login |

Trapped: az 1. évad

2018. 04. 07. 17:00 - Írta: gromit

12 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Így tél végére (ugye vége van?) bedobnék a köztudatba még egy nagyon fázós európai sorozatot.

Senkit ne tévesszen meg a kezdeti képsorok nyári idillje, a Baltasar Kormákur nevével fémjelzett izlandi Trapped (eredeti címén Ófærð) valóban havas krimi. A felvezetés egy fontos múltbeli eseményre utaló flashback, ami rögtön újabb jelentésréteggel gazdagítja a címet. Nemcsak hó, hanem tűz is tud bizony csapdába ejteni.

A helyszín egy izlandi kisváros fontos tengeri kikötővel (hetente érkezik ide komp Dániából). Az ország többi részével egyetlen, a hegyek között átvezető út köti csak össze, ami nagyobb havazáskor járhatatlanná válik. Télen a kisváros akár huzamosabb időre is elszakadhat a külvilágtól.

A helyi rendőrőrs összesen 3 fős. Nem arról van szó, hogy mi csak három kiemelt személyt követünk, és mondjuk a váltás utáni másik gárdát nem látjuk – tényleg csak ennyien vannak, és úgy tűnik, túl sok dolguk nincs is arrafelé. Ha valami komoly ügy akad, akkor a fővárosból érkezik erősítés, helyszínelők – már persze ha az időjárás engedi, és el tudnak ide jutni.

A komphajó kikötése előtt nem sokkal egy helyi halász hálóján emberi testrész akad fenn. Nem egy teljes holttest, s ez természetesen megnehezíti az azonosítást.

Elsőre valószínű, hogy a kompon történt a bűneset és onnan dobták a vízbe – mert hát ebben a békés kisvárosban mégis ki követne el ilyen szörnyűséget – és ki ellen? Csak feltűnne, ha hirtelen hiányozna valaki, a hajó viszont köztudottan csempészek terepe, és a kapitány nagyon nem együttműködő. A nyomozást külön nehezíti még a kitörő hóvihar.

A legfőbb szereplő a ránézésre marcona, de melegszívű helyi rendőrfőnök Andri (Ólafur Darri Ólafsson). Ilyesmi sorozatoktól meglepően átlagos fickó, zátonyra futott házassággal, mondanám, hogy kissé “mama fia”, de nem a saját, hanem az ex-feleség szüleinek házában él (saját külön lakja még nem beköltözhető). Talán kicsit komikusan hat, amikor a túlsúlyos rendőr nekiáll gyalog üldözni egy bűnözőt, de a helyismeret és a mély hó is segíti.

A sorozat lassan, szinte komótosan építkezik. Nyugodt tempóban tálalva megismerjük a komp személyzetét és legfőképp a várost, helyi vezetőket, potenciális befektetőket, és persze körvonalazódni kezd, hogy egyáltalán nem olyan álmos és idilli a hely, mint amilyennek elsőre tűnhet, és ezt még a gyerekek egymás közti interakciói is erősítik.

Mondanom sem kell, hogy az ügy és a háttér egyre jobban bonyolódik, de itt a városka méretéből adódóan nem rovom fel kritikaként, hogy milyen kicsi a világ.

A lassú tempó bizonyára nem lesz mindenki ínyére, de engem a hangulat és a fényképezés, a hömpölygő hó hamar magával ragadott. Igazi északi noir a Trapped, visszafogottságukban is remek színészi alakításokkal.

Az első évad lezárt, választ kapunk a felmerült kérdésekre. Idén, három évvel az S1 után végre érkezik a 2. évad, amiben a hírek szerint a maréknyi rendőrőrs egy még bonyolultabb esettel találja szemben magát. Én (megfelelő feliratozás mellett) mindenképp benevezek a folytatásra.

A sorozat itthon a Netflix kínálatában található meg.

12 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2018. 04. 07. 17:21

Nekem amolyan skandináv krimi – Shetland keveréknek tűnt, mondanám, hogy tipikus izlandi, de annyira sajnos nem ismerem a szigetország életét és filmes iparát. Érdekes, fordulatos a történet, jók a karakterek és a színészek, Utálom a havat, de az ilyen történetekben nagyon jó hangulati elemnek tartom. A lassú tempóval nincs bajom, mert nem időhúzás volt, ehhez az álmos vidékhez nem is passzol a túlzott pörgés. Andri egy nagy maci, szimpatikus volt, akárcsak Hinrika. Kíváncsian várom a folytatást, a történet miatt is, de főleg azért, mert az ilyen kisvárosi sorozatoknál mindenki “személyes” ismerőssé avanzsál és érdekel, mi volt/van/lesz velük. Erős 7/10.

Ancsa - 2018. 04. 07. 17:27

Köszi az ajánlót, már korcsolyázik is lefelé (hogy télszerű legyek :D)

KG - 2018. 04. 07. 18:04

Nagyon jó sorozat, mindenkinek ajánlom aki kedveli a havas krimiket
10/8

bvr - 2018. 04. 07. 18:25

Hú, ez hatalmas nagy kedvencem volt! A “kisvárosi átívelős krimi” műfajában, pedig van több erős versenyző, de talán ez a legokosabban összerakott történet.
Plusz hát ugye Izland, azt a tájat fotókról már akkor is imádtam (és azóta másfél éve volt is alkalmam Izlandot bő két hétig beutazni), szóval ez a szememben külön pozitívum!

Természetesen várom nagyon az új évadot!

szasza - 2018. 04. 07. 18:35

Nekem is nagyon tetszett, bár én kifejezetten szeretem a lassú folyású krimiket.
Érdekes a torténet és nagyon jók a színészek!
Várom a 2. évadot.

Tiffauges - 2018. 04. 07. 19:48

Imádtam én is, várom az új évadot! Nagyon jól eltalált, emlékezetes karakterek a szereplők.

heidfeld - 2018. 04. 07. 20:06

Krimiket annyira nem kedvelem, de az izlandi filmeket, tájat, telet, havat nagyon.
Meg fogom nézni. Köszi az írást!

jelenvalólét - 2018. 04. 07. 20:17

10/9-10 körülire értékeltem az első évadot, remek sorozat.:)

Snoopyzit30 - 2018. 04. 07. 20:20

Nemrég daráltam le az első évadot (a Fortitude 1-2.évadát már korábban és azzal összehasonlítva ez jobban tetszett). Lehet érdekes krimit csinálni természetfeletti baromságok nélkül is.
Tetszett ahogy küzdenek az elemekkel (a hóvihar, a lavina, a tűz), aztán a helikopteres incidens. A végén volt egy kis szerencsétlenkedésük a fináléban, de mivel egy kis rendőrségről van szó (3 ember), így végsősoron hihető volt, hogy nem szuperzsaruként viselkedik mindenki.

8/10

Várom a 2.évadot :)

Hegedda - 2018. 04. 08. 14:07

Remek választás ez a sorozat, hogy én is stílszeren fejezzem ki magam :D

Trallala - 2018. 04. 08. 18:34

Köszönöm az ajánlót, tegnap este kezdtem és végeztem is ma vele. Tetszett, volt egy lágy, lassú atmoszférája a sorozatnak. Egynek jó volt.

gromit - 2018. 04. 16. 22:37

Azt észrevettétek, hogy a részek végén a stábban még a statiszták is név szerint fel vannak sorolva?

(Most egy másik izlandi sorozatot nézek, ami ugyanezt csinálja, és eszembe jutott, hogy a Trapped-ben is így volt. Jófejek az izlandi filmesek :) )

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz