login |

Timeless: vége a 2. évadnak

2018. 05. 15. 15:40 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

She’s lost in time.

Ehh, pedig a fináléra felcsillant a remény, főleg ennek a mondatnak köszönhetően. De sajnos amellett, hogy azt nem vitatom, hogy ha valaki oda van a karakterekért, akkor a Timeless-t szeretni fogja a 2. évadban is, továbbra is csak egy apró kis semmiség a sorozat. Ami olykor elfér, a családi jellege ráadásul üdvözlendő, de akkor nem kéne úgy tenni, mintha valami high concept alapvetés lenne.

A 2. évados zárásban megint tetten érhetőek voltak egy jobb sorozat szikrái, hiszen némiképp más megközelítést alkalmaztak a heti ügy kapcsán, ráadásul többször is időt utaztak benne. Azonban, ha lehántom a részről a rétegeket, valami iszonyat vékonynak tűnik a 2×10 való tartalma. Erre 40 perc?

Azt viszont el kell ismernem, hogy a cliffhanger állat volt, és kasza esetén tuti, hogy tömegreakciókat fog generálni. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

I’m sick of it.

Az átívelésről már az évad elején és a kibeszélő kommentjei között is írtam, számomra tökéletesen felesleges volt, értelmetlen, túlbonyolított – a 2×10 elején Emma gyorsan le is rendezte az egészet. Ennyit ért a készítőknek is, majd ti megmondjátok, hogy váltott-e ki bármi érzelmet a kivégzés. A Rittenhouse-szál persze még tovább él, de legalább Anyu és (ha jól rémlik) nagyapó nélkül. A titkolózás is folytatódik, gondolom, mert Anyu továbbra sem képes kinyögni valamit, ami tisztázná a dolgokat.

Amit fent a karakterekről írtam, az rám is állna, ha csak a fő hármasról szólna a sorozat, a többiek pedig kezelnék otthon a klaviatúrát, de sajnos ott voltak a mellékalakok is. Azért persze jár az elismerés a készítőknek, hogy mindenkit kiemeltek, mindenkit megutaztattak, sőt, Jiya-t az átíveléssel is még annál is jobban. De a fináléban annyira esetlenül oldották még a rész elején az elrablását (miért is?) meg a szökését (LOL?), hogy előidézhessek az alaphelyzetet, hogy a fejemet fogtam.

De persze a cél szentesíti az eszközt, és a múltban ragadás a Back To The Future óta az egyik legkedveltebb időutazós toposzom, szóval kíváncsian vártam, hogy mire jutnak vele Shawn Ryan-ék. Vártam és csalódtam, mert valójában semmi sem történt, ezúttal még a történelmi aspektus is elmaradt, csupán egy random westernes körítésre futott, valamint Jiya látomásának beteljesítésére, ami kapcsán számomra örök rejtély marad az óvatlanságuk, illetve az, hogy miért hitte Rufus csaja azt, hogy semmit sem tehet a sors ellen.

Oké, korábban is kiderült már, hogy a sors elvégzi a neki rendelt melót, és Rufus-t most sem kímélte (Emma valamiért ott maradt lőni párat, hogy aztán Lucy elől (Lucy elől!!!) hanyatt homlok meneküljön), előidézve ezzel a cliffhangert badass Lucy-val és Wyatt-tel (én mondjuk valami csavar folytán Rufus-ra számítottam), akik a jövőből érkeztek.

Nem tudom. A Timeless első évadjának a második felét kifejezetten szerettem, de mint írtam, nekem a 2×02 kinyírta a sorozatot, majd miután olvastam, hogy a 2×03-ban előkerült Jessica, meg a szerelmi háromszög, meg a terhesség, csak megerősödött bennem az érzés, hogy ez a sorozat eltávolodik mellőlem. Nem örültem, hogy egyre több értékes percet áldoznak érdektelen dolgokra. Azért az egy-két jó epizódért nem akartam gyengéket és közepeseket beváltani.

És az egészet csak tetézte az, hogy még egy csomó hozzávalót összedobáltak a Rittenhouse-összeesküvéstől a múltügynökökön és Jiya látomásain át egészen Flynn-ig, meg a többiekig, akiket nem mertek elengedni, pedig hiszem, hogy letisztulva, a sallangoktól megfosztva a sorozat sokkal érdekesebb lehetne. Tudjátok, a kevesebbel, ami több. Akkor több idő jutnak a múltban való bolyongásra és az érdekes problémák megoldására. Vagy a problémák érdekes megoldására.

Ennek a finálénak csak egy erőltetett konfliktusra futotta. Ez nem elég.

24 hozzászólás Ne habozz!

Mazsola - 2018. 05. 15. 16:05

Én csalódott vagyok. Az évad fele olyan volt mintha filler lenne. Aztán az évad végén beraktak egy cliffhanger-t. Még jó hogy az első évad után is csak a vergődés ment hogy most lesz folytatás vagy nem. És tessék itt vagyunk ugyan abban a szituációban hogy mentsük meg a timeless-t ahelyett hogy szépen befejezték volna a sztorit és csókolom.

Aki nem nézte még a sorozatot annak azt ajánlom hogy el se kezdje. Kitudja hogy lesz-e vége vagy sem…

polovcev - 2018. 05. 15. 16:46

Ezzel a kritikával nehéz lenne vitatkozni. Abszolút nem fizetődött ki nagyapa visszahozatala, pedig azzal etettek, hogy mennyire fontos a mozgalom számára. A szerelmi kavarodás szintén bután lett megoldva, valakinek megint volt egy ötlete, de kibontani már nem voltak képesek.

Engem személy szerint zavart, hogy ennyire ráfeküdtek az aktuálpolitikai áramlatokra, s nem volt olyan epizód, ahol nem bukkant fel a “mennyire rosszul is bántunk a nőkkel és a feketékkel” vonulat.

Olyan pedig, hogy egy történész egy ország történetének minden periódusával ugyanannyira tisztában legyen, nem létezik. Ezen nem tudom túl tenni magam.

energy - 2018. 05. 15. 18:07

A vége tiszta lara croft volt!!! durva lehet a jövő. Emma meglepett!
utálom Wyattet
remélem lesz 3. évad, olyan mint a 2000-es kaland /akció sorozatok…

Lajos67 - 2018. 05. 15. 20:09

Néha gyenge volt, néha jobb. Egész megkedveltem a szereplőket. Az évadzáró pörgött. Nem rossz ez annyira, mehetne még.

bvr - 2018. 05. 15. 21:02

Hm, hát, kár. Mondjuk az 1. évad után (aminek bizonyos aspektusait nagyon szerettem, de más vonásait meg nagyon nem szerettem) a 2. évadkezdésről szóló bejegyzés alapján ezt az évadot már nem kezdtem el, és az évadkritika és az eddigi kommentek alapján finoman szólva sem kihagyhatatlan az évad, de azért a fő karakterek kedvéért nyáron majd lehet hogy belenézek.

Pocok - 2018. 05. 15. 21:37

Jó volt, egészen az utolsó pár percig. Kicsit úgy éreztem, hogy a készítők semmi esélyt nem láttak a folytatásra, ezért bedobtak egy ekkora cliffhangert, hátha megújítják.

Paleee - 2018. 05. 16. 20:39

Nem értek egyet, nekem nagyon bejött a sorozat. Persze, voltak butaságai, de az előző évadhoz képest hatalmasat fejlődtek, és az utolsó rész(ek) történései szépet csavarhatnak a történeten. Én szurkolok, hogy folytatni tudják.

winnie - 2018. 05. 17. 07:34

én nem azt írtam, hogy neked nem jött be, szóval ettől még egyetérthetsz:) pedig én még butaságokat sem fedeztem fel benne, mindössze tényleg azt láttam, hogy sokkal jobb lehetett volna a sorozat, ha nem találnak ki valami komplikált rittenhouse-tervet, amit beleerőltettek, illetve ha tartották volna magukat az első évados szerkezethez. én legalábbis egyrészt sajnáltam, hogy nagyon visszavettek a “3 ember megjavítja az idővonalat”-koncepcióból csak azért, hogy a béna összeesküvésre és a szappanos szálakra (szerelmi háromszög! terhes vagyok!) is jusson idő, de ami még nagyobb bűn volt a szememben (és itt válnak el a nézők aszerint, hogy kit mennyire érdekelnek a karakterek), hogy az első évad főleg a 3 főszereplő miatt működött, és a flynnel való konfliktus miatt. és mivel ezt nem tudták fenntartani tovább, a 2. évadra kiemeltek egy csomó másik szereplőt is. érdemes lenne összehasonlítani, hogy mennyi időt volt képernyőn a fő trió tavaly és most. akkor volt 3+1 kiemelt szereplő és még 3 mellék, most pedig behoztak még egy, kettő, három, legalább 4 mellékszereplőt. én tartom továbbra is azt, amit a krimisorozatoknál is szoktam mondani, hogy egy kisebb szereplőgárdával sokkal érdekesebb a történetmesélést, mint egy ekkorával. ez több, mint tíz szereplő, mindenkire kell időt fordítani, és ilyenkor a jó karakterek elől veszik el a többiek a szereplési lehetőséget.

szóval a fentiek miatt nem bántam meg a kaszámat.

Adamzget2 - 2018. 05. 17. 15:45

Öhm… Lehet én nem figyeltem eléggé, de most, hogy meghalt Keynes, ügye Lucy dédapja, akkor Lucynak nem kellene kitörlődnie a történelemből? Vagy Keynes felesége már terhes volt Lucy nagyanyjával, mikor Carol és Emma elhozták őt a múltból?

Egyébként szerintem egész jó volt ez az évad, tény, az első évadnál azért laposabb volt. Flynn-t megkedveltem az évadba, Wyattet viszont nagyon megutáltam, vártam, hogy Jessica lelője őt a sikátorban. A cliffhangernél én is Rufusra számítottam, bár az akkor nem lenne akkora cliffhanger.

Én azért reménykedem egy 3. évadban.

Anni - 2018. 05. 17. 19:13

Én is ezen gondolkoztam, hogy így ha meghalt Keynes nem kellene eltűnniük? de tuti hogy már terhes volt akkor a felesége.

Sajnos sokkal gyengébb volt mint az első évad és ez a szerelmi háromszögnek köszönhető.. nem tudom miért kellett bele Jessica.
Rufus halála meglepett mert nem hittem, hogy meglépik de így már érthető, hogy persze nem is végleges.. :D
Kíváncsi vagyok lesz e 3. évad bár nem hiszem.

De ha lesz akkor még maradok mert az első évadot imádtam.

Memari - 2018. 05. 17. 23:35

A 9. részben, amikor a temetőben jártak hangzott el, hogy Keynes lánya (alias Lucy nagyanyja) 2 éves, ezért nem tűnt el Lucy.

Az már nagyobb szürke folt, hogy Rufusra emlékeztek az itthon maradók, de pl Lucy tesójára vagy a múltbeli ténykedés miatt csak néhány esetben megváltozott történelem eredeti idővonal szerinti tényeire már nem…

Mivel badass Lucy és Wyatt a jövőből jöttek vissza, addigra biztos tudják majd kezelni a többször vissza ugyan abba a múltba szituációkat.

Már az 1 évadban is az volt az érzésem, és a 2. is megerősítette, hogy túl nagy lufi már ez a Rittenhouse örökség, mert semmi konkrétumot nem mondanak Lucynak.
Enélkül, csak a történelemben ugrálva és az akkori eseteket jobban kidolgozva élvezetesebb lehetne… csak kell 1 ok az időutazásra.

Paleee - 2018. 05. 18. 14:15

Egyébként én mindig akkor fogom a fejem, amikor megszólal a sziréna, “a mothership landolt 1892-ben, mi lehet akkor, gyorsangyorsan, siessünk!” Minek sietnek? Ha 10 perccel/10 órával később indulnak, akkor is tudnak ugyanarra az időpillanatra ugrani. Ez az egyik, a másik: odaérnek, történik valami, “úristen, elkéstünk”. Akkor vissza az időgépbe, és ugorjatok korábbra. :D

winnie - 2018. 05. 18. 14:19

vagy, hogy miért kell sietni, hogy megmentsék jiyát. de erről szerintem volt szó a szabályoknál még a legelején, nem?

idioty - 2018. 05. 21. 01:29

Egyetértek a kritikával, azaz a kevesebb több lenne. Nagyon nem hiányzott a szappan meg ez az átívelős dolog. Imádom az átívelős sorozatokat, de ezt pont azért néztem, mert minden részben más történelmi személyhez fűződő konfliktusok voltak.
Ugyanakkor én még mindig szeretem a sorozatot. És nincs bajom (még) Wyattel sem.
Persze voltak ebben a részben hülyeségek: ahol megtalálták az időgépet, mindenhol le volt kaszál a az egész park, kivéve ahol elrejtették a gépet :)
Aztán eddig úgy tudták, hogy nem ugorhatnak vissza ugyanarra az időre, ahol már jártak, de akkor mégis hogy mentek volna vissza két csapattagért? Ráadásul most pont hogy Flynnt otthon hagyhatták volna, hiszen semmi fontos vagy kihagyhatatlan jelenete nem volt.
Amúgy Flynn karakterét meg imádom. És amúgy meg az egész vége az lesz, hogy Flynn felesége meghal (azaz Lucy), meg a közös kislányuk ugyebár…. szóval addig nem kaszálhajtják el a sorozatot. Ja és ennyi volt Jessica jelentősége, hogy Lucy és Wyatt szétmenjenek és közelebb kerüljön Lucy meg Flynn.

Hegemaster - 2018. 05. 21. 02:53

Csalódott vagyok, mert a tavalyi kasza után, kaptak egy esélyt hogy szépen lezárják a sorozatot. Kiderüljön pár rejtély, stb… erre egy kérdés se lett meg válaszolva meg bedobtak egy 5ször nagyobb cliffhangert mint az előző évadban. Szomorú mert attol hogy 10/5-6 volt a sorozat még el lehetett vele tölteni az időt. Én nézném ha lenne 3.ik évad mert érdekelne mire futna ki ez az egész. De nagyon meglepődnék ha nem kaszálnák.

Aldo - 2018. 06. 04. 17:16

Egy kicsit olyan érzésem volt, mintha a készítőket is meglepte volna, hogy visszavonták a kaszát, így nem nagyon számítottak a folyatásra.
Nyilván ki kellett találni valamit, hogy maradjon a minden részben máshová utaznak vissza és ott igyekeznek megoldani a problémát felállás és, hogy valami átívelő szál is maradjon valahogy. Ezt az alvóügynökös felállást nagyon nehéz volt megemészteni. Egy rakás embert visszaküldtek az időbe, hogy ott elvégezzenek valamit. Persze legalább 10 évvel korábbi időpontra, mert az poén. És mik voltak a sorsdöntő történelmi pillanatok? Egy totál ismeretlen fekete autóversenyző győzelmének megakadályozása az 50-es években, egy hangfelvétel megsemmisítése, hogy ne alakuljon ki a rock n roll és a személyes kedvencem: 15 évig várni, hogy ellopják az Aranypolgár eredeti példányát. Nem, hogy felvásárolták volna apróért az Apple-t, a Microsoftot vagy a Facebookot. 5 perces sztorikat igyekeztek széthúzni 40-re, ami sokszor elég erőltetettnek tűnt. Kb. a Kennedys résztől kezdve kezdett beindulni és azt lehetett érezni, hogy végre történik is valami.
A Rittenhouse továbbra is a tv történelem egyik leggagyibb főgonosza. A nagyapát elhozzuk a jelenbe szálnak konkrétan semmi értelme nem volt, nem lettünk tőle okosabbak. Sokszor azt éreztem mintha a színészek sem vennék komolyan az egészet. Matt Lanter kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtott: nem tudott ingerült, boldog, izgatott, dühös lenni.
Összességében lekötött az évad, kikapcsolódásnak jó és sajnálnám a kaszát.

idioty - 2018. 06. 04. 21:47

@Aldo: ezek az alvó ügynökös dolgok nekem sem jöttek be, viszont a “veszélyeztetett” embereknek a kis bemutatása nekem nagyon tetszett. Sőt az tetszik az egészben, amiatt nézem. Szóval én itt most lexarom az átivelést, mutassanak be minél több kulcsfigurát. Pl beatles! :)
És nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy a Rittenhaus a jó és nemes célért dolgoznak. És lehet ezért olyan gyenge főgonosz, mert nem is ők a gonoszak :D

winnie - 2018. 06. 05. 07:30

“a Rittenhaus a jó és nemes célért dolgoznak. ”

és a jó és nemes célért gyilkolnak le ártatlan embereket és próbálnak minél nagyobb vagyonra szert tenni? vicces lenne, amellett, hogy az efféle sorozatok legordasabb kliséje, hogy a korábbi ellenfeleket egy oldalra állítja valami új rosszal szemben, ld. flynn, aki tömeggyilkosból szerethető karakter lett (HAHA!) egyesek szemében. ezt én mindig gyomorforgatónak tartottam, ha meglépik az életfogyt helyett, de lelkük rajta.

ha viszont arra célzol, hogy meg tudják (mármint a rittenhouse) indokolni, hogy mit miért tesznek, akkor ez természetesen. általában a képregényes gonosztevők meg a többiek sem azért gonoszak, mert rosszindulatúak, hiszen sajátmaguk számára racionalizálják tetteiket, a cél szentesíti az eszközt vagy más alapon, ők nem látják magukat gonosznak, sőt, simán lehet, hogy azt hiszik magukról, hogy a greater good mozgatja őket, és tuti, hogy a rittenhouse is így gondolkodik.

Aldo - 2018. 06. 05. 16:22

“És lehet ezért olyan gyenge főgonosz, mert nem is ők a gonoszak :D”

Nem azért gyenge főgonosz, mert nem ők a gonoszok, hanem azért mert olyan mintha alsó tagozatos gyerekek irányítanák a szervezetet. Állítólag minden amerikai szervezetben ott vannak, minden fontos történelmi személy tag volt, sőt ők maguk az USA történelme. Erre kiderül, hogy meg kell azt változtatni, a fent említett amatőr módon.
Ha már úgyis ők irányítanak mindent, akkor minek visszamenni a 40-es évekbe, ellopni az ARanypolgár filmszalagját, hogy cserébe médiafelületet kapjanak egy újságban, ha egyszer a komplett közösségi média hálózatot is megszerezhetnék?
Ha már időutazás, a Continuum sorozat is azzal indult, hogy volt valami renegát csoport, akik már a pilot első öt percében kinyírtak vagy több száz embert, de nagyon meg akarták indokolni, hogy ők valójában mennyire jók, csak hát…

“Öhm… Lehet én nem figyeltem eléggé, de most, hogy meghalt Keynes, ügye Lucy dédapja, akkor Lucynak nem kellene kitörlődnie a történelemből? Vagy Keynes felesége már terhes volt Lucy nagyanyjával, mikor Carol és Emma elhozták őt a múltból? ”

Nicholas az eredeti idővonalon meghalt 1918-ban, ezért kellett megmenteni és visszahozni 2018-ba. A lánya 1913-ban született, tehát a halála semmi esetre sem befolyásolja a jövőt.

Paleee - 2018. 06. 22. 22:32

Nos gyerekek, kaszát kapott a Timeless, kár! :( Bár állítólag még film lehet belőle:

http://ew.com/tv/2018/06/22/timeless-canceled/

Jokki - 2018. 07. 03. 18:52

Van egy olyan érzésem, hogy nem véletlenül lett csak 10 részes második évad. Látták mennyien követelik, de nem nagyon fűlött a foguk hozzá, azt gondolták: “Második évad kell? Nesztek!” És adtak egy “nesze semmi fogd meg jól”-t. Elég nagy szemétség. De már mindegy, ennek úgyse lesz folytatása.

winnie - 2018. 07. 03. 20:19

azért lett 10 részes, mert megvolt, hogy mennyi pénzt éri meg nekik rászánni, hogy hány hétnyi programhely van számára, és hogy mennyi részt vállalnak be az írók, hogy kiderüljön, van-e igény a sorozatra. nem volt.

nem mellesleg a legjobb sorozatévadok manapság 6-8-10, esetleg 13 részesek, szóval nem értem, hogy mi a probléma. szerintem sokan kifejezetten örültek, hogy nem felduzzasztott szezont kapnak. ráadásul így, hogy ilyen lett a 2. évad, nem hiszem, hogy annyira rosszul jártak a maradók, hogy nem kaptak még felvizezettebb szezont.

casi - 2018. 07. 05. 17:44

NEeee, 10 részes lett? én csak 9-et láttam. Nem azzal lett vége, hogy Új Lucy és Wyatt megjelent? Mert akkor nekem egyben van a kettő.

winnie - 2018. 07. 18. 08:16

a 90 perces rész, az két rész. az első fele teljesen más volt, mint a második fele. az egyik fele a 2×09, a második a 2×10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz