login |

Pilot-mustra: Shakespeare & Hathaway: Private Investigators – 1×01

2018. 04. 09. 22:06 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Az angol BBC-nek szokása olykor napi krimisorozatokat is adni, amik nem főműsoridőben, hanem a délutáni sávban kerülnek leadásra (legutóbb a The Coroner volt talán ilyen) – nyilván a háziasszonyokat megcélozva vele. Pár hete ezzel a céllal indult el a Shakespeare & Hathaway: Private Investigators is, amit azonnal be is próbáltam (mert mégiscsak krimi!), és valóban egy vidéki, vicces, cozy mystery sorozat, hasonlóan az Agatha Raisin-hez.

SHAKESPEARE & HATHAWAY: PRIVATE INVESTIGATORS – 1×01 – 6,5/10

A főhősünk Hathaway, egy tohonya magánnyomozó, aki egykor zsaru volt, most pedig úszik az adósságbab, hiába érti a dolgát, az ügyfelek nem nagyon mutatkoznak. Színészként is melózó asszisztensével próbál azért a felszínen marad, ügyeskedik, amikor beállít hozzá egy nő, és megbízza azzal, hogy derítse ki, hogy a vőlegénye vajon valóban félrelép-e.

Igen, nincs gyilkosság! Oké, ez nem marad sokáig így, mi pedig elég hamar megtudjuk, hogy a megbízóját Luella Shakespeare-nek hívják, és mivel a cím elspoilerezi a “csavart”, én is elárulom, hogy a rész végén, a sikeres nyomozást követően ők összeállnak, hogy immáron magánnyomozó-duóként derítsenek fel bűnügyeket.

Semmi extra csavar nincs, olykor a rendőrség is feltűnik, hogy ne higgyen a magánnyomozóknak, vagy lehűtse őket, a lényeg, hogy van lehetőség némi incselkedésre, de minden a klasszikus nyomozós panelek között zajlik, a különbség csak annyi, hogy magánnyomozói szemszögből (még mindig nincs sok magánnyomozós sorozat, szóval ezért jár a pacsi), és kiemelve a vidéki miliőt és a kisemberes sztorikat.

Bár a két főhős elég könnyen definiálható, karakteres jelenség (és kifejezetten szimpatikusak), akiknek kicsit hullámzó a kémiája (azért általában elég jól működnek együtt, bőven szállítják a figurájukból fakadó humort), nem nagyon éreztem azt, hogy az egyikük ebben vagy abban kiemelkedően jó lenne nyomozóként, inkább csak random osztogatják meg maguk között a munkát. Viszont az asszisztens többször is beveti azt, hogy színész, így be tud épülni random közegekbe, hogy onnan adja le a drótot.

A krimik rejtélykomponenseinek megítélése mindig érdekes, hiszen valaki azt szereti, ha a készítők fair játékot űznek és engedik a nézőnek, hogy rájöjjön a megoldásra, míg mások imádják, ha meglepődnek, azonban ez csak félrevezetésekkel, vagy infók elhallgatásával lehetséges.

A Shakespeare & Hathaway első részének nem volt annyira letaglózó a rejtélye, ráadásul sok szereplője sem volt, hogy ne lehessen rájönni pár tippel arra, hogy ki miben ludas, azonban az felettébb dicsérete méltó volt, hogy egyrészt a néző kitalálhatta a megoldásokat, ugyanis szórtak el arra utaló jeleket (kiemelt snitteket, nyomokat), amikre később visszautaltak, a másik szép gesztus pedig az volt, hogy a két főszereplő két különböző úton jutott el a megoldásig, ami végképp szokatlan és nagyon pozitív. (Az Instinct-nél hivatkoztam is erre, mert ott a nyomozók nulla úton jutottak el a gyilkosig, csak véletlenül botlottak bele…)

A végeredmény mindenképp kellemes, és a sorozat anélkül éri ezt el, hogy felületes lenne. Nyilván nem egy tartalmas darabra kell számítani, a gyilkosságok ellenére is nagyon könnyed a Shakespeare & Hathaway, a vidám, tinglitangli zene is rásegít erre, valamint a vidéki hangulat, de azért nincs elbohóckodva annyira, hogy ne legyen komolyan vehető.

Az nem jelentene önmagában sokat, hogy kellemes egy krimisorozat, mert manapság egy random semmikét nincs sok értelme nézni, de a Shakespeare & Hathaway hozta a komédia, a rejtély és a báj kellemes elegyét, ami miatt megtartottam. Így hirtelen nem is jut eszembe, hogy van-e hasonló jelenleg a piacon Anglián kívül. A 10 rész nagyon hamar leszalad (mondom, a BBC is napiban darálta), és a 2. évad berendelésre került, szóval.

3 hozzászólás Ne habozz!

Stuffy - 2018. 04. 09. 22:29

Kicsit Strke szagú is

Kati néni - 2018. 04. 10. 06:52

Jo Joyner akkor jól tette, hogy váltott. Ő vitte az egyik kedvenc karakteremet az EastEndersben, rokonszenves maga a színésznő is. Az EE óta ez már a sokadik jó szerepe.
Bele is nézek ebbe a sorozatba miatta.
Valamiért a brit szériák jobban lekötnek, mint az amerikaiak.

emeric - 2018. 04. 10. 09:21

Én végignéztem az évadot, egész hangulatos volt, nekem tetszett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz