login |

Pilot-mustra: Instinct – 1×01

2018. 03. 19. 21:30 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

Múlt héten a Deception próbálkozott meg egy “külsős férfi segít a hatóságot képviselő nőnek”-felállással, most pedig a CBS. Előbbi egy illuzionista és az FBI története (és nem nyomozós, ki a tettes?-megközelítés), utóbbi egy abnormális viselkedéseket elemző tanárember és a rendőrség sztorija (ez nyomozós, ki a tettes?-elvű). Ráadásul mindkettő humoros, könnyedebb stílust képvisel.

Nyilván ezek csak a külsőségek, hiszen a sorozatokat nem a vázuk miatt szeretjük, hanem például a karaktereik miatt, esetleg a történetmesélésüknek köszönhetően, amiben krimik esetében a heti rejtély prezentálása és megoldása is beletartozik. És persze a hangulat és a stílus is fontos tényező lehet. Nos, az Instinct karakterek szempontjából simán veri a Deception-t, cserébe csúnyán rejtély terén alulmaradt…

INSTINCT – 1×01 – 5,5/10

 

A sorozat nem törődik sokat az alapozással, egy egyetemi előadás során azonnal megkedvelhetjük Alan Cumming karakterét (aki volt CIA-s amúgy, és mintha valami fura, sötétségbe hajló vonásokat is képviselne, hmm), akit pár perccel később kiránt onnan a Bojana Novakovic által alakított zsaru valami (a könyve köré kreált esetleg) indokkal, és máris belecsöppennünk a sorozatgyilkosos nyomozásba.

Dr. Dylan Reinhart tipikus okostojáskodó figura a nyomozás közben, beleszól, nem követi az utasításokat, irritálja is eleinte rendesen a rendőrt – minket meg az irritálhat, hogy annyira nincs megalapozva a szükségessége, csak asszociálgat és a könyvét idézi (amit a társa is fúj kívülről), ráadásul, mint írom is lejjebb, még az ügyet sem sikerül megoldania. Akkor meg miért kell? Mellékes.

Marhára sajnálom az Instinct-et, mert az első 20 percben abszolút bejött, amit láttam, mert ekkor még a két főszereplőre koncentráltak, őket ismerhettük meg, láthattuk, ahogy kapják a rétegeket, és persze azt is, hogy az első percek okozta nyűg a nyomozó részéről hogy vált át elég hamar elismeréssé, sőt, barátsággá. Egyik színészt sem fogják vissza, mindkettő valahol különc (vagy legalábbis nem unalmas) karaktert hoz, jó köztük az összhang, de külön-külön is működnek, szóval ez már alapból nyert ügy a nézők zöménél.

Az már legyen az én bajom, hogy úgy találtam, az ügy, amilyen érdekesen indult, olyannyira lejtőre tévedt a pilot második felében. A gond az vele, hogy ha valaki “ki a gyilkos?”-sztorit akar, akkor nem sorozatgyilkossal kell próbálkoznia. Ugyanis ilyenkor minden gyilkosság külön esetként funkcionál, különböző embereket kérdeznek ki, mindenki egy jelenetet kap, nincs visszatérő arc, vagyis nem lehet eladni a gyilkos személyét (szemben egy szűk gyanúsítotti kör esetében, ahol mindenki több jelenetben tűnik fel).

Ezekben az ügyekben nincs mit tenni, az erőltetett megoldáshoz nyúlni, ami viszont olyan sablon, hogy rögtön rá tudtam mutatni a tettesre, amint megjelent – pont mint a timeslot-előd Wisdom of The Crowd fináléja esetében, a jelenetbe kihagyható módon beleírt illetőnél mondtam, hogy ő csak azért tűnt fel a színen, mert így vezetik fel. S lőn.

De persze nem szokott izgatni, ha kilóg a lóláb, mert a rész első felét elvitte a két karakter jópofa adok-kapokja (nem kell szexuális feszültséget várni közöttük, a tanár karaktere meleg) a nyomozgatás közben. A folytatásban viszont az is gáz volt, hogy sokkal inkább ráfeküdtek az ügy elméleti síkon való elemzésére a tanár tudására alapozva, és ez nagyon döcögős lett. (Az külön bónusz, hogy behoztak a tanár barátjaként egy hacker funkcióval bíró, “mindennek utána tud nézni” fickót, aki , ha valamit nem tudnak a nyomozók, gombnyomásra köpi az infót. Ezt nevezik lusta írásnak. Zsákutca? Gombnyomás. Hacker. Vagy esetünkben Naveen Andrews.

Arról nem is beszélve, hogy alapvetően ki sem nyomozták, hogy ki a tettes (sőt, tévútra mentek…), hanem csak az ölükbe hullott a megoldás, ami egy kriminél nem veszi ki jól magát. (Majd írok az angol Shakrespeare & Hathaway-ről, ahol a pilotban a két nyomozó két külön szálon jut el a megoldásig, az sokkal elegánsabb lett.)

De nem kell megijedni, a fenti tiráda tárgya a többséget nem fogja zavarni, tényleg csak azért írtam le, hogy legyen valami alapja a pontszámnak, és hogy megmagyarázzam a csalódottságomat.

Egyébként, mint már írtam, Alan Cumming és Bojana Novakovic nagyon működik együtt, öröm volt nézni őket (Cumming-ot nem kell magyarázni, élvezi a dolgot, de nekem Novakovic aranyos, sokszor határozott, máskor meg totál bizonytalan stílusa és karaktere is nagyon bejön), szóval simán lehet, hogy a folytatással már nem lesz gondom. Azonban, ha krimit nézek, akkor valamilyen szinten a rejtély szálat is tolerálnom kell, anélkül nem maradhat egy ilyen sorozat.

5 hozzászólás Ne habozz!

MadCat - 2018. 03. 19. 22:26

Nem vártam sokat a sorozattól, nem is hozott sokat, mégis nagyon bejött és baromi jól szórakoztam.
A 2 főszereplő tényleg nagyon jól működik együtt, szerintem még mosolyogtam is néha közben. A rejtély miatt nem aggódtam, a pilot második felében egyértelmű lett, hogy ez agykikapcsolós szórakoztató sorozat lesz. Remélem marad is az, mert valamiért már néztem is volna a következő részt. :)

-T - 2018. 03. 20. 08:45

Nekem is pont amiatt, amit kiemeltél a kritikában, azért nem jött be…20 percnél tovább nem bírtam, pedig nagy reményeket fűztem a sorozathoz.

hallak65 - 2018. 03. 20. 11:43

A pontszám jogos, de én odavagyok a műfajért, szóval simán nézős még egy darabig.

lalakov - 2018. 03. 20. 17:31

Nagyon tetszett. Jó a két főszereplő és a változatosság kedvéért nem fognak egymásba szeretni. A tanár + rendőr páros működik a szememben, a Deception bűvész + rendőr párosa nagyon nem jött be.

winnie - 2018. 03. 27. 13:09

1×02: a mindenit, kábé 18 perc után már ki akartam kapcsolni, annyira unalmas volt, de kötelességből fél szemmel végignéztem. az első rész nem azért volt jó, mert kikérdezésből kikérdezésbe mentek és a kettő között csak annyi volt az interakció, hogy tájékoztatták egymást a fejleményekről, ez így szörnyű volt, és bár még mindig működik a két főszereplő, most a báj is odaveszett egy kicsit. a 3 mellékarc meg nagyon lényegtelen és erőltetetten van jelen.

ja, és ami röhej, hogy megint ugyanazt a “trükköt” csinálták a gyilkossal… ahogy feltűnt az első mellékes szereplő, akit nem akarnak kikérdezni és szinte funkció nélkül kapja az első jelenetét (értsd: működött volna nélküle is – ott megjelenik és utána elküldik), rögtön mondtam, hogy akkor ő lesz az. szerencsére most nem csak a legvégén került elő megint, hanem kapott normális háttérsztorit is, szóval alapokat, de ettől még engem nagyon zavar, hogy ugyanazt sütötték el.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz