig nem láttam:) de a 2. évadot 2004-ben hetiben néztem, mint az egyik első realitymet.

Snoopyzit30 - 2018. 03. 07. 15:50

Én még anno, ha jól emlékszem a Viasaton néztem pár évadot. Kb. ezer évnek tűnik, olyan régen volt.
Annyi jött le ebből a sorozatból – azon túl, hogy persze nem csúnya embereket válogattak össze – hogy ha van profi fotós meg sminkes, akkor sokszor a sz@rból is várat lehet építeni.

Nem könnyű dolog ez a modellkedés az azért lejött minden részből.

Rubber Duck - 2018. 03. 07. 17:09

A Yoannás évadban volt Shandi Sullivan, aki az elején olyan béna és esetlen volt, állandóan a kiesés réme fenyegette, de aztán valahogy belejött és azt hiszem 3. vagy 4. lett. Szép magas szőke vékony lány volt. Évek múlva azt lehetett olvasni, hogy balesetben meghalt -de látom, hogy közösségi oldalakon fenn van és DJként dolgozik New Yorkban. Jól néz ki.

Squazee - 2018. 03. 07. 21:18

Áh, igen, a harmadik évad… ott nagyon fotók készültek, a kimonós-mobiltelefonos nagyon tetszett. Eva elviselhetetlen volt, de jó.

Szaurin - 2018. 03. 07. 21:31

A 2-3.évadra emlékszem igazán, Camille-t rettenetesen utáltam, de kiváló intrikus volt.

WillTraveler - 2018. 03. 07. 23:20

Első évad nagyon jó, mindenképpen pótold winnie :)

Dawnie - 2018. 03. 09. 17:53

Ó, a régi szép idők, amikor péntek esténként adták a műsort Viasat3-on! A 2.-tól a 22.-ig nagyjából mindegyik évadot láttam. A 10.-től a 14. évadig volt szerintem a csúcspontján a műsor, nekem ezek voltak a kedvenceim.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz