login |

The Looming Tower: az 1. évad – írta FD

2018. 04. 23. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Nagy fába vágta a Hulu a fejszéjét, amikor nekiláttak, hogy feldolgozzák az elmúlt 20 év egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású eseményét. A Lawrence Wright azonos című könyve nyomán készült The Looming Tower ugyanis nem kisebb feladatot vállal, mint a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz vezető út feltárását.

Nem dokusorozatról van szó, hisz a megtörtént események közti réseket fikcióval töltötték ki, de a készítők nyilvánvalóan fontosnak találták a valósághűséget – ez legjobban akkor érezhető, mikor az egyik epizód elején színészekkel látunk egy részletet a terrortámadásokat vizsgáló bizottság üléséből, majd az epizód végén bevágják ugyanannak a részletnek a valódi, archív felvételét, és a kettő szóról szóra egyezik.

Talán furcsán hangzik, de kifejezetten jó hatása van annak, hogy ismerjük a végkifejletet, ami felé az egész történet tart. Ez ugyanis minden apró mozzanatot különleges perspektívába helyez, és nagyban hozzájárul a feszültség fokozásához, viszont nem jelenti azt, hogy ne lennének kisebb-nagyobb váratlan fordulatok, hiszen a 9/11-hez vezető eseményeknek rengeteg részlete van, amik közel sem annyira ismertek, mint a terrortámadás főbb mozzanatai.

A történéseket végig két szemszögből látjuk: egyrészt a terroristákéból, másrészt a nyomukban loholó FBI- és CIA-ügynökökéből. Utóbbi szervezet enyhén szólva rossz színben tűnik föl: a végeredmény ismeretében a nézőnek szinte üvölteni támad kedve, mikor a CIA egyik vagy másik döntéshozója mindenféle kicsinyes, pitiáner indíttatásból – mondjuk ki: merő kiszúrásból – nem hajlandó olyan információkat megosztani az FBI-os kollégáival, amik birtokában talán megelőzhető lett volna a támadás.

A két szerv közti farokméregetés mellett John O’Neill története a The Looming Tower legmeghökkentőbb része. Nem szeretnék spoilerezni (már ha beszélhetünk ilyesmiről egy megtörtént eseményeken alapuló sorozat kapcsán), de aki még nem látta a sorozatot, annak javaslom, hogy előzőleg NE olvasson utána O’Neill sorsának – legyen annyi elég, hogy ilyet tényleg csak az élet tud írni.

Az említett két nézőpont mellett fel-felbukkan néhány főszereplő magánéleti szála, ami ugyan elég érdektelen, de szerencsére nem visz el különösebben sok időt, sőt változatosabbá teszi a történetet, hiszen ha a sorozat csak a terror-vonalra koncentrálna, talán egyhangú is lenne.

Bár a készítők a Netflixnél, az Amazonnál és az HBO-nál is kilincseltek a sorozat ötletével, végül a Huluval állapodtak meg, nem utolsósorban azért, mert a feltörekvőben lévő streaming-szolgáltató ígérte a legnagyobb alkotói szabadságot és legkomolyabb anyagi keretet.

Ennek kétség kívül jótékony hatása volt a színészgárdára is: a főbb szerepekben olyan veteránok tűnnek fel, mint Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, Peter Sarsgaard vagy Alec Baldwin, de ott van az a Bill Camp is, aki legutóbb a The Night Of-ban bizonyította, hogy bitang jó karakterszínész, mellettük pedig Wrenn Schmidt vagy Virginia Kull neve is ismerősen fog csengeni sok junkie számára.

Gyengébb pontnak talán csak a libanoni származású FBI-ügynököt alakító Tahar Rahimot véltem, azonban ő sem kifejezetten rossz, inkább csak közepes, és az arab nyelvű részeknél azért megcsillogtat bizonyos erényeket.

A Looming Tower messze nem hibátlan sorozat. Hogy mást ne mondjak, nincs igazán egyedi hangulata (pl. képi világ és zene terén), néha pedig olyan érzésem volt, hogy a készítők picit túl sokat akartak markolni, és a tíz 50 perces részbe meglehetősen sok mindent akartak belezsúfolni, így aztán elbírt volna az évad még egy-két epizódot.

Mindenesetre a témakörhöz tartozó gyengébb filmes próbálkozások (United 93, World Trade Center és társaik) után a Hulu olyan sorozatot tett le az asztalra, amit én gondolkodás nélkül merek alapműnek nevezni a szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatban.

És hogy hogyan tovább? Még nincs hír a folytatásról, de a készítők már a premier előtt elkezdték tervezni az esetleges 2. évadot, ami valószínűleg a Muszlim Testvériség születéséről szólna, vagyis ez a szezon összességében csak az első fejezete lenne a terror ellen vívott háborúnak.

6 hozzászólás Ne habozz!

Dave - 2018. 04. 23. 14:59

Erős kis minisorozat volt. Csak a két utsó rész volt (és nem feltétlenűl rossz értelemben) hatásvadász.
8/10

winnie - 2018. 04. 23. 15:29

dave: nem minisorozat. mármint nem annak készült, persze kiderül, hogy mi lesz belőle végül:)

johndoe - 2018. 04. 23. 16:18

Egynek elmegy, de azért 2×10 részben én jobban el tudtam volna képzelni ezt, több oldalról bemutatva ezeket a dolgokat.
Az viszont picit erős, hogy “gyengébb filmes próbálkozásnak” hívni a United 93-t

Lajos67 - 2018. 04. 23. 18:05

Gyenge volt, nem tetszett. Alacsony szinten zajlott szereplőileg, alig hinném, hogy itt dőltek volna el az események. Miért tehette a CIA meg mindezt a titkolózást? Kik tűrték el mindezt? Engem ez érdekelt volna, nem a kanos FBI ügynök 8 szeretővel.

chros69 - 2018. 04. 23. 18:47

The Lying Tower :D

Jack Bauer - 2018. 07. 08. 19:38

A folytatásban nem vagyok biztos de teljesen igaz, hogy eddig ez a legjobban sikerült 911-es sori. Daniels hozza amit szokott, Tahar Rahim pedig már a Prófétában is tetszett. Van is benne egy easter egg vagy utalás arra a filmre de lehet persze csak véletlen. Már ha vannak véletlenek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz