login |

Counterpart: vége az 1. évadnak

2018. 04. 03. 21:52 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Baromira nem népszerű műfaj a “felnőtt” sorozat, de nagyon, nagyon örülök, hogy az amerikai kábelcsatornák akkor is erőltetik, ha tudják, hogy csak kicsi az esély a nézettségi sikerre. A The Alienist esetében mondjuk a nézettség sem maradt el, amire talán a The Terror-nak is van esélye, viszont a Counterpart-ot már a kezdetektől fogva “elkerülte a veszély”, hogy populárissá válik.

Ez érthető is, hiszen a régimódi, hidegháborús kémthriller a’la John le Carré rétegműfajnak fogható fel, és a Starz sorozata már a pilotkritikában is a Tinker Taylor Solider Spy-hoz hasonlítottuk. A különbség csak annyi, hogy ebben a sorozatban nem két nagyhatalom áll szemben egymással, hanem két világ munkálkodik a másik ellen. Két párhuzamos világ, ugyanis valamikor a 80-as években az idővonal kettévált, és lemásolódott a Földünk.

Természetesen a felnőttség itt nem valami pozitív jelző akar lenni, nincs bajom azzal sem, ami nem felnőtt, elég sok tinisorozatot nézek, de ritka az olyan széria, ami nem minden tábort próbál kielégíteni, és amiben a téma komolyabbra van hangszerelve, szappantól valamennyire mentes, a színészek pedig szinte kivétel nélkül a középkorú, vagy annál idősebb korosztályt képviselik.

Az alapsztoriról a fenti linken már írtunk, a lényeg, hogy annak ajánlható a sorozat, aki szereti az ügynökös/kettős ügynökös sztorikat, az átveréseken, manipulációkon és machinációkon alapuló komplex történetépítést. Ez utóbbi ráadásul esetünkben világépítéssel is párosul, hiszen az egyik fél alternatív jövőt képvisel, mind technológia, mind természeti körülmények terén eltér a két világ.

Ahogy a kémsztorikban, a Counterpart-ban is kiemelt szerep jut a tudásnak, hiszen egyrészt nagyon fontos tényező az, hogy a Berlin-ben lévő Átjáróról csak kevesen tudnak (a sorozat elején a főhős sem, ő csak belecsöppen átlagemberként a sztoriba, látszólag a munkahelyének köszönhetően), másrészt pedig az információ itt valóban hatalom, akár a két világ egymással való, diplomáciai viszonyára gondolunk, akár a konfliktusok feloldásán dolgozó ügynökökre, hogy ki mit oszt meg a másikkal.

Ez a “két világ”-ötlet nagyon betalált nálam, bár szerintem a scifi-aspektus nélkül is tetszene a sorozat. De így pláne rengeteg gondolatra ad lehetőséget a felépítés, főleg azért, mert nem egyszerűen csak létezik egymás mellett a két világ, hanem az is, hogy egy tőből fakadnak, vagyis a történelmük nagy része közös, mint ahogy a képmások életének egy része is. (A képmások egymáshoz való viszonyai, az ebben rejlő lehetőségek engem nagyon beindítanak a folytatással kapcsolatban.)

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

You’re not some stupid, little girl who gets to make friends and boyfriends and hopes and dreams. You are a soldier.

A kábeles modell, és jelen esetben az előre történő megírás előnye most nagyon látszott, hiszen remekül átgondolt volt az évad. Ahogy azt felépítették, ahogy adagolták fokozatosan az infókat a világokról (megtehették volna, hogy mindent ránk zúdítanak az első részben, biztos, hogy több néző maradt volna…), ahogy kikristályosodtak a karakterek, az nagyon pozitív volt, az pedig, hogy belefér az 1×07-es flashback epizód, külön öröm.

Tény és való, hogy a finálé nem valami nagy WTF-ot hozott a végén, vagy csúcspontot, az egyik fő konfliktust már egy epizóddal korábban kipörgették, de ettől még szolid lett a zárás. Sőt, további kérdéseket vetett fel a mitológiát illetően, valamint a világok közötti diplomáciai viszonyok kapcsán. (Utóbbiról csak a fináléban láthattuk, hogy mennyire törékeny és, hogy mennyire komolyan veszik, korábban nem gondoltam erre.)

A teljes világokat érintő konfliktus árnyékában pedig megkapjuk a két Howard történetét, valamint pár kiemelt karakterét, akik próbálnak boldogulni, miközben a fejük fölött sakkoznak hol velük, de inkább másokkal a Management tagjai.

Részemről negatívumnak leginkább az számított eddig, hogy nem mindig éreztem azt, hogy tisztában lennék bizonyos karakterek éppen aktuális motivációival. Epizódkritikák esetén ezt ki lehetett volna emelni és tárgyalni, de itt csak annyit mondanék, hogy annyira történetközpontú ez a sorozat is, hogy nem akarják még azzal is lassítani a tempót, hogy mindent levezetnek a karakterekből és a szánkba rágnak, inkább remélik, hogy átlátunk minden egyes cselekedetet.

Look at you, Howard.

J.K. Simmons remek lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa, hogy mit tud, ez egyértelműen az ő sorozata (talán túlságosan is?), nagyon meggyőző mindkét Howard-ként, akiket már a járásukról lazán el lehet különíteni, de amikor gesztikulálni kezdenek vagy beszélni, akkor végképp. Hogy mennyire nem egyszerű a feladata, arra remek példa a nemrég indult Deception, amiben a főszereplő látványosan kudarcot vall a kettős szereppel.

Mondanom sem kell, hogy kíváncsian várom a 2. évadot, aminek már tart a forgatása (a Starz alapból két szezont rendelt be), nyilván az még ambiciózusabb lesz, és tippre abban is lesznek olyan emlékezetes jelenetek, mint az, amikor a két Howard találkozott az 1×08-ban. Ja, és gondolom, jönnek majd újabb counterpart-ok, azaz képmások, ahogy a magyar változatban nevezik őket.

Thus endeth diplomacy.

24 hozzászólás Ne habozz!

Troy - 2018. 04. 03. 22:48

Zseniális volt.

Bert Maverick - 2018. 04. 03. 23:09

Azt sajnáltam, hogy Aldrichot nem ismertük meg jobban, az ő karakterében lehetett volna még potenciál.

Kati néni - 2018. 04. 03. 23:12

A tavalyi Twin Peaks óta ez rántott be a legjobban. Mestermunka. Csak két évad lesz vagy esetleg jön egy harmadik is?
Egyébként a sztoriban lenne annyi, hogy elvigyék egy kommerszebb irányba is, teljesen más szereplőkkel, sőt új világokat is be lehetne hozni.

Guy Burnet és Stephen Rea remekül hozzák a genyó karaktereket, főleg az utóbbi.

cherockee - 2018. 04. 03. 23:13

Aki csak az első 1-2 részt nézte: kémtörténet, az van, hogy ennek az eleje lassú, mert még csak feszülnek a dolgok, nem pattanhat el az elején minden. Érdemes folytatni, már a 3-4. részeknél is meredekebb lett, onnantól meg…

Véleményem: óóó hát ez bőven a nagyon jó kategória, Magicians, Expanse, Counterpart, Dirk Gently, Outlander jelenleg nálam a csúcsa a TV sorozatoknak, nem a Game of Thrones. Black Sails helyét tökéletesen kitölti nálam vasárnaponként, pedig azt imádtam, de lazán kitöltötte.

cherockee - 2018. 04. 03. 23:15

Külön említést érdemel az atmoszféra, az a nem is tudom megnevezni milyen stílusú építészet, főleg belterekben, az az anyaghasználat, amitől az egész hidegháborús helyzethez hasonló feszültség annyira ismerős.

bvr - 2018. 04. 04. 01:29

No akkor ha van évadkritika becopyzom amit az évadkibeszélőhöz írtam:

* * *

Megvolt az évadzáró, nekem végig nagyon bejött a sorozat!
Még a 2. rész után írtam hogy bár a felszínen ez egy sci-fi-szerű kém-sorozat (vagy valami ilyesmi :) de szerintem sokkal inkább dráma, és számomra leginkább végig ez is maradt, és annak mintaszerű, ezért a legbrilliánsabb részek leginkább azok voltak amikor a különféle counterpart-ok beszélgettek egymással, megtámogatva az őket alakító színészek remek játékával, elsősorban természetesen JK Simmons zsenijével (de persze nem egyedül neki kellett elvinnie a sorozatot, sok jó alakítás volt, és sok jól megírt karakter-történet)

A kém-vonal meg az akciók már nem voltak ilyen jól megírva, de ezt elnéztem a sorozatnak, nekem ez tényleg sokkal inkább dráma volt. De azért voltak ott is tök jó dolgok (pl. ami nagyon tetszett, amikor ment a tárgyalás még relatíve az elején a bérgyilkos-csajjal kapcsolatban hogy mit kérhetnek, na ott olyan finomságok voltak hogy az tényleg akár egy John le Carré regényben is lehetett volna (pl. Oroszország-ház, amikor azon megy az agyalás hogy vajon megbízhatunk-e X-ben, mert ha esetleg nem, már magával a kérdéseinkkel is túl sok érzékeny infót adunk ki (hogy mire vagyunk kíváncsiak, hogy mit nem tudunk, stb) Persze le Carré a kém-irodalom legnagyobbja, nem is vártam hogy hozzá felérjenek, és ahogy ő teszi a kém-sztori mellé a drámai és emberi viszonyokat, az természetesen mesteribb, mint ahogy ebben a sorozatban tették a dráma és emberi viszonyok mellé a kém-sztorit – de ahogy kezdtem is, nekem legalábbis ezek a drámák, ahogy ezeket tálalták annyira tetszettek, hogy simán elnéztem az egyenetlen, egyes részekben kimondottan bénácskán megírt kém-szálakat vagy éppen akciókat.

Nagy élmény volt az évad, legszívesebben már most nézném is tovább!

* * *

Ahogy ebből is látszik, a kritikának azzal a részével nem értek egyet hogy a sci-fi aspektus nélkül is tetszene, ugyanis azzal a velejét vennénk el a sorozatnak, és nem egyszerűen a kémtörténet szintján (persze ott is, hiszen az egyéb kémtörténetekhez képest ez a csavar, ettől tud “élőnek” érződni, miközben a hidegháborúnak már évtizedek óta vége) , hanem ami szerintem ebben a legfontosabb, a counterpartok beszélgetései, ahogy szembesülnek azzal hogyan lett más az életük (az azonosságok mellett/ellenére) és ez rengeteg drámai kérdést vet fel (bennük is, meg amúgy a nézőben is, hiszen ez egy tök gyakori és életszerű gondolat hogy ha a múltamban az és az ott akkor kicsit másként történik/történhetett volna, akkor most…)
Arról nem is beszélve hogy elsősorban JK Simmonsnak ez mekkora lehetőség villantani (de a két Nadia sem volt rossz)

csekov - 2018. 04. 04. 08:58

Ez az egyik olyan sorozat, amit élvezetből nézek, nem “csak időtöltésből,” mert megmozgatja az agysejteket is.

SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az évadzáróval kapcsolatban csak azt sajnálom, hogy mindenkit kinyírtak, aki tudott Claire-ről (Aldrich esetében ráadásul kvázi véletlenül), kivéve persze Howard-ot. Na meg persze Stephen Rea-ért is kár.

Brynden Rivers - 2018. 04. 04. 10:02

Köszönöm a junkienak hogy felhívta a figyelmet erre a 10/10 sorozatra! :-)

J. K. Simmons és a fent felsoroltak mellett a Claire-t játszó színésznő is iszonyat jót alakított. Nem tudtam eldönteni hogy utáljam, sajnáljam, neki szurkoljak vagy ellene.

Summa: Jelenleg a Starz az FX azok amik folytonosan szállítják jobbnál jobb felnőtt drámákat.

Megyek is Americanst nézni :-)

Lemoni - 2018. 04. 04. 12:27

Előre leszögezem, nem tartozik a kedvenc témáim közé a kémes/hidegháborús történet. Ez a sorozat viszont mégis nagyon bejött az okosan felépített rendszerével. Annyira német hangulatú az egész, az átjáró mint egy Checkpoint Charlie anno a két Berlin között. J.K. Simmonsnál nem tudok tökéletesebb színészt H. Silk szerepére, de a többiek is telitalálat. Stephen Reat eddig bármiben játszott, mindenben imádtam. A képi világ és a hangulat is csillagos ötös. Izgalmas lesz a folytatás is, szerintem van 1-2 nagy csavar, amit még nem fedtek fel. A főcímet szintén imádtam.

Kati néni - 2018. 04. 04. 13:21

Lemoni: pedig először Romániában akarták forgatni a sorozatot, gondolom, a scriptfázisban még Romániában lett volna az átjáró és nem Berlinben.

csekov - 2018. 04. 04. 13:21

@Lemoni
“1-2 nagy csavar, amit még nem fedtek fel”
Pl. ki vagy mi a management? Egy AI?

Lemoni - 2018. 04. 04. 14:21

@csekov
pl. olyasmi, hogy melyik oldalon és kik épültek be a legmagasabb szinten, illetve a túloldali Howard Silk tényleg a valódi arcát mutatja-e most

winnie - 2018. 04. 04. 17:49

Kati néni: szerintem a német helyszín mindig is megvolt, csak jk simmons miatt forgattak végül los angelesben.

eddy21 - 2018. 04. 05. 07:48

Szerintem Berlin a történelem miatt is tökéletes helyszín alapanyag, hiszen amúgy is egy kettészakadt teljesen különböző úton fejlődő város volt a WW2 után.

winnie - 2018. 04. 05. 08:18

jaja, és most már nem csak metforikusan húzták fel a berlini falat a két helyszín közé.

seven - 2018. 04. 16. 13:46

Na, bedaráltam 2 nap alatt. Nagyon tetszett. Nem hatásvadász, egyértelműen visszafogott, okosan építkezős, érzésre jó előre kitervelt. JK Simmons remek választás volt, annak ellenére hogy kicsit féltem hogy mennyire lesz hihető egy badass ügynök szerepébe. Hát nem volt ezzel gond. Nekem a csúcspont a 7. rész volt, de igazából nem volt gyenge pontja az évadnak.

Az biztos hogy rengeteg potenciál(sok sok évaddal, ha megadatik a lehetőség) van a sorozatban, és nagyon jól adagolják a világépítést is. 9/10, nagyon várom a 2. évadot.

mrmackey - 2018. 04. 18. 04:58

Akartam szeretni, de nem sikerült. A negyedik rész után kaszáltam. Lassú, unalmas.

toronto - 2018. 04. 22. 18:01

mrmackey, jól döntöttál.
Időpocsékolás, egy katyvasz a történet, valamiféle hidegháborús romantikával nyakon öntve.Ráadásul rettentően lassú és unalmas.

Sawyer - 2018. 04. 27. 17:04

Az első részt végignéztem, nem folytatom.

Végig az motoszkált a fejemben, hogy ezt a sztorit már láttam A rejtélyben vagy Az ember a fellegvárban. Semmi extrát nem nyújtott a pilot, csak egy klisékkel teli, unalmas nyitóepizódot, középszerű karakterekkel.

Végig külön feltűnt, hogy a készítők hogyan oldották meg a dupla főszereplőt. A vágások, a színész elhelyezése, a képi elhelyezkedés, és ez főleg ott tűnt fel, amikor egyikőjük visszautasítja a másiknak a süteményét. Biztosan kicsit körülményesebb lett volna átnyúlni.

Szóval semmi extra, attól meg nem sikerült hanyatt dobnom magam, hogy pár képkockán ugyanazt a színészt láthatjuk egyszerre, más stílusban. A The Blacklist színvonala volt.

Pilot: 4/10

Enzo - 2018. 06. 25. 22:53

1×10 (pótlás szombatról)

Na, ennek is vége. Először a darabkák:
– Én teljesen meglepődtem, hogy Quayle-ék túlélték a dolgot. Úgy már érthetőbb, hogyha tényleg alibi akart lenni az ütközés, nem öngyilkossági kísérlet, de hát azért alibinek is erős :D
– Ez az “Igazgatóság” nagyon titokzatos, remélem jobban megismerjük őket a 2.évadban.
– Pope (Stephen Rea) amúgy kifejezetten jól játszik, most tűnt fel ebben a részben (jókor, le is ütötték :D)

Szép lassan leesett, hogy az átjáró bezárásával a mi Howardunk nem tud hazamenni… Ian-ék elhurcolták valahova, ez is félbemaradt. Cserébe ötletes volt a másik oldalon OtherHoward és Quayle között a tűzszünet a feleségekkel.
Baldwin szálán olyan jól sikerült behozni ezt a szerelmi sztorit, hogy teljesen elkeveredtem olyan téren, hogy neki mi is volt a célja? Éppen ezért nem igazán értettem a kórházas szálat, meg hogy Aldrich miért vadászott rájuk…
Szóval kicsit zavaros volt a vége, inkább megágyazott a 2.évadnak (úgyis tudták a készítők, hogy lesz), diplomáciailag is érdekes a kialakult helyzet, meg a főkarakterek tartósabb felcserélése is jó kiindulópont. Korrekt kis kémsorozat volt, nem emelkedett a kedvenceim közé – kissé visszahozta a Fringe hangulatát, kaptunk pár csavart és pár jó kis színészi alakítást, némi eyecandy faktorral és sötét tónusú képekkel nyakon öntve. Szerintem maradok a 2.évadra.

kisbizsu - 2018. 08. 12. 21:48

JKS miatt kezdtem bele, de kár volt. Stílustalanok (talán Pope kivételével) és unszimpik a karakterek. Pont az összeszedettség, átgondolt tervezés ellentétét éreztem: csapongó, “valamit gyorsan dobjunk össze” érzetű az egész. Egy giga járványt segítségül hívva is csak annyi különbséget tudnak mutatni a technológiai és szociális “fejlődésben”, hogy az egyik világnak nincs okostelefonja, ergo szelfizni sem tudnak? Felejtős.

Snoopyzit30 - 2018. 10. 11. 21:07

@Enzo: “Baldwin szálán olyan jól sikerült behozni ezt a szerelmi sztorit, hogy teljesen elkeveredtem olyan téren, hogy neki mi is volt a célja? Éppen ezért nem igazán értettem a kórházas szálat, meg hogy Aldrich miért vadászott rájuk…”

Clare (már amikor a lába hozzá volt bilincselve a fürdőszobában valamihez) felhívta Baldwint és megegyeztek, hogy még ki kell nyírnia a kómás Emilyt és ezért kap még 100 ezret. Előtte a 3 célpontot (akiknek a helyére beálltak a merénylők) is azért nyírta ki végül Baldwin (annak ellenére hogy Clare meg akarta öletni), mert volt egy olyan jelenet, hogy egy boltban odamegy Baldwin Clare-hez és mondja neki, hogy el tudja végezni a munkát és ugye el is végezte. Szóval Baldwin ezért ment oda a kórházba, hogy kinyírja Emilyt.

Aldrich meg ugye direkt csalogatta oda a kórházba Silket, mert le akarta vadászni. Mondjuk az nem teljesen világos számomra sem, hogy miért, hiszen rájött már korábban, hogy Quayle hazudik, még mondta is az emberének, hogy azért kell elkapni Silket, mert tudhatja, hogy Quayle kinek falaz. Szóval én azt hittem, hogy azért akarja elkapni, hogy ezt megtudja, de közben lehet hogy rájött, hogy ő a másik Silk, szóval emiatt ki akarta nyíratni. Közbe Aldrich rájött, hogy Quayle felesége a tégla és ezért ment el az embere megölni Clare-t. Szóval így levezetve azt gondolom, hogy Aldrich azért döntött végül Silk megöletése mellett, mert azt hitte, hogy ő is benne van a buliban. Szóval Aldrich olyan szempontból logikus volt, hogy ő csak a téglát kereste és azt hitte, hogy Silk is benne van, de nem azért, mert Quayle ráterelte a gyanít, abból ugye gyorsan tisztázódott, hanem a másik (az előbb említett) okból.

Nekem ez egy 9-10/10-es sorozat. Akik nem szeretik a kémsorozatokat vagy nem akarták rászánni az időt, energiát, hogy megértsék, hogy nézzék, azoknak csak azt tudom mondani, hogy nem minden sorozat való mindenkinek. Nincs ezzel gond. Nálam benne van az idei top3 legjobb újoncba (mondom ezt úgy, hogy több mint 36 újoncot próbáltam már be idén).

Nagyon várós a folytatás.

rary - 2019. 01. 26. 23:30

A sok ajánlás után elkezdtem nézni. Az első két rész után kaszálni akartam, mert nagy katyvasz volt az egész. Aztán jól tettem, hogy nem, mert szépen lassan kezdett kibontakozni. Az 5-8-ig rész nagyon izgalmasra sikeredett, de utána megint kezdtem bekavarodni. Néha nem tudtam eldönteni, hogy ki kicsoda, ki kivel van, talán nem eléggé figyeltem.
Baldwin nekem nem jött be, nem bírom a magánéleti szálat, valahogy nem illik hozzá.
Clare aki meglepett és tetszett a karaktere végig.
Egy-két embert nekem homály fed.
Előttem már írták, hogy az Igazgatóság titokzatos, na nekem nagyon, sorra veszem a második évadot is, mert hátha többet megtudok róluk.
J.K.Simmons brilliáns volt, már csak miatta megérte.
Maradok a második évadra is. 8/10

Wanheda - 2019. 02. 03. 12:41

Az első évadot félig néztem meg. Nagyon szeretem az írót, azért kezdtem el, de … Annyira hasonlít a Fringe-re és ez az elejétől annyira, de annyira idegesített, hogy 5 rész után tele méreggel abbahagytam és az életben soha többé nem próbálom meg! Ennyire sorozat nem idegesített fel soha!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz