login |

Pilot-mustra: Carter – 1×01

2018. 04. 19. 20:20 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Ó, jaj! Ha van egy vicces koncepció és egy ismert színész, akkor a forgatókönyv már smafu?

Pedig az AXN krimisorozata biztatónak tűnt, de basszus, ennyire betelefonált pilotszkriptet régen pipáltam, lerí róla, hogy a készítőknek megvolt az alapötlete és egy Jerry O’Connell-je, aki rábólintott a karakterre, tudták, hogy ezt lazán el lehet adni, és akkor köré írtak egy…, egy valamit. Még az is erre utal, hogy O’Connell lenyúlta magának az executive produceri státuszt, amit utoljára a Sliders S4-ben tudott kiharcolni, de akkor is csak sima producerit.

CARTER – 1×01 – 3/10

A készítők már karakternevek és cím szintjén is megerőltették magukat, ugyanis a Carter főszereplője egy bizonyos Harley Carter, aki egy Charlie Carter nevű nyomozót alakít egy krimisorozatban színészként. Ő az, aki a kamerák előtt összeverekedik valakivel, majd hazatér parti szülővárosába, hogy kieressze a gőzt. Ahol hogy hogy nem, de gyilkossági ügybe keveredik – a gyanúsított egy jóbarátja, a nyomozó pedig… egy jóbarátja, akivel anno majdnem össze is jött.

Naná, hogy tipikus, külső segítős, komikus, sőt, akár will they/won’t they is lehet idővel a felállás. Azonban mindez, a korábbi sok siker ellenére, nem garancia arra, hogy jó is lesz a sorozat. Ahhoz ugyanis kellene valami plusz. Mondjuk jó párbeszédek. Vagy jó karakterek. Vagy jó dinamika. Vagy jó rejtélyszál. Itt mindössze egy hangulatosabb környezet van (egy puskás nénivel) és kész.

Carter egy valamiben hoz pluszt a nyomozásokba, azzal, hogy ismeri a krimik szerkezetét. De ezzel nem ötleteket ad, inkább csak kommentál. Valamiért jobbára nem a saját tapasztalatait említi meg (“Emlékszem az 5×04-ben…”), csak azt, hogy egy helyszínről elfele menet vissza kell fordulni egy kérdéssel, hogy korábbról ismert szereplő a tettes, hogy a végén összeérnek a szálak, hogy ha a halottkém nem talált semmit, akkor meg kell említenie, hogy “van ugyan egy apróság, de…”, ilyesmi.

A krimiszál pedig… Amellett, hogy rém érdektelenül és felületesen lett tálalva, én is úgy gondolkodtam, hogy a tettest már ismerjük, és mivel nem volt sok szereplő, és szinte senki nem lett volna nagy meglepetés, így az egyetlen, aki szóba sem került, adta magát, de ezzel nincs semmi gond. Viszont magával a gyilkossággal, a motivációval már volt, mert ennél nagyobb ostobaságot nem nagyon pipáltam. Ami pedig a lebuktatás után jött az igazi amatőrök órája volt, rettenetesen kínos.

Nagyon limonádé sorozatot sugall az első része a Carter-nek, durván bele kell húznia a folytatásnak, hogy legalább egy harmadik esélyt kapjon. És még csak nem is azt mondom, hogy a kriminek kell jobban működnie, hiszen a komédia is rémesen sánta volt. A chemistry ugyanis a két színész között semmi extra, de a karakterek között sincs meg az a bizonyos szikra, ami elkélne ide.

Ennek persze lehet, hogy az a fő oka, hogy Carter karaktere totálisan szürke. Nem nagyon látni, hogy ki akar ő lenni, hogy kiféle-miféle ez a figura. Eleve nem szimpatikus, de nem is tudálékos, mint az Instinct főhőse, nem szellemes, mint a Castle írója, nem túl okos, mint a The Mentalist címszereplője, egyszerűen csak tévés toposzokat bifláz vissza. Még ha előállt volna valami komolyabb megoldással, de a világon semmi alapot nem szolgáltat arra, hogy felvegyék hivatalos rendőrségi tanácsadónak.

És még azt a ziccert is kihagyták, hogy a tévésorozatból részleteket mutogassanak. Persze lehet, hogy ami késik, az nem múlik, de a Rob Lowe-féle The Grinder már csak ezért is sokkal jobban működött.

8 hozzászólás Ne habozz!

vorti - 2018. 04. 20. 10:19

Szembejött a plakát a metrón, pont miután előző este a Sliders-szel nosztalgiáztam. Hogy mik vannak… Szóval a plakát alapján már éreztem, hogy ez engem nem fog érdekelni, így a kritikát is olvasva már biztos vagyok benne.

Lalolib - 2018. 04. 21. 10:29

Elég sutára sikeredett, de a történet lazaságán kívül, egy kissé Jerry O’Connell is “kiöregedett” már. Engem nagyon irritált a jelenléte.

Aldo - 2018. 04. 30. 12:22

Az eddig lement pár rész alapján sajnos elég vérszegény ez a sorozat, pedig bírom Jerryt és a kisvárosi környezetet is. A karakterek eléggé kidolgozatlanok, maga a címszereplő is olyan, mint egy nagy rossz gyerek, aki folyamatosan azon töri a fejét, hogyan bosszanthassa a szüleit és hogyan szegje meg a szabályokat, mert éppen ehhez van kedve. A sorozatos múltjából gyakorlatilag semmit sem tud felhasználni, ami segítene megoldani az aktuális ügyet, egyszerűen csak bedob valami baromságot, ami éppen eszébe jutott, vagy csak rávágja, hogy ez megérzés, aztán persze mindig szerencséje lesz a végén. A humorosnak szánt részek baromi kínosak. Igazi háttérzajnak való sorozat, amivel felesleges évekre tervezni.

winnie - 2018. 05. 27. 15:18

1×02: ez jobb volt, mint az előző, legalább nem volt erőltetett annyira, bár a bűnügy megint hülyeség volt a tettes részéről, viszont a rejtély most is megvolt, de csak azért, mert kevés az infó és jóformán bármi történhetett. (nyilván a gyilkos személye két ember lehetett csak, így nem meglepetés.)

az, hogy a főhős színész, kvázi nem jelentett semmit, a végén egy random fénykép oldotta meg az ügyet végleg, előtte maximum lényegtelen dolgoknál (fahéj a széfre – kábé direkt csak emiatt volt a jelenet) bevetette (eredménytelenül) a filmes tudását, szóval értelme nulla.

a szereplők, karakterek továbbra is zérók, a humor nem túl erős. bár az egész könnyed, szóval akinek kicsit is bejön egy aspektusa, az elnézegetheti.

Cyberdog - 2018. 06. 03. 22:34

Ez a sorozat egy …talicska. Jerry O’Connell-t amúgy sem tartom valami jó színésznek. Nem olyannak aki maradandót tudna alkotni. Legalább is az utóbbi időben. A Sliders volt az egyedüli valamire is értékelhető szerepe azt kifújt az ürge. Talán még a Stand By Me-t lehet megemlíteni Vern Tessio szerepében. De a többi szóra sem érdemes.

Nagyot csalódni nem kellett Carter szerepében, hisz sokszor érdektelenségbe fulladt egy-egy rész a részemről, mivel O’Connell eléggé irritáló benne.

Jellemfejlődés nulla. Semmi kézzelfogható szerepe nincs egy-egy bűnügy felderítésében, inkább csak annyi, hogy megmutatja azt, hogy ne nyomozzunk. Sokszor a töketlenkedése és az állandóan hangoztatott sztereotípiái rendőrségi nyomozásokról azt az érzést keltik az emberben, hogy ha Ő nem lenne, akkor hamarabb is felderíthették volna a bűnügyeket a nyomozók.

ebben a sorozatban semmi sem működik. A két főszereplőről rohadtul nem hiszem el, hogy lenne köztük bármiféle kémia. Legalább szakmai szinten.

Carter ugyebár egy sorozat/filmes nyomozó. Az ember hihetné azt, hogy annyi év szerepjátszás után – mivel talán még igazi rendőrségi tanácsadók is dolgoznak egy sorozat stábjában, hogy minél élethűbb legyen a sorozat – legalább ragad rá annyi, hogy ne böfögjön be viccesnek szánt blődségeket.

Bűnügyi sorozatnak, nem túl érdekfeszítő, vígjátéknak meg eléggé humortalan.

Részemről, egy nulla a sorozat.

winnie - 2018. 06. 04. 05:22

“De a többi szóra sem érdemes. ”

a crossing jordan egy kifejezetten jó krimi volt, szóval tiltakozom:)

Cyberdog - 2018. 06. 04. 14:40

Na de az sem miatta volt jó… ahhoz elengedhetetlen volt Miguel Ferrer és még Jill Hennessy is.

“Carter”-re legalább itt ragadhatott volna egy kis nyomozói szakmaiság, ha már itt is azt játszott. :)

Aldo - 2018. 06. 27. 22:15

Az ügyvédes Defenders is elment egyfajta guilty pleasure-nek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz