login |

The X-Files: vége a 11. évadnak – írta Spyblat

2018. 05. 09. 14:50 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Sokakkal ellentétben sajnos vagy egy olyan fogyatékosságom, hogy nem tudok kiszállni sorozatokból, képtelen vagyok kaszálni az esetek 99%-ában.

Ilyenkor rendszerint egy-egy sorozat átmegy a háttérzajba, abba a fázisba, amikor csak félszemmel, más tevékenység közben lese. A The X-Files felélesztésének első fázisa, a 10. évad konkrétan rossz volt minden szempontból. Sem a heti ügyek, sem pedig a mitológia nem tetszett (na jó, egy darab rész tetszett a hatból, de ez még mindig elég tré arány). Szóval nem volt túl sok elvárásom az új évaddal. Hogy miért kezdtem akkor el? Üdv, Spyblat vagyok és függő…

Na a lényeg, hogy a 11. évad kezdése nem csak, hogy okádék volt, de még pofán is köpött mindenkit, aki két éve várta, hogy miképp oldják fel a cliffhangert. Nem is hittem el elsőre, hogy ilyet 2018-ban még megrengethet valaki magának.  Szóval átment a sorozat háttérben nézősre szinte azonnal, viszont a 11×02-ben rögtön visszarántott a kanapéra. És ez, akárhonnan is nézzük, teljesítmény.

Én alapvetően az átívelő szálas sorozatok híve vagyok, de itt most sikerült a készítőknek elérniük, hogy majd minden héten jól szórakozzak. Nagyjából azzal, hogy elég sokszor mentek át enyhén elmebetegbe, ami baromi jó hangulatot teremtett. Az pedig csak még jobban rátett egy lapáttal, hogy nem állandóan egy sablon x-aktával volt dolguk, sok részben civilként talált Mulderre és Scully-ra a baj.

Nem mondom, hogy hibátlan volt a szezon, úgy fogalmaznám meg, hogy az évad fele remek volt, a másik fele pedig… elment, de már ez utóbbival is sikerült meglepetést okozniuk. Olyannyira, hogy, bár féltem az utolsó résztől, mely az eddig abszolút béna fő szálat görgette tovább, még az is bejött valamennyire. Spoilerekkel röviden folytatom a tovább mögött.

Szóval aki elhitte a rész elején, hogy Muldert lövik le, az álljon sarokba, és közben nézzen több sorozatot! Várható volt a csavar, hogy Scully fia (és ahogy kiderült, Mulder féltestvére – akit a fiának hisz, tá-tá-tttááááá!!!) lesz az, aki fejest kap.

Ezt követően igazából az volt meglepő, hogy Mulder is fejbe lőtte a cigarettázó férfit. Ez csak félig volt sokkoló, mert, bár érzésem szerint az volt a készítők szándéka, hogy ezzel jelezzék, neki most már tényleg vége, annyiszor jött már vissza, hogy nem igazán lepne meg, ha ezt is túléli. Még az sem volt annyira meglepő, hogy a fiú túlélte, elvégre ő egy szupersrác, mit neki egy fejlövés.

Na, de, hogy Scully terhes, na az ’oszt igen.

Szóval közel sem volt hibátlan az évad, de teljes mértékben érezhető a javulás. Kifejezetten kellemes csalódás volt az egész szezon – minden hülyeségével együtt. Szóval legyen egy 7/10 értékelés az összképre.

11 hozzászólás Ne habozz!

ayren - 2018. 05. 09. 15:04

Miért Mulder unokaöccse? Féltestvére, nem?

Ace - 2018. 05. 09. 15:28

A heti ügyekkel nekem sem volt bajom de az átívelős szállal kezdhetnének valamit mert rettenetes főleg a rendezés és össze vissza kapkodás főleg a 11×01-be volt kritikán alluli. A többi részen alapjáva véve jól szórakoztam kivéve a 11×06 és 11×09 ezeket a részeket valahogy nem sikerült eltalálni a többit viszont bármelyik x-akták évadba be lehetne tenni. Nálam még elvért a sorozat a nézős kategóriában ebből az évadból ha jól számolom akkor csak 3 rész ami nem tetszet.
Szerintem lehetne még folytatni.
Én a bagós halálát nem hittem el megint mivel rögtön beleesett a vízbe szóval megint bármi lehet.

És igen elvileg Mulder barátnőjétől(Scully) született féltestvére volt a srác… XD

spyblat - 2018. 05. 09. 15:52

Jogos az észrevétel, féltestvérre gondoltam én is :D

winnie - 2018. 05. 09. 16:00

jav.

spyblat - 2018. 05. 09. 16:03

köszi

Caeiro - 2018. 05. 09. 17:20

Köszi a kritikát, szívesen olvastam volna még egy kicsit belőle. Nem vagyok shipper, de az első rész végi csavartól majd elhánytam magam. A Darin Morgan-es rész volt idén is a csúcs (bár a többiek valszeg a highteches részt emelnék ki) a Cicus pedig az alja. A befejezés kissé erőltetett, de elfogadom azt is, ha ezzel zárják a sorit.

dexike3 - 2018. 05. 09. 18:23

@Caeiro: nekem a hightech-es rész nagyon fárasztó volt. a Cicus nem volt rossz. még jó, hogy Scully már nem akarja folytatni, mert elég erőlködés volt az évad.

Lajos67 - 2018. 05. 09. 18:35

7/10??? Akkor én másik sorit néztem. Ez 1/10 volt talán. Na jó, kb 3/10.

winnie - 2018. 05. 09. 19:35

lajos67: nem másik sorozatot nézel, hanem másik ember vagy:) van, akinek 9 vagy 10 per tíz volt. én sosem tudom meg, mennyi lett volna, csak az a két rész volt meg, amiről írtam is.

dukyka - 2018. 05. 09. 20:35

Borzalmas volt az egész évad, semmi pozitívat nem tudnék mondani.

ayren - 2018. 05. 10. 07:43

Hát én azon kívül, hogy 1-2 rész erejéig ellegeltettem a szemem a maga laza módján még ötvenegynéhány évesen is vonzó Duchovny-n, nem sok jót találtam se ebben, se az előző évadban, pedig óriási kedvencem volt anno. A Twin Peaks-szel együtt ez a sorozat tett függővé. De az új TP-be már bele se néztem. Szerintem 20-30 évvel később újraindított sorozatba többé nem kezdek. Van a népi mondásoknak igaza: felmelegítve csak a töltött káposzta jó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz