login |

Délelőtti videó 3.: The Woman in White

2018. 04. 23. 11:30 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, video,

A BBC tegnap indult új, kosztümös sorozata Wilkie Collins 1859-es regénye alapján készült – ez az a könyv, ami sokak szerint a világ első krimije volt. Egy férfiról szól, aki szellemszerű, fehérbe öltözött nőt pillant meg az esti sétája során, s kisvártatva egy rejtélyes és felkavaró világba csöppen. Mindez egy angol vidéki ház, majd pedig egy viktoriánus őrültek háza bemutatása közben. (A történetet korábban többször is feldolgozták, legutóbb 1997-ben többek között Andrew Lincoln főszereplésével.)

Előzetes a tovább mögött. Szereplők: Jessie Buckley, Charles Dance, Olivia Vinall, Dougray Scott, Ben Hardy.

3 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2018. 06. 05. 08:27

Bár a sorozat alapjául szolgáló regényt már legalább két éve beszereztem, szégyenszemre még mindig ott porosodik a polcon. Valahogy hiányzott a megfelelő hangulat ahhoz, hogy elkezdjem, mert egy Viktória – korabeli regényhez azért kell némi ráhangolódás így a 21. század elején. Addig húztam az olvasást, hogy közben elkészült a sorozat.

Jelen pillanatban két epizódon vagyok túl. Azt kell, hogy mondjam, kár volt várni vele, mert ha tényleg ez volt a világ első krimije, annak biztosan nem utolsó. Nem olyan vontatott, mint ahogy azt vártam és meglepetésemre a szóhasználata is olyan egyszerű, hogy a magyar felirat hiánya ne tartson vissza senkit, aki épp az angol nyelvet tanulja, vagy nyelvvizsgára készül.

A történet a tanúk vallomásai alapján bontakozik ki. A lassú bevezetés után a második részben kezdenek igazán izgalmassá válni a dolgok. Nagyon szimpatikus számomra a főszereplő, Ben Hardy játéka, aki élethűen hozza a művészlelkű rajztanár (Walter) romantikus figuráját. Nála is figyelemre méltóbb azonban Jessie Buckley, a kissé fiús, de két lábbal a földön járó, intelligens, gondoskodó nővér (Marian) szerepében. Nagy örömömre Charles Dance is feltűnik néha pár percre a fennhéjázó, rigolyás nagybácsi képében, de neki ez a karakter amúgy is a zsebében van, mint egy bármikor előrántható zsebkendő. Csak a címszereplőt alakító, két lányt is megszemélyesítő Olivia Vinall-lal vagyok kicsit elégedetlen. Ő még nem győzött meg arról, hogy jó választás volt a kettős szerepre (Laura/Anne), de még van rá három epizódja.

Eddig annyi derült ki, hogy Laura (fent említett rajztanárunk egyik tanítványa), akibe Walter beleszerelmesedik, sajnos már elígértetett egy bárónak, aki ellen azonban felmerülnek bizonyos vádak. Ezek gyors (látszólagos) tisztázódása (és Walter eltávolítása) után hirtelenjében sor kerül a menyegzőre. Mindeközben időről-időre feltűnik a történetben a titokzatos, fehér ruhás nő (Anne), aki kissé zavarodott, de feltűnően hasonlít Laurára és valami nagy veszélyt emlegetve mindent elkövet, figyelmeztesse a leendő arát…

gromit - 2018. 08. 18. 10:31

“ami sokak szerint a világ első krimije volt” – nemrég volt a The Moonstone sorozat, azt is pontosan ugyanezzel reklámozták :)

De legalább mindkét regénynek ugyanaz az írója. Nem olvastam egyiket se, mindkét sorozatba belekezdtem, de nem kötött le. Esetleg ha olyan hangulatom lesz, teszek még egy próbát.

speranza - 2018. 08. 18. 20:01

@gromit

Azóta én is utána olvastam, és úgy van, ahogy írtad, a Holdgyémánt volt az első “modern detektívregénynek” tartott könyv, azonban A fehér ruhás nőt korábban írta Collins, és azt a legtöbben jobbnak is tartják a Holdgyémántnál. A Holdgyémántot egyébként még gimis koromban olvastam és nagyon tetszett, de A fehér ruhás nőre is sort kerítek a közelgő nyaralásomon. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz