login |

Pilot: Before We Die

2018. 05. 05. 17:00 - Írta: gromit

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

A svéd Before We Die (eredeti címén Innan vi dör) nem illeszkedik teljesen szorosan az északi noir krimik sorába. Bűnügyi thrillerként elég sok olyan elemet tartalmaz, amit már láttunk máshol, de ezeket ügyesen kombinálja, és rendesen átitatja a skandináv sorozatokra oly jellemző borongós hangulattal. Szóval igazából nem is lóg ki.

Az idősödő, munkájában lelkiismeretes, de frusztrált Hanna Svensson nyomozó karrierje leszállóágban van. Gyakorlatilag parkolópályára került, amikor áthelyezték a stockholmi rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztályára, főnöke már korkedvezményes nyugdíjba akarja küldeni.

Elvált, fiával is megromlott a kapcsolata (a nyitó jelenet alapján ez nem meglepő). Egyetlen öröme kollégája, az amúgy nős Sven, akinek egy együtt töltött éjszaka után munkába menet hirtelen nyoma vész.

A telefonbeszélgetés hirtelen megszakadásakor Hanna aggódni kezd, hogy valami baj történt Svennel, főleg mert a férfi épp egy informátorral készült találkozni.

Sven a szervezett bűnözés elleni ügyosztály tagjaként épp egy erőszakos motoros banda után nyomozott. Gyilkossági ügy, megfigyelés, konkurens banda, sőt, bandaháború a láthatáron – csupa nyalánkság. Sven kollégái viszont az Inez fedőnevű informátorról nem is tudnak, így kénytelen-kelletlen elfogadják Hanna ajánlatát, hogy együttműködésével segítsen megtalálni a hiányzó nyomozót.

A sorozat lassan, elég messziről kezdi el az építkezést, és nem is arra gondolok, hogy a kezdő jelenet egy 2 évvel korábbi eseményt mutat felvezetésként. Az első rész majdnem 1 órás játékidejében sok minden történik ugyan, de valójában csak elindítja a cselekményt.

Pár fontos szereplő még csak színre se lép ekkor, de már kezd körvonalazódni, hogy a nyomozás nem fog pusztán a motoros bandákra szorítkozni. Még autós üldözést is kapunk, de igaziból a rész utolsó jelenete az, ami berántott, és rögtön akartam nézni a folytatást. (És rögtön néztem is – de arról majd később, egy külön évadösszegzős írásban.)

1 hozzászólás Ne habozz!

Peppper - 2018. 05. 24. 20:13

Koszi a tippet! Most fejeztem be a Broen utolso evadat es pont valami svedre vagytam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz