login |

Pilot: The Oath

2018. 03. 10. 18:20 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Let’s make a series like The Shield, but shittier.
/some Crackle executive/

Rendben, a sorozat előzetesei sem voltak a legjobbak, de még így is szurkoltam neki. Hiába. Rég csalódtam akkorát, mint most a The Oath-ban.

Elmondom, mi a baj: a megvalósítás. Nyilván van aki szerint egyre megy, de a filmes Bourne-trilógia 2. és 3. része, valamit a Taken 3 kamerarángatása között hatalmas szakadék van. Na most, a The Oath sajnos az utóbbihoz állt közelebb, de valami eszméletlenül idegesítően.

Lehet, hogy nem így kéne kezdeni egy kritikát, de komolyan, már az első jelenet kihúzta a gyufát. Ott még annak a számlájára lehet írni, hogy az akció kaotikusságát akarták érzékeltetni vele, csak utána a drámai jelenetek közben sem fogják vissza magukat. Amikor épp csak gyalogol egy szereplő, akkor is úgy rángatják, mintha fegyverrel futna a kameraman felé. Hogy az eközbeni vágásról ne is beszéljünk, amiben semmi ritmus sincs.

Egy dolgot tudok pozitívumnak felróni, mégpedig az éjszakai kocsikázós jeleneteket. Ott néha érezni valami sötét hangulatot, ami feldobná ezt a valóságon alapuló zsarudrámát.

Pedig a The Oath-ban van puskapor, csak szikra nem jutott mellé. Amúgy a rendőrségen belüli bandákról szól, méghozzá egy kiszakadt belsős beszámolói alapján. Jó, persze az akciót felpörgették, de valahogy érdekes lenne a téma ilyen hátszéllel. Pont ahogy a The Shield is az volt – és sajnos most egy újabb de jön -, de az az itteni írók nincsenek a helyzet magaslatán.

A készítők konkrétan nem tudják, mit is akarnak bemutatni. Az egyik probléma, hogy a középpontban levő zsarubanda sorsa egy pillanatra sem érdekes. Nincs senki felépítve, és pont ezért a húzós helyzet, amibe kerülnek, szinte feszültség nélküli. Hogy az egyikük józan paraszti ésszel idiótának tűnő reagálását ne is említsem, bár legalább ebből viccet is űznek az írók, szóval ők is észrevették a baromságot.

A semmilyen karaktereket nyilván lehetne ellensúlyozni egy érdekes környezettel és helyzettel, amibe idővel kikupálódnak a szereplők, de még ezt sem tudták jól tálalni. A zsarubandák között is van feszültség, de akkor ezeken az ellentéteket kéne jobban kiemelni, hogy felvezessenek valami konfliktust, ami megragadná a nézőt. De itt semmi ilyesmiről nincs szó.

Talán, ha Sean Bean karaktere jobban előtérbe kerül majd a későbbiek során?

A legjobban úgy tudnám összefoglalni, hogy ez egy sorozat második évadjának érződik. Semmi nincs kiérdemelve történetileg, ami rányomja a bélyegét a kezdésre. Idővel talán finomítanak ezen, de bőven van más néznivaló, hogy egy 6/10 után sok esélyt adjak ilyesminek.

A Crackle kiadta mind a 10 részt, de a fentiek alapján nem hinném, hogy tőlem kaptok évadkritikát. Azért aki végignézte, az próbáljon ködösen, vagy spoilert jelölve fogalmazni róla, ha a pilot utáni epizódokra reflektál.

8 hozzászólás Ne habozz!

gevin - 2018. 03. 10. 19:22

“Talán, ha Sean Bean karaktere jobban előtérbe kerül majd a későbbiek során?”

Veszélyes dolog egy ilyen kijelentést tenni Sean Bean bármelyik karakteréről :D

Amúgy a szereplőgárda abszolút jónak tűnik, kár, hogy mellé ment.

cherockee - 2018. 03. 10. 19:44

Nem szoktam nézni ilyen sorozatokat, megnéztem az első 4 részt, végig vártam valami súlyt, mélységet, nem igazán találtam meg benne. Másik, hogy engem nem érdekelnek a végteleníthető történetek, amikor mindig van egy nagyobb vad, van egy nagyobb boss a mostani mögött, itt már építik ezt, hogy mindenki átver mindenkit, de azt se igazán érdekesen. Kb. azt tudom mondani, hogy akinek az első rész tetszett, folytassa, akinek nem, ne, mert kb. ugyan az maradt később is. 4. rész közben vagy végén szálltam ki, nem emlékszem, lettek addigra egyéni történetek benne, de kb. pocsolya mélyek.

winnie - 2018. 03. 10. 19:48

gevin. azok után, hogy 2-3 év alatt ez már a 4. sorozata, és még a filmekben sem esik általában semmi baja, kezd so 10 years ago urban legend lenni a dolog:)

bár lehet, hogy ebben baj éri.

szpojleres mókus - 2018. 03. 10. 21:00

Semmi jó sorozat nincsen…
vártam Jessica J-t, borzalmas.
Ezt is vártam, borzalmas.

Kimúlt a ötlet a motiváció a jó sorozatok előkészítésére.

winnie - 2018. 03. 10. 21:39

MUHAHA:))) én meg egyiket sem vártam (a JJ-t el kéne már kezdenem…, ezt majd akkor, ha felmegy az amazonra. ha felmegy), cserébe csak a héten 5 remek új sorozatot láttam, legalábbis annyi maradt meg nézősnek. (még mielőtt: nem heti premier, csak nekem új), szóval megint ment a kukába pár régebbi nézős sorozat.

szóval: peched van, rosszul választasz sorozatokat. alapvetés, hogy a rengeteg jó mellett rosszak is becsúsznak dögivel. a lényeg, hogy jó sorozatok köszönik, csak záporoznak ránk. illetve a jók eddig is záporoztak. a remek sorozatok jönnek. a szimplán jók kellenek a francnak.

(megjegyzem, eléggé kiakasztó a dolog, hogy amiért tavaly ilyenkor rajongtam, idén a 2. évadban kénytelen vagyok kukázni, mert egyszerűen a nézős újdonságok miatt nem tudom beszorítani őket. lehet, hogy a mostani találataimnak is ez lesz a sorsa tavaly ilyenkorra…)

human - 2018. 03. 10. 23:23

Bár ez is 4 éves de
https://nerdist.com/does-sean-bean-really-die-more-than-other-actors/

:D

amúgy erről írt most goodman, hogy good luck a 2. évadoknak manapság.

gevin - 2018. 03. 11. 01:19

winnie: persze, mert ő a “walking spoiler”, ahogy a cikk is írja, amit human linkelt, tehát az elmúlt években ezt kihasználva DIREKT nem ölik meg :D

De eltelt pár év “halál” nélkül, úgyhogy most lehet fordul a kocka megint :)

Rég nem láttam semmit egyébként, amiben Bean játszott.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 26. 10:23

@gevin: “Rég nem láttam semmit egyébként, amiben Bean játszott.”

A Broken című brit minisorozatot ajánlom. A tavalyi év top3 újoncába volt nálam, nagyon erős sorozat. Bean élete egyik legjobb alakítását nyújtja.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz