login |

Rise: 3 rész után

2018. 04. 05. 20:01 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem lehet kétszer is megtalálni azt a szikrát, a Rise ezt az elméletet újra aláhúzta. Ezért nem működnek a másolások, az “olyan lesz, mint a Lost”-felvetések, és ezért nem jelent olyan sokat, amikor egy készítő ugyanazt a sorozatot csinálja meg, amivel elismertebb lett.

Ezért sem készített Shawn Ryan a The Shield óta hasonló minőségi zsarusorozatot, és ezért nem volt képes a Parenthooddal már kicsit másfelé elkalandozó Jason Katims megismételni a Friday Night Lights című mesterdarabját. Pedig mindent bevetett.

Így a harmadik részre (már a 4. is lement, de szerintem azt az esélyt már nem adom meg a Rise-nak) teljesen kitisztult a kép: ennek a sorozatnak a legmagasabb várható pontja nem fogja megütni azt a szintet, ami maradásra bírna. Mostanra már mindenki villanthatott, és sajnos nem túl jó a végeredmény.

Gondolkodtam, miképp foglaljam össze világosabban, de végül oda jutottam, hogy itt eszméletlenül érezni ahogy színészek játszanak egy klisés témákat feldobó drámában, míg a Friday Night Lights-ban mindenki hihető ember, karakter volt, illetve szép lassan azzá vált. Kivéve a 2. évadban, hála az írósztrájknak.

Az előbbin az sem segít, hogy Josh Radnor vállára ennyi mindent helyeznek az írók és a készítők. Ahogy a pilotnál írtam, egy hivatástudattal, jobbítani akaró vággyal teli tanárt alakít, aki felrázza majd a fociba menekülő kisváros életét. Elhozza az elfogadást, segít a fiataloknak és a felnőtteknek.

Na most, ez nem megy Radnornek. Konkrétan van egy jelenet, amikor Coach Taylorként próbálja érvényesíteni az akaratát, és csak a fenti színészes dolog jutott eszembe. Nem drámai volt, amit láttam, hanem erőltetett. Az egész sorozat ilyen mechanikusan van összetéve, szív nélkül. Pont emiatt nem működnek a hirtelen csúcsra járatott, szomorú zenés pillanatok sem. Egyszerűen még nem érdemelték ki a készítők őket, főleg nem egyszerre ennyi szálon.

Azért is foglalkozok ennyit a sorozattal, mert tényleg vártam. A készítőjét bírom, látszólag próbált jó helyre nyúlni, így talán még nagyobb csalódás is lett a vége. Engem az amerikai foci hidegen hagy, és ott mégis szurkoltam Riggins-éknek, itt pedig már most agyamra ment az egész színjátszókör.

7 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2018. 04. 05. 20:31

” míg a Friday Night Lights-ban mindenki hihető ember, karakter volt, illetve szép lassan azzá vált. Kivéve a 2. évadban, hála az írósztrájknak. ”

Kösz az infót, majd 10 éve töröm a fejem hogy miért volt olyan feltűnően sz@r, és eltérő a FNL 2 évad… szóval azért…

3 rész Rise-t láttam, én egyenlőre maradok, semmilyen összehasonlítást nem áll az FNL-el, de maradok, egyenlőre. Semmi kiemelkedőt nem tudok viszont írni, sem karakterek, sem családi dráma, sem társadalmi dráma vonalon.

-T - 2018. 04. 05. 21:01

A Pilot tetszett, aztán a 2-3. résszel tényleg kisebb lejtmenet vette kezdetét. A 4. résszel viszont megint kicsit sikerült visszahozni a kedvemet a sorozathoz.

winnie - 2018. 04. 05. 21:04

a kritikusoknak kiküldték a teljes szezont, mind a 10 részt (talán nem véletlenül), és egybehangzóan mondják, hogy a második fele már jobb lesz. ami jó hír annak, aki most is jónak találja, és talán a többieknek is, bár esetükben ugye kérdéses, hogy a “jobb” vajon képvisel-e olyan szintet, amiért megéri folytatni.

Shannen - 2018. 04. 05. 21:10

Én megnéztem már az 1×04-et is és nem tudom miért, de szerintem most már maradok a végéig. Valóban semmi kiemelkedő nincs benne, klisé halmaz az egész, ráadásul valamilyen oknál fogva 1 részen belül elpuffogtatnak egy halom dolgot, amit nagyon hatásosnak szánnak, de ezzel a rohanó tempóval semennyire nem tudom átérezni ezeket a részeket. Felvázolnak egy csomó érdekes helyzetet, de vagy teljesen légből kapottnak tűnik, vagy seperc alatt feloldják, vagy egy helyben toporognak.

Olyan érzés, mintha túl sokat akarnának a készítők túl korán.

Thomas - 2018. 04. 05. 23:41

Komolyan megesz a kíváncsiság, hogy milyen lehet az FNL, aminek a szerintem teljesen jó Rise csak egy gyenge másolata lenne:) Évek óta ott van a daralistámon, de sosem jutok el odáig sajnos, hogy kifogyjak az újdonságokból, és nekiállhassak valami régit darálni, pedig eddig is kíváncsi lettem volna rá. Most meg pláne nem akarom elkezdeni, mert élvezem a Rise-t, az meg csak bezavarna a képbe, ha hasonló és tényleg jobbnak találnám:)

Mondjuk igaz, hogy én ettől a sorozattól sem várok semmi forradalmit, ahogy a többihez sem, nekem ez egy szórakoztató szappanos dráma, nagyon markáns és megkapó hangulattal és pár érdekes karakterrel. Ennyi és nem több, de ez bőven elég ahhoz, hogy élvezzem:) A tanár úrral sincs különösebb bajom, szimpatikus, tudok szurkolni neki. Nem mondom, hogy nagy kedvencem lesz, de hozza a szerepét, ahogy kell.

Thomas - 2018. 04. 05. 23:43

Már csak az a kérdés, hogy bennem hogyan fog lecsapódni a kritikusok által mondott javulás, lehet, hogy nekem éppen ott fog “elromlani”:) Mert ha változik valami, eltolódnak az arányok, a hangsúly, akkor annak is ugyanannyi az esélye, hogy számomra felborul az, ami most működik. Vagy nekem is még jobban tetszik majd, meglátjuk:) Ha nem, legfeljebb kezdhetem az FNL-t:)

Gevin - 2018. 04. 06. 12:25

Thomas: nem nezem a Rise-t, pont a human altal emlitett fenti okok miatt sem. De mindenkepp azt mondom, hogy kezd el az FNL-t, nem fogod megbanni. Tedd felre az ujakat es ess neki a daranak. Katims soha nem fog mat annal jobbat csinalni, mert ha meg is probalja, akkor ilyen erolkodesszagu lesz, mint a Rise. A Parenthoodot nagyon birtam, de azert ott voltak pengeelen tancolo (idiota es idegesito) karakterek is, ami azert jocskan rombolta a szinvonalat. Az FNL meg tiszta sziv es lelek, kisvaros, kozosseg, cowboykalap meg Tim Riggins (Kitsch mai napig legjobb szerepe) es egy vodornyi izgalom meg Minka Kelly tangaban es melltartoban.

Clear eyes full hearts can’t lose!

Es ez a lenyeg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz