login |

The Expanse: kezdett a 3. évad

2018. 04. 17. 21:50 - Írta: Desmond Wallace

366 hozzászólás | kategória: kritika,

(Könyves spoilereket a könyves topikba írjatok!)

Sokat kellett rá várni, de most visszatértek Holdenék, hogy ott folytatódjon ez az űrkaland, ahol jó egy éve félbemaradt. Az első percekben remekül összefoglalták a nézők számára, hogy hol is tart éppen a történet, majd jött a kis “körkapcsolás”, és nagyon jó volt visszacsöppenni ebbe az univerzumba.

Más kérdés, hogy aztán egy kicsit csökkent a lelkesedésem, mert elég lassan indultak el az új évad főbb történetszálai. Azt tehát nem állíthatom, hogy halálra izgultam volna magam ezen az évadnyitón, de ásítozásra se volt semmi okom. Picit talán komótosabb volt a kezdés a kelleténél, de biztos vagyok benne, hogy akciójelenetekben se lesz hiány a következő epizódokban.

A lassabb tempó ellenére is haladt azért a cselekmény, szóval spoileresen folytatom a tovább mögött.

Négy szálon indult meg a történet, amelyek közül Avasarala menekülése volt a legizgalmasabb, de a másik három is tartogatott érdekességeket a nézőknek. Az nem igazán volt kérdéses, hogy Bobby és Avasarala megmenekül a közeledő rakéták elől, de Cotyar sorsáért azért még lehet aggódni egy keveset. Bízom benne, hogy sikerül túlélnie ezt a szituációt.

Naomi magánakciója nagyon rosszul érintette a Rocinante legénységét, ami az egész epizódra rányomta a bélyegét, de szerencsére a végére megtalálták az új célt, így talán kimásznak ebből az átmeneti letargiából. Ráadásul a protomolekulától se sikerült maradéktalanul megszabadulniuk, Fred Johnson pedig az egyik ellenséggel akar üzletelni.

Úgy tűnik, hogy a következő hetekben se nagyon fogunk unatkozni, és az új szereplők még nem is csatlakoztak ehhez a bolygóközi sakkjátszmához. Nem tudjuk még pontosan, hogy mi is történik a Vénuszon, Holdenék elindultak az Ióra, a Föld hadüzenetet küldött a Marsnak, ráadásul folytatódik a versenyfutás a protomolekuláért.

Vajon ki húz belőle hasznot? Lehet egyáltalán irányítani ezt az idegen életformát?

Egy dolog biztos: a Rocinante továbbra is az eseménynek középpontjában lesz, és könnyen lehet, hogy Holdenéken múlik majd az emberiség jövője. Én kedvelem ezeket a figurákat, és továbbra is örömmel követem az utazásukat a 23. századi Naprendszerben.

Kritikaként annyit tudok felróni az alkotóknak, hogy, amint azt már említettem, picit lassú volt a kezdés, nagyon rámentek az írók az alapozásra, de ha a folytatásban fokozzák a tempót, akkor nem lesz gond ezzel az évaddal sem. Mivel azonban egy évadnyitó epizódtól többet várnék, így “csak” 6,5/10-re értékelem ezt a visszatérést. Lehet, hogy túl szőrösszívű vagyok?

366 hozzászólás Ne habozz!

ghostika - 2018. 04. 17. 23:34

Egy kerdes azokhoz akik olvastak a konyvet, ott volt ujabb atnevezes?
Meg itt vegul atneveztek magukat ismet?

Az evadnyito pedig nagyon ott volt, vegre visszatertek :) De mar most latom hogy keves lesz ez a 10 resz :(

Geza Kovacs - 2018. 04. 17. 23:34

A pont értékelés jónak tűnik. Mondjuk én sosem voltam elájulva ettől a sorozattól annyira, mint mások, de az 1. évad tényleg tetszett. Thomas Jane nyomozása a távoli jövőben a világűrben izgalmas volt, de aztán elmentek valami olyan jövőbeli politikai irányba, ami ezekkel a kis körben folytatott beszélgetésekkel, “brites” megvalósításban nekem nem tetszik. Pláne hogy néha lőttek igazi “űrfilmes” akciókat, amik nagyon jók lettek, mint most a rész végén is. Ha meg tudnak ilyet benne, akkor miért nincs több?

A Trónok harcát is kissé nehezen szoktam meg az elején, de azért ott van némi nagy koncepció az egész köré vezérfonalnak, itt viszont modern politikásat játszanak kormányzatokkal és néppel, diplomatákkal és bűnözőkkel, miközben teljesen azért – én legalábbis – nem látom át a viszonyokat térkép(vagy nem tudom itt mi lenne a helyes) hiányában.

Hezw - 2018. 04. 18. 00:10

13 rész lesz ha minden igaz

dukyka - 2018. 04. 18. 01:30

A lassúsága ellenére nekem nagyon bejött a kezdés.

nade - 2018. 04. 18. 05:21

És kiderült végre mi az a Razorback amit Julie Mao hebegett. “You can’t take the Razorback!” – vajon visszaveszi?

Dinchamion - 2018. 04. 18. 07:15

@ghostika: amennyire emlekszem (bar regen olvastam) a Rocit nem neveztek at a konyvben. Meg is lepodtem.

Nagyon bejott az evadnyito, habar ennek egy resze valoszinuleg abbol fakadt, hogy regota varom mar az uj evadot. Kicsit elvesztettem a fonalat, ami a konyvekkel valo szinkront illeti – ujra kell olvasnom oket, de ha az emlekeim nem csalnak, lesz itt tuzijatek az evad vegere.

Ace - 2018. 04. 18. 08:23

Köszi az írást.
Már nagyon vártam az új évadot. Még mindíg az egyik leg igényesebb űrscifi. A szinészek is kezdenek végre belerázódni kell is mivel Thomas Jane elvesztése után kis űr keletkezett. De nem lesz ezzel gond főleg ha továbra is érdekesen tálalják ezt a nagyon komplex és érdekes világot. Csak így tovább.

nemtom89 - 2018. 04. 18. 08:32

@nade:
A Razorback Julie versenysiklója. A regényekben volt szerepe, de nem tudom, hogy itt előveszik-e.

Lacapa - 2018. 04. 18. 09:14

Hajójuk neve végig Rocinante, nem tudom mi ez az átnevezés dolog.

Bert Maverick - 2018. 04. 18. 10:35

De, volt a regényben is transzpondercsere. Arra már nem emlékszem, hogy pontosan mikor, de kb. ekkor.

Ghostika - 2018. 04. 18. 11:18

@nade @nemtom89, hat lehet en neztem be valamit, de a Razorback-be ult be Avasarala es Bobby

_Peter - 2018. 04. 18. 13:18

Bobby akciózása nagyon tetszett!

heidfeld - 2018. 04. 18. 17:22

Kicsit kényelmes volt a kezdés, de tetszett. Soha rosszabbat!

GK - 2018. 04. 18. 18:17

A can’t take the Razorback! azt jelenti, hogy nem tudod elkapni a Razorback-et és tényleg, amikor Julie az Eroson azt hitte, hogy a Razorback-en van, akkor eléggé begyorsult :)

Amikor megjelenik a kép az örülő Julie-val, mellé odaírták, hogy Visualize: hogy képzelje el milyen lesz nyerni, mielőtt elkezd versenyezni.

Szerintem egyáltalán nem volt lassú a kezdés, pont jó tempóban elkezdett pörögni, néztem volna tovább.

Desmond Wallace - 2018. 04. 18. 18:27

“Kb a harmadik könyv után már lejtmenetben a történet és a kidolgozás is.”

Nekem a 3. könyv tetszett a legkevésbé. Nyilván itt nem így lesz.

Az ötödik kötet pedig nagyon tetszett. Remélem, hogy a sorozat is eljut odáig.

A könyves kibeszélő egyébként erre találhat, ha valakinek van kedve spoileres összehasonlításra:
http://www.sorozatjunkie.hu/2016/01/22/the-expanse-konyves-kibeszelo/

Enzo - 2018. 04. 18. 23:15

3×01
Woohoo, visszatért az egyik kedvencem! Köszi az írást!

Szóval, valóban egy kicsit lassabb és építkezősebb rész volt ez, de nem mindig lehet olyan tömény, jó lesz ez. A Cotyar-Ava-Bobbie trió dinamikája még mindig király, remélem a testőr is túléli. Errinwright remek szarházi karakter, az egész Guanshiyin-es hatalomátvételt pedig viszonylag gyorsan lerendezték de nem hinném, hogy kihagytak volna bármi fontosat. Szép a Megatron! (és itt a sorozatban tényleg Razorbacknek hívják? :O el is felejtettem)
@Hezw: milyen szójáték volt a hajó nevével? (Shed/Foyt után mondjuk nem meg se lepődök :D)

A továbbiak darabkákban:
– A nyitójelenet micsoda CGI, gyönyörű volt, ahogy végigsvenkelt az egész Naprendszeren a főbb helyszínek között, a különböző rádióadások tartalmát is bemutatva.
– Pinus Contorta? Elég béna név…és nekem se rémlik a könyvből az átnevezés.
– Drummer még mindig szexi (az a fejjel lefelé felülésezés, wow!), csak a beszéde, ez az övbéli ejtés zavar néha… na de legalább több szerepet kap: nem hagyták ki azt a szálat, amire imádom, hogy gondoltak a készítők, a Nauvoo visszahozását. (elvégre nem kéne azt a böhöm nagy és értékes hajót veszni hagyni)
– Maradt egy kis proto-trutyi a Rocin, ajjaj…
– Alexről kaptunk egy kis hátteret, pluszpont. (Ja és láttam egy idiótát a YouTube-os kommentek között, aki azt hitte, hogy Alex felesége és lánya ugyanazon személy, és micsoda erkölcsi fertőt hirdet a sorozat, és ő ezért bojkottálja…anyám borogass)
– Valami jó fos release-t sikerült beszereznem, a vége kicsit kurtán-furcsán volt levágva, remélem a “Brace for impact” után nem volt már semmi :D

#hétidézetei:
A “You should try tea.” Praxtől :D
Meg a következő párbeszéd:
“-Take off all that tinsel.
-Is this really the time for fashion advice?
-At six Gs, that junk will tear your head off. You decide.” :D

Hezw - 2018. 04. 19. 00:25

@Enzo: nem történt semmi utána, jött 1-2 darabka de ők repültek tovább. Ennyi, ezzel lett vége.

A szójáték meg hát – ugye az Eroson azt ismételgette Julie hogy “You can’t take the Razorback!”, de ugye ez nem leírva nem egyértelmű. Mert “you can’t take the razor back”, ezért nem esik le Millernek egyből hogy a Razorbackről/Julie-ról van szó. A magyarban Megatronra lett fordíva, és itt azt mondja hogy “nem kapjátok meg a trónt” vagy vmi ilyesmi. Amiből áll össze a Megatron, miután rájön Miller a dolgokra. Azért itt nagyobb szükség volt átfordításra mint Foyt-nál :)

A nyitójelenet szeirntem is nagyon jó lett!

Én is olvastam azt a youtube-os kommentelőst :D és mindenhova aláírta a szarát, hiába magyarázta neki mindenki hogy “nem vérfertőzésről van szó, két külön személyhez beszél” :D

És igen, Drummert én is imádom a filmben! Minden szempontból akcentusával együtt! Nagyon passzol és jól játszik.

Enzo - 2018. 04. 19. 00:57

@Hezw:
ah, köszi, akkor annyira mégse volt rossz release.

#szójáték: hm, ez nem is esett volna le, valahogy mintha már akkor tudtam volna hogy egy hajóról beszél, de eléggé összefolyik, mert 2x néztem meg az első évadot :D na mindegy, azért köszi -> a Shed/Foyt-ot meg nem hittem el, hogy literally 1 db mondatban levő 1 db szóviccért a teljes szereplő nevét le kellett fordítani :D

Drummer meg kb a legnagyobb eyecandy -> jó, kinek mi, de ha egy hiányosságot lehet felróni a sorozatnak, akkor talán az, hogy az átlagnál kevésbé van eleresztve igazán dögös színésznőkkel :) (még?)

nade - 2018. 04. 20. 18:12

3×2
csatajelenet! csak kár hogy kissé követhetetlen a sok vágással, plussz megzavarva még a szerszámos jelenettel…
Az a ~6 rakéta a Razor körül a Rociról lett kilőve hogy védje a Razort, ugye? elsőre úgy tűnt a földi rakéták zavarodtak be és kötöttek ott ki valahogy

ghostika - 2018. 04. 20. 19:13

A Shed/Foyt valaki elmagyarazna?
Ja es igen, Drummer meg a felules, adta :D

_Peter - 2018. 04. 20. 22:24

A csatában a szerszámos jelenet volt a legjobb! Amos hétköznapjai hahaha

Én is úgy értettem a rakéták a Rociról parkoltak oda, a végén Holden mondta is majdnem lenullázták a készletüket

Enzo - 2018. 04. 21. 09:32

@ghostika: hát ugye ő volt Holdenék csapatának ötödik tagja, akit a Donnager közelharcában eltaláltak, és később asszem egy Fred Johnsonnal beszélgetős jelenetben volt valami olyan félmondat, hogy “there was enough bloodshed” (magyarul meg “éppen elég vér folyt már”)… és hogy ez is csak akaratlanul az ő emlékét idézte Holdenék agyába

Enzo - 2018. 04. 21. 11:30

3×02

Ez még mindig kicsit ilyen át/bevezető rész volt, azt éreztem, mintha ezt egy duplarészes évadpremierként tervezték volna, az előzővel egyben adva talán jobban hatott volna. Bobbie és Avasarala párosa remekel (lásd idézetek), de főleg az ő szálukon haladtunk elég lassan, a teljes rész alatt csak menekültek Errinwright hajója elől, aztán a végére összeállt a nagy csapat.

Meglepődtem, hogy Annát már most behozzák, kíváncsi vagyok, hogy miért ily korán. Elizabeth Mitchell arcát már nagyon unom a Lost-V-Revolution kombó után, úgyhogy elviseltem volna helyette valaki mást. (Mi bajuk van a készítőknek a vörös hajú lányokkal? De komolyan már, hát elvileg ugye Sam-et is Drummer helyettesíti a sorozatban – legalábbis valaki ezt írta az s2 kibeszélőben -, és hát Annának is vörösnek kéne lennie szőke helyett)

Darabkák:
– Mennyire para volt már az elején, ahogy Mei ilyen kék szemű hibridnek haluzta Strickland-et? :O
– Na jó, Anna hazatelefonálása a kis párnás elköszönésével cuki volt, jó hogy ezt átvették.
– Adom, hogy Esteban Sorrento-Gillisre csak lazán “the S-G”-ként hivatkoznak :D
– A Roci védelmi húzásait nem teljesen értettem mindig, körülvette a torpedóival a Megatr…izé, Razorbacket? Áh, lehet újra kéne néznem azt a jelenetet, elsőre én is azt hittem, hogy valami nullára lassította (wink wink) a rakétákat meg a versenynaszádot is…
– Durva, hogy azért használják fel Strickland-ék a gyerekeket, mert a betegségük gátolja a protomolekulának a felülíró képességét… szegény Katoa már “kékvérű” lett, és nem is sejti, hogy ez mekkora baj.

#hétidézetei:
“-Keep clenching your thighs.
-Oh, for the…If you’re hitting on me, I’m flattered.” :D /Avasarala/

“-I think I’m getting used to high-g.
-I dropped our burn to 1G when our escort showed up.
-Shit.” :DD /Avasarala/

Aredhel - 2018. 04. 23. 08:35

Szerintem az “S-G” a Sedretary General rövidítése, nem?

Enzo - 2018. 04. 23. 12:18

Most hogy így nézem, valóban az is lehet – szerintem ez csak egy szójáték a készítők részéről, hogy mindkettőt jelentheti :)

zolij - 2018. 04. 23. 13:46

Fura Annanak ez a sztoribővítés, legalábbis nekem nem rémlik a könyvből, hogy már itt szerepelt volna.

Desmond Wallace - 2018. 04. 23. 15:06

Frankó rész volt ez a 3×02. Jobban tetszett, mint az előző.

Sigismundus - 2018. 04. 23. 20:27

3×02

Látom másoknak is Anna lelkésznő korai megjelenése tűnt fel, nekem is. A könyvben (amelyikben szerepel) nekem is a legszimpatikusabb szereplő, de nem értem, most milyen szerepet szánnak neki. Ha Elisabeth Mitchelt szerződtették, akkor hosszabb távon is terveznek vele, de mit?

A többi meg, a csata az csata.

Hezw - 2018. 04. 24. 07:40

Bobbie-t is fél évaddal korábban hozták – és nem is történt vele semmi érdemleges előtte. Egyszerűen csak nagyobb kapcsolatot szeretnének ezekkel a szereplőkkel, és jobban beilleszteni 1-1 évad tematikájába.

Taz - 2018. 04. 24. 14:02

Szerintem jó döntés, volt anno, hogy Bobbie korábban feltűnt, nagyon megkedveltem és így sokkal jobban működik a karaktere. Ha Anna-val is így lesz akkor azt mondom hajrá, én bízom benne, hogy az írók tudják mit csinálnak. Amúgy az első két rész jó volt, hozta a megszokott színvonalat, és sokakkal ellentétben én mindig jobban élvezem a politikai ügyködéseket a háttérben és a világ működésével kapcsolatos jeleneteket az akciónál, de úgy érzem elég jól egyensúlyoznak a kettő között. Remélhetőleg még egy ideig megtartja a syfy a sorozatot, a BSG óta nem nagyon néztem tőlük semmit.

Desmond Wallace - 2018. 04. 24. 17:04

“Bobbie-t is fél évaddal korábban hozták – és nem is történt vele semmi érdemleges előtte.”

A sorozat legnagyobb baja az, hogy nem ragaszkodtak az egy évad, egy könyv felépítéshez, így pedig nem a fináléra marad a csúcspont.

Én a harmadik könyvet nem igazán szerettem, szóval kíváncsian várom, hogy a sorozatverzióban mit hoznak majd ki belőle.

Enzo - 2018. 04. 24. 19:46

@Desmond: ha lenne egy hosszabb vagy rövidebb és/vagy tömörítettebb évad, akkor kijavíthatnák ezt az “elcsúszást”, én még reménykedem ilyenben :)

heidfeld - 2018. 04. 24. 22:08

Megvan az a előnyöm/hátrányom, hogy nem olvastam a könyveket… Így egyszerű a dolgom: Élvezni az epizódokat…
Pazarul megoldották a feszültség fokozását, űrhajókon belül, akció közben. Tényleg, le a kalappal..
Szerencsére van pár napom aludni rá, lehet-e a heti legjobb. Megérdemelné, de láttam egy szintén remek, de durvább epizódot.

Kpeter - 2018. 04. 25. 14:35

Jelenleg az egyetlen sorozat, ahol hajlandó vagyok újranézni szezonkezdet előtt az addigi részeket és még így is pikk-pakk eltelik az idő…

Moncsi - 2018. 04. 27. 09:07

Ma reggel megnéztem a második részt, nem tudok szabadulni tőle. Egyszerűen tökéletes volt az egész.
Nem tudom, hogy találják ki ezeket a dolgokat, hogy a legapróbb részletekkel is előre viszik a dolgokat, de valahogy ebben a sorozatban ezt olyan szinten művelik, ami számomra teljesen elképesztő.

_Peter - 2018. 04. 27. 23:40

3. rész: Szóviccel atomdurva a vége! Sajnálom Mars jeleneteket nem kapunk, ő szempontjukból milyen morálisan.

Errinwright annyira jó gonosz hogyan manipulál és kavar!

A Rocin a feszültség nagyon jó, Draper jó helyre került.

Avasarala is ledobott egy atomot a részben Naominak: “I’d say cry me a river if you could understand what i mean” :D mekkora oltás oh my beltalowda!

Mazsola - 2018. 04. 28. 00:19

Baromi izgalmas volt a 2. rész! :)
Háromszor vissza kellett nézzem a torpedós jeleneteket mire felfogtam, hogy mi is volt a trükk. :))

Egyedül az volt furcsa, hogy örökké gyorsítani kellett a kis menekülőhajót. Úgy tudom az űrben ha egyszer felgyorsítasz valamit, az addig fog ugyanazzal a sebességgel menni, amíg meg nem változtatja valami. Tehát amikor felgyorsultak 4 g-re, az a sebesség változatlan kellett volna maradjon és simán meglógnak. Ráadásul amikor már nincs gyorsulás, csak állandó sebesség (mindegy mekkora), akkor a rosszullétnek is meg kellene szűnnie, nem? Mint bármilyen zárt rendszerű járműben – pl. vonatban – amíg nem történik sebesség-változás, addig nyugodtan sétálhatsz a fülkék közt, nem érzékelsz semmilyen mozgást (legfeljebb az oldalra dőlöngélést a szar sínpálya miatt). :)
Ettől eltekintve nagyon jól megcsinálták a 2. részt!

Hezw - 2018. 04. 28. 08:28

@Mazsola: a 4g azt jelenti hogy 4g-vel gyorsulnak. Az hogy felmentek 4g-re azt jelenti hogy folyamatosan annyival gyorsulnak, nincs itt szó állandó sebességről. Tehát folyamatosan 4g-vel gyorsulnak, mivel az ellenség is (még a rakéták) is ezt teszik: gyorsulnak hogy beérjék őket. Szó nem volt arról hogy leállították a hajtóművet hogy állandó sebességgel repüljenek tovább.

Enzo - 2018. 04. 28. 13:21

3×03
Sose hittem volna, de ebben a sorozatban kifejezetten tetszenek a politikai játszmák, most főleg Nguyen és Souther “harca” – előbbi sajnos gyorsan rájön minden turpisságra (miért halt meg Theo, meg a “meghibásodott elektronika”), utóbbi pedig a szimpatikus fél lesz. A marsi platformok kilövése is hihetőre sikerült ezzel a félsiker-befejezéssel, csak azt nem tudom, hogy S-G mitől gondolta meg magát? Én nem emlékszem, hogy volt jelenet a “82% nem elég” és a tűzparancs kiadása között.

Holdenék szálán elég lassan haladunk, de ezt betudhatjuk annak, hogy az űrbéli távolságokat így érzékeltetik. Cserébe az eddigi vegyes eredetű csapat még jobban felkeverődött, a dinamika remek a sok különféle szereplő között :) Bobbie-nál azért lehetett volna egy jelenet a morcizás meg a mosolygósba váltás között, de Avasarala “betanítása” így is marha jó volt :D

Mao a kis Julie-t látta gondolom Mei-ben, és le akarja állítani a projektet… hát most majd elválik, hogy Strickland engedelmeskedik-e neki vagy szembeszegül. Cliffhanger úgy ezen kívül nem igazán volt, talán majd jövő héten.

#hétidézetei:
“-So you know precisely how many lives a leader must sacrifice and still be a good man?
-Yes. As few as possible.” /S-G és Anna – utóbbi száláról kb ennyit tudtam felírni/

“-[…]Now you just walk around like you’re in pumps.
-How do you know what it’s like to walk in pumps?
-I didn’t always work in space.” :DD /Amos & Ava/

“In that case, we should nuke Io.” :D /Ava/

Enzo - 2018. 04. 28. 21:03

Pár tudományos és egyéb kérdést megválaszolnak az elmúlt részekkel kapcsolatban ebben a videóban, ajánlom megnézni:
https://www.facebook.com/ExpanseSYFY/videos/1144310415707127/

_Peter - 2018. 04. 30. 01:55

“A marsi platformok kilövése is hihetőre sikerült ezzel a félsiker-befejezéssel, csak azt nem tudom, hogy S-G mitől gondolta meg magát? Én nem emlékszem, hogy volt jelenet a “82% nem elég” és a tűzparancs kiadása között.”

SG először észnél volt és tartotta magát a hidegháborús kölcsönösen biztosított megsemmisítés elrettentés elvéhez. Tudta Mars is így gondolkozik. Senki ne nyomja meg a gombot, mert válaszcsapás miatt mindenki veszít.

Két jelenet a 82% nem elég és a tűzparancs között:

1. négyszemközt Errinwright hatott SG egojára milyen öröksége lesz a történelemben “a kék alienek már a spájzban vannak, ha legyőzik Marsot gyorsan akkor SG vezetésével egyesülhet az emberiség a külső veszély ellen”.
A megelőző csapással életeket menthet, megéri kockáztatni. Űrhajók számában kezdett fogyni a Föld előnye és hiába állnak nyerésre Errinwright félt Mars vereség szélén használná a rakétákat.

2. a következő War Room jelenetben már mind az öt marsi kilövő állomást száz százalékosan befogták. Azt gondolta SG válaszcsapás nélkül tudják kiiktatni a marsi rakétákat. Ezért adta ki a tűzparancsot 100% előrejelzés tudatában. Nem számítottak Murphy törvényére: egy földi kilövés műszaki hiba miatt késve indult el, ezért az utolsó marsi célpont még tudott tüzelni felrobbanása előtt. Ez a lövés érte el a Földet és két millió áldozat.

Komoly dolgok, a medve és a tömegpusztító fegyver nem játék! (a hidegháborúban is volt több ismert meleg helyzet és amiről nem is tudunk)

Enzo - 2018. 04. 30. 14:04

@_Peter:
És tényleg, most újranéztem, ez a jelenet a négyszemközti beszélgetéssel valahogy elsőre nem maradt meg bennem annyira, hogy emlékezzek rá.
Ironikus, hogy így meg pont az első tűzparancs ki nem adása miatt sült be az ötödik railgun a tüzelésnél.

Kvanar - 2018. 05. 01. 02:30

Kicsit rasszistának fog tűnni, meg értem én, hogy 2300-ra, ha ennyi milliárd ember él a Földön és a Naprendszerben még látványosabb lesz a fehér emberek kisebbségi helyzete. De ebben a sorozatban van egy rahedli fehér férfi, de alig van fehér nő.

Igazából nem zavar, meg se el nem vesz se hozzá nem tesz egy átlag nézőnek az élményhez, csak meglepett, hogy egy amerikai sorozat még csak eyecandie gyanánt se tesz be valami buta kaliforniai szépségkirálnyőt, skandináv felmenőkkel :D

Shed - 2018. 05. 01. 09:15

Kvanar:
Inkább az a probléma, hogy nincs pénz a költségvetésben arra, hogy Gyürük ura stílusban az emberi méreteket változtassák. Pl. Naomi és a többi övbéli kb 2 méteres deszka emberkék nagy fejekkel az alacsony grav miatt. Eleve rögtön felismerhetőek a testfelépítésük alapján, a sorozat jeleneteiben is rögtön látható lenne, mikor beszélnek egymással övbéliek és földiek vagy marsiak.Ezt nagyon hiányolom, mert sok jelenet is egyértelműbb lenne, meg visszaadná hogy az övbéliek nem csak fejben, testben is messze kerültek a Földtől. A főbb szereplők a könyvbéli rasszokat követik. Savarosa ott is indiai volt, Bobby maori, Naomi is katyvasz volt. Julie ugye távol keleti beütéssel volt ott is. A későbbi könyvekben vannak európai származásúnak leírt nők főbb szerepben, ez talán nem spoiler…

Egyébként engem egyre jobban irritál Naomi, vagyis a színésznő. Sztem ő mellé nyúlás volt a szereplő válogatáson. Annyira fájdalmas volt nézni pl. a Savarosával való beszélgetésnél,hogy mekkora szakadék tátong a két színésznő között. A Savarosát alakító színésznőre viszont kb. ráírták a szerepet, telitalálat.

Enzo - 2018. 05. 02. 00:37

@Shed:
Avasarala, A-V-A-S-A-R-A-L-A, könyörgöm. Hogy az istenbe sikerült Savarosának írni? Egyszer még értem hogy typo, de háromszor??
Különben is, téged megöltek az első évadban. :D

heidfeld - 2018. 05. 02. 04:43

Igen, egy-két színész elég gyenge. De majd’ 6 évad Unce Upon A Time megtekintése után, tiszta felüdülés…
Övi emberek kinézetén tényleg jobban kellene látszódnia a kisebb gravitáció hatásainak, de ez legyen a legnagyobb baj! Nem kis költség lenne megvalósítása.
Az övi környezet, nyomozgatás hiányzik, de de érdekesek a mostani történések is. Erős 7/10 mehet a 3. részre is.

Malachi - 2018. 05. 02. 12:18

pedig az előző évadban voltak direkt ilyen cérnavékony, tök magas Belter alakok akiknek kínzás volt a földi gravitáció. nem tudom, most gondolom nem annyira fontos ez.

shed - 2018. 05. 02. 16:32

Enzo: A Savarosa az egyik klántag csaj nickje, és több mmo-ban is ez volt a neve, egyszerüen ez a név ugrott be, az én hibám . De elég jol átjött a más név ellenére is, hogy kiröl irok :)

Desmond Wallace - 2018. 05. 02. 19:05

Nagyon tetszett a 3. rész. Tele volt olyan apróságokkal, amelyek fokozták az élményt.

Például ez is nagyon ötletes volt:

Szeretem az ilyen ötletes apróságokat. #TheExpanse pic.twitter.com/xYvycUxZF7— Desmond Wallace (@desmondwallace) 2018. május 1.

Enzo - 2018. 05. 02. 23:34

@Desmond: nem is tudtam, hogy írsz részkibeszélőket a saját blogodra is – belinkelgethetnéd ide mindig az aktuálisat, de most megolvasom őket :)

Desmond Wallace - 2018. 05. 03. 16:30

@Enzo
Ez változó. Jó lenne minden részről írni, de ez leginkább a szabadidőm függvénye.

Neoprimitiv - 2018. 05. 03. 16:53

Valaki homályosítson fel, hogy jutott el az üzenet Annához? A marsi srácok ilyen pikk-pakk hazaértek, ledumálták ezt az alig bizarr szituációt a parancsnokukkal, aki kapásból elérte Souther-t, aki rögtön tovább küldte neki? Nem a távközlés sebességén csodálkozom, csak mindezt off-screen lezavarni elég meglepő, mert itt azért pár játékos reakciójára kíváncsi lettem volna.

Ezzel együtt is jó rész volt, bár a megmentettekkel való balhé borítékolható volt. Avasarla és Bobbi változatlanul baromi jók együtt, Mao lelkiismerete pedig úgy látszik csak rövidtávú használatra van beállítva.

Aredhel - 2018. 05. 03. 19:12

Megdumálták a marsi fiatalokkal, hogy küldjék el a Jupiter flottához az üzenetet, de közben Holden külön rábólintott Avasarala kérésére, hogy a szőkenőnek sugározzák el a felvételt. Volt is utalás, hogy keresnek egy nyugisabb helyet,ahonnan kevésbé gáz küldeni, csak az egész marsi cirkusz utána történt. Szóval szerintem 2 üzenet átadás zajlott.

Neoprimitiv - 2018. 05. 04. 10:41

a második holdenes beszélgetés nekem valahogy kimaradt, csak az elsőre emlékszem, amiben a nyílt sugárzás ellen tiltakozott.

Viszont ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem küldték el eddig is az anyagot a főtitkárnak közvetlenül? Anna számát tudja fejből, a közvetlen főnökéét nem?

Aredhel - 2018. 05. 04. 14:08

Gondolom manipulatìv célja van, hogy Annának küldte el. Tudnia kell, hogy Errinwright besároza a nevét, míg Anna SG-gez közel álló személy, és ahogy említette is, a “lelkiismerete”. Így talán kevésbé fogják megkérdőjelezni az annyag hitelességét, ha Annán keresztül jön.

Hezw - 2018. 05. 05. 10:00

@Neoprimitiv: nagyon egyszerű a válasz. Két lehetőségük van:

-kiadnak egy nyílt üzenetet (mint az első évadban Holden Canterbury féle üzenete)
-küldenek egy privátot vkinek.

Az első alapból nem játszik, mert mint olyan azonnal ránéznek és visszakeresik a forrását egy ilyen fontos üzenetnek. A másodikkal meg az volt a baj csak, hogy kinek küldjék? Értelemszerű hogy SG-nek vagy az Admirálisnak küldött minden üzenet ellenőrzés alatt áll. Ott ránéznek – és azonnal vissza tudják keresni. De egy random senkinek ha küldik, akkor azt kutya sem nézi. Emlékezz vissza, Alex is küldött/kapott a családnak pár üzenetet előző részekben. Nincs baj azzal ha küldenek vkinek, csak nem mind1 kinek. Annában egy olyan személyt látott meg, akiről tudja hogy jó kezekben van a dolog, és mégis egy “senki” – tehát nincs ellenőrzés alatt. Ezért ment két üzenet – fizikális formában egy 3. személytől az Admirálisnak (ebből nem adják ki a helyzetüket), és egy random “sms” egy random embernek – a milliónyi üzenet közül ami cikázik a világűrben.

Neoprimitiv - 2018. 05. 05. 10:29

Hezw: “Ott ránéznek – és azonnal vissza tudják keresni.”

Ugye nem gondolod, hogy ha Anna előáll azzal, hogy kapott egy ilyen üzenetet, akkor nem tudják pont úgy visszakeresni az ő “telefonjáról”, mint bárki máséról? Ha meg nem mutatja meg az üzenetet, akkor simán lerázzák, hogy pacifistaként ki a akar b-ni Errinwrighttal.

Alex magánüzeneténél lehetett az a cél, hogy mások ne tudjanak róla, de itt éppen az volt a lényeg, hogy mindenki tudjon róla. (Azt most hagyjuk, hogy egy háborúban álló rendszerben a legfelsőbb vezetés közvetlen munkatársainak a kommunikációját is figyelik, minden gyanú nélkül is, pusztán rutinból.)

Hezw - 2018. 05. 05. 10:41

Ez mögötte a gondolat, hogy ez valóságban mennyire legit az más kérdés. Muszáj az üzenetet lengesse mint bizonyíték, és akkor már központon keresztül lekereshetik igen az üzeneteit. De lehet ha utólagosan kezdik kutatgatni az már kicsit késő hogy aktuális helyet meghatározzák. Ennyi erővel a marsi flottával küldött üzenetet is le lehet nyomozni, mert megnézik a marsi csapat hajójának az utazási logját és abból kiderül hogy hol voltak X idővel ezelőtt. Szerintem ugyanez a helyzet az Anna féle üzenettel, afféle tűzoltós megoldásként szerintem simán jó.

Enzo - 2018. 05. 05. 17:31

3×04
Az Annának üzenetküldős részeket nagyjából kibeszéltétek fentebb – valóban azért küldik a lelkésznőnek, mert így jóval hatásosabb lesz S-G számára: Annára hallgat + a nőt nem befolyásolja Errinwright, és nem is ellenőrzik annyira szigorúan + Anna azért finoman szólva is “ami a szívemen, az a számon” típus, aki nem fog finomkodni a témával kapcsolatban. Az meg csak plusz megerősítés, ha közben a marsiak felől is visszahallható lesz az ügy.
Illetve Holden is úgy utasította Alexet, hogy “Find us a router to bounce a tight-beam off of, something that can’t be traced back to us”, szóval megpróbálják elrejteni a jelüket és több közvetítő állomás beiktatásával küldeni.

És akkor a részről:
– Örültem, hogy mutatták Drummer-ék expedícióját is, látványos volt, ahogy visszafordították a Nauvoo-t a drónok segítségével + mintha túl kevés lenne az övbéli beszéd, szóval örültem a csaj által mondott kifejezéseknek (pl.terásh).
– A hálátlan marsiakon meglepődtem volna, ha nem sikerül elspoilereznem magamnak a jelenetet a sorozat facebook-oldalán az egyik preview-videóval (mert a könyvből amúgy nem rémlik ilyen)
– Na, gondoltam hogy Strickland azért nem adta olyan könnyen magát, nem úgy van az, hogy csak simán megsemmisíti a kutatást. A rész végén viszont csak pislogtam, eléggé ledöbbentett – kisebb mértékben az, hogy Mao lelkiismerete eddig tartott, nagyobb mértékben amit Katoa csinált :O

#hétidézetei:
“-That Belter girl made food. You hungry?
-What?
-Food. You put it in that big hole in your face.” :D /Bobbie & Ava/

“Shit, did I miss it?” :D /Amos/

“-You’re Chrisjen Avasarala.
-Yes.
-The UN Deputy Undersecretary.
-This is going to be very tedious if you remain this dim.” :DD /Ava & Sinopoli zászlós/

Enzo - 2018. 05. 07. 00:02

10 random dolog a részről a SzájFáj honlapján, tetszik ez a rovat :)
http://www.syfy.com/theexpanse/blog/10-random-things-we-thought-about-the-expanse-season-3-episode-4

KisPista66 - 2018. 05. 08. 21:30

Eléggé unalmas lett a sorozat. Semmi igazi akció vagy meglepetés. Sok a szöveg, kevés a cselekmény. Hiteltelen. Nem a történet, az még elmenne könyvben. (Nem olvastam még a könyveket.) Hanem a színészi játék az csapnivaló.

Függöny - 2018. 05. 10. 13:37

Sztem nem egy sorit nézünk. Mai részben is volt akció is, meg feszült beszélgetés. Jó Holden picit tényleg gyengébb, de annyira nincs baj a színészekkel, csomó arc van klasszikus sorozatokból, a mai részben a BSGből szúrtam ki arcot

mikkamakka - 2018. 05. 10. 14:18

Ez volt a leglúzerebb zendülés evör:)
A Rocin végre szent a béke, csak pár terápiás kibeszélő kellett hozzá. A Filip szálat jóval hamarabb bevezették, lehet hogy ennyivel korábban kapnak vmi szerepet? nem emlékszem casting hírekre
Az is tetszett ahogy sejtetik hogy a protomolekula valami nagy dobásra készül. közben meg az emberiség még mindig egymás rommá lövésével van elfoglalva
J-P Mao lelkiismereti válsága se tartott sokáig

mikkamakka - 2018. 05. 10. 14:22

KisPista66:
ha nincsenek felépítve a karakterek, nincs mélyítve a világ(sok szöveg), akkor nincs súlya a történteknek
hogy kinek mennyi akció elég az személyfüggő, de meglepetések egész biztosan lesznek:)

Desmond Wallace - 2018. 05. 10. 18:30

“Ez volt a leglúzerebb zendülés evör:)”

Hát igen. :(

Kíváncsi vagyok rá, hogy a következő részben hogyan zárják le ezt a sztorit.

_Peter - 2018. 05. 10. 18:31

Az Agatha King admirálisa ott rontotta el nem szabadította ki Cotyart, rögtön a helyére került volna Errinwright admirálisa. :)

Geza Kovacs - 2018. 05. 10. 22:46

Ha van akció, akkor jó, ha nem, akkor nagyon unalmas. A sima beszélgetőshöz a környezet meg a történet túl lapos, gondolom nem volt elég pénz. A maiban is volt jó néhány olyan szövegelős rész, ami teljesen időrabló volt.

Llew - 2018. 05. 11. 00:33

Szerintem marha jó rész volt. Hiába olvastam a könyveket szerencsére megkopott annyira a tudásom, hogy izgulhattam sikeres lesz-e a lázadás.
Jól elbalfaszkodták. A két főtiszten túl kb senki nem volt beavatva a jelek szerint és pont az admirális nem lett lefegyverezve.
Azért az, hogy Souther csak fel akarta menteni a parancsnokság alól Nguyent az meg csak simán lelőtte pár embert elbizonytalaníthatott volna. Az meg végképp, amikor simán tüzet nyit a saját hajójára.

Important roll - 2018. 05. 11. 01:21

@Llew
Bizonyára el is bizonytalanította őket. De tudod, van az ólomnak egy igen kiváló érvelése amellett, hogy miért jó engedelmeskedni annak, akinek a pisztolyába bele van töltve.

Hezw - 2018. 05. 11. 09:34
Neoprimitiv - 2018. 05. 11. 09:44

úgy néz ki, hogy sajnos nem :( A Deadline is lehozta. Házalnak más csatornáknál, hogy hátha folytatni tudják, de a SF-en úgy néz ki, vége lesz az évaddal.

Parci - 2018. 05. 11. 09:44

nem tűnik kamunak

Hezw - 2018. 05. 11. 10:46

Nagyon reménykedjünk hogy netflix vagy amazon prime felveszi. Vagy vki aki lát benne!

Hezw - 2018. 05. 11. 10:47

A szomorú benne hogy még csak most fog elkezdődni az igazi plot :-/

Ace - 2018. 05. 11. 13:11

Valaki vegye meg. Még annyi minden van ebben a sorozatban. Kár lenne az előszobánál megállni.

Jamesch - 2018. 05. 11. 13:22

Sztem tök jó volt ez a lúzer zendülés, legalább nem klisés.
Egyébként is az egyik legjobb rész volt
Erre reggel meg jön a kaszahír, remélem legalább az évadot vmennyire le tudják zárni(gondolom nem évad immediate kaszáról van szó), ha nem is veszi át más.

Neoprimitiv - 2018. 05. 11. 13:52

Jamesh: az évad kész, amit leforgattak azt le is fogják adni.

nade - 2018. 05. 11. 14:28

tekintve hogy az első könyv is 1,5 évad alatt lett feldolgozva, feltételezem újabb 1,5 évad elég hogy a második könyv végere jussanak, szóval a 3. évad végére.

ArcaneArrhenius - 2018. 05. 11. 15:33

Nagy kedvencem a sorozat és én is most tudtam meg a kasza hírét :S A Netflix-ről olvastam egy cikket pár hete, hogy még több sci-fi tartalmat akarnak filmek és sorozatok terén is. Ügye ott a Stranger Things, Lost in Space, Altered Carbon és még több ilyen tartalmat akarnak gyártani. Nos a Netflix-nek itt egy jó lehetőség, hogy átvegye Az The Expanse sorozatot. Remélem megteszik. Többen is néznék vagy több emberhez jutna el. Én nagyon bizakodó vagyok. Ha indul az ilyen esetekben szokásos petíció, aláírás gyűjtés a sorozat megmentése érdekében a steaming szolgáltatók felé akkor valaki majd dobjon ki ide egy link-et plz. Én biztos aláírom.

Enzo - 2018. 05. 12. 01:04

https://www.change.org/p/netflix-netflix-please-buy-the-rights-to-the-expanse

Majd leírom az érzéseimet, meg a 3×05 kommentjét is holnap.

_Peter - 2018. 05. 12. 10:14

Próbálok nem aggódni, az Amazon vagy a Netflix úgyis felkarolja ha van eszük.

kpeter - 2018. 05. 12. 16:10

_Peter remélem igazad lesz, de mitől vagy benne ennyire biztos?

Randal - 2018. 05. 13. 00:16

Kár lenne a sorozatért, szerintem jól megcsinálták.

Nem tudom hány évad van a sorozatban, gondolom az íróktól is függ, de olyan 6-8-ba beleférne.

Amazon, Netflix jól járna vele, kérdés mennyire hajlandóak egyezkedni a tulajdonosok.

Enzo - 2018. 05. 13. 01:33

Nagyon remélem, hogy valaki felkarolja. Tényleg a legjobb sci-fi sorozat, van benne potenciál és ott vannak a könyvek, mint remek háttéranyag. Nem figyeltem kiemelkedően a nézettségét, ezért más sorozatokért izgultam(/izgulok), mint például a SHIELD, The 100, iZombie… az Expanse-ra olyan szinten nem számítottam, hogy amikor pénteken gyanútlanul beléptem Messengerre és 2 haveromtól is a legutóbbi üzenet az volt, hogy “expanse kasza :(“, nem tudtam értelmezni hirtelen egymás mellett a két szót…
Szép lassan a kezdeti töménységből az egyik (ha nem A) kedvenc sorozatommá vált, és erre jön egy ilyen arculcsapás. Komolyan úgy felqrtam az agyam ezen, melóban olvastam, fél óráig nem tudtam rendesen dolgozni utána. Az elmúlt években csak a Sense8 és a Defiance kaszája érintett meg, de egyik se fájt ennyire – talán bármelyik sorozatomat, néhányból még többet is “elcserélnék” egy Expanse megmentésért, ha lehetne ilyet. Persze, értem én, hogy milyen jogokat kapott a Syfy, de akkor is, itt valami valahol valakik által el lett b@szva. A kinti tévénézők, hogy nem nézik, a gyártó ezzel a fura konstrukcióval, nem tudom, de ez így hülyén jött ki.

Enzo - 2018. 05. 13. 01:40

3×05

Komolyan, Holdenék olyan lassan haladnak, hogy Southerék szála simán jobban érdekel. Főleg ebben a részben, eszméletlen volt a politikai feszültség, na meg a kontraszt, hogy a nőci, Sinopoli felettese (mármint a Hammurabi kapitánya, Kirino a neve) mennyivel higgadtabban és értelmesebben kezelte az egész konfliktust, mint Nguyen.
Souther beosztottjai (nekik is jegyezzük fel a nevüket: Mancuso és Shaffer) hihetetlen szimpatikus és önfeláldozó figurák voltak…a rész végén a lázadás, a Jimenez elpusztítása és a lövöldözés marha erős lett, és még cliffhangert is kaptunk a hibridek kilövésével.

A csipetcsapatról kb annyit tudtam felírni, hogy Alex gyerekének üzije aranyos volt, meg hogy “jé, Naominak volt egy gyereke” (ezzel a sztorival feloldva a “mit keresett egy ilyen brilliáns elme egy jégszállítón” kérdéskört.) Ja meg proto-Katoa evolúciója is elég para…Prax remélhetőleg pont időben érkezik, mielőtt Mei-ből is hupikék törpike lesz.

#hétidézete:
“-There was a Martian marine on board, Gunnery Sergeant Roberta Draper.
-The defector.
-As well as a UN deputy undersecretary, Chrisjen Avasarala. She was there, too.
-Who else was there? Fucking tooth fairy? It’s a little hard to believe, son.” :D /másik Hammurabi-s csávó/

nade - 2018. 05. 13. 08:03

a scifi nemibetegségnek (STD – startrek discovery) adják a díszlete kegy részét, MÁR a jövőhéten, ha csak nem történik valami.
A netflix kiesett, az amazonban van a reményük — írja a vmi díyzlet vezető/kellékes.
https://www.facebook.com/groups/154567691728757/permalink/384700638715460/

ám az amazon már korábban befektetett egy másik nagy költségvetésű sci-fibe (The Three body problem) …

de azért rajta, “petícionáljuk” https://www.change.org/p/syfy-renew-the-expanse-for-season-4

https://help.netflix.com/en/titlerequest

winnie - 2018. 05. 13. 08:17

elég sok scifije van az amazonnak, a kínai adaptáció csak pletyka, semmi konkrét nincs benne, de ha jön is, azon nem fog múlni a sorozat megmentése. inkább azon, hogy az amazon nem utazott korábban sem ilyesmiben.

kpeter - 2018. 05. 13. 16:50

Akkor gondolom tényleg kapa ennek a sorozatnak…

nade - 2018. 05. 13. 20:08

a fentebb linkelt fb csoportban legutóbb (vagy félórája) azt írták hogy levegőben áll vmi tárgyalás, és a fanok bombázzák csak tweetekkel meg levelekkel az amazont.

nade - 2018. 05. 14. 09:55

javítás: ez a helyes petíció az a mit az írók is támogatnak : chn.ge/2Kk6dSX

( https://twitter.com/theexpansewr/status/995824152002027521 )

Randal - 2018. 05. 14. 18:38

Nem tudom mennyire jellemző egy ilyen típusú szerződés kötése, mint amit az Expanse-zel csináltak. Gondolom a készítők hazardíroztak arra, hogyha befut mint a Trónok Harca (ugye G.R.R. Martin irói műhelyéből jöttek és szintén intrikálós stílusú) vagy a BSG, akkor talán több lóvét ki tudnak csikarni a SyFy-ből.

Az látható, hogy van egy stabil nézői bázisa a SyFy-n és az Amazon/Netflix is ki tud indulni a saját számaiból, hogy mennyire érné ez meg nekik.

A sztoriban van még anyag bőven, viszont a feszültség faktort tolhatnák fentebb is vagy legalábbis jobban súlyozhatnák.

De lehet, hogy csak azért érzem így, mert ismerem a sztorit.

Ace - 2018. 05. 15. 16:21

Most a Netflix miért is esett ki? Már nem tárgyalnak velük? Vagy írták valahol ,hogy őket nem érdekli?

Hezw - 2018. 05. 15. 21:53

https://media.discordapp.net/attachments/444554599454605352/446033221508136960/2018-05-15-Airads-Save-The-Expanse-Aerial-Banner-001.jpg?width=1754&height=877

A fanok összedobták rá a pénzt. 2×3 órát kőröz a repcsi az Amazon székház felett, miközben bombázzák tweetekkel meg üzenetekkel őket.

Hezw - 2018. 05. 15. 21:53

3500 dollár volt ez a pár óra repcsireklám

Ace - 2018. 05. 16. 07:24

Az igen XD erre csak felfigyeltek.

Claire8310 - 2018. 05. 17. 19:36

Nagyon komolyan össze volt pakolva ez a rész, még ha nem olvastam volna is. Nem volt annyira érzelmes mint az előző, de azért rendesen betalált.
Nem is tudom arról volt-e hír hogy hogy kezelik a 3. könyvet, ha akarták volna talán beleférhetett volna a maradék 8 részbe (de persze ehhez évad elején tudni kellett volna a kaszát) Így könnyen csonka lehet az egész… #savetheexpanse

Én is vártam a cliff-et a végére, még tartogatják, vagy gyanúsan az évad végére tervezték be, és akkor egy nagy WTF-kkal búcsúzik a sorozat. Mert belengetni már belengették az az évad első részében.

Érdemes-e elkezdeni? Igen. Elejéről, vagy a 3. könyvtől? (én most éppen a 7.-et várom) az biztos, hogy a történések fő vonalát nagyon szépen követi a sorozat, de persze sok különbség van (akár jellemek szempontjából is) magam részéről elölről olvasnám, de ez csak egyéni preferencia.

nade - 2018. 05. 17. 20:02
_Peter - 2018. 05. 17. 20:06

Húú mennyi minden történt a részben.

Draper harcolt a szörnnyel! Amikor mondta a többieknek ő egyedül eltereli a figyelmét, Amos milyen szerelmesen nézett utána :) “ez igen, elég bátor a csaj” Nagyon jól megcsinálták a harcot.

Mei megmentve, Strickland megkapta a magáét, Amos óriási volt: I am that guy.

Cotyar hőssé vált, JP Mao-t elfogta Holden, Errinwright letartóztatva. Nagyon jó volt Fred Johnson lopott rakétái kulcsszerepet játszottak, a Belt sem maradt ki az akcióból. És akkor a végén a protomolekula a Vénuszon! Ennyi minden egy részben, szuper volt!

Yamagato - 2018. 05. 17. 22:01

És ezt a sorozatot kaszálják.. hihetetlen. A 3×05 még a 2×05-t is übereli, annyira jól konklúziójára jutott minden szál. Kivétel talán az Errinwright-os, azt enyhén elsietettnek érzem, csak későbbre vártam. De ezt leszámítva vagy fél tucat csúcspont volt ami szerintem beleég az emlékezetembe.

Mei megtalálása és főleg Amos “I am that guy” szövege nagyon badass volt.

Ahogy Bobby kiszúrta a hibridet és hopp már rá is rontott (közbe meg jól leszólva Avasarala-t), pumpált az adrenalin rendesen. A fight meg remekül lett megoldva, egy pillanatra azért féltem, hogy budget miatt csak képernyőn kívül történik az akció vagy bűn ronda CGI lesz, de hozta az Expanse szintet.

Végre meg lett Mao, kíváncsi vagyok mit kezdenek vele hőseink, gondolom beindul politikai sz*rkavarás körülötte.

Az Agatha King-ből azt hittem többet kapunk, a mágneses csizmás hullákkal tűzdelt, fertőzött hajó irtó erős setting lett volna még 1-2 részhez.

Ahogy Amos gyerekeket reggeliztet (!) és közben a Vénuszból előtör a protomolekula űrhajó.Biztos nincsenek olyan harcias szándékai mint a hibrideknek, különben hamar véget érne a sorozat….

Cotyar-t nem akartam elhinni… Gondoltam az Alex-Naomi duó fogja megmenteni, erre bejelentkezik a reaktor mellől… jobban fáj mint tavaly Miller. És az mekkora írói húzás, ahogy valami ütős utolsó mondat helyett nem jutott eszébe semmi frappáns. Emelem kalapom, egy ilyen aprósággal (számomra legalábbis) még fájóbbá, reálisabbá tették a halálát.

Parci - 2018. 05. 17. 22:10

mindig nyavalygok, hogy szarok a színészek (némelyik eléggé, sajnos), meg csak űrhajójelmezes “barátok közt” megy, semmi igazi scifi, de ez azért egy penge rész volt, na! :)

Narakh - 2018. 05. 17. 22:21

Épp írni akartam, hogy már második évada csak ámulok és bámulok, micsoda sorozatot pakoltak nekünk össze, erre látom a kaszahírt. Ezért kár volt jönnöm.

Neoprimitiv - 2018. 05. 18. 11:04

Néztem a mostani részt és közben állandóan az járt a fejemben, mennyire ellentmondásos a helyzet.

Nem ismerem a gyártási költségeket, de erős a gyanúm, hogy az Expanse és mondjuk a SHIELD előző évadának az epizódjainak a költségvetése nem tér el nagyon egymástól. A SHIELD az utolsó fél évadban olyan szinten vett vissza a költségvetésből, hogy az nálam már komolyan az élvezhetőség rovására ment: kényszerből leegyszerűsített történetszálak, egy szobaszínház látványvilága, elhúzott konfliktusok, amiket nem tudtak feldobni kiegészítő jelenetekkel, stb. Viszont ennek is köszönhetően végül is megkapta a folytatást.

Az Expanse eközben hihetetlenül profi látványvilágot, az időnkénti panaszkodások dacára is szerintem kifejezetten feszes történetvezetést hoz, szintén nem apró szerelőgárdával. Viszont a költségek miatt el is kaszálták.

És bár rohadtul fáj a szívem érte, de ha a folytatásnak az lenne az ára, hogy a következő évad a Roci parancsnoki hídján meg két másik szobában játszódna és kínkeservvel próbálnák meg elmesélni azt, amit most megmutatnak, akkor inkább legyen vége és legyen egy nagyon klassz emlék, mint egy kiherélt folytatás.

Mazsola - 2018. 05. 18. 16:19

Még a végén lehet hogy mégsem kaszálják el. A legutóbbi részt több mint 600 ezren megnézték – nyílván a kasza hírére – ez talán készteti a syfy-t megváltoztatni az álláspontját. Elég nagy a közönség nyomása, nem véletlenül:
https://www.inquisitr.com/4904061/the-expanse-hits-one-of-its-highest-television-ratings-in-years-amid-campaign-to-save-show-from-cancelation/

Amúgy meg lehet hogy jobban járunk ha tényleg kikerül a syfy-tól, és – ha van egy kis szerencsénk – átkerül mondjuk a Netflixhez, mert inkább jobb egy kicsit várni, mint nézni hogy egy nagyon jól indult, minőségileg megalkotott sorozat mondjuk egyre kevesebb pénzt kap évadról-évadra. A nagy streaming szolgáltatóknál talán nem lesz ilyen probléma, ahol alapvetően nem az “első” nézettségi adat a mérvadó a pénztárcák nyitásánál.

_Peter - 2018. 05. 18. 17:26

Neoprimitiv – 2018. 05. 18. 11:04

Amennyire követtem a híreket a fő probléma a Syfy rossz sugárzási szerződést kötött, nem a gyártási költség a gond.

Neoprimitiv - 2018. 05. 18. 18:15

_Peter: persze, de a rossz sugárzási szerződés miatt nem jönnek vissza a költségeik.

A szerződés pedig, ahogy már korábban is írtam, a tipikus esete az öngyilkos rövidlátásnak, akármelyik oldal is ragaszkodott hozzá. Vagy a csatorna nem bízott igazán a sikerben és ezért inkább lemondott a későbbi bevételről, csak most ne kelljen sokat beletolnia, vagy a készítők nem akartak sokat átengedni a későbbi pénzekből, az eredmény sajnos ugyanaz: így hosszú távon mindenki rosszul jár.

Randal - 2018. 05. 18. 21:48

Claire8310: Én most fejeztem be a 7. könyvet. Mit ne mondjak, voltak benne meglepetések, kíváncsian várom hogyan akarják a szerzők folytatni a sztorit.

A mostani részben tetszett, ahogy megcsinálták és összerántották a történéseket időben és térben, ráadásul mindenki kivette a részét a történésekből.

Remélem folytatni fogják, mert jó kis sorozat ez, kár hogy keveseket érdekel, pedig elég érdekes témákat feszeget.

Mazsola - 2018. 05. 18. 22:13

Azt hiszem ez az eddigi évad idézete:

“I am that guy”

:)

Desmond Wallace - 2018. 05. 19. 09:04

Nagyon jó rész volt.
Ennél többet most nem tudok írni.

zolij - 2018. 05. 19. 12:58

Aki nem olvasta a könyvet az hanyagolja a 7. rész sneak peakjét, jó nagy spoilert felejtettek benne.

Prin Éva - 2018. 05. 19. 17:29

Szerintem egy kicsit zagyva, jobban el kellett volna magyarázni, hogy ki kivel van, és mi a céljuk. Egy egyedülálló biofegyver megszerzése és birtoklása arra, hogy mindenkit kiírtsanak vagy valami más a céljuk?

nade - 2018. 05. 20. 16:32

Ma’am, for the first time in your life, please just shut the fuck up! – Bobbie

This is Amos. He’s my best friend in the whole world. – Prax

You’re not that guy. You’re not that guy. I am that guy. – Amos

I always thought I’d have something clever to say in this moment. You know, something pithy. Even a little ironic, but… Memorable. But I can’t think of a fucking thing. Oh, well. – Cotyar

Enzo - 2018. 05. 21. 01:00

3×06 Néhány történetszálnak pont a végére értünk: Errinwright megkapta a büntetését, JPMao is elfogva, Prax és Mei végre találkozott, és a Bobbie vs hibrid harc is megvolt. Utóbbival kapcsolatban azért valami katartikusabbra emlékeztem – miért fordította el a fejét a lény a killshot előtt?

Darabkák:
– Bobbie milyen OP volt a páncélban az elején :D egyedül legyakta a 4 embert kb 4 másodperc alatt :D
– Cotyar kiszabadulásánál menőn nézett ki a zéró-gravitációs lövés, meg hogy nem dőltek el a hullák a mágnesbakancs miatt.
– Továbbá, RIP Cotyar :( Bírtam a karakterét. Sajnálatos, hogy ezt a Larson nevű csajt nem használta végül az Agatha King kiiktatásához.
– Tetszett a végén a zenés montázs. :) Mmmm, Naomi pucér jelenet, fincsi :P
– A végén a struktúra kiemelkedése nem semmi :O (Amos nyilván elkáromkodta magát a gyerekek előtt :D)

#hétidézetei:
“I am that guy.” /Amostól, várható volt ez a “csavar”, meg ismerős is valahonnan, de így is zseniális lett a jelenet./

illetve mindenki mondta kb mindenkinek, hogy fogja be a pofáját :D a két legjobb:
“Ma’am, for the first time in your life, please just shut the fuck up!” :D /Bobbie Avasaralának/
“No, seriously. Shut up.” :D /Amos Stricklandnek/

nade - 2018. 05. 21. 11:05

A kis Mei-re asszem ráférne egy terápia. Elrabolják az apjától miközben összedől az otthona, barátja kék izévé változik aki aztán darabokra szed egy embert, aztán még több hulla (asszisztns nő), meg apu legjobb barátja is öl, meg káromkodik.

zolij - 2018. 05. 21. 12:23

Enzo: szerintem azért fordult el, mert akkor kezdődött el az emelkedés a Vénuszon.

nade - 2018. 05. 21. 17:40

“mégegy aszteroida érkezett a naprendszerünkön kívülről. a korábbival ellentétben ez nem csak áthalad, hanem a bolygókkal ellentétes pályára állt, közel a Jupiter pályáján”:
https://www.nytimes.com/2018/05/21/science/asteroid-interstellar-jupiter.html

heidfeld - 2018. 05. 21. 20:08

Nagyon jó rész volt.

_Peter - 2018. 05. 22. 09:36

nade – 2018. 05. 21. 17:40

Gondolj bele az óriás Jupiter (és a többi nagy bolygó) mennyiszer mentette meg a picike Földet, hogy eltérítik a sok szemetet.

_Peter - 2018. 05. 22. 11:40

Egyre közelebb az Amazon megegyezés. Múltkor elfelejtettem írni miért nem aggódok nagyon, azonkívül ilyen minőségi sorozatot miért is hagyna elveszni valamelyik streaming szolgáltató, az is érv az Amazon főnöknek űrrakéta cége is van mint Elon Musknak, biztos nagy fan. :)
Még költségvetés növelést is álmodok, még látványosabb legyen a sorozat!

BDJG - 2018. 05. 22. 12:45

@Enzo:
Volt egy interjú a showrunnerrel aki ezt elmagyarázta. Ezzel akarták kb megmutatni, hogy még mindig ott van nagyon mélyen egy emberi oldala a lénynek (azaz Katoa) és hogy amikor kimegy a csillagos ég alá (amit Katoa soha nem látott), egyszerűen rácsodálkozik.

csab - 2018. 05. 22. 17:50

Már nem emlékszem: Katoa apja szerepelt Mei apjának belépőjekor, még a 2. évadban?

Elar - 2018. 05. 22. 20:46

Várjunk csak
Bobby a végén megöli a hibridet?

Neoprimitiv - 2018. 05. 22. 21:16

Elar: gondolom igen, különben nehezen tudták volna egyben és életben visszavinni a hajóra.

Enzo - 2018. 05. 23. 00:57

@zolij: lehet, de úgy lett bemutatva, mintha a hibrid podok szétlövésére lett volna “válaszreakció” az ojjektum kiemelkedése.

@BDJG: na köszi, ez már egy fokkal hihetőbbnek hangzik – pláne ha azt is hozzávesszük, hogy Katoa “átalakulása” még esetleg nem fejeződött be 100%-osan, mondjuk az s2 végén levő hibridhez hasonlítva.

@csab: igen, Basia volt a részben, amikor Prax ott bolyong, ha jól emlékszem ő küldte el őket Romához (a csirkedealelős srác, akit Amos megagyalt)

@Elar: de meg ám :)

Hezw - 2018. 05. 23. 08:35

A ojjektum semmire nem volt válaszreakció, egyszerűen: “the work is complete”

Asszem a hibrid azért nézett az égre, mert akkor lett kész.

Az amazon (azt hiszem igazgatója” amikor 2011-ben bemutatta az ipodot egy prezentáción, az expanse 1. könyv volt rajta a bemutató mintán és azt lengette. Szóval biztosan fan, ürrakéta cég nélkül is ;)

Még egy poén:
https://www.gofundme.com/savetheexpanse-get-roci-to-space
A fanok kilövik az űrbe a rocit :)

Annatar - 2018. 05. 23. 16:16

Más: lehetne kérni egy linket a könyves kibeszélőhöz? Kicsit nehézkes megtalálni, és sokan el is felejtették, hogy ilyen is van ;)

Hezw - 2018. 05. 23. 16:29

Fent a keresőbe ha beírod expanse könyves, ki is dobja ;)

http://www.sorozatjunkie.hu/2016/01/22/the-expanse-konyves-kibeszelo/

mikkamakka - 2018. 05. 24. 13:05

egyik legjobb rész pedig csak felvezették az új szálakat
még mindig nem tudom felfogni hogy kaszálhatta syfos ezt a sorit
könyvet nem olvasók kaphodhatták a fejüket a rész végi wtf-ek után (Melba, rockhopper, Miller)

elmebaj - 2018. 05. 24. 16:42
Neoprimitiv - 2018. 05. 24. 17:04

elmebaj: volt már, a hírekben is volt és főleg nem igaz. Nem rendelték be a 4. évadot, egyelőre csak tárgyalnak róla. Ez is jó hír, de nem lezárt dolog.

Desmond Wallace - 2018. 05. 24. 17:58

3×07: utolsó egy perc: libabőr. Emelem kalapom.

zolij - 2018. 05. 24. 20:31

huh micsoda időugrások :D

Yooha - 2018. 05. 24. 21:14

Mennyit uugrottunk előre? Mennyi idő egy ilyen gyűrűt megépíteni? És valami erőtér van a felületén?

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 24. 21:39

csúzlihajós behaluzta a csajának az üzenetét? a gyűrű elkezdi az emberek elméjét barmolni?

rodosto13 - 2018. 05. 24. 21:41

SPOILER
A Ring annyira egy csullagkapus Ori Szuperkapuhoz hasonlít :D

zolij - 2018. 05. 24. 21:44

Yooha: pár hónap telt el. És nem a gyűrű miatt, hanem mert a hajóknak ki kellett érnie gyűrűhöz (az Uránusz pályáján túlra). Plusz egy másik szál miatt is kellett pár hónap szünet, de mivel azt itt még csak minimálisan vezették fel, így inkább nem spoilereznék :)

A gyűrűvel kapcsolatban pedig minden spoiler ami még nem hangzott el a sorozatban, a könyvesek ne vegyék el a felfedezés örömét azoktól, akik nem olvasták :)

Annatar - 2018. 05. 24. 21:53

Kiváncsi Fáncsi:
Nem, nem haluzta. Csak azzal, amire készült, híressé válhatott volna (ha túléli), úgy már megérte volna a csajának lenni :P

Amúgy a zene milyen volt már. A Highway Star (Deep Purple) belter feldolgozásban állatul szólt :)

Geza Kovacs - 2018. 05. 24. 21:59

Eléggé filmtörténeti volt az az “ütközés”, vissza is tekertem vagy nyolcszor, baromi jól sikerült :-)

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 24. 22:40

@Annatar: nekem elég fura volt a nője – előbb közli, hogy lelép, mert ki tudja merre jár, majd közli, hogy a nagy trükkre vár epedve, és akkor majd lesz jóság husi a röppentyűlovasnak – de miután kipurcant a gyerek a gyűrű falon, a háttérben látható a csaja, de mintha valaki mással lenne megint

Claire8310 - 2018. 05. 24. 23:04

Na milyen jó kezdés volt! Szépen mozgatják a szálakat, erőviszonyok megint csak érdekesek lesznek.
A vége meg… durván jól sikerült a gyűrűvel való találkozás, én is visszatekertem párszor, és hát a végére megtörtént Az esemény. Vééégre. :)
Bull amúgy merre jár? vagy csak később mutatják be? Egyik kedvenc szereplőm volt anno, szóval remélem hamarosan föl tűnik Behemóton. Csak nem hagyják ki.

(a végén az egy régi közös képe volt a csajjal, a srácnak és annyi. Nem haluzott semmit)

nade - 2018. 05. 24. 23:20

bakker a 3×7 jobb volt mint a korábbi részek. Szinte mozi minőségű cucc. Lehet a zenés betét meg a ‘körkapcsolások’ miatt tűnik így, de akkor is.

ghostika - 2018. 05. 24. 23:23

Nekem egy dolog tunt fel, nem is ertettem, a resz elejen mikor mutatjak a Ring-et es a tavolban latszodnak a hajtomuvek, ahogy lassitanak, mintha valami kis hajo mar ott lenne a gyuru korul (8:20 nal) es akkor meg nem latszodott az eroter a renderelt kepen.

Annatar - 2018. 05. 24. 23:37

Kiváncsi Fáncsi:
Az ő a loopolt videón a csajával, nézd meg újra. Egy emlék.

Engem kicsit zavart a látható “erőtér”, a könyvben mintha ilyen nem lett volna. Meg én nem így képzeltem el az ütközést, csak nem akarom itt jobban kifejteni azok miatt, akik nem olvasták. Tényleg elrepül ott valami kis jármű, de erre is lesz magyarázat, hogy mi miért, és miért úgy történt.

Mazsola - 2018. 05. 25. 21:56

Nem olvastam még a könyveket, de talán mégis jobb lett volna azok szerint szervezni az évadokat is? A 3×07-en nagyon érződött, hogy egy új könyvbe kezdtünk bele.
Amúgy Holden még meddig viseli a seggén a felsőruháját? Már kissé uncsi..:)
Viszont tetszenek az új szereplők, a rámenős “újságíró” csajszi, az ideges “gépész-csaj”, meg az új beltalowda badass.
Az egyirányú (?) csillagkapu sokat sejtet…
Ezek után egész egyszerűen nem tehetik meg az Amazonnál, hogy nem rendelik be a 4. évadot! :))

szelesmalom - 2018. 05. 25. 23:55

3×7

Borzalmas volt.
Alig birtam végig nézni.

Bár 2 jelenet tetszett:
Mikor a hapsi átrepül..
Másik: Idon’t shit where I eat.

zolij - 2018. 05. 26. 00:42

Mazsola: öö, milyen ideges gépészcsaj?

zolij - 2018. 05. 26. 00:43

Ja hogy Melbára gondolsz

Neoprimitiv - 2018. 05. 26. 07:59
k-10 - 2018. 05. 26. 08:12

Hurrá – szólt a nép.

winnie - 2018. 05. 26. 08:16

és mostantól lehetősége van, hogy szóljon. mindenki előfizethet az amazonra (és nézheti vagy loopolhatja a sorozatot:), amikor jön, ráadásul, ha nem változik, akkor csak 3 dollár egy hónapra, és az amazon az mindig nézi az új sorozatainál, hogy hányan jönnek, akik csak azért jönnek (és maradnak).

Ace - 2018. 05. 26. 09:29

Hurrá! Meg lettünk mentve. Megyek előfizetni az Amazonra ;)

Hezw - 2018. 05. 26. 10:03

@Winnie: amazon prime működik eu-ból is? vagy csak kamucímmel?

Citrom - 2018. 05. 26. 21:36

Óhogyaza.Melba,miért, oh miért?

Nagy mákunk van, hogy Bezos bacsi ( Amazon fejes, vilagleggazdagabbembere) szereti a könyveket és a sorozatot is.
Twittelt is róla régebben, biztos voltam benne, hogy felkarolja a sorit :)

winnie - 2018. 05. 26. 21:59

Hezw: minden országban van amazon prime európában. ahol vagy, ott működik az adott országbeli. pl. a magyar. trükközéssel meg nyilván el lehet érni más országbéli tartalmakat is webes, boltos felületen.

winnie - 2018. 05. 26. 22:02

OFF

Citrom: szerinted nem szereti az amazon saját sorozatait, amiket jobbra balra kaszál? hiába szereti, ha nem teljesít. szerinted nem fogja az amazon az expanse-t elkaszálni a 4. évad után minden további nélkül, ha nem teljesít? akkor is ugyanúgy fogja szeretni bezos, szóval ez így nem logika:) plusz nem is így működik, nyilván lehet befolyása arra, hogy valami a projektet megvizsgáljanak, hogy rentábilis lehet, de semmi több, a prime egy alegység saját irányítókkal, akik nem fogják a saját bőrüket vásárra vinni olyanért, amiben nincs potenciál.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 27. 13:14

ha már új pénzes nagybácsi lett a sorozat körül, nem akarják lecserélni james holden-t? :)

Desmond Wallace - 2018. 05. 27. 14:29

“ha már új pénzes nagybácsi lett a sorozat körül, nem akarják lecserélni james holden-t? :)”

Egy színészcsere jó nagy marhaság lenne.

elmebaj - 2018. 05. 27. 15:56

@winnie:
“mindenki előfizethet az amazonra (és nézheti vagy loopolhatja a sorozatot:), amikor jön, ráadásul, ha nem változik, akkor csak 3 dollár egy hónapra,”

Az amazon prime video nem ~$9 (vagy a “rendes” prime $13) per month? Milyen $3-os ajanlat van? Tudsz erre valami linket adni? :)

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 05. 27. 18:07

@Desmond Wallace:

“Egy színészcsere jó nagy marhaság lenne.”

szegény színészt elnézve, aki james holdenként próbálkozik, nem hinném, hogy olyan nagy marhaság lenne – talán még a finomabb jelzők közé tartozik, hogy a csávó totál semmilyen, súlytalan és 3 évad alatt semmit nem bírt fejlődni – alex és amos legalább valamit erősödött, de a holdent alakító az első pillanat óta egy rakás szerencsétlenség (sz.v.sz.)

heidfeld - 2018. 05. 27. 19:07

Biztató “kezdés” volt ez a 7. rész.

Enzo - 2018. 05. 28. 01:39

3×07
Lehet, egy kicsit jobban átjött volna az eltelt majdnem fél év, hogyha a sorozat is kicsit szünetre megy. Na nem baj, azért állat volt a kezdés: ahogy behozták Manéo szálát a zenés körítéssel meg csöcsös Evitával, rengeteg övbéli nyelvű mondat és felirat (pl. showxating) a részben, az új szálak behozatala…na de erről inkább részletesen:

Holdenéket eléggé in medias res kaptuk, de nagyjából megmagyarázták, hogy mi történt. Monicában egy ismerős és eyecandy arcra leltem (Anna Hopkins, Berlin a Defiance-ből), Amos és Monica között egy meglepően jó kémiát éreztem az “I don’t shit where I eat” jelenetben, az a rész remek volt.

Darabkák:
– Naomi a Behemóton, ez is fura, Diego visszatértét jó látni. Drummert továbbra is bírom, Ashford meg elég zizi +a szokásos övbélinél is furább kiejtése van.
– Melba száláról minden spoiler nélkül csak annyit, hogy arra számítottam, más játssza ;)
– Praxre visszautaltak, így “elvarrva” a szálat, hogy mi lett vele.
– Melba “képességét” jól ábrázolták, bár egy kis magyarázat még nem ártana hozzá.
– A Manéo “delta-V” jelenet…hát hogymondjam, elég explicit lett, gondolom sokakat sokkolt :D
– …na meg a Miller-látomás is.

#hétidézete a minimális képernyőidőt kapó Annáé:
“-Aren’t you part of the godly contingent?
-Well, I came here on a spaceship, not the wings of an angel, I’m able to appreciate the difference.”

(amúgy elég szívás, hogyha a könyvekkel előrébb jársz, mint a sorozat, de nem annyira, mint a magyar megjelenés – én pl a 3.-at olvastam, és így a könyves kibeszélő ugyanúgy spoileres még nekem is :D)

_Peter - 2018. 05. 28. 07:05

Az is szívás nézed a sorozatot, aztán a kibeszélőjében folyton hasonlítják a könyvhöz milyen karakter hiányzik, miben más és utalások mi lesz.

winnie - 2018. 05. 28. 08:10

“Az amazon prime video nem ~$9 (vagy a “rendes” prime $13) per month? Milyen $3-os ajanlat van? Tudsz erre valami linket adni? :)”

itthon 2.99 – hivatalosan az első 6 hóna a kedvezményes, de még nem emelték, vagy csak nem tudok róla. de aki az expanse miatt jön, az kedvezményt fog fizetni, ha nem változik semmi.
—–
Your Membership Prime Video (EUR 2,99/month)

On June 3, 2018 you will be charged EUR 2,99 for a month of Prime Video.

Your promotional pricing expires July 2018 or 6 months from the start of your subscription, whichever is later.
—–
egyszer bannkártya csere miatt újra kellett indítanom és akkor megint 2.99-cel indult, de azóta folyton kitolja ezt az “expiring periódust”, a historyban látom, hogy folyton 3 dollárt von le.

Parci - 2018. 05. 28. 21:39

“– Melba “képességét” jól ábrázolták, bár egy kis magyarázat még nem ártana hozzá.”

hát igen, nem “még”, hanem bármilyen magyarázat nem ártana, mert így csak annyit lehetett látni, hogy megszállta a farkasember és bámm. legalább valami kékes pislákolás lett volna a szemében, hogy ő valami next-gen hibrid vagy mittomén.

látványos volt a rész, de az új szálakat csak odadobták és csókolom.

az meg szerintem most már több mint elképesztő, hogy holden ennyi idő után is csak ilyen kisírt fejű hülyegyerekként tud nézni, mint akinek elvették a tejbegrízét és most irgalmatlanul szomorú. azért baj ez, mert azonosulni sem lehet vele, ami nem ártana egy sorozat főhősénél :(

Mazsola - 2018. 05. 29. 11:11

Parci,

Holden színészi képessége hasonlatos a Jon Snow-t alakító színész teljesítményéhez. :)
Amúgy engem nem zavar, tán mert nem ismerem, hogy _milyennek kellene lennie_ már a könyv szerint.

Ezek szerint Melba az ideges “gépész csaj”. Tényleg jó lett volna többet tudni mi is ez az egész, de nyílván kifejtik később.

Theo - 2018. 05. 29. 12:40

Jee Berlin, bár nem katona, meg tuti nem marad sokáig, főleg hogy az operatőr már terrorizál, pedig jó lenne állandónak. Ahogy Drummer is, de harmadjára tuti csak sikeresen kinyírják sajnos, körülményeket elnézve.
Amúgy a történéseket nem igazán fogtam, alapból az őrült zenés fickó, még jó hogy kipukkadt. Meg hogy kik milyen hajóról, hova mentek, mit csináltak.
Holdennel kapcsolatban egyetértek, ennél nyomorékabb a színész már nem lehetne, de Fred Johnson se jobb.
Azért amikor az elején elspoilerezték Thomas Jane-t, a jobbak az ilyet, az elvileg halott szereplőt, csak a rész végén szokták kiemelni, de ennél többet vártam, lényegében nem is értettem mit mond.

Randal - 2018. 05. 29. 22:00

Parci, Mazsola:

Én a könyveket később kezdtem el olvasni és szerintem többnyire jól adják vissza a színészek az elvártat.

Mate4182 - 2018. 05. 30. 09:54

Maneo jelenete visszarepitett az elso evadba amikor a Roci legenyseg egyik tagjanak leviszi a fejet vmi berepulo repesz mikor szmokiznanak Alexszel (elnezest nem emlekszem mar a karakter nevere)

elmebaj - 2018. 05. 30. 12:33

@Mate:
Foyt vagy Shed. Attol fugg, hol lattad eloszor, es a felirat kovette-e a nevvaltoztatassal a konyvet, vagy sem. :)

@winnie:
koszi az infot!

Citrom - 2018. 05. 30. 18:44

Winnie, tökéletesen egyetértenék veled, ha az adott úriember szimplán csak “gazdag” lenne. De, akinek a Blue Origin a hobbija és a vagyona 134 milliárd dollár, röhögve kiad párszáz milliót egyéb hobbikra. Meg ugye a sori megmentésének elég komoly PR értéke van. ( itt igazából ez nyomhatott sokat a latba)
Nyilván ettől függetlenül, ha kidurran a lufi 1-2 év múlva simán kaszálják fű alatt, de ismerve Bezos életpályáját, inkább emocionális, mintsem financiális okai voltak az átvételnek- mivel maga a sorozat nézettségtől függetlenül elenyésző bevételt jelent számára.

Neoprimitiv - 2018. 05. 30. 19:39

Citrom: “röhögve kiad párszáz milliót egyéb hobbikra”

Kiadhat. Ettől még nem biztos, hogy meg is teszi. Itt valószínűleg sikerült elég jó üzletet csinálniuk ahhoz, hogy ezzel az amazon a terveik szerint ne bukjon (vagy ne sokat) és ahogy írtam korábban, abban valóban lehetett szerepe, hogy mondjuk a költség-haszon számításoknál hol húzzák meg a piros vonalat.

Ha ez egy lelkesedésből történő bevásárlás lett volna, akkor már sokkal hamarabb léphetett volna. Megtehette volna mondjuk, hogy beszáll a sorozat finanszírozásába egy fix reklámszerződéssel és voilá, a SyFy el sem kaszálja.

Bezos üzletember és nem azért van 134 milliárdja (ami nincs neki, ez a vagyonérték, aminek a jelentős része addig vagyon, amíg meg nem akar szabadulni tőle…), mert hülyeségekre szórja el. A Blue Origin lehet, hogy végül egy pénztemető lesz, de az egy új piaci szegmensben lehet áttörés – ez meg csak egy tévésorozat, amilyenből volt is és lesz is még sok száz. (Ez persze mind nem mond ellent annak, hogy szeretheti a könyveket és a sorozatot, és személyesen is örül annak, hogy nincs vége.)

elmebaj - 2018. 05. 30. 21:51

@Citrom

bocs a nyelvtannácizásér’, de szerintem azok a POW karakterek szeretnének inkább PoV karakterek lenni (kivéve talán Martinnál, ott PoV-nak lenni sem jobb). ;)

kaktusztea - 2018. 05. 31. 12:21

Sziasztok!

Nagyon félve, épp csak rápillantok a kommentekre, mert kerülném a spoilert, de kb. a felében ott van, hogy “a könyvben” – ekkor gyorsan továbbgörgetek. Még ha nem is konkrét spoiler, utalásokkal, összehasonlításokkal is rengeteg dolgot le lehet lőni, mert könnyű belőlük következtetni. Én meg úgy szeretem nézni a sorozatot, hogy újdonságként ér benne minden, nem tudom, mi fog történni.

Tudom, hogy sokakat feszít belülről, hogy a könyv ilyen, a sorozat meg olyan és annyira szívesen leírná ezt, de… lehetne, hogy itt nem ejtünk szót a könyvről egyáltalán? Kicsit sem.
A topik tetején ott van egy link a könyves kibeszélőre, ott lehet bőven írni bármit.
Bocs, ha valakibe belegázoltam ezzel, de tök szívesen olvasnám ezt a topikot, viszont így képtelenség..

winnie - 2018. 05. 31. 13:03

köszi a jelzést, töröltem a könyves említéseket – azért nem volt annyira sok és a legtöbb komment óvatos volt. és mostantól gyakrabban nézek rá. a könyveseknek van saját topikjuk.

rodosto13 - 2018. 05. 31. 17:23

Ez a sorozat egy külön érték, nagy kár lett volna, ha odaveszik!
Én kb 1 éve találtam rá Netflix-en, ahol az algoritmus ajánlotta fel, ott daráltam le az első két évadot, utána most a harmadikat már hetiben nézem. És ez olyan szempontból rossz, hogy most nincs előttem a gomb, hogy a mai rész (s03e08) után egyből tudjam nézni a következőt :D
A CGI, űrbeli jelenetek, fizika azok amikre azt tudom mondani, hogy nemcsak jól néznek ki (mert ma már nem nehéz megcsinálni), de ötletesek is. De ez csak hab a tortán a történet, és a szerethető karakterek mellett.

Claire8310 - 2018. 05. 31. 19:57

Megint milyen remek rész! Aztarohadt. Ilyenkor még jobb a gondolat, hogy lesz 4. évad. Az is tuti, hogy a 3. évad eddig rendesen odateszi. Az utolsó tíz perc brutál jól volt megoldva, és hát Thomas Jane. Minden jelenete és mimikája arany. Talán Straitnek is segít, ha van egy erősebb partnere. (Bár kicsit gyors volt az átmenet a jól vagyok-ból a teljes kifordulásba, de erre csak egy része volt mondjuk, és azon belül megoldotta)
Aki nekem egyre érdekesebb: Ashford. Jó kis bábjátékos az öreg. Tetszik a karakter, amit kihoznak belőle.

Neoprimitiv - 2018. 05. 31. 22:32

van egy olyan erős gyanúm, hogy Drummer nem éli túl ezt az évadot. Semmi konkrétum, csak az egész karakter pont az “ideális dramaturgiai áldozat” sávjában mozog. Nem annyira központi figura, hogy ne lehetne kiírni, viszont elég szimpatikus ahhoz, hogy dráma legyen a halála.

Remélem nem lesz igazam, mert kifejezetten kedvelem a karaktert.

Enzo - 2018. 06. 01. 13:51

3×08
Nem nagyon tudtam dolgokat felírni a részről, de ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna egy jó epizód. A tetőponttól (Seung Un boom) szépen felpörögtek a dolgok, elég feszült lett a szitu minden helyszínen, talán a Holden-Amos egymásnak feszülés volt a legerősebb jelenet. Holden rendesen elborult a végére, de azért jól rájött a metaforára, Miller is jól nyomja, Melba backstoryját pedig úgy érzem, hogy egy rész végére tartogatják csattanónak. (na jó, muszáj írnom a könyvesbe is)
Ja és király, hogy nem felejtették el megvalósítani a sorozatban azt is, amit a könyvben is sokat emlegetnek (nem spoiler, attól hogy tartalmazza a “könyv” szót!), hogy az övbéliek sokat gesztikulálnak.

Parci - 2018. 06. 01. 20:16

végülis egész izgalmas epizód volt ahhoz képest, hogy annyi történt, hogy a gyűrű előtti helyzetből elmentek arrébb egy picivel a gyűrűig :D

wondorog - 2018. 06. 01. 21:19

Parci: ugyan nem látszott egyértelműen, de ténylegesen átmentek a gyűrűn.

szelesmalom - 2018. 06. 02. 00:21

3×8
jónagykula rész volt ez is..

Hezw - 2018. 06. 02. 08:17

@szelesmalom: igen, a közvélemény is ezt mutatja 9.5 pontszámmal imdb-n. Valóban kula lehetett.

Randal - 2018. 06. 02. 12:13

Francba, ilyenkor utálom, hogy olvastam a könyveket.
Jó kis pörgős rész volt, rengeteg konfliktus forrással.

Hezw: Ne etesd a trollt :)

wondorog: Biztos, hogy átmentek a gyűrűn? A hajó tattal a gyűrű felé volt és a záró képen is úgy tűnt, hogy belassultak a gyűrű előtt.

Hezw - 2018. 06. 02. 13:30

Biztosan átmentek a gyűrűn, csak csalókán látszik. Az egésznek ez a lényege hogy belassultak a rakétával együtt.

Parci - 2018. 06. 02. 19:29

tök mindegy, hogy ezen epizód utolsó másodperceiben mentek át ténylegesen, vagy a következő epizód első másodperceiben fognak :D

nekem egyébként ez a milleres telepatikus kommunikáció nem tetszik egyelőre, remélem erre lesz valami scifihez méltó megoldás/magyarázat

melba meg végtelenül érdektelen így, hiába titokzatoskodnak, valamit azért jó lett volna felvázolni belőle, hogy érdekelje is az embert, hogy akkor miért lesz belőle zombi időnként

összességében mégis jó kis sorozat, de nagyon zavaróak ezek a mesterséges feszültség-fokozó technikák, miközben a sztori nagyon lassan halad. a battlestar galacticának is volt egy gyenge évada, de összességében azért lett népszerű szerintem, mert valahogy pont jó volt a tempója

Annatar - 2018. 06. 02. 20:53

Parci:
Volt magyarázat Millerre, csak nem figyeltél ;) Nézd meg újra.

Yooha - 2018. 06. 03. 06:21

Uh, ezt kicsit benéztem. :)
Azt hittem a gyűrűt az emberek építették, mert kijött a protomolekula a Vénuszból, fenyegeti a Naprendszert, és most menekülés van. A feliratból az jött le, hogy kb. fél éve helyezték üzembe, azt hittem van ott személyzet, és mennnek a turnusok a mittudomén Proxima Centaurira.
De akkor minek ment mindenki egy tök ismeretlen cucchoz? “Majd lesz valami?”

zolij - 2018. 06. 03. 10:25

Parci: elég konkrétan mutatták a részben, hogy mihez van köze a Miller “halucinációnak”.

Yooha: egy tök idegen entitás / technológia kiemelkedik a Vénuszból és kirepük az Uránuszhoz, mindezt olyan sebességgel, amihez képest az emberi technológia őskori, majd elkezd ott építeni valamit. Ezt a távolságot úgy képzeld el, hogy a legtávolabbi kolónia a sorozat idejében a Szaturnusz holdján található, az Öv pedig a Mars és a Jupiter közti kisbolygóövet jelenti. Az Uránusz kb. kétszer olyan messze van a Naptól, mint a Szaturnusz, elérése még Epstein hajtóművel is hónapokig tart.
Szóval a Vénuszon levő idegen technológia gondol egyet és kinéz az Uránuszhoz, majd ott elkezd építeni valamit. Persze hogy rájön a frász az emberekre, egyrészt a “mi a fene ez” kérdéskör miatt, másrészt meg a “nehogy már a többi frakcióé legyen”. Na ezért megy oda ennyi hadihajó.

Randal - 2018. 06. 03. 10:38

Yooha:

Fura, pedig tök egyértelmű volt, hogy a gyűrűt a protomolekula építette, még az átalakuló hibridet is erről kérdezték.

Azért ha feltűnik valami ismeretlen a láthatáron csak megnézed, hogy az meg mi a fene, nem? :)

Másrészt mindenki fél a protomolekulától, mert kiirthatja az egész emberiséget és próbálják kitalálni, hogy mi a szándéka, mi lehet a gyűrű, jön-e valami odaátról vagy sem, stb.

Enzo - 2018. 06. 03. 23:52
kulup - 2018. 06. 04. 12:55

Én sem jöttem rá a magyarázatra Millerrel kapcsolatban. Leírná valaki ?

Shed - 2018. 06. 04. 14:35

kulup:
A könyves kibeszélőben kérdezd meg, itt azért nem írnám le, bár össze lehet rakni hogy mi a helyzet Millerrel.

Igazából engem a könyvben, meg itt is az zavar, hogy az övbeliek lényegében pár millióan vannak, teljes függésben a Földről érkező mindenféle élethez szükséges cuccok miatt, de azért úgy ugrálnak mintha ők lennének az új nagyhatalom.

Most is, van egy lopott templomhajójuk és odamennek keménykedni, a földi és marsi flottával szembe. Eleve a mormonok földiek, csak annyit kellene mondaniuk hogy kalózkodással és lopással szerezték meg a hajójukat, és máris kiszednék alóluk. Ne felejtsük el: A mormonok kifizették az építést, aztán kirugdosták őket a hajóról az övbéliek, és neki akarták vezetni a Ceresnek. Utána meg a sodródó hajót befogták és sajátjukként kezelik.

Desmond Wallace - 2018. 06. 04. 14:50

“A mormonok kifizették az építést, aztán kirugdosták őket a hajóról az övbéliek, és neki akarták vezetni a Ceresnek. Utána meg a sodródó hajót befogták és sajátjukként kezelik.”

Az Erost.
Viszont megmentették a Marsot a hibridektől a lopott rakétákkal.

Ez a szépe egyébként ebben a sztoriban, hogy nem egyszerű a politikai helyzet.

Az övbéliek egy jó része söpredék ugyan, de vannak közöttük normális emberek is, akik politikával szeretnék elérni azt, hogy egyenrangú félként tekintsenek rájuk.

bebb - 2018. 06. 04. 15:37

Nekem a Milleres sztoriból annyi jött le nemolvasóként, hogy a gyűrű (Eros/protocucc) kommunikál így Holdennel, a Rocinante fedélzetén maradt prototrutyin keresztül, valamiféle irányított hallucinációval. Ez még nagyjából érthető, ami viszont furcsa, hogy úgy tűnik, mintha magának a “látomásnak” önálló tudata lenne.

Amúgy tetszik ez a csavar, hogy az évad elején ráparáztattak arra, hogy nem sikerült megsemmisíteni az összes trutyit, most meg kiderül, hogy ennek köszönhetik az életüket :)

bebb - 2018. 06. 04. 15:55

Off: az előző kommentem elnyelte a motor, plz tegyétek vissza. Köszi!

On:
Nagyon bejön ez az évad is, most pl. az átvezető rész is tök eseménydús volt (bár nekem az epstein driveos közjáték is bejött a 2. évadban). Jó ez az új felállás is, hogy Naomi elment a belterekhez, Avasarala meg átvette az irányítást a Földön. Imádtam a slingshotoló punkgyerek minidrámáját, főleg azzal a csattanóval (höhö) a végén.

Ami kevésbé tetszett, hogy a politikai szálat eléggé kurtán zárták le még a 6. részben, főleg, hogy előtte azért elég nagy hangsúly volt rajta. A másik, hogy mintha kevésbé mennének rá a “tudományos pontosságra”, mint az előző évadokban, de ez tényleg csak néhány ponton merül fel.

Persze ezekkel együtt is kimagasló élmény a sorozat, minimum 8/10 nálam, nagyon sajnáltam volna, ha nem élesztik újra.

Parci - 2018. 06. 04. 22:44

na, így már értem. láttam a prototrutyis bevágást, nem is értettem, hogy akkor most mi van, de akkor connect the dotz van :)

Annatar - 2018. 06. 04. 22:46

bebb:
Azért tűnik úgy, mert önálló tudata van ;) Miller volt a minta, de a Nyomozó önálló entitás. Viszont még nem alakult ki teljesen, ezért használja Miller emlékeit a szituáció elmagyarázására, nem tudja egyszerűen elmondani, amit Holdennek tudnia kell.

Parci - 2018. 06. 04. 22:47

persze így más kérdések merülnek fel. a máskor olyan halálos prototrutyi, amiből egy kis csepp kikékít egy egész űrhajót, miért maradt nyugton és stikában sírósszemű holdenék hajóján? eddig mindig mászott az energiaforrások felé.

vagy megint nem figyeltem? :)

Parci - 2018. 06. 04. 22:51

Annatar: hű, így máris jobban tetszik!

azon gondolkodtam is, hogy még a korábbi évadoknál az eros-incidensnél volt egy jelenet, amikor a gonosz, wifis-szemlencsés szabotőr csávókámat meglátogatta a protoizé úgy, hogy az orra előtt összeállt egy csomó molekulából egy emberformává (talán a tükörképévé), ami elég látványos volt, de azóta sem kezdtek ezzel semmit. lehet, hogy az egy alfa verziós protoember volt, a nyomozó meg már public release? :D

Annatar - 2018. 06. 04. 23:35

A trutyinak szüksége van szerves anyagra, hogy növekedni, szaporodni tudjon. Anélkül csak van, nem zavar sok vizet. Viszont pont annyira elég, hogy közvetíteni tudjon a nagy massza (a Gyűrű) és Holden között.
A hibrid-lövedék azért tudott akkora pusztítást végezni, mert eleve egy mozgó, élő valami volt, ami aktívan tudott támadni, és utána emberről emberre terjedt a fertőzés.

Enzo - 2018. 06. 05. 01:10

@Parci: “az eros-incidensnél volt egy jelenet, amikor a gonosz, wifis-szemlencsés szabotőr csávókámat meglátogatta a protoizé”
várj, mi? a vak operatőr fickó már szerepelt korábban? :O

Annatar - 2018. 06. 05. 07:19

Nem az operatőr, hanem a kém.

Parci - 2018. 06. 05. 14:05

bázz, spojler, az operatőr fickó is wifis? :D

Parci - 2018. 06. 05. 14:06

“A trutyinak szüksége van szerves anyagra, hogy növekedni, szaporodni tudjon. Anélkül csak van, nem zavar sok vizet.”

Julie Maóék hajóján az elején eléggé terjeszkedett, pedig senki sem élt már rajta emlékeim szerint. de oké, kötekszem, amúgy így a magyarázatokkal logikusabb minden :)

zolij - 2018. 06. 05. 14:50

Parci: azért nem élt rajta senki, mert bekajálta a legénységet. A reaktor körüli massza az a legénység volt.

Annatar - 2018. 06. 05. 16:13

El kell érnie a protomolekulának egy kritikus tömeget és összetettsèget, hogy a programja működésbe léphessen, és ehhez biomasszára van szüksége, a radioaktív sugárzás pedig felgyorsítja a folyamatot. Namost a Rocin lévő csomócska egyrészt kicsi, és nincs kajája, másrészt viszont mivel kapcsolatban van a többi protomolekulával, már más feladata van, nem a terjeszkedés, hanem a kommunikációs csatorna fenntartása.

Parci - 2018. 06. 05. 19:45

zolij: értem, hogy bekajálta a legénységet, de úgy rémlik, hogy _utána_ is terjeszkedett

Annatar: oké. ez amúgy kiderült a sorozatból is csak nem figyeltem, vagy könyves háttérinfó?

Annatar - 2018. 06. 05. 21:31

Csak akkor terjeszkedett, amikor bekapcsolták a hajtóművet. Amikor leállították, és nem kapott energiát, akkor ismét megdermedt.

Nem rágták a szánkba, de szerintem szóbakerült azoknál a részeknél, ahol a kísérleteket mutatták a protomolekulával. Az mindig előkerült, hogy egy darabig kordában tudták tartani és irányítani, de aztán nagyon gyorsan elszabadult, és a saját programját hajtotta végre. Mivel eleinte nem tudták, hogy mi a programja, csak azt, hogy nagyobb biomassza kell ahhoz, hogy az a komplexitás kialakuljon, amikor már kiderül, hogy mi a célja, akkor találták ki az Eros projektet.
Mondjuk az előző hozzászólásom utolsó mondata inkább az én spekulációm, ez így nem hangzott el sem a sorozatban, sem a könyvekben (asszem).

Enzo - 2018. 06. 05. 22:58

@Annatar&@Parci:
jaaaaa vágom kiről van szó, bocs, róla teljesen elfeledkeztem (pláne arról hogy neki is speckó szeme volt) és összekevertem a dolgokat :D szóval nem volt semmi spoiler, na.

nade - 2018. 06. 07. 11:00

az Anna karakter leszbiskedő jeleneteit, vagy akár a többit is kivághatnák a p….ba mert csúnyán lerontották a sorozatot így megújítás után a filler jeleneteivel.

mikkamakka - 2018. 06. 07. 12:12

gondoltam hogy ez egy “lassú” rész lesz:D
Drummer beszéde jó volt
Miller oltotta Holdent, Mao papa 2. kedvenc lányát
Amos nagylelkűen csak kihajította a tvseket az űrbe, senki nem halt meg, még arra is ügyelt hogy rendesen felvegyék az űrruhákat:)

mikkamakka - 2018. 06. 07. 12:14

nade : nem “leszbiskedik”, üzenetet küldött haza a családjának, nem filler hanem építik a karakterét mert obv. lesz még szerepe..

rodosto13 - 2018. 06. 07. 12:28

Sajnálom a tvseket, felőlem maradhattak volna még a hajón, de Amos őszintesége és gondolkodása zseniális :D
Érzetre tényleg lassabb volt a rész, de legalább megtudtunk egy indítékot, meg jobban megismertük a karaktereket.
Azt nem tudom, hogy Naomi hogy szeretné beérni Holdenéket, mert ha a sebesség határ alatt vannak éppen, gondolom ő sem mehet gyorsabban, így nem fogja őket beérni egyhamar.

Parci - 2018. 06. 07. 15:15

na, most már felvázolták melba karakterét, de bár ne tették volna. értem én, hogy szegény mao család teljesen elbaszott, és ő most bosszút forral, de… nem érdekel, mert ehhez nem kell scifit nézni, elég carlos espositót és társait valami brazil izében. :(

a többi viszont jó volt, miller is gyorsan tanul angolul :DDD

naomit most ideális volna feláldozni (de akkor az megtörtént volna a részben szerintem), végre magára talál, “jövööööök, sráááácok”, picit gyorsít, aztán páff, úgy jár, mint a fogathajtó jocóka, aki elhagyta a fejét a gyűrűnél.

mikkamakka - 2018. 06. 07. 15:34

A Roci megállt hogy bevárja a marsi hajót, akkor jelent meg Miller, Holden meg a végén egyedül indult útnak űrruhában az ojjektum felé

nade - 2018. 06. 07. 17:23

@mikkamakka nem csak ő, meg a flörtölései ami bajos, lásd még amit Parci ír Melbáról.

@Parci: viszont ha Naomi meghalna, nem lenne aki megjavítaná a bandának a Rocit

Parci - 2018. 06. 07. 18:55

hát igen, nyolcvanhatodszorra telefonál haza a szövegíró néni és tépelődik :)

zolij - 2018. 06. 07. 20:33

a “szövegíró néni” valójában lelkész, ne lássunk már bele egy szimpla beszélgetésbe flörtölést.

Parci - 2018. 06. 07. 21:28

nem láttam bele ilyesmit

Annatar - 2018. 06. 07. 23:26

Ha a férjével beszélgetne, az is zavarna titeket? Igenis hozzátartozik Anna karakteréhez az, hogy annyira izgatja az ismeretlen, hogy képes hónapokra hátrahagyni a párját és a gyerekét, hogy részese lehessen, de ettől még a családja nagyon fontos neki, és mielőtt elindul a bizonytalanba, még üzenni akar nekik. A kommentet előbb olvastam, mint ahogy láttam a részt, és egyszerűen nem értem, hogy ezen a pár másodperces jeleneten miért kellett ennyire felháborodni…

Geza Kovacs - 2018. 06. 07. 23:44

Engem pl. akkor is zavarna, ha a férjével beszélgetne, de sokkal-sokkal kevésbé.

Amúgy ez egy csúnyán időhúzó rész volt, simán be kellett volna menniük a gyűrűn már a rész elején vagy közepén.

Dob - 2018. 06. 08. 10:20

Elizabeth Mitchell-t (Anna) a Revolution óta ki nem állom. A bárgyú mosoly, a hülye karakterek. Kész vagyok. És tök mindegy, hogy megleg a karakter vagy sem, a színész miatt alapból negatívan indult.

Kpeter - 2018. 06. 08. 12:20

Én meg csípem, a Revolutionben sem volt rossz. Az hogy hülye szerepet írtak számára, az nem az ő hibája.

todie - 2018. 06. 08. 12:52

Elizabeth Mitchell-t a LOST ota nem lattam semmiben, de ott (is) szerelmes voltam bele kb, itt is rohadt cuki. revolution-rol nem is hallottam mondjuk:)

TamKir - 2018. 06. 08. 19:52

“Köszi” a rengeteg spoilert :/ Először Melbáról, hogy majd lesz egy nagy csattanó vele kapcsolatban – még a nevét sem mondták ki a sorozatban, de már leírtátok,hogy szuper ereje van. Most pedig már azt is, hogy ki ő. Kösz, mikkamakka és Parci :(

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 08. 19:55

szerintem a Lost óta “Juliska” pont ugyanazt a cuki-aggódó-naiv (és ettől idegesítő) karaktert hozza minden szerepében

winnie - 2018. 06. 08. 20:25

ha valami könyves spoiler van, szóljatok, és törlöm.

Parci - 2018. 06. 08. 20:33

ööö, én nem olvastam a könyveket és csak a sorozatot nézem. csak olyat írtam, amit konkrétan leadtak az aktuális részekben. bocsánat, ha ezzel is szpojlereztem, de óvatosabb is lehetnél, ha mondjuk le vagy maradva a részekkel. (én tuti nem olvasnék bele ilyen topikba, előre, ha amúgy fontos nekem a szpojlertelenség)

mikkamakka - 2018. 06. 08. 21:16

TamKir: Lécci mutass rá hogy mikor spoilereztem, mindig az adott rész után írok arról ami történt, erre való a topic
szerda esténként van új rész amúgy

Randal - 2018. 06. 08. 21:36

Nekem tetszik Anna karaktere. Kár, hogy nincs idejük a sorozatban bővebben kifejteni.

Vallási szempontból pl. tök érdekes, hogy mit kezdenek a protomolekulával és gyűrű dologgal.

Nem tudom Melba karakterével mi bajotok van, ad egy plusz izgalom faktort a sorozatnak.
Ha meg azzal van bajotok, hogy bosszút áll, akkor kb. az egész sorozattal kellene, hogy bajotok legyen, hisz Holden is állandóan kiáll a jó ügyért, meg megy a politikai kavarás ezer szálon, stb. stb.

Geza Kovacs: Az miben változtatott volna a helyzeten, ha ezek a jelenetek azután játszódnak le, hogy bementek a gyűrűn. Ha meg bementek, akkor ott mit kellene csinálniuk?

Parci - 2018. 06. 08. 21:46

nekem az a bajom vele, hogy alapvetően a scifi része miatt érdekel a sorozat, a szarkavarós királydrámát meg csak elviselem. az nem tetszik, amikor túl sok lesz az utóbbiból, az előbbi meg csak a közeggé, díszletté válik.

mint ahogy az történt például a vikingekkel. vagy a once upon a time-mal. hamar elfogy az eredeti gondolat, és akkor marad az, hogy jocóka fúrja pistit, aki szerelmes leába, aki viszont nem tudja, hogy peti mennyire átejti.

itt persze más a felállás, mert van történet, a könyvek. a bsg is azért volt jó, mert a sztori adott volt, nem évadról évadra írták, a nézettség függvényében a végtelenségig.

Neoprimitiv - 2018. 06. 08. 21:50

TamKir:

Ha még eddig nem hangzott volna el (bár emlékeim szerint az első epizódjában bemutatkozott), akkor most a halott pasi logbookjából felolvasták a nevét, mi az, hogy “még a nevét sem mondták ki”? Azt, hogy valamilyen szuper ereje van, azt az első színre lépésekor (talán három résszel ezelőtt) már demonstrálta. Azt, hogy kinek a rokona, most mutatták meg. Azt pedig mindenki tudja, aki a Columbo óta nézett már bármilyen sorozatot, hogy ha van egy ennyire “rejtélyes” szereplő, aki ráadásul mindent elkövet, hogy kinyírja a főhősöket, akkor annak lesz valami csattanója. (Ja igen: a könyveket én sem olvastam, amit tudok, azt a sorozatból tudom.)

Három nappal az epizód leadása után egy kibeszélőben ki szokták beszélni azt. Ezért van. Aki nem akar vizes lenni, az ne menjen vízbe.

Annatar - 2018. 06. 08. 22:14

Parci:
A sci-fihez hozzátartozik a politika és a társadalom is. Ennek a sorozatnak pont az a lényege, hogy miként hat egy idegen behatás – a protomolekula, és ami mögötte van – az emberiségre. Ha ez nem tetszik, akkor ez nem neked való, de számonkérni rajta, hogy nem olyan, amilyennek te szeretnéd… ;)

Randal - 2018. 06. 08. 22:24

Annatar:

Illetve az is része, sőt mi több, az alapfelállás, hogy mit kezd egymással a Föld, a Mars és az Öv mindeközben.

Parci - 2018. 06. 09. 08:51

Annatar: fair enough. egyébként sem kértem számon, leírtam, hogy milyen részek untatnak ;)

Tyberius06 - 2018. 06. 09. 11:31

Nah egy gyors darával felhoztam magam a sorozattal… Hát azért Melba bosszúja nekem eléggé lusta megoldás, de viszont jól építették fel, hogy miért… Szegény lány nagyon sérült. A 6-dik részig eléggé pörgött a sztori, most ezzel a gyűrűs témával picit lassítottak, de gondolom majd felgyorsulnak megint.
És akkor öröm, hogy az Amazon átvette a sorozatot.

Logitor - 2018. 06. 09. 12:59

Erre a spoileres témára tényleg az a legjobb tanács, hogy nézze az ember a kommentek dátumát és a még nem látott rész leadásának időpontjától már ne olvasgassa. Én is belefutottam, idegesített, de már jobban figyelek erre. Mindezt mondom úgy, hogy a legutolsó kivételével olvastam az összes magyarul megjelent könyvet de akkor sem akarom tudni mi volt az adott srozatrészben míg magam meg nem nézem.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 09. 14:32

ez most komoly, hogy valaki azon sír, hogy egy kibeszélő csoportban miért beszélnek az emberek egy-egy epizódról? :)

Sigismundus - 2018. 06. 10. 16:56

Spoilerekbe belefuttatás ellen a legjobb, ha beírjuk a hozzászólás elejére, hogy melyik részről is ír épp az ember egy hosszabbat.

3×09

Ennyi, három szám meg egy betű, ennyi előzékenység belefér mások felé.

Kevesebb új arc, de azok elviszik a szükséges sztorikat.

Ami viszont nem tetszik az Anna lelkésznővel amit tettek, tényleg csak egy beszédíró+szociális munkásnak néz ki, nem pedig egy metodista lelkésznőnek. Bár a metodista lelkészeknek hatásos előadóknak és segítőknek kell lenniük. De Annából a vallásos vonások teljesen kimaradtak. Nekem ez tetszett meg benne mert scifiben tényleg nem sok hívővel találkozni, érdekes hogy mit hozhat ki belőlük amit látnak.

Mate4182 - 2018. 06. 11. 15:25

3×09

Ez a resz is baromi eros volt, bar nalam a 8 volt eddig az evad legjobbja.

Szerintem Amos karaktere semmikepp sem pszycho. Ha az lenne, cask kilokte volna a stabot az urbe.

Nekem inkabb o olyannak tunik aki tisztaban van vele hogy mi az ara, ha bemocskolja a kezet, de vallalja ezt a terhet, mert tudja hogy a csapat tobbi tagja masban jeleskedik (ezt tok jol bemutattak az I’m that guy jelenettel a 7bol vagy a 6.bol mar nem emlkeszem)

Holden utjara kivancsi leszek a kovetkezo reszben …
En nem olvastam meg a konyveket (az elso felenel tartok kb) de nem orulnek ha tuleroltetnek ezt a ,,tudunk kommunkalni a hallott Millerrel stb stb)

_Peter - 2018. 06. 11. 16:00

Pár hozzászólót kispacelnék az űrbe! :)

Minden héten szólunk ne ide a könyves megjegyzéseket, van rá külön hely, mégis megint azt látni melyik karakter miben más a könyvben! Egyébként mi a probléma azzal, ha Amos ott kedélyes és itt antiszoc, örülhetnél valami kis újdonságot kapsz a sorozattól és nem egy az egyben másolás.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 11. 21:43

könyvben nem olvastam, így csak a látottak alapján tudom megítélni Amos-t, de ott nekem egy teljesen kereknek tűnik a karaktere – egyszerű, de egész és kiszámítható karakter

Annatar - 2018. 06. 11. 23:19

OK, ezek után fölösleges ide bármit is beírnom, akkor is eltűnik a hozzászólásom, ha nem írok semmilyen spoilert, sem könyveset, sem semmilyet… Már egy kérdésre sem lehet válaszolni? :(

Enzo - 2018. 06. 12. 17:51

3×09 (pótlás kb szombatról)

– Na, gyorsan lebukott a vak fickó. Amostól reméltem, hogy a “nem löktem még ki vak embert légzsilipen” szöveg bekerül a sorozatba is :D de sajnos nem…
– A Behemoth-on nem igazán láttuk eddig a gigantikus belső tereket, ezt hiányolom még.
– Melba a flashbackjében idősebbnek nézett ki, mint a jelenben :D ja és tévedtem, mégse rész végére szánták a nagy leleplezést
– Melba motivációját nem igazán sikerült bemutatni rendesen, furcsán összecsapott lett a jelenet, amikor így random Ren készülékén elküldte Ren lányának(?) az üzenetet, amit az apjának szánt. Értem, hogy a narrálás nem igazán opció, de ez így akkor is gagyi lett.
– Drummer beszéde, alatta a dobolással (hehe, drum, ééérted) viszont eléggé epikusra sikeredett, talán az epizód legjobb jelenete (pláne ha már cliffhangert nem kaptunk).

#hétidézetei:
“You’re gonna tell me everything I need to know to unf*ck this ship.” :D /Amos/

“-I wanna know exactly what you know.
-Oh, so you wanna talk about the non-local quantum hologram, the phase-conjugate adaptive waves resonating in micro-tubules in the brain, which of course requires some closed-timeline curves and Lorentzian manifold, and you catch up, I’ll wait.
-So, a crime scene?
-Crime scene.” :D /Holden&Miller/

k-10 - 2018. 06. 12. 19:10

Annatar – 2018. 06. 11. 23:19

De, de, bizony jókora spoilert írtál be, majdnem szóvá is tettem tegnap.
Mert ugye az nem probléma, ha megtudjuk, hogy “papíron” kicsit más egy figura habitusa, ebből még nem derül ki semmi.
Az viszont kifejezetten bosszantó volt, amikor elpofáztad, hogy miért és hogyan jelenik meg egy virgonc halott a kapitányi kabinban. Nem mondom, hogy nem sejtettem a mechanizmusból semmit, de jobb’ szerettem volna magamtól összerakni a teljes képet.

Annatar - 2018. 06. 12. 20:26

Szerintem meg mindez kiderült az eddigiekből, én csak összefoglaltam azok számára, akik elvesztették a fonalat. Mindegy.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 12. 21:19

a sorozat részeiből szerintem elég egyértelmű, hogy miller nem miller, saját magát is “a nyomozónak” nevezi

Ufó Pista - 2018. 06. 12. 22:05

Eddig nem vagyok tőle hanyatt esve.
Sokat sejtető befejezések a legizgalmasabb résznél elvágva, hogy aztán a következő rész végén lévő újabb elvágott sokat sejtető befejezésig ne történjen szinte semmi..

Desmond Wallace - 2018. 06. 12. 22:08

“Melba a flashbackjében idősebbnek nézett ki, mint a jelenben :D”

Kb. a saját anyjának is elment volna azokban a jelenetekben.

SASI - 2018. 06. 14. 18:39

A könyvet nem ismerve a mostani rész vége számomra óriási WTF volt, nagyon kíváncsi leszek hogyan tovább, remélem az Amazon tényleg megmenti a sorozatot, kár lenne ha egy ilyen rész után mint a 3×10 nem sokkal később véget érne.

zolij - 2018. 06. 14. 20:06

SASI: már berendelte az Amazon a 4. évadot

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 14. 20:22

egyre jobban tetszik ez a sorozat, de holden színészt cseréljék már le valahogy…

SPOILER:

a legvégén az a mi napunk volt? sok-sok “kapu” volt, nem tudtam eldönteni, mit látok

csak vizionálta holden a mi napunkat, vagy az egyik kapun keresztül tényleg felrobbant egy nap? (csak máshol)

na, gyorsan újranéztem, mintha több nap is felrobbanna távolról nézve a kapukon keresztül, aztán jön a miénk (a jupiter alapján, ami mellett elrepül a kép)

csúnya protomolekula, mindenkit el akar pusztítani?

Geza Kovacs - 2018. 06. 14. 21:51

Gondolom nem mindenkit akar elpusztítani, mert egy pár ember már átjutott a gyűrű másik oldalára, arra nyilván nem vonatkozik a naprobbanás akkor se, ha igazi volt. Sőt lehet azokra se, akik a gyűrű külső oldalán hesszelnek.

Parci - 2018. 06. 14. 22:39

3×10:

holden zavaró, de elmegy. anna viszont rettenetes, ahogyan melba is, és egyelőre mindkettő fölösleges is.

ám a rész jó volt. azt még nem teljesen értem, hogy miért az kell a naprendszereket szingularitásba sűrítő protomolekulának, hogy egy sírósszájú színészbácsi bedugja a kezét egy lyukba, de majd kiderül, és egyébként is kemény volt, ahogy lekvárt főzött a marsi csókából.

Annatar - 2018. 06. 14. 22:58

A felrobbanó napok között nem volt ott a miénk. És talán a következő részben jobban kifejtik. Többet nem mondok, mert aztán megint törlésre kerül a hozzászólásom :P Talán ezt a könyvet a legnehezebb megfilmesíteni, mert nagyon sok leírás van benne, és sokminden csak a fejekben történik, gondolatok, motivációk, emlékek stb., és ezeket nehéz látvánnyá tenni.

Parci - 2018. 06. 14. 23:08

ja igen, ezen gondolkodtam is, hogy “miller” lelki nyomora ott a végén az mi volt? a protocucc virtualizálta millert, ez oké, de miért állt neki könnyezni, hogy ő hogy félt és hasonlók?

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 14. 23:13

@Parci: az én értelmezésemben a protocucc “bekebelezte” anno Miller-t, ott van benne az “információja”, az emlékei, az érzései, minden – simán fel tudja használni és újra kreálni millert, ha így tudja meggyőzni holden-t

bebb - 2018. 06. 15. 01:54

Húú, hát ez a 3×10 nagyon vattafakk volt, megnéztem kb tízszer az utsó jelenetet, és szerintem a “máshonnan jött az élet” klasszikus scifi-s plotot láttuk.

Az is egy lehetséges verzió, hogy a protomolekula megzabál minden napot, ebben az esetben szerencse,
hogy Naomi mégsem lőtte ki a Napba annak idején a mintát :)

De szerintem ennek pont az ellentéte van.

Az eleje még nagyjából tiszta, Holden eggyé válva a protomolekulával “visszamegy” az időben (látjuk Vénuszt, Erost meg a madárkát stb) Aztán a protomolekulanapot. Nem realtime-ban látjuk az eseményeket, korábban Miller is azt mondta Holdennak, hogy meg kell néznie a fájlokat, és akkor látni fogja hogy mi micsoda. Meg azt, hogy évmilliárdokkal ezelőtt civilizáció volt itt, de most már csak csukott ajtók vannak. Ez egy prezentáció.

Aztán a kamera kizoomol, és a lukakon keresztül látunk sok naprendszert, középen a protonappal. A protonap békésen elvan, bolygók vannak mellette, a körülötte lévő lukakban lévő napok közül néhány szupernovává alakul és felrobban. Ahol robbanás volt ott a nap helyén semmi nincs, vége a sztorinak.

snitt, Holden sírós arca (… :), aztán látjuk ezt a protoállomást kívülről ahogy kiköpi magából a kék sugarat a gyűrűn keresztül egy másik napba. Ez is szupernovává alakul, DE a robbanás után új nap keletkezik! Snitt, Holden üvölt a fájdalomtól.

Szóval innen azt vettem le, hogy a többi robbanás természetes jelenség volt, az adott nap életciklusának vége, viszont a mesterségesen előidézett robbanás után az új nap lehetővé tette az élet kialakulását.

Abszolút hülye vagyok a csillagászathoz, szóval ne nevessetek ki, de azt olvastam, hogy a mi naprendszerünk kialakulásában is fontos szerepe volt a szupernováknak, (wikipédia FTW).

Összegezve, mesterséges robbantással hozták létre a mi naprendszerünket, tehát ez a teremtés története, a protomolekula (ill. a mögötte álló lény) a Teremtőnk, legalábbis közvetve.

A protofaj kihalt, de csinált egy biztonsági másolatot magáról, amit a protomolekula hordoz, amíg az életre alkalmas naprendszer kialakul.

Szerintem ez magyarázza azt is, hogy tele van a 3. évad papokkal, többek között az engem is irritáló Annával, akinek mi más funkciója lehetne a tinilányként való viháncoláson kívül, mint hogy találkozzon a Teremtővel? Ezt a teremtővel találkozás szöveget párszor el is lőtték amúgy az évadban.

Aztán persze lehet, hogy tök máshogy van :)

Annatar - 2018. 06. 15. 07:59

Tök máshogy van :)

zolij - 2018. 06. 15. 11:07

Vagy az is lehet hogy pont így van. Hiszen ez a sorozat kibeszélője, ahol a könyvesek még csak véletlenül sem fedik fel a folytatást. Igen, az is annak számít hogy a könyv alapján megerősítünk vagy cáfolunk valamit.

Annatar - 2018. 06. 15. 11:15

Ne legyetek már ennyire mimózák… Egyébként szerintem nem sikerült jól ennek a résznek a vizualizálása, még a címben szereplő dolgot sem mutatták meg rendesen. Remélhetőleg a következő részben Holden elmeséli valakinek, hogy mit látott, mert ha anélkül megy tovább a sztori, akkor nagyon érthetetlen lesz.

Parci - 2018. 06. 15. 12:14

szerintem is belefér ennyi, tényleg nem értem, hogy aki maximálisan érzékeny a szpojlerekre, miért topikol. volt egy agyalás itt, hogy mi lehetett ez, jött egy nem nyert válasz, lehet akár tovább is gondolkodni, hogy akkor micsoda. :)

én amúgy, bár nem mélyültem el benne igazán, inkább valamiféle terjeszkedésként, elfoglalásként értelmeztem a protoizé sugarát, szóval, hogy a protocucc a kapukon keresztül szépen bekebelez civilizációkat, naprendszereket. amikből nem marad semmi, csak a protocucli tárolja az információkat (tiszta mass effect reapers).

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 15. 12:40

az a naprobbanás elég látványos volt, de több mindent is jelenthet, szimbolizálhat

ha jól láttam, a protospace-ből sok-sok világra nyílt kapu régen, de a robbanások után megszűnt a “helyi” kapu

a földi hajón féregjáratnak hitték elsőre a protospace-t, és az emlékkép alapján nekem úgy tűnik, valahol jogosan

lehet, a protomolekula nem csak a naprendszerben szűnt meg, hanem máshol is és így próbál meg teljesen a nulláról újra létrejönni

zolij - 2018. 06. 15. 13:21

Parci: ez nem a spoilerekről szól, hanem hogy a sorozatnak a saját jogán kéne létezni és aki ide jön dumálni az aktuális részről, felvet egy elméletet, az a sorozatból szeretne annak az elméletnek a valódiságára választ kapni és nem a könyvesektől.

Most gondoljatok bele hogy pl. a Losthoz vagy a Westworldhöz létezne könyv és az összes rajongói teória le lenne lőve a könyves infókkal.

Annatar - 2018. 06. 15. 13:30

Próbálok spoilermentesen segíteni a gondolkodásban. Tehát azt már tudjuk, hogy a protomolekula, miután elkészült a kapuval, rájött, hogy az a hatalmas civilizáció, aminek odakint kéne lennie, nem válaszol a küldött jelekre, úgyhogy Miller alapján megkreálja a Nyomozót, hogy derítse ki, mi a helyzet. Holdent eszközként használva jut hozzá az állomáson tárolt rekordokhoz. Tehát Holden szemén keresztül azt látjuk, ami _történt_, nem feltétlenül azt, ami ennek az egész rendszernek/civilizációnak a rendes működése, célja volt.

Annatar - 2018. 06. 15. 13:38

zolij:
Egyrészt igazad van, és bocsi, másrészt viszont szerintem nem igazán jól oldották meg ennek a témának az adaptálását, túl zavaros, és túlságosan ködösen csepegtetik az információkat. Elvileg megvannak az információk, korábbról is a protomolekulával kapcsolatban, és Miller sokmindent megoszt, de nem áll össze a kép annak, aki nem tudja, mire figyeljen.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 15. 13:43

@Annatar:

“miután elkészült a kapuval, rájött, hogy az a hatalmas civilizáció, aminek odakint kéne lennie, nem válaszol a küldött jelekre,”

nekem nem rémlik, hogy a sorozatból erre lehetett volna következtetni, mármint arra, hogy a kapu keres egy civilizációt, ami nem válaszol…

ha ez könyv alapján van, akkor tényleg nem kéne erőltetni ezt :)

Annatar - 2018. 06. 15. 13:54

Nem, ez különböző részletekben ugyan, de elhangzott a sorozatban is Miller szájából.

Logitor - 2018. 06. 15. 14:21

Olvastam a könyveket, ám szerencsére rég volt, és szerencsére elég összetett a történet ahhoz hogy ne emlékezzek mindenre, így még jobban élvezem a sorozatot.

Viszont lehet, hogy én vagyok kötözködő de szerintem Annatar tényleg túl sok minden lövöldözöl le csírájában, és még a “spoilermenetes gondolkodás segítő szolgálatot” is soknak tartom. Zolijnak igaza van, felrobbannék ha a Westworldnál minden teóriánál valaki felhívná a figyelmet, hogy hát sajnálom, de ez nem így van, nem jól figyeltetek hiszen itt meg itt már utaltak erre meg arra. A teóriákat élvezet kifejteni, megvitatni, sőt élvezet az egymás mellett futó több teória bármelyikére újabb bizonyítékokra vadászni a következő epizódokban, nem hiszem hogy szükség van egy osztályfőnökre aki leinti a tanulókat ha rossz irányba gondolkodnak egy “Tök máshogy van”-nal.

zolij - 2018. 06. 15. 14:52

Annatar: az hogy a sorozat hogy csepegteti az információt, az totál mindegy annak aki először szembesül a történettel. Téged azért zavar, mert ismered a teljes képet (én is olvastam az eddig magyarul megjelent könyveket), de akik csak a sorozatot nézi, az most szembesül ezekkel. Ráadásul nem fair felvetni a sorozatnak hogy hogy csepegteti az információkat, ugyanis még nem zárult le a történetszál, lehet hogy a következő részben lesz valami, ami világossá tesz egy csomó mindent.

Amúgy elég egyszerű, azért van a könyves kibeszélő, mert szinte lehetetlen különválasztani a könyves élményeket a sorozattól és így aki olvasta a könyvet, akaratlanul is elronthatja a sima kibeszélőben azoknak a szórakozását, akik csak a sorozatot nézik. Pl. amit te most leírtál hogy mit tudunk eddig, annak egy része nem derült ki a sorozatból egyértelműen. Igen, voltak rá utalások, de pont az utalásokból születnek a spekulációk, amiket így rövidre zársz.

Annatar - 2018. 06. 15. 15:09

OK, bocs. Visszavonulok.

mikkamakka - 2018. 06. 15. 15:38

Én tökre élvezem olvasni a különböző teóriákat, még ha sokszor nagyon tévutakon is járnak
Azt azért már korábbi részekben világosan kimondták hogy a kapu amikor létrejött nem tudott kapcsolatba lépni a másik oldallal (it reaches out 113 times a sec) és erre fel létrehozta az Investigatort(Millert) h nyomozza ki mi történt
Teljesen egyetértek hogy Holden látomása zavaros volt, ennyi alapján nem lenne világos hogy mi is történt, de tuti ki lesz ez fejtve bővebben, emiatt ne aggódjatok

3x09ről:
Amos cuki volt a suicide pactjével
Holden és (Alexa)Miller oltások
Nekem bejött Anna beszéde, fura hogy egyesek ennyire triggerelődnek egy vallásos karaktertől
Drummert imádtam ahogy Ashford szemébe mondta h látja mit csinál
“go into a room too fast kid, the room eats you” új értelmezést nyert
Gunny barátság ide vagy oda, simán tüzet nyitott Holdenre

bebb - 2018. 06. 15. 17:50

Hát, akkor mellélőttem, de azért el kell ismernetek, hogy király elmélet volt :D.

Különösen az Annás részre voltam, büszke, azt már a utólag raktam bele, mert olvastam Parci kommentjét, hogy nem látja a funkcióját a karakternek :)

Mikkamakka: ha rám gondoltál a triggerelős résznél – igazából nem a karakter jelenlétével van bajom, sőt, valószínűleg inkább a színésznő meg a karakterív zavarhat, nem tudom az arcmimikáját, hanghordozását hova tenni, tényleg egy becsiccsentett bakfisra emlékeztet. A Lost-ot nem láttam, nekem a Revolution c. sorozatból maradt meg, az elég ergya volt, meg őt sem bírtam. Nyilván ez is közrejátszik az antipátiámban.

Maga a tény, hogy központi szereplő egy egyházi személy, szerintem tök izgalmas, és egyedivé teszi a sorozatot, nem sok ilyen űrhajós scifire emlékszem, ahol ez lett volna. A Kapcsolatban Matthew Mcconaughey volt ilyen (ő király volt, dehát ismerjük MM-t), meg talán Arthur C. Clarke-tól rémlik valami ilyesmi.

Talán ezért is volt nagyon fájó, hogy mindig kizökkentettek a jelenetei az utóbbi részekben. Pont a munkáját nem végzi a csaj, mindenhol ott van, de semmit nem tesz, tökre sajnáltam az öngyilkos katonát, kilométerekről lehetett látni, hogy ez lesz, ráadásul a barinőjét is odaküldte Melbához (itt már tényleg azt éreztem, hogy szivatják a karaktert az írók).

A beszéde nekem is tetszett, végre azt csinálja, amit elvárnál tőle, és nyilván a halálhír kijózanítja, talán ezek után nem lesz ennyire balf*. Kicsit úgy tűnik, hogy az elején szándékosan van lebutítva, hogy később látványosabb legyen a fejlődése.

A marsi katona Darwin-díjat érdemelne. Ott vannak a vattafakk helyen, ahol mindent valami űberintelligens rendszer irányít, tudják hogy nem mehet gyorsan semmi, oké, elkezdenek lőni, mert ez a parancs, de megállnak a golyók a levegőben, erre a csávókám azt gondolja, hogy “eldobok a gránátot, az biztos segít” :)

nade - 2018. 06. 15. 19:51

@ Parci – 2018. 06. 15. 12:14
“aki maximálisan érzékeny a szpojlerekre, miért topikol. volt egy agyalás itt, hogy mi lehetett ez, jött egy nem nyert válasz, lehet akár tovább is gondolkodni, hogy akkor micsoda. :)”
vagy inkább fordíva, aki könyves, és mindent tud, az miért “topikol”? Felsőbbrendűség villantgatása, egosimogatás? És a “nem nyert” válasz is rontja az élményt.

Parci - 2018. 06. 15. 22:35

Annának természetesen nem a vallásossága idegesítő, hanem a hanghordozása, ügyetlen kedvessége. Az a halotti beszéd olyan klassz volt, mint egy foghúzás.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 15. 22:41

@bebb:

“Anna” a Lost óta hozza szinte ugyanazt a karaktert minden szerepében, negédes, naiv, mindenkire kedvesen és diplomatikusan odafigyelő nénit – rohadt idegesítő :)

Shed - 2018. 06. 15. 22:47

Anna egy idegesítő karakter,úgy ahogy van. Ha jól értem ,akkor a lényege az lenne hogy ő mennyire lelkiismeretes, meg pozitiv karakter. Sztem egyáltalán nem az. Eleve tudta hogy egy zsarolásnak köszönheti hogy mehet, mégis ment, sőt ő kérte hogy zsaroljon a másik csaj az ő nevében is. Nagyjából nem érdekelte a gyereke és a felesége sem, fontosabb volt neki hogy ott legyen.

bebb: A vallásos karakter egyáltalán nem izgalmas egy ilyen scifiben, lévén ez egy amerikai film. Az lett volna a csoda, ha nem lenne benne….

Parci - 2018. 06. 16. 14:27

Shed: “bebb: A vallásos karakter egyáltalán nem izgalmas egy ilyen scifiben, lévén ez egy amerikai film. Az lett volna a csoda, ha nem lenne benne….”

egyetértek, bsg-ben is volt, mindig szokik lenni.

Golyo - 2018. 06. 16. 21:37

Térség lett a sorozat magyar címe, ami szerintem teljes tévút. A kirajzás lenne a szerzők gondolata sokkal inkább, úgy gondolom.

Annatar - 2018. 06. 16. 23:05

Mivel a könyvsorozat is ezen a néven ismert, logikus választás volt, még ha nem is megfelelő fordítás, de legalább aki hallott róla, tudja mihez kötni. Ez van. Amúgy a te fordításod erősen spoileres ;) És nem is fejezi ki a jelentést ez sem.

bebb - 2018. 06. 17. 00:31

Parci, Shed:
Jaa, nekem a BSG, Star Trek meg általában a régebbi scifi-sorozatok teljesen kimaradtak, 5-6 évvel ezelőttig kb. semmilyen sorozatot nem néztem. Régebben inkább csak filmeket meg a könyveket fogyasztottam a témában (Lem, Clarke és PK Dick a szentháromságom :)

Mondjuk azóta eléggé bejunkiesodtam, így van esélyem kiküszöbölni a műveletlenségem :D

Tényleg, a BSG-t érdemes elkezdeni szerintetek, és ha igen, melyikkel kezdjem? Neten rákeresve egy rahedli évadot láttam. A Star Trek abszolút távol áll tőlem, az újba se kezdtem bele, de a BSG-t elég sokan hasonlították az Expanse-hoz, szóval felkeltette az érdeklődésem.

Amúgy persze értem, ha csak azért raknak bele vallásos karaktert egy ilyen soriba, mert az amcsi nézők miatt bele kell rakni, az tényleg érdektelen, de azért lenne potenciál egy ilyen extrém helyzetbe kerülő lelkipásztor történetében, ha nem csak a felszínt akarják kapargatni.

Enzo - 2018. 06. 17. 16:21

3×10 (pótlás csütörtökről)

1. Bobbie-éken meglepődtem, hogy kerülnek ők ide, pláne ilyen gyorsan? Bár a 3×07-08 körül volt egy jelenet, amikor Alexszel “szkájpolt”, csak az istennek nem találom ezt, abban lehet hogy említette a csaj, hogy a Xuesen-en van.
2. Tilly-t meg se ismertem uniformisban, meg ilyen más hajjal.
3. Elsőre azt hittem, hogy Miller belehallatszott Holden és Bobbie-ék rádióbeszélgetésébe, a “monkeys and microwaves” részt mintha ő mondta volna, de hát az nem lehet.
4. A Prince-en még egy-két embernek nem említették a nevét, ezt hiányolom.
5. A magban történtekről: a védekező mechanizmust valahogy nem így képzeltem (a marsi katona amúgy tényleg gyökér), de a látomás király volt, bár az tény, hogy kell hozzá magyarázat. A gyerekes-angyalos sztori viszont nagyon megható volt, amit Miller mesélt, hogy Julie mesélte neki.
6. Minden szálat (Drummer-Ashford, Tilly-Melba/Clarissa faceoff) durván félbehagytak, amikor a nagy lassulás bekövetkezett…hát finoman szólva kíváncsi leszek a hatásra ;)

#hétidézetei:
“-Back in Baltimore, I had this friend. And she said, if the end ever came, she’d grab a bottle and her two cats and go to the roof, have a toast, and then jump.
-With the cats?
-Like a freakin’ pharaoh. Don’t worry. I’d take you with me too.” :DD /Amos/

“-That’s the whole bodies in motion and rest thing?
-Yes.
-I feel like there’s a sex joke in there somewhere, but I’m not finding it.” :DD /Tilly/

“-You are a fancy hand terminal.
-Thanks.” :D /Miller/

Neoprimitiv - 2018. 06. 17. 19:13

Shed: ez az “amcsi nézők miatt kell bele vallás” egyszerűen butaság. Az emberiséget az elmúlt pár ezer évben végigkísérte a vallás, a közvetlen észlelésen túlmutató ezotéria. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a saját véges létünket összekapcsoljuk azzal, hogy mi lesz utánunk. Kétlem, hogy ez pár ezer év múlva másként lenne, mert ez nem a tudományon múlik, hanem az emberi természeten. Asimovtól Clarke-ig minden scifi klasszikus foglalkozott azzal, hogy hogyan él meg vagy alakul át a vallás egy, a mainál tágabb ismert univerzumban, pedig akkor még szó sem volt polkorrektségről. Pont annyira reális az, hogy legyenek hívők, mint hogy legyenek fekete, sárga, indiai, stb. karakterek is, ne csak fehérek.

winnie - 2018. 06. 17. 20:02

a vallas nem hiszem, hogy amerika-specifikus lenne:) es azt sem hiszem, hogy ha nem lenne jelen, akkor fenhangon kovetelnek. ugyanakkor az egyik legjelentosebb emberi talalmany, es egy ironak erdekes vizsgalnia, hogy mikepp alakul at az ahhoz valo viszony.

“Tényleg, a BSG-t érdemes elkezdeni szerintetek, és ha igen, melyikkel kezdjem? Neten rákeresve egy rahedli évadot láttam. A Star Trek abszolút távol áll tőlem, az újba se kezdtem bele, de a BSG-t elég sokan hasonlították az Expanse-hoz, szóval felkeltette az érdeklődésem.”

minden sorozatot erdemes elkezdeni, hiszen lehet, hogy eleted sorozata lesz. olyat meg plane, ami kult, kozonseg- vagy kritikuskedvenc, hiszen ott nagyobb az esely erre. erdemes. lehet, hogy nem fog bejonni, de erdemes. es nincs rahedli evad. 4 van, elotte egy backdoor pilot, felvezeto film, kozben es utana pedig nehany alcimmel ellatott websorozat es minisorozat, de azokkal kesobb kell foglalkozni.

Shed - 2018. 06. 18. 10:50

Neoprimitiv:

Kétlem, hogy butaság lenne. Amerikai sorozatból-filmből egyszerűen nem hiányozhat egy vallásos fontosabb mellékszereplő, hogy ha idegenekkel való találkozásról van szó. Egyébként nem azt mondtam, hogy baj, hanem válaszoltam bebb hozzászólására, hogy “milyen izgalmas hogy vallásos karaktert hoztak be.”

Hát egyáltalán nem izgalmas. Az lett volna a meglepő ha nem lett volna.

Maga a karakter meg itt a sorozatban egy képmutató és álszent barom, finoman szólva.

Neoprimitiv - 2018. 06. 18. 11:52

Shed: mivel a világon elég sok vallás van, de a legtöbb úgy gondolja, hogy a Föld és az ember kiemelt helyen van a teremtésben, Isten a maga képére hozta létre, természetes, hogy ennek a megkérdőjelezése megmozgatja a készítők fantáziáját. Maga a téma felvetés izgalmas lehet(ne) pont a hit és a tények ütközése miatt. Az más kérdés, hogy ha tehetségtelen az író, akkor megragadnak az ájtatoskodás felszínén.

Az, hogy az ottani sorozatok foglalkoznak vele, az sem valami polkorrektség, hanem szimplán a lakosság jelentős része aktív hívő, sőt – ha Sorkin nem blöffölt -, akkor a világon ott hiszik a legtöbben, hogy az angyalok léteznek. Akkor lenne ez Amerika-specifikus, ha a nem amerikai scifikben nem szerepelne ez a téma.

Az meg, hogy egy adott karakter szimpatikus vagy ellenszenves, ettől teljesen független – hacsak nem az a bajod vele, hogy hívő.

mikkamakka - 2018. 06. 18. 16:59

nem fogalmaztam elég pontosan, tény hogy szigorúan véve vannak vallásos karakterek, de általában sztereotipikusak, karikatúraszerűek

Shed :”Maga a karakter meg itt a sorozatban egy képmutató és álszent barom, finoman szólva.” – tökéletlen, ember? Az hogy ennyire szélsőséges reakciót vált ki belőled elég árulkodó

Off: amcsi vallásosságra annyit hogy tényleg kiugróan magas a hívők száma a többi nyugati országhoz képest de a fiatalok között ott is szabadesésben van, csak le vannak maradva 1-2 évtizeddel

bebb - 2018. 06. 19. 00:24

A thread kicsit félrement, én _egyházi személyről_ írtam, aki _központi szereplő_ (Ő nálam egyértelműen az). Ebben továbbra is látom a potenciált (az ilyen helyzetbe kerülő lelkész hogyan dolgozza fel a tapasztaltakat, hogyan felel meg a 3 irányból érkező kihivásoknak stb.), főleg hogy egy kb. jelenleg is létező egyházról van szó, és nem valamilyen fiktív, “isten az X bolygóról jött és három szeme volt” szintű dologról.

Vallásos/valamiben hisz az emberiség jelentős többsége, sokszor egyházaktól függetlenül, naná, ilyen szereplők voltak bőven, neg foglalkoztak a vallásossággal nagyobb léptékben, csak nem ez volt a kiindulópont.

A célcsoport-növelés miatt berakott karakterek (vallásos karakter, nagymellű nő, vagy japán űrszamuráj, tökmind1) viszont nyilván érdektelenek, ebben egyetértek Sheddel, kiderül, hogy ez lesz-e a helyzet vagy kihoznak belőle valami érdekeset.

Winnie: köszi a tippet, már lenn is van az első évad meg a 3 órás “backdoor pilot” (mindig tanulok valami újat ezen az oldalon :), azért megkönnyebbültem, hogy nem a 78-as sorozatot javasoltad kezdésnek :D

Azt nem hiszem, hogy a Wire-t letaszítja a trónról, de majd meglátjuk.

elmebaj - 2018. 06. 19. 02:17

bebb:
a The Wire-tol semmi sem kaphatja meg a tront! (Ahem)

BSG pilot kicsit lagymatag (emlekeim szerint), de szerencsere eleg hamar beindul, es eldontheto, hogy ez a tone bejon-e (bar szerencsere minden evadban megujul egy kicsit). Ami az idorendet illeti, az S2 utolso par epizodjaig nem nagyon kell aggodni miatta. A Resistance webisode-okat az S2 es S3 kozott erdemes nezni, a Razor-t meg vagy az S2 vagy az S3 utan (kronologiailag valahol az S2 utan / vegevel parhuzamosan zajlik, de eredetileg az S3 utan adtak ki).

Nekem DVD-n vannak meg, ha maga a sorozat tetszik, akkor erdemes az extended verziokat osszeszedni. Illetve Razorbol van tv-s es dvd verzio is, utobbi kb egy negyedoraval hosszabb, de nem tudom a kulonbseget, csak DVD-n lattam.

Ha a The Wire karakterepitese bejott, akkor esetleg a Deadwoodot is erdemes beprobalni. :)

elmebaj - 2018. 06. 19. 02:25

@Annavar: en is koszonom, hogy abbahagytad, a terelgetesed pont azt az elmenyt tette tonkre, hogy a nezok szabadon gyarthassak az elmeleteiket. :)

(Ahogyan bizonyara Te is gyartod a magad elmeleteit olvasas kozben, amikor mar csepegnek az infok, de meg nem lottek le a poenokat; ez a tortenetek befogadoi/feldolgozasi elmenyenek szerves resze)

k-10 - 2018. 06. 19. 15:53

bebb – 2018. 06. 17. 00:31
“a BSG-t érdemes elkezdeni szerintetek, és ha igen, melyikkel kezdjem?”
Naná, hogy érdemes, én így néztem, és tényleg bevált:
http://thunderpeel2001.blogspot.com/2010/02/battlestar-galactica-viewing-order.html

A hét idézete nálam: az a kis kaján, szemtelen “hmm” a végén, mikor Drummer kiosztja Ashfordot :-)

bebb - 2018. 06. 20. 01:52

Elmebaj, k-10: Köszi az infókat!

nade - 2018. 06. 20. 06:47

@bebb
Stargate SG-1

SASI - 2018. 06. 21. 06:27

Nagy csalódás volt ez a rész az előző után, alig történt valami érdemleges, remélem a jövő héten már ismét a megszokott tempóban halad a történet. Holden elszólása a rész végén mindenesetre nem sok jót ígér.

mikkamakka - 2018. 06. 21. 13:52

azzal voltak elfoglalva hogy életben maradjanak, nem volt idejük akciózni:)
Holdennel rendesen húzzák a nézők agyát
tudom már mi hiányzott a részből! Amos beszólásai, de mivel ő is ájult volt majdnem végig be kellett érnem egy “okey”el

Tyberius06 - 2018. 06. 21. 15:56

Nekem nagyon adta ez a rész. Vizuálisan még mindig kiemelkedő. A Behemóton az éneklés kicsit sok volt, meg a marsiak értetlenkedése is. Ezt a fajta írást nem értem, szerencsétlen Holdent miért fogják még elővenni… Mondjuk azt az arrogáns hozzáállást sem, hogy ők támadják meg az izét, ami védekezik ezzel a lassítással, erre beközli, hogy ez nem védekezés volt, hanem mészárlás… Izé, kérte valaki, hogy menjenek oda (mármint a többi hajó)…
Egyébként tényleg nem haladtunk nagyon előre, majd legközelebb gondolom…

Parci - 2018. 06. 21. 23:55

szóval semmit sem tudtunk meg a lényegről (előző rész vége), viszont volt jó sok melbás, meg némi marsos “barátok közt” szarkavarás. gyenge egy rész volt…

bebb - 2018. 06. 22. 00:26

Hja, az írók is behúzták a kéziféket, ahogy a gömb :) Kicsit nekem is sok volt a személyes dráma, de azért okés volt, gondolom nem akarnak mindent ellőni a finálé előtt.

Mondjuk nem értem, hogy Anna hogy jutott fel a Rocinantéra, mivel Melba befóliázta a lyukat maga után.

Annyira nem tetszene a “protomolekula megzabál mindent” narratíva, valami csavar lehetne benne.

Jövő héten duplarész!

David R. Blake - 2018. 06. 22. 00:50

Ja, az aztán “tényleg” barátokköztözés volt, hogy szépen bemutatták, milyen hatással volt az egész expedícióra a Gömb válaszreakciója…. -_-

Logitor - 2018. 06. 22. 03:19

Hát gyerekek nekem ez bizony 10 pontos rèsz volt. Az újabb lassítás okozta halálesetek, a lebegő testek és vércseppek mindenhol, a belső vérzés súlyosabbá tétele zero g-n, a Behemoth felpörgetése, Drummer önfeláldozása, az exosceletonban terminátorkodó Mao lány, Ashford bejelentése a segítségnyújtásról (mekkora lépès már az Övtől), ezek mind rohadtul tetszettek.

Annatar - 2018. 06. 22. 09:11

bebb:

Úgy jutott fel Anna Rocira, hogy használta a hordozható, felfújható zsilipet, amit Melba felszerelt. Nem lefóliázás volt.

Annatar - 2018. 06. 22. 10:37

Amúgy szerintem túlzásba viszik a titokzatoskodást és félrevezetik a nézőket. A könyvben ezen a ponton már tudtuk, mi a helyzet.

kaktusztea - 2018. 06. 22. 11:12

@Annatar: figyu, megígérted, hogy leállsz a könyvezéssel. zolij tök jól leírta, hogy ami nem tűnik spoiler-nek, az is kinyírja a teóriákat – had spekuláljunk. NEM érdekel, hogy a könyvben ilyenkorra már mi volt mennyire egyértelmű. Nem érdekel SEMMI a könyvből, szeretném élvezni a sorozatot és a kiszámíthatatlanságot, váratlant átélni.
Köszönöm.

mikkamakka - 2018. 06. 22. 11:45

Tyberius06 : a marsi tengerészgyalogosokat én úgy értelmeztem hogy rendelkeznek egy előbb lő aztán kérdez, mindenkinél felsőbbrendű attitűddel, aztán mikor a gránátozás balul sül el és emiatt meghal egy csomó ember akkor könnyebb Holdent okolni mindenért, félnek beismerni hogy ők a hibásak

más: jövő heti sneak-peak felfed sok mindent, szóval spoileres, csak óvatosan:)

Neoprimitiv - 2018. 06. 22. 12:02

egyben néztem meg az elmúlt két részt, wow.

– Holden és a marsi különítmény: jól láttam, hogy Bobbi lőtt Holdenre? Az sem volt egy túl értelmes húzás, az viszont, hogy tényleg már csak az özönvizet nem akarják a nyakába varrni, elég abszurd.

– Ashford és Drummer: remélem Drummert nem írják ki (bár sajnos ideális évad-áldozat a karaktere, ahogy korábban írtam is). Kicsit talán hosszú volt a kettejükkel foglalkozó rész a mostani epizódban, kivéve, ha a következő két részben lesz valami plusz jelentősége a mostani beszélgetésnek. Ashford ajánlata a végén meglepett, persze lehet, hogy a vén róka úgy gondolja, a sebesültek túsznak is kiválóak lehetnek…

– Melba: most már ezek szerint mindegy, csak Holden dögöljön meg – ehhez nagyon kellett a tököm tudja hány ártatlan ember elpusztítása. A szokásos “nagyívű bosszú tervből piti gyilkolászás” ív, ez eléggé a zs kategóriás akciófilmek szintje, többet vártam volna az íróktól.

– Anna: jaj. Nem tudom, milyen a könyvekben (az ég szerelmére, nehogy valaki elkezdje elmagyarázni!!), de itt most végtelenül idegesítő volt, főleg a gyászbeszéd. Sajnos részben Mitchell játéka miatt is, akit én egyébként kedvelni szoktam.

– protomolekula: tudom, hogy gáz, de ez érdekel a legkevésbé. Valószínűleg azért, mert amikor ilyen omnipower idegen értelemmel való találkozásról van szó (legyen akár ellenséges, akár barátságos), az írók bicskája általában beletörik a feladatba, hogy valami érdekes jöjjön ki belőle. Nagyjából erre a blokkdiagramra futnak ki:
http://www.deepthought3.com/2016/03/the-essence-of-scifi-story.html
Talán még Clarke oldotta meg ezt a legjobban, amikor ez az értelem igazából tudomást sem vesz rólunk. Nem segít és még akkor sem bánt, amikor elkezdünk lézervágóval kíváncsiskodni (Randevú a Rámával).
Ezzel együtt viszont a hozzá kapcsolódó tudományos fordulatok, mint most a lassulás okozta katasztrófa nagyon jól ki vannak találva, ez hatalmas érdeme a sorozatnak.

– Holden: nincsenek nagy reményeim, de annyira jó lenne, ha kiírnák és valaki más lenne a főszereplő. Brett Dalton sem egy színészóriás (ugyanez a Szomorúszemű Szépfiú kategória, azért őt hozom fel), de Steven Straithez képest Oscart érdemelne. Borzalmas színész még akkor is, ha elfogadom, hogy írni is ilyen bamba Hamletnek írták meg.

Neoprimitiv - 2018. 06. 22. 12:06

A látványt kifelejtettem – az még mindig csillagos ötös. Nem tehetek róla, de folyamatosan az járt az eszemben, hogy ehhez képest az AoS milyen rémisztően és kiábrándítóan fapados volt.

zolij - 2018. 06. 22. 13:19

3×11

Neoprimitiv: nekem Drummer eléggé halottnak tűnt

Neoprimitiv - 2018. 06. 22. 13:33

zolij: a medic nagyon sürgölődött körülötte. Egy halottal – ennyi ápolásra szoruló mellett – szerintem nem foglalkoznának ennyit, de lehet, hogy csak a remény beszél belőlem.

bebb - 2018. 06. 22. 21:25

3×11
Neoprimitiv:

Nekem sincsenek túl nagy elvárásaim a proto-vonalat illetően, de annyit szeretnék, hogy ne a legegyszerűbb megoldásokra menjenek rá. Persze még ha ez is lenne, akkor is megkapná a 9,5/10-et a sorozat. Elsősorban azt várom el, hogy egy jó koktélt hozzanak össze (világleírás-politika, karakterek, tudományos elemek, akció stb.), amit nem a “legolcsóbb” alkotóelemekből kevernek ki, + a létrehozott világ koherens legyen. Az Expanse nagyon közel van az ideális mixhez, még úgy is, hogy vannak gyengébb szálai.

(Off: A RR nagy kedvenc, a témában nálam a No. 1. az Úr hangja Lemtől, ahol semmit nem értenek az emberek, az egész adaptálhatatlan, nem is értem, hogy miért forgatnak belőle filmet)

A casting egyértelműen gyenge pont (nem csak Holden, bár ő a leggyengébb), ez néha zavaró, de eddig elnéztem nekik a fentiek meg a látvány miatt, egy kicsit már meg is szoktam. 3 évad után lecserélni már csak egy tényleg ismert, jó színészre mernék szerintem, de arra meg nem hiszem, hogy van lóvé.

Ashford nekem inkább pozitív figura, szerintem illik hozzá ez a lépés. Persze nem emberbaráti szeretetből, hanem politikai okból, az OPA “nemzetközi” egyenrangúsítása miatt tesz ilyen gesztust. Végülis az egyenruhás beszéde is erről szólt, amivel meg is győzte Drummert, hogy nem csak áskálódni jött. Engem inkább az lepne meg, és nagyon nem tetszene, ha ezek után visszavedlene bűnözővé/terroristává.

Mikkamakka: Nekem is ez jött le nagyjából, annyira beléjük van verve a régi ellenségeskedés, hogy inkább a homokba dugják a fejüket, minthogy szembesülni kelljen a valós helyzettel.

De ez nemcsak rájuk igaz, tavaly is azzal magyarázta Avasarala az “Az Eros a marsiak fegyvere” elméletet is, hogy 5000 oldalnyi stratégia van a marsi támadás esetére, az idegen támadásra meg kb. annyi, hogy imádkozzanak.

Nehéz kilépni a megszokott paradigmából, és belátni, hogy nemhogy kontrollálni nem tudják az eseményeket, még azt se értik, hogy mi van. Bobbynak is elég sok kellett, hogy túllendüljön ezen a gondolkodáson, a hibriddel való találkozás önmagában nem volt elég hozzá. A két marsi katona ferde szemmel is néz rá minden mondata után, még szerencse, hogy ő lett a rangidős.

bebb - 2018. 06. 22. 22:30

Pontosítás az Avasaralás részhez:
Visszagondolva, nem ezzel magyarázta Avasarala, hogy az Erost a Mars fegyverének gondolta a tanács, csak megemlítette ezt, amikor a tudóssal beszélgettek erről az étteremben, érzékeltetve, hogy másra nincsenek forgatókönyveik, mint a Marsi háborúra, és egy idegen lénnyel szemben kb. letolt gatyával állnának szemben.

Neoprimitiv - 2018. 06. 22. 23:17

bebb: a B-közép mentalitás mindhárom oldalon megtalálható, a tetovált fejű srác és a társai a Behemoth-on legalább annyira előbb lő, aztán gondolkodik szinten vannak, mint a marsiak. Hát igen, nehéz egy teljes élet kondicionálását hirtelen levetni és gyorsan alkalmazkodni egy megváltozott helyzethez.

Ashfordnál majd elválik, mennyire őszinte a segítőkészsége. Abból, amit elmondott, nekem inkább egy olyan figura rajzolódott ki, mint a polgárháborús országok hadurai: már kicsi neki a szimpla útonálló mellény, formális elismertségre is vágyik, de azért a felszín alatt, eszközeiben, gondolkodásában megmarad annak, aki volt. Aztán persze lehet, hogy a körülmények őt is megváltoztatták, jövő héten kiderül.

Claire8310 - 2018. 06. 22. 23:36

Tényleg nincs rendben minden a casting téren, de David Strathairn baromi nagy win a sorozatnak. Iszonyat jó a fickó. Még Miller pótlék lesz itt nekem :)
Drummer szerintem is él, csak nem kapitányképes állapotban van.

bebb - 2018. 06. 23. 02:06

Neoprimitiv:
Igen, a hardcore OPA-s arcok is hasonlók, mint a marsi katonák Bobby mellett. Ebből bőven lehet konfliktus a Behemoth-on.

Nem mondunk nagyon mást, azt én sem gondolom, hogy őt most megszállta a jótét lélek, inkább arra emlékeztet a szituáció, mint amikor Fred Johnson lenyúlta az atomtölteteket, hogy utána alkualapnak használja a belsősökkel szembeni tárgyalásokon. A felhasználás kb. öngyilkosság lett volna, viszont ha visszaadja, kőkeményen megkérheti az árát.

A tárgyalásokat végül nem mutatták, nem tudni, hogy mekkora szerepe volt az atomnak benne, vagy hogy visszaadták-e egyáltalán, de végül megtarthatták a mormonok hajóját, nem perelték szét Johnsont, és továbbra is ő vezeti a Tycho állomást, az OPA pedig 3. oldalként mehetett a gyűrű felé.

Itt ugyanúgy, túszként kezelni a sérülteket nem hoz hasznot, viszont ha rendesen bánik velük, akkor megszilárdítja a saját pozícióját, meg később ezt a tettet lehet lobogtatni a belsősök előtt is, további engedményeket kierőszakolva.

Nekem a korai IRA vezetők jutottak eszembe (Michael Collins, De Valera), akiknek megvoltak a szép elveik, miközben sok erkölcsileg megkérdőjelezhető dolgot tettek, később egymást is halomra lőtték, de csak megalakult az önálló Írország. Persze nem pontos a párhuzam, mert ő inkább egy ex- bűnöző, aki szabadságharcosnak tartja magát, de ezek a szerepek gyakran összemosódnak a peremvidékeken.

Az biztos, hogy nem egy fehér lovag, látszott rajta, hogy kb elélvez, amikor kapitánynak nevezi magát az üzenetben, tuti, hogy erről nem mond le egykönnyen.

Azt tudom inkább elképzelni, hogy Diogóék kezdenek el állatkodni, vagy a kaja nem lesz elég, és ebből adódnak majd konfliktusok.

Szerintem is él még Drummer, snassz lenne ha offscreen halna meg.

bebb - 2018. 06. 23. 03:10

ismét jav (nem kéne ilyen későn fórumozni:)

Eszembe jutott, persze nem adta vissza Johnson az atomot, mert azzal lőtte le a Marsra tartó Hibrid podokat, csak beszélt erről, hogy alkualapként fogja felhasználni. Úgy látszik, az előző évadra jobban emlékszem, mint a mostani félévadzáróra. Mondjuk az biztos, hogy többször láttam :)

Mind1, a mondanivalóm lényege ugyanaz, egy ilyen lépés politikailag kifizetődőbb Ashfordnak és az OPA-nek.

Claire8310: A színész tényleg nagyon adja, lehet ezért érzem pozitívabbnak a kelleténél, jó lenne, ha sokáig lenne a soriban :)

Neoprimitiv - 2018. 06. 23. 09:01

a mellékszereplők általában tényleg jobbak (én Millert és Avasarlát is ide sorolom, mert néha hosszú időre eltűnnek). Talán a főszereplőknél túlságosan a pénztárcához igazodtak, aztán a mellékszereplőknél már nagyobb volt a játéktér.

(Tavaly volt egy cikk valamelyik kinti szaklapban, hogy a nem állandó szereplőknek elég vegyes hatást hozott ez az új aranykor. Egyrészt a több sorozat = több szerep lehetőség, ami jó. Másrészt viszont nagyon visszavágták a fizetési rendszert, gyakorlatilag órabérre. Ezzel szívnak azok a közepesen ismert színészek, akik korábban az epizódok kiemelt szereplői voltak.)

Neoprimitiv - 2018. 06. 23. 09:04

Bár nekem Alex és Amos teljesen rendben van így is. Lehet, hogy egysíkúbbak a sorozatban, mint a könyvben de amit játszaniuk kell, azt szerintem mindkét színész jól megoldja. Holden és Naomi a két igazán gyenge pont, pech.

Enzo - 2018. 06. 23. 14:01

3×11 (pótlás tegnapról)

Kellett egy kis lassítás (pun intended), és azért így is elég király volt a rész. Mondjuk talán most Holden látomása érdekel mindenkit a legjobban, és azt a részt eléggé jegelték, remélhetőleg a következőben elmagyarázza, hogy mit látott.

Ashford és Drummer kiszabadulásos jelenetei tetszettek, főleg a mecha kar manőverezése, meg Drummer önfeláldozása… Drummer nem halhat így meg, pláne offscreen. Meglepett, hogy ilyen “bonding” irányba viszik el a kapcsolatukat, azt hittem, hogy most fog durvulni köztük a feszültség. Mondjuk így, hogy Ashford egy percet se habozott kikiáltani magát kapitánynak (és ezt mindenfelé kihangsúlyozni), biztos hogy lesz ehhez még egy-két szava a nőnek.

Darabkák:
– Naomi űrhajójában a “lassú robbanás” királyul nézett ki.
– RIP Tilly :/ Anna tiszteletes meg végre badass üzemmódba kapcsolt.
– Azért az kicsit “kényelmes” megoldás, hogy Amos+Alex se voltak bekötve, de nem haltak meg, ellentétben a TP-n tartózkodó rengeteg emberrel. Vagy azért történt így, mert a Roci nem ment olyan gyorsan?

k-10 - 2018. 06. 23. 22:18

Neoprimitiv – 2018. 06. 22. 12:06

“A látványt kifelejtettem – az még mindig csillagos ötös.”
A látvány tényleg szuper, bár szerintem bosszantó, mennyire nem figyelnek a súlytalanság illúziójának megteremtésére.
Persze, a – nyilván CGI – lebegő vércseppek kellőképpen látványosak, na de amikor a csávó lazán lecsüccsent az ágy végére, kis híján sikítottam. Meg amikor Melba könnyedén nekidőlt az ajtófélfának. Meg amikor Nagata simán ráfeküdt a vizsgálóágyra vagy mi az. Meg mindig, amikor csak lépnek egyet, és a karjuk a megszokott módon lóg a test mellett, ahelyett, hogy lebegne, mint a szélzsák.
OK, teljesen hitelesen nem is igazán lehetne eljátszani a dolgot, de legalább ezeknél a nagyobb mozdulatoknál megpróbálhatnák jobban imitálni.

Shed - 2018. 06. 23. 22:42

Sztem meg ha a lába mágnessel le van rögzítve valakinek, akkor nem kell lebegnie a kezének, csak a hajának és a ruhájának.A mozdulatoknak kellene másoknak lennie még talán, mert “vízben” lebegnek ilyenkor és nincs súly a testen. De ezeket nem lehet filmben színészekkel megjeleníteni, esetleg csak rajzfilmben. Sztem amit ki lehet hozni látványilag, azt kihozzák.

Ami nekem is fáj kicsit, hogy a sorozat elején gondolom még kevés pénzből castingoltak és Holden meg Naomi nagyon gáz. A két színész gyenge. Pl. jobban jártunk volna, ha a Drummert alakító szinésznő lett volna Naomi, már csak a hanghordozása és a beszéde is olyan “övbeli”, természetesnek hat. Holden meg kb. 1 arccal néz ki a fejéből 3 évada. A többi szereplő sztem elég jó lett.

Tulazon - 2018. 06. 24. 09:26

Hmm. Jó lenne ha valaki minden rész után leírná, hogy milyen szar színész Holden, meg hogy trágya a többi főszereplő castingja is. Nem olvasom eleget, és ha legalább minden ötödik hozzászólásban nincs benne, akkor hiányérzetem van.

Desmond Wallace - 2018. 06. 24. 16:39

Tulazon: +1 :)

Lépjünk már túl a gyenge színészeken, könyörgöm!

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 24. 21:13

ahogy látom, még senki nem vetette fel a gyenge castingot – holden kritikán aluli, de mivel senki más nem említette még ezt, lehet, teljesen egyedül vagyok a véleményemmel

:)

/troll mode off

Neoprimitiv - 2018. 06. 24. 22:00

Desmond Wallace: értelek, igazad is van, de a másik oldalról a két főszereplő elég hangsúlyos része a sorozatnak, akikkel minden részben szembesülünk és sajnos minden részben mellbevágóan gyengék. Kicsit olyan ez, mint ha egy frissen és szépen felújított házban állandóan húgyszag van a lépcsőházban – hiába klassz a többi, ezzel minden nap találkozol és nem lesz kevésbé büdös…

De kisdobos becsület szavamra, többé nem hozom szóba.

Desmond Wallace - 2018. 06. 25. 18:36

Erre csak ennyit tudok mondani:

heidfeld - 2018. 06. 25. 21:22

Ez a 3y11 nagyon jó volt. Izgalmas, érdes volt. Megvan az a helyzeti előnyöm= hátrányom, hogy a könyveket nem olvastam, így minden újdonságként ér, lehet izgulni.
Itt nagyon erős színészek, vagy karakterek? vannak a főszereplők körül, így jobban kitűnnek az esetleges hiányosságok. De engem többnyire annyira leköt a történet, hogy nem különösebben érdekel.

nade - 2018. 06. 26. 12:07

Holden szürkeegér, de azért fejlődik a karakter. Az őrjöngései meg még szórakoztatóak is (kávéfőző, Miller halu). A színész kiválasztása gondolom szándékos volt, hogy a trónok harcás Jon Snow hasonmása legyen.

Amúgy meg Avasarala se sokkal jobb, a 2. évadban hosszabb monológjai végére azért bele-belefáradt (pl EhrinwRight kioktatása)

a 3×11-et kissé fillernek éreztem. Bár fáradtan néztem és tovább fárasztott az elnyújtott Behemothos jelenet. És így Melbás jelenetre meg kevés idő jutott.
Anna végre csinált valami hasznosat meg emnőt. De kár hogy nem inkább másik szöszi scifist választottak a szerepére (az SGU-s Tamara Johansent jobban elviselném).

nade - 2018. 06. 26. 12:11

hjah, kimaradt:

milyen poén hogy Jon Space is újraéledt, akárcsak annak idején Jon Snow.
Mondjuk az az ülőhelyzetben defibrillálás elég furcsán nézett ki…

Blobov - 2018. 06. 26. 13:41

Zero g-ben azok a nagy böhöm járművek miért nem lebegtek? Ha meg rögzítve voltak, hogy ment közébük a két OPA-s?

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 26. 13:48

@Blobov: zero-g -ben a dolgok súlytalanok, de nem tömegtelenek :) az ütközés beszoríthatta közéjük az traktort

zolij - 2018. 06. 26. 13:48

tippre valami mágneses elven vannak rögzítve, ami nem bírta a helyén tartani a hirtelen lassulásnál, de amúgy emberi erővel nem lehet arrébb tolni.

Annatar - 2018. 06. 26. 16:52

nade:

Zéró gravitációban szerintem nincs jelentősége, hogy hogy van az alany defibrillálásnál.

Blobov:

Rögzítve volt a jármű, azt próbálták először kioldani, csak a vezérlő kisült.

Shed - 2018. 06. 27. 12:22

Gondolom most akkor lesz a három frakciónál egy kis haverkodás, a vén kalóz kezd szimpatikus lenni.

Azonban:
Szóval van a hajómon egy gyilkos, aki megöli az egyik ismerősömet és ő még haldoklás közben ezt közli velem. Erre én nem szólok a körülöttem lévő katonáknak, hanem megfogok egy sokkolóbotot hogy majd kezembe veszem a dolgokat. Mikor a gyilkos elmenekül és kimegy az űrbe, én, aki soha nem jártam ott, életemben nem voltam még 0 gravban, felveszek egy rakétás űrruhát és utána megyek. Nem szólok akkor sem senkinek, mert…nem, sőt még a másik hajónak sem szólok ,hogy héé egy gyilkos repül épp oda öldökölni.
Tudom, sokat elárul rólam, hogy ezt az Anna karaktert nem kedvelem :) Tragédia az egész karakter, annyit érdemelne csak hogy egy kék szörny leharapja az idióta fejét.

Neoprimitiv - 2018. 06. 27. 13:21

Shed: sajnos az évadnak ebben a második felében Anna valóban az idióta plot tool műfajában indul. Nincsenek nagy reményeim, de Melba még lenullázhatná, mielőtt megkapja a megérdemelt golyót/lézert/csavarhúzót/életfogytigot.

Annatar - 2018. 06. 27. 14:12

Shed:
A Rocinak még mindig nem működik a kommja, így figyelmeztetni nem tudja őket Anna. Ezért megy Melba után. És mindenki más a katasztrófa elhárításán ügyködik, ak nem sérülten fekszik, szóval túl sok külső segítséget sem tud mozgósítani. Viszont Anna ilyen: ha a szó nem használ, cselekszik.

Desmond Wallace - 2018. 06. 27. 15:07

“Erre csak ennyit tudok mondani:”

Ide egy képet akartam beszúrni, de úgy tűnik, hogy nem jött össze.

Erről lett volna szó:
https://twitter.com/desmondwallace/status/1011958436186284032

Shed - 2018. 06. 27. 15:52

Annatar:
Hagyjál már a hülyeséggel. Odament a katonához, eszébe sem jutott mondani neki hogy baj van, hogy épp most gyilkolták meg a barátnőjét és tudja ki a tettes. Nyilván mondták volna neki, hogy nem baj, majd később foglalkozunk a VIP vendég gyilkosával. Azt meg nem tudja Anna hogy a Rocinak rossz a kommja, senki nem tudja csak Melba és Holdenék. Direkt kihangsúlyozták hogy nincs képben az űrutazással, sőt tán mondta is hogy most utazik először. De azért felveszi a rakétás űrruhát és kimegy szó nélkül.

zolij - 2018. 06. 27. 16:19

Shed: Tilly-t nem Clarissa ölte meg, hanem a hirtelen lassulás (igen, meg akarta ölni, de végül nem volt rá szükség). És amúgy az egész hajón nem nagyon van jelenleg bevethető haderő, gyakorlatilag csak az nem sérült meg komolyabban a lassítástól, aki épp présülésben volt. De még ha lenne is, ebben a helyzetben biztos hogy nem az lenne az első, hogy leszarva a hajón levő helyzetet rongyolnának át a Rocira, hogy megmentsék annak a legénységnek az életét, akik szerintük felrobbantotta a kísérőhajójukat, meg amúgy is az övbéliek oldalán állnak.

Na meg eleve, ha Anna odamenne egy random katonához, hogy Melba valójában Clarissa Mao és az egész robbantást ő tervelte ki, hogy megölhesse James Holdent, akkor azzal a lendülettel leszedálnák hogy agyrázkódása van. A tisztekhez meg nem mehet (ha egyáltalán élnek), mert számukra ő senki, azt is csak Tilly-n keresztül tudta elérni, hogy maradhasson.

Tyberius06 - 2018. 06. 27. 20:04

Shed:
ezt az Anna-nak mit kellett volna csinálnia dolgot valóban picit túl gondolod. OFF-screen megpróbálhatta elérni a Rocit, off-screen akár megpróbálhatott szólni valakinek, hogy hé… De ahogy zolij is írta, valszeg kevés sikerrel járt volna. Az, hogy nem tudja a zéró G hatásait az emberi testre, amikor épp belső sérülések érik az embert, az nem jelenti, hogy basic kiképzésben sem részesült, akár szimulált körülmények között, hogyan kell felvenni és használni egy űrruhát…

Persze ettől még én is ráncoltam a homlokom, hogy megjelent megmenteni a napot, de azért nem annyira hihetetlen…

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 06. 27. 23:21

@Desmond Wallace:

tökéletes kép, összefoglaltad a Holden-t alakító színész teljes karakter-eszköztárát :)

rodosto13 - 2018. 06. 28. 12:07

Hát hol is kezdjem
Tetszett, hogy Ashford nem “azért gonosz mert gonosz” típusú ellen lett a végére (bár a mérnökét lelőtte, azt nyilván nem kellett volna), hanem volt egy tényleges elképzelésre, meg akarta menteni az emberiséget, az már más kérdés, hogy a terve nem volt az igazi. És nem is nagyon tudom hibáztatni, hogy nem hallgatott Holdenékre (őszintén szólva kívülállóként nehéz lenne hinni neki).

Leheletnyit éreztem azt, hogy a másfél óra alatt talán jobban megalapozhatták volna a szereplők cselekedeteit (pl. Mao lány pálfordulása) akár a szövegkönyvvel és színészi játékkal, de ezen kívül meg voltam elégedve a fináléval.

Amos gondolkodásmódja még mindig egyik kedvencem, ahogy olyan “természetesen” tud olyan dolgokat csinálni, ami másnak komolyabb lelkiismereti kérdés lenne vagy vívódás. És ezt a színész is jól hozza.

Kíváncsian várom a folytatást az Amazon alatt. Amúgy lehet tudni, hogy mikorra várható a folytatás? (És gondolom egyszerre fog felkerülni a 4. évad?)

mikkamakka - 2018. 06. 28. 13:28

finálé:
na ebben minden volt ami kellett, most már nem spoilerezek azzal hogy én is szétizgultam magam Drummer miatt, ordítottam amikor jött a lift:)
tetszett h Clarissa azzal a trükkel csapta ki a biztosítékot amit az első részben tanult Rentől
Amos Anna interakciókon nem lehetett nem vigyorogni
Ashfordot megsajnáltam a végére, elég lehetetlen helyzetbe került
Jöhet az új világ, amazonnal együtt!

Tyberius06 - 2018. 06. 28. 17:30

3×12-3×13

Hupszi, kellően adta magát ez a dupla záró, és a vicces, hogy még sorozatzárónak is tökre elment volna, mert lényegében minden nagyobb kérdést elvarrtak benne. Nekem tetszett, hogy nem kaptunk vezéráldozatokat a végére, Drummer, Ashford, Gunny, Clarissa. Főleg utóbbinak örülök. Igazából az átállása volt érzékeltetve, de ugye minden annyira gyorsan történt. Viszont legalább nem nyírták ki. A két kisköcsög marsi végre elhullott, baromira idegesítettek.
A legjobb, mint mindig (mióta Miller “visszavonult”) Amos. Volt pár idézhető gondolata ezúttal is és valóban Anna-val való interakciói sziporkázóak voltak.

Kellemes évadzáró volt összességében… :)

kaktusztea - 2018. 06. 28. 21:49

Tyberius06: A két marsiból csak a hapsi halt meg (by Amos), a nőt Bobbie csupán úgy arcon rúgta hogy elájult. Szóval hallhatjuk majd még pampogni.
Kiváncsi leszek, Bobbie hogy magyarázza majd el a történteket a marsi komradoknak :D

Drummer meg (Ashford mellett) nálam az utóbbi idők legkedveltebb szereplője. Szuper, színes karakter és hát nem lehet nem imádni :)

Ashford-nak megint volt pár “hét idézete” beszólása + k. gyorsan vág az esze, végre egy sorozat, ahol nem kell várni h a szereplőknek leesen a nyilvánvaló.

nade - 2018. 06. 28. 23:26

Alex, a dupla finálé forgatás napján: https://youtu.be/6sFQkNiuBGg

Malachi - 2018. 06. 29. 12:43

jó befejezés volt, sikerült meglepniük vele. most az van, hogy átmentünk a vizsgán és szabad a terep? kár, hogy már csak egy töredék évad lesz, itt indulhatna be igazán a sztori – bár eddig is jó volt.

mikkamakka - 2018. 06. 29. 13:20

miért csak töredék évad? az amazon egyelőre 1 évadot rendelt be de ez nem jelenti hogy utolsó, a készítők filmre akarják vinni mind a 9 könyvet.
a szerzők szavaival élve ez még csak a prológus volt:)

Annatar - 2018. 06. 29. 13:26

A 3. könyv végére értünk, és szerintem a továbbiakban tudják majd nagyjából az egy könyv, egy évad felosztást hozni. Az eddigi elcsúsztatás oka szerintem részben a színészek szerződése miatt volt, elsősorban ugye Thomas Jane esetében, akinek a karaktere a második könyvből kimaradt.

Malachi - 2018. 06. 29. 14:08

ja lehet keverem valamivel, de úgy emlékeztem az Amazon csak egy évadot rendelt és az sem lesz 13 rész.

ja megvan, eh, az Agents of Shield volt az. azzal kevertem, az kap egy utolsó csonka évadot. akkor semmi, hurrá, mehet tovább a sztori!

k-10 - 2018. 06. 29. 15:07

Shed – 2018. 06. 23. 22:42

“Sztem meg ha a lába mágnessel le van rögzítve valakinek, akkor nem kell lebegnie a kezének”
Már hogyne kellene.

“A mozdulatoknak kellene másoknak lennie még talán, mert “vízben” lebegnek ilyenkor és nincs súly a testen.”
Igen, pontosan… és most képzeld el, mit csinál a karod a vízben. Pont erről beszélek :) És pont ez az, márint a kar tartása, amivel legkönnyebben lehetne a 0 g-t legalább egy picit érzékeltetni.

rodosto13 – 2018. 06. 28. 12:07

Teljesen egyetértek. “Ashford” piszok jól hozza a figurát, a kettősségével együtt. Amost pedig tökéletesen írtad le.

Neoprimitiv - 2018. 06. 29. 20:43

azt azért muszáj megjegyeznem, hogy az a rész, amikor Holden elmeséli Ashfordnak, hogy mi történt vele és mi a protomolekula célja, az a tankönyvi példája a “legyen a főhős nagyon hülye, mert különben nem fut ki oda a plot, ahova akarjuk” írásnak.

Bár Holden tudja, hogy Miller a protomolekula kivetítése, egyfajta “human interface” volt, ezt az apróságot kihagyja az elbeszélésből, így Ashford teljes joggal tartja őt elmebetegnek. Utána elmondja, hogy egy olyan értelemmel van dolguk, amelyik egész naprendszereket képes felégetni, majd közli, hogy inkább húzzunk el innen, ne is foglalkozzunk vele.

A finálé ezzel együtt is nagyon jó volt, de az ilyen jelenetektől azért lekaparom a falat.

rodosto13 - 2018. 06. 29. 22:31

Neoprimitiv – én is ezen gondolkodtam, hogy nem csak Ashfordnak, mindenkinek azt mondogatta, hogy Miller megjelent így és úgy, kész csoda, hogy a Roci legénysége hitt neki. Én tuti elmagyaráztam volna, hogy az nem Miller, hanem egy program, és kivetítés. Aztán belegondoltam, hogyha Ashfordnak megpróbálja elmagyarázni, hogy a protomolekula babrál az agyával, akkor a történtek miatt (Eros kiírtása, belassuláskor a veszteségek) Ashford ha nem is végzi ki azonnal, mint feltételezett trójai falovat, akkor is minimum 5x felügyelet alatt őrizték volna.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 07. 02. 22:30

igyekszem holden fika nélkül értékelni a zárást…

nem, nem megy, nem bírom ki :) cseréljék már le a színészt :)

ashford a végén “börtönben” volt, vagy szintén lesérült? mert drummer ugyan vitte neki a piát, azonban egyáltalán nem tűnt szabad kapitánynak

maga a történet tényleg bejön, alig akad mostanság értékelhető scifi – szívesen kezdeném el olvasni, de nézni is nagyon szeretem és félek, ütné egymást a kettő

jól gondolom, hogy a legvégén miller “megszállta” holdent? ha már egyszer kért egy fuvart tőle? amúgy mi történt a protomolekula maradványokkal a rocin?

Neoprimitiv - 2018. 07. 02. 22:45

szerintem ashford – a történtek és Drummer akcióképessége miatt is – búcsút kellett mondjon a kapitányi posztnak, amit nehezen emésztett meg. (Mindkét vonatkozását.) Inkább csak sérültnek láttam, ha fogságban lenne, akkor az Drummer utasítására történne, aki viszont akkor aligha pezsgőzne vele.

bebb - 2018. 07. 03. 02:00

Huhh, nekem picit csalódás volt, meglepődve olvasom, hogy elmentek a 3. könyv végéig.

Én azt éreztem, hogy ennyi történés miatt kár volt duplarészt csinálni, főleg úgy, hogy már a 11. epitzódba beépíthették vna a 12. egy részét (pl. kicsit levettek volna Drummer szenvedéséből meg a betegápolós-moralizálós jelenetekből), a 13. már rendben volt nagyjából.

Kicsit videójátékos jellege volt az egésznek, Holden az infó birtokosa, de azt rendesen nem tudja átadni, nem győz meg senkit. Akkor megkapja a mission update-et, “kapcsold ki a reaktort, és akkor unlockolod a csillagkaput, aztán majd a következő szinten kalandozhatsz tovább”.

Nem vagyok általában véresszájú, de az, hogy a redshirtöket eltakarítják az útból, a többiek meg összeborulnak azért jelentősen csökkenti a tétet. Titokban reménykedtem, hogy legalább egyvalaki elhullik (pl. Anna a “szívhez szóló” beszéde közben kap egy fejlövést – egy kis friendly fire Amostól király lett volna :D, jó-jó, ez túl unortodox megoldás, ez nem az a sorozat).

Érezhető volt, hogy azért próbálták megkeverni a kártyákat, az nekem is tetszett, hogy nem volt “túl” gonosz Ashford, és a “szimpi” karakterekből is mindkét oldalra igyekeztek rakni, de ez pl. a GOT-ban azért működik nagyon jól, mert tudod, hogy nem történhet meg, hogy átállnak a csata közepén, és tényleg van miért izgulni, mert még ha túl is élik, van következmény pl. Blackwaternél Tyrion sebe, Stannis seregvesztése stb). Itt viszont a “frontbarátkozás” simán benne volt a pakliban. Emellett Melba, a papírmasé gyilkológép átállása sem az a Darth vaderi morális megdicsőülés.

Azért így is a legjobb sci-fi mostanában, de egy kicsit túl ortodox volt a történetvezetés a végén. Persze inkább ez, mint a Westworld csavarhajhász parasztvakítása, amiben az állandó naaagy fordulatokra már csak a vállát vonogatja az ember. A végén felcsillant a remény, amikor Holden arról beszél, hogy nem segíteni akarnak, csak részei vagyunk a tervnek stb., szóval van ebben potenciál bőven.

Összességében talán egységesebb volt az évad, mint a 2., viszont olyan csúcsokat sem ért el (2×02, 2×04-05), de most is a szezon közepe táján voltak a legjobb részek szerintem.

nade - 2018. 07. 03. 08:23

Jó hosszan, 3 évadban felvezetett Csillagkapu reboot ez kérem szépen.

Kiváncsi Fáncsi - 2018. 07. 03. 09:13

@nade: nekem tetszett ez a “csillagkapu reboot” – szerintem tök jól tekeredett eddig a történet szál, én izgalmasnak éltem meg, tetszett a politikai manipuláció, a három frakció, az egész világszituáció

Ghostika - 2018. 07. 03. 09:31

Ugye valamelyik reszben mutattak a protomolekula maradvanyt a rocin, ennek segitsegevel kommunikal “Miller” Holdennel es ezert van meg mindig ott.
Szerintem elegge jol ossze hoztak a dolgokat, meg ha nehol tenyleg picit butuskanak is tunik. Nagyon kivancsi vagyok, hogy fog kinezni a 4. konyv tartalma a sorozatban, valoszinu az altalam elkepzelthez kepest ott lesz a legnagyobb valtozas :D

Annatar - 2018. 07. 03. 12:42

Kiváncsi Fáncsi:
“jól gondolom, hogy a legvégén miller “megszállta” holdent?”

Nem jobban, mint eddig ;) De a Nyomozó még nem fejezte be a munkáját, úgyhogy továbbra is számít Holden segítségére, igen.

Annatar - 2018. 07. 03. 17:39

Ja, közben rájöttem, mire gondoltál. Nem, az valami más volt :)

elmebaj - 2018. 07. 04. 02:18

@Kíváncsi Fáncsi:
“maga a történet tényleg bejön, alig akad mostanság értékelhető scifi – szívesen kezdeném el olvasni, de nézni is nagyon szeretem és félek, ütné egymást a kettő”

(erre gyakorlatilag lehetetlen összehasonlítgatás nélkül reagálni, viszont spoiler-mentesen szerencsére lehet :))

Ha arra gondolsz, hogy a könyv előre lelőné a sztorit, akkor szerintem ez nem vészes. Nyilván vannak átfedések, de amúgy elég szabadon állnak az alapanyaghoz a forgatókönyvírók, ráadásul egy csomó jelenet vagy összefüggés a tévés verzióban máshogy történik, mindemellett összeszedettebb, mint az eredetiben.

Mondjuk készülj fel, hogy időnként sem az író(k), sem a fordító nincs a helyzet magaslatán, könyvben hullámzóbb a minőség.

Shed - 2018. 07. 05. 18:33

elmebaj:
Így van, kár nekiállni a könyveknek. A sorozat sokkal jobb, mint az eredeti, mert a kedves írónak vannak jó ötletei, csak nem tudja leírni. Nekem nagyon kellemes meglepetés volt már az első évad is. A karakterek is mennyire jók, Ashford, Drummer kiemelten. Drummer beszédétől mindig mosolyognom kell, telitalálat az a nő( mint karakter és mint szinésznő is) :D

Enzo - 2018. 07. 05. 22:54

3×12-13 (pótlás múlt vasárnapról)

Hú, mennyire király, hogy ez nem sorozatzáró volt, hanem csak évadzáró! Kíváncsi vagyok a platformváltásra, ezzel kapcsolatban is olvasmányos volt a múltkori hírekben linkelt showrunner-interjú.

Darabkák:
1. Vizuális pluszpontok: király volt az elején a mag körülötti gyűrűsvenk, később a lézerkommunikáció megpróbálása, meg az elszigetelt robbanás is.
2. Szegény Drummer hogy szenvedett :( Aztán egész gyorsan kész lett a mechanikus lábbal, meg azért ennél valahogy “gépesebbnek” képzeltem az egészet.
3. Diogo eléggé határozottan negatív szereplő lett az 1 évaddal ezelőtti énjéhez képest. A liftes jeleneten meglepődtem, azt hittem, hogy Drummer szépen feláldozza magát, de ez így jobb ötlet volt.
4. Amos és Anna jelenetei voltak a legjobbak, annyira két homlokegyenest ellenkező karakter, hogy fantasztikus hallgatni őket :D
5. Ezt észre se vettem, hogy Melba a Rentől tanult módszerrel csinált zárlatot :O

A vége azért elég happy-re sikeredett, mindenki felépült, minden OK, Ashford se lett nagyon negatív (ez mondjuk értékelendő!), vezéráldozat se kellett. Gyorsan lezavarták Melba pálfordulását, amin egy kicsi húztam a számat, de valahol megindokolható. Mondjuk az egész 3.könyvet rohamtempóban pörgettük át, de ha ez az ára, hogy végre ne félévadnál legyen könyvváltás, akkor azt mondom, abszolút megérte.

Na és mi volt ez a kék villanás Holdennel a legvégén? :O

#hétidézetei:
“-You deserter. You under arrest.
-Okay, I’m gonna need that gun back.” :DD /Amos/

“I’m Jim. What are you in for?” :D /Holden Melbának/

ender1112 - 2018. 07. 07. 19:27

Csak nálam ugrik be erről a történetről a Frederick Pohl féle Átjáró könyvsorozat története?

Annatar - 2018. 07. 07. 20:57

ender1112:
Felfedezhető némi hasonlóság, de azért ez más. Itt pl. maga az űrutazás nem változott, továbbra sincs szigorúan véve fénynél gyorsabb haladás, a naprendszereken belül továbbra is időbe telik az út. Persze nyilván mindkét világban jelentősége van az idegen eszközöknek az emberi társadalomra gyakorolt hatásának, szóval végülis nem hibás az asszociáció :) És az Átjáró is megérdemelne egy saját sorozatos feldolgozást.

Anics - 2018. 07. 10. 19:44

Annatar, már olyan sokan írták előtted, hogy inkább keress egy másik topicot. Igyekszem nem etetni a trollt, de kezd nehézkessé válni.

Annatar - 2018. 07. 10. 20:38

Anics:
Most ebben mi volt a spoiler? Ha nem láttad az évadzárót, ne olvasd a kommenteket. Vagy ha nem fogtad fel, hogy mi történt benne.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 01. 15:10

Közeledve az év végéhez végre én is eljutottam a daráig és ejha, de jót szórakoztam! Főleg hogy előtte újra ledaráltam az 1-2. évadot is. Hát mit ne mondjak király volt :-)
Az évad első felét picit erősebbnek éreztem, középen volt a csúcspont, de aztán az évad második fele is magára talált, megkedveltem az új szereplőket is. A 4. évad előtt szerintem újranézős lesz mindenképpen ez a 3. évad is.

Az Amazonnak köszönet jár a megmentésért (bár tudom, hogy ebbe a sok-sok minimálbéres magyar rabszolgakéz munkája is benne van, akik heti 80 órába dolgoznak a cégnek, meg a többi ember is szerte a világban). Szóval nem véletlen az a profit, amiből a Jeff Bezos finanszírozni tudja ezt.

Köszi a kommenteket is, végigolvastam majdnem 400-at. Év sorozata lett nálam mindenképpen ez a 3. évad is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz