login |

Flint Town – írta El Presidente

2018. 03. 27. 15:15 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: doku, kritika,

How can you trust the police these days? How can you?

A Netflix legújabb, 8 részes dokusorozata jól illeszkedik abba a trendbe, amely az utóbbi évtizedben zajlik az Egyesült Államok szórakoztatási piacán. Az amerikaiak ugyanis kiválóan nyúlnak a közelmúltjuk történetéhez, vagy akár a jelenben zajló szociális-társadalmi és gazdasági jelenségek bemutatásához. Gondolok itt az American Crime Story S1-re, az igen friss Waco-ra, vagy a szintén Netflix-dokusorozat Dirty Money-ra.

A Michigan államban lévő, közel 100 ezres lakosságú Flint városa az utóbbi években azzal került be a médiába, és főképp a köztudatba, hogy költséghatékonysági célból átálltak egy új vízhálózatra, majd nem sokkal később kiderült, hogy a város lakói mérgezett vizet, ebből kifolyólag pedig több tömegesen ólommérgezést kaptak.

De Flint nemcsak emiatt “híresült el”. A nem messze fekvő Detroithoz hasonlóan korábban az amerikai autóipar jelentős központja, a ’80-as évektől azonban folyamatos gazdasági-társadalmi leépülésben van. Napjainkban a város lakosságának közel 30%-a él az amerikai értelemben vett mélyszegénységben, és a 90-es évek óta rendre élen szerepelt a legveszélyesebb amerikai városok nem túl hízelgő listáján. Arról nem is beszélve, hogy a település lakosságának 56%-a fekete, 37% fehér, és bizony az együttélés nem föltétlenül zökkenőmentes.

A történet onnan indul, hogy 2015-ben új polgármestere lesz a városnak, mert elődje lemond a vízhálózattal kapcsolatos botrány miatt. A lakosság nyilván elégedetlen, az új vezető új időszakot ígér. Lecserélik a rendőrfőkapitányt, aki keménykezű politikát helyez kilátásba a bűnözés miatt. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az elsorvadó adózó közösség miatt évről évre egyre kevesebb a város költségvetése, és a 100 ezer fős lakosságra közel 100 rendőr ügyel.

A Flint Town készítői 2015 és 2017 között töltötték a mindennapokat a városban. Elsősorban a rendőri munkára fókuszálnak (egyaránt régi és pályakezdő rendőröket szólaltatva meg rendszeresen az említett időszakban), de időnként egyszerű állampolgárok, vagy helyi figurák is kamera elé kerülnek.

Ahogy én láttam, nincs mögöttes politikai üzenet, másodlagos ágenda, PC-skedés vagy efféle, a sorozat készítői nem törekszenek arra, hogy egy vagy másik oldal politikai-kommunikációs irányvonalnak megfeleljenek. Egyes popcorn dokumentumfilmekkel szemben itt teljesen objektívnek tűnt a prezentálás, mindenki megkapja a lehetőségét, elmondja a véleményét, a többi a néző dolga.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A sorozat egyik legizgalmasabb része az, amikor a rendőri túlkapások és fölöslegesen alkalmazott erőszak miatt kialakult Black Lives Matter-mozgalom kapcsán felerősödnek a rendőrökkel kapcsolatos ellenérzések, és mint tudjuk, ez nem volt föltétlen békés lefolyású. (Dallasban például egy veterán lövész a BLM megmozdulás után 5 rendőrt lőtt le, és máshol is ütöttek rajta rendőrökön).

Nagyon közelről mutatja be a Flint Town azt, hogyan élik meg ezt a fehér rendőrök, és rámutat arra is, mennyire nehéz ez a helyzet az amerikai fekete rendőrök számára, akik talán a törésvonal mindkét oldalát legjobban ismerik. Végül, de nem utolsósorban azoknak is lehetőséget adnak a készítők, akik teljesen kiábrándultak a rendőrség munkájából.

Az utolsó epizódok fele a sorozat ráfordul a 2016-os elnökválasztásokra, hiszen Donald Trump ebben a városban is járt kampánykörútja során. Ennek kapcsán láthatjuk, mindenféle pozitív diszkrimináció meg politikai intézkedés ellenére mennyire összefügg mai napig az Egyesült Államokban az, hogy milyen származású és bőrszínű vagy, azzal, hogy kire szavazol.

Emellett, egy helyi ügy is a középpontba kerül, ami Flint lakosainak, de főleg rendőreinek talán még fontosabb, mint hogy ki lesz Amerika elnöke. Az elnökválasztással egybekötve szavazniuk kell a helyi lakóknak arról, hogy további forrásokat irányítsanak a rendőrség fele, vagy építsenek le belőlük, pénzhiány miatt. Ezek kapcsán is próbálnak minden véleménynek helyet adni, és ez talán a sorozat csúcspontja: a fehér rendőrök szerint az Obama-elnökség nem támogatja eléggé a rendőrség munkáját, míg a fekete rendőrök szerint Trump megválasztása a rejtett rasszizmus bizonyítéka.

A dokusorozat roppant szórakoztató, de nem izgalmas. Nincsenek adrenalin-bombák, ha jól emlékszem maximum két közvetlen rajtaütést láthatunk, de ne gondoljunk itt a The Shield-féle akciókra. Ha már hasonlítanom kéne, inkább a The Wire-hez hasonlítanám, csak azzal ellentétben ez 100%-ig úgy történt meg, ahogy azt mutatják nekünk. (Legalábbis nekem sehol sem tűnt fel, hogy előre beállított jeleneteket láthatunk).

A Flint Town képi világa kiváló. A színek, a rengeteg éjszakai felvétel, valamint az időről időre megjelenő nagy mennyiségű hó nagyon jó hangulatot kölcsönöz, az interjúknál pedig az alanyok annyira közel ülnek a kamerához, néhol az volt az érzésem, hogy ott vannak a szobában velem. Nem egyszer magánéletükbe is betekintést nyerünk, családjuk körében mutatják a rendőröket.

Az egyetlen negatívum, amit meg tudok említeni, talán a vontatottság lenne, de úgy vélem, ez a műfaj velejárója is egyben. A sorozatot zárása is realisztikus, nem fordul jobbra minden, mint a mesékben. Azoknak, akiket érdekelnek a modern kori amerikai társadalmi problémák, csak ajánlani tudom, igazán rámutat arra, milyen is rendőrnek lenni a modern Amerika szegény városaiban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz