login |

How To Get Away With Murder: vége a 4. évadnak – írta Necridus

2018. 03. 18. 16:04 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Ismét 15 részes volt a HTGAWM idei szezonja, és a finálé, ahogy minden évben, most is rengeteg kérdést válaszolt meg – miközben újakat vetett fel. Mégsem tudom azt mondani, hogy ez egy szokásos évadzáró volt, hiszen idén teljesen máshogy fejezték be a szezont.

Az idei fináléban nem a folyamatos feszültség volt jelen, hanem a nyugalom, és a béke képei, ugyanis úgy tűnt, hogy az évad végére az ismét egymásra találó Keating-csapatunk megkapta a boldog befejezését. Legalábbis egyelőre. A tovább mögött először óvatosan írok, majd egyre több spoilerrel folytatom. 

Annalise megnyerte a pert, amit a sikeres Scandal-crossoverben feltűnt Olivia intézett neki, és végre valóban híres lett. Egy rádióinterjúban mondta el a világnak egy gyönyörű monológban, miről is szól számára ez az egész, hogy mit is jelent a második esély.

Bevallom, számomra még mindig Viola Davis és Karla Souza viszi a hátán az egész sorozatot. Utóbbi karaktere, Laurel visszakapta gyermekét, s édesapját Tegan segítségével börtönbe juttatták. Beköltözött Frankkel ideiglenesen Bonnie házába, s ott kezdi el nevelni Christophert.

Ha ők viszik a hátukon a sorozatot, akkor a másik véglet Michaela, ő jelenti számomra az évad legnagyobb csalódását, ugyanis gyenge volt és nem tudott kitartani Asher mellett, valamint eldobva emberségét, ráuszította a tavalyi fejlövést túlélő Simonra a bevándorlási hivatalt. Olyan akart lenni, mint mentora, azonban átesett a ló túloldalára.

Annalise vele ellentétben tiszteletreméltó módon végleg leküzdötte idén alkoholizmusát, s megerősödött, visszatért az a győzedelmeskedő, mindenkinél okosabb nő, akit anno megszerettünk. Megmutatta, hogy a legeslegdurvább mélypontról is képes felállni, ha akar.

What successful person in life has not been given a second chance?

Connor Annalise buzdítása végett erőt vett magán, s ismét jelentkezik a jogi egyetemre, miközben Oliver az esküvőt szervezi. Felkérte Ashert tanújának, aki külön költözött Michaelatól.

Még mindig hatalmas kérdőjelet jelent számomra Nate jelenlétének oka, hiszen részenként 2-3 percet kap, és akkor is az elviselhetetlenül gyenge színészi játékot kell figyelnünk. Az írók mindössze arra használják, ha valami információt kell megszerezni: akkor ellop valamit, vagy rákeres a gépén. Amint ez megtörtént, rögtön kispadra helyezik, és nem foglalkoznak vele.

A másik karakter, aki idén eljelentéktelenedett a szememben, az Bonnie. Azon kívül, hogy a finálé előtti részben ő jelentette a cliffhangert, hiszen arra gondolhattunk, hogy elhunyt autóbalesetben (valójában a nemes egyszerűséggel kihajított Denvers vesztette életét a balesetben), nem sokat jelentett számunkra. Az ingadozó, végletek közt ugrándozó jelleme abszolút hiteltelenné tette a karaktert, s elvesztette azokat az értékeket nálam, amik miatt kedveltem.

A hiányzó flashforwardos blokk ellenére sem éreztem gyengének a zárást. Viszont abszolút nem tudom, hogyan kezeljem, mert a sorozat sorsáról még nem történt hivatalos döntés, ráadásul a 4×15 remek lezárást adott az idei szezonban kulcsfontosságúnak bizonyuló szálnak: Frank és Laurel ismét egy pár, együtt nevelik Christophert, akinek keresztanyja, Annalise Keating büszkén, és ami még fontosabb, végre boldogan énekel altató dalocskákat.

Viszont a készítők gondoskodtak róla, hogy az esetleges 5. évad berendelésére is legyenek új szálai a történetnek, hiszen kaptunk cliffhangeröket, láthattunk, amint Laurel karján karmolásnyomok vannak, s ugye ő látta utoljára hirtelen eltűnt édesanyját. Az egyetemre jelentkező Frank találkozott egy Gabriel Maddox nevű férfival, aki feltételezhetően Bonnie elveszett gyermeke.

A számomra még mindig fokozatosan fejlődő How To Get Away With Murder egy nagyszerű sorozatzáró epizódot kapott. A 4×15 jó rész volt, remekül felépített jelenetekkel, azonban a nagyjából 20 perces happy ending montázs és jelenetei elvehetik a későbbi, valódi sorozatzáró rész hatását. Éppen ezért sorozatzáróként 9/10-et adnék, de ha csak egy évadzárót láttunk, akkor 7/10-et.

Bízom benne, hogy a sorozat ősszel új évaddal jelentkezik, mert úgy érzem, még mindig képes olyan szórakoztató lenni, mint egykor, hiszen a valódi drámát még mindig vödörrel öntik a képünkbe a készítők. Érzem, hogy hatalmast űrt jelentene számomra, ha nem kapnánk további részeket, hiszen a sorozat nemcsak szórakoztató, de egyben megrázó képekkel megtöltött,valódi, fontos problémákkal foglalkozik, amelyeket a mi valódi világunkban is kezelni kéne.

7 hozzászólás Ne habozz!

csillum0m - 2018. 03. 18. 18:41

szerintem az Annalise gyereke lesz amúgy, mivel félvér, és ott már anno is azt gondoltam, hogy lesz vmi mismásolás a baleset után…meg hát nem véletlen mutatták őt közben…
A nagyobb kérdés, hogy kivel beszélt erről Frank???
És ha Lauren tényleg megölte az anyját, akkor hova rejtette és hogyan és kivel?

Anni - 2018. 03. 18. 18:46

Jó volt ez az évad nekem talán jobb is mint az előző. Annalise monológja a végén nagyon szép volt. :)

Gyanús, hogy Laurel tényleg megölte anyucit..
Michaela az utóbbi részekben borzalmas unszimpi lett sajnos, Bonnie meg tényleg unalmassá vált kellett neki ez a fordulat amit a rész végén láthattunk. Nate meg sose érdekelt :D

Remélem lesz 5. évad mert a hullámvölgyek ellenére jó kis sorozat ez és nekem is hiányozna (már csak Viola Davis játéka miatt is) :)

Stefan - 2018. 03. 18. 18:50

Elsőre nekem is az jutott az eszembe, hogy Annalise gyereke lesz aztán hülyének éreztem magam, hogy neem ilyen nem lehet hát szegény baba meghalt ez már túl csavaros lenne…

Na de kitudja :D

-T - 2018. 03. 18. 20:39

Egyetértek a kritikával. A finálé nekem is tetszett, jó, hogy kicsit visszavettek a tempóból. Annalise monológja volt a rész fénypontja.
Bár ez az évad összességében nézve nem lett a kedvencem, nem fogom elkaszálni, mert megint sikerült felkelteni a kíváncsiságomat.

Egyébként, ha Bonnie-t és Nate-et kiírnák, és új szereplőkkel ráznák fel a cselekményt, szerintem sokkal jobb lenne az egész. Már-már az irritáló kategória ez a kettő…

Mom - 2018. 03. 19. 20:59

Bakker, fel se tűnt a flashek hiánya :o :o

És most, hogy írtad, milyen szépen, békésen elvarrták a szálakat, komolyan elgondolkodtattál a kaszán.
Már többször leírtam, hogy én a joghallgatós vonal miatt kezdtem bele, de az az előző évadra teljesen leépült. Most jó (jobb) szájízzel tudnék kiszállni.

infinity - 2018. 03. 22. 10:53

Nekem már a szezon nyitánya sem volt erős és pár részt ugyan megnéztem, végül kaszáltam a sorozatot. Aztán belenéztem a fináléba és rájöttem, jól döntöttem. (Nekem 3 évad volt nézhető, addig tudták fenntartani az érdeklődésemet.)

parafa - 2018. 04. 06. 21:00

Én élveztem ezt az évadot is, tetszett a végén, hogy végre nem csak drámáztak, hanem volt néhány boldog, nyugodt jelenet is. A srác sztem is Annalise gyermeke, valamelyik korábbi évadban úgy emlékszem volt arról szó, hogy nem halva született a kisfia, Sam és Frank beszélt róla pár szót, bár el nem tudom képzelni, hogy mi értelme volt eltitkolni, de talán az 5. évadban kiderül, már ha lesz 5. évad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz