login |

American Idol: kezdett a 16. évad

2018. 03. 21. 18:42 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Ryan Seacrest died.

Két év nem is olyan hosszú, csak ennyi telt el az utolsó FOX-os Idol-szezon óta – valamiért többnek tűnt. Az ős énekes reality-t (Amerikában mindenképp az) az ABC élesztette fel, hozzácsapták a régi műsorvezetőt, Ryan Seacrest-et, három új zsűritagot (Katy Perry, Luke Bryan, Lionel Richie) és útnak eresztették, hogy az esetleges többi változtatás majd menet közben kiderüljön.

Már négy (dupla) részen is túl vagyunk, jövő héten ilyenkor a Hollywood Week-et nézhetjük, szóval lehet mire alapozni egy véleményt. És az én véleményem az, hogy az új közreműködők, készítők, zsűritagok, csatorna ellenére ez az Idol. Nulla csavar, csak éneklés. Olykor hangszerrel. Szóval nagyjából az amit eddig is néztünk, főleg ha laikus szemmel közelítünk, hiszen a szerkesztési apróságokat sokan nem fogják kiszúrni. És ilyesmi egyébként sem érdekli az átlagnézőt.

Engem már annál inkább, de nyilván leginkább én is azt vettem észre, hogy nem hozták vissza a korábban már csökkentett lúzerhumor-faktort (azért akadnak még így is kiejtettek, akik túl nagyra vannak magukkal), illetve ismét csak összevissza mutogatják a meghallgatásokat. Erről egyébként nem olvastam, hogy miért nem városonként haladnak, mint régen, mert bár értelemszerűen nem egyenletes a felhozatal, és kár lenne sok erős előadókat háttérbe szorítani csak azért, mert mások is erősek ugyanonnan, de ez az összevisszaság szerintem nem használ a műsornak, hisz sokszor nem érezni a szerkesztési vezérelvet.

Ha már szerkesztés, komolyan kíváncsi lennék arra, hogy a hazai reality-készítők nézik-e az Idol-t, mert nagyon sokat tanulhatnának belőle, akár interjús szegmensekről van szó (azok még mindig szörnyűek itthon), akár pedig az előtérben zajló események prezentálásáról, vagy egy-egy énekes felvezetéséről.

Az itteni szerkesztők olykor zseniális megoldásokkal élnek, remekül tudnak összefűzni, illetve reklámszünet előtt csúcsra járatni jeleneteket. (Persze ez nem csoda, hiszen zsúfolt a munkaerő-piac, nekik céljuk, hogy megmutassák mit tudnak, ők motiváltak, itthon meg a kis reality-s piacon nincs meg a késztetés arra, hogy az ember hétről hétre felülmúlja magát.) A tovább mögött folytatom.

Lehet, hogy már korábban is írtam, de a külsőségek kapcsán az továbbra is nagyon bejön, hogy nem titkolják, hogy ez tévés produkció és díszletben zajlik, folyton látszik a kartonfal széle, a belógó mikrofon, a stábtagok – a korai évadokban ilyesmi, ha meg is jelent, közel sem ekkora mennyiségben. (Más kérdés, hogy továbbra is összefűzik a sok jelentkezős előmeghallgatások képeit és a kiválogatottak meghallgatását, mintha ugyanarról a fordulóról lenne szó. Ennek köszönhetően sok arcot látunk/hallunk beszélni, akik később fel sem tűnnek az énekesek között. Viszont a párhuzamos felvezetés és meghallgatás a kövér srác és a nemtörődöm arccal, remekül sikerült.)

Na, de félre a technikai dolgokkal, lássuk a lényeget!

Az az igazság, hogy arról talán nem a készítők tehetnek, hogy a felhozatalt ismét nem találtam izgalmasnak. Nyilván a Hollywood Week közben már könnyebben lelek favoritokra, de itt mindössze jó és kifejezetten jó énekeseket hallottam, kiemelkedőt, akinek rögtön megjegyeztem volna a nevét, nem. Ha a karaktereket nézem, akkor már akadtak emlékezetesebbek, akiket szívesen viszontlátnék, de félő, hogy nem ők a favoritok. (Az eredeti dalokat meg örökre elfelejteném…)

A zsűri, Katy Perry-nek köszönhetően jól vizsgázott eddig – vagy éppen nem jól, hiszen Perry mellett a többiek csak kiegészítő tartozékok, akik végszavaznak. Az énekesnő mindenesetre nagyon él, és bár a pasiknak is voltak jó pillanatai (Richie > Bryan), az emlékezetes megmozdulások, illetve azok a jelenetek, amiken felnevettem, mind Katy Perry-s interakciók voltak. A többiek is elférnek, de eddig lecserélhetők, és kritika szempontjából is csak az elég ritka negatív vagy vegyes véleménynél érdekes hallani őket, bár Perry ismétlődő dicsérgetései sem túl változatosak.

A 16×01 egyébként nem tudom, hogy mennyire volt újnéző-barát, hiszen elég döcögősen indult, 20 perc alatt 2 énekest hallhattunk csak, és mintha akkor kaptunk volna egy montázst, hogy ismét lelassítsunk. Nyilván a tempó a személyes történetekkel rendelkezők kiemelése miatt volt, s egyébként ezek kapcsán nem is panaszkodom, mert mint karakterek, érdekesnek tűntek az énekesek, és azért jár a pacsi (illetve nem a pacsi, de értitek), hogy abszolút nem a sob-sztorikon volt a hangsúly, sok minden mást is kiemeltek a sanyarú sorsok mellett.

Egy-két erőltetett csavart is bevittek, rögtön a másodiknak mutatott srácot visszahívták azzal, hogy mégiscsak továbbment, de ez valamiért nem működött, rosszul volt tálalva, sokkal nagyobb katarzist is elő lehetett volna idézni. (És ez a katarzis egyébként a szokott rész végi, kiemelt meghallgatásnál is elmaradt nálam a 16×02 esetében (a premiernél megvolt), bár ez nyilván szubjektív megítélés alá esik.)

Én, mint gyakorlott meghallgatás néző (főleg a technikai szempontok érdekelnek, a megvalósítás, és itt tényleg lehet mit tanulni, az élő adások számomra már repetitívek és technikai szempontból nem túl érdekesek) mindig akkor élvezem legjobban az efféle versenyreality-k selejtezőit, amikor a versenyzők örülnek, és itt is nagyon jó volt látni a kirobbanó érzelmeket, főleg azok arcán, akik az Idol-lal együtt nőttek fel. Ezúttal tényleg volt olyan énekes, aki nem is élt még az első AI idején.

– What would be the first thing you would do if you win American Idol?
– I would buy an alpacca. Or multiple. Lots of’em.
– Why…?

Kisebb negatívumként talán a túlzott megtervezettséget rónám fel ezeknek a meghallgatások, hiszen nagyon alaposan megkomponálják az énekesek szereplését a zsűri előtt, tudatosan öltöztetik őket (a zokni!), terelik a mondanivalót a kiemelt témára, küldenek be velük esetleg családtagokat, eresztik rá őket a zsűri egyik tagjára, és tippre a zsűri is kap instrukciókat vagy legalábbis kulcsszavakat velük kapcsolatban, hogy miképp “lássanak hozzájuk”. Mindez ad némi mesterséges ízt az egésznek, de mivel általában jók az ötletek és instrukciók, ezért semmiképp sem zavaró az összhatás.

Összegzésképp: korrekt volt a kezdés, élvezetes, de közel sem kiemelkedő, de a meghallgatások még úgyis szórakoztatóak, hogy nem a poénokra és alázásokra gyúrnak rá. A Hollywood Week-re szokás szerint még kíváncsi leszek, de utána (ismét csak szokás szerint) szerintem ki fogok szállni, az élő adásokat meghagyom majd másoknak. Kivéve akkor, ha útközben felszedek 2-3 favoritot.

ui: a blőrözéseket mindig béna megoldásnak éreztem, komolyan nem értem, hogy profi produkciókban miért van szükség rájuk, miért nem gondoskodnak előre a gondot okozó képkivágásokról – mintha nem csak háttérblőrök lettek volna, de még a fotómontázs is kapott volna, bár csak az egyik szögből.

13 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2018. 03. 21. 20:02

Első Idol-évadom (és első igazi amcsi tehetségkutató évadom is). :)

Azt kell mondjam, a műsor nagyon jól van megcsinálva, viszont nekem is ez a “problémám”, hogy az első 2 részben senki sem volt igazán kiemelkedő számomra, mind “csak jók” voltak. A 3. részben már azért akadt néhány, akire jobban felfigyeltem, a 4.-et pedig most fogom megnézni.

Katy Perry zseniális, de jól működik együtt a zsűri összességében is, szuper kis csapatot sikerült összehozniuk. Kár, hogy ebből alighanem le kell faragniuk a következő évadra.

Az össze-visszaságot én sem értem. Sokkal jobb lenne, ha lineárisan futna, mint így, hogy “most itt vagyunk, most ott vagyunk.” Nem tudom, ez miért jó, csak kapkodom a fejem néha.

Összességében nagyon kellemes meglepetés, örülök, hogy elkezdtem. :) Az itthoni X-Faktor után ez igazi felüdülés.

P.S.: “Wig.” :D

dragon1986 - 2018. 03. 21. 21:28

a balhé (lásd csókos kép) miatt tudtam meg hogy KP szerepel benne, annyira bolhából elefántot csináltak a sunyi csókból hogy kíváncsi lettem, sokan úgy kezelik mint a hashtagmetoo-t :D

Egyenlőre nagyon tetszik KP legjobb választás ever.

winnie - 2018. 03. 21. 21:38

ilyenkor örülök, hogy nem olvasok semmi olyat, amiből tudom, hogy bármilyen balhé lett volna. (más kérdés, hogy rögtön arra gondoltam, hogy ha ez fordított nemösszetételben sül el, akkor annak visszhangja lenne, és mivel eszembe jutott, így nyilván nem is lepődök meg, de ha valami ártalmatlan, akkor hiszem, hogy kár bele többet belelátni, még akkor is, ha nagyon jól lehetne érvelni pro és kontra.)

Thomas - 2018. 03. 22. 00:10

Hát igen, ez teljesen ugyanaz az Idol, amit annyira megszerettem, mintha a FOX rendelte volna be anno, csak új zsűrivel. Sajnos a 15. évad legfőbb hülye újítását is megtartották, ezt az össze-vissza ugrálást a városok között, de ez kb. az egyetlen negatívum, amit mondani tudok. Rettentő irritáló, mikor felvezetnek egy várost, megcsinálják a hangulatot, aztán 1 db emberke után már ugrunk is a következőre. Régen ez olyan jó működött, 1 rész, 1 város, nem értem, miért kellett ezt elszúrni. Ahol több volt a megmutatásra érdemes ember, ott dupla részt csináltak, vagy kevesebb rossz énekest mutattak, ahol meg kevesebb volt, ott elment mással az idő. Mondjuk ahhoz képest még örülhetek is, hogy az első hírek még arról szóltak, hogy a költségek lefaragása érdekében nem utaznak el különböző városokba, hanem az összes meghallgatást Disney Worldben vennék fel. De valahol útközben megnövelték a költségvetést, a tervezettnél jóval drágább zsűrit szedtek össze, remélem, nem fog ez visszaütni.

A zsűriben tudom, hogy mindenki Katy Perryért rajong, nekem ő abszolút nem hiányozna, de azért szerencsére gond sincs vele, pedig én tőle nagyon tartottam, hogy milyen lesz:) A fiúkkal azért jobban szimpatizálok, naná, hisz Luke az egyik kedvenc énekesem és nagyon bírom, Lionel meg egy fokkal komolyabb, de azért a viccekben is benne van. Szeretném, ha ők mindenképpen maradnának, ha Katyt lecserélik, az nem érdekel. Mindenesetre sikerült az előző zsűrinél jobbat összehozni, Harry Connick Jr. már túl sok volt nekem a végére, és Keith Urban állandó hümmögése is idegesített, Jenny meg elég súlytalan volt. Viszont Randy nagyon hiányzik továbbra is:(

Fura, hogy azt írjátok, hogy nem vagytok megelégedve a felhozatallal, én meg pont hogy egyik ámulatból a másikba esek, valami fantasztikusak az énekesek, ebből olyan atom top 24-et össze lehetne már állítani, amilyen még nem volt! Persze olyan tutira most sem lesz, mert nem az én ízlésem szerint válogatnak, hanem minden stílusból egyet-kettőt, a lehető legtöbb embert kiszolgálva…:) De az biztos, hogy ennyi fantasztikus hangot nem hallottam az előző évad óta:)

Az Idol sokkal jobban el tudja nekem adni, akár ugyanazokat az embereket is, lásd Ricky Manning, a Voice-ban csak egy volt a tucatnyi statisztából, itt a saját dalával felejthetetlen pillanatokat okozott. Ott sosem engednének neki egy ilyen pillanatot, mert elvonná a reflektorfényt a zsűriről, nem passzolna háttérzörejként a kabaréjukhoz. Itt valahogy jobban érdekelnek az egyéni sztorik is, mert érdekesebben vannak prezentálva, szebb képekkel aláfestve. Nem tucat produkciókat hallunk, zenekarral, nem az a lényeg, hogy ki milyen gombokat nyomkod közben, hanem valódi meghallgatásokat látunk. Régen még jobb volt, amikor acapella kellett énekelni, de egy gitár vagy zongora szerintem még éppen belefér egy ilyen “intim” közegbe.

Azért tettem csak idézőjelbe, mert szerintem is poén, amikor körbemegy a kamera, és látjuk, hogy nem csak négyen vannak a szobában, hanem ott egy egész kamerás stáb, persze más csak tudni, vagy látni is ezt:) Szóval sokkal jobban meg tudja mutatni valaki a kvalitásait, ha nem szolgálja ki egy egész zenekar, és ha a kamera nem folyamatosan csak a zsűrit meg a gombjait mutatja produkció közben, hanem magát az énekest is látjuk, akkor még mi is mennyivel jobban bele tudjuk élni magunkat:) Nálam amúgy egy Voice meghallgató kb. 60 percig tart, áttekerem a felét legalább, aztán a jobbakat megnézem újra, egy Idol meghallgatás meg 4-5 óráig, annyiszor újra és újra megnézek minden apró mozzanatot:) Aztán másnap újra, harmadik nap újra, már a múlt hetieket biztos minimum ötször meghallgattam:)

Na nem is akarom tovább szaporítani a szót, az Idol visszatért, szerencsére jól öregedett, reméljük még nem az utolsókat rúgja:) A tehetségek hihetetlenek, rendkívül jó évad elé nézünk:) Csak azért vagyok szomorú, hogy ez a gárda (akármilyen top 10 vagy 14 jött össze végül) nem ezt érdemli, hogy pár hét alatt lerendezzék a lényeget:(

Thomas - 2018. 04. 04. 22:00

Nézitek még? Kíváncsi lennék a véleményekre a top 24-ről, volt pár dolog, amit nem tudok hova tenni:(

Harper Grace, kétszer mutatták, mindkétszer remek saját dalt énekelt, úgy tűnt, a zsűri odáig van érte, erre csak úgy kiejtik, nem is mutatták, hogy elszúrt volna valamit. Olvastam véleményeket, és mások is írják, hogy jobb country énekes Laylánál és Gabbynél, akik meg bejutottak, és hát nekik is örülök, de nekem is Harper volt a kedvencem:(

Aztán a másik fiatal country énekes, Laine Hardy, azon is nagyon meglepődtem, totál biztos voltam benne, hogy ő megy tovább, és Garrett esik ki, amikor együtt behívták őket, főleg, hogy Garrett eléggé elszúrta ezt az előadását. Itt már csak arra tudok gondolni, hogy túl sok voltak a 16 év körüli fiatal, és ők hajlottak rá, hogy visszajönnének jövőre, ami biztos nekik is az előnyükre válna, de ugyanúgy a többi fiatalnak is, akik kiestek.

Aztán Thaddeus Johnson, az egyik nagy visszatérő, itt is olvastam olyat, hogy biztos azért jutott tovább helyette Marcio Donaldson, mert neki már ez az utolsó éve, míg Thaddeus visszajöhet. De baromságnak tartom az ilyen fejtegetéseket, miért szúrnának ki magukkal, egy bizonytalan következő évadra bazírozva, nem az lenne a cél, hogy most állítsák össze a lehető legjobb társaságot? És abban szerintem Thaddeusnak lett volna inkább helye, csak ezek szerint nem akartak két visszatérőt, Marcio sztorija érdekesebb volt.

Aztán van még ott 1-2 ember, akinek nem nagyon értem, hogy mi keresnivalója van az Idolban, de nem megyek bele ennyire, fura figurák, különcök, sob storyk mindig is kellettek (már akinek). Aztán ha véletlenül az egyik ilyen megnyeri, akkor jönnek a tragikus lemezeladások. Én inkább Lee Vassit sajnálom nagyon, benne megvolt a sztár potenciál, de őt sem mutatták már az utolsó két részben, csak hogy kiesett…

winnie - 2018. 04. 17. 15:22

hozom fel magam:)

ffoto - 2018. 04. 24. 23:50

KMPLAYER funkcionalitását először tudtam használni :)

American.Idol.S16E10.WEB.x264-TBS[eztv]_09p52-12p02_CadeFoehner-BishopBriggs

American.Idol.S16E11.WEB.x264-TBS[eztv]_01o04p51-01o06p31_Jurnee-JessieJ-Flashlight

American.Idol.S16E13.WEB.x264-TBS[eztv]_1o19p15-1o21p39_Gabby-

American.Idol.S16E12.WEB.x264-TBS[eztv]_27p28-29p50_BebeRexha-Amelia_me-myself-and-i

American.Idol.S16E14.WEB.x264-TBS[eztv]_31p53-34p03_GabbyBarrett–MirandaLambert-LittleRedVAgon

Voice-ban most nagyon nagy előadások is vannak rendesen!!

Thomas - 2018. 05. 06. 00:37

Sikerült felhozni, winnie? Évad végi írást vállalom, már el is kezdtem írogatni, ami eszembe jutott:)

ffoto: ez micsoda, mi köze ennek a kmplayerhez? bár én még egy 100 éves verziót használok, biztos azért nem értem:)

winnie - 2018. 05. 06. 08:34

nem, nem, még nem, de nem tudom, hogy kik a döntősök, és ha írsz, akkor mindenképp felhozom, hogy ne legyen spoiler:)

Deny - 2018. 05. 23. 00:14

Nagyon-nagyon örülök Maddie győzelmének. Annyira azt hittem, hogy Caleb nyeri. Mennyire aranyos már, hogy járnak :D

Calebnek nagyon jó hangja van, és simán lehet belőle profi countryénekes, de hozzám Maddie stílusa áll közelebb. Most a saját dalait hallgatom non-stop, meg folyton visszanézem a fellépéseit. Remélem, sikeres lesz.

Annyira tetszett amúgy ez a finálé, lehetnének nálunk is ilyenek az énekes műsorok.

Nagyon örülök, hogy elkezdtem az Idolt, annak meg különösen, hogy rögtön az egyik legnagyobb kedvencem nyert. :) Jöhetne már most az új évad :D

Thomas - 2018. 05. 23. 00:47

Na látod, érdemes volt belekezdeni:) Én már a 7. évad óta nyomom, de még sosem nyert a legnagyobb kedvenceim közül senki, neked meg egyből összejött:) Én inkább Gabby-Caleb szurkoló voltam. De azért Winnie hogy beletrafált, mindjárt ott a főoldalas 2. képen a győztes:)

Ha annyira hiányzik, kezdheted a régebbi évadokat, haha:) Ajánlóként annyit, hogy nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen budget finálé, eddig mindig valami nagyobb helyre vitték, pl. Dolby Theatre, ahol az Oscar-gálák vannak, és több zene volt, kevesebb időhúzás:)

Már készül az írás, szerintem még ma véglegesítem, remélem, holnap kimehet:) Legyünk minél aktuálisabbak!:)

winnie - 2018. 05. 23. 05:02

hááá, tényleg! szokásom: http://www.sorozatjunkie.hu/2012/01/21/american-idol-elkezdodott-a-11-evad/

már, ha az ott PP.

Thomas - 2018. 05. 23. 14:27

Az ő, igen:)
Hát elkészült éjjel a poszt, de a videók hihetetlen szarok lettek sajnos:( Nem értem, pedig ugyanúgy 720p-ben mentettem le a Youtube-ról, mint eddig és ugyanúgy töltöttem fel az Indára, nem is lehet ott állítani semmit. De mégis átkonvertálta valami ótvar, gyenge minőségbe, és HD-re nem is lehet váltani, ahogy az előző posztoknál. Először a videók is 4:3-as ablakban jelentek meg, amíg nem indítottam el őket, a kezdőképek meg szét voltak húzva. Azokat egyenként lecseréltem, utána jó lett, de a videót hiába cserélem le újra ugyanarra, nem lesz HD:( Nem tudom, mit csinálhatnék velük.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz