login |

Pilot: Trust

2018. 03. 26. 21:49 - Írta: human

43 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Még csak március van, de már megjött az év pilotja? Danny Boyle ismét eljött tévézni (legutóbb erre járt), és ezúttal Simon Beaufoy szkriptjéből az FX-nek rendezett a Getty család történetéhez egy premiert. Igen, a nemrég moziban látott All The Money In The World is ugyanezt a témát dolgozta fel, az évad végére kiderül, hogy ki volt ügyesebb.

A történetbe nem mennék bele túlzottan, már így is túl sokat tudok. A moziban kimaradt a film, és mostanra pedig már direkt nem néztem meg, mert bízok benne, hogy ez lesz az erősebb élmény. A pilot egyelőre engem igazolt, kíváncsi vagyok Boyle után mire lesznek képesek a többiek. Ja igen, nekem ez az IRL-botrány teljesen kimaradt, szóval a valóság nem annyira spoilerezte eddig el.

Azért pár szót mégis ejtsünk róla: az öreg Paul Getty nem tudja ki fogja örökölni majd a hatalmas olajvagyonát, és mit kezd majd vele. Ekkor feltűnik az unokája, aki látszólag tökéletes lenne az igazán senki által nem áhított feladatra. A srác ért a művészetekhez, tud az olajról…, csak hát nem véletlenül került épp most elő: tartozik a maffiának. Szerintem az ezután következő emberrablásról is hallottatok már, gondolom a kommentek spoileresek lesznek.

A lényeg, hogy maga a pilot eszméletlenül erős vizuálisan. Bár a rendező kicsit visszafogott a szokásos Boyle-dolgaiból, arra ott a zseniális Trainspotting 2 tavalyról, de még így is pörög az egész. Pedig konkrétan alig történik benne valami! Amit láttunk, az pár bekezdésben összefoglalható, erre a sok apróságból és azok adagolásából zseniálisan épülnek fel a karakterek.

Arról nem is beszélve, hogy Donald Sutherland castingja az öreg Getty szerepére is az év húzásai közé sorolható. A színész láthatóan oda is volt valamennyire a karakterért, hiszen többet ad bele, mint mondjuk a The Hunger Games esetében tette. A többiekkel sincs gond, bár ők már sokkal kisebb nevek. Azt viszont el kell ismernem, hogy az elsőre nagyon furcsa Harris Dickinson is kinyílt a végére.

Annyira durva, hogy kis módosítással milyen történeteket ír az élet. Itt is, elvileg ilyen párbeszédek hangzottak el, így viselkedett a milliárdos Getty, csak pár esemény sorrendjét cserélték fel a drámaibbá tételhez. Az biztos, hogy ez a kezdés sima 9/10, amit igazán remélni sem mertem, de sikerült elérnie a Trust-nak.

43 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2018. 03. 27. 09:52

Bitang jó lett! Nincs igazság a földön, ha ezért az alakításért, Donald Sutherland nem kap valami díjat.
9.5/10

_Peter - 2018. 03. 27. 10:44

Aki látta a filmet: nekem túl hosszú volt és alig történt valami, már ismerve a sztorit nem tudom érdemes elkezdeni a sorozatot?

winnie - 2018. 03. 27. 11:01

_Peter: ez majd a sorozat végén fog kiderülni, de egyértelmű, maximum kaszálod. de nem csinálnák meg, ha azoknak szólna, akik nem ismerik a történetet. ergó nem az a fontos, hogy mi történik. azért mostanság elég sok zseniális sorozat jött, ami közismert témákat dolgozott fel, elég csak az american crime story-ra gondolni. és annak ellenére, hogy az ember elég sokat tudott róla, zseniális lett.

perelli - 2018. 03. 27. 12:44

_Peter

Nem sok történelmi sori élne meg ilyen alapon. suliban elég gyakori a spoiler.

Nekem is tetszett, a casting borzalmasan erős, és gyorsan eltelt az idő, tényleg pörgősnek tűnt. Nálam azért nem ér 9-et, de a potenciál ott van arra is. Lehet, csak azért vagyok szigorú, mert Harris Dickinson irritál.
Donald Sutherland valóban lubickol a szerepben, jutalomjáték.

Teresa is cuki. :D

Gevin - 2018. 03. 27. 14:59

A filmnel csak jobb lehet. Vicces, hogy az “utacastingos” C Plummer menti meg a filmet a gyenge kozepszertol – de meg igy is klises, helyenkent unalmas es total tet nelkuli az egesz. Nem ismertem az eredeti sztorit, de a film ahhoz a parmondatos leirashoz a tobb, mint 2 oraban egyszeruen semmit nem ad hozza.

Bizom Boyle-ban, a pilotot legalabb meg fogom nezni, de nagyon remelem, hogy felturboztak a dramaturgiat.

human - 2018. 03. 27. 19:01

“de nem csinálnák meg, ha azoknak szólna, akik nem ismerik a történetet.”

ezzel nem értek egyet, mert ez azért nem történelmi sorozat, aminek az alapjait az ember suliban tanulja elvileg. amikor berendelték, akkor tippre még a filmről sem volt sok hír, szóval nem tudhatták, hogy mennyire lesz köztudatban. nyilván mindenki elspoilerezheti magának a wikin, és itt tényleg a mesélés módja az erős, de szerintem a nézői közül kevesebb az, aki mindent tud róla. Az OJ-t sem biztos, hogy olyanok nézték, akik akkoriban már követték a tévét, hogy tudják a részleteket. Versace meg aztán főleg.

ezek a true event sorozatok érdekes határvonalon helyezkednek el.

Lemoni - 2018. 03. 30. 23:25

Simán 9/10 nálam is. Sutherland zseniális, de tőle el is várom. Harris Dickinson viszont meglepett, remek a srác.

Ancsa - 2018. 03. 31. 14:37

Én vagyok az ellenpólus. Tetszett a film, gondoltam jó lesz még egy nézőpontból, részletesebben kifejtve, sorozatként megnézni a sztorit, plusz nagyon bírom Sutherland játékát, szóval tuti jó lesz. Ehhez képest untam, pont azért, mert nemrég láttam már az egészet egyszer. Plusz van, amit máshogy mutat be, mint a film (pl. JPG III. és a szülei kapcsolatát), nyilván ez elkerülhetetlen. De engem idegesített, hogy akkor most melyik lehet az igazi megközelítés?
Sutherland valóban zseniális, a nagymacsek jópofa, de ettől függetlenül én csak annak ajánlom, aki nem látta a filmet. És ez egyáltalán nem a sori hibája, abszolút értem a 9-es osztályzatot.

MadAve - 2018. 03. 31. 16:21

-SPOILER-
Ha így folytatják, az egyik kedvecem lesz. Sutherland játéka nagyszerű, meg a komornyik csávó, akiről az elején azt hittem, odaadó, a rész végére úgy tűnik, a hely számára is pokol.

Van az egészben egy kis keserű komédia, a 4 barátnő már kész vicc, kíváncsi vagyok, hogy fogunk-e többet megtudni róluk, hogy kerültek oda, mi motiválja őket (a pénzen túl). Már-már viccesnek tűnt, amikor a legelején az örökös az öngyilok folyamatában volt, minden garázsablakra jutott egy nő, de annyi eszük nem volt, h betörjék vmivel, segítséget hívjanak, csak sipítoztak és verték a tenyerükkel az üveget.

Tetszett a fekete hattyúk és kálák által fémjelzett jelenet, a hattyúk szerepe pedig igencsak bizarr, kerti díszből értéktelen akadályon át vacsora :) Jók ezek az apró motívumok, mozzanatok, minden figyelmesen, aprólékosan kidolgozva. És passzolt az elején a Pink Floyd Money c. száma (meglepő módon).

Nem ismerem a történetet, nem láttam a mozifilmet sem, így kíváncsian várom, hogyan tovább. Mostanában bejönnek a történelmi eseményeket ill. regényeket feldolgozó adaptációk, sok elemezgetnivalót tartogatnak, csak így tovább.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 03. 08:55

Tény, hogy Donald Sutherland ellopja a show-t minden megnyilvánulásával. Annyira erős a jelenléte, hogy mindenki mást képes háttérbe szorítani. A Getty család történetét nem ismerem, szóval engem ez a része mindenképpen érdekel.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 03. 09:01

Olvasgatva a kommenteket még eszembe jutott valami. Megemlítésre került az American Crime Story, mint true event sorozat és hogy érdemes-e nézni, ha valaki ismerte az eseményeket. Én anno pl. az O.J. sztoriról olvasgattam (még kb. 10 évvel ezelőtt), de amikor kijött az ACS érdemesnek találtam megnézni és szórakoztatott, aztán nemrég megnéztem az O.J.Made in America című tavalyi Oscar-díjas dokumentumfilmet, ami kb. 7 órás volt. Na ezek után azt mondtam, hogy a ACS egy gagyi mese. Szóval csak azt akarom kinyögni, hogy mindig van új a nap alatt, akkor is ha valaki ismeri a történetet. Ha jó az alapanyag, akkor érdemes többféleképpen is feldolgozni.

annaaa - 2018. 04. 03. 13:07

A Money nagyon jól megalapozta a kor hangulatát, annyira passzolt, ott rögtön az elején …

Snoopyzit30 - 2018. 04. 03. 17:35

A 2. rész nekem kicsit unalmas volt. Bár Brendan Fraser texasi akcentusa baromira tetszett, de a nyomozgatása szerintem nagyon lapos volt. Remélem felpörög majd a sztori. Többször késztetést éreztem, hogy jól kiguglizzam, hogy mi is lesz ebből, de egyelőre nem spoilereztem el magamnak.

heidfeld - 2018. 04. 04. 11:00

Emberek! Ez a Brendan Fraser óriási színész! Nem csoda, ha Istenítik, és hatalmas szobrai vannak Atlantiszon/Powerless:D/
De tényleg, nagyot játszott a második részben. Érdekes volt a nyomozgatása, legkisebb dolgoknak is nagy jelentősége.
Képileg, színészileg teljesen toppon van a sorozat. Külön piros pont: elsőben, az Öreg, másodikban a texasi volt a középpontban.
Kisebb szerepekben is brillíroznak a színészek, és nagyon hitelesen adja vissza a kor hangulatát.
Elrabolt gyerek sorsa hagy hidegen, még az ikrek is jobban érdekelnének.
Részemről 9/10.

MadAve - 2018. 04. 10. 10:06

Tetszett a 2. rész, teljesen más volt a képvilág az előzőhöz képest, bár az öregből jó lett volna többet látni. Nekem az volt a fura, hogy a profi, agyonfizetett texasi nyomozó a maffia lerázása után bedőlt annak, h a fiú biztos megrendezte az egészet, az anyja meg odamegy a szökőkúthoz, és a “szobor” azonnal segít neki. Amúgy a fiú engem sem érdekel, amit megfőzött, egye meg.

antares69 - 2018. 04. 10. 11:51

Elképesztően hangulatos volt a 3. rész is, annyira nem hétköznapi a megvalósítás, a fényképezés, a hangulata, tanítanivaló! Imádom ezt a sorozatot (is)! És külön tetszik, hogy hogy eladja magát a sorozat a nagyok nélkül is, a 3. részben fel sem tűnt Sutherland vagy Fraser, mégis milyen jó volt.

james - 2018. 04. 10. 12:47

Nálam az év legjobbja eddig. Zseni ez a sorozat.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 10. 16:08

Nekem a 3. részből nagyon hiányzott Sutherland. Nem tudom direkt az volt-e a készítők szándéka, hogy ilyen hihetetlenül ellenszenvessé tegyék JPG III-at, de abszolút nem érdekel, hogy mi lesz a sorsa. Egy újabb gazdag hülyegyerek, aki azt hitte mindent megtehet, aztán rá kellett döbbennie, hogy nem. Annak fényében még bicskanyitogatóbb amit látunk, hogy tudjuk, a srác ott még csak 16 éves (az egy dolog, hogy 21 éves színész játssza).

Nálam most nagyon leng a kasza.

heidfeld - 2018. 04. 10. 21:08

3. rész is nagyon király volt. Verő/gyilkoló embert játszó, olasz színész meg zseniális.
Hangulat, csodás helyszínek, képi világ rendkívüli. Ikrek is rendben vannak./ Volt szerencsém olyan lánnyal járni, akinek iker testvére van. /
Sajnos a 3. Gettly nagyon ellenszenves,. Inkább annak szurkolok, hogy jól rakják helyre. Sorsa teljesen hidegen hagy.
erős 8/10, így is.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 16. 20:23

Most gondban vagyok. A 3. rész után már lemondtam a sorozatról és úgy voltam vele, hogy kasza, de most ez a 4. rész elgondolkoztatott.
Donald Sutherland baromi jó, ez nem újság. Brendan Fraser is rendben van és még ott van Hilary Swank is, aki profi, mint mindig. Az elrablókat is jó színészek játsszák. A fényképezés szuper, a kor megjelenítése szintén rendben van, DE továbbra sem érdekel kicsit sem, hogy JPGIII sorsa hogy alakul.
Érdemes-e tovább nézni így a sorozatot, hogy gyakorlatilag teljesen hidegen hagy, hogy a főszereplőt megölik-e vagy sem?

Valahogy idén nem jönnek be nekem az igaz történetet feldolgozó vagy az azt alapul vevő sorozatok. Ment a levesbe a Waco, utáltam az American Crime Story S02-t és totális unalomba fulladt nálam 4 rész után a Terror is. És most itt van ez.

heidfeld - 2018. 04. 18. 09:50

Nagyon jó kérdés: Lehet-e nézni úgy sorozatot, ha a főhős sorsa hidegen hagy. Szinte szurkolok, hogy alaposan kínozzák meg, végezzenek vele, minél lassabban…
Szerencsére bőven vannak kedvelhető karakterek. Öreg óriási volt a kutyákkal, vagy az olasz közvetítő bénázása, komornyik “lazasága”..
Színészek, képi világ, hangulat varázslatos, de nem igazán állt össze 4. rész ritmusa. 7.5/10.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 19. 22:08

@heidfeld

A komornyikot el is felejtettem, pedig őt én is nagyon bírom. Milyen alázat kell már egy ilyen munkához, nem? Miközben az öreg felé teljes odaadást mutat, azért rengeteg apró momentumból le lehet vágni, hogy utálja vagy legalábbis néha elege van belőle.

Snoopyzit30 - 2018. 04. 23. 20:31

Az 5. rész most meggyőzött, biztos végignézem az évadot.
A srácoknak már komolyan szurkoltam, de lehetett tudni, hogy nem lesz jó vége…

heidfeld - 2018. 04. 25. 16:12

Jó volt ez a kis bemutató, festői olasz tájból, kedves emberekből, de a pénz, félelem az úr.
Megkínozhat a Szent Inkvizíció, de Hilary Swank akkor sem csinos, de hihetetlen tehetséges. Az olasz bérgyilkos játéka meg talán őt is veri. Utána is nézek, hogy hívják, esküszöm.

szirial - 2018. 05. 01. 10:02

Ez a rész televolt jobbnál-jobb jelenetekkel.
A helikopter belépője, az alkudozás a váltságdíjról és a csattanó a végén.
Egyre inkább élvezem.

heidfeld - 2018. 05. 02. 04:57

Ez a 6, rész 10/10!
Nagyon beindultak a dolgok. Óriási jelenetek voltak: Ahogy az Öreg táncolt, tárgyalt. Kertész, nagynéni, Komornyik bulija. Dolgok a hullaházban, de..
Messze Brendan Fraser karaktere a legnagyobb. Ahogy mesélgetett a falon heverészve, emberek! Amit leművelt a rádióval! De messze a bár volt a legjobb: Ilyet még nem is láttam.. Hemperegtem a nevetéstől!
Fraser egy Isten.

Snoopyzit30 - 2018. 05. 06. 09:39

Azért az öreg is elérzékenyült, hogy hoppá egy unokával kevesebb. Aztán a tánc jelenet… Donald Sutherlandet imádom és a végén a csattanó hatalmas volt!

Snoopyzit30 - 2018. 05. 08. 15:45

Ez a 7. rész volt talán eddig a legjobb. Most már jobban érthetjük a családtagok közötti dinamikát, hogy mi miért úgy történt ahogy. Eléggé elb*szott egy család ez, most már kezdem érteni, hogy miért drogozott a srác. Idegileg mennyire lehetett kész JPG II, hogy inkább széttépte a megállapodást, minthogy belemenjen még egy ilyen játszmába az apjával. Inkább beáldozza a saját fiát is. Kemény.

asd - 2018. 05. 14. 20:21

Ez a 8.rész is nagyon jó volt, végig tapintható volt a feszültség. De valaki elmagyarázná a végét?

Snoopyzit30 - 2018. 05. 14. 20:42

Az öreg Don már ki akarta nyírni JPG III-at, aki meg baromira nem akar még meghalni, ezért megkérte a kissrácot, hogy vágja már le a fülét. Arra számít, hogy ha a nagyfater megkapja postán a fülét, akkor majd észbe kapnak és végre kifizetik a váltságdíjat és akkor szabadulhat.
Közbe meg a Don, meg a kissrác apja azt hiheti (szerintem), hogy azért vágta le JPG III fülét, mert ezzel akarja bizonyítani, hogy ő felnőtt és hogy helye van a “családban”. Mondjuk az kérdés, hogy elhiszik-e neki, hogy le tudta volna vágni a JPG III fülét akkor is, ha az ellenáll. De lehet hogy nem lesz ennek jelentősége. A fiú ezzel valószínűleg megmentette JPG III életét.

Nagyon jó rész volt tényleg, főleg a tánc jelenet alatt vágni lehetett a feszültséget és az öreg néni megjelenése (aki a keresztfiát kereste) sem hagyott kétséget afelől, hogy milyen családról van itt szó.

asd - 2018. 05. 15. 09:37

köszi így már értem

heidfeld - 2018. 05. 20. 07:49

Érdekes volt belenézni, milyen viszonyok vannak a maffiózók között…
Gyönyörű tájakon járunk. És merem állítani, hogy az egyik legszebben fényképezett sorozat.

Adam9456 - 2018. 05. 22. 15:44

Számomra ez az év legjobb új sorozata eddig, az eheti rész is nagyon jó volt. Már csak egy rész.
Én utánaolvastam a történetnek úgyhogy tudtam hogy mi fog történni, meg a filmet is láttam, de annál jobb ez, részletesebb nyilván. Azért a valóságban nem teljesen így történt minden, kicsit kiszíneztek dolgokat, hollywoodiasabb lett, mint az eheti részben Paul elengedése és a pénz átadása. De nem baj.
A színészek: Donald Sutherland, Brendan Fraser zseniálisak, és Hillary Swank is nagyon jó. A fényképezés főleg az eheti rész havas tájain gyönyörű volt.

Snoopyzit30 - 2018. 05. 23. 20:47

Ez a havas táj a 9. részben teljesen Fargo-feeling volt.

Snoopyzit30 - 2018. 05. 23. 20:50

Az egyébként tényleg úgy volt, hogy az USA elnöke kellett hozzá, hogy az öreg Gettynek megenyhüljön a szíve? Nagyon beteg egy család ez, az öreg milyen szinten érzelmi zsaroló basszus és JPG II inkább hagyta volna a fiát veszni, de nem engedte tovább “zsarolni” magát.

Adam9456 - 2018. 05. 25. 12:55

Snoopyzit30: Tényleg Fargós volt ez a havas táj. Azt nem tudom Nixonnak valójában mennyi szerepe volt a dologban. A valósagban 3 milliót fizettek végül amiből 2,2 millót le tudott vonni az adóalapjából Getty, a maradékot meg a fiának kölcsönbe 4 % kamattal. Mert ugye az öreg mindenben csak az üzletet látta.

Snoopyzit30 - 2018. 05. 25. 21:33

@Adam9456

Akkor az a sorozatban teljesen kitalált, hogy mégsem kellett a fiának a 4%-os kamatot megfizetni? Merthogy itt ugye úgy volt és szerződést is aláírt a fia erről. Na most már én is utána olvasok majd, hogy hogy volt, eddig nem akartam minden poént ellőni magamnak.

heidfeld - 2018. 05. 26. 08:58

Ez a 9. rész b@sz@tt jó volt! Öreg Getty hihetetlen patkány lehetett..
Őszintén megvallom, unokája még egy fokkal nagyobb gyökér. Egy csepp sajnálatot sem érzek iránta. Felőlem ledobhatták volna egy szikláról, vagy meg is fagyhatott volna. Nem érdekel.

Asd - 2018. 05. 30. 18:12

Az utolso resz sem okozott csalodast. Donald sutherland is nagyon jo volt de a vegere az olasz gyilkolo ember lett a kedvencem. Az olasz maffiarol akar egy kulon sorozatot is megneznek.

Snoopyzit30 - 2018. 05. 30. 20:22

Off

@Asd

Ott a Gomorra, nagyon király kis sorozat, már 3 évad lement belőle és van szinkronosan is, ha az olasz nyelvet nem annyira szereted hallgatni.

bélabá - 2018. 05. 30. 22:18

Az utolsó rész struktúrája kicsit fura volt, néha csapongónak, összeszedetlennek tűnt. A kitekintések, a flash backek és flash forwardok, meg az arannyá változó berendezés víziója nekem kicsit sok volt.

Azt olvastam – és vicces lett volna látni a reakciókat – hogy az öreg halála után derült ki, hogy a feleségeire ilyen havi 20-30 dolláros havi juttatásokat hagyott.

Az lasz maffiózó nekem is kedvenc lett, nem gondoltam hogy a végére összejön neki a dolce vita.

Snoopyzit30 - 2018. 06. 02. 08:21

Nem volt annyira erős ez az évadzáró, de azért jó volt. Én hiányoltam a végére – ha más nem írásos formában – hogy akkor ki és hány évesen halt meg és többet arról, hogy az öreg Getty tényleg kire és mit hagyott.

Donald Sutherland zseniális volt végig. Az kicsit le volt egyszerűsítve, hogy mekkora dolog is volt az a Getty múzeum, amit létrehozott:

“A nemes szépségű, két négyzetes udvar köré rendezett épületegyüttes hamar népszerű múzeumává vált a környéknek, az igazán nagy lehetőségre azonban éveket kellett várni. J. Paul Getty 1976-os halálakor közel 660 millió dollárnyi részvényt hagyott egy, a nevét viselő művészeti alapítványnak, a múzeum működtetésére. Többéves pereskedés után, 1982-ben végre felállt a J. Paul Getty Trust, amely ma (2009-ben) 4,2 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ leggazdagabb művészeti intézménye.”

Mondjuk arra azért kíváncsi lettem volna, hogy a valóságban mik voltak az öreg Getty reakciói a kritikára, szerintem pont leszarta, hogy ki mit gondol.

http://hg.hu/cikkek/varos/6991-getty-a-csillogas-mogott

Ami még pozitívum volt az évadzáróban az Brendan Fraser szerepeltetése, ez a fajta narráció tetszett.

A “minden arannyá változik” jelenet szerintem is kicsit túlzás volt, de értettem a metaforát. A fickó egyébként zseniális elme volt, de valamit valamiért. Az mondjuk megint csak kérdéses, hogy mennyire volt ő magányos vagy nem. Nem tűnt egy kifejezetten társaságkedvelő valakinek.
Egyébként szívem szerint még tovább néztem volna egy olyan sorozatot, aminek az öreg Getty és az ő manipulációi, üzleti vagyonszerzése áll a középpontjában.

Az egész sorozatra úgy 7,5/10.

heidfeld - 2018. 06. 02. 20:40

Elfogytak a szavak.. Állat nagy volt! Milyen hatalmas ötlet volt, hogy Brendan Fraser-karaktere kommentálta az eseményeket?
10/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz