login |

Homeland – 7×08: Everything’s fine

2018. 04. 03. 19:40 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy kicsit lemaradtam a 7. évaddal, de a leállásunk alatt végre szintre hoztam magam vele, és uhh… Számomra eleve jól kezdődött a szezon, de a legutóbbi 3-4 rész végképp meglódította az idei évadot. És persze (ideje volt) az idei fő csapásvonalat is megvastagította, hiszen az évad elején nem nagyon volt fogalmunk arról, hogy hova akarják kifuttatni a dolgokat. Hát, ide.

Nyilván nem kell tizedjére is elismételnem, hogy mennyire aktuális témákat feszeget a Homeland, de ebben mindig jók voltak (ld. amikor két éve pár napon belül reagáltak a párizsi terrorista-támadásra), plusz úgy könnyű, hogy kábeles sorozattól szokatlan módon alig van lemaradva a forgatás a sugárzáshoz képest, múlt héten még Budapesten forgatták a szezonzárót, ahogy azt a reggeli hírekben linkelt fotókon is láthattuk.

Saul az idei főcímben is utal az információs hadviselésre, arról, hogy mennyire hatékonyak lehetnek az álhírek, a félretájékoztatások, illetve a látszat – lehet bármilyen józan gondolkodású az ember, ha a hozzá eljutó információk az egyik irányba mutatnak, akkor hajlamos elhinni, hogy az az irány a valóságos, ld. a bíró esetét, akit meg akart győzni Saul. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Nyilván ezek a témák azért ismertek számomra is, hiszen nyitott szemmel járok a világban (mondjuk minden ember ezt hiszi), és pontosan tudom, hogy a manipuláció, illetve a tömegek befolyásolása mekkora erővel bír, nap, mint nap pattannak ki botrányok, itthon testközelből láthatjuk a politika alakulását. (Ami egy teljesen logikus evolúciós folyamatot követ, hiszen, ha valami révén lehetőség van a haszonszerzésre, akkor azt ki fogják használni.) De ettől még hátborzongató látni.

I don’t trust you.

Viszont a határokon túl átívelő információs háború viszonylag friss jelenség, és IRL még csak a kezdeteit tapasztalhatjuk meg, és biztos vagyok abban, hogy más sorozatokban is terítékre fog kerülni a téma, hiszen elég kemény látni, hogy mennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az ember, az meg még ijesztőbb, hogy ilyenkor a vele esetleg szemben állók behunyják a szemüket, és hisznek a látszatnak csak azért, hogy saját maguk boldogulását elősegítsék.

És tetszett, ahogy Paley szenátor oldalán behozták azt, hogy szó sincs arról, hogy ő az igazságot akarja kideríteni, neki az is bőven elég, ha lemond az elnök, hiszen, ha saját érdekét szolgálja, akkor simán eltussolja az ügyet. Még akkor is, ha jó eséllyel nincs is semmilyen ügy, hiszen ahogy mondta, elég, ha a tömegek azt hiszik, hogy van ügy.

Még ennél a vonalnál is jobban tetszett az a külön réteg, amit Carrie betegsége, illetve megszállottsága ad a sztorihoz, és amit többen az évad elején megkérdőjeleztek, hiszen a bipolaritás valóban lejárt lemeznek tűnik. De ha egyszer ez határozza meg őt, akkor nincs mit tenni, a Homeland mindig is a bipoláris Carrie-ről fog szólni.

How is it possible you’re even hesitating?

Igen, természetesen papírforma Carrie ismételt kudarca anyaként, de ettől még szívszaggató látni, hogy a gyereke miket áll ki, illetve azt, ahogy ő is tudatában van mindennek, amit tesz, mégsem képes lejönni a szerről, ami nála már-már egyfajta Messiás-komplexus, továbbra is meg van győződve arról, hogy csak ő képes a végére járni az ügynek, hogy neki kell kikérdeznie Dante-t, stb. Most tényleg jól jönne egy Quinn mellé.

– You think I’d put my daughter through that?
– Absolutely.

Ha nem jött volna még le, a 7×08 nálam az idei évad egyik legjobb epizódja volt, pedig konkrét kémkedés és akciózás annyira nem is volt benne, de hatásosra sikerült és elgondolkodtatóra. Vajon a zabla nélküli Carrie meddig fog elmenni azok után, hogy talán már most is legalább egy ember életébe került az, amit a fejébe vett? És vajon anyaként van-e visszaút számára, vagy végleg keresztet vethet a gyerekére? Ha így lesz, akkor az milyen állapotba fogja taszítani őt?

Valahol riasztó, hogy pár rész alatt mennyire képes a sorozat befolyásolni azt, hogy egyes szereplőkről mit gondoljon az ember, és a Homeland-et többek között ez is dinamikussá teszi, ahogy eljátszik a nézői percepcióval, illetve azzal, hogy mindennek a megítélése attól függ, hogy milyen irányból, milyen szemüveggel nézzük.

Persze annak ellenére, hogy most már sejthető, hogy az orosz szál lesz, illetve marad a kiemelt, továbbra is kíváncsi vagyok, hogy merre fut ki az egész szezon, és hogy mennyire fog kapcsolatban állni a nyolcadik, egy korszakot (de talán a sorozatot is) lezáró etappal. Lehet, hogy akkor vissza fogunk kanyarodni az elnökre? Mert ugye az elején úgy tűnik, hogy ő lesz Carrie “célpontja”.

32 hozzászólás Ne habozz!

Tiger27 - 2018. 04. 02. 21:32

Fantasztikus ez az évad! A végén remélem Claire Danest láttuk meztelenül :D

seven - 2018. 04. 02. 23:11

A 8. epizód is bitang volt. Amúgy nekem kb mindegyik Homeland évad ugyanazt a 8-9 pontos minőséget hozza, mint ez, úgyhogy részemről még jöhet jó sok évad akár.

Geza Kovacs - 2018. 04. 02. 23:30

Eléggé szuper volt. Szerintem átkozzák magukat a kislány miatt a készítők, abszolút, rohadtul nem érdekesek már Carrie családi viszonyai, teljesen kitölti a figyelmet az 1-2 bűnügyi szál, olyan jól meg van csinálva. Egynémely korábbi évadokban ezt már felérték ésszel, most valamiért vergődnek megint, kár.

winnie - 2018. 04. 03. 20:25

” Szerintem átkozzák magukat a kislány miatt a készítők,”

ha akarnák, akkor nem lenne benne, amikor nem kellett, akkor nem volt, félretették, most is lehetett volna mellékszál és a tesója gyámsága alatt. elintézhető lett volna egy sorral, egy jelenettel.

de nem akarják, ezt tenni, teljesen tudatosan ez az évad egyik főszála, sőt, szerintem ezt az aspektusát szeretik benne a legjobban. egy író sokkal, de sokkal szívesebben ír személyes drámát, kálváriát, mint összeesküvést vagy akciót.

és ezt nem azért írom, mert nekem is ez tetszik benne a legjobban – az évad egyik legjobb jelenete volt, amikor azon aggódott, hogy mi lesz, ha a lánya meglátja őt kattantként bezárva. most végig tudják játszani azt a sztorit, amit korábban nem tudtak, de tippre a 8. évadban jó eséllyel nem lesz benne, viszont az, hogy nincs benne, elég komoly hatással lesz carrie-re, és talán azon is munkálkodni fog, hogy évad végére vele lehessen.

persze abszolút megértem, hogy valakit nem érint meg a magánélet, talán engem is meglep, hogy mennyire szeretem ezt a sztorit, és remélem, nem csak azért, mert carrie-t szenvedni látni jó tévé.

Kissur - 2018. 04. 03. 20:27

A Homeland a kedvenc sorozatom! Ezt így mindenféle gondolkodás nélkül ki merem jelenteni. A karakterek, a történet, minden tökéletesen működik. Bár soha ne érne véget az évad, és a sorozat. Fogalmam sincs mi lesz velem a 8.évad után, amikor távozik a mostani showrunner. Remélem folytatják és lesz egy méltó utód.
Szegény Franny tényleg nagy nyűg az íróknak. Amikor a 7×07-ben ott hagyta a kocsiban Carrie egy másodpercig átvillant a fejemen, hogy “ugye nem kiáltanak pumát? nem lesz belőle az új Kim Bauer?” :D
Imádom, ahogy minden évadban először találkozik Carrie és Saul, és nagyon szép ez a hullámzó dinamika kettejük között.
Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a sorozatról. Ha nem lenne a gyerek, és a bipoláris részt érdekesebben tudnák kezelni, és nem vennék elő minden évadban, akkor pedig tökéletes lenne.
Még nem láttam a 8.részt, mert a feliratra várok mindig, de amint azt is megnéztem, visszatérek arról is írni. :D

Arthuro_Adam - 2018. 04. 03. 21:05

Végre egy jó példa arra, hogy anélkül is lehet jó egy sorozat, ha nem a teljes világ pusztulása a tét!

Dave - 2018. 04. 03. 21:35

Tetszik. KÉSz! :)

bvr - 2018. 04. 04. 01:13

hát csak nem bírtam ki, amikor múlt héten hazajöttem ledaráltam a felhalmozódott 3 részt és mivel legalább popcorn-szinten kezdett felpörögni (ami darálva még plusz intenzívebb) az aktuálisat is megnéztem. Mindenképpen jobb ez a középső harmad mint az első 4 rész volt.

“És tetszett, ahogy Paley szenátor oldalán behozták azt, hogy szó sincs arról, hogy ő az igazságot akarja kideríteni, neki az is bőven elég, ha lemond az elnök”

Nekem speciel ez nem tetszett. Ennyire nem gondolkodhat rövid távban, ez totál kamikaze akció. Ha most egyszerre két oldalról, nem akadályozzák meg azt a tanúvallomást, akkor első körben persze bukhat az elnök, de hát tök rövid távon kiderült volna hogy ez manipulált hazugság, és akkor bukik Paley is, ezt tudnia kell (cím nélkül, más fikciós politikai sorozatban, amikor az egyik cselekvő ilyen egyértelmű marhaságot csinál (na persze nem mintha más politikai szereplő ne csinált volna ökörségeket, sajnos) ott pl olyan indok volt hogy rövid lefolyású halálos betegség. Csak hát itt még csak nem is egyedül csinálja ezt a kamikaze akciót)

“amit többen az évad elején megkérdőjeleztek, hiszen a bipolaritás valóban lejárt lemeznek tűnik. De ha egyszer ez határozza meg őt, akkor nincs mit tenni, a Homeland _mindig_is_ a bipoláris Carrie-ről fog szólni”

Ezt nem látom miért kellene ennek így lennie. Nem emlékszem hogy a kvázi-reboot 4. évad (Pakisztán) ott ez egy központi kérdés lett volna, és az 5. évadból (Németország) sem erre. Nem zárom ugyan ki, de hát akkor ennyire sikerült szerencsére ezt elfelejtenem. Mindenesetre emlékeim szerint tökéletesen megálltak (vagy megálltak volna) ekkora túlspilázás nélkül is. Az idei évadban nálam ez kimndott negatívum. Mint ahogy a gyerekével való szenvedés is. Persze megértem hogy másoknak, mint winninek is, “carrie-t szenvedni látni jó tévé”, hát nekem biztosan nem az.

bvr - 2018. 04. 04. 01:17

@Arthuro_Adam: “Végre egy jó példa arra, hogy anélkül is lehet jó egy sorozat, ha nem a teljes világ pusztulása a tét!”
mondjuk a legtöbb jó sorozatban történetesen nem a világ pusztulása a tét, de speciel ezt pont olyan sorozatra írod ahol az oroszok hivatalban lévő usa elnököt támadnak, és épp most fenyegettek vissza hogy ez kvázi hadüzenet. Épp csak az ujjak nincsenek még a piros gombon :)))
Kb. a kubai rakétaválság óta a legkomolyabb konfliktust építik itt virtuálisan fel, a kubai rakétaválságnál pedig egész pontosan a teljes világ pusztulása volt a tét…

winnie - 2018. 04. 04. 05:49

“Ezt nem látom miért kellene ennek így lennie. ”

azért, mert nem fog meggyógyulni. mert az írók hülyék lesznek egy ekkora ütőkártyát kidobni a kezükből. van egy sorozatuk, aminek a főszereplője nem egy randomember, hanem valaki, akinek az életét meghatározza egy betegség, akkor nem fogják “visszaminősíteni” randomemberré, hogy bárkivel lecserélhető legyen.

bvr - 2018. 04. 04. 11:53

Na de ott írom, hogy ha jól emlékszem akkor a 4-es 5-ös évadban, amik az 1. évad mellett a legjobbak voltak, és egyuttal sokkal de sokkal jobbak mint a mostani évad, ott mégsem volt Carrie betegsége előtérbe tolva.
Elhiszem hogy a készítők azt hiszik ez így ebben a formában mekkora ütőkártya, elhiszem hogy te is így gondolod, csak éppen mások, így én sem, meg nem ezt gondolják, és maga a sorozat mutatta meg hogy nincs itt szükségszerűség: az eddigi 7 évadból ami 3 jó volt, ott 2ben ez simán mellőzhető volt.

Kissur - 2018. 04. 04. 13:51

bvr: Az 5.évadban konkrétan “szupererőnek” használta a betegségét. Egy komplett részt arra építettek fel, hogy nem szedte a gyógyszereit, elvonult, bekattant az agya, hogy átlássa a helyzetet. Valahol az 5×03 vagy 5×04 környékén.

bvr - 2018. 04. 04. 14:07

@kissur: a “szupererokent hasznalattal” amugy nincs bajom, es nyilvan, ahhoz side-effect is tartozik, de amikor (mint most is) egy egesz evad jelentos resze Carrie nyomoraban tapicskolassal megy el, az engem nem egyszeruen nem erdekel hanem kimondottan taszit.

_Peter - 2018. 04. 04. 20:25

Nagyon bírtam Saul játsza a főnököt és nem bízik Carrie-ben mondattól percek alatt eljutottak oda Carrie vezeti a kihallgatást és az a terv megmérgezik Dantét :D

“a kubai rakétaválság óta a legkomolyabb konfliktust építik itt virtuálisan fel”

Arról volt már minőségi sorozat? Érdekes lenne történelmi távlatból. Gondolom az átlagember annyit tud az oroszok odavitték a rakétákat, aztán Kennedy sztár volt. Előtte a disznóöbölről és Törökországba telepített amerikai rakétákról kevesebb szó esik, miért és mire válaszoltak az oroszok. A válság feloldása is az lett mindketten kivonták egymás kertje alól a rakétákat.

bvr - 2018. 04. 04. 21:38

@_Peter “Arról volt már minőségi sorozat?”

Sorozatról nem tudok, de aki nem ismerné a Kevin Csotner-féle “Thirteen Days” szerintem jó film, nekem nagyon tetszett!

bvr - 2018. 04. 05. 11:11

hehe, mire képes egy betűcsere, Csotner az persze -> Costner :))

Kissur - 2018. 04. 05. 11:55

Annyira ráfüggtem, hogy nézhetnékem van. A Berlin Station-t ajánlanátok Homeland pótléknak? Van belőle 2 évad.

winnie - 2018. 04. 05. 13:59

az van a legközelebb hozzá, de nyilván nem mindenben. plusz ott a counterpart, ott a the americans, a quantico, a man in the high castle, a 24: legacy, a legend – de amit érdemesnek találok, az a hatufim (prisoners of war), az eredetije, vagy az ugyancsak izraeli fauda.

és persze ne feledjük az angol kémes, terroristás sorozatokat, mint a Spooks (annak 10 évadja van, szóval elég sokáig leköt), vagy a Tinker Tailor Soldier Spy.

winnie - 2018. 04. 05. 14:08

ja, és esetleg csekkold a most induló deep state-et, hátha az is hasonlít.

bvr - 2018. 04. 05. 18:50

@Kissur: amiket winnie sorolt azokat majdnem mind láttam vagy legalábbis belekezdés után kaszáltam (nyilván szubjektív kinek mi jön be, így érdemes egy-két rész erejéig megpróbálni. A Counterpart kimagaslóan a legjobb (az én szememben jobb mint a legjobb Homeland-évadok, nemhogy a mostani) de azért abban szerintem a drámai vonal az igazán erős, a kém-sztori “csak” háttér (persze nekem tetszik az a része is)
Tinker Tailort én mindenképpen könyvben javaslom, és hát ebben a műfajban szerintem az a csúcs (ami még nekem le Carrétól a kedvencem az a Kém aki bejött a hidegről, Az orosz ház és az Egy német kisváros, ezek majdnem annyira tetszenek (ezekben a kém-sztori része is nagyon ki van dolgozva, és lényegében irodalmi érzékkel teszi mellé finoman a drámai háttereket. Mindegyiket elsősorban könyvben ajánlom, még ha van is belőlük sorozat vagy film)
Homeland-ből nekem az egyik kedvencem a pakisztános évad volt, szerintem ott nagyon jól átjött az atmoszféra. Na talán még ennél is komolyabban megragadva a közel-keleti dolgokat, én a The Honourable Woman-t nagyon ajánlom! (és benne Stephen Rea brutál jó (akárcsak a Counterpart-ban), a maga megtévesztő módján durvább mint egy Saul-ba oltott Dar Adal! :))))
A Fauda is tetszett (bár azt félbehagytam hogy majd folytatom, de most hogy szóba került tényleg folytatom :)
Az Americans-ról nem is tudom mit mondjak (nálam az olyan háttérben nézős kicsit talán komolyabban vehető szappanopera), a Legend-be volt potenciál de szerintem nem használták ki (pedig a 2 évadnak szinte semmi köze egymáshoz, az első az egy rész-egy aakció, a második full átívelő, több idősíkon, mindegyikkel más-más volt a baj, szegény Sean Bean), a Quantico-ból én előre tudtam hogy azt a shondalandre hajazó szappant én annyir észben nem fogm bírni,s zóval abból első 2 rész, utolsó két rész :)) Elég is volt, és a Diggin in the dirt feldolgozásra összevágott “így történt valójában” az egy zseniális másfél perc, de amúgy a sorozat pont olyan mint előre gondoltam (és amiből nekem elég is volt az a négy rész)
A Spooks-ba én régen belekezdtem, de abból 3-4 résznél nem bírtam többet, nagyon nem az én műfajom (de ahogy winnie is írta, tíz évad, közben ott is biztos voltak kvázi-rebootok)
Man in the high castle szerintem ahogy az alternatív történelmt megcsinálták annak angyon erős az atmoszférája.
A Berlin station-nek meg volt sok erénye (mind első, mind második évad), és egyes részleteiben nagyon jól hozták a kém-szálakat is, de voltak benne akár már a következő jelenetben homlokcsapkodós dolgok is. Én nem bántam egyik évadot sem, de azért ajánlani se ajánlom teljes szívvel.

Szóval szerintem Counterpart és The Honourable Woman, ezeket maximálisan tudom ajánlani, ezek all time sorozatos csúcsminőség szinten vannak.

Kissur - 2018. 04. 05. 19:10

Na akkor a Counterpartot be is próbálom, úgyis fent van HBO GO-n. A Berlin Station pilotját is bepróbáltam, de nem ragadott meg. De akkor azt is folytatom. Köszönöm!

A 7×08 meg érdekes módon számomra nem az évad legjobb része volt, az az előző rész volt szerintem, de itt is volt egy-két tátott szájjal nézős pillanat. Úgy érzem most fog igazán durván beindulni az évad. Valahol úgy érzem, hogy kapunk olyan brutális részeket, mint a 4.évad második fele volt, ami számomra még mindig az etalon. (Mínusz a 4×12, ami a sorozat történetének legbotrányosabban rossz része lett.)

_Peter - 2018. 04. 05. 19:35

Deutschland 83 sem rossz ajánlásként.

bvr - 2018. 04. 05. 22:35

@Kissur: nekem is a kvázi-reboot 4. a kedvenc évadom (ami Pakisztánban/Afganisztánban játszódik) és jaja, az évadzárót viszont én sem szerettem.

@_Peter: szerintem is jó a Deutschland 83! Csak valamiért az is úgy járt nálam hogy a pilotot még megnéztem és bár alapvetően tetszett mégis félretettem későbbre (pedig az már egy-két évvel a sorozat befejezése után volt, szóval darálhattam volna) De meg szeretném nézni, ha lesz majd egy kis időm be is pótolom.

Geza Kovacs - 2018. 04. 05. 23:24

Kissé gondolkodtam a héten, és rájöttem, hogy bár a pörgés menet közben elvitte a hátán számomra is a részt, tulajdonképpen az egyik fő jelenet ordenáré marhaság volt.

Az FBI ügynök Danténak hívnak egy ügyvédet kérésre. Nyilván alapból kuka, hogy egy “elitrendőrségi” figura nem mondja meg név szerint hogy kit kér. Ezek után jön egy számára ismeretlen “ügyvéd”, akivel persze mégis szóba áll valamiért, miközben pontosan tudja, hogy működik a büntető eljárás, hiszen maga is ezt csinálja különben az FBI-nál. Eldiskurálnak nagy nyugalomban, miközben Dante még mindig nem tudja, hol van, milyen létesítményben, kik tartóztatták le, milyen eljárás keretében van ott. Ehhez jönne még, hogy így-úgy-valahogy az oroszoknak kémkedő emberként alapvetően még 10x gyanakvóbbnak kéne lennie, hogy kivel áll szóba, ráadásul Carrie-t pl. át is verte korábban tartósan, tehát előzetesen nem végezte rosszul a kém melót.

Mindez már önmagában is színvonaltalanul ostoba volna, de az, hogy Saul – aki az USA elnökének nemzetbiztonsági tanácsadójaként (baromi magas politikai/bizalmi tisztség) titkos rendőrségi kémelhárító rajtaütést vezet le (a terepen!), majd szintén rendőrségi jellegű (büntető?)eljárást kezd ez után a gyanúsított ellen, erősen CIA-s jellegzetességekkel – teljesen berosál, amikor Dante ügyvédet kér, mégis beleegyezik, hogy egy kamu ügyvédet hozzanak, aki megmérgezi (!!!) a gyanúsítottat, hogy önmagára terhelő vallomást/infókat csikarjon ki belőle.

Ez az esemény az 1930/40-es évek Szovjetuniójában szerintem előfordult szép számmal, gondolom minimum többszörös halálbüntetéssel sújtandó elképesztő bűncselekmény lenne manapság a nyugati világban, minden résztvevőnek ilyesmi járna szerintem. De valamilyen érthetetlen oknál fogva azzal zárják az jelenetet, hogy a Dante által elmondottak elegendőek lesznek a bírónak. :-D

Ez kérem egy paródia lehetett csak, szerintem a következő részben Carrie fel kell ébredjen valamilyen lázálmából, mert ez ebben a sorozatban nem lehet igaz. Ez még a 24 sorozat kínzásaihoz képest is olyan iszonytató szintugrás gonoszságban, amit még az USA-ról se tudok elképzelni, és teljesen méltatlan ehhez a jó kis sorozathoz.

winnie - 2018. 04. 06. 05:10

nem mintha számítana a mondandó kapcsán, de

“Az FBI ügynök Danténak hívnak egy ügyvédet kérésre. Nyilván alapból kuka, hogy egy “elitrendőrségi” figura nem mondja meg név szerint hogy kit kér. ”

megmondta név szerint, kitértek erre a dialógban, de egy név szerinti ügyvédnek irodája van, és nem ér rá mindig.

azt meg nem ellenérvként mondom, de abban biztos lehetsz, hogy a valóságban sokkal durvább dolgok is előfordulnak, illetve bagatellebb esetek – még a legokosabb és legprofibb emberekkel, egész egyszerűen azért, mert minden eset egyedi, és ezekre nem lehet ráhúzni a “nem logikus”, vagy “a valóságban nem történhetne” meg érvet. mert ezerszer megtörténik, hiszen minden eset egyedi. az más kérdés, hogy aki trükközik, abban nem kellene, hogy felmerüljön, hogy sikerülni fog a trükkje.

bvr - 2018. 04. 06. 10:43

@Geza Kovacs: hat szerintem ebben az evadban ilyenekbe nem szabad belegondolni, hanem ahogy irod, csak addig tart a szavatossaga amig ezed, es akkor popcorn szinten tud szorakoztato lenni.
Szerintem az egesznek a motivacioja sem volt vilagos, mert bizonyitekkent egy ilyen eljaras nemhogy birosagon de sehol sem all meg (sot, ha ebbol barmi kiderul nekik veguk, emiatt fel mondat utan szakitana oket barki felbe hogy tobbet egy szot se akar hallani nehogy veluk bukjon orokre), akkor viszont csal azert csinaltak, mert csak 99,99%ban voltak biztosak, es azzal hogy megmergezve kimondta a nevet akkor eloszlott a maradek 0,01% ketely? Hurra :) Amugy ha mar 24, mit kell itt piszmogni ilyen apro kis ketsegekkel, Jack Bauer egy 51-49 aranyu esetben (vagy akar rosszabb oddsot is bevallalva :)) sajat kezuleg nyirna ki a kis rohadek beepitett orosz provokatornot mielott a szeretett elnokre vallhatna barmi tehelot :))) Es persze itt is, szorakoznak ezek bírók gyozkodesevel mikor ha meglenne meg a jo oreg Peter Quinn, vele elvegeztethetnek a piszkos melot (de persze barki mast is elo lehetne huzni a kalapbol, akar Carrie mostani kis csapatabol) Satöbbi, satöbbi.

Szoval pont ez itt a nagy gond, hogy a korabbi kvazi-realizmust messze-messze elhagyva, annyira tisztazatlanna valt hogy most mibol is allnak a sorozat vilaganak a keretei, hogy azt sem tudnam megallapitani mi szamitana most mar itt egyaltalan cápaugrásnak…. :)))

Kissur - 2018. 04. 06. 15:37

Én azon gondolkodtam, hogy ha én haldokoltam volna ott, akkor én is elmondtam volna-e, amit tudni akarnak. Szerintem nem. Főleg ha olyan fontos az ügyem.

bvr - 2018. 04. 06. 15:54

@Kissur: hat forgatokonyviroi szinten vegul is mondhatjuk hogy ertheto, itt az az elkepzeles hogy mivel Dante azt hitte elarultak (most eppen az oroszok), ezert akkor bosszubol meg utoljara jol megmondja. Vagy valami ilyesmi :)

Geza Kovacs - 2018. 04. 06. 21:48

winnie: kb. naponta ügyvédekkel dolgozok, és ezért mondom, hogy irgalmatlanul szigorúan működik a rendszer, a kirendelés, a vele való kapcsolattartás minden szakmában, ahol foglalkoznak ilyesmivel. Ahol, amelyik rendszerben/országban engednek ügyvédet hívni, ott semmi komolyabb stiklizés nem lehet, úgyhogy az “abban biztos lehetsz, hogy a valóságban sokkal durvább dolgok is előfordulnak” félmondat, nem tudom, itt mire vonatkozhatna.

Ugyanis ahogy a CIA-s és más titkosszolgálatos és katonai történetekből (nem sorozatos, hanem való életbeli kiszivárogtatás, beszámolók) hallhattuk, pl. Guantanamon és a sok-sok világszerte meglévő titkos bázison simán kikínozzák az infókat az egyes emberekből, nem kell hozzá semmilyen jogi háttér, csak Jack Bauer. Ezért mondom ismételten, hogy csak nagyon kevés, igen elborult agyúak által működtetett diktatúrában, mint pl. a komcsi országokban kb. az ’50-es évekig bezárólag foglalkoztak olyan látszattevékenységekkel, mint amit itt előadtak. Máshol simán nem játszottak jogállamosdit még látszólag sem, mert felesleges energiapocsékolás lett volna.

Az, hogy az FBI ügynök által említett ügyvéd nem ér rá, elég béna ötlet megint, ha egy ilyen ember bajba kerül, akkor ráér az általa hívandó ügyvéd, mindig, mert nem vadidegent fog hívni. Mással meg nem áll szóba, ez nem egyediség kérdése, totál életszerűtlen lenne, de ezt nem fogom bizonygatni, annyira alap. Persze bizonyos életterületen való mozgolódás teszi azzá, de hát az FBI ügynök és a rendőrök, valamint bizonyos más szakmákban dolgozók ilyen területen működnek, kívülállóknak ez talán szokatlan lehet.

bvr: kétségtelenül kár, hogy a CIA-s keretrendszert leépítették a sorozatban, tényleg elszabadult tőle a következetlenség, sajnálom is erősen. Ezzel együtt a mostani agyatlanság még a korábbiaknál is magasabb szintet ütött meg, azért írtam a fentebbi bejegyzést, remélem most már mederben tartják magukat. Ha a sori végén tényleg Moszkvába utaznak, akkor azzal visszatérnek a korábbi vonalhoz talán.

winnie - 2018. 04. 06. 23:09

a valóság kapcsán csak arra célzok, hogy mint az élet minden területén, a valóságban ezer meg egy olyan dolog történik, amit, ha egy sorozatban látna az ember, akkor azt mondaná, hogy valószerűtlen. nyilván az, mert nem történik meg naponta, de annyi minden megtörténik annyi abszurd módon, hogy a valóság mindig lepipálja az egyedi esetekben a fikciót.

“Az, hogy az FBI ügynök által említett ügyvéd nem ér rá, elég béna ötlet megint, ha egy ilyen ember bajba kerül, akkor ráér az általa hívandó ügyvéd, mindig, mert nem vadidegent fog hívni.”

de hát éppen az életszerűtlen, hogy a sorozatokban MINDIG megjelenik az ügyvéd, mintha egy 1000-es órabérű fazonnak más dolga sem lenne, ilyenkor küldene ki valakit az irodából, nem?:) itt persze nem erről volt szó, egy “csóró” valaki kért ügyvédet, akinek nyilván nincs retaineren senkije, meg is lepődtem, hogy konkrét valakit kért, bár lehet, hogy csak valami más szakterületű a fazon, aki kiküldött egy szakértőbbet.

bvr - 2018. 04. 07. 12:05

@winnie, ha az ügyvéd azonnal megjelenik akkor annak csak “játékidő-sűrítési” okai vannak, azért nem túl izgalmas 3 napig azt nézni hogy valaki vár az ügyvédjére ugye.
Ha valaki mint Dante, éppen lebukóban lévő orosz ügynök, akkor viszont ha van lehetősége ügyvédet hívni, akkor bizony meg fogja várni azt akiben ezer százalékig megbízik olyan praktikus okokból hogy ne verje át meg ne mérgezze meg meg ilyen apróságok.
(zárójeles megjegyzés: persze, történnek “életszerűtlen dolgok az életben”, csak akkor azt filmen/sorozatban ennek megfelelően kell prezentálni! Pl. én az O.J. Simpson ügyet egyáltalán nem ismertem részleteiben, és a sorozat elején teljesen berántott ahogy prezentálták azokat a dolgokat ami megtörténtek de hát mondom ezt amúgy nem hiszem el! Most csak egy apróság, hogy OJ.nek elhiszik becsszóra hogy majd bemegy, ehelyett menekülni kezd az autópályán, miközben amúgy épp az NBA-döntő 5. meccse menne a tv-ben de hát persze az ilyenkor kit érdekel… :)
Vagy Pain and Gain, ahol (megint csak egy jelenetet, a sütögetőst kiemelve) még külön ki is írták a képernyőre hogy amúgy ez még mindig egy igaz történet :))
(lényegtelen hogy amúgy tényleg így volt-e. A filmben ez így együtt nagyon működött)
Meg ahogy írtam már, lehet folmet/sorozatot csinálni tökhülyék tökhülyeségeiről is, lásd Fargo, mind filmben mind sorozatban, na de akkor azt ennek megfelelően és nagyon jól kell megcsinálni)

De mindegy, mindez itt annyiból tényleg mellékes, hogy ahogy ez a kihallgatás alakult annak nem volt értelme: jogi értelemben bizonyítéknak ez rosszabb mint a semmi, új információt viszont nem szedtek ki belőle (azaz analógiaként ha Jack Bauer kínozni kezd akkor valami olyat akar kiszedni amit még nem tud. De ahogy írtam is, itt egy virtuális Jack Bauer már mindent sokkal-sokkal biztosabbra tudott mint amúgy bármikor amire napi szinten akciót szokott alapozni, és ha ebben a sorozatban meg ilyen eszközök beleférnek, akkor egy virtuális Jack Bauer már régesrég indult volna akciózni hogy megvédje szeretett elnökét a gaz ármánykodóktól)

Captain Phillips - 2018. 04. 17. 18:47

A forgatokonyvirokat jol fejbevertem volna egy szivlapattal, amikor az FBI altal a korhazban orzott csokahoz az orosz minden problema nelkul besetalt, mivelhogy eppen SENKI nem posztolt az ajto elott.

Most komolyan, az ilyen klisekkel menjenek a p****ba.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz