login |

Pilot-mustra: Deception – 1×01

2018. 03. 12. 21:47 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

Aki nem szereti annyira a 100%-ban rendőrös nyomozós sorozatokat és új külsős besegítős nyomozós sorozatot keresett, annak van egy rossz hírem: a Deception nem nyomozós sorozat. Igen, ezt benéztük, vagyis benéztem. Sokkal inkább egy humoros, átverős akciósorozatnak mondjuk a Mission: Impossible stílusában. Viszont, ha a főhőst nézzük, akkor pedig a The Mentalist-et idézi meg valamennyire.

DECEPTION – 1×01 – 6,5/10

Nocsak, képes vagyok nem elfogult lenni? Vagy ebben a pontszámban már az elfogultságom is benne van? Nem tudom, de hiába vagyok oda mindenért, ami bűvészes (és sírok talán a Jonathan Creek kaszája óta egy bűvészes sorozatért), a Deception egyáltalán nem győzött meg a kezdésével. Nyilván jó pár aspektusát élveztem, de már most sejtem, hogy az átíveléséért nem nagyon leszek oda.

Az ABC szériájának a főhőse egy illuzionista / szabadulóművész, akinek egy botránynak köszönhetően megbicsaklik a karriere. Ezért egy másik szakmabelit tesz felelőssé (konkrétan nem tudja, hogy ki volt), s miközben próbál lábra állni, rátalál egy olyan bűncselekményre, amit jó eséllyel ugyanaz az ember követett el (hülye logika…), így, hogy információt szerezzen róla, ad pár tippet az FBI-nak – ami egy hosszú barátság kezdete lesz. Gondolom. (Persze a barátság erős túlzás, hiszen az FBI nincs annyira oda érte. Illetve a főnök és az ügynöknő, akinek segít nincs, cserébe utóbbi társa nagy rajongója.)

A sztori teljesen random volt, egy szökevényt kellett előkeríteni, erre nem érdemes szót pazarolni, főleg, hogy az egész a kémiát hivatott megalapozni a bűvész és a “társa” között, ami nem működött rosszul, köszönhetően annak, hogy elég ellentétesek a karakterek. Az “egymás húzása” komponens és a beszólogatás ezzel adott, ezen a kapcsolaton sok fog múlni, főleg, hogy a laza, vicceskedő és ambiciózus illuzionista karaktere nagyon messze volt a kiemelkedőtől.

Persze az epizodikus történet mellett felvezettek átívelést is, nem is egyet, hanem kettőt, és ezek sajnos nem nyűgöztek le. Az egyik karakterizálós, drámázós, a főhőst velünk jobban megismertető szál, míg a másik a Nagy Rejtély, vagyis az, hogy ki az a titokzatos illető, aki keresztbe akar tenni Cameron Black-nek. Kár, hogy egy ilyen, részenkénti kevés teret kapó, a végtelenségig elnyújtható, az infókat olykor csepegtető átívelő szál manapság már nem csigáz fel.

A Deception látványosan próbálja erőltetni a bűvészes aspektust, ami abból áll, hogy a főhőse bűvészes filozófiákat darál és alkalmaz praktikus kérdése megoldására, illetve a nyomozás előre gördítésére, valamint random kártyatrükköket (vagy más mikromágiát) kap elő, ami nem egyszer tök felesleges (csak mutatják, hogy “bűvészes a sorozat, látod?”), de ha valamit, ezt megbocsátom.

Szerencsére a pilotban a leleplezéshez, a fő attrakcióhoz is használtak trükköket, amik sokkal jobban működtek, és közelebb hozták a végeredményt a Mission: Impossible-sorozatokhoz (igen, maszk is volt) – és szerintem ez fog dominálni a folytatásban is (a’la Now You See Me), szóval nem annyira kikérdezések lesznek (ha meg igen, akkor kapunk némi szellemi tréninget, a’la The Mentalist), és “ki a tettes?”-nyomozás, hanem inkább a nyomkövetés és a leleplezések mikéntje lesz a kérdés.

És ezen utóbbi aspektus sokat segíthet a Deception-ön, ugyanis itt kerül képbe főhősünk háttér csapata, akikben bőven látok fantáziát, és akik nem csak a trükköket tervezik meg, hanem a megvalósításban is segédkeznek. Ők szállíthatják a humort és a zsibbasztó lövöldözésen túli akciót, bár azért mindenképp jár a pacsi, ahogy itt kezelték a pisztolyos jeleneteket.

Fura, hogy bár kilóra minden megvolt a pilotban, mégis hiányérzetem volt, közel sem nyűgözött le annyira, amennyire számítottam rá, de könnyen lehet, hogy elég belerázódni, és 2-3 hét múlva már heti nézős lesz a sorozat. Mert nem volt rossz, élveztem, csak meglepett, hogy annak ellenére, hogy nagyon könnyű a műfajjal lenyűgözni engem, itt mégsem jött össze.

Csak lábjegyzetként azt még megjegyezném, hogy számomra a pilot zenéje nagyon tolakodó volt, szinte folyamatosan az előtérben szólt, hogy jelezze nekünk, hogy mikor feszült a helyzet és mikor nő a tét. Greg Berlanti házi zeneszerzője, Blake Neely (DC-sorozatok, Blindspot, Riverdale, Kevin (Probably) Saves The World) azért ennél többre képes.

18 hozzászólás Ne habozz!

Captain Phillips - 2018. 03. 12. 23:04

30 percig birtam, nekem ez sajnos nem jott be.
Pedig a szineszek miatt volna benne potencial.

Lagymatag limonade, 4/10, nalam cancel.

Tyberius06 - 2018. 03. 13. 01:39

kap még 1-2 rész esélyt, de engem se nyűgözött le. Voltak benne jó momentumok, de összességében eléggé közepes volt.

Margo - 2018. 03. 13. 07:32

Nem rajongok a bűvészekért, viszont meglepő módon a Szemfényvesztők nagyon bejött. Lehet, hogy belenézek.
Csak engem emlékeztet a White Collar-ra egy kicsit az alapötlet?

winnie - 2018. 03. 13. 07:35

Margo: ha lazán kezeljük, sok mindenre emlékeztethet, mindkettő külsős segítős sorozat, de inkább csak a műfajuk, a heist-jelleg egyezik. ott bűnöző van, itt nem, ott egy (+ egy) ember, itt több, de ugyanúgy csőbe akarják húzni a kiszemeltet.

Mom - 2018. 03. 13. 09:55

Nekem erős A tökéletes trükk utóérzésem volt. Ez nálam (sokakkal ellentétben) nem pozitív.

Sajnos semmi olyat nem mutatott, ami engem hosszabb távon érdekelhetne, úgyhogy ezen a ponton el is búcsúztunk egymástól. Átívelés nélkül kapott volna még pár rész esélyt, hogy belerázódjanak, de így nem látom értelmét, a rész fele teljesen hidegen hagyott (sőt az ikertesós szál kifejezetten bosszantott is).

winnie - 2018. 03. 13. 10:06

mom: tökéletes trükk? de hát…, hogyhogy? én biztos, hogy nem írnám bele a kritikában, nehogy valakit félrevezessek, és azt gondolja, hogy hasonlít a kettő. igen, bűvész és van benne az a bizonyos motívum, de ettől eltekintve szinte semmi sem stimmel bennük. még, ha színpadi fellépések vagy rivalizálások lennének, de sokkal több közöset érzek mondjuk bármelyik random krimisorozattal, mint a tökéletes trükkel.

(persze lehet, hogy csak azért az asszociáció, mert annyira kevés bűvészes cucc volt az elmúlt 10, 20, 50 évben, hogy mindegyik eszébe juthat róla az embernek:) a szemfényvesztők például biztosan, de nyilván az is eléggé más.)

Mom - 2018. 03. 13. 10:21

winnie: nekem pl a szemfényvesztők alig. Egyébként én is csak azért említettem, mert több cím is elhangzott és nekem egyik sem jutott eszembe, de a tökéletes trükk meg nagyon-nagyon.

Valószínűleg azért, mert nekem az a bizonyos motívum sokkal hangsúlyosabb volt a filmben, mint a többségnek. Ha le kéne írnom, miről szólt a film, nagyrészt ezt emelném ki az önpusztítás mellett. (Árnyékként élni egy életen át egy trükk miatt véleményem szerint őrültség, megszállottság, torzult személyiség, stb) De tudom, hogy ezzel kisebbségben vagyok és hogy nagyon sokan fantasztikus filmnek tartják.

De távol álljon tőlem, hogy bárkit is félrevezessek :)

Delilah - 2018. 03. 13. 19:24

Nekem is nagyon White Collaros érzésem volt tőle, de a főszereplő csaj nem igazán jött át… viszont a bűvész meg a csapata eléggé érdekel ahhoz, hogy pár részig próbálkozzak vele. Összességében azonban elég lapos volt

Deny - 2018. 03. 13. 23:09

Hát nekem ez csont nélkül bejött, de nem is csodálom. Egyike volt a leginkább várt sorozataimnak idén, és nem csalódtam. Szerintem a Szemfényvesztők stílusára hasonlít leginkább, meg persze az olyan krimikre, mint a Castle.

winnie - 2018. 03. 14. 05:47

deny: nálam a castle-t rögtön kilövi az, hogy más a műfaj, hogy (eddig legalábbis) nem nyomozós – tény, hogy a két főszereplő viszonya viszont hasonló, bár ki tudja, hogy a romantikát idővel bele fogják-e vinni.

Kaktusz - 2018. 03. 15. 22:56

Biztosan adok neki egy esélyt pár epizód erejéig, bár a főszereplő csaj valahogy nem jött át nekem. Nem tudom elképzelni, hogy egy idő után egy sorozat ilyen felállással ne menjen el a “will they-won’t they” irányba… és egyelőre nem látom, hogy ezzel a két karakterrel ez érdekelne.

Alapvetően nagy kedvenceim voltak fénykorukban a Castle és a Mentalist, nekem ez a pilot abszolút a kettő kombinációja – a bevált recept miatt egyrészt jól szórakoztam, de pont ezért mégis uncsi volt, végig azt éreztem, hogy igen, ezt már láttuk, lapozzunk. Cameron maga is annyira Jane 2.0, a mozdulatai, a mimikája, a kifejezésmódja, áh. A mellékszereplők jeleneteit sokkal jobban élveztem. Meglátjuk, hosszú távon hogy fog alakulni.

winnie - 2018. 03. 19. 22:43

1×02: ez nagyon felejtős volt… 5/10

a sorozat továbbra is heist és nem krimi, szóval ezért érthetetlen mindenféle castle-ös párhuzam (eleve a két főszereplő jelleme nem kompatbilis romantikára, a csaj sokkal komolyabb annál, hogy egy ennyire gyerekes idióta érdekelje, esetleg a tesója…, plusz az 1×02 alapján ezt a szálat a másik fbi-os és a bűvészsegéd fogja képviselni), továbbra sem a tettest keresik, hanem az elején egy rejtélyt definiálnak, és az utolsó 10 percben (ld. a heist sorozatokat, mint leverage, white collar, mission: impossible) megcsinálják a nagy trükköt, az átverést.

a white collar kiesik, mert ott csak egy segítő volt, itt meg csapat segíti az átverő mestert, marad az M:I és a leverage, de utóbbi első része kevésbé volt krimis és rejtélyes, plusz itt is vannak/lesznek maszkok (pff), szóval marad a mission: impossible.

de ettől még nagyon közepes volt ez a rész. pl. megint volt benne “mutassunk random bűvésztrükköt” húzás, amivel lenyűgözik a rosszfiúkat. ez rém mechanikus.

lehet, hogy kipróbálom a 3. részt úgy, hogy csak az utolsó 10 percet nézem, úgyis csak az az érdekes:)

winnie - 2018. 03. 19. 22:45

persze tudom, hogy a sorozat a mindless fun-ra, a totális és könnyed szórakoztatásra megy rá, és vannak jó pillanatai, de azokat meg az átívelés vágja agyon.

egyrészt a tesó ettől a színésztől teljesen hiteltelen, nem bír el ilyen szereppel, másrészt a titokzatos nő… az a szótlan utolsó fél perc komolyan jelentőségteljes akart lenni? eleve érdektelen az egész, de így végképp egy pillanatra sem izgatott a sok “cérnaszál”.

zagloba - 2018. 03. 23. 20:13

@winnie

A tökéletes trükk a testvér párhuzam miatt jött elő (és ez a koppintás rögtön meg is adta az egész pilot szedett-vedett alaphangját).

Borzalmas volt. Végignéztem becsületből, már maga az ügy olyan képtelenség volt…Elvontatott repülő? Amit az FBI-jal körbevett épületben nem vett észre senki?

Nem is tudom, mit gondoltak a készítők.
Nyúltak mindenhonnan: The Mentalist (a főszerelő dettó úgy néz ki, mint Jane 20 évvel korábban, és még a zeneszerző is ugyanaz pl.), Leverage, stb.
Az a maszkos “trükk”, áhh.

Az átívelő szál teljesen felesleges, és érdektelen. A nő a különböző színű szemeivel…Gondolom a gimis évfolyamtársa, aki nem bírta elviselni, hogy főhősünk jobb volt nála a kerületi döntőben.

A csapat is szörnyen idegesítő. Vinnie Jones a Galavanttal ellentétben (ahol zseniális volt), itt pocsék, ripacs.

Kasza, nem is lehet más. Szerencsére van ezer más – jobb – sorozat.

winnie - 2018. 03. 27. 13:06
winnie - 2018. 04. 30. 13:06

a kaszám óta félszemmel azért követgetem a sorozatot, és basszus, de jó döntés, hogy kiszálltam, mert nagyon nem jönne be ez az irány, az átívelés erőltetése. (pedig ahogy belenéztem vannak jópofa trükközések, de ennyi, annál nem ér többet számomra, heti 40 percet abszolút nem.)

winnie - 2018. 05. 23. 06:29

hahh, most meg már össze is akarják hozni a két főhőst?:)

Deception fan - 2018. 09. 02. 14:48

Nekem tetszettek az első részek, de egyre jobbak lettek, főleg az utolsó részek…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz