login |

Britannia: az 1. évad – írta Ayrons

2018. 03. 11. 21:20 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az angol Sky Britannia című sorozatát emlegették úgy, hogy akár Game of Thrones-pótlék is lehet. Vajon az lett? Mielőtt erre válaszolnék, vegyük szépen át az egész sorozatot. Azért előzetesen lehet sejteni a választ.

Kezdjük az intróval, ami egyből egy hatalmas pupilla-tágulást eredményez a nézőknél. Donovan Leitch: The Hurdy Gurdy Man 1968-as száma a zene, ami egy füves alapmű, ráadásul mellé még lilás-rózsaszínes képi világ társul.

Fogalmam sincs, mi volt a koncepció a készítőknél, talán ezzel akartak a druidák gombázós látomásaira utalni vagy csak egyszerűen a szám a kedvencük, mindenesetre működik. Elsőnek nagyon idegen egy kosztümös sorozattól egy ilyen főcím, de később megszereti az ember, talán mert fülbemászó vagy annak köszönhetően, hogy a képi világ és a zene együtt nagyon jól működik.

De lássuk magát a sztorit: a dolgos Római Birodalom császárjának szúrja a szemét Britannia függetlensége, így vezéreitől megkérdezi, ki akarná elfoglalni a becses szigetet. A katonai vezetőségnek nem nagyon fűlik a foga az egészhez, mivel utoljára Iulius Caesar járt a seregével arra jó pár évtizeddel ezelőtt, és nem épp dicsőséges vége lett a kalandnak.

Megjegyzem ez nem teljesen igaz, hiszen Caesar sikeresen leverte a keltákat és meg is adóztatta őket, ám nem tudott sokat a szigeten időzni, mert viharok miatt a hajói jó része oda lett az ellátmánnyal együtt, így bizony vissza kellett térnie Galliába. Utána Caesar-nak már sürgetőbb teendői is akadtak, a kelták pedig tojtak az adófizetésére, miközben a rómaiakat a polgárháború jobban érdekelte.

Ezen a ponton elkezdtem gyanakodni, hogy nem egy szokványos történelmi sorozatot kapunk, és bizony…, na de erről majd később. A lényeg, hogy végül akad egy római hadvezér, aki elvállalja a küldetést. Közben a ködös, misztikus szigeten megismerkedünk egy száműzött druidával, egy kelta család mindennapi életével és két törzs viszonyával.

Kezdeném azzal, hogy imádom a kosztümös római sorozatokat, az HBO-s Rome-ot szó szerint évente nézem újra, szóval a Britannia sem a Game of Thrones-os marketing miatt érdekelt. És egy ideig abba hitbe is ringatnak minket, hogy ez valóban egy kosztümös, történelmi sorozat, ahol a mágia a gombák miatt van jelen.

Már elnézést, de egy nagy fenét! Idővel kiderül ugyanis, hogy ebben a világban bizony létezik a mágia. Ez lehet, hogy sokaknál nagy pozitívum lesz, nekem itt el is ment a kedvem az egésztől – mégis maradtam, főleg a karakterek miatt, és nem is bántam meg a döntésemet. Sőt, pont a pofára esésem utáni 1×06-ot mindenkinek ajánlom, amit ott leműveltek a készítők, az valami elképesztő. Az egyszerű mellékszereplőknek olyan monológokat írtak, hogy csak na.

A száműzött druidát Nikolaj Lie Kaas alakítja kifejezetten jól, bár így is elég sokáig ellenszenves volt, de az 1×04-től megkedveltem a karaktert. A kelta családból egyedül a kislányt emelném ki, akit a rám tehetséges Eleanor Worthington-Cox alakít. És a törzseknél is szép gárdát hoztak össze: Kelly Reilly, Stanley Weber, Julian Rhind-Tutt, Zoë Wanamaker és Ian McDiarmid. A római oldalt David Morrissey erősíti – itt is egy kormányzót alakít (tökéletesen!), bár esetünkben hadvezérként tevékenykedik.

A többi rómaira hozza az elvárt szintet, nem lehet panasz az alakításokra, korrektek, és mindegyiknek megvan a maga erős pillanata is. Még mielőtt elfelejteném, a druidák is jelen vannak a sakktáblán. Főleg a fődruida, Veran érdekes számunkra, Mackenzie Crook lubickol az elvont vezető szerepében, akinek a lépéseit nem lehet előre kitalálni.

Ha már a druidák szóba kerültek: nagyon érdekes volt a kinézetük, semmiképp sem megszokott, de valahogy mégsem tudtam hova tenni az egészet. Eléggé idegennek hatott a jelmezük, és nálam ez zavaró tényezővé is vált a szezon végére. Értem én, hogy ezzel akarták őket egyedivé és elvonttá tenni, de kvázi egy hajléktalan tanyának tűnt az egész druida közösség.

Pedig amúgy a látványra nem lehet panasz, a tájak valami mesések voltak végig. A jelmezek is jók voltak általában, bár néhol (a rómaiaknál) azért kilógott a lóláb. Sajnos a CGI-ről már kevesebb jót lehet elmondani, főképp a látomásokra igaz ez. De ha egyszer ez az ára annak, hogy rengeteg statisztával dolgoztak… Csaták terén sem remekel a Britannia: kevés van belőlük, és azok sem jól megkoreografáltak.

A sorozat kapcsán mindenféleképp meg kell említeni, hogy nagyon jól kezeli komédiát, a legváratlanabb helyzetekben robban be a humor a történetbe. Kár, hogy a drámaibb részeknél már nem ennyire biztató a helyzet. Az érzelmesebb jelenetek működnek, az ármánykodás viszont nagyon kiszámítható, legyen szó szimpla áskálódásról, oldalváltásról, szövetségkötésről vagy -felrúgásról. Sajnos általában messziről látszik, hogy mi fog történni a sztoriban, ami nyilván erősen csökkenti az élvezeti szintet.

Az első évad története ekképp nem is szolgál sok meglepetéssel, csupán felvázolja a helyzeteket és megágyaz a lehetséges folytatásnak. Még akkor is, ha összességében egy kerek lezárást kapunk a végére, mindössze egy-két szál marad elvarratlan.

Az a nagy igazság, hogy a Britannia felemás volt. Talán a kiszámítható történesek miatt lehet, s mint írtam, számomra a mágia jelenléte levett az élvezhetőségből, így a várt történelmi sorozatot más formában kaptam meg. Viszont a látvány ettől még nagyon szép lett, a karakterek szerethetőre és jóra sikeredtek, a humor pedig működött.

Nyilván nem egy Game of Thrones lett a végeredmény, de a Vikings 5. évadját vagy a Knightfallt még így is verte számomra. Ki tudja, ha folytatják, idővel kiforrhatja magát, és akkor nem csak 7/10-re fogom értékelni.

17 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 03. 11. 21:26

meg fogja kapni a második esélyt, de nekem a pilot nézése is fizikai fájdalmat okozott, ezért sem írtam róla. mármint nem azért, mert nem akartam rosszat, hanem azért, mert egy kukkot nem fogtam belőle. nyilván, ha megnézem még egyszer, a megértéssel nem lesz gondom, de igazából az volt a legnagyobb rejtély számomra, hogy mi a francot akartak a sorozattal:)

a véleményeket látva, nem vagyok egyedül, de elég sok a pozitív is, így megosztó a végeredmény.

cherockee - 2018. 03. 11. 21:45

tetszett, végignéztem 1-2 nap alatt, jók a karakterek, a színészek legtöbbje nagyon ott van, a történet érdekelt, remélem a következő évad még jobb lesz, és akkor imádni fogom.

gyorsan felejtek, de a mágia végül beleszólt a történésekbe a látomásokon kívül? volt bármi valós, ami nem csak betépett látomás volt? nekem inkább az maradt meg, hogy a druidák nagyon jó politikusok :)

mSO - 2018. 03. 11. 21:52

a betépett látomásokon kívül volt még ott megszállás és illúziókeltés is

mSO - 2018. 03. 11. 21:54

ja meg elmeirányítás

cherockee - 2018. 03. 11. 22:04

@mSO:

a megszállás csak a kitaszított druidát érintette? ő elég hibbant ahhoz, hogy egy komolyabb pszichológiai probléma lehessen :), az illúzió, befolyásolás szintén halucinogénekkel elérhetőnek tűnik, ezért kérdeztem, hogy ha nem volt tűzlabda és repülés, akkor nekem ez még határeset :)

Lemoni - 2018. 03. 11. 22:19

Én nagyon utáltam az intrót, mert semmi közét nem éreztem a témához. Nagyon nem illett a modern nyelvezetű szóf***s sem ide. Kelly Reilly egy színpadi(as) manírkirálynő. Az egyik részben szinte végig altesti “poénokkal” szórakoztak. Aztán menet közben rájöttem, ha komédiaként nézem, úgy elég jópofa. Következő évad elején ott leszek, egyrészt mert a fenti panaszlistámból már kiesett a legirritálóbb, másrészt meg a reményhal, a debil druida.

Ayrons - 2018. 03. 11. 22:31

Egyértelmű, hogy jelen van a mágia. Kitaszított druida megszállása akkor a halott nővér kép felvevés stb. Ezeket már nem lehet a gombákkal magyarázni.

winnie: Sorozat célja Boudica bemutatása és a hozzátartozó forradalom csak szerintem nagyon nagyon az elején kezdték. Sorozatnak kb 3 évadot vagy 4-t kellene megélnie ahhoz ,hogy eljussunk a ténylegesen Boudica féle forradalomhoz. Ami necces.
Nézettséget tudunk az évadról ? Én kerestem de nem találtam.
Mondjuk kritikailag 6-7 között áll külföldön szóval annyira nem volt rossz a fogadtatása.

Mindenesetre várom a folytatást a karakterek miatt mindenképpen.

heidfeld - 2018. 03. 11. 23:00

Kedvenc korszakom az ókori Róma, így nagyon vártam. Volt bennem némi félelem, a misztikus, druida világgal. Sajnos, túl is tolták…
Kelta világ széthúzása kiválóan lett ábrázolva, de miért kellett az Isteneiket is szembe állítani, földi hatandók bőrében?
Képi világa igen szépre sikerült, de engem átlagnál jobban zavarnak a “gombás” látomások, azok a sorozatok, amiben nagy szerepet kapnak. Kaptunk még varázslatokat, misztikus lényeket, szellemeket, brutalitást is…Nem a kedvenceim.
6. részben kicsit kevesebb misztikum jutott, ami a legjobb epizód is lett.
Mackenzie Crook, David Morrissey, Nikolaj Lie Haas remekül játszott, de Eleanor Worthington-Cox tehetsége, játéka tetszett a legjobban. Voltam még jó alakítások, de volt pár gyenge is.
Akadtak humoros helyzetek, poénok is.
Sajnos, egy óriási ziccert kihagytak, Ami a remek Róma sorozat legnagyobb erőssége volt: Két, régóta szolgáló katona barátságát. Tényleg kár érte.
Feltétlen pozitív az eléggé szépszámú statiszta, jelmezek, de ez a CGI már 5 évvel ezelőtt is kevés lett volna.
Nem tudom, a SKY lehetséges tulajdonos váltása, mennyire befolyásolja az ilyen költséges sorozatok berendelését/pl.Babylon Berlin/, de nagyon szívesen néznék egy új évadot, ahol a lány kiválasztja azt a nevet, amit mindenki tud, aki ismeri Britannia történetét. Egye- fene: Legyen 7/10 az évad.

Geza Kovacs - 2018. 03. 11. 23:46

Az első 1-2 rész még bármerre vezethetett volna, látszott, hogy nem a szokásos háborúzós lesz. Az intro 10/10, nagyon király, pedig én egyáltalán nem foglalkozok introkkal, általában áttekerem őket.

Végül aztán egy igazi masszív ipari hulladékot kaptunk, aminek még a legvégén is volt lejjebb. Remélem kaszálják.

winnie - 2018. 03. 12. 04:40

Ayrons: igen, ezért is fogok majd nekifutni még egyszer.

nem nagyon láttam nézettséget, meg ugye egybenpremier volt digitális platformon is, amiről nem is lenne adat.

Mordekai - 2018. 03. 12. 07:11

Én is parkolópályára tettem az első rész után. Valahogy vizuálisan nagyon furcsa az egész. Nincsenek kicsit túltetoválva a szereplők?

Qedrák - 2018. 03. 12. 09:01

Én imádom a töris hátterű sorozatokat, de szégyen vagy sem, ezt nem tudtam a trailerek után elkezdeni. Viszont a kritika alapján lehet, hogy mégis teszek egy próbát.

Snoopyzit30 - 2018. 03. 12. 10:22

Én csak magamat tudom ismételni, ha szabad olyat.

“Snoopyzit30 – 2018. 02. 06. 13:00
@Layash: “Ez valami misztikus-fantasy-horror mese a démonok harcáról, akik különböző személyekbe bújva szövögetik a szálakat.”

Igen, pontosan így tudnám összefoglalni én is. Végignéztem a 9 részt és az eleje tényleg egy hatalmas katyvasz. Túl sok a szereplő, túl sok a misztikum, még nem lehet érteni semmit. Aztán a 3.-4 részben már úgy kezdi érteni az ember a szereplőket meg az erőviszonyokat, de akkor még mindig túl sok a misztikum, nem érti az ember, hogy most akkor hogy jön ez az egész a 3 fél (cantii, regni és a rómaiak) harcához. Aztán úgy az 5. résztől már lehet érteni, hogy mi van és kb. a 6 résztől már tök egyértelmű, hogy ki kivel van, meg mit akar. És itt jön be a fenti mondat, hogy ez egy misztikus mese arról, hogy az istenek meg a démonok (Lokka, Pwykka) mit kavarnak, ki hogy száll le az Alvilágba meg a többi okosság.
Aki elfogadja, hogy ez nem egy történelmi sorozat, hanem a történelmi alakok max. csak asszisztálnak ehhez a misztikus sztorihoz, annak szerintem rendben lesz, miután megértette, hogy ki kivel van és mit akar.

Annyira nem rossz sorozat ez egyébként, csak még nagyon sok az info. A fényképezés, a látvány viszont pazar. Nekem a kosztümök is tetszenek meg a sminkek is jók. És mivel nagyon az elején vagyunk, el is hullik jó pár főszereplőnek hitt ember rögtön itt az 1.évadban.

Rengeteg gyengesége van a sorozatnak, de azért nem olyan rossz. Amúgy szerintem nagyon, de nagyon minimális benne a vicces rész, szinte semmi. A király kicsontozása az elég cool jelenet volt azért :-)

6,5/10
Szerintem a 2.évad ennél csak jobb lehet (ha lesz), mert ott már nem kell alapozni.”

turosz - 2018. 03. 12. 15:05

Ebben kb. annyi a történelmi szál, hogy valóban volt Róma, kelták és britanniai hódítás. A többi meg egy misztikus történet egy elképzelt világban-társadalomban, sokszor vérgagyi megoldásokkal, a karakterek teljesen következetlen vagy éppen teljesen kiszámítható reakcióival.
De azért pozitívumok is vannak, több jó alakítás, fényképezés, zene, jelmezek, nálam még ezekkel együtt is folyamatosan a kasza határán billegett, de azért a második évad – ha lesz – még kap egy esélyt.

sehrezad - 2018. 03. 12. 18:46

Az első részt harmadszorra tudtam csak befejezni, és majdnem abba is maradt, ez nagyon nem sikerült jól beetetésnek – de szerencsére folytattam, mert később, ha nem is végig egyenletes színvonalon, de jó lett, és valójában eléggé be is rántott, így gyorsan dara lett belőle – a végétől ugyan többet vártam.
A 7. részért viszont teljesen oda voltam, azt szerintem nagyon jól összerakták, egyszerre volt vicces, ironikus és megható…

Lalolib - 2018. 03. 12. 18:51

Csak két részt bírtam ki. Szörnyű. A Templomosok mellett ezt vártam a legjobban. A Templomos kapott tőlem egy gyenge hármast, valahogy végigszenvedtem.
De ezt a förtelmet képtelen voltam. Lehet, hogy a végén beindul, de addig örökre megutálnám azt a kort, amit történelmileg kedvelek.
Nem vártam teljes történelmi hűséget, de amit itt műveltek, az nálam totál kiverte a biztosítékot.
Remélem örökre elkaszálják.

Zoltaan - 2018. 03. 31. 03:27

Szerintem elképesztően jó film. Nálam a sorozatok közül felugrott a 2. helyre a Trónok Harca után.
Csak szólok ez egy kelta/római korszakban játszódó misztikus film. Egy ókori Twin Peaks!

És a “leszóló” hangok ellen:
A történelmi háttérszála teljesen hiteles.
A szereplők, a legendák, a harcok mind a római történetírók műveiből valók.
Még a királykivégzős jelenet is történelemhű!!!!
Az első római támadásnál a kelták feláldozták a királyukat a római győzelem ellen, erről is beszámol Plinius krónikája.
Szóval misztikus thiller – az ókorban = tökéletes.
Nálam 10/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz