login |

Mr. Pickles – írta stargatelost

2018. 04. 15. 20:20 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Elég sok felnőtteknek szóló rajzfilm van már manapság, és a #PeakTV-nek köszönhetően ez a szám csak növekedni fog. Így a leghype-osabbak mellett (Rick and Morty, BoJack, Archer, stb…) több ismeretlenebb gyöngyszemre is lehet bukkanni. Bár ez az analógia a 3. évadját pár napja letudó Mr. Pickles esetében furcsán hathat, tekintve az alapsztorit, de mégis ez a helyzet. Ez az egyik legzseniálisabb sorozat jelenleg.

Miről is van szó? Arról, hogy egy aranyos kutya gyilkolászik. Tényleg ennyi az alap, és igazából ez már elég lehet arra, hogy jó páran felkapják rá a fejüket.

Azért kicsit bővebben is vázolom a sztorit: egy kisváros a helyszín, azon belül is a Goodman család a főszereplők, és persze kutyájuk, Mr. Pickles. Mr. Pickles pedig gonosz. De nem egyszerűen gonosz, hanem sátánian, a szó szoros értelmében. A kutyaháza alatt egy komplett barlangrendszer rejtőzik, ahol elképzelhetetlen kínzókamrák, vérfolyók, és egyéb szörnyűségek találhatóak.

Viszont a lényeg, hogy Mr. Pickles nem random gyilkol, a rossz embereket teszi el láb alól, általában akik vagy neki, vagy a Goodman családnak tettek keresztbe ilyen- olyan okból.

A városban egyébként még jó pár mellékkarakter teret kap (pl.: a Seriff, Mr. Bojenkins, Linda), sőt, nem volt példa nélküli, hogy egy-egy ilyen karakterre építettek fel egy epizódot. Van még egy fontos dolog: senki nem tudja, hogy Mr. Pickles gyilkol, kivéve a Nagyapát – csak neki meg nem hisz senki.

Hogy miért is nem népszerűbb Mr. Pickles? Egyszerűen durván rétegsorozat. Már az animáció is elrettentő lehet, elég rondák az emberek, annyira nem kellemes nézni (bár a harmadik évadra szerintem sokat javult).

Ezen felül pedig minden szemrebbenés nélkül nyúznak meg valakit, ömlik a vér, a belek, hullanak a fejek, és hát, a szex is sokszor előkerül. Igen, itt Mr. Pickles-t kell elképzelni állatokkal, hullákkal, vagy éppen ahogy dry humpolja Goodman anyukát.

Az se lehet vonzó sokak számára, hogy sokszor annyira elborult dolgok jelennek meg a városban, mint például egy félig ember, félig őz fiú, Nagyláb, egy beszélő robotcipő, vagy épp egy pattanás, ami belepett egy embert. De azért valljuk be, a South Park is húzott már hasonló meredek dolgokat.

A lényeg, hogy akit nem zavar a vérfürdő és az ilyen szintű polgárpukkasztás, az mindenképpen tegyen vele egy próbát. A tovább mögött folytatom a harmadik évadról még néhány gondolattal.

Szóval a harmadik évad. Újra idedobom a zseniális szót. Nekem mindig bejön, amikor játszanak a főcímmel, és ebben az évadban talán két rész kivételével mindig valami különleges volt a nyitás, nem a szokásos. A legjobb természetesen az utolsó részé volt a fekete-fehér Nagypapás képekkel.

Kiemelném még a két seriffes részt. A 3×02-es Momma’s Boy-ban kedvenc seriffünk lerészegedik, és eszméletlen, amit leművel. Nemet az alkoholra? A másik pedig a 3×07, ahol egy dokukamerás stáb követi őt (a’la Cops). Briliáns epizód.

Ott van még Astronaut Dolphin Detective, ami egy tévésorozat Mr. Pickles világában, a második évadban már kapott egy saját epizódot (A.D.D.), és ugyan ebben az etapban nem sokat láthattuk, de a 3×09-es részben a készítője kerül terítékre. Ez egy nagyon durva, de hatásos drogellenes epizód lett. Te jó ég, amikor lemegy Mr. Pickles barlangrendszerébe, és csak tömi magába a bogyókat, és nem fogja fel, hogy megcsonkítja, leégeti az arcát… hanem élvezi.

És akkor az évadzáróról még nem is beszéltem – ilyen egy 10/10-es epizód. Ez a „Nagyapának sose hisznek, hogy Mr. Pickles gonosz”-szál kicsúcsosodása volt, bravúrosan kivitelezve. Nagyapa is csak tátogott, amikor Mr. Pickles megszólalt. Aztán a kergetőzés, majd a kocsma, és végül a csavar.

Tommy megszólaltatója szerint már a negyedik évad is be van rendelve, bár hivatalosan talán még ez nem történt meg, de mocsok cliffhangert raktak a végére, szóval reménykedhetünk, hogy tényleg így van.

19 hozzászólás Ne habozz!

Energiavampir - 2018. 04. 15. 20:34

Nyilván egyedül vagyok a véleményemmel, de ez már beteg dolog, és hogy valakiknek ez zseniális sorozat legyen…háááát

winnie - 2018. 04. 15. 20:37

nem hiszem, hogy egyedül vagy, de vannak “beteg” sorozatok, amik nagyon jók és/vagy szórakoztatóak. nem azért, mert betegek per se, hanem mert annyira kreatívak. és mert tudjuk, hogy sorozatok:)

nekem is vannak olyanok, amik nagyon bejönnek ebből a kategóriából.

kplesz - 2018. 04. 15. 20:44

huhu, észre sem vettem, hogy kijött a 3. évad! köszi az írást! tényleg nagyon kreatív.

Never - 2018. 04. 15. 21:22

ha betegseg akkor Happy Tree Friends vagy Teletubies

winnie - 2018. 04. 15. 21:33

szerintem a happy tree friends-en már régen túlléptek a tévésorozatok, az tényleg matiné lett.

Energiavampir - 2018. 04. 15. 23:25

valszeg mást értünk nagyon jó alatt
szórakoztató alatt
kreatív alatt

winnie - 2018. 04. 15. 23:37

nem hiszem, mert pl. ez, mint majd minden animációs, számomra nézhetetlen volt – ergó egy malomban őrlünk. és szerintem van olyan sorozat is bőven, amit a kritika írójával együtt nagyon jónak és szórakoztatónak ítéltek, vagyis nem feltétlenül gondolkodtok másképp. (az viszont engem iszonyatosan meglepne, ha a mr. pickles-t valaki nem tartaná kreatívnak, mert ötletorgia van benne. már eleve a főcímes megoldások terén is.)

egyébként nyilván az természetes, hogy nem mindenki ért egyet azzal, hogy mi jó és mi nem, ez vice versa működhet, de nem kéne, hogy felmerüljön, hogy egyedül lennél. ki is van hangsúlyozva, hogy nagyon réteg a sorozat, ergó hatalmas többséget képviselsz. a hiba egyébként ilyenkor mindig ott “követődik el”, amikor valaki a saját, a sorozat alapján véleménye alapján ítéli meg azt, aki élvezi a sorozatot.

ilyenkor az ember azzal nyugtathatja magát, hogy ez csak rajzolt sorozat, és egy sorozatgyilkos kutyáról szól, mondván a gond akkor lenne, ha készülne egy élőszereplős sorozat, ami egy sorozatgyilkos embert állítana a középpontjába:)

kw_ - 2018. 04. 16. 01:12

nagy kedvenc ez a sorozat, pilotot vagy 100x láttam már és mégis minden alkalommal kiszúrok valami rejtett poént vagy utalást.
a sorozat készitői egyébként nagy acid arcok szóval nem kell minőségcsökkenésre számitani.

stargatelost - 2018. 04. 16. 07:06

Köszi winnie a gondolatolvasást :D Tehát igen, nyilván nem azért zseniális, mert hullagyalázás, meg ilyen olyan trancsír van benne. És nyilván hívószónak se jók ezek :D Kiemeltem néhány dolgot, mitől is király a sorozat, de ez is csak egy kis szelete az egésznek. A jó hívószavak tényleg ezek: ötletorgia, kreatívság hegyek. Tíz percesek a részek, mégis tele vannak ezekkel.

Egyébként a Happy Tree Friends is jó hasonlat, mert ha valakinek az bejött, az már simán tehet egy próbát ezzel :) Peace.

Thrasher - 2018. 04. 16. 11:05

Imádom a cuccot, valószínűleg a legjobb jelenlegi sorozat, amit soha egyetlen ismerősöm fog megnézni.

Hasonló stílusú volt a Metalocalypse, ott csak az volt a bajom, hogy a brutalizálás mellett ritkán maradt idő az epizódokban egy normális sztorira, itt viszont az eszetlen mennyiségű, és változatosságú állatkodás közben is egészen épkézláb történeteket rántanak össze.
Mondjuk nagyívű mitológiával nem is próbálkoznak komolyan, hálistennek.

El-ahrairah - 2018. 04. 16. 12:16

Hát én is azoknak a táborához csatlakozom akik nem értik, hogy ez mitől nézhető.

Eltekintve a gusztustalankodástól olyan mintha egy Family Guy cutaway gagből sorozatot csináltak volna.

A cuki kutya gonosz. Mindenki más rettentően buta és nem veszi észre. Aki mégis annak nem hisznek. Vége.

Az első részen párszor elmosolyodtam, a másodikat már csak félszemmel néztem aztán a harmadikat kinyomtam.
Ha valaki sokadjára is tud önfeledten kacarászni azon, hogy bénán megrajzolt emberek és állatok vérfrecskelve mészárolják egymást/közösülnek egymással (persze kukit meg nunit nem mutatunk mert az azért már durva lenne) akkor hajrá.

Thrasher - 2018. 04. 16. 12:30

@El-ahrairah:

Nnálad is azt érzem a problémának, mint általában szoktam a normától eltérő dolgokat értetlenkedéssel fogadók esetében: a magadnak kialakított paletta szűkösségét.

Ha a korszak egyik legismertebb sorozatához sikerül hasonlítani, annak ellenére, hogy a világon semmi köze hozzá a formátumát tekintve, annak az ismerete hiánya lehet az oka.

Thrasher - 2018. 04. 16. 12:31

+k, mindegy, jó kis időkapu ez a kommentfelület 2005-be ^_^

El-ahraira - 2018. 04. 16. 13:04

@Thrasher:

Na ezen most felkacagtam.

1.: Nem hasonlítottam semmilyen szinten a Family Guyhoz, arra utaltam, hogy a kreativitása rettentő szegényes. Egy poénra van alapozva egy egész sorozat.

2.: Nem fogadtam “értetlenkedéssel”. Rengeteg a “normáktól eltérő” dolgot fogyasztok és éppen emiatt a szöges bőrszerkós adult baby kimérák belezésére önmagában nem esik le az állam.

Nem akartam több szót vesztegetni erre, de most akkor mégis.
Ami leginkább zavar az ehhez hasonló produktumokban az éppen a kreativitás és a bevállalósság hiánya.
“Polgárpukkasztóak” egy nagyon jól bevált, sekélyes és rettentő biztonságos módon, hogy mindenki élvezhesse, hogy mennyire “durva” de azért az érzékeny kis lelkét a célközösségünknek semmiképp ne sértsük meg.

Persze, legyen gonosz az a kutyuli de azért csak a középosztálybeli erkölcsök ellen vétő csúnyafijúkat bántsa.
Persze, fröcsögjön a vér, a genny, tekeregjenek azok a belek de amikor a nagyláb dugja az őzikét azt azért kitakarjuk a bokorral mert hát mégis hová lenne a világ ha a nézőknek látniuk kéne egy péniszt.

Ugyanez jön be a “kreativitással” is. A random önmagában nem kreatív. A véletlenszerű, bizarr környezet és események jó táptalaja a valódi kreatív műveknek de önmagukban nem egyenlőek velük.
A Rick and Morty vagy az Adventure Time pl. kreatív mert a saját elborult világuknak van belső koherenciája, a szereplőkre hatnak a történések és fordítva.
A Mr. Pickles világában egymásrahányt random ötletek halmaza van amiknek se eleje se vége és a szereplők reakcióival sem kell törődni mert mindenki ostoba. A történéseknek és a tetteknek nincsenek valódi következményei így az egész egy öncélú testnedvekben tocsogó gusztustalankodás.

Nekem személy szerint semmi bajom az extremitással sem az agresszió sem pedig a szexuális témák terén de éppen emiatt nem tudnak érdekelni azok az alkotások amiknek ez az alfája és omegája.
Amikor a huszonhetedik random karakternek tépk le a fejét, hogy a torkába fossanak nem fogok elkerekedett szemekkel bámulni, hogy “fúdedurva” hanem kinyomom a videót.

És ha elvesszük a “fúdedurva” faktort akkor mi marad? Egy bénán megrajzolt, értelmetlen történetekkel megspékelt, egydimenziós, kedvelhetetlen karakterekkel benépesített gagyi rajzfilm.

Azt meg minek nézzem?

stargatelost - 2018. 04. 16. 14:22

El-ahraira: de akkor ezeket a gondolatokat két és fél rész alapján írod? Mert már három évadon túl vagyunk, és azóta már bővítették a mitológiát is elég rendesen.

Az se mellékes, hogy persze, általában epizódszereplőket tesz el láb alól, de nem egyet már láthattunk újra felbukkanni (ugye a barlangrendszerben összerakja őket ilyen-olyan módon) akár easter eggként, akár a részhez kapcsolódva.

És igen, ostobák a karakterek, de a készítők jól ismerik őket, így simán felépítenek rájuk epizódokat.

Tehát folyamatos javuló tendenciát mutat a sorozat, így értelemszerűen ez a harmadik évad lett a legjobb. Az általam kiemelt részek pedig tényleg a legjobbak, ezeknél nagyon látszot a kreatív nézőpont. Persze vannak benne szar részek is, mint minden sorozatban. Ezeken túl kell lépni, mert a következő rész meg lehet király lesz. :)

El-ahrairah - 2018. 04. 16. 15:08

Igen, mint írtam a harmadik részre teljesen elveszítettem az érdeklődésemet iránta. (A negyedikbe ami még le volt töltve belepörgettem de nem hozta vissza.)

Mint fentebb írtam én ennyi alapján nem találtam semmit ami miatt nézném ezt tovább.
Kontenthiány nincs az interneten, és részemről nincs kedvem átszenvedni magam még x részen hogy majd egyszer talán érdekes lesz amikor van sok másik sorozat amit nézhetnék.

Ettől még persze mindenki nézze kedvére csak én nem fogom zseniálisnak tartani – sőt.
Amiatt írtam róla ennyit mert az viszont kifejezetten böki a csőrömet amikor a hasonló anyagokkal szemben megfogalmazott minden kritikára a “jajj nem érted te ezt” vagy a “jajj mert te csak a mainstream dolgokat bírod befogadni” a válasz.

Ha valaminek az az egyetlen pozitívuma, hogy “nem mainstream” akkor szerintem már régen rossz. Főleg azért mert van rengeteg TÉNYLEG zseniális nem mainstream dolog manapság a piacon és sok közülik hard módban tolja: nem a vérbelekhalálszexpisikaki grafikus ábrázolásával lesz egyedi.

Kicsit ilyenkor mindig a régi vicc jut eszembe a két avantgarde művészről: “Te, ne szarjunk oda a mozi elé?” “Á, úgyse értenék meg…”.

goodjohnwin - 2018. 04. 16. 15:10

Lehet valami überkreatív és mélyenszántó gondolatiságú, de ha így van elég tálalva, nem fogok kérni belőle.

Igen, finnyás vagyok, és az esztétikába kötök bele, mert ezt a részét öncélúnak érzem – az AS minden elborult dolgot berendel, mert már csak az ilyesmivel rúghat labdába. Kár, hogy a valódi kreativitást feláldozzák az undorító dolgok oltárán, hogy így keltsék fel azoknak a tinédzserek-fiatal “felnőttek” figyelmét, akiket már az internet minden egyébre érzéketlenné tett.

Ha a Jackass túl kevés, jöjjön a Battle Royal! De mi jön azután a tévében?

Energiavampir - 2018. 04. 16. 23:02

Mint El-ahrairah, mint goodjohnwin-al, maximálisan egyetértek.
Jól fogalmazták meg, és nem látok olyan ellenvéleményt, ami minimálisan is cáfolná amiket írtak.
Semmi bajom azzal aki nézi, és tetszik neki, hajrá, én biztos kihagyom, és nem azért ami benne van, hanem ami nincs benne.

Lacikonyha - 2020. 04. 03. 01:38

Kellemes léleksimogató érzés volt hogy a s4e1-ben lelövik, majd mire azt hittem volna, hogy odalent újra összerakták és visszacserélték a lelkét és mehetünk tovább, aztán egy fejszesuhantással véget vetnek neki és jöhet a senkit sem érdeklő seriff az egész évadon keresztül.
Reméljük a család új border collieja megkapja Mr Pickles lelkét vagy valahogy újra előkerül. Ha nem, akkor ne legyen s5 vagy új sheriffes évad. Vagy felőlem legyen, de Ugyanazt tudnám ez esetben irni, mint Energiavámpir utolós mondata itt előttem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz