login |

Pilot: Cobra Kai

2018. 05. 03. 14:50 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Have a nice day… I guess.

Ha őszinte akarok lenni, akkor elképzelni sem tudtam, hogy a Cobra Kai tényleg jó lesz. Minden ellene szólt, így még kellemesebb meglepetés lett.

A sorozat a Karate Kid folytatása. Daniel-san és Johnny 40-50 közeli felnőttként újra rivalizálni kezd. Az az igazság, hogy a Karate kölyök fun film, de azért közel sem akkora klasszikus, mint mondjuk a Halálos fegyver, így igazából a folytatás ténye egyáltalán nem tűnt negatívnak előzetesen.

Ami inkább a sorozat ellen szólt, hogy Ralph Macchio azért nem az a főszereplő alkat, bár mellék és epizódszerepekben volt karrierje még mostanában is. Keményebb diónak tűnt viszont a Johnny-t alakító William Zabka. Elnézve az utóbbi 10 évét nem az jutna eszembe, hogy rábízzak egy főszerepet. Na, ő teljesen rám cáfolt a sorozat készítőinek segítségével.

El sem hiszem, hogy ez mondom, de társadalmilag releváns kérdésekkel foglalkozik a Cobra Kai, méghozzá jól. Azért nem kell elfordulni, nem oktatni próbál minket, de Johnny-n keresztül a jelenlegi férfiszerepekről is beszél kicsit. Hiába egy felnőtt, kisiklott életű bully, aki még mindig azt a bizonyos rúgást okolja, de közben olyan árnyalást kap a karaktere, hogy csak pislogunk…, és van amikor együttérzünk vele.

A Cobra Kai elég sok mindent átvesz a Karate Kid-ből, viszont rendesen beszürkítik az ottani fordulatokat. Konkrétan az ingyen elérhető két rész egyike Johnny szemszögét mutatja be, aki pont úgy talál magának tanítványt, hogy megvédi pár bully-tól, mint anno Danielt védte az öreg, és végül elkezdi felkészíteni az életre és a küzdelemre a maga módján.

STRIKE FIRST.
SRIKE HARD.

A második viszont Daniel világába merül el. A pilot alapján azt hittem, hogy teljesen megfordították a szerepeket, és a kapitalizmusért mindent eladó Daniel lesz a történet gonosza, de végül őt is árnyalják. Megvan még benne a tisztaság, de majd rá kell találnia az igaz útra újra.

Konkrétan két komplex karakter története várható az első szezonban, ami elég komoly helyzet egy tinifilm folytatásának. Mindezt azon a YouTube Red-en, akik eddig sosem tudtak igazán feltörni, bár már volt fogyasztható sorozatuk, de azt a meta vitte a hátán. Hát, a Cobra Kai-t nem, sima 8/10.

18 hozzászólás Ne habozz!

GK - 2018. 05. 03. 15:37

+100, nagyon jó, szerintem annak is javasolt, aki az eredeti filmeket nem látta (a 3. sztoriját nehezen tudnám most felidézni :) ), mert kevés ilyen jól összerakott sorozat fut mostanában.

Mate815 - 2018. 05. 03. 15:44

Nice! Alig várom, hogy nézhessem!

Phoenix - 2018. 05. 03. 17:03

Nagyon bejött. Amikor az első részbe Johnny a múlton merengett, csakk csettintettem a nyelvemmel, hogy ez igen. Odapörköl egy isteneset a PC-nek is,nameg egy olyan történetet mutat be, amire sokszor kíváncsiak lennénk: mi van ha a hős élete a diadal után nem csak egy sima tündérmese? És hogy éli meg a “gonosz” hogy legyőzték? És itt vastagon idézőjel a gonosz, 30 perc alatt sikerült árnyalni a képét egy húsz éven át egyetemesen utált gyökérnek. Taos.

energy - 2018. 05. 03. 18:39

nekem bejön:)

kiskiraly - 2018. 05. 03. 19:43

30 perc alatt sikerült árnyalni a képét egy húsz éven át egyetemesen utált gyökérnek

Szégyen bevallani (nekem is), de az 34 év lesz :)

Amúgy egyetértek, bár csak az első részt néztem meg

retro faktor: 11/10
a sorozat: erős 8/10-es

Mate815 - 2018. 05. 03. 22:06

Óriási! 5 részen túl és imádom.

Phoenix - 2018. 05. 03. 22:40

kiskiraly: teljesen jogos, csak magamból indultam ki, én kb 20 éve láttam először. Két kazin is megvolt mert rongyosra néztem.

Durván mennek az évek :)

Mate815 - 2018. 05. 05. 01:22

7 rész után is csodás. Ez gyakorlatilag egy love letter az eredeti filmeknek. A hetedik részben kemény utalások vannak a Karate Kid 3-ra. Hihetetlen mennyiségű szeretettel nyúltak az alapanyaghoz, minden tekintetben true folytatás.

Vero - 2018. 05. 05. 20:10

Nagyon jó az egész sorozat, nagyon jók a poénok, pont elég, nem túl sok. Frankó a történet, nem annyira sablonos, és vannak benne váratlan fordulatok is. Én is nagyon örülök, hogy bonyolultabb karaktereket kaptam, mint egy egyszerű pure-evil, és nagyon jó az is, ahogy a retro / mai világ találkozik a régi és az új generáció karakterein keresztül, sokszor percekig őszintén kacagtam :D
Viszont… amennyire jó lett Johnny karaktere (meg Migelé, meg Samé, meg Robbyé), szerintem pont annyira nem találták el Daniel-ét… Nekem hiteltelen volt az egész, hogy beszél egy csomó okosságot, bonszájokról, meg életről, meg egyensúlyról, tolja a Miyagi filozófiát (Miyagitól hitelesebb volt), de az összes lélektanilag kicsit is bonyolult helyzetben kiborul, mint egy ötéves… A tetteiben szinte egyáltalán nem materializálódik az a sok bölcssesség, amit ont. Azon kívül, hogy az üzletben sikeres, lelki/filozófiai szintet egyáltalán nem lépett az elmúlt 20-30 évben, sőt…
Johnny-nál legalább érzem, hogy vért izzad belül, hogy alakul nála az a bizonyos lelki egyensúly – még ha néha elég agresszívan is. Ő az a karakter aki viszi a hátán az egészet, aki igazán érdekes.
És pont ezért éreztem úgy, hogy a vége abszolút el lett rontva, mert Daniel karaktere nem érett meg az erkölcsi győzelemre…
No, de ne akarjak túl sokat, azért egy hétvégi popcornos sorozatnak nagyon is jó volt, Daniel és a vég miatt nálam is csak 8.3/10.
Ha komplexebb befejezést kaptam volna, 9 felé is kúszott volna…

Pityke81 - 2018. 05. 06. 12:23

Osztom az előttem írók véleményét.

Megnéztem a sorozatot, és zseniális! Retró is, modern is, kikacsintásokkal. Abszolút pozitív meglepetés, és könnyen darálható minisorozat. A történetvezetés, a szálak is tetszenek, nem érzek semmiféle hézagot. A nosztalgiafaktor miatt sokszor felnevettem.
Jól eltalálták az egyensúlyt (hihi ;)), minden karakterből és sztoriból pontosan annyit kapunk, hogy egyik se ne legyen unalmas.
A zenék összeválogatása egyszerűen FANTASZTIKUS, sok 80-as évekbeli rockzenével – ez rengeteget ad a sorozathoz.

Ami számomra is csalódás volt, az Daniel karakterfejlődésének szinte-szinte teljes hiánya. Néha az volt az érzésem, hogy – a sorozatcímmel összhangban – Johnny az egyetlen felnőtt főszereplő (az igazi karate kölyök), és csak neki szurkolok.
A tinédzserszereplők élete is érdekes; ki a lúzer és ki a bully, ugyebár. Szerintem sikerült egy sablonos témát picit érdekesebben feldolgozni.

Kiskamaszként nézve a filmet, nem tudtam komolyan venni Danielt, ha küzdelemről van szó. Ez most sem változott. :) És a Miyagitól betanult bölcsességek bizony üresen csengnek az ő szájából.
Talán maga a színész az oka mindennek: alapvetően riadt a tekintete, ha komolyan/koncentráltan/dühösen próbál nézni, és kissé teszetosza is.

Várom a folytatást – nagyon bejött a cliffhanger. ;)

10-ből 10-et adnék, de 1 pont mínusz Daniel miatt: 9/10

nade - 2018. 05. 07. 00:08

Hát ez bizony *urva jó volt!
Bejön ez “80-as évek mozijához készített félórás sorozat folytatás”-stílus, Evil Deadnél is bevált, és ennél is.

Birc - 2018. 05. 07. 14:34

Remek kis sorozat, közepesen összetett, de jól megírt karakterekkel.

Mintha Barny Stinson fejével látnánk az első részeket (nála ugyanis Johnny a karate kid és róla szól a film), Johnnyról szól inkább és jogos a Cobra Kai elnevezés is.

A legfőbb mondanivaló talán a tanítói felelősségről szól, hogy az igencsak befolyásolható tinédzserekből mit lehet kihozni és hogyan.

A személyiségfejlődések iránya és kezelése szuper, ahogy az is, hoyg részenként kicsit más és más szemszögből látjuk a történteket.

A 10 rész, főleg az utolsó kevés a sztori kibontására, 12-t megérdemelt volna. (De persze már az is csoda, hogy 30 évvel a filmek után ez megvalósulhatott).

A vége jól odacsap, az utsó jelenet a folytatásra is kínál koncepciót!

9/10

nade - 2018. 05. 09. 14:37

SPOILER

mondjuk a végén hazavágták az egészet, azzal hogy mégis csak genyák lettek a cobra kaios kölkök

wraithbar - 2018. 05. 10. 23:49

Lesz következő évad?

Pityke81 - 2018. 05. 11. 15:08

Wraithbar: Igen.

http://www.sorozatjunkie.hu/2018/05/11/hirpentek-the-expanse-kasza-cobra-kai-2-evad/

SPOILER!

Egy olyan felállást szívesen megnéznék, amelyben Kreese edző (Cobra Kai) áll szemben Johnny és Daniel közös sulijával (Miyagi-Do). :D A túl erőszakossá vált srácok (Miguel, Hawk, Aisha) kontra a nyugisabbak (Robby, Samantha). Arról nem is beszélve, hogy Johnny és Daniel karakterei jó hatással lehetnének egymásra.

breezer - 2018. 05. 28. 16:29

Aki nem látta / nem elékszik / nem nagy imádója az eredeti filmeknek, mennyire ajánlott? Élvezhető?

Shed - 2018. 06. 02. 09:13

breezer:
Nézd meg nyugodtan a sorozatot. Az első részben elmondják, hogy mi történt 30 éve. Bevallom a 84-es filmre már én is csak halványan emlékszem. Voltam vagy 15 éves mikor utoljára megnéztem :)

Meridian - 2018. 06. 03. 09:53

A “píszínek” azért időnként jókora pörgőrúgást is bevisznek, nálam ez is egy plusz pont… nekem ez a sorozat 10/10-es. Amúgy a X és Y generációnak kötelező darab. A Z generáció meg egyszerűen nem fogja érteni mi ez, mire ez a nagy lelkesedés, de nekik meg ott a humor, és az, hogy aktuál-jelenben játszódik a sztori.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz