login |

Pilot-mustra: For The People – 1×01

2018. 03. 15. 16:50 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

– You know how we’ve always said that if one of us is about to do something really risky but she really believes in it, then the other will be there to support her no matter what?
– We’ve never said that.
– Really? Okay, well, can you say it to me now, please?

Van egy olyan érzésem, hogy a For The People az idei országos kínálat egyik legkönnyebben passzolt újonca lesz sokaknál, még a Shondaland-es ernyő sem fogja a többséget meghatni. Ennek az oka pedig az, hogy jogi a sorozat. Most nem kezdek el úgy tenni, mint aki nem értené, hogy ha a nyomozós és az orvosos sorozatok sokakat érdekelnek itthon, akkor az ügyvédesek miért nem, inkább elfogadom, mint tényt.

Én viszont kifejezetten szeretem a jogi műfajt, főleg, ha az epizodikus. Míg a krimiknél a rejtély érdekel, a kórházasoknál meg az esetek, illetve a dráma, addig a bírósági sorozatoknál a pro és kontra érvelések, a szócsaták, a szellemi párbajok. Egy jó jogi dráma nagyon hatásos képes lenni. Nem tudom, hogy a For The People mennyire jó vagy minőségi, de az biztos, hogy első nekifutásra kifejezetten szórakoztató volt. Számomra.

FOR THE PEOPLE – 1×01 – 7,5/10

Nagyon kampányolni mégsem fogok a sorozat mellett, mert akit nem érdekel a műfaj, azt nem fogja megtéríteni, ugyanis a lehető legtipikusabb a koncepció, nincs benne különösebb csavar (pl. külső segítő, átívelés vagy modern kütyük), viszont az érdekes dinamikák miatt egy heti nézős, epizodikus, nem annyira mély jogi drámának elmegy. Addig, míg nem jönnek komolyabb átívelések és persze a szappan.

– He’s a good person. He used to be. He cried during “La La Land.”
– Not the mark of a good person.

Lépjünk most túl azon, hogy egy nagyon híres, szép történelmi háttérrel bíró bíróságon, az ún. Anyabíróságon játszódik a sorozat, hiszen a lényeg az, hogy pár egyszerre kezdő védőügyvédről és ügyészről szól. Hárman-hárman állnak munkába, a két veterán főnöktől rögtön kapnak is random ügyeket, és hogy hogy nem, azokat egymás ellen is bokszolják le.

Itt a hangsúly azon van, hogy a pilotba három esetet préseltek be (mindegyiket tárgyalótermi jelenetekkel) és talán a folytatásban is ez lesz, szóval ez törvényszerűen felületesebb (de talán pörgősebb) tálalást jelent. Valamint a már említett dinamikán is, hiszen ha egyenrangúként kezelik a szereplőket, akkor a két oldal képviselői minden héten különböző párosokat alkotva feszülhetnek egymásnak, és talán még az ütközetek végeredménye sem lesz megjósolható.

A For The People úgy tűnik, hogy nem annyira az igazságot akarja kideríteni (nyomozások sincsenek benne), inkább arra fókuszál, hogy melyik oldal tud jobban érvelni a saját igaza mellett – pontosabban, ki tud úgy érvelni, hogy meggyőzze az esküdteket, vagy meghallgatások során a bírót. Nyilván az ügyek kapcsán mondanivalót is hordoz magában és érdekes dilemmákat, jogi kérdéseket vethet fel, de az érvelés, az adok-kapok érdekesebb.

Azt mondanom sem kell, hogy a hat főszereplő közel sem had vadidegent jelent, hiszen hárman már korábbról ismerik egymást – ketten járnak, a harmadik pedig a lakótársuk. Ez amellett, hogy simán a szappanmennyiséget bővítheti az évad előrehaladtával, természetesen felveti a magánélet és a munkahelyi élet szétválasztásának dilemmáját is: a pilot nem is húzza az időt, rögtön egymásnak ugrasztja a szerelmes párt.

Az ügye olyanok, amilyenek, akad morális kérdést feszegető, akad vicces és akad olyan is, ami esetében nézőpont kérdése az igazság megítélése, viszont lehetnének bármilyen jók az esetek, ha a karakterek nem lennének érdekesek. És… azokban motoszkál is valami, nekem legalábbis eladták őket. Annak ellenére (vagy lehet, hogy épp ezért?), hogy mindegyik elég tipikus, kezdve a törtető, mindenkit letaposón, jól utálhatótól, a vicces, barátságos és teperőn át a merevig. Nem váltják meg a világot, mégis jól működnek együtt, jók a dinamikák.

Abszolút élvezetes és, ahogy azt megszokhattuk a Shondaland-sorozatoktól, pörgős volt a kezdés, és csodák csodájára a “kreatív vágást” is úgy ahogy megúsztuk, pedig kíváncsi voltam, hogy a Scandal, a HTGAWM és a The Catch után most mit találnak ki, de mindössze pár turbóra gyorsított jelenetet kaptunk, mindenféle hangeffekt és zavaró tényező nélkül.

This isn’t TV.

Szóval, ha tartják ezt a tempót, és maradnak így a hangsúlyok, akkor biztos néző lennék, de.

Az az igazság, hogy pontosan tudom, hogy erre nagyon kevés az esély. Én vagyok ugyanis az, aki imádta a Scandal kezdését (és első évadját), hogy aztán az S2 elején elmeneküljek, és dettó oda voltam a How To Get Away with Murder startjáért és első szezonjáért, ott a 3. évad kezdése után szakítottunk. A The Catch-et azért nem említem, mert annak a pilotja is béna volt, de végül az első évad kellemes és élvezetes limonádé lett, hogy a 2×01 közben érzett iszonyat üldözzön el.

11 hozzászólás Ne habozz!

sehrezad - 2018. 03. 16. 00:10

Tényleg pörgős volt, az ügyek teljesen apropó-jelleggel bírnak majd csak valószínűleg a kapcsolati dinamikákhoz, viszonyokhoz, de ez várható. A figurák jók, a színészek is, én maradok egyelőre.

z - 2018. 03. 16. 00:45

A 2006-os Convictionra emlékeztet, ami bejött szal nézős marad

juhaszvik - 2018. 03. 16. 09:30

A három említett főzsánerből az ügyvédes köt le a legjobban, lehet azért, amit winnie írt, de lehet mindössze azért, mert ha random tévét kapcsolgatok, akkor ebből találok kevesebbet, nem tudom.
Más kérdés, hogy epizódikus. 40 percesből nekem az sok. De lehet nem is a hosszával van baj, hanem az átívelő szálakkal (minimális csepegtetés). Vagy az zavar, hogy az epizód esete azért alakul úgy ahogy, hogy a szereplők pitiáner magánélete így és úgy alakuljon (pl GA).
Bepróbálom, de tényleg csak a zsáner miatt.

lalakov - 2018. 03. 16. 10:24

Végre újra jogi sorozat. Végre nem csak az egyik oldal nyer. Plusz Britt Robertson.

-T - 2018. 03. 16. 11:09

Ez volt az a sorozat, amit először a promo alapján nem tudtam hova tenni. Aztán végül Britt Robertson miatt megnéztem, de végig untam. A 25. percnél olyan érzésem volt, mintha már legalább 2 órája nézném, és semmi nem történik.

A színészeket jól válogatták, van köztük dinamika, de igazából ennyi. Nem nyerte el a tetszésemet.

Jafkaba - 2018. 03. 17. 16:26

Én kifejezetten szeretem a jogi sorozatokat, ezt is nagyon vártam, de a pilot sajnos hatalmas csalódás.
Egyszerűen hiteltelen az egész.
Adott 6 nagyon fiatal főszereplő, akik mintha egy topmodell akadémiáról tértek volna át a jogra, és kezdőként mindjárt nagy formátumú ügyekben vehetnek részt zéró felkészüléssel (jó, Robertson kisasszony volt az üdítő kivétel). A jogi érvelések sem mentik meg a sorozatot, mert nincs mögöttük semmi. 42 perc alatt nem lehet 3 ügyet kivesézni, és mivel a szappan-jellegű szálaknak is kell idő, az egyes ügyekre jó ha 10 perc jut.
Adok neki még egy esélyt, de ez eddig gyenge.

winnie - 2018. 03. 17. 16:53

Jafkaba: az, hogy valaki jól néz ki, nem hiszem, hogy kizáró ok az ügyészségen, de itt még ha jószívű vagyok, akkor is csak 4/2 az arány a topmodelleknek (de nyilván sorozatokban jól kinéző embereket választanak általában), nem saját ízlés szerint mondom, hanem szépségideál alapján, de… biztos vagy abban, hogy hiteltelen? mármint, ha valaki akar egy sorozatot csinálni egy ilyen múltú bíróságról, akkor egy azt az egy évet, amit a szkriptre szán eleve felkészüléssel is tölti, mindent kívülről-belülről tud a témáról – szemben veled vagy velem. ő pontosan tudja, hogy milyen ügyekkel foglalkozik egy ilyen bíróság, és azt is, hogy a kezdők mikkel foglalkoznak. (és elég nagy luxus lenne, ha a kezdők nem kapnának azonnal egy rakás ügyet, hiszen mindenki tudja, mennyire el vannak havazva a bíróságok ügyekkel.)

nyilván gőzöm sincs, hogy ilyesmivel, ha valaki hitelt érdemlő kritikát akar ennek kapcsán, csekkolni kellene valami jogász visszajelzését az első rész kapcsán (és lehet, hogy simán neked van igazad), de azt azért még véletlenül sem állítanám, hogy ezek nagyformátumú ügyek voltak (ha meg azok, akkor lehet, hogy a bíróság foglalkozik eleve ilyenekkel). a rákészülést pedig pláne nem értem. éveket tanulták a jogot és nyilván napokig az ügyeikkel foglalkoztak, hiszen más dolguk nem is volt – honnan a nulla rákészülés?

az, hogy jó vagy nem, nyilván nem vita tárgya, mindenki pontosan látja, hogy neki bejön-e vagy sem, és nyilván neked sem a fent kiragadottak miatt nem tetszett, csak megleptek a dolgok, mert nekem egyik sem tűnt kirívónak. (főleg az, hogy ki hogy néz ki:)

winnie - 2018. 04. 19. 21:42

1×02: ez megint 7,5/10, nagyon bejön ez a stílus, még akkor is, ha rögtön szakítottak azzal, hogy egymás ellen eresztik a szereplőket. de marha szórakoztató volt (jó dialógok és karakterek, ülnek a poénok), és még azoknak a sztorija is jól sikerült, akik a részben nem ügyön dolgoztak.

winnie - 2018. 04. 19. 22:49

1×03: eskü, ha ez így megy tovább, ez lesz a kedvenc idei országos újoncom.

jenga - 2018. 06. 02. 22:48

Anno megnéztem a trailerrel és rögtön dobtam, a Grace klinikas készítők és az előrelátható szerelmi katyvasz miatt. Most néztem Britt Robertson imdbs adatlapját és látom szerepel benne, gyorsan megnéztem újra a trailert és nem láttam benne, pedig azt írták mind a 10 részben szerepelt és a poszteren is rajta van.
Fura.
Talán mégis belenezek. :)

winnie - 2018. 06. 03. 07:50

írtuk, hogy britt robertson az eredeti pilotban nem szerepelt, de újraforgatták az ő főszereplésével. bár nem annyira főszereplő, inkább 6 egyenrangú főszereplő van benne, és viszonylag kevés a szappan, full jogi a sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz