login |

Star Wars Rebels: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Ayrens

2018. 03. 14. 21:30 - Írta: vendegblogger

23 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Eljött ez a nap is, a Rebels végleg elbúcsúzott tőlünk. Kisebb fajta ürességet érzek magamban, ha belegondolok, hogy nem láthatom többé a Ghost legénységének a kalandjait. A 4 év alatt hozzám nőttek a karakterek, még azok is, akiket annyira nem szerettem és furcsa lesz, hogy nem láthatom őket többé a messzi-messzi galaxisban.

Nehezen indult a Rebels, 2014-ben az első évad nem is volt valami acélos, túlontúl gyermetegre sikeredett, sokan méltatlan utódnak tartották a The Clone Wars után, és valamelyest igazuk is volt. Ám ahogy teltek az évek a sorozat egyre jobban magára talált, kezdte elhagyni a töltelék részeket és a gyermeteg mivoltját, és ahogy közeledtünk a Rogue One történéseihez, úgy lett komolyabb és sötétebb.

Ez a fajta változás a 3. évadtól kezdődött igazán, nem véletlen itt jelent meg a Legendák egyik legnagyobb alakja: Thrawn Admirális. Emellett Saw Gerrera is tiszteletét tette, és Maul bosszúhadjárata is folytatódott. Most pedig, túl az utolsó évadon csak ámulok. Egy nagyon összeszedett, komoly szezont kaptunk, látszik, hogy Dave Filoni és csapata odatették magukat a végére. Előkerültek olyan szálak, amelyeket a 2. évadban hoztak fel és most zártak le, feláldoztak karaktereket, fontos események történtek a Lázadás szempontjából és az univerzum szempontjából csupa-csupa olyan dolog, ami bővítette a meglévő világot.

Ahogy már egy régebbi írásomban is megjegyeztem, a Rebels-nek a legnagyobb erénye az, hogy a Star Wars-on belül összeköti az előzmény trilógiát az eredeti trilógiával, és bővíti magát az univerzumot. A Rebels egyesíti az animációs sorozatokat, filmeket és más médiumokat a Star Wars világáról úgy, hogy működik is az, amit látunk a képernyőn. Ha másért nem, már ezért megérte, hogy létrejött.

Mielőtt azonban magáról az évadzáróról írnék, szeretnék szót ejteni az azt megelőző két részről, mivel az univerzum szempontjából fontos esemény történt. Továbbiakban spoileresen folytatom.

A Wolves and a Door és az A World Between Worlds, miután a farkasok figyelmeztetik Ezra-t, hogy a templom veszélyben van a Birodalom által, ezért a Szellem legénysége mentőútra indul. A helyszínen aztán kiderül, hogy Sidious parancsára a birodalmiak szorgosan gyűjtik a templom antik dolgait, ám még nem sikerült megfejteniük a titkát. Az is észre vehető, hogy Sidious-t annyira nem viselte meg a gyár leállítása, hiszen csak ez a rejtély érdekli.

Ekkor kerül elő egy festmény, amin a mortisi „istenek” vannak. Ennek külön örültem, mivel azt a szálat az egyik legjobbnak tartottam a The Clone Wars-ból. Érdekes, hogy istenekként hivatkoznak rájuk, itt felmerült bennem az, hogy minden bolygónak megvolt vagy megvan a maga istene, lásd: Bendu vagy a lothali nagy farkas Dume.

Hamarosan kiderül, hogy a freskó maga egy kapu egy másik dimenzióba, a Voidba. Ezután 3 történetszálon követhetjük az eseményeket: Ezra kalandja a portál túloldalán, Sabine fogsága és Hera-Zeb mentőakciója. Void maga az Erő egy világa, amiben kapuk vannak a múltba, jelenbe és a jövőbe. Egy időn és téren túli világ.

Ezáltal a Rebels bevezette a Star Wars világába az időutazást. Fantasztikus ötlet, és ha belegondolunk nem is annyira újdonság, hiszen az előzmény trilógiában Anakin látta a jövőt, és a The Clone Wars-ban pedig Yoda, szóval már jelen volt valamilyen formában. Az a rész pedig mikor Ezra sétált az Erőfolyamon és hallotta a kapun keresztül a hangokat valami hidegrázós volt. Volt ott Anakin, Ahsoka, Kenobi, Yoda, Qui-Gon, Maz, Kylo, Luke, Leia, Rey, szóval az összes éra egy-egy karaktere. Egyszerűen elképesztő volt az egész.

Miközben Ezra a Voidban kalandozik, addig Sabine rabságban szenved, és a fogva tartója nagyon tudni szeretné hogyan is tudták Ezra-val kinyitni a portált. Mert bizony ez a nagy titok. A lothali templomból lehetőség nyílik a Voidba menni, és aki képes kontrollálni a helyet az uralja az egész univerzumot. Nem hiába akarja Sidious.

Fontos tényező, hogy drága Sith nagyurunk a coruscanti jedi archívumból jött erre rá, ez pedig azt jelenti, hogy a Jedik tudtak erről a dologról, csak kvázi elfelejtették, ami nem kicsit ciki. Ebből is látszik, mennyire leépült a végére a Rend. Közben Hera és Zeb tervezik a mentőakciót, miközben Hera szívét még mindig nyomja Kanan elvesztése.

Ahsoka pedig visszatért, hiszen Ezra, a Voidnak hála megmenti őt mesterétől, így pontot téve a találgatásokra. Valahogy sejtettem, hogy ezen a szálon fog visszatérni kedvenc női szereplőnk, de meg se álmodtam, hogy ilyen módon. Mindenesetre nagyon jó volt látni. Maga az egész rész tökéletesen volt megkomponálva. Egyedüli két negatívum volt nálam: az egyik, hogy ellőtték azt a klisét, hogy Ezra meg akarta menteni Kanant, a másik pedig Ahsoka semmilyen lelépése.

És hát ott volt Sidious, az ő szerepeltetésére csak annyit mondok, hogy Ian McDiarmid a hangjával képes visszaadni azt a nagybetűs gonoszt. Végén a templom elpusztult, és vele a portál is a másik világba. Egyáltalán nem bánom, hogy bevezették az időutazást, lévén korlátozva van, csak bizonyos helyeken lehet, és csak Erőhasználók tudják kihasználni a lehetőségeit. A templom pusztulásával pedig az egyetlen ismert portál is eltűnt.

A Rebels eme két része mindenképpen nagy kihatással volt az egész SW univerzumra, ami nem kis eredmény egy animációs sorozattól.

Na lássuk az évadzáró tripla részeket:

Nagyon sajnálom, hogy a készítők nem éltek gyakrabban a többrészes sztorik elmesélésével, mivel ezeknél a részeknél működött igazán a sorozat. De nagyon boldog vagyok, hogy a 4. évad második fele csak ilyenekből állt, mert nagyon összetett, minőségi lezárást kaphatunk.

Ezra megtanulta az utolsó leckét is a templomban, Hera pedig lezárta gyászát, így minden készen állt a Lothal felszabadítására. Mivel a Lázadók Szövetsége nem tudott segítséget nyújtani ebben, így egy független önkéntes csapatot kellett összeverbuválni, ennek hála régi karakterek tértek vissza a lezárásra: Hondo a nagy „kalóz” és kis pajtása Ketsu Onyo fejvadász, Kallus és Wolf és Gregor (Wolfék új lakhelye menő).

Miközben Hera a csapatot gyűjti, addig Ezra-nak látomása lesz és javasolja az egész akció azonnali megkezdését, ezzel Rydar nem ért egyet, mivel szerinte a vereség biztos garantált, ám leszavazzák. Ennek a következményé az lesz, hogy feladja Ezraékat Pryce-nek, aki, hogy jó pontokat gyűjtsön Thrawn-nál, nem rest kihasználni az alkalmat és azonnali támadásba kezd.

A csata maga a The Clone Wars legszebb pillanatait idézte meg, minden egyes képkockáját élveztem. Végén Ezra-ék megadásra kényszerültek, ám ekkor megjelent Hera és a kis felmentőosztag (közben egy újabb Legandákhoz tartozó dolog lett kánon, mégpedig a Dreadnaught cirkáló) plusz a farkasok is tiszteletüket tették. Pryce pedig tudatosult azzal, hogy átverték és valójában őt csalták csapdába. Egy kész tanulmány volt Pryce arca végig, ahogy egyre jobban megtört, és valójában egy szánalmas alak.

Ami pedig ezután következett az maga a Star Wars. Egyszerűen minden a helyén volt: a zene, a harcok, a pillanatok és egyik karakter se szorult háttérbe, mindenkink ugyanannyi játékidő jutott.

Számomra a legkiemelkedőbb jelenetek:

  • Ezra és Thrawn eszmecseréi. Nagyon jól működik a két karakter együtt, és megláthattuk Thrawn igazi arcát is, semmivel se különbözik valójában a többi birodalmi tiszttől, ugyanolyan szadista és kegyetlen, mint a többi.
  • Ezra és Sidious szemtől szemben. Nagyon ötletesnek találtam, hogy drága császárunk a szebbik formájában próbált Ezra lelkére beszélni. És milyen érdekes, hogy Ezranak mintegy azt ajánlotta fel, mint Anakin-nak, aki elfogadta az ajánlatát, míg Ezra nem. Persze a körülmények mások voltak, de akkor is érdekes. (A gárdisták amúgy nagyon hasonlítottak Snoke testőreire). Azért a végére megsajnáltam kedvenc Sith nagyurunkat, amióta császár lett semmi se jön neki össze.
  • A Jedi filozófia említése, emellett a búcsúzkodások is nagyon jóra sikerültek.
  • Thrawn veszte, ahogy valóra vált Bendu jóslata. („Hidegcsápok fonják közre”)

Eljött az ideje, hogy szóljak a Sötét oldalról is, mivel azért volt egy pár dolog, ami nem nagyon nyerte el a tetszésemet. Ilyen volt az, hogy kevesen hullottak el. Meghalt Gregor, Ruhk (tök felesleges karakter volt, bár legalább nem lőtték el vele a legendákbeli történetét), Pryce (magához mérten méltóságosan), de ide sorolom a Deus ex mabálnákat is, akik megmentették a napot. Mintha csak a Gyűrűk ura sasai jelentek volna meg.

Ami még számomra negatív volt az inkább az egész sorozatra értendő: az inkvizítorokról teljesen elfeledkeztünk a 2. évad után, pedig illett volna valamit még megtudni róluk, ha már a sorozat vezette be őket. A mandalori szál le nem zárása is idetartozik, rengeteg potenciál lett volna még ott, egyszerűen a levegőbe lógva hagyták. Több dupla vagy tripla rész kellett volna évadközben, mivel ahogy írtam, akkor működött igazán a sorozat.

A lezárásnál is voltak érdekes dolgok, és itt nem a nyitva hagyott végre gondolok, mivel azokat vélhetőleg a következő sorozatban folytatják (nagyon remélem), hanem mondjuk Hera fiára. Illett volna utalást tenni arra, hogy Hera terhes Kanantől, legalább a 10. részben könyörgöm, mert ez így nagyon “mi a jó ég??” volt a végén. De ott van Ahsoka visszatérte is, aki időközben Fehér Gandalffá képezte magát, ő így merre volt eddig, hogyan ment el a Sith bolygóról stb.

Ahogy írtam, a nyitott befejezésért nem haragszom, mert nagy valószínűséggel előrevetítette a következő animációs sorozat fő irányát. Érdekes történeteket és világokat mutathatnak, bejöhetnek az Ismeretlen régiók. És van 4 biztos jó karakterünk is.

Egyáltalán nem bántam meg, hogy végig kitartottam a Rebels mellett, mert bár gyengén kezdett, évről-évre egyre jobb lett, a végére pedig méltó utódjává vált a The Clone Wars-nak. Emellett pedig nagyon szerethető karaktereket adott nekünk, akikre jó érzés lesz visszagondolni. És magát az univerzumot nem egy fontos dologgal bővítette. Annak pedig kimondottan örülök, hogy egy kerek sztorit kaptunk nem úgy, mint a TCW esetén.

A 4. évad számomra 10/10 lett az egész sorozat pedig 6,5/10, mert csak voltak ott gyengébb évadok és töltelékrészek. De egy biztos: a Star Wars: Rebels-ben minden Star Wars-rajongó megtalálja a maga kedvenc éráját, legyen az az előzmény trilóga, a The Clone Wars, az eredeti trilógia vagy akár a legendák. Minden benne van, ami miatt szeretjük ezt a mesés galaxist.

Addig is, míg az új animációs sorozatra és a készülő élőszereplős sorozatra várunk, az Erő legyen mindenkivel!

23 hozzászólás Ne habozz!

Hegemaster - 2018. 03. 06. 09:38

Nem volt rossz az évadzáró :D

SPOILER…

Bár a vége az minden volt mint csak eredeti nem :D
Ashoka megejelenik Sabine-nak. (Itt csak nekem ugrott be hogy ugy néz ki mint fehér gandalf ? :DD ) hogy elmenjenek megkeresni az évekkel ezelőtt eltünt jedit, Ezra Bridgert :D

De komolyan ez mintha rémlene valahonnan :D
Keressük meg Obi Wan-t hogy segítsen a lázadásban.
Aztán keressük meg Luke Skywalkert hogy segítsen a felkelésben:D
Most meg keressük meg Ezra Bridgert :D

Komolyan ezek után bárki meglepődne ha a Star Wars IX úgy kezdődne hogy ugrunk 20 évet az időben és pár felkelő felkerekedne hogy megkeresse a rég eltünt Reyt?? :DD Teszem hozzá még logikus is lenne mert akkor nem kellene magyarázkodni hogy Leia miért nincs benne a folytatásban.

Ja és beszéltek arrol mi lett az Endori csata után.
Ashoka nem érezte fontosnak hogy találkozzon Luke Skywalkerrel ? Aki ugye akkor már az utolsó jedi volt. Az ember azt gondolná hogy ha valakinek akkor neki már tényleg el kellene kezdeni átadni a tudását. Erre meg a legjobb modja az lett volna ha visszatér jedinek és szerepet válal az újjá épitésben. De persze volt jedihez méltóan ő is inkább elhúz a p…ába bújocskázni:c
Már kezdem szegény Luke-ot sajnálni mert aki segíthetett volna neki azok közvetve vagy közvetlen mind cserben hagyták és akinek egyedül kell mindent kitalálnia és megoldania az óhatatlanul is hibázhat.
(lásd: Kylo Ren) Nemhinném hogy ezért lehet őt hibáztatni.

Megjegyzés: Viszont így valószínüleg visszatérő szereplők lesznek a Resistance-ben. Úgy örülnék neki ha a sorozat még az első rend megalakulása előtt kezdődne és mondjuk kiderülne hogy Ezráék találják meg Snoke-ot és általuk kerülne be a történetbe :D

Ja és ha a Clone Wars jedikről és politikáról szólt, a Rebels jedikről és lázadókról, akkor a Resistance igazán szólhatna a lázadókról és nem mellesleg a politikáról. Úgy megnézném ahogy próbálja Leia ujraépiteni a köztársaságot :)

Anak - 2018. 03. 06. 19:34

Ööööö, hát én nagyon nem ezt vártam a sorozatzárótól. A lázadók oldaláról miért csak Gregor esett el? Miért volt ennyire értelmetlenül elnyújtva? Miért használtak olyan deus ex történetelemeket, mint a térugró, csápos űrbálnák? Hogy lehetséges, hogy a birodalmiak ennyire semmirevalók? Csak hullanak és hullanak és soha semmit nem érnek el. Ok, hogy a sorozatot kifejezetten fiatalabb közönségnek készítették, de ezek a történetek most már részei a kánonnak, így aztán pláne nem értem, miért is olyan félelmetes a birodalom ami ellen harcolni kell? Itt is és a klasszikus filmekben is.
Az epilógus pedig nyalvánvalóan a klasszikus trilógia és az új számozott filmek közti történetszálak felvezetéséül szolgál, hogy végre behozhassák animációs figuraként a régi karaktereket is (Leia, Luke, Han). Hát nem tudom. Egyelőre szkeptikus vagyok.
Én egyébként valami ahhoz hasonlót vártam, mint a R1 film esetében. (Almost)Everyone dies.

Szóval a sorozatban látott birodalmi erők köszönőviszonyban sincsenek a OT filmekben látottakkal.

Mégvalami, most már tényleg hivatalos és biztos: Rex az a szakállas idősebb katona az endori bunkernél lévő csatánál A jedi visszatérben.
http://www.slashfilm.com/captain-rex-in-return-of-the-jedi/

Sheev Palpatine - 2018. 03. 06. 19:47

Az OT-ban is csak arra jók a rohamosztagosok, hogy hulljanak… Az egyetlen film, ami igazán félelmetesnek mutatta be a birodalmat, az a RO volt. Egy gyereksorozattól meg elég nonszensz olyan mészárszéket várni, mint a RO-tól…

Személy szerint csak Ezra halálát vártam, de így sem csalódtam, remekül oldották meg az egészet. Szerencsére Filoni írja a történetet, és nem én :P

Zordon - 2018. 03. 06. 20:26

Nekem kimondottan tetszett ez a 3 reszes evadzaro, meg ha nem is volt tokeletes.

A rohamosztagosok mindig is csak celtablak voltak, szoval ez eddig illik az eddigiekhez. Vegre a csatajelenetek is kelloen mozgalmasak voltak, komolyan a TCW legjobb csatait ideztek fel, nem 2 szerencsetlen rohamosztagost lattunk fel-ala rohangalni, hanem joparat.

Az urbalnas reszen felhuztam a szemoldokomet, de ha a farkasok meggorbitik a teridot az utazasaikhoz, akkor ezen sem fogok kiakadni :D

Gregort mar a TCW-ben ki akarta nyirni a resz iroja, DF mentette meg, hogy aztan most pontot tegyen a tortenet vegere.

Amin picit ledobtam a szijat, az Hera gyereke.

Ahsoka! :) Egyetertek, megerdemelne egy szelesvasznu megjelenest!

Amugy szep kerek zarast kaptunk, egy nagy rakas kerdojellel, amik lehet, hogy a kovetkezo sorozatot vezetik fel (biztosra en azert nem vennem).

Mivel hamarosan kijon az evadzaro kritika, az egesz sorozatrol majd inkabb ott ejtek nehany keresetlen szot.

Anak - 2018. 03. 06. 20:48

Annak helyt adok, hogy már a régi filmekben is voltak bénázásaik a rohamosztagosoknak. Ugyebár semmit nem találnak el, a páncéljuk semmitől nem védi meg őket és hasonlók. Nem is várom el egy gyerekeknek szóló sorozattól, hogy hentelés legyen benne, de azt igen, hogy ne ilyen kutyaütők legyenek a hősök ellenfelei.
A R1 példát csak azért hoztam be, hogy szépen kiírhattak volna egy csomó karaktert, ahogy tették azt Gregor esetében.Dehát nem. Annyi biztos, hogy sok ismerős arccal fogunk találkozni abban a majdani titokzatos új animációs sorozatban.
Egyébként ennyi év után én valójában azt szeretném, hogy legalább Ahsokát beletegyék valahogy valamelyik élőszereplős nagyfilmbe.

Anak - 2018. 03. 06. 21:04

Igen, Hera gyereke. Ezt hogyan is? Ugyebár azt sugallták a készítők, hogy Kanan az apja, de… szóval a 4 évad alatt folyton csak kerülgették egymást és nem vallották be az egymás iránti érzelmeiket, csak az utolsó pillanatban. Ezután Caleb Dume találkozott a végzetével. Akkor átvertek volna bennünket és ezek offscreen folyton huncutkodtak? Vagy a midikloriánok nemzették? Hátööö…
Egyébként ezt a humanoid twilek és ember közötti kapcsolatot én valahogy mindvégig olyan ellenszenvesnek, nem helyénvalónak találtam. Engem folyamatosan zavart.

Malachi - 2018. 03. 07. 00:07

Az utolsó hat rész jobb volt, mint a teljes SW filmvilág az OT óta. Ilyen egy koherens, rendes sztori, igazi, kidolgozott karakterekkel és érezhető téttel. Plusz olyan újdonságokat hozott be s SW kánonba amik eddig nem voltak. És Ben, Leia meg Qui Gon hangja a másik helyen… borzontam. Szép lezárás volt, örülök.

BalinT55 - 2018. 03. 07. 12:07

Amúgy ha jól számolom akkor Ahsoka idősebb mint Luke, tehát mi van ha Luke nem magát képezte ki a Birodalom visszavág és a Jedi Visszatér között, hanem segített neki akár Ahsoka is? Vagy mivan ha kiderül hogy az akadémia létrehozásába besegített neki? Ilyen apróságokkal simán be lehetne hozni a filmek közötti időkbe, és nemtudom meddig él egy togruta, de akár a 9. részben is feltűnhet, én szerintem akkor ájulnék el a mozi közepén :D

Az évadzáró szerintem hihetetlen jó volt, Last Jedi után lehet Rian helyett inkább DF-nek adnám azt az új trilógiát :D

zolij - 2018. 03. 08. 14:09

Szerintem Ahsoka nem Jedi, hiszen otthagyta a Jedi rendet, mert elvesztette a hitét bennük. Ezek után minimum kétséges, hogy segítene a régi Jedi rend feltámasztásában. Ő inkább csak egy erőhasználó, akinek a helyén van a morális értékrendje.

Zordon - 2018. 03. 08. 18:31

A rebels masodik evados zarasaban a Vader elleni parbaja elott egyertelmuen elhangzott Ahsoka szajabol: “I’m no Jedi”.
Erosen karakteridegen lenne, ha visszaterne.

Bar ez nem zarja ki azt, hogy egy-ket dolgot megtanitson az uj generacio kepviseloinek.

Melkon - 2018. 03. 09. 19:40

ó volt a vége, bár én is azt vártam, hogy elhalálozzon a csapat nagy része.

Palpatine testőrségét végre lehetett harcolni látni, de az elég wtf volt, hogy még a megbénított, 1 helyben levegő Ezrat sem voltak képesek eltalálni a rohamosztagosok.

Az utolsó percekig reménykedtem, hogy SOS hívás érkezik és csatlakoznak a Scarifi csatáhozz. :(

Zordon - 2018. 03. 14. 22:44

Grammar nazi leszek. Lotha_L_, nem Lothar. :)

Akkor en is lepotyogom, ami nyomja a pici lelkemet, kicsit vegyitve a 4. evadrol, az egesz sorozatrol, meg a zarasrol.
Az abszolut igaz, hogy a szinvonal evadrol-evadra nott, de szinte minden evadra jellemzo volt a jo kezdes, kb az evad felenel egy-ket jobb resz, es az evad vegen 2-3 igazan jo/kiemelkedo resz. Az osszes tobbi meg gyenge vagy kimondottan unalmas/szar filler.
Abban is egyetertek, hogy az utolso evad masodik fele, plane a zaro trilogia a TCW legjobb reszeit idezte, vegre nem ket szerencsetlen rohamosztagos koszalt fel-ala, hanem normalis utkozeteket lattunk.
Orulok a lezart tortenetnek, itt meg tudtak csinalni a TCW vegere szant farkasos harcot. (DF/Pablo hidalgo es Ashley Eckstein Star Wars Clone Wars panelje, asszem Londoban, ha valaki birja az angolt).

Ugyanakkor sajnos a Rebels visszalepest jelentett a TCW-hez kepest szinte mindenben. Sztori, grafika, akciojelenetek…

A karaktereket 2 csoportba tudnam sorolni. Az egyik, akik semmit nem valtoztak, pl. Zeb, Rex, Hera. A masik csoport, akik eseten lathato volt a felfogasbeli valtozas, Kanan, Ezra, Kallus, de legfokepp Sabine.

A kellemes meglepetest Sabine szolgaltatta, megkockaztatom, hogy jobb sztorit kapott, mint Ezra.

Ahsoka visszateresenek orulok, de ez kicsit Lekkunal fogva elorangatott volt az idoutazassal, az meg nem kicsit frusztralo, hogy csak annyit lattunk, amit a masodik evad zarasanal, majd pedig az epilogusban X ev mulva aujra megjelent. Ide azert nemi magyarazat elkelt volna.
Ha mar epilogus es magyarazat… Hera gyerekenel lelokte az agyam a szijat. Itt azert egy-ket utalas elpottyanhatott volna a Jedi Night vagy a Wolves and a Door epizodban.
Tetszett a Voidos resz, sok minden a kritikahoz nem tudok hozzatenni ebben a vonatkozasban.

Thrawnrol mar korabban is tudtuk, hogy nem szivbajos, akar meg a pszichopata jelzot is ra lehetne fogni. (A szabotazsakciok megtorlasa a gyarban pl). Ami kiemelte a tobbi birodalmi tiszt kozul, az a megfigyelokepessege es a kiemelkedo intelligenciaja.
Rukh jott, latott, szimatolt, verekedett, odakozmalt a pajzsgeneratorra, tobb szot nem is erdemes ra vesztegetni.
A farkasokat birtam, egesz jol sikerult oket animalni is. Az urbalnakra egy kicsit pislogtam az evadzaroban, mert nem ezt vartam megoldaskent.
A szedett-vedett csapat azert nemi mosolygasra is okot adott, leginkabb Melch es Hondo. (“They _can_ fly!” :D)
Az uralkodo hologramos megjelenese erdekes huzas volt. Az a templombejarat az alaguttal erosen hunyorogva kicsit hasonlitott a Dagobah barlagjara… Bemesz, kiallod a probat. Vagy nem.

A kormanyzo felrobbantasa szepen lezarta az o tortenetet is.

Ha a pozitivumokat akarom kiemelni a sorozatbol, akkor a legfontosabb, hogy ismet lattuk Ahsokat, meg ha eleg ritkan is… Nekem tetszett a Sabine kore epitett Mandalore tortenet es a Void a templomban is.

Igy elso nekifutasra most ennyi, ha meg eszembe jut valami, irok masik kisregenyt :D

valee - 2018. 03. 14. 23:04

A végére sikerült megszeretnem és jó évad volt a 4.. Amit sajnálok, hogy ha már a Rouge One-ba bekerült a Ghost easter eggként akkor itt említést kaphatott volna, ha odáig nem is volt idő eljutni a kasza miatt.

z - 2018. 03. 15. 06:51

Hegemaster: Luke alapjáraton elég sok mindent összeszedett köztük egy Jocasta Nu által felállított akadémiát a rend összes tudásával… és nem tudjuk h Ahsoka találkozott Luke-al vagy sem…

Nerv - 2018. 03. 15. 08:00

“Egyébként ezt a humanoid twilek és ember közötti kapcsolatot én valahogy mindvégig olyan ellenszenvesnek, nem helyénvalónak találtam. Engem folyamatosan zavart.”
Most komolyan? Ez zavart? Még a humanoid szót is helytelenül használod. Humán = ember. Humanoid; emberszerű. A twi’lekek humanoidok. Nem tudom mi helytelen lenne két humanoid szerelmében. És igen, az, hogy valamit nem mutatnak és nem rágnak a szánkba, attól még a történet része. Kanan és Hera nagyon régóta együtt voltak már, miért ne szexeltek volna?
Amúgy a magam részéről én csak örülök, hogy végre vége. Az első két évad árnyéka tényleg rávetül az egész további sorozatra, hiába kapta össze magát az utolsó két évadra kicsit. A lezárás nagyon pofátlanul vépé volt, a Birodalom komolytalan, Thrawn karakteridegen, Pryce halála dettó, Ahsokát alig szerepeltették, pedig, ha előveszel egy ennyire fontos és jó karaktert akkor azért illene, (igaz legalább él) a világok közötti világ kicsit túltolása a misztikumnak. Az inkvizítorokról pedig tényleg csak úgy megfeledkeztek, mintha sose lettek volna. Utólag visszanézve én még mindig több hibát látok benne, mint jót. 10/5 nekem maximum. Nagy kár volt elcseszni négy évet erre. Biztosan nem ez az a sorozat, amit valaha is kedvem támad majd újranézni az elejétől a végéig. Az az egy-két epikus rész és jelenet, ami tényleg jó volt (Ahsoka vs. Vader pl.) nem tud kárpótolni a silány töltelékrészekért, a gyenge történetekért, a disney rajzfilmes gyermetegségekért, stb.
Mindezek mellett nem értem az SW fanok többségének lelkivilágát azt hiszem. Az Utolsó jedik miatt mindenki hisztizik, de ez a sorozat gond nélkül lemegy majd mindenki torkán, sőt sokan még lelkesednek is érte. :D szeretem Filonit Ahsoka és a TCW miatt, de biztosan nem ez volt élete fő műve. Reméljük a következő jobb lesz, mert ez úgy nagy összességében eléggé gyengére sikeredett. :( Tényleg csak azt a négy hosszú évet sajnálom, ami erre elment.

Nerv - 2018. 03. 15. 08:05

Amúgy a hsz elejéért én kérek elnézést. Helyesen használtad a humanoid szót, pusztán én olvastam félre. Éppen csak nem értem továbbra sem, hogy mi ebben olyan zavaró. A twi’lekek és a togruták esélyes, hogy a galaxis legszebb lényei. Ameddig az emberek szépérzéke működik nyilván beléjük is szeretnek. Ugyanakkor a Kanan és Hera közötti vonzalom nyikván nem csak esztétikai élményen alapult, hanem volt egy erős, lelki oldala is.

Valezius - 2018. 03. 15. 22:10

Nekem nagyon tetszett a 3 zárórész.

“Rebels-nek a legnagyobb erénye az, hogy a Star Wars-on belül összeköti az előzmény trilógiát az eredeti trilógiával, és bővíti magát az univerzumot.”

Ezzel teljesen egyetértek. Egy maroknyi elégedetlenkedő, aki néha borsot tör a birodalom orra alá. Egy nagyobb lázadás részévé válik, amely nem áll készen még a birodalom elleni harcra. Az áttörést a lázadásban a Halálcsillag szerencsés elpusztítása jelenti.
de az már egy másik történet :)

“ez pedig azt jelenti, hogy a Jedik tudtak erről a dologról, csak kvázi elfelejtették, ami nem kicsit ciki.”

Az is lehet egy magyarázat, hogy a jedik tudatosan nem használták a templomot. Vannak erők, amikkel nem szabad játszani. :)

“ellőtték azt a klisét, hogy Ezra meg akarta menteni Kanant, a másik pedig Ahsoka semmilyen lelépése.”

Ez kötelező elem volt. És az utolsó lecke, hogy minden az erő akaratából történik.
Ashoka esetében jó, hogy megmenekült, de ennek úgy lett volna értelme, ha a végső csatában ott van. Így benne ez ez felemás érzést kelt.

“Ennek a következményé az lesz, hogy feladja Ezraékat Pryce-nek”

Nem adta fel őket, hanem odacsalták Pryce-t. Ez ki is lett mondva, hogy nem kell hadsereg, csak egy ember, vagyis a kormányzó.
Amikor Príce szól neki, hogy mondja el az igazat akkor egy rövid ideig nem volt teljesen egyértelmű, hogy akkor most elárulta-e őket.

A terv nem volt rossz, de ezt forgatókönyv írói hibának tartom, hogy a szellemet nem várták meg, hanem előtte hívták fel a kormányzót. Ez így csak arra volt jó, hogy az utolsó pillanatban a szellem befusson. De így hiteltelenebb lett a sztori.

“A csata maga a The Clone Wars legszebb pillanatait idézte meg, minden egyes képkockáját élveztem”

Nekem annyira nem hiányzott 10 perc folyamatos lövöldözés és öldöklés.

“Ezra és Thrawn eszmecseréi. Nagyon jól működik a két karakter együtt, és megláthattuk Thrawn igazi arcát is, semmivel se különbözik valójában a többi birodalmi tiszttől, ugyanolyan szadista és kegyetlen, mint a többi.”

Igen, ez volt az egyik csúcspont.
“The Force isn’t a weapon, but you’ll never understand that.”
Jól mutatja a stratéga és a Jedi közti különbséget.
Thrawn Zahn könyveiben nem olyan, mint a többi tiszt. A sorozat nem teljesen karakterhű a regényekhez.
Az igazi Thrawn szerintem nem lövetne feleslegesen a fővárosra, de fenyegetne ezzel, hogy Ezrát átcsalja.
Az utolsó mondata kifejezetten érdekes volt.
“Whatever happens next happens to both of us.”

Thrawn látja, hogy veszített, de olyan helyzetbe került, hogy innen már nem lehet visszavonulni. Kész a halálra, kész a vereségre, de küzd a megmaradt kis erejével. Ez belefér a Thrawn karakterbe.

Az tetszik ebben a befejezésben, hogy nem mond ellent a Birodalom örökösei regénynek. Sőt meg is magyarázza, hogy Thrawn nem volt ott az Endornál, de pár évvel később sikerül hazatérnie.

“Ezra és Sidious szemtől szemben. Nagyon ötletesnek találtam, hogy drága császárunk a szebbik formájában próbált Ezra lelkére beszélni. És milyen érdekes, hogy Ezranak mintegy azt ajánlotta fel, mint Anakin-nak, aki elfogadta az ajánlatát, míg Ezra nem”

Igen ez volt a másik csúcspont. A jelenet nagyon hasonlított arra, amikor Luke feladta magát a Jedi visszatérben és a császár megpróbálta átcsábítani. Ezra megkaphatta volna azt, amire a leginkább vágyott. De a Jedik útja a lemondás.

Szerintem a bálnák teljesen rendben voltak. Ezra megmutatta, hogy az erő hatalmasabb, mint bármilyen flotta. (Erről beszél Vader is az Új remény elején.) Az már érdekesebb, hogy a hipertérben hogy fognak életben maradna, ha a híd “ablakai” hiányoznak. :)

Pár szó az epilógusról:
“The attack we all anticipated never came.”

Lothal felszabadítása a jó időben történt. Nem sokkal a Halálcsillag elvesztése előtt. Ha a Halálcsillag megmarad, akkor biztos, hogy Lothal ellen is bevetik.
Ha egy évvel korábban sikerül elűzni a birodalmat visszajöttek volna.
De így Lothal nem érte meg a fáradtságot.

“Jacen Syndulla”

Hát ez kicsit sok volt :)

GK - 2018. 03. 18. 21:04

Szerintem szép lezárás volt.Remélem látjuk még Ezrát, Ahsokát, Sabine-t és a többieket. A Last Jedi megmutatta (szerintem), hogy el kéne engedni már a Skywalker család storyját, és bemutatni, hogy mások is laknak a galaxisban, és a Ghost szerintem a nagyvásznon is megállná a helyét, kicsit komolyabb hangvétellel.

Ui: Igen, Héra és Canan szerintem is végig együtt voltak, csak úgy kezelték őket, ahogy a gyerekek szokták a szüleiket, és nem tolták az arcunkba az egészet.

leviske - 2018. 05. 07. 09:26

Nekem is tetszett a zárás. Általánosságban viszont sokat mond a sorozatról, hogy a 3. évadot és a 4. első felét teljesen kihagytam, mégse ért a repülő hyperugrókon kívül túl nagy meglepetés.

Sőt, ahogy olvasom, így legalább én nem éreztem magam alultájékoztatottnak Jacen kapcsán. :D

A Resistance-t várom. Nagyon remélem, hogy legalább abban képesek lesznek valami elfogadható magyarázatot adni Snoke lényére.

Martin - 2018. 05. 28. 12:08

Én azt olvastam, hogy lesz 5.évad 2018.oktobereben kerül majd vetítésre a Disney-n és 12 részes lesz.Ezután pedig egy tulajdonképpeni 6. évadnak megfelelő 8 részes évad fog következni valamikor 2019 elején Star Wars: New hopes néven.

Star Wars Guru - 2018. 06. 19. 03:50

Nekem belefért volna egy Ezra Szabine szerelem ;)
Hera gyerekénél lehidaltam!!! Nagyon profin megleptek minket… kár ,hogy Ezrát nem hozták vissza!!! Aki látta a Solot ez meg a Solo egy időben van… nekem az nem tetszett,hogy Ezra nyomtalanul eltűnt…
Kéne még egy évad XD

Zordon - 2018. 07. 20. 08:53

Hurra, TCW visszatert :)

Vivi - 2019. 04. 25. 15:07

Ezzel csak én vagyok így? Szerintem semmi értelme annak hogy a végén eltűnik az Ezra és elmennek megkeresni aztán sity suty vége a sorozatnak lehetett volna még 1-2 évad legalább…de ez csak az én éleményem.De ezen kívül a sorozat szuper lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz