login |

Quantico: kezdett a 3. évad – írta Necridus

2018. 04. 30. 17:20 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

2015-ben megkaptuk a dupla idővonalas, titkokkal teli, belföldi terrorizmussal foglalkozó átívelős, ügynökkiképzős Quantico-t (ami a szappanossága és az összetettsége miatt megosztotta a közönséget), rá egy évre pedig a hatalmas visszaesést produkáló Quan2co-t.

A most érkezett epizodikusra rebootolt 3. évad (amit emlegethetnénk Quan3co-ként is – szerencsére ezt idén nem lépték meg az írók), showrunner-váltás ide vagy oda, egyelőre sajnos hasonlóan gyengének tűnik, mint az előző.

Nem az a bajom, hogy a második évad utolsó részeiben történő felépítést – ami kicsit javított az egyébként rettentő silány szezonon – elhagyták, hanem hogy az új szerkezet, az új történet annyira sablon, annyira tömegsorozattá változtatja a Quanticót, amennyire csak lehet.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

3 évvel az második évad után kezd a szezon. Alex visszavonult, mindenkit és mindent hátrahagyva nyugodt életet él Olaszországban egy férfi és annak lánya mellett. A békesség természetesen nem tart sokáig, ott kapcsolódunk be a sztoriba, hogy megtámadják őket, és el kell hagynia a férfit. Volt vőlegényétől megtudja, hogy Shelby-t elrabolták, és segítséget kér Owen Halltól, aki időközben a CIA-től átment az FBI-hoz.

A csapatba új tagot is toboroznak, a veterán Jocelynt, aki egy bombarobbanás miatt megsüketült, így az egész évadban a szövege felét mutogatni fogja. Természetesen ő a legértelmesebb, ő az, aki mindent észrevesz, ő látja el a csapatot tanácsokkal, de őszintén nem értem, miért nem cselekszik, miért kell neki már a premierben is kétszer rávezetnie Ryant a következő lépésre ahelyett, hogy megtenné azt, amit kellene.

Csatlakozik még hozzájuk Harry, aki pedig az MI6-től jött az FBI-hoz (van még olyan szervezet, amit nem vontak be a sorozatba?), aki megöli egykori főnökét, de annak testvérét ostoba módon életben hagyja. Ezen kívül a csapat többi tagjáról egyelőre nem tudni, hiszen a premierből kimaradt még két karakter, akit beharangoztak.

A premierben lévő gonosz természetesen a tipikus idős maffiózóhölgy, akinek meghalt a férje, ezért a „legkreatívabb” nevet adták neki: The Widow. Az írók szemen köpték magukat azzal, hogy Shelby szájába adták a következő mondatot: “Nem gondolod, hogy olyan nevetséges a beceneved, mint Batman egyik ellenségéé?”

A “gonosznak” természetesen társai is vannak, akik közt ott van Will is, aki fel-felbukkan a sorozatban okoskodni, s néha Alexék mellé pártol, néha pedig ellenük van. Fogadni mernék, hogy az évad közepe felé lesz egy rész, amelyben az ő pálfordulását láthatjuk, ahogy csatlakozik a csapathoz.

Shelbyt végül kiszabadítják, hiszen Ryan ismeri a Nap állását, és azt, hogy az árnyékot milyen típusú fából készített ablak veti, és azt melyik évben gyártották. Igen, ez volt a megfejtése a premier rejtélyének…

A lehető leggagyibb húzás volt az írók részéről a szerelmi dráma átalakítása, hiszen Shelby miután már az összes Haas családtaggal mindenféle kapcsolatot létesített, most legjobb barátnőjének ex-vőlegényét, Ryant cserkészte be, akihez hozzá is ment nyomban. Már ez a rész is tele volt olyan megjegyzésekkel, hogy Alexet zavarja, hogy Shelbyt zavarja, hogy Ryannek kínos – ami a legkínosabb nekem, a nézőnek volt, gáz, hogy egy ABC-s sorozatban ilyen nevetséges dolgokra futja csak.

A rebootot azzal indokolták, hogy az első két évadban túl sok csavar volt, túl bonyolulttá tették a Quantico-t, azonban ez az egyszerűsödés abszolút negatív irányba terelte a sorozatot, hiszen az az S1 varázsát levedlette, s helyette kliséket halmoz klisékre tipikus akciókrimiként.

Nem tudom, mit várhatnék idén, egyelőre maradok, hátha megtörténik a csoda, de addig egy nagyon gyenge 4/10-et tudok adni erre a kezdésre.

3 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 04. 30. 17:25

az első évados kaszám után az S2 kezdése úgy ahogy tetszett legalább (még mindig nem folytattam, de tervbe van véve), ez viszont felejtősre sikeredett, főleg, hogy féltávnál esett le, hogy nem átívelős lesz a sztori, hanem epizodikus nyomozós, és mindent azonnal meg fognak oldani. így ami érdekelt volna a kezdés után, azonnal elillant. persze az is sokat számít, hogy az s2-es arcok kifejezetten zavartak, russell tovey főnöke pedig önmagában elég ok lett volna arra, hogy kilőjem az évadnyitót, ritka módon irritált.

azért lehet, hogy megnézek még egy részt, hogy lássam egy tipikus rész szerkezetét, egy olyanét, aminek a fele nem expozíció, emlékeztetés, felhozás:)

Stuffy - 2018. 04. 30. 17:43

Hiányzik az első évados varázs,ahogy írtad, a suli, a csapattagok, az akciók.igazi , nem kiemelkedő ,de az ember mégis élvezi:D Főleg,hogy a 2,évadból alapból nem tért vissza sok szereplő, gondolom idén is lesz egy vagy minimum 2 haláleset,aztán kasza a sorozatnak. Innentől lejtő lesz, nézettség tekintetében is..

Kitana - 2018. 05. 01. 19:10

Az első évad kellemes emlék marad, nagyon élveztem a dupla idősíkot, a kiképzést a múltban, az üldözést a jelenben, stb. Még a szappanoperába illő magánéleti szálakat is elviseltem az izgalmas akciók miatt, de most már nagyon idegesít, hogy az Alex-Ryan párost huszadszorra is szétválasztják és újra összehozzák (mert úgyis az lesz megint), ezt már a második évadban is nagyon untam. Még néhány rész esélyt adok, hátha érdekesebb heti ügyeket fognak kitalálni, de a kezdés nagyon vérszegény volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz