login |

Fear The Walking Dead – 4×04: I never should have opened that book

2018. 05. 07. 18:50 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

There was one day when we could have stopped all of this from happening.

Még mindig kitartok hiszen egy újabb kifejezetten korrekt epizódon vagyunk túl, ami helyenként igencsak tetszett, ráadásul egy érdekes környezetbe vitték a zombis akciót. A múlt heti csavar után most is kaptunk egy nagy(nak szánt) meglepetést, de az egész szál számomra annyira “non factor” volt eddig is, hogy azt maximum vállrándítással konstatáltam.

A 4×04 kapcsán inkább egy, napjainkra igen jellemző sorozatos jelenséget említenék meg, aminek nem annyira vagyok a híve, de itt működött, mert volt kerete, és a szálaknak is volt hova kifutniuk. Természetesen a több, apró sztori elmesélésére gondolok, ami nem tudom, hogy a többségnek mennyire szokott általában bejönni.

Ugyanis pár éve valamikor eszébe jutott a készítőknek, hogy nem kell egy bonyolult szerkezetű, nagy sztorit elmesélni 40 perc alatt, elég, ha mondjuk négy darab tíz perceset mondanak el. Az ilyet hatékonyabb írni, és ha jók a történetek, akkor több csúcsponttal is szolgálhatnak. A Modern Family ezzel alapozta meg magát, a három 6 perces szállal, és jóval korábban a CSI is azért volt annyira pörgős, mert nem egy nyomozást meséltek el 40 perc alatt, hanem általában kettőt, sőt, volt, hogy négyet.

De mondom, ezúttal működött a megoldás, megvolt az íve, megvolt a kapocs, megvolt a pláne benne, hogy így mesélték el, amit el akartak. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Naomi egyenlő Laura?, azt hiszem, legalábbis, ez tipikus “Ugorjunk!”-kategória volt nálam, ahogy írtam. Az persze már nem vállrángatós, hogy a laid back, cukorkaosztós John most végre betorzulhat és konkretizálódik a motivációja. (És legalább nem a TWD-s Laura lett, ami nyilván felmerült egyesekben, mint összekötő kapocs.)

Más kérdés, hogy (számomra meglepő módon) a jelenben szétszedik a csapatot, hiszen John és Morgan együtt maradnak, míg a többiek elindulnak Keselyűvadászatra. Azt persze még mindig nem akarják elmondani nekünk, hogy mi történt, illetve, hogy mi van Madison-nal, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt hatásos az Al-nek adott három interjú, ami során kiderült, hogy mindhármuknak lett volna esélye lelépni, és egyikük sem tette meg, ami közvetve Nick halálához vezetett.

És, ahogy írtam, kaptunk némi víziparkos akciót is a csúszdán (és egy kicsit a vízben), ami egyrészt jól nézett ki, másrészt eléggé próbára tette a maszkmestereket, harmadrészt pedig hordozott valódi fenyegetést is a karakterekre nézve.

A Keselyűkről is megtudunk egy keveset (már, ha lehet hinni nekik), Madison a részben eléggé passzív üzemmódba volt kapcsolva, és ő csevegett el a vezetőjükkel, mintegy ötödik szálat szolgáltatva az epizódnak. De vajon hol és miképp fog kisiklani ez a kapcsolat? Mert egyelőre nem gonoszoknak ábrázolják a bandát, de a látszat lehet, hogy csal, hiszen valahol, valamikor, valamiért sor kerül egy konfliktusra.

18 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2018. 05. 07. 20:28

Furcsa mód a csúszdás jelenet baromi feszült, izgalmas volt közben el is felejteti a nézővel, hogy biztos túlélik hiszen a másik időszálon meséli el a csaj
igaz az ápolónő még megmördelhetett volna

végre kiderült mi az a lukacsos izé amivel hadakozik én kamion kipufogónak néztem eddig

jó volt tetszett

irgum76 - 2018. 05. 07. 20:33

ja végre nem úgy döfik fejbe a zombikat mint egy érett narancsot
hanem erővel közben beragad a penge stb

mondjuk azt furcsálltam, hogy mikor bemennek a vízi parkba pisztollyal komandóznak amikor meg ott van 30 vízi hulla akkor meg késel rambóznak de mindegy jó volt ez így

Csilla0422 - 2018. 05. 07. 21:32

Naomi – Alicia “kirándulása” tetszett. Valami miatt sejtettem, hogy ő lesz John barátnője. De nem akarom elhinni, hogy a stadionban maradt…

A több idősík egyre jobban zavar. Az ugrálással számomra szét is csapták a részt. Túl sok szál volt. Nem igazán tetszett ez a rész sem.

Raynes - 2018. 05. 07. 22:14

Ezeknek a miniszálaknak a sikerében igazad lehet.

Nekem egyébként hiányoznak a CSI-sorozatok. Az NCIS-en és az NCIS:LA-en kívül fut még ilyen jellegű sorozat. Nem csak szimplán nyomozgatós, hanem ilyen eljárást alaposabban bemutató típusú. Valahogy anno jó volt leülni egy fáradt nap után leülni egy CSI rész elé, és megnézni mit hoztak ki az esetekből, azok összefüggenek-e. Semmi nagy extra, de néha ilyen alap kikapcsolódásra teljesen jó volt akkor is, mikor már a vége felé a gyengébb, sablonosabb évadok mentek.

Raynes - 2018. 05. 07. 22:15

Fut még ilyen sorozat? Kérdőjellel akartam írni, kérdésnek szántam.

dexike3 - 2018. 05. 08. 06:37

örültem neki, hogy nem lett túl nyálas Nick halála miatt ez a rész. de az is meglepő volt, hogy mennyire visszafogottan gyászolták őt. nekem bejött ez a Diary of the Dead stílus. arról nem tudom volt e szó, hogy főcím kiemel az epizódból egy fő motívumot (múltkor virág, most vhs).
azért azt fenntartom, hogy ködösítenek Naomi/Laura halálával kapcsolatban.az az érdekük, hogy melléjük álljanak.
a Keselyűk pióca módjára sorvasztják el őket, nem konfrontálódnak nyíltan. szóval Madisonék rohanják majd le őket szerintem és abban vesznek oda páran, köztük az ápoló is. biztos a midseason finale-ra lesz teljes a kép.

Quantumleap - 2018. 05. 08. 10:29

Amit én nem értek, honnan tudják, hogy a kiscsaj ölte meg Nicket? Hisz nem voltak ott.

winnie - 2018. 05. 08. 10:41

dexike3: naomi nyilván nem halt meg, csak a többiek nem tudnak róla, gondolom.

“nekem bejött ez a Diary of the Dead stílus.”

egy ősrégi stílust egy random zséfilmmel azonosítani elég merész:) főleg, hogy a DotD inkább talált kamerás, itt pedig csak páran kamerába beszéltek és ennyi.

dexike3 - 2018. 05. 08. 17:41

OFF
@winnie: tisztelem a véleményed. viszont Romero (a zombi “zsáner” filmek atyja) második trilógiájának középső darabja (még ha talált kamerás is) nem hiszem, hogy zs kategória. oké nem kiemelkedő darabja se az ő munkásságának se a zsánernek.
amúgy abban voltak olyan részek, amikor a kocsiban filmezték egymást és ment a lelkizés (kb. mint most FTWD-ben). az is tetszett és ez is ;)

Geza Kovacs - 2018. 05. 08. 20:58

Az 1. rész jó volt. Ezek már ugyanolyanok mint a TWD mai részei. Ezek vagy gátakat robbantgatnak, működő közösségeket rombolnak szét vagy gyilkolnak le, vagy szenvelegnek, mint egy Shakespeare-drámában. Köztes út, hogy 1 részben 1 csoporttal történik is valami, és kissé újszerű, és nem az első kettő csoportba tartozik, olyan nincs.

Hugo - 2018. 05. 09. 00:47

“Amit én nem értek, honnan tudják, hogy a kiscsaj ölte meg Nicket? Hisz nem voltak ott.”

Lövést hallanak,odaszaladnak, Nick ki van lyukasztva. Alicia 15-20 méterre meglát egy hosszú hajú kisembert, Kiált “HÉ” és utánaszalad míg el nem tűnik a szeme elől. Ha nem is ismerte fel, gondolom összeállt a kép.

Amit én nem értek:
– Vészesen fogy az élelmünk.
– A közelben mindent felderítettünk és kifosztottunk.
– Termés elpusztult, talán a termőföld se lesz már a régi.
– Egy csapat keselyű tivornyázik a kapu előtt.
– Ellenségtől már szivárgott be ember,talán nem csak egy?
Ezen tények alapján eldöntjük hogy maradunk. Kérdem én, normálisak vagyunk? A válasz nem.

Maradunk mert:
– Majd a szeretetből táplálkozunk.
– Tudunk menni messzebb is portyázni, mert tele vagyunk üzemanyaggal.
– Földművelés nehéz dolog, csinálja akinek két anyja van.
– A keselyűk csak grillezni álltak meg, még meg is kínáltak.
– Van orvosunk felszereléssel, mi baj lehet?
– Nagyon jól belaktuk magunkat a stadionba, ennél jobb helyet biztos nem találnánk. Ha véletlen találnánk is, a túlnépesedés miatt már biztos foglalt.

irgum76 - 2018. 05. 09. 01:09

Hugo:

hát pont arról szólt a rész, hogy mindenki le akart lépni
és talán meg is teszik hiszen Madison-nak megmutatták a helyet ami élhető lenne és az meg tökre megörült neki
de aztán jött a “bárcsak ki se nyitottam volna azt a könyvet” szöveg

meg teheneik is vannak azzal sem könnyű közlekedni egy zombikkal teli világban
a földre meg szerezni akartak rovarirtót meg műtrágyát
lehet nem lesz bio de ehető
mellesleg az első részben nem retket termesztettek hanem tarlórépát

aztán lehet én értettem félre valamit eddig csak angolul láttam

winnie - 2018. 05. 09. 05:03

dexike3: igazából inkább a műfajra célzok, hiszen annak a filmnek más volt a lényege, és egy korábban elterjedt formátumot használt, és az egész videózás is más filozófiát szolgált benne. a zsé nem annyira minősítés (maga a film szerintem közepes), hanem csak a produkciós értékre vonatkozik, hogy kvázi videós forgalmazásra készült (annak ellenére, hogy kicsit ment mozikban), és nem is annyira része az alapsorozatnak. ami tényleg ALAPsorozat.

dexike3 - 2018. 05. 09. 08:09

OFF:
@winnie örülök, hogy egy véleményen vagyunk.

Csilla0422 - 2018. 05. 09. 09:47

Geza Kovács, én S2 óta ezt mondogatom. S1 nagyon tetszett egy bizonyos pontig, de S2-től csak a TWD silány másolata. S4 érdekes is lehetett volna 401 alapján, de hamar visszatértek a régi kerékvágásba.

Irgum, szerintem én is mentem volna. Még lehet a bizonytalan is jobb lehetőség, mint a Keselyűk. Riskát meg simán “felpakoltam” volna az egyik nagy autóra.

Naomi eddig nagyon szimpatikus, bízok benne, hogy lesz valami csavar és nem halt meg.

irgum76 - 2018. 05. 09. 11:37

Csilla:

Egyenlőre még nem tudjuk mi történt, miért történt csak azt, hogy valami rossz
lehet Madison tényleg a költözés mellett döntött és azt akadályozták meg a Keselyűk
(ugye “bár csak ne nyitottam volna ki azt a könyvet”)
eddig nem igazán látom át a Keselyűk motivációit
ők csak várnak de amíg várnak bent felélik a készleteket ergo nincs zsákmány
lehet pont azért várnak, hogy kizsarolják a költözést és akkor támadnak a konvojra

k-10 - 2018. 05. 21. 16:47

irgum76 – 2018. 05. 07. 20:33

‘ja végre nem úgy döfik fejbe a zombikat mint egy érett narancsot
hanem erővel közben beragad a penge ‘
Nem igazán értem, ebben mi a jó; engem mindkét sorozatban az idegesít legjobban, hogy a lehető legostobább fegyverekkel próbálják ritkítani a zombikat.

Enzo - 2018. 07. 25. 01:04

4×04 (pótlás múlt hét hétfőről)
A jelen ebben a részben kevésbé volt értékelhető, az epizód nagy részében csak körítésként szolgált a flashbacknek. -> ami egyébként bejött: a lerohadt vízicsúszda zseniális fun helyszín, Strand-tól a “You want to to get to know me? This is me.” jelenet meg elég badass volt.
Naomitól várható volt, hogy lelép, viszont azon néztem nagyokat, hogy ő lenne John agyonkeresett Laurája :O
Al-t jól rászedték a rész végén, és kaptunk egy szépen fényképezett jelenetet zárásképp.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz