login |

Pilot-mustra: Rise – 1×01

2018. 03. 15. 20:55 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Aki Friday Night Lights-rajongó, az nézze meg az NBC-s Rise pilotjának kezdését, és döntse el magának, hogy érdekli-e ugyanattól a készítőtől egy másik középiskolás sorozat, amiben ugyan kap egy mellékszerepet az amerikai foci is, de a fókusz inkább a színjátszó körön van, és azon, ahogy színpadra állítanak egy musicalt.

RISE – 1×01 – 5/10

Ehh, kénytelen leszek beállni a negatív hangot megütők sorában, bár jelezném, hogy nem egy kritika nyugtatgatja a nézőt azzal, hogy magára talál majd a sorozat, csak időt kell adni neki. Szóval a sztorin tényleg nincs mit csűrni-csavarni. Középiskola, színjátszókör, egy elhivatott tanár, a színészet iránt néhány jobban, néhány kevésbé érdeklődő diák, és persze családi szálak. Mindez egy hanyatló munkásvárosban, ahol a gimis foci az egyetlen menő dolog.

Jó dolog, hogy látni a piloton, hogy mi akar lenni, elég jól definiálja magát a sorozat, megismertet minket (elég felületesen) a tucatnyi kiemelt karakterrel, még a lehetséges konfliktusokat is felvázolnak. Kár, hogy mindezt összevissza és kapkodva tálalják, egész egyszerűen tele van az első rész olyan húzásokkal, amik mögött vagy nem értjük a logikát, vagy teljesen megalapozatlanok, vagy pedig akkora súllyal bírnak, hogy olyat az ember nem határoz el egy pillanat alatt.

Bár színdarabról beszélek, valójában musicalt állítanak színpadra a suliban, erre mindenképp fel kell készülni, szóval aki az énekléseket nem szereti, vagy éppen a Spring Awakening dalai kapcsán rázza a hideg, az csak óvatosan vágjon a sorozatba. Nem tudom, hogy a meghallgatások végeztével mennyit fognak dalolni, illetve hányszor veszik elő a klasszikus nótákat, de szerintem nem fogják háttérbe szorítani az előkészületeket, nem véletlenül castingoltak jobb énekeseket.

Természetesen a musical a témája miatt alapból elég nagy port kavar, de a szereplőknek ez csak a legkisebb problémája, hiszen mindnek megvan a maga baja, ilyen-olyan magánéletbeli zűrök, amik persze kihatással van az iskolai életükre is. Látszólag csak a főhős tanár családi élete kiegyensúlyozott, de csak látszólag, hiszen már a pilotban is megmutatkoznak a problémák. Lesz itt mellékszál bőven, egy ilyen közösségben kizárt, hogy rózsaszín felhős élet legyen, a konfliktusokat sem kell nagyítóval keresni.

És akkor beszéljünk az elefántról, Josh Radnor-ról. Simán elhiszem, hogy a többség nem fog kivetnivalót találni a személyében. Én sem az alakítását kritizálnám, ő teszi a dolgát derekasan. Egész egyszerűen az a gondom (és ahogy olvastam, nem csak én vagyok így vele), hogy nagyon félrement a casting az esetében. Annyi inspiráló és szimpatikus tanárt láthattunk már hasonló filmekben, de Radnor képtelen a pilotban hozni ezt a karaktert.

Lehet, hogy nem ez volt a dolga (mert klisé lenne egy John Keating vagy Mr. Shue?), lehet, hogy csak idővel fog ráérezni, de egyszerűen semmit sem látok benne. Sem azt, hogy mitől ez a vágya a színházkör vezetésére (olyannyira, hogy kvázi a családját hanyagolja miatta), sem azt, hogy a neki megírt szkriptszavakon kívül inspirálni akarná a diákokat, és még annyira jófejnek sem tűnik, hogy tűzön-vízen át kövesse az ember, inkább csak semleges. És mégis, nem csak a tanulók állnak ki kvázi mellette, hanem az első pillanatokban ellenséges elődje is. Hogy mindez miből fakad, az rejtély, és hiszem, hogy egy másik színésznél nem lenne az.

És még képes vagyok talán azért is Radnor-t okolni, hogy a pilot fináléjában semmi felemelőt nem találtam. Papíron biztos, hogy az volt, de még közelében sem jártam azon bizonyos jeleneteket nézve, hogy beleborzongjak abba, amit látok – sem a dalolásba, sem a nagy szavakba, sem a lobogó tűzbe. Amellett, hogy a karakterek “főhőshöz” való viszonyát nem alapozták meg elég jól, még magukban a diákokban sem látta korábban ezt a szintű elszántságot. Miért tették azt, amit tettek? A katarzisomat akarom!

A folytatásban el fogják mélyíteni a szereplőket, ez nyilvánvaló, de pár kivételtől eltekintve most mindegyikük kérdőjeles volt. Például a sztárfocista, aki másodpercek alatt váltott világnézetet. Kérdőjeles a konzervatív család fia, aki minden előjel nélkül kilépett a szülei nyomdokaiból, és kérdőjeles még a korábbi színházi tanár is, akiről hallottuk, hogy mennyire kiállhatatlan, hogy utána azt lássuk, hogy abszolút jó arc. (Nem mintha zavarna, hogy nem ellenségekként készítik fel a gyerekeket.)

A sorozatban mindenképp van potenciál, és kinek ne adná meg az ember még párszor az esélyt, mint Jason Katims-nak, és nem csak azért, mert a Friday Night Lights pilotja után sem sejtettük, hogy korszakos klasszikus lesz pár év múlva. Szóval a biztató, de rengeteg helyen sántító kezdést hiszem, hogy csak jobb folytatás követheti.

9 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2018. 03. 15. 22:29

Nekem Radnor-ral nem volt különösebb bajom, viszont az említett összevisszasággal sokkal inkább. Annyi mindent belesűrítettek ebbe a pilotba, ami még egy 2 órás filmbe is sok lett volna.

És persze jó volt hallani egy kis Hamiltont, meg hát a Spring Awakeninget is szeretem nagyon, ja meg persze legalább kaptunk egy kis új Lin-Manuel Miranda által írt szösszenetet.

De sztori szinten süvítettek át mindenen. A karakterek nemcsak alapozást kaptak, hanem már konkrétan A-ból B-be jutottak 2 percen belül. Néha olyan volt mintha hetek teltek volna el, pedig akkor még csak napokról volt szó. Aztán hetek múlva rájön az igazgató, hogy ja igazából a Spring Awakening mégsem való gimibe, bocs… Ráadásul bármennyire is jó volt hallgatni a fiatalokat a Spring-medley-ben, tulajdonképpen (kis túlzással) majd’ az összes (nagy) számot lenyomták belőle. Mit fogunk akkor nézni a következő részekben? Mert a rész végén úgy tűnt, hogy akkor valahogy majd csak kitalálnak valamit és mégiscsak ezt állítják színpadra.

Összességében csalódás ez így. Kap még 1 vagy 2 rész esélyt, de ha tényleg nem talál magára, akkor ez gyors kasza lesz a részemről.

Tibi - 2018. 03. 15. 22:31

A tanár figurája nekem sem volt szimpatikus, de bevallom, nagy ellenszéllel indult nálam.

A sorozat alapja egy könyv, ahol a tanár meleg volt, itt pedig ugye más lett a vége, ami elég szimpatikus, pont, mint a whitewashing más produktumoknál.

A Rise a 2017/18-as szezon legjobban várt újonca volt, és lehet túl magasra tettem a lécet, de sajnos nem sikerült megugrania a sorozatnak. És leginkább az utolsó 3 perc miatt: mekkora (értelmetlen) kapkodás volt már az egész!

Tibi - 2018. 03. 15. 22:34

Ó, félreírtam. “nem túl szimpatikus” akart lenni :)

Lui - 2018. 03. 16. 01:50

ejj de érdekel(ne). de hiába a FNL utóhang, a musical aspektus miatt noway. kizárt. kár :(

human - 2018. 03. 16. 03:05

nekem bejött

Puppa - 2018. 03. 16. 09:50

Engem megfogtak, nekem tetszett. Nem volt tökéletes de valahogy mégis lett belőle egy egész ami hatott rám. Amúgy Josh Radnor alakítása nekem pont azért tetszett mert nem vitte túlzásba ő szimplán hozta a tanárt aki megcsömörlött kicsit életunt tanárt aki valami újat akar.

Kiváncsi vagyok milyen irányba halad tovább de ez a rész jó volt.

-T - 2018. 03. 16. 11:05

Vegyes érzéseim voltak a résszel kapcsolatban.
Egyrészről tetszett, mert érdekes a sztori és mert hiányzott már valami jó tinisorozat az életemből. Illetve, ha úgy egészében nézem, hatott is rám a sztori.
Másrészről viszont, ha nem az egész részt nézem összességében, akkor egy-egy jelenet igen sótlan, és ellentmondásos volt.

Josh Radnort eddig csak a HIMYM-ben láttam, ahol egész megnyerő volt, persze az egy komédia, de itt sem volt annyira vészes, kivéve a családjával lévő jelenetekben…mert ott annyi “kémiát” éreztem, hogy semennyit.
Ami viszont engem is zavart, ahogy fentebb is említette valaki, hogy tényleg olyan volt időnként, mintha jelenetváltások között több nap is eltelt volna. Emiatt néha nem értettem egyes szereplők reakcióit.

Emellett természetesen kíváncsi vagyok a folytatásra.

Sigismundus - 2018. 03. 16. 19:11

Köze sincs az FNLhez, de maradok még pár rész erejéig, kíváncsi vagyok a konfliktusokra. Mondjuk nekem is kissé gyors volt a végén az a 3 perces Holt költők társasága- jelenet, a tanárukért, de elment valahogy.

A főszereplő tanár, hogy ki is volt korábban csak a fentebbi hozzászólások után ugrott be, de nekem ilyen az arcmemóriám :-) Nincs vele most bajom, a felesége jobban zavar.

Thomas - 2018. 03. 16. 19:29

Nekem tökre bejött, pedig csak 50%-ról indultak a várakozásaim, szóval pozitív csalódás volt:) Érdekes a stílus, ez a kicsit lepukkant közeg, a fényképezés, hangulatra a Fame rameke-jére emlékeztetett, még ha az New Yorkban is játszódik:) Majd kialakulnak itt a dolgok, én biztos adok neki esélyt. És el kéne már kezdenem az FNL-t is, mióta tervezem:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz