login |

The Royals – írta infinity

2018. 03. 29. 15:06 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Eddig még nem született írás a sorozatról pedig már a 4. évadját tapossa. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy kapok az alkalmon, nehogy a feledés homályába vesszen, mert szerintem említésre méltó az E! csatorna fiktív brit királyi családjáról szóló alkotása.

Valamivel a széria debütálása után csatlakoztam a The Royals-höz, és azóta követem figyelemmel az eseményeket. Emlékszem, hogy először a címe, majd az alapkoncepció volt szimpatikus, mindig is szerettem az efféle sztorikat, amiben uralkodókról van szó, ezért bepróbáltam és itt is ragadtam.

A One Tree Hill-es Mark Schwahn sorozata műfaját tekintve dráma lenne, viszont elég hangsúlyosan fellelhetők benne más jegyek is, főként a szappanoperára és a komédiára gondolok.

Az egész sorozat kellő alapozással indul. Először röviden felvázolták a főbb karaktereket, valamint megmutatták nekünk, hogy a családtagok mennyire élvezik az életet, és nem félnek kihasználni a nemesi származásukból fakadó jogosultságaikat, előnyeiket. Ezek alapján korlátokról nem nagyon beszélhetünk, amit látunk az a rivaldafény, luxus, szórakozás és fényűzés.

Ennek azonban rövid időre vége szakad, mikor a herceg halálának hírére a palota gyászba borul. Az új trónörökös Liam lesz, akit nem éppen erre a feladatra neveltek, így főként most kell szembesülnie a családi örökség nyomásával is. A sokk összezavarja a famíliát és a királyban megfogalmazódik egyfajta kétség a monarchia jövőjét tekintve.

A folytatásban kicsit ellensúlyozzák a korlátok nélküli életet azzal, hogy nem minden az, aminek látszik, vagyis természetesen láthatjuk a hírnév és a látszólag tökéletes élet árnyoldalait is. Ahogy haladunk előre, úgy derül fény egyre több titokra és cselszövésre, ami persze kavarásokat, rejtélyeket és felborzolt kedélyeket eredményez.

A szériáról elmondható, hogy a drámai hatások, cselszövések és csavarok mellett bőven akadnak kifejezetten szórakoztató, humoros hangvételű jelenetek is. Egy kicsit sötét és egyedi humorral operálnak az írók, ami nekem kifejezetten tetszik. Mindezek mellett negatívumnak mondanám a kicsit őrült és abszurd eseményeket, amelyeket általában sikerül is megvalósítaniuk. Viszont volt egy-két jelenet, melyeknél úgy éreztem, mintha paródiába ment volna át a The Royals.

A tovább mögött spoileresen összefoglalom mi történt eddig.

A család tagjai Simon király és Helena királyné. A gyermekeik Robert herceg és az ikerpár Liam & Eleanor. A király testvére Cyrus, akinek van két lánya, ezen kívül a király és királyné szülei is feltűnnek.

Az első évad szinte mindennapos botrányai közepette lényeges momentumnak számított, hogy a király referendumot kért a Parlamenttől, a monarchia megszüntetésével kapcsolatosan. Ez sokkolta a családtagokat, hiszen nem tudták elképzelni életüket a palota falain kívül, tehát megpróbáltak hatni Simon-ra, hogy térjen jobb belátásra.

Azonban az évad vége felé merénylet történt a király ellen, állapota válságossá vált. Liam régenshercegi ceremóniáját megzavarja egy hír, miszerint az ikrek törvénytelenek, így Cyrus lesz a régensherceg, melyet az évad végén változás követ. Kiderül, hogy Robert herceget megölték.

A második szezonban, Liam és Eleanor próbálják kibogozni a családjuk köré összegyűlt rejtélyeket. Ettől az évadtól sem idegenek a botrányok és a meglepő fordulatok.

Természetesen az évad főszála a szimbólum köré övezett rejtelmek kiderítése, plusz a király elleni merénylet részleteinek felfedése volt. Ezzel kapcsolatban szépen felvezették és elmagyarázták a sztorit, – szerencsére nem egy névtelen karakter lett a felelős – , aki meg is kapta büntetését az évad végén. Emellett persze történt még egy, s más – például az Alaister sztrori -, és jó pár emlékezetes jelenet is megmaradt bennem.

A harmadik szezonban egy új karakter formál jogot a trónra és rövid időn belül a második uralkodóváltás következik be. Értelemszerűen ez a főszál és e köré csoportosulnak az események, azonban csak az évad végén kerül sor a koronázásra.

Tavaly pont került a törvénytelenségi botránnyal kapcsolatos esetleges kételyekre, aminek eredménye nyilván nem lett meglepő. Liam az új királyjelölt után nyomoz, aki egyben családtagja is, és gyanúja beigazolódik, miszerint egy jól kitervelt cselszövés áldozataivá váltak. A herceg tettei és viselkedése viszont egyre inkább Cyrus-éhoz hasonlíthatóak és segítségét is kéri a helyzet megoldásával kapcsolatban.

Azt kell mondjam, hogy a karakterek jól meg vannak írva és már az elején megmutatták a nekik szánt szerepet, viszont emellett egyre mélyítik is őket. Egyre több réteget hántanak le róluk, elég sok változáson mennek át, megnyílnak a nézők előtt, így sokan szerethetővé válnak, könnyű szimpatizálni velük.

A kedvencem egyértelműen Helena, és ezért persze Elizabeth Hurley-nak jár a taps, mivel erős alakításával remekül hozza a figurát. Az országot helyezi előtérbe családjával szemben, szereti a királynésággal együtt járó rivaldafényt, viszont rádöbben, hogy e mellett újjá kell építenie gyermekeivel való kapcsolatát. Kezdetben igazi jégkirálynő, viszont az álarc mögött neki is van szíve, amely főleg az Alistair-rel való viszonyából derül ki, valamint a karakter egyre részletesebb bemutatása során. Tetszik a változás amin keresztül megy, miközben nem tűnik el régi önmaga.

Simon a család erkölcsi központját, támaszát jelképezi. Nagylelkű és becsületes ember. Arra próbál megoldást találni, hogy hogyan tudja megvédeni családját és országát. Amikor előállt a monarchia megszüntetésének ötletével, családja nem tudta azt mire vélni. Őszintén szólva nekem sosem volt szimpatikus a karakter, amiben talán Vincent Regan alakítása is közrejátszik.

Liam-nek az ügyeletes playboy szerepét szánták. Amikor trónörökös lett, úgy érzi nem tud felnőni a feladathoz és nem tud apja nyomdokaiba lépni. Nagyon közel áll ikertestvéréhez, kettejük kapcsolata kifejezetten szoros. William Moseley jól alakítja a hősszerelmes herceg szerepét, viszont akadt néhány jelenet, amibe beletörik a bicskája, főleg a keményfiús pillanatokra gondolok.

Eleanor a sorozat elején kicsapongó életet él és bátyjával együtt jelentősen közrejátszik a botrányok kitörésében. Alexandra Park, úgy gondolom, sikeresen adja át a karaktert a nézőknek. Jó kapcsolata van apjával és bátyjával is, illetve anyjával dolgoznak a korrektebb viszony kialakításán. Persze róla is kiderül, hogy belül magányos és sebezhető, valamint életstílusát egyfajta páncélként használja. Nála is bőven megfigyelhető a fejlődés.

Cyrus nagyon hataloméhes figura és mindig is király akart lenni, ha kell bármi áron. Féltékeny bátyjára, mert őt nem tartják olyan nemes és jó embernek. Tisztában van vele, hogy nem számít közkedvelt személynek, viszont a készítők próbálták az ő álláspontját és viselkedését is elmondani, valamint megmagyarázni. Nekem ő egy pillanatra sem szimpatikus, de néha jókat szórakozom rajta.

A többiekről és a szerelmi szálakról most nem írnék, mert lemegy a nap, mondanom sem kell, hogy elég eseménydús volt az eddigi három szezon. Természetesen kommentben ki lehet egészíteni az irományt, kedvenc karaktereitekkel és véleményeitekkel, viszont ha spoilereztek jelezzétek, hátha valaki még nem jutott el a 4. évadig.

Simán lehetne popcorn sorozatnak is mondani a The Royals-t, de nem akarom megbélyegezni, illetve beskatulyázni. Nekem sem ez életem sorozata, viszont kellőképpen szórakoztató, köszönhetően a színészeknek és a humornak. Aki kedveli a műfajt, oda van a jobbnál jobb akcentusokért és a jópofa párbeszédekért, annak legalább a pilotot érdemes bepróbálnia. az elég jó képet ad a sorozatról.

12 hozzászólás Ne habozz!

jessm - 2018. 03. 29. 15:38

Én is szeretem a sorozatot.
Nem kedvelem Cyrus és Simon , bár Cyrusnak vannak vicces pillanatai.
Helenat köszönhetően Elizabethnek az elejétől kezdve nagyszerű.
Liam-et hol kedvelem hol nem. Nehéz kedvelni amikor impulzus kontroll képtelensége miatt marha nagy hülyeségeket csinál. Most hogy érezhető volt Cyrus hatása így pláne nem volt kedvelhető.

Az “új” családtagot kedvelem, hiába pszihopata. Kiváncsi vagyok igazak-e az érzései Willow iránt, mert olyankor majdnem szimpatikus a karakter.

Eleanor abszolut kedvenc, minden hibája ellenére. Szerintem ő fejlődte a legtöbbet a családból. A feleltlen önző lányből, egy felelőségteljes, kedves fiatal nő kezd kibontakozni.

Jasper is abszolut kedvenc, ő is sokat fejlődőtt. Egy szemétládából , egy felelős, érző valaki lett. Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy tudott testőrnek bejutni a paotában, és az indok , amii miatt idejőtt is egy kicist nyakatekertnek tűnnik.

Jasper és Eleanor páros abszolut kedvenc páros.

Ki kell emelni Jamest, aki sok kellemes, vicces perc köszönhető. Számomra ő is abszolut kedvenc.

Egyébként Helena segítői között is sok érdekes figura jelent meg.

Daru Madar - 2018. 03. 29. 15:48

Nagyon jó kis írás lett, gratula!

Én csak az első részt láttam, utána valamiért nem folytattam, de ez az összefoglaló meghozta most a kedvem a felzárkózásra.

Alexis - 2018. 03. 29. 16:17

4. évadot nézem, imádom és külön öröm Joan Collins újabb és újabb felbukkanása.

Malachi - 2018. 03. 29. 17:16

ezt beírnám a hidden gem kategóriába egy szavazásnál, mert amennyire távol áll tőlem a műfaj, annyira rákattantam. főleg a karakterek miatt, Elizabeth Hurley meg egy zseni királynőnek.

ez kb. egy modern királydráma, amit az is erősít, hogy minden rész címe egy-egy Hamlet idézet.

wellwellwell - 2018. 03. 30. 06:07

A legszorakoztatobb szappan, ami letezik, neha akkora baromsagokkal h az agyam eldobom, de pont ez benne a jo. :D szamomra ez a guilty pleasure definicioja.
Sztem cyrus a legnagyobb arc, bar neha atcsuszik karikaturaba (ahogy a tobbiek is). Liam egy kis puhapocs, eleanor jol hozza a coolsagot es a sebezhetoseget is, nalam o a kedvenc. Helena nekem tul tavolsagtarto h kedveljem, de az egesz brancsot tekintve jo az osszkep, soha ki nem hagynam. 😀

Hockey29 - 2018. 03. 30. 20:56

Imádom a sorozatot. Jasper az abszolút kedvenc, Eleanorral együtt tényleg nagy karakterfejlődésen mentek át.
Az új családtaggal nem tudok mit kezdeni…az azonban nagyon nagy plusz, hogy még mindig nem derült ki, hogy melyik oldalon áll.
Liamet sajnálom. Egyrészt úgy gondolom, hogy az Opheliás szál miatt egy kicsit ki lett “herélve” a karakter, másrészt pedig Jaspenor pár mellett a kutyát se érdekelné Liam szerelmi élete. Magában meg egyenlőre kevésnek tartom. Tippre kicsit melegíteni fognak rajta…

Chloe Price - 2018. 07. 03. 00:16

Még az elején járok, de már most a legérdekesebb Eleanor és Jasper. Tényleg mellettük más pár engem se sűrűn érdekel.

LepesElek - 2018. 09. 03. 11:18

Most akkor lesz 5. évad, vagy sem, tudja valaki?
Megkedveltem nagyon ezt a sorozatot is!

Horváth Kátai Orhidea - 2018. 12. 26. 17:19

Imádom. 😍 Lesz 5. évad?!?
Pls.
Kedvenvem belőle az FML😁

MittiJoe - 2019. 02. 25. 15:14

Valami angol nyelvű fórumon olvastam, hogy a Prime (mint gyártó) át adta valami másik cégnek de azok sem tudják hol forgatni mert egyrészt nem született egyezség a régi helyekkel másrészt meg új helyet sem találtak… (ha jól értelmezem…) egyelőre be van szüntetve a széria :-( Őszintén sajnálom mert valaki elöttem használta ezt a “hidden Gem” jelzőt, nálam is !!! Pedig kíváncsi lennék hogy (spoilerveszély) hányan rókáznak a lagzin… :-D

winnie - 2019. 02. 25. 16:38

kaszát kapott a sorozat, a csatornának nem kellett. megpróbáltak új otthont keresni neki, de nem találtak.

Edit - 2019. 05. 08. 22:44

Hali! Nem mai már ez a cikk, ls erdekelne, higy lesz-e uj evad? Es ha igen mikor?
Elore is kosziiii

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz