login |

Hotel Beau Séjour: az 1. évad

2018. 04. 14. 17:00 - Írta: gromit

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Belgium flamand felében is tudnak noir hangulatú átívelős sorozatot készíteni. A Hotel Beau Séjour (eredetileg szimplán Beau Séjour) kisvárosi krimi természetfölötti csavarral. Egy fiatal lány, Kato ugyanis vérző fejjel ébred egy vidéki, felújítás alatt álló szálloda egyik fürdőszobájában – ráadásul a saját holtteste mellett.

Előző este össznépi buli volt (amolyan búcsú), és Kato nem emlékszik semmire, hogy egyáltalán hogyan került a szállóba, ami nincs is nyitva. Teljesen összezavarodva végül hazafelé veszi az irány. Otthon jön viszont a megdöbbentő felismerés, hogy saját anyja nem látja őt, hiába van ott mellette és beszél hozzá. Amit látott, az tényleg a saját holtteste volt.

Tehát Kato most valami visszajáró, vagy inkább ittragadt, szellemként jár, illetve motorozik a világban, és próbálja kideríteni, mi történt vele.

Nézőként könnyebb befogadni és elfogadni ezt a szellem jellegű státuszt, mint a főszereplőnek önmagának. Szerencsére Kato se marad teljesen magára, néhányan látják és hallják, tudnak vele rendesen kommunikálni. Kicsit fura, hogy nem is mindegyikük volt amúgy Kato ismerőse.

A helyszín egy vidéki kisváros nagyjából a semmi közepén, a holland határ közelében – ez nyilván esetleges drogügyletek szempontjából lehet fontos. Amúgy nem nagyon van ott mit csinálni, van egy tó, egy lövészegylet és egy krosszpálya a környéken, a helyi ifjúság életébe a motorozás és a versenynapok hozzák a legnagyobb izgalmakat. Na meg persze a gyilkossági ügy.

A nyomozást messzebbről érkező nyomozók irányítják, a helyi rendőrök se állnak gyanú felett. Szinte mindenki gyanús, nem feltétlen a gyilkosságban. Hamar rá lehet érezni, hogy nem mindenki mond igazat, ami aztán lehet, hogy össze is függ a gyilkossággal, vagy a nyomozással.

A kisvárosiak bemutatásánál az ábrázolásmód eléggé realisztikus – leszámítva ugye azt az apróságot, hogy Kato szellemként van jelen és nyomoz. Viszont nagyon sok a szereplő, és bevallom, nem mindig tudtam követni a ki-kicsodát.

Az első évad közepe helyenként kicsit “szappanosra” váltott, egyrészt tiniszappanra, másrészt viszont a felnőttek között is voltak kavarások. Az sem könnyítette meg a dolgomat, hogy elég nehezen raktam össze a rokoni kapcsolatokat (persze az is lehet, hogy nem figyeltem közben eléggé), párszor tényleg örültem volna, ha lett volna előttem egy családfa.

A Beau Séjour talán egy picit túlnyújtott, de összességében nyugodt szívvel tudom noir krimiként ajánlani. Már a főcím is nagyon jól megalapozza a hangulatot. Továbbá mindenképp ki kell emelnem a főszerepet játszó Lynn Van Royen-t is, az ő alakítása is nagyban hozzájárul, hogy működik a sorozat. Az 1. évad története kerek és lezárt. Időközben már berendelték a 2. évadot, gondolom antológia jelleggel, de majd meglátjuk. Én mindenesetre ott leszek.

A sorozat itthon a Netflix kínálatában található meg.

6 hozzászólás Ne habozz!

toszi - 2018. 04. 14. 23:01

Első rész után megerősítem, hogy eddig indokolatlanul lassú, de nem adom fel. Valóban mindenki gyanús, már nekem is van 3-4 tippem. Meglátjuk. Köszi az ajánlást.

Adam Taylor - 2018. 04. 15. 18:01

A Narancsba kellett pár hónapja kritikát írnom belőle – becsülettel végigszenvedtem a teljes évadot, de elképesztően szenvedtem. Örülök viszont a kritikának, mert sejtettem hogy másnak a sorozat stílusa simán bejöhet. Én nem tudtam mit kezdeni vele, nemcsak lassú, de szerintem totál közhelyes és érdektelen is. Persze szép meg jó kiállású, de ma már ez nem akkora truváj.

gromit - 2018. 04. 16. 00:19

Ahogy fent is írtam, szerintem is vannak hibái, pl sok volt a történetszál (néhányat ki lehetett volna hagyni vagy egyszerűsíteni), de a stílust és a hangulatot elég jól eltalálták. Noir, az ilyet nem lehet, nem szabad pörgősebbre venni. Persze nem mindenkinek jön be az ilyen.

Ami még mindenképp dicséretes, hogy elég jól használták azt a természetfölötti csavart. Rögtön az elején kiderült, nem árultak zsákbamacskát. Nyugodtabb szívvel tudom ajánlani a műfaj iránt érdeklődőknek a Beau Séjour-t, mint mondjuk a Jordskott-ot.

Trallala - 2018. 04. 16. 21:38

Ledaráltam, pokolian tetszett. Minden szempontból nálam telitalálat volt. Rengeteg sorozatot nézek, de ez valamiért az utóbbi idők legjobbja. A hangulata, az atmoszféra, minden nagyon ott volt. Bár lassan indul, ami nem hátrány szerintem, igazából egy részletesebb felvezetés, hogy ki kinek a kije, a szereplők megismertetése.

Egyszóval köszönöm hogy írtatok róla és így hozzám is eljutott ez a sorozat. A vége is telitalálat.

kieten - 2018. 05. 15. 23:45

jó volt

winnie - 2020. 12. 06. 10:06

most latom, hogy nem írtam róla, de nem is nagyon tudnék sokat. azt hittem, ez az én sorozatom lesz, de 3 rész után el kellett engednem, mnagyon nem hozott lázba.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz