login |

Young Sheldon: vége az 1. évadnak – írta Necridus

2018. 05. 16. 14:30 - Írta: vendegblogger

22 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

Az egykor nagyágyú, mára már önmagát mindössze guilty pleasure-ré degradáló The Big Bang Theory legismertebb karakterének, Sheldon Coopernek gyermekkoráról annyi mindent hallottunk az elmúlt 11 évben. A CBS idén 22 részben el is kezdte bemutatni ezeket, s korábban már be is rendelte a folytatást.

Meglepő módon korábban csak egy poszt volt a Junkie-n a sorozatról, winnie jópofának tartotta, de végül a közepessége miatt kaszálta. Szerintem azért ennél jobban sikerült. Ha össze akarnám hasonlítani az anyasorozattal, mindenképp kiemelném, hogy a spinoffból hiányzik az élő nevetés, hiszen nem közönség előtt veszik fel… és ez így mennyivel jobb!

Több realitást ad az eseményeknek, hogy nem kell másodperces szüneteket kivárniuk a színészeknek a hangzavar végére, ami elég idétlenül néz ki. Emellett azt kell mondjam, hogy jár a brávó a CBS-nek is a castingért. A színészek legalább annyira jól hozzák itt is a karaktereiket, mint a The Big Bang Theory-ben az ő megfelelőit – és nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is nagyon eltalálták.

Az ifjú Sheldon furcsasága, habár még nem forrt ki, de már most sokkal több és szórakoztatóbb különc vonást hoz, mint amennyit a TBBT idei szezonjában láthattunk az idősebbtől. A szemünk előtt alakulnak ki olyan szokásai, mint például az emberi kapcsolatokat szabályzó szerződések megírása.

Emellett ott van még Sheldon anyukája, akit a TBBT-s Mary, Laurie Metcalf lánya, Zoe Perry kelt itt életre, éppen ezért ugyanaz a mimikája, ugyanazok a mozdulatai, s ez nagyot dob az egész karakteren.

Persze nem csak őt találták el nagyon, hiszen Georgie, Sheldon nagymenő bátyja, valamint Missy, a vagány kishúg egysorosaikkal viszik a hátukon a sorozatot. Komolyan mondom, a kislánynak néha olyan szöveget írnak, amitől képes vagyok hangosan felnevetni a részek nézése közben. (Talán SheldonApu adja a legkevesebbet a sorozathoz, hiszen teljesen hétköznapi családapa, aki meccset néz és eltűri családtagjai furcsaságát.)

Még kiemelném Meemaw-t, vagyis a nagymamát, aki egykor vad életet élt, de talán azóta sem vonult vissza, s még mindig képes úgy viselkedni, mintha a húszas éveiben járna. Az ő kakarakterét is rettentően jól lőtték be, azonban felismerték, hogy közönségkedvencről van szó, ezért igencsak túlhasználták, olyannyira, hogy az utolsó néhány idei rész konkrétan az ő szerelmi életéről szólt.

Éppen ezért éreztem az évadzárót egy kisebb csalódásnak, hiszen a Meemaw jelenlegi párja többet szerepelt a 20 percben, mint maga a címszereplő.

Az első évad alapján a Young Sheldon igen szórakoztató komédia lett, még akkor is, ha elvonatkoztatunk a The Big Bang Theory-től. Ha nem is tökéletes, de kellően humoros és szeretető ahhoz, hogy leültessen minden héten 20 percre, engedjen kikapcsolódni, s bizony néha jobban is várom, mint anyasorozatot. Az egész évad simán megérdemli a 7/10-et, a folytatásra pedig feltétlenül maradok.

22 hozzászólás Ne habozz!

goodjohnwin - 2018. 05. 16. 15:00

Nem tudom, kinek hiányzik még több jelenet a kicsi (de annál idegesítőbb) Sheldonnal, szerintem a YS így tökéletes, ahogy van, és az elmúlt évek családszitkom-dömpingje után is szívesen nézem EZT a családot, mert annyira jól meg vannak írva az epizódok.
És igen: Meemaw szuper lett, isteni a színésznő és a karakter is, nem bánom, ha ellopja a showt.

FP Jones - 2018. 05. 16. 15:14

ne már!! :D tényleg az idősebb Mary lánya a fiatalabbat alakító?? :D

Desmond Wallace - 2018. 05. 16. 15:22

Három részem még van az évadból, de egyébként egyetértek a fenti sorokkal. Nagy kedvencem lett a sorozat az elmúlt hónapokban.

Igazi családi komédia!

winnie - 2018. 05. 16. 15:24

nekem pont a határon mozog, bár az első 2 vagy 3 rész után a 10-12. epizódok sem nagyon győztek meg. olykor szuper, olykor pedig szimplán idegesítően gyagya. de tipikusan olyan, ami kinőheti magát, és lehet, hogy a 3. évadra már rendszeres néző leszek, majd a 7. évados befejezés után örömmel fogom megnézni a kedvelt karakterekkel az első 2 szezont. (ld. a community első 2 évad is darára vár még, másokról nem is beszélve:)

Minnie - 2018. 05. 16. 15:34

Az idei egyik kedvenc lett,9/10 simán megvan

Vattacukor - 2018. 05. 16. 15:42

Azt vágjátok,mit mondott a narrátor Sheldon a végén? “Even with my own children” Ezek után nem lepne meg ha megint terhes lenne valaki a TBBT következő évadaiban. A nagyin játszó színésznő meg a Ghostbuster-es titkárnő :-)

ldavid - 2018. 05. 16. 17:11

nagyon jó lett az évad, de azt nem értem, hogy gondolták hogy az embereket a nagyi szerelmi élete fogja érdekelni több részen keresztül…

Malachi - 2018. 05. 16. 19:59

amennyire nem érdekelt az elején, annyira megszerettem, jó nézni. könnyed, vicces, nem erőltetett, tökjó.

Mom - 2018. 05. 16. 20:11

Az egyetlen momentum, amivel kapcsolatosan vegyesek az érzéseim, az az, hogy a TBBT-ben lefestett apaképhez képest sokkal kedvesebbet írtak. Egyrészt nyilván jóval szerethetőbb így, másrészt furcsa, ha az ember lát korábbi TBBT részt, amiben Sheldon az apjával való viszonyáról ejt el egy megjegyzést és nem nagyon ismer rá. (Főleg az alkoholizmus, meg a megcsalás nem illik bele abba, amit eddig láttunk belőle.)

Ettől eltekintve szerintem nagyon jó munka lett. Kitűnően kötik a karaktert a már ismert Sheldonhoz és a kissrác amúgy tényleg jól is hozza, de interjúkban elnézve szörnyen idegesítő kölyök lehet.

A családtagok szintén szuperek lettek mind karakter, mind casting tekintetében.

A végén én is kicsit sokalltam Memmaw magánvonalát.

És elgondolkozva azon, hogy élvezhető-e önmagában, szerintem igen, de a TBBT ismerete (és szeretete) sok pluszt ad hozzá.

winnie - 2018. 05. 16. 20:25

Mom: nem lehet, hogy majd a sorozatban épp a változást fogjuk látni az apa kapcsán?

(szerintem egyébként nem kell a tbbt hozzá – nyilván a kis pluszok, utalások jópofák, viszont teljesen más a nézői élmény, ha nem tudja valaki, hogy mennyire elcseszett ember lesz belőle, vagy, amit te írsz, ha nem tudja a néző, hogy milyen az apja, vagy hogy milyen sors vár rá. sőt, itt nagyon sokat jelenthet az, ha valaki ismeri azt, hogy hova futnak ki a figurák – mármint teljesen más az élmény. és nem mint jó vagy rossz, pozitív vagy negatív, hanem csak máshogy jó (vagy rossz).)

Vero - 2018. 05. 16. 20:28

Anya-lány? Hát ezt nem is tudtam, de mindig gondoltam, hogy mennyire hasonlít a mimika meg minden és hogy milyen jól adja :D :D hát akkor nem véletlen, de tényleg ügyes :)

Mom - 2018. 05. 16. 21:35

winnie: persze ez sem kizárt, de nekem az eddig látottak nem ezt súgják. Biztos nem ez lenne az első sorozat amit a family-comedy vonalról a dráma felé lökdösnek, csak itt nem igazán érzem ezt.
És azért, hogy egy ilyen mackó típusból, aki szereti a családját, igyekszik kapcsolatot teremteni még Sheldonnal is, kis unszolásra oda teszi magát, alkoholista legyen, aki genyó a különc gyerekével és megcsalja a feleségét elég éles fordulat kéne.
Legalábbis egyelőre, aztán meglátjuk merre viszik a 2. évadot.

(ezzel egyetértek, például az is nagy segítség lehet, ha nem tudja valaki, hogy végződik a sztori)

Malachi - 2018. 05. 17. 10:29

alkoholista gonosz apával gyűlölném az egészet. attól kezdve nem sitcom lenne (számomra), hanem családi dráma, az meg nem érdekel, legalábbis itt biztosan nem.

Rendex - 2018. 05. 20. 00:20

Számomra telitalálat lett a Young Sheldon, annak ellenére, hogy nem láttam még egyetlen TBBT részt sem, illetve maga a sitcom, mint műfaj sem vonz. Valamiért mégis megnéztem az első részt, és maradtam az évad végéig, és a következőre is benevezek :D

Starlark - 2018. 05. 30. 22:27

Szkeptikus voltam az elején, de egy jó kis laza jókedvre derítős sorozat lett. Én Meemaw-t is bírom benne, lehet öregszem :)

Mom: A TBBT előszeretettel változtat meg karaktereket időközben elég most Amy anyjára gondolni, még a színésznőt is lecserélték nem csak a személyiségét.

Yooha - 2018. 06. 05. 05:00

Az apja most is alkoholista, mindig sörösüveggel a kezében látni.

winnie - 2018. 06. 05. 05:47

aki szeret sört inni az alkoholista lenne?

Chloe Price - 2018. 06. 07. 22:02

Én úgy látom, hogy Sheldon csak eltúlozza a dolgokat. Az első részben is mondja, hogy sok sört iszik az apja. Ezt összekapcsolta az alkoholizálással. A TBBT-ben is kiderült, hogy Georgie se olyan bunkó, csak ő nagyította fel azt is. Kötekszik vele Georgie, de nem olyan durván. Aztán csak megtudtuk, hogy az apjuk halála után Georgie volt a férfi a háznál, Sheldon meg elment egyetemre. Otthon se volt és nem tudott sok mindenről, de tisztázták egymással és kibékültek. Így belegondolva kicsit szomorú, ahogy az apját látja. Rossz embernek gondolja. Remélem tényleg nem lesz egy utolsó alkoholista és csak Sheldon képzeli túl a dolgokat.

Caeiro - 2018. 06. 09. 09:57

A fél évaddal a hátam mögött azt mondhatom, hogy jobb a sori, mint azt vártam. A kölyök cuki, a család messze nem olyan kiborító, mint a felnőtt Sheldon eddig felvázolta, Mimó pedig hihetetlenül jó.

Caeiro - 2018. 06. 11. 23:55

Valaki írta fentebb, hogy egy kicsit sok a mami szerelmi életéből, teljes mértékben egyetértek vele, a végén már zavaróan sokat foglalkoztak a karakterrel, noha nem ő a főszereplő. Jó, ezzel akarták felvezetni Sheldon szerződéskötési mániáját, de akkor is túltolták.
Mostanra az anyasorozat elég idegesítővé vált, ahhoz képest felüdülés a gyerek Sheldont nézni. Kellemes kis sorozat, pláne, hogy a 80-as évek végén játszódik – a nosztalgiafaktor is nagyon ott van.

Balu - 2018. 08. 08. 10:41

Ez a kritika messze a legjobb, amit a sorozatról eddig olvastam. Nagyjából minden benne van, amit én is érzek: a gyerekszínészek és Meemaw dumái, Sheldon apja és anyja, ezek viszonya, stb. Missy dumáin én is fetrengek, jól nyomja a kiscsaj :)

Az apa: valószínűleg Sheldon tolja kicsit túl a TBBT részekben a dolgot. Különben ez nem az a színész, aki azt a csókát játssza, aki gyerekkorában terrorizálta Leonard-öt?

Bernadett - 2018. 09. 06. 21:45

Eleinte nekem sem jött át, most adtam neki még egy esélyt. Missy és a nagymama visz nálam mindent. És a szomszéd srác, Billy. Tetszik, hogy nagyon sok minden vissza jön a TBBT-ban említett dolgokból. Várom a második évadot.

Balu: Jól látod, ő az :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz