login |

Elementary: kezdett a 6. évad

2018. 05. 09. 18:30 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Még mindig az Elementary a legjobb Sherlock Holmes-sorozat? Ezen nyilván lehetne vitatkozni, de most inkább a múlt heti évadkezdéssel foglalkoznék, ami egyszerre volt nagyon biztató és némileg lelombozó számomra – a 6×02-nek már csak a feléig jutottam el a posztra való felkészülés során, így lehet, hogy megint félreteszem egy időre az Elementary-t.

De mondom, nem azért, mert az évadnyitó ne lett volna jó. Jonny Lee Miller talán még sosem volt ennyire szívfacsaró a főszerepben, amikor a PCS-monológot mondta, hatványozottan átjött minden, amitől retteg Holmes, szívszaggató volt a sebezhetősége és sokkoló, ahogy kiesett az idő nála – ezek a tényezők egy nagyon érdekes évadot vetítenek előre, már a heti ügyek tekintetében is.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A prímet mondjuk Watson vitte az öleléssel. Az igazi csúcsjelenet volt a csendessége ellenére, szipp!

Desmond Harrington személyében egy új állandó szereplő is érkezett, és egyelőre elképzelésem sincs arról, hogy vele mit terveznek. Először megijedtem, hogy valami visszatérő, lelkizős szál lesz az övé, szimplán a függőség kapcsán, de így, hogy egy gyilkosról (sorozatgyilkosról?) van szó, máris más a leányzó fekvése, és az új Sherlock Holmes-nek lehet, hogy nem is fog leesni, hogy kígyót melenget a keblén.

Bár mondjuk Michael karakterének jelleme még nem nagyon kristályosodott ki előttünk, de ha úgy alakítják, akkor akár egy új Moriarty is lehet belőle, akivel esetleg a végjátékot is előkészíthetik a sorozat számára, hiszen már ez az évad is ajándéknak mondható, és talán most már a színészek szerződése is le fog járni. Egy ütős és a sorozathoz illő befejezéssel kiegyeznénk, nem?

Más kérdés, hogy az Elementary-t (SH karaktere, illetve a Homes/Watson-kapcsolat mellett) főleg az ügyesen konstruált krimiszál miatt nézem, és az évadnyitóban annak ellenére, hogy nem volt rá sok idő, még megpróbálták érdekesen tálalni az egészet, azonban ettől még messze nem volt olyan kielégítő a nyomozás, nyomolvasás és a következtetés, mint korábban, kissé légből kapott lett a megoldás – túl sok időt elvitt a magánélet.

Ez a 6×02-ben sem igazán változott, ráadásul sem a villámcsapás (és a villámmegoldás), sem a plutónium nem hozott annyira lázban, az pedig főleg csalódás volt, hogy (eleinte) semmi jele nem volt a premierben belengetett hendikepnek, inkább csak Watson, jóval kevésbé érdekes családi szála került előtérbe.

Azért egy hatodik évados krimitől egy “elég jó” és egy közepes epizód nem rossz startnak, az pedig külön elismerést érdemel részemről, hogy talán most először nem a heti ügyekért, hanem az átívelésért (Sherlock agya, valamint Michael) nézném inkább a sorozatot.

15 hozzászólás Ne habozz!

Natale - 2018. 05. 09. 18:56

A 6×02-t meg nem lattam, igy csak a premierrol tudok beszelni.

Egyetertek, a nyomozas nem volt valami nagy szam, es az Elementary azon keves sorozat egyike amelyek nem probaljak meg ellustazni a nyomozast a sokadik evadokban sem hanem ugyanolyan kreativ marad, es a foszereplok maganeletet sem nagyon eroltetik. Mindegy, a premiernek el lehet nezni, es valoban a Sherlockot erinto ativelos szal nagyon eros, a PCS-tema erdekes es szivszorito. Ha ugyis utolso evad akkor tulajdonkeppen miert is ne.

Igazabol az egesz evadot egy ajandeknak tekintem, orulok hogy egyaltalan berendeltek, szoval ha JLM kap egy jo karakterdramat, egy-ket jo nyomozast es Watsont nem eroltetik tulsagosan akkor mar megerte.

Claire8310 - 2018. 05. 09. 21:04

Tényleg az egész évad valahogy egy ajándék. Annyira jó volt megint ezt a sorozatot nézni. Valahogy van egy hangulata amit imádok, és ahogy néztem ezt a két részt lassan rájöttem, hogy nálam ott lesz az all-time kedvencek között majd egyszer. Holmes karaktere amin át ment, Miller meg, amit hoz… nagyon erős.
A második részben a nyomozás nekem is kicsit fura volt, de a több tetszett, majd belerázódnak. Michael dolog meg nagyon felkeltette az érdeklődésemet Desmond Harringtont is jó újra látni.

Drótfan - 2018. 05. 10. 08:37

“Még mindig az Elementary a legjobb Sherlock Holmes-sorozat?”

Sose volt. :)

Mmint most komolyan. Sherlock? Tudjátok, a Cumberbatch nevű zseni.

winnie - 2018. 05. 10. 09:24

Én egyébként nem a Sherlockkal versenyeztetném. De persze nem vitatom, biztos van (sok ember), aki így gondolta. Biztos van, aki a nagyon gyengének tartott utolsó évad után is így gondolja. Nyilván nem Cumberbatch-en múlik, hogy a Sherlock lesüllyedt sokak szemében, de ha csak színészkérdés lenne, akkor Jonny Lee Miller sem hiszem, hogy kudarcot vallana. Főleg, hogy neki sokkal több lehetősége volt, hogy elmélyüljön a szerepben, hogy SH legyen belőle, hiszen az Elementary annyiban előnyben is van, hogy már az első évadban kétszer annyi résznél tartott, mint a Sherlocknak eddig összesen volt eddig.

Persze kérdés az is, hogy melyik mennyire Sherlock Holmes-sorozat? Ez nyilván nem csak Conan Doyle-ra épül (amikor viszont igen, akkor…, nyamm!), míg a régiek és a Sherlock főleg arra.

Violet - 2018. 05. 12. 15:16

Drótfan

Köszi hogy valaki kimondta :D Tősgyökeres Sherlock fanként úgy hiszem nem lehet azt felülmúlni :D

winnie - 2018. 05. 12. 15:35

Violet: ezt nem kell kimondani, hiszen a legtöbben így gondolták, és van, aki most is így gondolja. mármint hol van az elementary elismertsége a sherlockéhoz képest? most viccesen mondhatnám azt, hogy én vagyok az, aki ki merte mondani (nem mintha erre büszkének kéne lennem, sima vélemény), hogy az elementary a jobb, mert ezt nem olvasni sok helyen:)

érvként két dolgot tudok felhozni. 1. sok sherlock-néző nem néz más sherlock holmes-sorozatot, így pedig nem jelent semmi az, ha azt mondják, hogy a sherlock a legjobb SH-sorozat. egyből legjobbnak lenni. (elég, ha valaki ismeri az elementary 5. évadját, hogy tudjon ítéletet mondani, de persze ha valaki az orosz és a japán sherlock holmes-ot is ismeri, az ad teljes képet), 2. az elementary nem kapott sosem annyi és olyan mértékű negatív kritikát, mint a sherlock a 4. évadjára. (annyira elismerést sem, mint amit a sherlock az első két szezonra, de utóbbinak az S4 nagyon levitte az ázsióját.)

LaCRossE - 2018. 05. 14. 02:29

Szerintem is jobb az Elementary. Nem vitatom el a Sherlock minőségét, szerettem azt is, de ez közelebb áll a szívemhez.

Casey Novak - 2018. 05. 15. 23:19

Pff, Cumberbatch, Jonny… Jeremy Brett, na az már igen :)

Különben még mindig azon kuncogok magamban, hogy Desmond Harrington karakterét egy amatőr Dexter-utánzat gyilkos részében vezették be :D

Claire8310 - 2018. 06. 05. 20:11

Ez a Michael dolog érdekes irányt vett. Jó kis rész volt, szuper zene választással a végén.

bori - 2018. 06. 07. 22:33

Remek az új évad, az előzőnél eddig sokkal jobb. Desmond Harrington karaktere néhol egészen vérfagyasztó, végre valakiről tényleg el lehet hinni, hogy valóban sorozatgyilkos.

LaCRossE - 2018. 06. 12. 20:18

Michael az a gonosz, akit ez a sorozat érdemel.

Eddig nagyon bejön az évad.

wondorog - 2018. 06. 12. 21:00

Ez a 7. rész nálam simán benne volt a top5-ben a sorozatból, talán még top3 is, most hirtelen nem tudom összeszedni a csúcspontokat 6 évről.

Claire8310 - 2018. 06. 13. 19:50

Egész gyorsan eszkalálódott a dolog. Nekem is nagyon bejön az évad, Desmond Harringtonnak is jól áll a szerep.

LaCRossE - 2018. 06. 26. 15:57

Azt hiszem, ez a bomba most végleges. Szerettem volna még öt viszontlátni, de már nem fogjuk :(

Ez most nagyon váratlanul ért.

RIP Mycroft

SWfan - 2018. 11. 04. 19:20

Sziasztok. Valaki elmondaná hol tudnám megnézni a Sherlock és Watson 5.évad 24.részét és a 6.évadot? Nagyon megköszöném.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz