login |

Pilot: Kiss Me First

2018. 04. 20. 21:02 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Hagyjuk az angolokra, hogy morálisan földbe döngöljék a nosztalgiát éltető Ready Player One-t. Bár lehet egyszerűen csak a Black Mirrorhoz kéne hasonlítanom a Skins készítőjének, Bryan Elsley-nek az új sorozatát.

Elsőre azért az RPO ugrott be, mivel itt is VR-ben, virtuális valóságban játszódik a cselekmény egy része. És hiába gyengébb a grafika, mint Spielberg filmjében, valahogy mégis jobban hasonlít arra, ahogy jelenleg használják az emberek az online teret. Oké, kevesebb a meme, viszont amikor amikor itt felcsatlakozik a fiatal akkor nem a 80-as években lubickol, hanem saját utat keres magának.

A sorozat alapszituációja röviden annyi, hogy a főszereplő lány elveszti az édesanyját és a szociális rendszer cserbenhagyja. Ennek hatására az online barátaihoz menekül, ahol egy Red Pill (azért itt is vannak utalások, csak nem tolják túl őket) nevű szervezet kinézi magának. A normális VR-ben semminek nincs súlya, de a Red Pill tagjai egy olyan szeletén élnek a virtuális téren, ahol már vannak következményei is az ember tettének.

Nyilván, ha hátrébb lépünk, akkor rájöhetünk, hogy valójában nem is VR veszélyeire próbál ez a misztikus sci-fi figyelmeztetni minket, hanem simán értelmezhető a jelenlegi közösségi hálózatok emberiségre tett hatásának veszélyeire való felhívásnak is. Ahogy azt egy jó stílusdarabnak kell. Igenis, amit online teszünk, annak van hatása másokra, erre már a pilotban is van egy durva példa.

A kérdés, hogy a fontosabb témák mellett képes-e szórakoztató is lenni a végeredmény? Erre viszont egyelőre még nem tudok annyira válaszolni. A főszereplő sötét titkának a felépítése remek volt, de mellette a csoportdinamika, a VR világ és a többi mellé kevés igazi dráma, magával ragadó jelenet fért el.

Így bajban vagyok a pontozással is. Szerintem mindenki nézzen bele ,akinek innen fentebbről bármi érdekesnek tűnt, hiszen a Kiss Me First eléggé különleges sorozat ezzel a félig élőszereplős, félig renderelt megoldással.

7 hozzászólás Ne habozz!

Tom Vajner - 2018. 04. 20. 21:29

“a főszereplő lány elveszi az édesanyját és a szociális rendszer cserbenhagyja”

Gondolom elveszti az édesanyját akart lenni, de nekem kellett egy perc mire leesett, hogy mi van :D

Dregnarr1 - 2018. 04. 20. 22:15

Caprica?

energy - 2018. 04. 21. 12:28

nekem nem tetszett, túl sok benne a skins, azt sem néztem…

ellis - 2018. 04. 21. 13:43

én is dobtam, olyan “semmilyen” volt az első rész

cherockee - 2018. 04. 21. 21:40

lehet a skins-t se véletlen nem néztem tovább, ez is az első rész végére olyan merengős semmittevős apátiás tompulás volt, hogy csak na.

viszont spoiler-esen kérdezhetek?

SPOILER

a srác az első részben konkrétan a tetőről leugrott? ezek valami fura sorozatgyilkosok? a főhősnő titka az, hogy megölte az anyját?

zako1 - 2018. 04. 21. 22:07

Engem azonnal berántott, biztosan nézni fogom.

SPOILER

A mátrixos utalásokat kár volt ennyire szájbarágósan elmagyarázni (basszus, felolvasták a wikipedia szócikket…), néhány hasonló apróság zavart, de alapvetően jónak tűnik. Jóféle brit nerd sci-fi, kellett mint egy falat kenyér :)

human - 2018. 04. 23. 00:39

cherockee: igen, leugrott. gondolom nem tudta hozni amit elvárt tőle a főnök (aki talán egy AI?). A csaj titka pedig látszólag az, hogy megölte az anyját.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz