login |

Bron/Broen: vége a 4. évadnak. És a sorozatnak is.

2018. 03. 18. 21:40 - Írta: Desmond Wallace

41 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Négy évad, három nyomozó, két ország, egy remek krimi.

A Bron/Broen írói az utolsó évadban is kiválóan keverték a nyomozást a főszereplők magánéletével, de az ügy megoldása nem lett annyira zseniális, mint korábban. Ez nem jelenti azt, hogy csalódtam volna a befejezésben, hiszen szépen lezárult ez a svéd-dán saga, de picit kapkodósra sikeredett a szálak elvarrása. Hiányzott az a plusz két rész, ami eddig mindig megvolt.

Ha visszatekintek erre a 38 epizódra, akkor csak azt mondhatom, hogy egy páratlan élménnyel lettem gazdagabb. A Bron/Broen nyomasztó hangulata utánozhatatlan, Saga karakteréven pedig egy olyan nyomozónőt ismerhetett meg a néző, amilyen nem nagyon volt még a tévétörténetben.

Karakterek és hangulat. Ezek voltak a sorozat fő alkotóelemei, de mit sem értek volna, ha közben dögunalmas nyomozással fárasztották volna a nézőket. Szerencsére a történettel se volt probléma, és így vált egy valóban különleges élménnyé ez a svéd-dán krimi.

Sofia Helin játéka egészen kiváló volt ebben a négy évadban, de a férfikollégái is kitettek magukért. Kim Bodnia és Thure Lindhardt is méltó partner volt Helin számára. A tovább mögött spoileresen folytatom a 4. évados eseményekkel.

Ebben az évadban is szépen ötvözték a magánéleti drámát a nyomozással. A történet előrehaladtával fokozatosan állt össze a kép, a helyükre kerültek az egyes szereplők, de a végére már csak kevés meglepetés maradt. A 4×07-ben Henrik visszakapta az egyik lányát, aki aztán rögtön életveszélybe is került. Benne volt a pakliban, hogy egy sötét, reménytelen befejezést kreálnak az írók, de végül egy boldogabb lezárást kaptunk. Ehhez azonban kellett Saga zsenialitása is, mert ha ő nincs, akkor bizony drámaibb lett volna a befejezés, hiszen a többiek már ünnepeltek.

Annak tudok örülni, hogy nem lett olyan borongós a befejezés, mint maga a sorozat, de annak már nem annyira, hogy pont a legkiszámíthatóbb résszel záródott a történet. A Bron/Broen rendszerint ügyesen kerülte ki az elkoptatott kliséket, de most nem tudták megállni az írók, hogy a tolószékes srác ne álljon fel drámaian a székből. Ez volt talán a legbénább húzásuk a négy évad alatt, de ezt is könnyen meg tudom bocsájtani, mert ez a sorozat kincset ér.

A bosszúhadjárat tehát nem teljesedett be, így majdnem mindenki örülhetett az ügy megoldásának. Egyedül Jonas bukta az ünneplést. Ő is egy érdekes figura volt ebben az évadban, de ezzel a szivárogtatással gyorsan kirekesztetté vált a rendőrségen. Talán egy picit több karakterizációt ez a karakter is megérdemelt volna.

Saga tehát megoldotta az ügyet, megmentette Henrik lányát, és továbblépett. Nem mardossa többé a bűntudat, hiszen kiderült, hogy valóban az anyja volt a felelős a húga haláláért. Egy karrier tehát lezárult, nincs többé Saga Norén a malmői rendőrség kötelékében. Innentől kezdve csak Saga Norén van, akire új utak várnak.

Az biztos, hogy számomra örök kedvenc marad a Bron/Broen, hiszen négy évadon keresztül egy páratlan krimit láthattam, amelynek a fő erőssége a jól megírt karakterekben és az utánozhatatlan atmoszférában rejlett. Az már csak hab a tortán, hogy mindegyik évadban érdekes nyomozásokat láthattunk, amelyek közepette folyamatosan mélyültek a karakterek.

Ha csak a 4. évadot értékelem, akkor erős 8/10-et tudok rá kiosztani. Nem ez volt a legjobb etap, de csak egy picit marad el a többi mögött. Így pedig továbbra is a második szezon marad a kedvencem, de gyakorlatilag mindegyiket élveztem, és akár egy kerek egészként is értékelhetőek. A hídon kezdődött minden, és ott is ért véget. Köszönet az alkotóknak ezért a remek krimiért! Óriási élmény volt.

ui.: Csak azt sajnálom, hogy Martin egy jelenet erejéig se tért vissza a fináléban.

41 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2018. 02. 18. 22:18

Az évad kiváló volt de az utolsó rész nem annyira. Tudom, hogy nem a bűnügy a lényeg de egy tisztességes megoldást elvártam . Az ünneplés a rendőrségen nem kellett volna, aki látott már hasonló krimit az ott biztos lehetett benne, hogy az ügy még nincs megoldva. Nem bírták ki, hogy a mozgássérült ne ugorjon ki a tolószékből, ilyen elcsépelt klisé nem méltó a sorozathoz. Valamint nem merték megölni egyik főszereplőt se, Saga csak úgy elment “valahova” miután egy színpadias jelenetben ledobja a jelvényét a hídról, lol. Az évad nálam 9/10, ez a rész csak 6/10.

dukyka - 2018. 02. 19. 00:55

Nekem is kissé csalódás lett a vége, a leggyengébb rész volt a szezonból. Korábbi évad finálékat sokkal jobban megoldották. Ettől függetlenül nem sokat ront az összképen, zseniális sorozat volt.

m.m. - 2018. 02. 19. 08:49

Spoiler… bejött a dolog, Kevin nem volt mozgássérült….szerintem is összecsapott lett a befejezés…legalább két részben kellett volna levezetni…
…nagyon nyúlfaroknyi volt Jonas elintézése…
…nekem nagyon tetszett a vége…szép lezárás volt a híd….már megijedtem,hogy Saga leugrik… de nem…csak az eddigi életét dobta el…a telefonos bejelentkezés pedig: …Saga Noren…pontot tett a végére…

prezida - 2018. 02. 19. 10:48

Spoiler
m.m. – igen, egy kicsit mindenkinek igaza lett a befejezést illetően :)
Bevallom, nekem nagy csalódás volt, hogy a mozgássérült feláll a tolószékből, és ennyi az ügy megoldása… ez Columbo idejében lehet, hogy meglepetés volt, de ma már többet várunk, pláne egy ilyen színvonalú sorozattól, mint a Broen.
Persze, értem én, hogy Henrik és Astrid jelenetéhez az kellett a drámai hatás eléréséhez, hogy Henrik ismerje a gyilkost, és nekünk nézőknek is legyen egy képünk róla…de akkor is hiányérzetem volt, az előző finálékhoz képest.

Happy endet akartunk, hát megkaptuk :) Igaz, ehhez hozzátartoznak a hatásvadász jelenetek is, de még mindig jobb, mintha meghalt volna valamelyikük.

Összességében remek évad volt ez is, csak kár, hogy a finálét kicsit összecsapták :(

Spoiler + 1

Kinek jutott még eszébe rajtam kívül, hogy amikor Saga bemegy a börtönbe, Martinhoz megy? :D
Már épp örültem, hogy de jó, mégis csak látjuk egy kicsit, erre meglátom a dilis csajt… :D

reatard - 2018. 02. 19. 12:24

Prezida: Ugyanezt vártam én is, hogy Martinhoz megy.

Nálam valahogy elmaradt a várt katarzis, az előző évadzáró jobban működött esetleges sorozatzáróként is. Azt, hogy Kevin miért nem a rendőrségi fogdán ül mint gyanúsított már részek óta nem értettem… Minden jel rámutatott, egy béna összeeséses jelenettel kétlem, hogy sikerülne elaltatni egy valamirevaló rendőrséget, dehát ez kellett az utolsó nagy csavarhoz, ami így kilógó lólábbal nem is nagyon működik. Nekem Stephanie az aszisztens is kicsit hajánál előrángatott.
Az, meg, hogy az egy magasságban készült fotókról jönnek rá, közben meg már lazán tud szaladgálni különösen érdekes.
Nekem Stephanie az aszisztens is kicsit hajánál előrángatott
Nekem az sem volt eddig ilyen egyértelmű, hogy Saga csakis a bűntudata miatt volt rendőr, dehát most szép lassan, tagoltan, érthetően elmondta a pszichológus néni.

Összeségében kicsit csalódott vagyok, sokkal kevésbé tudott magába szippantani ez az évad mint a korábbiak, de a közepe táján azért sikerült rendesen belefeledkezni, így különösen bosszantó az utolsó két rész, és hogy pont ez lett a sorozat zárás.

Minapo - 2018. 02. 19. 12:30

Nekem is rögtön az jutott eszembe, hogy Martinhoz megy…
Az utolsó részt kicsit nekem elrontották. Olyan érzésem volt, mintha eredetileg 10 részre lett volna tervezve, de menetközben hirtelen megváltoztatták volna az eredeti forgatókönyvet, és a végét összecsapták, hogy le lehessen rövidíteni az évadot.

prezida - 2018. 02. 19. 12:49

Igen, sajnos én is szájbarágósnak éreztem, hogy a pszichológus pár ülés után hirtelen megoldja Saga életét… :( A korábbi meglátásai rendben voltak, de ezt már túlmagyarázta…
Szerencsésebb lett volna, ha Saga magától dönt úgy, hogy most valami mást akar csinálni, mondjuk eltűnt gyerekek után nyomozni, elköltözni messzire vagy bármi más…

Sajnálom én is, hogy nem hozta az utolsó rész azt a színvonalat, amit megszoktunk :(

insulina - 2018. 02. 19. 12:55

na igen, nagyon kellett volna még az a 2 rész ahogyan a többi évadoknál is.. így kicsit keserű szájízű az elbúcsúzás, főleg hogy ez marad meg és nem a többi eget rengető katarzis amit már megismerhettünk. sajnos ez így nem lett valami jó, túl sokat akartak vagy nem mertek többet bevállalni vagy esetleg valami közbejött; ezért lett az ami :(

_Peter - 2018. 02. 19. 20:01

A finálé nem annyira működött sajnos a bűnügy miatt. Sajnos Kevin úgy értem Brian :D klisé nagyon rossz volt, már korábbi részeknél is hiszen tudták Tommy fia ezért van motivációja a barátnő mellett is.

Az ügy helyett inkább a megszokott hangulatra koncentráltam és abban így utoljára is magával ragadott a Broen: a Saga és Henrik jelenetek, Henrik a lányával ezek mind nagyon tetszettek! Henrikék megmenekültek, a tolvajlányok szála is nyitva a névjegy miatt nem kallódnak el talán és Saga megerősítést kapott az anyjáról és kétszer is a nap hőse volt az akciókkal. Ahogy nyitva maradt kettejük közt lehet szabadon képzelődni Saga majd visszatér megújultan Henrikhez. Meglepően happy end lett. És a végén Sofia Helin a hídon csak simán annyi Saga Norén. Länskrim Malmö nélkül az nagyon tetszett. Tak Sofia!

Hiányozni fog a sorozat, nem hiszem újra tudnám darálni mert az ügyek nem érdekeltek annyira, csak a hangulat, Saga-Martin és Saga-Henrik jelenetek. Nagyon jól alakított mindhárom színész.

prezida - 2018. 02. 19. 20:19

_Peter: eszembe is jutottal, hogy vajon a Länskrim Malmö nélkül tetszett-e ez a jelenet? :) Egy kicsit a te forgatókönyved is bejött :)
Az jó volt, amikor Saga kijelentette, hogy egész jók vagyunk együtt a mi pszichikai allapotunkhoz képest :)

Edrick - 2018. 02. 19. 20:58

“Az ügy helyett inkább a megszokott hangulatra koncentráltam és abban így utoljára is magával ragadott a Broen”

Hatalmas +1! Az ügy lezárása nekem se jött be annyira a harmadik évadhoz hasonlóan, de a magánéleti szál csillagos ötös. A pszichikai állapotos mondat, de a sima “Saga Norén” is szíven ütött kicsit.

Picit valóban sajnálatos, hogy pont az utolsó (két) rész sikerült gyengébbre, de attól az évad még sima 8,5/10. A sorozat meg természetesen 9/10. És nagyon-nagyon fog hiányozni. “Saga Norén” :’)

_Peter - 2018. 02. 19. 21:42

Tetszett nagyon, így volt tökéletes! Vajon a Porschét megtarthatja Sofia? :)

Igen-igen Saga mindig reálisan értékeli a helyzetet. Amin keresztül mentek mindketten úgy elég jók. Henrik és Saga megmentették egymást, öngyilkosságtól, magánytól, bűnözőktől. Szeretném hinni Saga majd visszatér Henrikhez megújultan. (talán még gyerek is? abban is változna?)

Hiányozni fog téli estéken egy teával leülni Bron/Broent nézni.

prezida - 2018. 02. 19. 21:53

Igen, nagyon megindító Saga egész karaktere, borzasztóan bele tudja magát élni az ember a helyzetébe… valahol szerintem mindannyian sérültek vagyunk és ezért érezzük közel magunkhoz.
Ugyanezért nem ölték meg egyik karaktert sem – szerintem. Mert akkor a reményt ölték volna meg…

Én is úgy hiszem, hogy visszatér Henrikhez :)

_Peter - 2018. 02. 19. 22:35

Biztos volt már: a sorozatban Saga a húgát veszítette el, az életben Sofia az öccsét. (gyerekkorukban autóbaleset)

angi - 2018. 02. 20. 07:17

Pár napja milyen szépen leradíroztam a gyanúsítottak listájáról Kevint, nem gondoltam ilyen egyszerű megoldásra..és, hát persze, én is Martin börtönének gondoltam azt, ahová bemegy Saga, de minden összecsapottsága mellett voltak szép villanások ebben a részben is. s persze, teátrális megoldások is, de hát egy elfogultnak nem számít:)Nem is tudom, azt a gesztusrendszert-ami a Sagaé- a való(nem színészi) életre milyen izomlazító módszerekkel lehet kisimítani(szem-, arcjáték, vállak, merev test, darabosság, le a kalappal a karakter megvalósítása előtt.

bvr - 2018. 02. 21. 01:53

No, túl vagyok én is az évadzárón. Ahogy többen is írtátok, ez az évadzáró nekem sem jött be (egyrészt a klissék az ügy lezárásában, másrészt a pszichológus szál amúgy végig tetszett, de ez a vége nem, harmadrészt azért amit egy kicsit jobban kifejtenék, az Astrid és Henrik. Szóval egy skandináv noirban simán benne lett volna egy tragikus vég, de ennek a résznek nem ilyen volt a hangulata, és nem is szerettem volna. Viszont ezzel az erőltetett véggel (nahát van tettestárs, nahát a kerekesszékes aki tud járni, nahát most már a lányán akar bosszút állni) ezt most kihozták egyfajta happy endre – miközben amúgy ebbe egy kcsit is belegondolva, ez baromira nem volt az (Astrid helyzete e nélkül is elég tragikus, de ezzel a túszejtéssel ahol meg akarták ölni, egyébként ráadásul az apja miatt (hogy azzal fájdalmat okozzanak), de közben meg Henrik mondja hogy inkább őt, aztán közben kínzásként lábon lövik és a fenyegetés hogy akkor ez folytatódik, majd Saga az orra előtt lelövi (most nem a klissére gondolok kivételesen) Szóval persze, Astridot utána már nem mutatják (hiszen nem is tudnák ezt hitelesen kezelni egy ilyen finálé keretei között), de ez olyan hogy ugye a jó ügyvéd sem tesz fel olyan kérdést amire ne tudná előre a választ, a jó forgatókönyv meg nem lavírozza bele magát olyan helyzetbe amire nincs megoldása. Márpedig erre amúgy nincs.

Na de amúgy persze mindegy, az előző 3 évad összessége miatt is, meg amúgy ezen évad miatt is (tényleg nem a bűnügy megoldása volt feltétlen a lényeg nekem sem) természetesen simán megbocsájtom ezt a finálét a sorozatnak. Örülök hogy volt ez a sorozat, az első évad rögtön bevonult a kedvenceim közé, és simán mellé teszem a többit is.

PS: valamint csatlakozom azokhoz akiknél a börtönbe menet az ugrott be hogy Martinhoz megy :))

Zoa - 2018. 02. 21. 09:51

Végre este megtudtam nézni az utolsó részt.
Nekem személy szerint nagyon tetszett ez a végkifejlet. Egyetértek azzal a megállapítással, hogy egy kicsit összecsapták a végét, simán el bírt volna még két részt, de összességében elégedett vagyok. Valahogy engem ebben a sorozatban sosem maguk a gyilkosságok érdekeltek, nem a nyomozás miatt szerettem, nem is volt annyira releváns, hogy ki a gyilkos.., sokkal inkább a főszereplők életének alakulása az ami annyira beszippantott. Simán elnéznék egy folytatást ami csak Saga-ról és Henrikről szólna.:-)
A végén a hídon én is nagyon izgultam, hogy jaj le ne ugorjon, de hál Istennek nem voltak ennyire kegyetlenek a készítők. Tetszett, hogy pont került Saga -Anyja -Jennifer vívódására, és így utólag belegondolva még inkább zseniális volt az alakítása Sophiának, hiszen ez a dilemma,hogy vajon jól ítélte e meg anno a helyzetet az anyjával kapcsolatban, hogy esetleg nem azért lett-e öngyilkos a testvére mert ő rosszul mérte fel a helyzetet.., végig ott volt az arcán.. és ez most szépen helyére került, végre felszabadulhatott.
Viszont nagyon rossz érzés, hogy vége, egy kicsi remény azért van bennem, hogy talán valaha feléledhet még ez a szuper sorozat.

egy igazi szakember - 2018. 02. 21. 10:46

Véget ért a legzseniálisabb krimi ( számomra ) utolsó évada is. Talán sokunk számára meglepő volt a lezárása a sorozatnak, de azt gondolom visszatekintve az egészre csak pozitív hangnemben beszélhetünk a sorozatról.
Magáról a forgatókönyvekről, és a színészekről is.
Nálam nem kérdés, hogy Sofia Helin kapja a jelölést a junkien.

Sajnálom, hogy véget ért, sok skandináv alkotást követek, de eddig a Forbrydelsen-en kívül egyik sem közelítette meg.

A hét idézete nem is lehet kérdés: ” Saga Norén “

prezida - 2018. 02. 21. 11:45

bvr: Érdekes, amit írsz, valóban nem gondoltam bele Astrid helyzetébe én se…Igazad van, számára ez nem happy end, a túszejtés miatt még jobban összezavarodik, és nem csodálkoznék, ha vissza akarna menni a faluba… vagy a skizofrén hajlamai erősödnének (jelmezesdi), és bekattanna… Henrik ellen fordulna, mert igazából ő jól elvolt ott a faluban…Henrik meg mindent összezavart, veszélybe sodorta őt is, majdnem lelőtték…

Akkor ezzel a börtönös jelenettel mindannyiunkat sikeresen átvertek :D
Ennyi volt a visszautalás Martinra, plusz amikor Saga megkérdezi Henriket, hogy ugye nem csinálsz hülyeséget, mint Martin?

Zoa: Engem se a gyilkosságok érdekeltek leginkább, de azért eddig mindig érdekesek, izgalmasak, ütősek voltak…ezekhez képest csalódás egy ilyen megoldás, Kevinnel… :(

OFF: Elkezdtem nézni a Trapped-et, tényleg nagyon jó, hiánypótlásnak, csökkenteni a Broen utáni űrt…
Abban is szerepel egy kerekesszékes, hát hülyét kapnék, ha kiderülne, ő a gyilkos :D

Candy - 2018. 02. 21. 12:31

Uh,nekem nagyon tetszett ez a lezárás.Kiderült azért lett rendőr,mert bűntudata volt.Ahogy kiderült igaza van az anyjával kapcsolatban,megkönnyebbült. :) Nagyon megható volt az egész rész,én még mindig pityergek. :(

Zoa! A sok közül,amit ajánlottam kezd a Cardinállal :)

Aredhel - 2018. 02. 21. 17:58

Tényleg nem volt annyira jó az utolsó két rész, de megbocsátható. Főleg mert sem nem ölték meg Astridot, sem Henriket vagy Sagát. Anyira kinézett egy depi befejezés, hogy most az egyszer örültem, hogy a skandinávok egy picit visszafogták magukat. A pszichológusnéni meg beértelmezett. Néha ilyet is csinálnak, nem mindig a Szókratészi kérdésekkel bajlódnak:-) Szerintem simá rendben volt ez is.
Kellett ez a vég. És annyira cuki volt, amikor Saga megtudta, hogy az anyja Münchhausen by proxy-s volt, fel kellett hívnia Henriket csak úgy. Nekem ez volt a legszívmelengetőbb pillanat az egészben. Meg is könnyeztem :-)

Egyébként Astrid megpróbáltatására én is gondoltam, és hogy ez a túszejtés biztos nem tesz jót az adaptációjának. Viszont skizofrén ettől biztos nem lesz, max ahogy Saga is mondta, disszociatív személyiségzavara van, és annak nem tesz jót (amit sokan a köznyelvben összekevernek a skizofréniával, de semmi köze nincs hozzá. előbbi kettő vagy több kifejlett személyiség, amit traumatikus szituációk hatására fejleszt ki magának az ember, nem tudatosan. mindegyik személyiség kapcsolata a valósággal megtartott (sch.-nál ez nem így van, ott nincsenek alternatív személyiségek, viszont a realitástudat megbomlik, hallucinációk és téveszmék fellépnek) és a személyiségek nem feltétlenül tudnak egymásról. sok filmben és sorozatban is keverik, összemossák a kettőt, pl.: fight club vagy a mr. robot is; ettől függetlenül nagyon izgalmas/szórakoztató alkotások).
Jelen esetben Astrid állapota stabil, konstans, meleg családi légkörben, plusz terápiával javítható, gyógyítható.

prezida - 2018. 02. 21. 18:43

Aredhel: Köszi a helyreigazítást, nem vagyok járatos a pszichés betegségekben, azt hittem, ez egy és ugyanaz a betegség, csak más néven.

Nem is tudom hirtelen eldönteni, melyik volt a legszebb pillanat… számomra talán az, amikor Henrik elmesélte, hogy mit mondott Kevinnek (Briannek :D), és rákérdezett, hogy de ugye ez nem igaz. És Saga mondta, hogy nem… és adott egy puszit neki. Ő, aki nem bírja az ilyesfajta testi kontaktust. Most nem csak megfelelési kényszerből adta, mint annak a pasinak, akivel együtt élt, hanem szívből jött :)

Shannen - 2018. 02. 21. 22:51

Megértem azokat a véleményeket, amik szerint nem volt annyira jó a finálé, mint amire az évad vagy akár a sorozat alapján számítani lehetett volna, de őszintén szólva én mégsem tudok ezzel teljesen egyetérteni.
Nekem tetszett ez a rész is. Nem volt bajom azzal, hogy Brian-ról kiderült, hogy tud járni, hiszen számítottunk erre, és tulajdonképpen, amikor anno kiengedték a rendőrök, akkor azt tök jogosan tették, nem tudták akkor mivel bent tartani.

Az igaz, hogy ezt a sok mindent 2 részben tudták volna igazán kibontani, de mivel erre nem volt lehetőségük, amennyire tudták jól összerakták a részt, mindenki megkapta a maga lezárást.

És bár én egészen az ügy tényleges lezárásának végéig úgy voltam vele, hogy reális esély van arra, hogy Saga meghal, így tényleg izgultam is. Henrik és Astrid miatt nem persze (bár szegény lány…).

A legvége Saga-val a hídon (azonkívül, hogy csak úgy eldobja az igazolványát, amit elvileg nem lehetne, nem?) iszonyat hangulatos volt és igen, azt hiszem megtalálták a tökéletes befejezést a sorozatnak és Saga-nak is.

És akkor így a végén sokadjára ugyan, de hát nem lehet elégszer leírni: Sofia Helin egy csoda.

Ja igen, és +1 arra, hogy azt hittem Martint látogatja a börtönben. Mármint inkább csak reméltem, mert az eszemmel tudtam, hogy ezt nem nagyon tudták volna összehozni, plusz hétfő óta már belefutottam volna az infóba szerintem. Mindenesetre jó, hogy nem hagyták említés nélkül.

polipka - 2018. 02. 22. 08:56

Prezida: Nekem is a Henriknek adott csók tetszett a legjobban, pedig nem vagyok egy szentimentalista ember:) De az tényleg egy szerelmes nő csókja volt.

Azon sem lepődnék meg, ha kiderülne valamilyen interjúból később, hogy nem volt benne a forgatókönyvben, mert amilyen arcot vágott Henrik… Vagy csak nagyon jó színész:D

Összességében megerősödött azon érzésem, hogy nem a krimi a fő szál, azért volt viszonylag egyszerű a lezárása a bűnügyi résznek. Véleményem szerint egyébként a nagyi is benne volt sofőrként vagy egyéb segítőként, de mindegy.

Jó sorozat volt, és bár hiányozni fog, de nem estek abba a csapdába a készítők, hogy egy idő után romlik a színvonal. Időben leálltak.

Shannen: bent lehetett volna tartani, de ahhoz több rendőri szakmaiságot kellett volna belevinni a filmbe. Itt a nyomozás mindig több lépéssel a cselekmények után haladt, néha bosszantott is, de utólag jöttem rá, hogy nem a “Helyszínelőket” akarták utánozni. Jól tették.

vtamas - 2018. 02. 22. 12:50

zseniális befejezés

prezida - 2018. 02. 22. 12:54

polipka: Olvastam egy Sofia Helin interjút, svédről google-val lefordítva, szóval sok minden nem jött át, de annyi igen, hogy a riporter elmondta, hogy ebben a jelenetben ő nem Saga Norént, hanem Sofia Helint látta, tehát itt egy kicsit a saját személyiségét is belevitte a színésznő, aki örült annak, hogy ez észrevehető volt a nézőknek. Nagyon izgultak, hogy hogy fogadják a nézők ezt a jelenetet.
Jól fogadtuk :))

Igen, félő, hogyha tovább folytatták volna az 5. évaddal, már nem tudtak volna megújulni…
Mondjuk el tudnék képzelni egy filmet, ami csak Saga-ról és az új életéről szól, biztos felbukkanna benne Henrik is, Astriddal… :)
De nyilván ez így jó, hogy mindenki szíve szerint folytatja magában a sztorit :)

hokkoh - 2018. 02. 27. 01:40

Az a jelenet mikor a virágcsokor alatt Hans feje kivillan, na ott a nő olyan fejet vágott hogy az még rondább volt Hans fejénél is.

Rettenet rosszul állt ez a rövid haj annak a nőnek, komolyan az egyetlen zavaró tényező ez volt a sorozatban, Lilian rövid haja. És még ferdén is volt vágva az a haj, mintha Hans vágta volna le neki de már halála után.

Hegedda - 2018. 03. 18. 22:44

A karakterek a történet a helyszínek az atmoszféra, egyszerűen tökéletes volt. Kevés sorozatról mondható ez el.

NatoLocator - 2018. 03. 18. 23:21

Kivételes és zseniális sorozat, a környezet, a hangulat annyira beszippantott a 4 évad alatt, teljesen magával ragadott, nagyon fog hiányozni. Sofia alakítása páratlan, nem kevés torokszorító és felemelő pillanatot kaptam tőle. Örülök, hogy feloldozást kapott az élete, lehetősége nyílt egy új kezdetre.
Én is sajnálom, h Martin nem tért vissza, jó lett volna látni őt is utoljára.
Az Öresund hidat nagyon megkedveltem, nagyon jó lenne egyszer átmenni rajta :)

Edrick - 2018. 03. 19. 00:01

Későn találtam rá, az utolsó évad előtt, de hihetetlenül gyorsan megkedveltem. Az utolsó évadnak tényleg kellett volna még az a két rész, de összetenném a két kezem, ha más sorozatnak is csak ennyi szépséghibája lenne – bár van bennem egyfajta elfogultság, szó se róla. Nagyon szép volt a befejezés, hiányozni fog mindenestül. Az (utolsó évadra már két:) informatikus, Martin, Henrik, az a hangulat, amit nem tudok nem szeretni, az egyik legjobb főcímzene, és persze a Länskrim Malmö, meg Saga Noren is.

“And everything.. goes back to the beginning-” :)

LuPuS - 2018. 03. 19. 05:53

A második évad főszála kissé kuszára sikeredett a végén, mert nyitva maradt.. egy nagyobb összeesküvés miatt

A kettő rész és a tolószékes bénázás az nem kellett volna..
Ettől függetlenül nagyon jó évadok voltak…

antares1969 - 2018. 03. 19. 09:17

Először kétségbeestem, hogy dán/svéd/norvég nyelven fut a sorozat a 2. évadtól, végül különösen tetszett ez is, megtanultam pár svéd/dán szót. Fantasztikusan összeszedett, jól megírt történetek, felejthetetlen karakterekkel, nagy kár, hogy vége!

Aldo - 2018. 03. 19. 11:44

Korábban kevés skandináv krimit néztem meg, de a híd az első perctől fogva magával ragadott. Nem is az aktuális ügy és annak megoldása volt a lényeg, hanem a két nyomozó közti különbözőség és kapcsolat, hogy hogyan képesek együtt dolgozni és, hogy mit tanulnak egymástól. A harmadik évad elején egy kicsit tartottam attól, hogy Martin nem tér vissza, de Henriknek sikerült méltó módon pótolnia. Jók voltak együtt Sagaval, külön emlékezetes jelenet, amikor tudományosan elmagyarázza, hogy miért is szerelmes belé, és, hogy látszólag mindkettejüket meglepte a helyzet.
A 4. évad jobban tetszett mint az előző, bár nem értettem, hogy a gyilkosoknak miért érte meg annyit szenvedni, hogy egy kivégzési módszert leutánozzanak, egyszerűbb lett volna csak simán levadászni az áldozatokat. Az elején a megkövezésnél egy kicsit tartottam, hogy nagyon beleviszik a bevándorlást és a politikát, de végül egy évek óta húzódó személyes ügy és egy bosszúhadjárat rajzolódott ki. Az idei mellékszerelők közül Jonas maradt emlékezetes, akiről azt hittem, hogy majd 1-2 rész után már távozik is, de sikerült benntartani a nyomozásban és csak a végén bukott meg, valamint az utcán élő két kiscsaj is jó volt, akik talán mégsem kallódnak el most, hogy Henrik szemmel tartja őket.
A tolószékes srác tényleg elég klisés volt, valamilyen szintén még kiszámítható is, főleg a flashback epizód után. Az ázsiai csaj nem volt gyanús, az ő indítéka a végére már eléggé hirtelen előrángatottnak tűnt, hogy lebukott, de még van bő fél óra az epizódból, így kell egy második tettes is a tolószékes személyében.
Annak örülök, hogy nem egy hollywoodi nyálas, giccses happy enddel ért véget és életben maradt a páros mindkét tagja, de a maga módján így is megkapták a boldog véget. Henrik visszakapta az egyik lányát, Saga végre tovább tudott lépni, így mindenki elképzelheti magának a folytatást.
Részben off: amikor egy helyszínen tartózkodnak a svéd és a dán karakterek, akkor milyen nyelven kommunikálnak? Mert a feldolgozásokban ugye egyértelmű, hogy a franciák és a mexikóiak tudtak angolul.

Desmond Wallace - 2018. 03. 19. 14:47

“amikor egy helyszínen tartózkodnak a svéd és a dán karakterek, akkor milyen nyelven kommunikálnak?”

Ez engem is érdekelne.

Mala - 2018. 03. 19. 16:39

“amikor egy helyszínen tartózkodnak a svéd és a dán karakterek, akkor milyen nyelven kommunikálnak?”

Én úgy tudom, hogy ilyenkor mindenki az anyanyelvén beszél és értik egymást.

Tak / Tack – mind a négy évadért! :)

n4nom4n - 2018. 03. 20. 16:24

legnagyobbak között ez a sorozat!
ha olvasom, hogy A híd, máris libabőrös leszek…

AuroraBorealis - 2018. 03. 21. 18:43

“amikor egy helyszínen tartózkodnak a svéd és a dán karakterek, akkor milyen nyelven kommunikálnak?”

Mindenki a saját anyanyelvén. Vannak dán és svéd kollégáim, egymással a saját anyanyelvükön kommunikálnak. A sorozat óta tudom megkülönböztetni a két nyelvet egymástól hallásra. A dán folyamatosabb, alig lehet elkülöníteni 1-1 szót, a svéd “pattogósabb”, sok rövid szavuk van. A dánok mondták még, hogy azért is nehéz a dán nyelv (top 10 legnehezebb nyelvek közt van, a svéd a top 10 legkönnyebb nyelvek közt) mert, pl. van egy 10 betűs szavuk, amiből beszéd közben csak 6-7 betűt ejtenek ki. Természetesen teljesen random betűk esnek ki, nincs szabály, hogy melyik. :)
Azt mondták, h kb. 90%-ban értik egymást, a maradék 10% pedig kikövetkeztethető. :)

zotyorage - 2018. 03. 22. 15:48

Még az első évadban – magyarul – volt egy csomó olyan jelenet amikor Saga és Martin a kapitányságon eligazítást tartanak, és többször is egymást ismételgetik, na olyankor fordítanak egyikről a másikra, egy esetleges újranézésnél ez tuti feltűnik.

fazekas maria - 2018. 03. 26. 12:22

imádtam a filmet, a szereplőket, és az egész miliőt, ahol a film játszódik.szinte vadászom a skandináv filmeket. találok is. vannak kedvenceim. egyébként, nem beszél mindenki a saját nyelvén, svédül beszélnek, gyakran kérdik a filmben dánoktól… nem beszéled a svédet?..aztán van aki érti, van aki beszéli is.jó, volt egy kis utcai követés, autós üldözés, de lényegében, az internet és az utcai kamerák, na meg a rendkívül pontos svéd nyilvántartási rendszer oldotta meg az ügyet.és ami nekünk furcsa, hogy ilyenek a svédek, nekik nem furcsa. őszinte film volt.a film vége és a sorozat vége egyúttal,
nem csattan akkorát. mindegy is. 9/10 vagy 10/10 is lehet.

Csabi - 2019. 03. 27. 21:28

Sziasztok! Most értem a végére ! Nagyon tetszett! Az utolsó pillanatig izgultam, h meghal valamelyik főszereplő , pl hogy Saga leugrik. Jó volt látni a csókot annak tudatában, hogy korábban Saga kijelentette, h nem szeret csokolozni . Én is vártam a Martinos börtön jelenetet, de hiába. Ami nem tetszett annyira, az a bevándorlók kötelező mosdatasa. Elnézést mindenkitől , nem politizálni akarok, de az összes évadban csak jó karakternek volt mind beállítva , a bűnösök, meg mindig a hazaiak voltak…
A második évad rejtélye akkor nem derül ki? Lehet Martin kiszállása a sorozatból kavart be?

dobszerda - 2021. 04. 07. 08:53

Üdv!

Nekem ez a top 3 sorozatok között szerepel. Szerintem elképesztően jó, bár a 2. évaddal és a fináléval voltak pici gondjaim, de mindent egybevéve ez tényleg az egyik legjobb sorozat számomra, amit eddig láttam, és talán az egyetlen, amit sajnálok, hogy abbahagytak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz