login |

Homeland – 7×04: Something decent

2018. 03. 07. 18:34 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika,

Waco. Ruby Ridge. They didn’t start as firefights. They ended up there. ‘Cause with all these guns, it’s inevitable. Negotiators lose control.

Jó kezdés után még erősebb folytatás? Oké, a kommentek alapján a mondat első fele kapcsán mondjuk fele-fele arányban ellentmondásosak a vélemények, de azt hiszem, hogy a 7×04 elég erős rész volt. Ráadásul úgy, hogy nem is Carrie volt a középpontban. Vagy talán épp azért? Az egészhez pedig még holmi csavar sem kellett.

Ennek ellenére Carrie szála jött be nekem a legjobban, főleg karakterszinten, nem mondom, hogy én is így dilemmáznék, de abszolút megértem, hogy az ő gondolkodásmódja alapján szokás szerint elég gáz helyzetbe (leszedált Carrie, uhh…) került. És ismét úgy döntött, ahogy. Ahogy szokott. Azt pedig, hogy milyen profi hazudozó, több fronton is bizonyította, félelmetes.

It’s crazytown, everything is possible.

A Fehér Ház most nem kapott sok terepet, inkább reagálások jutottak az elnöknek, viszont cserébe Saul-ék szála bőven gördült előre, és pontosan megmutatta, hogy a kamu hírek, a tömegmanipulálás mennyire veszélyes fegyver. Főleg, hogy most csak kicsiben láttunk rá példát – mi lesz akkor, ha nagyban kerül sor rá? Vagy akkor, ha a hatalom él vele, nem pedig az átlagember?

Elég baljósak a kilátások az IRL világra nézve is fake news-témakörben (bárcsak annyit fedne az egész, amit Trump-nak jelent, hogy mindenkire rámondja, hogy “hazudik, hazudik”), az a patthelyzetes szembenállás pedig még valóságosabb szcenárió, hiszen Amerikában már máskor is sor került ilyesmire, és kizárt, hogy valamikor a közeljövőben ne forduljon elő hasonló.

We arre the fucking grownups in the room.

Szóval a téma elég kényes volt, Homeland pedig meg nem rettent meg. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Mondjuk olyan sok mindent nincs is mit írnom, inkább csak azt, hogy kiderült, hogy a fene nagy o’keefe-i karizma mögött nincs sok minden. És ezt a rajongói nem nagyon fogják megtudni

A rész egyébként bármennyire jó volt, nekem a szikra nem jött be. Mármint ami történt, az rendben volt, de nagyon nem tetszett a kutyaüldözős, lelövős jelenetnek a rendezése, valahogy…, nem tudom, nem működött – és ugye mégiscsak ez lett volna a kulcs. Éppen ezért nem tudok szuperlatívuszokban beszélni a 7×04-ről, maradok annál, hogy nagyon jó volt.

Ja, azért meg jár a pacsi, hogy nem volt exploitatív a zárójelenet prezentációja. Sőt, mondhatni visszafogottra sikerült. És így, ha lehet, még jobban hatott. Valamikor a kevesebb több.

19 hozzászólás Ne habozz!

seven - 2018. 03. 05. 07:09

kis altatás után a 7×04 elég keményen odalépett a gázra :) nagyon tetszett.

Dave - 2018. 03. 05. 14:21

Tetszett a 4. rész nekem is de csak a MIlitia szál. Máshol szinte semmi.

seven - 2018. 03. 05. 15:15

Carrie szálon alapozták, hogy lesz valami operation, szóval az is elég ígéretesnek tűnik.

bvr - 2018. 03. 05. 19:34

Hát nekem ez továbbra is gagyi.
Jövő héten szerencsére úgysem leszek itthon, szóval ez egy kiváló kiszállási pont.

Geza Kovacs - 2018. 03. 05. 23:44

Jó nagyon. Az FBI elég kemény szervezet azért :-) Tankméretű páncélozott járgányok, Humveek, helikopterek, drónok, nem semmi azért.

andrew - 2018. 03. 07. 05:55

Aztakurva! Nagyon feszes kis epizod volt. Szegeny Sault csak ide oda lokdostek.

_Peter - 2018. 03. 07. 14:59

Az FBI-os túszul ejtésén én is néztem nagyokat, úgy teleportáltak oda a redneckek, ahogy a Walking Deadben a zombik szoktak. Viszont utána már remek volt a rész feszültsége, amikor a fake news (nem lett volna szabad látniuk) hatására elszabadul a pokol és Saul tehetetlen. Ez már jobb rész volt sokkal. Carrie szövege a pénztárossal :)

seven - 2018. 03. 07. 21:22

> de nagyon nem tetszett a kutyaüldözős, lelövős jelenetnek a rendezése,

Kicsit olyan volt mintha lett volna egy hosszabb jelenet, de összevágták. Furcsa volt.

De egyébként azonkívűl bitang epizód volt.

Geza Kovacs - 2018. 03. 07. 23:53

Még azon gondolkodtam, hogy adott esetben nálunk vajon mit tudnának kezdeni egy hasonló helyzettel. Persze itt nincsenek ilyen fegyvermániás keménylegények, de ha adott esetben elfoglalnának egy épületet akár külföldi (képzett) fegyveresek, vajon egy ilyen miniostromot le tudnánk-e szervezni, hogy zajlana le. Mindenesetre örülök, hogy nincs ilyesmi nálunk véletlenül se.

bvr - 2018. 03. 08. 03:32

” nagyon nem tetszett a kutyaüldözős, lelövős jelenetnek a rendezése”

hát azért ez ott kezdődik hogy irgalmatlan gagyi módon volt megírva és kitalálva a jelenet, miközben ahogy a fő kibeszélőben is írtam, ennek amúgy jelentősége volt. Ebből a sz*rból pedig a rendezés nem tudott várat építeni. Annyira futotta hogy a kamera elfordul, így bíznak abban hogy akkor az egységsugarú néző nem teszi fel azt a kérdést hogy az amúgy tüzelőállásban várakozó elit kommandósok orra előtt mégis hogy tudtak a semmiből materializálódni a túszejtők…
(na nem mintha amúgy a cselekményen belül magának a kutyás dolognak, meg a lelövésnek lett volna logikája)

Tavaly a Game of Thrones kapcsán ezt hívtam dramaturgiai logika által vezérelt forgatókönyvírásnak. Erre a helyzetre lefordítva, itt ugye a dramaturgia azt diktálta, hogy legyen egy túsz, ennyi. Hogy ez amúgy értelmesen következik-e, következhet-e a cselekményből, az teljesen másodlagos.
Viszont míg a Game of Thronesnál cserébe kaptunk egy pörgős popcorn akció fantasyt sorozatot, hát itt erről (fantasy helyére pörgős popcorn akció kém-thrillert helyettesítve) szó sincs. A legkevésbé sem.

Carl Friedrich Goerdeler - 2018. 03. 08. 11:14

Miért nem várja be winnie a felirat beérkezését? Túl korán bocsájtotta ki a negyedik részhez a recenziót.

winnie - 2018. 03. 08. 12:01

gőzöm sincs, hogy mikor jönnek a feliratok, de múlt héten hétfőn írtam róla, csak most nem volt rá lehetőségem azonnal -ettől még az lesz a cél, persze. (inkább legyen valamiről hamarabb írás, amit később is el lehet olvasni, mintsem később legyen. így is egy csomó mindenről késéssel írunk, mert annyi minden van.)

Kunigunda - 2018. 03. 08. 19:12

Olvastam amerikai rajongoi oldalakon, hogy a 7. evad utolso epizodjait itt forgatjak Budapesten, marciusban. Tudtok errol valami reszletet? Itthon nem talatam rola sokat, pedig elmeny lenne elmenni, hacsak tavolbol is, de megnezni egy ilyen forgatast. Volna tippetek hogyan nyomozzak utana? Koszi elore is!

Shannen - 2018. 03. 09. 14:36

A rész második fele baromi jó volt. És persze tök félelmetes, hogy a fake news világában ez így ahogy van tényleg simán megtörténhet IRL.
Maga a túszetés valóban béna volt, de onnantól már összeszedték kicsit magukat.

Engem most Carrie szála nem mozgatott meg nagyon, főleg hogy eza Dante hapsi nem igazán szimpatikus, valamiért nem bízok benne, bár valószínűleg ő vele pont nincs baj, hiszen Carrie régről ismeri.

Az elnökasszony meg akkora egy nagy nulla, hogy az hihetetlen. Wellington bevallja neki, hogy a háta mögött intézkedett egy tényleg komoly ügyben, ő meg erre pár mondatban leszidja meg nem beszél vele fél napig, hűűűha… Ez számomra elég komolytalan, főleg, hogy előtte meg epizódokon át hallgattuk, hogy mennyire parázik az elnöknő, hogy nem bízhat senkiben meg mindenki ellene van. Mikor meg kiderül, hogy tényleg van valaki, akiben nem kéne bíznia, azon csak vállat von.

Nézőke - 2018. 03. 10. 23:06

..jó rész volt,de csak a redneck-szál miatt.

A másik szál egyenlőre unalmas,és hiteltelen.

Dantéről annyit,hogy elfogadhatatlan pálfordulás,hogy egy erős szenátorral és hátszéllel nem akar közösen kiteregetni,mert félti a seggét, de egy állástalan leszedált Carrieért a jelvényét is eldobja,és hirtelen már nem félti a karrierjét.

Azért a Carriért,aki a múltkor könyörgött neki hogy valljon,de otthagyta a hisztis bipolárt a hotelszobában.

Most mi változott?? Ja , értem, akkor még nem tudta hogy tudatzavaros.

értem.

winnie - 2018. 03. 11. 06:38

“Olvastam amerikai rajongoi oldalakon, hogy a 7. evad utolso epizodjait itt forgatjak Budapesten, marciusban.”

mi is írtuk már. most forgatták, már vége a forgatásnak, claire danes posztolt róla pár képet: https://instagram.com/p/BgE_ZwTBH64/?utm_source=ig_embed

ha egy sorozatot nem stúdióban forgatnak, akkor, ha az embernek nincs kontaktja, akkor napközben sima útlezárásokra keresve is ki lehet deríteni, hogy hol folyik filmezés a városban.

seven - 2018. 03. 12. 00:38

Dante azért akadt ki Carrie-re, mert a háta mögött intézkedett, annak ellenére hogy nem akarta megmutatni magát.

Nem azért, mert meggondolta magát a céljait illetően.

Kissur - 2018. 03. 12. 15:57

Nagyon durva volt a fake news-os dolog, és parádés írói megoldás, ahogy tálalták. Nekem csont nélkül bejött ez a pokol elszabadulás. Csak azt hittem, hogy egy-két gyerek is meghal, és akkor abból lesznek gondok.
Amúgy még mindig azt várom, hogy egyszer csak a hacker srác feljelenti Carriet, amiért agyonverte. Nem hiszem el, hogy nem volt jelentősége annak a résznek. Mert ha nem történik ez meg, akkor tényleg felesleges epizód volt a 7×02.

dalia - 2020. 06. 03. 15:24

Nem tudom olvassa e ezt meg bárki, de én ezt most daralom és nagyon durva így, #blacklifematters időkben nézni, csak kapkodom a fejem mintha a valóság egy eltorzult verzióját néznem épp….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz