login |

Scandal: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is.

2018. 05. 18. 20:10 - Írta: Shannen

6 hozzászólás | kategória: 2017/18 finálék, kritika,

God, I’ve never really understood the value of good people. Too many good people are just people without goals, drive, will.

Hét év után eljött az idő, hogy Shonda Rhimes washingtoni botrányokat megoldó/szőnyeg alá söprő, epizodikusnak induló, majd viszonylag hamar egy átívelős, a politikai hatalomért való küzdelmet középpontba állító sorozatától is elbúcsúzzunk.

Olivia Pope és kis csapata erősen kezdett anno. Az 1. évad simán a legjobb volt a 2011/12-es országos újoncok között a pörgő, egy pillanatra meg nem álló epizódjaival, az over-the-top párbeszédeivel, és a remek szereplőgárdával. Sőt, számomra a 2. évad konkréten a legjobb országos dráma lett akkoriban, és még a 3. évad is benne volt a top5-ben. És ez volt az a pont, ahol elvileg Rhimes is eredetileg lezárta volna a sztorit. Csak hogy addigra már túl sikeres volt a sorozat, így naná, hogy jött a folytatás és azzal együtt a minőség csökkenése. Ez a tendencia sajnos a fináléra sem javult.

 

A kezdetekkor a Scandal egyik erőssége az volt, hogy volt kinek szurkolni. Bár már akkor is szinte minden szereplőnek volt némi sötét folt a múltjában, azért annak a fehér kalapnak még volt súlya és nem véletlenül viselte azt Olivia.

A végére viszont a legnagyobb gondom a sorozattal az lett, hogy szinte kivétel nélkül mindenki taszított és senkit nem tudtam komolyan venni, mert a szereplők rendszeresen vettek 180 fokos fordulatot akár egy részen belül is minden racionális magyarázat nélkül.

Who the hell knows what’s right?! I managed to take down every single person I care about.

Pontosabban, volt magyarázat: a politikai hatalom megszerzése. Szinte kivétel nélkül minden szereplőt ez hajtott, minden sztori ekörül forgott és ide futott ki. És ez eredményezte azt, hogy a végére senkinek nem esett nehezére lepaktálni akár az aktuális legfőbb ellenségével sem.

A rengeteg kavarás, zsarolás, csalás és gyilkosság mindenkit utolért. Nem véletlenül használtam az aktuális legfőbb ellenség kifejezést, mert ugyan mindig volt valaki(k) aki(ke)t lehetett utálni (B613, Pope apuka, stb), a szereplők legnagyobb ellensége, a hataloméhség, végig ott voltuk előttük és láthatatlanul szépen-lassan mindenkit lehúzott a feneketlen mélységbe. A tovább mögött röviden spoileresen folytatom néhány gondolattal a fináléról.

Már tavaly is azt éreztem, és ez idén sem változott lényegében, hogy a készítők elfáradtak és már nem is nagyon próbálkoznak valami olyat alkotni, ami kicsit is visszahozná a kezdeti hangulatot. Ezért kicsit is meglepő volt, hogy az évad első felében ilyen mértékben tették ellenszenvessé Olivia-t (és bár számomra teljesen karakteridegen húzás volt), reméltem, hogy végigviszik ezt a szálat, azaz Olivia börtönbe kerül (mégis csak ártatlan embereket ölt meg tudatosan többször is).

Azzal, hogy ez nem történt meg, és helyette a csapattal való kapcsolata romlott meg, nem éreztem elég elégtételnek.

Olivia motivációját az elkövetett rosszakért azzal magyarázták, hogy így próbálta megvédeni Mellie-t. Ez azonban azzal járt, hogy Mellie, mint elnök nem sok önálló döntést tudott hozni (amit mégis, az sem sült el túl jól.). Én ugyan láttam benne a potenciált, de nem nagyon volt lehetősége ezt meg is mutatni.

Az, hogy végül Cyrus-t hozták ki a leggonoszabb és legmegátalkodottabb szereplőnek kicsit megkérdőjelezhető, viszont az, hogy tulajdonképpen simán megúszott mindent, mindenképp fájó. Hát még, hogy mindenki kedvenc főállamügyésze, David Rosen volt az egyetlen, aki az életével fizetett mindenért, miközben neki volt a legkevesebb köze a dolgokhoz.

I am not your bitch! I’m the Attorney General of the United States. I’m the bitch of the United States of America, and this is me acting like it.

És igen, Jake jogosan van börtönben, de még legalább 4-5 embernek ott kéne ülnie, kezdve Pope papával (már csak az “Add vissza a csontjaimat!” kirohanásai miatt is), aki ezzel szemben végül a nap hőse lett és mosta kezeit.

I want to see with my own eyes the face of every white, complacent, privileged man who believes that he is in a position of power when he hears the news that a black man has been running this country for the past 30 years, that he only wields his power because my black power allows him to.

A QPA csapata, Abby kivételével, megkapta a happy endet, Quinn és Bernard, akarom mondani Charlie, most már tényleg egy családként élhetnek, Huck továbbra is Huck, Marcus pedig minden bizonnyal az új First Gentleman lett.

Az Olivia-Fitz románc kapcsán én a kisebbséghez tartozom, mindig is szerettem a se veled-se nélküled kapcsolatukat, így sajnáltam, hogy erre az évadra ebből szinte teljesen visszavettek. Igaz, az utolsó pillanatokat így is velük zárták, hogy aztán mindenki eldönthesse, hogy vajon Vermont-ban kötöttek-e ki vagy sem.

What will you do instead? Whatever I want.

Ami biztos, az az, hogy Olivia végül csak bekerült a nemzet legnagyobb alakjai közé, egészen pontosan a National Portrait Gallery-be. Hogy ezt konkrétan minek köszönheti, azt mindenki döntse el maga miközben a festményt nézegeti.

6 hozzászólás Ne habozz!

Yoakedvem - 2018. 05. 18. 20:21

Ez a sorozat már nem lesz látható nálunk?

Dalmayr - 2018. 05. 18. 20:53

Jajj ez a finálé megint felidegesít mar csak azzal is, hogy olvasok róla. A crossover és az utána következő 1-2 rész egész jó volt, reménykedtem egy tisztességes lezárásban de nem jött össze. Olivia mindent megúszott ismét, csak azzal, hogy papolt a white hatről, közben David aki még ilyen társaságban is tisztességes tudott maradni, meghalt. Cyrus meg simán aláírta a lemondását. Jake pedig börtönbe került, pedig a többiek sem voltak ártatlanok, de úgy tűnt senkit nem izgat, hogy egyedül Jake van rács mögött.

winnie - 2018. 05. 18. 21:10

yoakedvem: amiota nincs csatornaja, nem ugy tunik, mintha kapkodnanak erte.

donfranko - 2018. 05. 19. 15:01

Azt hiszem ez volt az a sorozat amiről akkoriban sok jót olvastam itt és elkezdtem az 1. részt megnézni és kb 5-10 percig jutottam, amikor elkezdte dobálni a csaj az aktákat és csak annyit mondtam magamban, h te ….. szerinted ki fogja azokat összeszedni és ennyi volt a sorozat. Tudom nem egy sorozatértékelő, de egy kicsit mégis.

esem - 2018. 05. 24. 09:33

A végére teljesen elfogyott a türelmem. A finálét csak végigpörgettem, s mikor megláttam, hogy Cyrus megöli Davidet, teljesen kiakadtam. Emlékszünk még: Jake nyírta ki James-t, Cyrus egyetlen szerelmét, David ekkor került bele az egészbe, szemtanúként. És a sorozat végéig az maradt. Csendes tettestárs.
Rajta kívül csak Mellie-nek maradt tiszta a keze, bár nem rajta múlott, h. O. nem tette el láb alól C-t, ahogy kérte…

Árpád - 2018. 12. 11. 19:00

Egy sorozat, ami a hatalmi harcokról szól és kicsit megutáltatja a hatalmat és sajnos ilyen sorozatokat látva nem nagyon lehet hinni, hogy pl. van tisztességes elnök.
Olivia Pope, aki a fő karakter volt mindent meguszott, holott ő sem az igazságot képviselte, hanem inkább eltussolni segített az ügyeket és az ő keze is könyékig véres volt. Jó az sem jó, ha minden happy end-del végződik, de Oliviának minimum egy kis börtönbüntetés kijárt volna.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz