login |

Striking Out

2018. 05. 12. 15:30 - Írta: gromit

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Az RTÉ One-os Striking Out is jó példa arra, hogy egy sablonos, pár mondatos leírásból mennyire nem lehet még megítélni egy sorozatot.

Ebben az ír jogi drámában a főhősnő, Tara Rafferty rajtakapja vőlegényét egy másik nővel (ráadásul mindannyian kollégák egy nagy és neves dublini ügyvédi irodában, ahol Eric apja a nagyfőnök). Tara vőlegényével és munkahelyével is szakít, és amolyan szabadúszó családjogi ügyvédként próbálja megtalálni és megállni a helyét.

Ha egy sorozatot teljes egészében tekintünk, akkor kijelenthetjük, hogy elég sok múlik a karaktereken és a megvalósításon is. Márpedig ezek minden sablont képesek élettel megtölteni.

A Striking Out az elején talán még kicsit döcög, ahogy felvázolja az alaphelyzetet és felvonultatja a főbb karaktereket (a rendező erő gyakran a (dramaturgiai szempontból jól koreografált) véletlen), de hamar belerázódunk, és egy kellemesen friss, karakter- és emberközpontú, komolyabb témák ellenére is viszonylag könnyedebb hangvételű sorozatot kapunk.

Tara (Amy Huberman) fiatal, ambiciózus, kissé makacs és impulzív, de nem az a törtető, mindenen és mindenkin átgázoló fajta ügyvéd, hanem empatikus és segítőkész, összességében szimpatikus, szerethető karakter – én hamar megkedveltem.

Lázadásában, illetve önállósodási törekvésében szerencsére nem marad teljesen magára a világban. Ott van az “alkalmazhatatlan” asszisztens Ray, a mentor Vincent (a legismertebb arc a sorozatban: Neil Morrissey), aki a háttérben valami rejtélyes bizottsági munkával van elfoglalva, egy magánnyomozó (Fiona O’Shaughnessy – Utopia), és egy kávézó tulaja – meg persze maga az irodaként is funkcionáló kávézó.

Bevallom, az ír jogi rendszer számomra teljesen ismeretlen volt, és még ez alapján is elég rejtélyes maradt, hogyan is működik, a jogászok közül kinek milyen szerepe van / lehet / nem lehet. Kicsit fura, hogy nem mindig Tara viszi közvetlenül a szót, de a sorozat élvezhetősége szempontjából ez egyáltalán nem is lényeges. A karakterek, a változatos, néha elgondolkodtató ügyek, és esetleg egy kicsit Dublin, számunkra ismeretlen környezet miatt érdemes nézni.

Kapunk egy kis keresztmetszetet az ír (dublini és dublin környéki) társadalomból. A sorozat nem korlátozódik tehetős ügyvédek és gazdag ügyfelek körére, a peremen tengődő kisembereknek is nagy szükségük lehet családjogi ügyvéd segítségére.

A sorozat nyelve az angol, de fel kell készülni különböző nehézségű ír akcentusokra. A mindössze 4 részes első évad nagyon hamar elröpült, idén megérkezett már a folytatás is.

2 hozzászólás Ne habozz!

turosz - 2018. 05. 12. 20:58

Ha jól emlékszem a Sundance-en volt a magyar premierje tavaly-idén? magyar felirattal.
Teljesen vállalható volt, nem túl bonyolult ügyek, nem túl sok megánéleti drámázás, kellemesen hangulatos brit jogi dráma.
Szerintem az íreknél is a külön tárgyalóügyvédes brit módi dívik, erről bővebben már volt itt egy írás.

galocza - 2018. 06. 19. 22:33

mondd egy ír szemébe, hogy ő brit 8)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz